Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Avointen rajojen politiikka on tullut tiensä päähän

Turun terrori-isku on viimeistään osoittanut, että avointen rajojen politiikka on tullut tiensä päähän sekä Euroopan tasolla että Suomessa. 

Ranskan ja Italian hallitukset ovat ryhtyneet vihdoinkin patoamaan turvapaikanhakijoiden virtaa Pohjois-Afrikasta. Tähän olisi pitänyt tarttua jo keväällä 2015, kuten sekä Euroopan parlamentissa että Suomen hallitukselle esitin. (http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/19/valimeren-pakolaisongelmaan-on-saatava-kestava-ratkaisu/ ja http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/26/komissio-on-harhateilla/ ) Jo tuolloin olisi tullut perustaa uusia pakolaisleirejä ja selvittää niissä Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan. 

Pakolaiskriisin keskellä Schengen-järjestelmän puutteet ovat tulleet ikävällä tavalla esille.

EU:n eteläisissä jäsenmaissa ei ollut intoa puuttua muuttoliikkeeseen, kun turvapaikanhakijoiden tiedettiin pyrkivän eteenpäin lähinnä Saksaan ja Pohjoismaihin. Rajavalvonnan palauttaminen on tervehdyttänyt tilannetta.

Schengen-järjestelmän mukainen avointen rajojen politiikka on vaikeuttanut myös terrorismin torjuntaa.

Minulle on edelleen käsittämätöntä, että Suomen hallitus ei syksyllä 2015 palauttanut osittaisia rajatarkastuksia, kuten Saksa ja Itävalta olivat jo tehneet. (http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/20/jarjestys-on-palautettava/ ja http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/28/suomen-on-palautettava-rajavalvonta-tornionjoella/ ) Tilanne saatiin hallintaan vasta sitten kun Ruotsin, Tanskan ja Norjan mitta tuli täyteen, ja ne palauttivat tarkastukset.  

Suomeen tulleista yli 30 000:sta turvapaikanhakijasta vain murto-osalla on oikeus turvapaikkaan. Osa kielteisen päätöksen saaneista kieltäytyy poistumasta maasta ja osa heistä saattaa turvautua väkivaltaiseen toimintaan.

On outoa, että Sipilän hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on ollut liberaalisuudessaan EU-maiden kärkeä, vaikka hallituksessa on ollut aivan toista äärilaitaa julkisuudessa edustanut Perussuomalaiset.   

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren tänään julkaisema kannanotto on hyvä, mutta sen uskottavuutta nakertaa vakavasti se, että hän on osaltaan vastuussa Sipilän hallituksen toteuttamasta avointen rajojen politiikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No toistaiseksi ei ole osoitettu varmuudella, että kyseessä oli terrori-isku, vai onko sinulla uutta tietoa asiasta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Herra Väyrysen tietoja on turhaa kyseenalaistaa. :)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Eikö? Eikä kyseessä siis ollut turvapaikanhakija? Feikkiuutista ollut kaikki?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kukaan ei vielä tiedä, oliko kyseessä suunniteltu terroriteko, vaiko esim. psykoosi. Amfetamiinikin voi tehdä ihmisestä äärimmäisen väkivaltaisen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Kannabispsykoosi voisi selittää puukkomiehen oudon käytöksen.

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Onko tämä Roponenki näin lapsellinen.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Ihan sama tuli mieleen. Roposen kanssa jäämme nyt porukalla jännäämään, saako puukottaja jonkun diagnoosin ja kas, ensimäinen terroriteko Suomessa peruttiin, olikin vain perinteinen puukotus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #22

Useimmat henkirikokset eivät suoranaisesti johdu psyykkisistä sairauksista, mutta alkoholihan yleensä on mukana kuvassa. Vaikka olisikin aivopesty jihadisti, niin sellainenkin voi olla kokonaan syyntakeeton tai alentuneesti syyntakeellinen. Kyllä tuollainen teko ilman muuta herättää mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä, mitä lapsellista siinä on?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #25

No, mikä on valistunut veikkauksesi tällä hetkellä, kuinka rikos tullaan aikanaan tilastoimaan?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Oliko Turun tapaus terroria vai ei niin itse pääasiasta olen Väyrysen kanssa samaa mieltä. Onhan tilanne muuttunut ja enteet pahemmasta ovat olemassa. Ovet ja ikkunat kiinni kun säätieto ja mittarit lupaavat pakkasta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Paavo Väyrysen kanssa olen monesti ollut eri mieltä, mutta nyt täytyy ikivihreää poliitikkoa ehdottomasti kompata.

Heimo Lehtimäki

No mikäs muu se on kuin terroriteko kun kaiffari huutaa jumalan suuruutta arabiaksi??

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Pekka Roponen saattaa olla oikeassa. Vieläkään ei ole vahvistettu että verityö olisi osa islamilaista terrorismia puhumattakaan että Isis olisi sen takapiruna.

Mitä tulee muuten Paavo Väyrysen bloggaukseen niin kylmä totuus on se, että riippumattomana kommentaattorina on helppo heitellä neuvoja kun ei itse istu päättämässä asioista.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Edes siinäkään tapauksessa, ettei löytyisi isis-kytkentöjä, kytkentä turvapaikanhakuprosessiin säilyy ja sen löperyyteen säilyy. (Sen kyllä uskon että media ja poliittinen eliitti tekevät kaikkensa, että tämä teko voitaisiin jollain tavalla määritellä vain ikäväksi yksittäistapaukseksi)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mahdollisuuksien rajoissa on, että tekijällä oli esim. vasta puhjennut paranoidinen skitsofrenia, joka oli jäänyt hoitoa vaille. Kuinkahan moni on täälläkin valittanut, jotta on se kauheaa, kun paperittomien sairauksia hoidetaan...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #11

No, jos oletetaan että näin on, niin puhuuko tällaisten mielenterveyspommien vapaa päästäminen Suomen rajojen yli tämän nykypolitiikan puolesta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

Sairaus saattoi puhjeta vasta Suomessa; eikä turvapaikanhakuoikeutta toki voida sairauden perusteella evätä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #14

No tämänkään vuoksi nykymeno ei toimi. Emme voi ruveta koko maailman mielisairaalaksi - mukaillakseni tunnettua sanontaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

Spekulatiivisten mahdollisuuksien rajoissa on kaikenlaista, mutta onko siitä jotain näyttöäkin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #32

Jos terrori-iskulla pyritään mahdollisimman monen tappamiseen, niin kyllyhän veitsi-isku Turun keskustassa on sangen huonosti harkittu idea.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #35

Höpö, höpö! Yritätkö väittää, että tämä ei ollut OIKEA terroriteko?

Jos ja jos. Ei kai jokainen terroristi kanna mukanaan atomipommia, eikä pienempääkään räjähdelastia. Ei vaatteissaan eikä mahdollisen ajoneuvon sisällä kuljettaen. Eikä pudottele lentokoneita.

Kukin kaheli pyrkii omien resurssiensa ja mahdollisuuksiensa mukaiseen tappamiseen. Ellei muuta kättä pidempää ole, niin puukolla. Tai hänelle riittää muuten näyttävä teko ilman monia uhreja.

Silmitön murhaaminen on kai eittämättä huonosti harkittu idea!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei kahta ilman kolmatta, Oulu, Otanmäki ja nyt Turku.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä Mepit sitten tekee?
Väyrysen ääni ratkaisi Suomen EU ja rahaliitto-Emuun liittymisen.
Kertoili hiljan avatut arkistot.

Media kertoili myös että jo -07 oli tuleva pakolasaalto tiedossa .Vanhasen II-hallitus,ulkoministeri oli Väyrynen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minäkin lähetin syksyllä 2015 keskustan ministereille sähköpostia samoista asioista mistä tri Väyrynenkin puhuu. Ainoastaan ulkoministeri Soini vastasi lyhyesti; sinä tunnet asian. Stubb vastasi muissa asioissa. Ministeri Sipilä ei kertaakaan.

Keskustan puoluekokouksessa viime kesänä Seinäjoella vakuuteltiin, että sähköposteihin vastataan. Kerran testasin asiaa Rehulan kohdalla, joka eritoten vakuutti puoluekokouksessa, että puolueen jäsenille vastataan. Ei vastannut, mitä lie tapahtunut, mutta johtopäätökseni on, että keskustan nykyiset ministerit ovat niin kaukana kansasta, että ihan hävettää. Ylimielistä porukkaa, valitettavasti.

Ymmärrän, jos tulee paljon roskapostia ja muutakin postia, mutta siellä on avustajia, jotka varmasti voisivat katsoa niitä asiallisia posteja ja edes vastata, että viesti on tullut perille. Miksi kansa äänestää tällaista sakkia maan johtoon, joka käy toreilla ja turuilla esittämässä jotain aivan muuta kuin todellisuudessa on. Sitä minä en ole vielä ymmärtänyt enkä taida koskaan ymmärtääkään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä ainakin olen saanut Sipilän avustaja Riina Nevamäeltä vastauksen sähköpostiini ihan muutamassa tunnissa. En nyt odotakaan, että vastaus tulisi minuutissa, koska silloin se on todennäköisesti robotti, joka vastaa, että kiitos mielenkiinnosta. Vastaus oli ihan asiallinen ja vastasi juuri siihen asiaan, josta viestinkin.

JK. Väyrynen kyllä broadcastaa ahkerasti mutta en ole nähnyt hänen vastanneen vielä kertaakaan kenellekään...

Ilkka Huotari

Kyllä Väyrynen vastasi sähköpostiini ihan hyvin ja asiallisesti kun joskus jostain mailia lähetin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #46

Ok, vastaamattomuus koskee siis vain blogcastingia...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Miksi kansa äänestää tällaista sakkia maan johtoon, joka käy toreilla ja turuilla esittämässä jotain aivan muuta kuin todellisuudessa on.

On aina äänestänyt. Jo silloin kun oli vain putkiradio ja tietoa sai vain tupailloissa päätetyistä asioista.Mistä puhujamatkoilla maakunnissa puhutaan.

Nyt sentäänon netti ja Eu ja eduskunnan asiakirjat ise luettuna jos asioista tietoa haluaa. Vain Klik ja edessä on päivämäärillä asiasta mustaa valkosella +osallistujat nenän edessä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten kun joku kertoo mulle kuka tai mikä ne rajat sulkee, niin sitten olen tyytyväinen.

Olen tätä samaa yrittänyt kysyä monta kertaa eri rajat kiinni tyypeiltä, mutta vastausta ei vaan kuulu.

Väyrynen nyt ei koskaan vastaa, eli tämäkin jää taas tällaiseksi normaaliksi somehöpötykseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samoin minä.Niitä on sulkenut Persut -03 lähtien.Nyt Väyrysen puolue?
Rajojen sulkemiseen tarvitaan eduskunnan enemmistön lupa.
Ja "vähän" myös yrityksiltäkin.
Muistaakseni Kepu M.Vanhanen,kok J.Katainen on puhui jo -07-11 lähten 1,8 milj.työvoimapulan poistajasta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei Suomen rajoja toki voida koskaan täysin hermeettisesti sulkea, mutta ei ole tarviskaan, kunhan niiden yli nykyinen luvaton, perusteeton ja kaikenlaisten hämärämiesten kulku tehdään vaikeammaksi.
Ja sen tekevät Suomen valtioelimet: eduskunta, oikeuslaitos ja maahanmuuttoviranomaiset, kunpa vaan tekisivät jämäkämmin!, päätöksillään, ja itse toiminnan suorittaa poliisi ja rajavartiosto, tarvittaessa puolustusvoimat.

Mitä Sinä Ritala vakiokommentoit? Rajat täysin avoimiksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Piikkilanka-aita Tornionjokeen? Trump-tyyppinen työllisyysprojekti, yhtä uskottavakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ritala, suljetaan Raatteen malliin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Paavo oikeassa - koska päättäjämme oivaltavat?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Vesa Lavonen! On ikävää, että luottamus ihmisiin ja etenkin politiikkaan murenee.

Ymmärtääkseni ja Väyrysen kirjat lukeneena olen tullut käsitykseen, että Juha Sipilä ei digannut hallituksensa liian vanhoja keskustalaisia. Vanhuus ei ole kyllä syy miksi meillä on kaksi Keskustaa nyt. On tuo mainitsemasi ylimielisyys ja se, että ollaan kaukana kansasta.

Nyt mitataan sitten Väyrysen ja Kansalaispuolueen uskottavuus. Jospa otat yhteyden Matti Vanhaseen! Hänkin olisi voinut tuoda aikoja sitten ajatuksiaan ja linjojaan esiin Keskustan presidentinvaaliehdokkaana. Kiinnostaisi tietää miksi ohjaudutaan EU:n liitovaltiota kohden ja samalla olemme jo tehneet isäntämaasopimuksen Naton kanssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen kerran yrittänyt Vanhaselle puhua näistä asioista. Matti ei ole kartalla näistä asioista eikä siksi tule pärjäämään myöskään presidentinvaaleissa, jos ei nyt nopeasti ala hoksaamaan missä kohtaa täällä maassamme mennään.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kunnallispoliittinen entisajan keskustalaisuus on minulle tuttua ja olen luottanut siihen mutta toki ehdokkaani sattui aiemmin olemaan ystäväni ja samalla ihmisyysasialla kuten minäkin. NYt olen täysin ymmälläni tästä keskustan etääntymisesytä ihmisestä - juuri maakuntahallinto ja soteasiassa ja samalla kokoomuksen hallintarekisteri- ja valinnanvapausvaatimuksen takia. Kyllä valta ja demokratia karkaa kauas ihmisiltä.

En muuten tähän asiaan näin takertuisi mutta eräs keskustalainen on soittanut minulle juuri näistä ihmisyysasioista erään mielipidekirjoitukseni takia.

Ans kattoo miten käy. Mari Kiviniemen persoona pudotti kerran Keskustan kannatuksen sinne 14 % paikkeille. Keskustalaiset jäsenet ovat hyvin tarkkoja ja aktiivisia mitä kärkipoliitikot tekevät.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toisaalta on sääli, että kokenut poliitikko ja valtiomies Väyrynen laittaa viimeiset uskottavuuuden rippeet tällaiseen mitättömään uuteen puolueeseen.

Kunnallisvaaleissakin sen jo näki, kun listoille hyväksyttiin suoranaisia rasisteja, sama tyyli tuntuu jatkuvan, kun paljon nähneenä hän oivalsi, että persujen sekaannuksen takia on helppo houkutella näitä rajat kiinni porukoita omille listoille.

Säälittävää, eikä tuo puolue tule mitenkään menestymään, näitä uusia sinisiä haukutaan pienestä kannatuksesta, mutta Väyrysen porukan kannatus ei ole siitäkään murto-osaa.

Sitten täällä suureen ääneen puhutaan, että rajat on laitettava kiinni, ja tottakai vakiokommentoijat ovat kiihkeästi samaa mieltä.

Kun nyt sen verran ymmärrettäisiin, että Suomen puoluekentässä ei ole sellaisi varteenotettavia puolueita, jotka rajoja sulkisivat.

Lotosta voittaa helpommin, kuin Väyrysen puolueen toimesta rajat suljetaan. :)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Anteeksi Petteri, muttei tilapäinen ns. Schengen-rajojen vartioinnin palauttaminen tarkoita sitä, että rajat pannaan kiinni. Ei Väyrynen ole laittamassa rajoja kiinni eikä viennillä elävä Suomi voi muutenkaan eristäytyä. On eri asia muuttaa ulkomaalaislainsäädäntöä ja tehdä muutoksia maahantulon edellytyksiä ja maassa oleskelun edellytyksiä koskeviin pykäliin kuin laittaa rajat kiinni. Samoin turvapaikan hakemista, oleskeluluvan hakemista ja myöntämistä koskeviin säännöksiin jne. voidaan tehdä sellaisia muutoksia, että Suomi saadaan turvallisemmaksi ja kontrollia saadaan tiukennettua ilman, että rajoja pannaan kiinni. Samoin käännyttämistä ja maasta karkottamista koskeviin pykäliin on mahdollista tehdä muutoksia, mutta näihin asiohin liittyy paljon sekä juridista että teknistä haastetta, joten kaikki ei tietenkään tapahdu ns. sormia näpäyttämällä. Ulkomaalaislain kokonaisuuudistusta ja konkretiaa kaivataan nyt, mutta jollei hallitus ymmärrä aloittaa edes valmistelua, niin juna kulkee ja kaikkea voi tapahtua. Pelkällä tiedustelulakien säätämisellä ei valmista tule. Tiedän näistäkin asioista paljon. Olen yli 20 vuotta tehnyt ammatikseni töitä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kanssa, joten nämä käsitteet ja pykälät ovat varsin hyvässä muistissa, joista hieman mainitsin ja valitettavasti suurin osa Suomen kansasta ei ole näistä perillä. Toinen puhuu pöydästä ja toinen sängystä, jos ymmärrät mitä tarkoitan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ymmärrän kyllä, mutta kun kysyt tätä asiaa Väyrysen kannattajilta, niin heillä ei ole muuta mielessä, kuin rajojen sulkeminen.

Kuinka paljon Suomeen tulee tällä hetkellä turvapaikanhakijoita, tilannehan on ollut parempi jo pitkään. Nyt puhutaan asioista kuin olisi tulossa samaa 30000 määrää koko ajan.

Vartioinnin muuttaminen tässä kohtaa ei ole mitenkään merkityksellistä.

Nyt puhuminen näistä asioista on populismia, vai sammutetaanko nyt tulipaloa, joka ei ole vielä syttynytkään.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #33

Mitä sinä höpötät Väyrysen kannattajista. Ota selvää ja puhu sitten.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voidaanko todella estää ihmisiä ylittämästä länsirajaa muualla, kujin Torniossa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #37

Kyllä tottakai voidaan. Rakennetaan muuri. Trump pääsi presidentiksi lupaamalla kansalaisille rakentavansa muurin Meksikon rajalla.

Paavo yrittää samaa lupaamalla muurin kaikille muille ulkorajoille paitsi Venäjän rajalle. Sitä rajaa tullaan valvomaan jatkossa hyvillä suhteilla ja rakkaudella.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #53

Kai, meinaat sitten, että myös Venäjän rajalle tulisi rakentaa muuri? Ehkä kumminkin ne hyvät suhteet olisi helpompi homma?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #54

Niitä ei tarvita länsirajalle eikä pohjoiseen. Sinne tarvitaan muuri!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Käsitykseni on, että esimerkiksi Ranska, Ruotsi ja Tanska eivät tehneet mitään muutosta lakeihinsa. He vain päättivät, että rajanylityspaikoilla tarkistetaan matkustusasiakirjat ja jos ne eivät ole kunnossa, niin maahan ei pääse. Vaikka paperiton osaa sanoa "asylum", niin todetaan, että ei pääse sisään, koska tulet turvallisesta maasta. Ylläolevista kommenteista voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että "rajat kiinni" piikkilanka-aidalla on tehty ärsytysmielessä, tai sitten syy on joku muu, jota lukijat voivat arvailla.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Petteri Ritala! Olen hyvin paljon samaa mieltä tästä asiasta ja muutenkin tarkkailen mitä kirjoitat. Uusi Suomi on maan kiinnostavin kansalaisen keskustelupaikka.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

En osaa näistä raja-asioista keskustella yleisesti mutta yksi pahin sisäistä turvallisuutta vaarantava paikka on Kappelskärin satama Ruotsissa. Katselin sitä touhua viime kesänä ajettuani Norjasta sinne.

Kuka tahansa voi ajaa autolla satamaan ja voi ostaa paikan autolleen ja lipun itselleen. Se on ainut paikka Suomessa jonne itse toivoisin tiukkoja turvatarkastuksia.

Huomasin ilokseni, että laivojen turvatarkastuksia oli lisätty Turussa. Olen kulkenut silläkin välillä usein Tukholmaan ja aina pienessä pelossa. Terrorismi käy alitajuntaan asumaan vaikka olisikin peloton ihminen.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Työperäinen maahanmuutto ok. Ihmisiä voidaan estää ylittämästä rajaa, ei ole
avaruustiedettä. Jos tulee turvalliseksi luokitellusta maasta ja hokee asylum-
mantraa - ei asiaa tänne, niin yksinkertaista se on. Suomi voi ja saa päättää
itse, ketä tänne halutaan ( kuten kiintiöpakolaiset ). Muille elintasoshoppa-
reille - kiitos ei. Viesti mennee nopeasti lähtömaihin perille älykännyköitä
räpläämällä. Lisäksi olemme pärjänneet ihan hyvin ilman viime aikoina nähtyjä
ja koettuja monikultturisuuden hedelmiä jo tuhansia vuosia. Tulisiko jollakulla
ikävä ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän joka hallitus noudata Valtio Suomen EU tehtyjä sopimuksia .Jotka on hyväksynyt kansan itse valitsema eduskunnan enemmistö.

Ylimääräiset irtiotot on vain kansan hämäystä ja äänien kalastelua.
(PS pääsi hillotolpalle niillä)
esim.Lukea voi -07-11 Vanhasen II-hallituksen sopiman Eurooppa -2020
(Suomi:mamut,pakolaiset,paperittomat,Sengelmaista tulevat,Romanian kerjäläiset.)
Tai Suomi/EU-lait ,Lissabonin sopimus -08 -09 hyväksyi hallituspuolueiden enemmistö=Kepu,kok,rkp,vihr.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tuli sitten Paavokin "verikauhan" kanssa ääniapajille. Montako ääntä kirstuun kilahtaa?

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Väyrynen mainitsee pakolaisleirit. Siitä tuli mieleen eräs keskustelu, johon tänään osallistuin. Ajan säästämiseksi kopioin sen tähän.

Keskustelija A:

”Kenenkään hätää tai tarvetta väheksymättä on pakko todeta että pakolaiskriisi on karkaamassa käsistä kaikkialla Euroopassa ja kohta Aasiassakin. Sen suitsimiseksi ei ole muuta tehtävissä kuin perustaa lähtömaiden läheisyyteen kaikkien valtioiden/YK:n yhdessä kustantamia laadukkaita pakolaisleirejä joihin tulijat ohjataan. Tuo laadukkuus tarkoitaa hyvää ruoka-, vesi- ja lääkinnällistä huoltoa, säällisiä asumuksia, koulutusta ja mahdollisuutta jonkinlaiseen tekemiseen. Vain siten voidaan varmistaa ohituskaistojen sulkeminen ja se, että lähdetään vain paremman elämän perässä. Normaali maahanmuutto kun tapahtuu aivan toisia tahoja käyttäen jolloin normaalisti oleskelulupa myönnetään mm. työntekoa varten. Sillä varmistetaan se, että todellisessa tarpeessa olevat pääsevät helpommin turvaan koska kukaan "kunhan nyt lähden" seikkailija ei noille leireille hakeudu.

Taustaselvitysten jälkeen pakolaisia sijoitettaisiin eri maihin odotusajan perusteella normaalina pakolaisijoituksena. Vieläpä niin että naiset, lapset vanhukset ja sairaat ovat etusijalla. Tämän kriisin myötä monelta on hämärtynyt se tosiasia että ennen sitä on ollut pakolaisleirejä joissa ihmiset ovat odottaneet vuosia, jotkut yli kymmenenkin vuotta. Heidän tulee olla etusijalla "uudisasukkaita" valittaessa. Noin toimien voidaan eri maihin palauttaa se yhteiskuntarauha joka niissä on aiemmin ollut koska sisäistä turvallisuutta uhkaavat ihmiset eivät eivät enää voi tulla minnekään asenteella "mä tulin nyt, pötyä pöytään".

Oma vastaukseni:

”Olen pohtinut ihan samaa. Nimenomaan YK:n rauhanturvaajien valvonnassa olevia suojakaistaleita. Eiköhän tällainen kansainvälinen sopimus voitaisi helposti sorvata, jos vaan siihen olisi tahtoa. Sellaisiin tehtäviin Suomikin voisi osallistua huoletta ja unohtaa esim. Peshmerga-joukkojen kouluttamisen Irakissa, mikä vaan lisää terrorismin vaaraa kotimaassa. Lisäksi yhden euron ostovoima melkein missä tahansa muussa maassa kuin Suomessa olisi moninkertainen. Eli sama rahasumma, mikä nyt sijoitetaan yhteen turvapaikanhakijaan, voisi muualla riittää kymmenen ylläpitokustannuksiin.”

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Tulevaisuudessa edellä kuvatunlaiseen ratkaisuun on kenties pakko mennä, mikäli Punaisen Ristin arvio pitää paikkansa. Kyse on ilmastopakolaisista.

”YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan vuosin 2008-2015 joka vuosi 26 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ilmastoon ja ympäristöön liittyvien syiden vuoksi. Pakolaisuuden syynä ovat olleet esimerkiksi tulvat, maanjäristykset, kuivuus, taifuunit ja pyörremyrskyt.”

Mutta

”Kansainvälinen Punainen Risti arvioi, että vuonna 2050 ilmastopakolaisia voi olla jo 250 miljoonaa.”

Tosin tuon määrän hoitamiseksi ei kenties mitkään resurssit enää riitä. Joten paras toivoa, että Punainen Risti on pahasti väärässä.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mutta palataksemme tämän hetken tilanteeseen, laadin tänään potpurin Alan Salehzadehin ajatuksista. Hän on Iranista Suomeen muuttanut geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja Iltalehden blogisti. Lisäksi hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. 

Salehzadehin yksi monista ajatuksista turvapaikanhakijoihin liittyen kuuluu seuraavasti.

”Jos Suomeen annetaan lampsia rajattomasti turvapaikanhakijoita, vaarantuu täällä jo olevien hyvinvointi ja turvallisuus emmekä pysty auttamaan ketään. Keskitetään siis auttaminen konfliktialueiden läheisyyteen. Se on ainoa tapa varmistua siitä, että apu kohtaa sitä eniten tarvitsevat. Kymmenet tuhannet ihmiset säästävät henkensä, kun salakuljettajien likaiselle bisnekselle ei ole enää tarvetta. Vastaavasti kiintiöpakolaisten määrää voi kasvattaa nykyisestä, ja tuoda poliittista vainoa kohtaavat suoraan turvaan Eurooppaan. Suomi säästyy turvallisuusriskeiltä, jos tänne tulevien taustat on ennakkoon tarkastettu kuten kiintiöpakolaisille tehdään. Kyllä olen itsekin maahanmuuttaja, mutta olen tullut pääovesta ja virallista tietä talon sisään, isännän luvalla.”

Mikäli hänen ajatuksensa kiinnostavat enemmän, niin tästä löytyy lisää. http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Schengenin maahantulomääräyksissä ei ole mitään vikaa. Ongelmana on ollut vain se, ettei Schengenin sopimusta ole kaikkialla noudatettu niin kuin se on kirjoitettu. Tämä ongelma siis pitää korjata Schengenin laajuisesti, jolloin Tornionjoelle ei tarvitse sitä muuria rakentaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Juha, totta tuokin, mutta mikään maa ei voi silti jäädä tumput suorina seisomaan vain siksi, että kun muutkin rikkovat sääntöjä. Omasta turvallisuudesta pitää aina huolehtia, teki muut mitä teki.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kun blogin alustaja on muistaakseni haaveillut pohjoismaisesta talousyhteisöstä ja yhteisestä kruunustakin, on hiukan yllättävää tämä vihjailu pohjoismaisen passivapauden lopettamisesta. Vai mitä muuta ylipäänsä voi merkitä se, että "avointen rajojen politiikka on tullut tiensä päähän"?

Niko Sillanpää

#52: Schengen voi toimia vain, jos ulkorajasta huoelehditaan. Ja kyseisen rajan ylivoimaisesti tärkein tehtävä on pitää "maailman hätä" Euroopan ulkopuolella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo näkemys tuosta ylivoimaisesti tärkeimmästä tehtävästä on ehkä hiukan subjektiivinen ja suppea, mutta muutoin olen kanssasi samaa mieltä. Suomihan huolehtii hyvin omasta Schengen rajastaan vaikkakin otti taannoin turvapaikanhakijoita melko helposti turvallisesta Venäjästä. Heidät kuitenkin otettiin Suomeen anomuskäsittelyä varten eikä myötävaikutettu ohjautumaan muualle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka euroedustaja Väyrynen on mielestään onnistunut edustajantehtävissään. Voisiko parlamentaarikko kertoa, mitä hän on saavuttanut, millaisia uudistuksia on hänen toimestaan saatu aikaan.

Eniten tuntuu parlamentaarikko Väyrynen viettäneen aikaa nurkkapöydässä tai muuten vaan takarivissä, kun muut ovat tehneet päätöksiä. Ne tietenkin sieltä takarivistä katsellen ovat olleet kaikki virheellisiä ja väärin päätettyjä.

Minun mielestäni päättäjä, joka julistaa ikuisesti olleensa oppositiossa ja vastuuttomana syntyneisiin vääriin päätöksiin, on ihan turha.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Minun mielestäni päättäjä, joka julistaa ikuisesti olleensa oppositiossa ja vastuuttomana syntyneisiin vääriin päätöksiin, on ihan turha."

Siinäpä se kiteytys. "Väyrysiä" tuntuu olevan muitakin liikkeellä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

EU:n lakien puitteissa voi tehdä väliaikaisia rajatarkastuspäätöksiä, jos katsoo maan turvallisuuden sitä vaativan. Saksan, Tanskan, Ranskan Ruotsin, Norjan ja Itävallan rajoilla on tarkastukset. Käytännössä näitä rajatarkastuksia voi jatkaa loputtomiin.

Markus Mäki

Mikä on ongelman alku?
Mitäpä jos aloitettaisiin ihan niistä syistä mistä koko pakolaisvirta on saanut alkunsa. Mm Perussuomalaiset linjasivat taannoin että pitää auttaa kotimaassa. Mikä osaksi onkin oikein hyvä asia.

Tähän nykyisen virran syntyyn on myöhäistä vaikuttaa merkittävästi, mutta kokeillaan seuraavaa: Oletettavasti ilmastonmuutoksen myötä alkaa uusi ja suuri muuttoliike/ pakolaisvirta. Mitä ovat ne keinot mitä te ehdotatte tehtäväksi ennen kuin tämä virta oletettavasti lähtee liikkeelle. Annetaan ajaksi 20 vuotta.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Perussuomalaiset oli Soinin komennossa Jyväskylään asti. Siihen asti Soini oli maahanmuuttoa vastaan vain vaalipuheissa.
Jäsenet äänesti perussuomalaisille parhaan johdon. Linja ja ohjelma eivät ole muuttuneet, mutta nyt vaan nostetaan keskiöön jäsenistölle tärkeät arvot: maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys . On hyvä että Soini loikkasi vaikka olikin selkärangaton temppu ja teko vain että voisi säilyttää henkilökohtaisen hillotolppansa. Perussuomalaiset on nyt paremmassa tilanteessa kun Soini ei ole enää puolueessa, nyt puheet ja teot on linjassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ainut ongelma on PS 1-7 muuta puoluetta. PS ei yhä vieläkään kävele vettenpäällä,eikä ne yksin tee mitään mullistavaa jollei eduskunnan enemmistö ole takana.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen turvallisuuspoliittinen doktriini, joka oli ennen Väyrystä ja hänen jälkeensä jää, perustuu Hammurabin lakiin: silmä silmästä, hammas hampaasta. Siksi 900 000 reserviläistä sai kirjeen kotiinsa.

Asteekeilta lienee peräisin sanonta "Jos ette voi olla varmoja mitä tulee tapahtumaan, olettakaamme että käy hyvin". He nylkivät sotavankeja elävältä. Siitä tulee sanonta "Tavataan nahkurin orsilla!"

Valta on lainassa, sanoo iso kirja. Eikä sitä kukaan vie mukanaan, siitä pitää lainanantaja huolen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset