Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Laura ja Ritva, miksi petitte meidät?

Tein kesällä 2015 kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Pyrin tällä siihen, että kansanedustajat joutuisivat keskustelemaan Suomen jäsenyydestä ja ottamaan siihen kantaa. 

Aloite sai kansan keskuudessa laajan tuen. Sen allekirjoitti yli 53 000 suomalaista. Keväällä 2016 kävin jättämässä aloitteen eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle.

Lähetekeskustelussa useat kansanedustajat tukivat aloitetta. Moni edustaja ilmoitti myös olevansa sitä mieltä, että Suomen pitäisi pyrkiä eroon euroalueesta. Terävimpiä puheenvuoroja käyttivät Perussuomalaisten Simon Elo, Ritva Elomaa ja Laura Huhtasaari.

Puhemiesneuvosto aikoi lähettää aloitteen vain perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, mutta käydyn keskustelun jälkeen siitä päätettiin pyytää talousvaliokunnan lausunto.

Vasemmistoliiton Annika Lapintien johtama perustuslakivaliokunta järjesti aloitteesta julkisen kuulemistilaisuuden. Minun lisäkseni siihen ei kutsuttu ainuttakaan aloitteen kannattajaa.

Perussuomalaisten Kaj Turusen vetämän talousvaliokunnan kuultavana oli useita aloitteen kannattajia, mutta heidän näkemyksiään ei otettu lausunnossa mitenkään huomioon.

Syksyllä perustuslakivaliokunta aloitti valiokuntaneuvos Matti Marttusen laatiman mietintöluonnoksen käsittelemisen. Marraskuun lopulla valiokunta yllättäen päätti, että mietintöä ei laaditakaan. Minulle kerrotun mukaan Perussuomalaiset jäsenet ajoivat innokkaimmin aloitteen hautaamista valiokuntaan.

Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja kuitenkin lähes kaikki Perussuomalaisten eduskuntaryhmään valitut ehdokkaat olivat Ylen vaalikoneessa olleet sitä mieltä, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Ja jo ennen eduskuntakäsittelyn aloittamista sekä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho lupasivat, että puolueen kansanedustajilla on eduskuntakäsittelyssä vapaat kädet.

Voisivatkohan hallitusvastuusta vapautuneet Laura Huhtasaari ja Ritva Elomaa kertoa, kuinka näin pääsi käymään? Miksi petitte meidän kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden luottamuksen?  

Kysymys Suomen jäsenyydestä euroalueessa on juuri nyt polttavan ajankohtainen. Euroopan komissio on tehnyt ehdotuksia taloudellisen yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueella ja sen kehittämiseksi ylikansallisen liittovaltion suuntaan. Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on antanut niille täyden tukensa. Yleisesti odotetaan, että Ranska ja Saksa ryhtyvät viemään komission ehdotuksia eteenpäin.

Komission ehdotukset ovat täydellisessä ristiriidassa Suomen nykyisen hallituksen ohjelman kanssa. Toisaalta sekä Juha Sipilä että Timo Soini ovat julkisuudessa todenneet, että euroalueen luonteen olennainen muuttaminen edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä.

Aika näyttää, kuinka nämä sitoutumukset täytetään.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaikki Perussuomalaisina eduskuntaan valitut ovat takinkääntäjiä, tavalla tai toisella oli nykyinen viiteryhmä mikä hyvänsä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos noin, niin mitä mieltä olet kaikista vasemmiston edustajista?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pienituloisten puolella, lomaraha- ja koulutusleikkauksia, eläkeläisten kurittamista ja sosiaaliturvan heikennyksiä vastaan. Tosin tulokset laihoja kun porvarihallitus on keskittynyt enemmän hallintarekistereiden ja kiky-kuritusten läpiajamiseen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Paavo - minäpä kerron miksi he pettivät. Siksi kun presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren ja kumppaneiden perimmäinen motivaatio tulee vallan maksimoimisesta. Kutsun sitä "valtaholismiksi". Silloin pienet peliliikkeet ei ollenkaan haittaa - niin se on ja niin se on aina oleva... ellei sitten...

http://nukkuvat.fi/nukkuva-manifesti/

ja miksikäs ei - lähestymistapa on aivan uusi suomipolitiikassa, brändi jää mieleen sekunnissa eikä sitä kukaan voi pois ottaa!

***

ps. samalla (heinäkuu 2015) kun sinä teit euroaloitteesi siitä kirjoitti jokaikinen media yötäpäivää, ei minun Nato-aloitetteesta (kansan äänestys - "Koko kansan Nato) ollut riviäkään missään. Vaikka se oli varmasti hyvä aloite ja sai noilla asetuksilla hienot 2000 allekirjoitusta.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339

Siinä oppii jotain hyvin oleellista suomalaisen median (aivan naurettavasta) roolista pysähdyksen portinvartijana. Todellakin tarvitsemme suomipolitiikan "kolmannen tien". Nukkuvien agendalla EI OLE Natoa, markkaa, euroa, mamua, matua, homoa jne mutta siellä on se kaikken tärkein eli suomisysteemin sisäinen haastaminen. Vain se - luulisi kelpaavan kun vauhtiin päästään!?

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Paavo ei selostanut tuon "pettämisen" yksityiskohtia. Arvelisin, että kyse oli puoluekurista hallitusyhteistyön kannalta keskeisessä kysymyksessä. Paavo lienee tutustunut puoluekurikysymyksiin aikaisemmin useinkin näin keskeisissä asioissa.

Itse kyllä arvelin jo hallitusta perustettaessa, että tämä eurokysymys olisi ollut eräille perussuomalaisille niin tärkeä, että puolue olisi hajonnut jo siinä vaiheessa. Elomaa ja Huhtasaari eivät kuitenkaan halunneet ilmeisestikään hajoittaa puoluetta tai eduskuntaryhmää vielä tuolloin, eivätkä myöskään sen jälkeen, kun Halla-aho oli valittu puheenjohtajaksi. Eduskuntaryhmän ja puolueen hajoittaminen jäikin pääosin Timo Soinin tehtäväksi muiden hallituskumppanien ilmeisesti niin vaatiessa.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, millaista politiikkaa Soini olisi harjoittanut ja vaatinut PS:n apupuolueiden harjoittavan, jos Soini olisi päässyt pääministeriksi suurimman puoleen puheenjohtajana. Eihän sekään mahdollisuus kauaksi jäänyt.

Eivät tainneet Elomaa tai Huhtasaari vastata Paavon esittämään yksinkertaiseen kysymykseen, johon vastaus olisi ollut yhtä yksinkertainen: puoluekuri. Soini vaati puoluekuria jopa omantunnonasioita käsittelevissä asioissa, saati sitten tässä.

Tämmöisiä ilmiöitä voi tulla euron suhteen aina, kun joko keskustalainen tai kokoomuslainen liittovaltiofanaatikko on pääministerinä.
-------------------------
Kaiken tämän Paavo Väyrynenkin aivan varmasti tiedostaa. Siksi pidänkin hänen avaustaan tästä aiheesta puhtaasti retorisena.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerrotko miksei Kepun PM M.Vanhanen antanut kansan äänestää Lissabonin sopimuksesta? Sehän meni läpi kepu,kok,vihr,rkp äänillä.
Pm itse oli pois äänestyksestä.
Eikös tuolla sopimuksella Suomi "hirttänyt" tukevasti itsensä kiinni EU?

100 vetoa että juuri kesälomille lähtevä yksikään k.edustaja tiesi edes mistä äänesti.Saati että oli lukenut edes ko.sopimusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi kutsutaan :
A) Jos maahanmuuttolakeja ei kiristetä niin -SOTE ei mene läpi (meidän osalta kevällä-17)?
B) Sulle Kela-maksunpoisto,mulle Takuueläke?

Kuleisseissa käytävästä Lehmäkaupoista ,hallituspuolueiden kesken.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

No mutta eihän tässä ole kahta sanaa siihen, että miksi. Soinin tuleva hillotolppa olisi kuivunut, jos hän salli persujen livetä hallituksen linjasta tai sallia edes keskustelu. Puoluekuri puhui niin persuissa kuin kepussakin. Olisihan tuo kiva kuulla kertomukset paikan päältä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen arvellut, että mikäli Paavo saa kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja presidenttiehdokkaaksi, he tulevat Huhtasaaren kanssa kilpailemaan samoista äänistä ja tulevat mäiskimään toisiaan kunnolla. Mäiskintä alkoi jo :)

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Pekka Näränen 22.8.2017 17:16

Olen arvellut, että mikäli Paavo saa kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja presidenttiehdokkaaksi, he tulevat Huhtasaaren kanssa kilpailemaan samoista äänistä ja tulevat mäiskimään toisiaan kunnolla. Mäiskintä alkoi jo :)
----------------------

Suosittelisin vaaliliittoa PS:n ja Väyrysen valitsijayhdistyksen välille, jolloin näistä ehdokkaista enemmän ääniä saanut pääsisi toiselle kierrokselle.

Edellisissä vaaleissa en kannattanut Timo Soinin ehdokkuutta. Ehdokkaaksi olisi pitänyt asettaa nainen, vaikkapa Ruohonen-Lerner. Tällä valinnalla olisi saattanut olla seurauksena se, että naisten antamat äänet olisivat lisääntyneet PS -puolueelle, jolloin Soini olisi voinut päästä pääministeriksi. Merkittävä osa Timon saamista äänistä olisi mennyt Paavolle, jolloin Paavo olisi luultavastikin päässyt toiselle kierrokselle.

Itselläni oli haave: Väyrynen presidentiksi, Soini pääministeriksi. Arvioni mukaan Timo Soinin taktinen pelisilmä petti.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Tuure Piittinen 22.8.2017 17:35

Pienituloisten puolella, lomaraha- ja koulutusleikkauksia, eläkeläisten kurittamista ja sosiaaliturvan heikennyksiä vastaan. Tosin tulokset laihoja kun porvarihallitus on keskittynyt enemmän hallintarekistereiden ja kiky-kuritusten läpiajamiseen.

Köyhien kurjistaminen on rehellistä pakkoeurotuspolitiikkaa työttömyyden rehottaessa.
Varsin moni eläkeläinenkin on pakkoeurotuksen vankka tukipylväs. Miksi eläkeläinen siis valittaa, kun saa mitä tilaa? Ei kai ainakaan hallitus voi olla millään tavoin vastuussa jonkin eläkeläisen ristiriitaisesta logiikasta? Loogiset kysymykset ovat eläkeläisenkin pään sisäisiä asioita. Ei kai niihin ole edes oikeutta ulkopuolisen puuttua?
Kyllä siinä muutkin köyhät ovat eläkeläisten kanssa samojen valintojen äärellä.
Jos haluaa pakkoeurotusta, niin on haluamassa sitä, ettei valuutan arvo noudata maan suhdanteita, joka aiheuttaa taloudelle sopeutumisongelmia, jotka johtavat työttömyyden kasvuu, valtion sosiaalimenojen kasvuun ja verotulojen vähenemiseen. Ja kaikki tuo johtaa yhden yksityisen köyhän köyhtymiseen. Kiitoskortit pakkoeurotuksesta voi jokainen postittaa pakkoeurotuksen keksaisseille Paavo Lipposelle ja Sauli Niinistölle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kiitoskortit pakkoeurotuksesta voi jokainen postittaa pakkoeurotuksen keksaisseille Paavo Lipposelle ja Sauli Niinistölle.

EU ja rahaliitto EMU sopimus-92.
Voimaan 11.1-93

Emuun liitytään kolmen vaiheen kautta. Euro astuu voimaan
- automaattisesti 1.1-99
niissä maissa jotka täyttää EMUN kriteerit.Muut myöhemmin kun ehdot on täyttynyt.
lähde:
Suom.Pank. asiakirja-92

Eli mitä tarkalleen ottaen luki sopimuksessa minkä Ahon hallitus allekirjoitti -92 ja Korfulla vielä -94?

"Liitytäänkö EU sopimuksen mukaan" kysyttiin kansalta lokakuussa-94.
Jäikö Rahaliitto EMU ja markan häviäminen kertomatta?

"Nahkurinorsilla tavaataan" Lipponen kai viittasi juuri tuohon vedätykseen minkä kepu-hallitus teki.
Kepu pettää aina jo -60 luvulta lähtien.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

M-LK. Viisas kun olet: Kerropa puolue , joka ei koskaan petä, ei jätä eikä anna vieraille?

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Marja-Liisa Kalkela 23.8.2017 08:06 :

"Liitytäänkö EU sopimuksen mukaan" kysyttiin kansalta lokakuussa-94.
Jäikö Rahaliitto EMU ja markan häviäminen kertomatta?

"Nahkurinorsilla tavaataan" Lipponen kai viittasi juuri tuohon vedätykseen minkä kepu-hallitus teki.
Kepu pettää aina jo -60 luvulta lähtien.

-------------------------------
Seuraavasta keskustelusta vuonna 1998 paljastuvat eurottamiseen syylliset ja syyttömät:

https://www.youtube.com/watch?v=TSngJmYPBCE

Kysyin Väyryseltä puolueen kannatuskorttien keruutilaisuudessa, mitä pääministeri Sipilä ajatteli eurosta. Väyrynen viittasi kirjaansa "Ei tässä näin pitänyt käydä", jossa kertoo Sipilän eurokriittisyyden halvaantumisesta.

Kansalaispuolueen perustaminen on protesti Niinistön, Lipposen ja Sipilän toimille. Kansalaispuolue on kansallismielinen, euro-, EU- ja maahanmuuttopolitiikkakriittinen puolue.

Ei kannata äänestää presidentiksi Matti Vanhasta, joka on Niinistön, Lipposen ja Sipilän kanssa samaa sakkia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä arvelen, tohtori Väyrynen, että niin Huhtasaari kuin Elomaakin laskivat, ettei kannata hirttäytyä aloitteeseen, jolla ei ollut menestymisen mahdollisuuksia eikä kansalaisten tukea. Aloitteen käsittely ei olisi tuonut merkittävää lisäarvoa heidän omille poliittisille urilleen.

53 000 kannatusta ei ole kovin merkittävä tuki aloitteellenne. Kun otetaan huomioon vielä aloitteelle saamanne median panos, voi kerättyä kannatusta pitää laimeana. Suomalaiset eivät halua erota eurosta.

Kun verrataan kannatusmäärää esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain alkuvaiheisiin, teidän aloitteenne sai voimakasta mediahuomiota. Tasa-arvoinen avioliittolaki sai median mukaan vasta keräysajan loppupuolella. Teidän aloitteenne sai tuosta onnistuneesta keräyskampanjasta ja lainmuutoksesta lisävetoapua, kun kansalaisaloitteen avulla oli saatu ensimmäinen lakimuutos.

Yksi lisäsyy, miksi aloitteenne haluttiin haudata, sen läpimenon mahdottomuuden lisäksi olitte te, tohtori Väyrynen. Paitsi että aloitteenne mukainen kansanäänestys olisi voinut johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja markkinoiden levottomuuteen, ainoana hyötyjänä olisitte ollut te. Olette kiistelty hahmo ja kun kehititte aloitteen siivittämään viimeistä nousua poliittiselle urallenne, aloitteen tarina ei voinut päättyä hyvin. Miksi kukaan asettaisi oman poliittisen arvovaltansa peliin nostaakseen teitä, tohtori Väyrynen?

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Loppujen lopuksihan Paavo ei halunnutkaan kansanäänestystä, koska euron kriisi ei ole vielä näyttäytynyt tavan tallaajalle kaikessa kaameudessansa. Asiantuntijat kyllä tutisevat ajatellessaan asiaa. Ehkä Paavo halusi tässä vaiheessa vain keskustelua asiasta. Paavo ilmaisi halukseen, että eurosta irtauduttaisiin samalla menettelyllä, millä siihen liityttiinkin, eli hallituksen ilmoituksella.

Eurokeskustelu olisi saattanut johtaa sellaisen eduskuntaenemmistön aikaansaamiseen ja sellaisen hallituksen muodostamiseen, joka olisi euro-eron saanut aikaiseksi. Mutta kansa elää huoletonna, vaikka maa järisee.

Timo Soini on ollut vahvasti sitä mieltä, ettei Brexitiä saisi kostaa briteille. Kuitenkin Wahlroos ja nobelisti Holmström totesivat hiljattain julkisessa keskustelussaan unionin käyvän nyt kauppasotaa Britanniaa kohtaan. Unionin johtajat paljastuivatkin siis kataliksi namusediksi, jotka pyrkivät estämään kansojen pääsyn takaisin vapauteensa.

Jos Suomi eroaisi nyt, niin unionin namusedät voisivat posauttaa tykillä selkään, mutta lähitulevaisuudessa voi tulla vankeudesta joukkopako, jossa tilanteessa Suomenkin mahdollisuudet selvitä ehjin nahoin, kasvaisivat.

Unioni itsenäisten valtioiden yhteisönä omin valuutoin olisi optimiratkaisu, mutta kovapäiset liittovaltiofanaatikot ovat tuhon tiellä, jonka seurauksena se optimiratkaisunkin mahdollisuus vaarantuu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Moskovan tunnetuin viikkolehti Novoje Vremja luonnehtii Paavo Väyrystä ennen muuta brezhneviläiseksi vanhan järjestelmän kasvatiksi ja Viktor Vladimirovin nuoreksi avustajaksi. Väyrynen on mitä tyypillisin 1970-luvun komsomolilaisen jälkikasvun tuote.

Erityisen huolestuttavaa on, että Väyrysestä on - syvyydessään aivan lobotomiaan verrattavissa olevan - muodonmuutoksen myötä tullut talouselämän kaikkein vanhakantaisimman ja raaimman edunvalvonnan edustaja meidän politiikassamme.

Näin kirjoittaa Matti Wuori kirjassaan "Titanicin kansituolit" vuonna 1993.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Luonnehdintojen värikkyys puhuu puolestaan luonnehtijoiden mielenkiintoisista ominaisuuksista.

Kekkonenkaan ei koskaan unohtanut tuotantoelämän toimintaedellytyksiä Suomessa.

Vihreille, kuten Matti Vuorelle, ovat talousasiat kolmannen tai viidennen luokan kysymyksiä.

Vuori itse varmaan arveli elävänsä loppuun asti ilman taloudellisia huolia asianajopalkkioillaan ja säästöillään. Tyypillistä vihreää ajattelua.

Todennäköisesti Vuori kuitenkin jonkin verran yllättyi siitä taloudellisesta katastrofista, joka seurasi epäväyrysläisestä paksun valuutan politiikasta kirjansa julkaisemisen aikoihin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Wuori

Hannu Wegelius

Paavo sitä ja Paavo tätä. Kyllä mielestäni Huhtasaari on paljon parempi, mielenkiintoisempi ja edustavampi ehdokas. Paavo on niin monta kertaa yrittänyt, että unohtakaa jo.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Paavon linja on ollut varsin suosittu. Vuoden 1996 vaaleissa, jotka olivat varsin kriittiset EU:n kannalta, veivät keskusta Kuuskoski-Vikatmaa ja Korhonen ääniä Paavolta. Korhonen lähti häpeämään tekoaan Atlantin taakse. Viime vaaleissa Timo Soini heittäytyi Paavon linjalle vieden äänet ja samalla tuhoten omakseen julistamansa poliittisen linjan kuin myös mahdollisen pääministeriytensä. Presidentti Väyrynen olisi tukenut Soinin linjaa ja vaikka Ruohonen-Lerner PS:n ehdokkaana olisi lisännyt naisten suosiota puolueelle.

Nyt Huhtasaari vie ääniä Paavolta ja päin vastoin. Siksi vaaliliittoa kaivataan.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Paavon linja on ollut varsin suosittu. Vuoden 1996 vaaleissa, jotka olivat varsin kriittiset EU:n kannalta, veivät keskustan Kuuskoski-Vikatmaa ja Korhonen ääniä Paavolta. Korhonen lähti häpeämään tekoaan Atlantin taakse. Viime vaaleissa Timo Soini heittäytyi Paavon linjalle vieden äänet ja samalla tuhoten omakseen julistamansa poliittisen linjan kuin myös mahdollisen pääministeriytensä. Presidentti Väyrynen olisi tukenut Soinin linjaa ja vaikka Ruohonen-Lerner PS:n ehdokkaana olisi lisännyt naisten suosiota puolueelle.

Nyt Huhtasaari vie ääniä Paavolta ja päin vastoin. Siksi vaaliliittoa kaivataan.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Väyrynen:

"Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja kuitenkin lähes kaikki Perussuomalaisten eduskuntaryhmään valitut ehdokkaat olivat Ylen vaalikoneessa olleet sitä mieltä, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Ja jo ennen eduskuntakäsittelyn aloittamista sekä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho lupasivat, että puolueen kansanedustajilla on eduskuntakäsittelyssä vapaat kädet.

Voisivatkohan hallitusvastuusta vapautuneet Laura Huhtasaari ja Ritva Elomaa kertoa, kuinka näin pääsi käymään? Miksi petitte meidän kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden luottamuksen?"

----------------------------------------------
Eivät kaikki allekirjoittajat varsinaisesti PS -puolueeseen luottamusta tunnustaneet.

Nyt on kai käynyt niin, ettei Huhtasaari tai Elomaa ole tätä blogia löytäneet tai sitten eivät ole halunneet mollata Soinia enempää, sillä varsin ilmeistä on, että Soini ja Terho olisivat poistaneet heidät eduskuntaryhmästä, jos olisivat ilmaisseet markkamyönteisyytensä. Soini oli julkisuudessa mukavia hölpöttelevä populisti, mutta kulissien takana perinteisesti ryhmäkuria vaativa puoluejohtaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset