Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Varaa ilmainen pääsylippu kärkiotteluun

Puolueiden ehdokasasettelu ensi vuoden presidentinvaaleihin varmistui tänään, kun SDP asetti niihin oman ehdokkaansa.

 

Kun kaikilla merkittävillä puolueilla on oma ehdokas, vaaleihin saadaan varmuudella toinen kierros. Sen lopputulos riippuu ratkaisevasti siitä, ketkä ovat sillä mukana.

 

Omalta osaltani on vielä edessä ”esivaali”, kun valitsijayhdistykseni tueksi tarvitaan 20 000 kannattajakorttia.

 

Kuluneen kesän aikana mieleeni ovat palautuneet hyvin elävinä edelliset presidentinvaalit. Uudessa näytelmässäni ”Manu ja minä 2.0” käsitellään myös sitä, kuinka Mauno Koiviston poliittista perintöä on hänen jälkeensä vaalittu. Esitystä elävöitetään katkelmilla tammikuussa 2012  käydystä Ylen suuresta vaalikeskustelusta.

 

Keskustelun lopussa ehdokkaat joutuivat vaihtamaan paikkoja. Uusi istumajärjestys perustui ehdokkaiden näkemyksiin Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Pekka Haavisto, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö istuivat samassa ruodussa.

 

Tuossa vaiheessa Sauli Niinistö vielä puolusti Suomen jäsenyyttä. Vain vuotta myöhemmin hän sanoi, että silloisilla tiedoilla hän ei olisi sitä aikanaan kannattanut.

 

Omalta osaltani ilmoitin, että tasavallan presidenttinä en tulisi hyväksymään euroalueen muuttamista ylikansalliseksi liittovaltioksi.

 

Tämä kysymys on esillä myös seuraavien vaalien keskusteluissa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo ehdottaa heti Saksan parlamenttivaalien jälkeen liittokansleri Angela Merkelille, että niin sanottua viiden presidentin ohjelmaa euroalueen kehittämiseksi ryhdytään ripeästi toteuttamaan.

 

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa Niinistö yllättäen esiintyi hyökkäävästi ja syytti minua siitä, että olin Vanhasen hallituksen turvallisuuspoliittisessa selonteossa hyväksynyt pitkälle meneviä kannanottoja EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseksi.

 

Jouduin korjaamaan Niinistön väitteen toteamalla, että selonteon kannanotot olivat aivan muuta kuin hänen ajamansa linja, jonka mukaan unioni kehitettäisiin sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.

 

Omassa puheenvuorossani lausuin iloni siitä, että vaalien toisella kierroksella pääsisimme käymään Niinistön kanssa syvällistä keskustelua ulko ja turvallisuuspolitiikasta.

 

Emme kuitenkaan päässeet. Minut pelattiin ulos toiselta kierrokselta samantapaisella viime päivien mediapelillä kuin vuoden 1994 vaaleissa. Ennakkoäänissä olin taas ollut kirkas kakkonen.

 

Tasavallan presidenttinä Sauli Niinistö on toteuttanut omaa linjaansa ja antanut vahvan tuen jopa EU:n yhteisen armeijan perustamiselle.

 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee olla presidentinvaalien pääkysymys. Mielelläni kävisin ensi helmikuussa Sauli Niinistön kanssa sen ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa käsittelevän keskustelun, johon kuusi vuotta sitten ei ollut mahdollisuutta.

 

Ilmaisen pääsylipun tähän otteluun voi varata allekirjoittamalla valitsijayhdistykseni kannattajakortin. Sen voi tulostaa sulkeissa olevalta verkkosivulta (https://goo.gl/WhQvLr) ja lähettää allekirjoitettuna sieltä löytyvään osoitteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Presidenttihän ei päätä Suomen EU linjasta .Vaan pääministeri -08 lähtien valtioneuvoston ja eduskunnan kanssa.Kun perustuslakia muutettiin Lissabonin sopimuksen aikana. Joko unohtui tuolloiselta ministeriltä tuo?

Kun ns."lautanen" vietiin presidentiltä EU pöydistä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"en tulisi hyväksymään euroalueen muuttamista ylikansalliseksi liittovaltioksi"

Mutta jos liittovaltiossa asuu yhtenäinen Euroopan kansa, niin onko se silloin ylikansallinen ?

Tai nyt kun Suomessa asuu iso arabivähemmistö, niin on Suomi muuttunut ylikansalliseksi ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta jos liittovaltiossa asuu yhtenäinen Euroopan kansa, niin onko se silloin ylikansallinen ?"

Ei ole olemassa yhtenäistä Euroopan kansaa. Tutustu edes pintapuolisesti komission määräyksiin ja useisiin EU valtioihin jotka näitä päätöksiä vastustavat ja monet vieläpä kansanäänestyksen tukemina.

"Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä perustuslain omien lakiensa yläpuolelle”.

http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerätkää nyt ensin ne 20000 kannattajakorttia ensin, ennen kuin puhut mitään "kärkiottelusta"?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Vaatikaa tv:ltä tällä kertaa oikeudenmukaisempi ehdokkaiden esittely. Kellosta vahtien yhtä paljon kaikille ehdokkaille sitä puheaikaa. Kameroita pitää löytyä talosta tarpeeksi monta että kaikista ehdokkaista saadaan kuva edestä päin silloin kun he puhuvat ja jo alunperin heidät pitää asettaa oikeudenmukaisesti yhtä paljon näkyville jokainen. Juontajien pitää pystyä pitämään huolta siitä että ei anneta kenenkään keskeyttää toisen puhetta rääkymällä päälle, vaan kukin puhuu omalla vuorollaan.

YKSIKÄÄN noista asioista ei toteutunut viime vaalien alla käydyssä ehdokkaiden vaalipaneelissa ja minä ulkosuomalaisena oikein ihmettelin miten niin näkyvä puolueellisuus voidaan sallia kansan tv:ssä näin tärkeissä vaaleissa. Väyrynen, teistä näytettiin enimmäkseen vain sivuprofiili jopa silloin kun puhuitte, Niinistöstä ja Lipposesta koko ajan etuprofiili ja he saivat puhua keskeyttämättä vaikka miten pitkät lurinat. Oli niin törkeää ja läpinäkyvää toimintaa Suomen kansan tv:ltä että se oikein iskostui muistiini kun ihmettelin että miten voi olla mahdollista.

Vaatikaa katsojat teeveeltänne että edes tuollaisessa ohjelmassa käytetään ammattitaitoisia ja oikeudenmukaisia ammattilaisia eikä noin tökerösti puolleta omia suosikkejaan. Istuvalle presidentille esimerkiksi ei saa antaa mitään etuasemaa ja pidempää puheaikaa kuin muille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eipä se etuprofiili paljoa Lipposta auttanut, niin surkea oli tulos. Eikä edes siihen ennakkoäänien kakkossijaan kannata paljoa vedota. Koska ehdokkaiden kannatusjakauma on kaikkea muuta kuin homogeeninen alueellisesti, niin silloin myös ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet jakautuvat eri tavalla, koska eri alueilla äänestysjakauma ennakkoäänestykseen ja vaalipäivän äänestykseen on erilainen.

Tyypillisestihän aina keskusta on saanut ennakkoäänistä suuremman osuuden kuin vaalipäivän äänistä. Se taas on pelkkää maantiedettä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Riittää kun käyttää omaa arvostelukykyään ja älliään kenet valitsee.
Jos ei muuten tiedä ottaa selvää väitetyistä asioista mitkä on vaalilupauksia ja mitkä faktaa.
Ei siihen naamakuvaa TV eikä toimittajia tarvita.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kärkiotteluun Korean niemimaalle fanipaitoja jakaa ulkoministeriössä leveäharteinen rampa ankka.

Suomalaiset voivat nukkua rauhassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset