Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vapaavuori johtaa Helsinkiä ja koko Suomea harhaan

Kuluneella viikolla Helsingin tuore pormestari Jan Vapaavuori sai kahdenkymmenen muun kaupungin edustajat kanssaan kokoukseen, jossa vaadittiin muutosta vireillä olevaan maakuntahallintoon.

Kokoontumisella oli kuitenkin laajemmat poliittiset tavoitteet. Vapaavuoren ilmeisenä pyrkimyksenä on kaataa koko maakuntauudistus. Lisäksi hänen tavoitteenaan on tuen saaminen Helsingin seudun kasvua vauhdittavalle metropolipolitiikalle.    

Nyt alkuvaiheessa kysymys oli siitä, että suurimmat kaupungit saisivat oikeuden huolehtia elinkeinopolitiikasta. Monilta on jäänyt huomaamatta, että pääkaupunkiseudulla tämä tavoite on jo toteutumassa. Vapaavuori ryhtyi siis näyttävästi johtamaan liikettä, jolla sama oikeus annettaisiin myös muille suurimmille kaupungeille.    

Jatkoa epäilemättä seuraa. Vapaavuori pyrkii saamaan muut suurimmat kaupungit tukemaan  entistä voimakkaammin Helsingin johtamaa metropolipolitiikkaa. Joskus asialla ovat vain pääkaupunkiseudun tai etelän kasvukolmion kaupungit, toisinaan kuutoset. Nyt metropolipolitiikan tukijoiksi pyritään saamaan muutkin suuret maakuntakeskukset.

Maakuntakeskuksissa pitäisi tarkkaan harkita, kannattaako Vapaavuoren pyrkimyksiä ryhtyä tukemaan.

Asetettujen kasvutavoitteiden mukaan pääkaupunkiseudulle muuttaa muualta maasta parin seuraavan vuosikymmenen aikana runsaat puoli miljoonaa suomalaista ja muutamat sadat tuhannet lisäksi Tampereelle ja Turkuun. Muut kunnat ja kaupungit menettäisivät saman verran väestöään ja elinvoimaansa.

Menettäjien joukossa olisivat myös useimmat niistä kaupungeista, joiden edustajat osallistuivat Vapaavuoren kapinakokoukseen. Ne kärsisivät ympärillään olevan maakunnan näivettymisestä.   

Jan Vapaavuori käytti näyttävää kokousta hyväkseen julistaakseen omaa harhaoppiaan globaalista kehityksestä.

Tosiasiassa tulevaisuudessa kansainvälistä kilpailua ei käydä kaupunkiseutujen välillä, vaan siinä ovat korostetusti mukana kokonaiset kansantaloudet ja yhteiskunnat. Tämä on nyt huomattu useissa johtavissa teollisuusmaissa, etenkin Yhdysvalloissa.

Globalisaatio on siirtänyt valtaosan maailman teollisuustuotannosta ja suuren osan myös palvelutöistä Kiinaan ja muihin halvan työvoiman maihin. Vanhoissa teollisuusmaissa tämä on johtanut suurtyöttömyyteen. 

Globalisaatio on synnyttänyt valtavia tuloeroja. Johtavassa asemassa olevilla ja huippuasiantuntijoilla on omat kansainväliset työmarkkinansa, joilla palkat ja muut etuudet ovat nousseet kohtuuttomalle tasolle. Samaan aikaan teollisuus- ja toimistotyötä tekevät joutuvat suoraan tai välillisesti kilpailemaan halpatyövoiman kanssa. Reaaliansiot ovat jopa alentuneet.

Kilpailu koskee nykyään kokonaisia kansantalouksia ja yhteiskuntia. Siksi vanhoissa teollisuusmaiden julkisessa taloudessa on jouduttu velka- ja säästökierteeseen. Pienituloisille tärkeitä palveluja ja sosiaalietuja on kovalla kädellä karsittu.    

Työpaikkojen ja väestön keskittäminen muutamille kaupunkiseuduille ei paranna Suomen kilpailukykyä. Suomella on suhteellisesti laskien suuremmat uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat kuin millään muulla Euroopan unionin jäsenmaalla. Siksi on välttämätöntä pitää huolta koko maan elinvoimaisuudesta. Jo nykyisellään pääkaupunkiseudun osuus Suomen väkiluvusta on suhteettoman suuri.

Aluepolitiikasta tulee jälleen mehevä teema myös presidentinvaaleihin.

Jo kuusi vuotta sitten haastoin Kokoomuksen ja Sauli Niinistön ajaman keskittämispolitiikan. Nyt tukenani ovat myös vuonna 2015 YK:ssa hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet.  Niitä on toteutettava myös kehittyneissä maissa. Ihmiskuntapolitiikka nousee vaalikeskustelujen keskiöön.

Aluepolitiikka tulee esille myös sisäpoliittisena kysymyksenä. Vaikka Sauli Niinistö pyrkii presidentinvaaleissa välttelemään puoluepoliittista leimautumista, hän kesäkuun hallituskriisin yhteydessä tuki avoimesti ratkaisua, joka vahvisti hänen oman puolueensa Kokoomuksen poliittista asemaa. Tästäkin Niinistö joutuu presidentinvaaleissa vastuuseen.

Jan Vapaavuoren ja Kokoomuksen ajama metropolipolitiikka vahingoittaa myös helsinkiläisiä. Liian nopea kasvu on aiheuttanut ja aiheuttaa kaupunkilaisille monia ongelmia. Tästä syystä vastustin kaupunginvaltuustossa  nopeaan kasvuun perustuvan kaupunkistrategian hyväksymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kaupunkien on syytäkin vastustaa Sipilän hallituksen suunnitelmia, jossa maakunnat hoitaisivat tulevaisuudessa elinkeinopolitiikkaa mm jakamalla merkittävän määrän yritystukia omilla perusteluillaan.

Sipilän hallitus on ansiokkaasti pitänyt pimennossa EU-osarahotteiset tuet, joita nykyisellään ELY:t ja maakuntaliitot jakelevat. Helmikuussa Lintilän johdolla jaettiin 346 miljoonan euron suoraa tukea oleva potti maakunnille, joista vain roposia tulee esim pääkaupunkiseudulle. Vertailun vuoksi koko Tekesin suoran tuen määrä on 317 miljoonaa euroa eli vähemmän.

Mm puoliväliriiheen tehdyn yritystukien analyysissä oli työryhmälle tehty rajaus, jonka mukaan EU-osarahoitteiset oli jätetty pois. Miksiköhän?

Tekesin suoraa rahoitusta suuremman summan jako olisi menossa tulevaisuudessa maakunnille lakiehdotuksen mukaan. Jopa EK on kannanotossaan ollut erittäin huolissaan tämän vaikutuksesta maan sisäiseen kilpailuun ja mahdolliseen maakuntien väliseen epäterveeseen tukitoimintaan. Tämän jälkeen keskustalla olisi entistä suurempi mahdollisuus siltarumpupolitiikan jatkamiseen. Yrityksen menestyksen tulee pohjautua avoimeen kilpailuun eikä siihen, että saman alan yritystä jossain toisessa maakunnassa tuetaan ja toisaalla ei. Se onko yritys kaupungissa vai maalla ei voi terveessä kilpailussa ratkaista.

Tuolta voi vilkaista, miten suuren potin rahoista saanut Keski-Pohjanmaan liitto on erityistarkastuksessa rahojen käytöstä.

https://www.keskipohjanmaa.fi/166889/hankerahoja-p...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

100% samaa mieltä. Suuret kasvukeskukset tulee maksamaan SOTE,Maakunta-himmelin,Maakaapeloinnit ym. "Sen lauluja laulat,kenen "leipää" syöt. Pätee siinäkin.
Kepun kriisikunnat on yhä maakuntauudistuksenkin jälkeen edm.varassa.

Pekka Iiskonmaki

Suomen kaupungit on rakennettu levälleen kuin oskarin eväät.

Nyt Helsinki tiivistää rakentamista ja samaa toivon muillekin Suomen kaupungeille.

Taliinna on onnistunut hyvin kaupunkirakentamisen tiivistämisessä. Helsinki on nuori kaupunki ja tulee Tallinnan perässä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pitkän kansallisen historian kasvattamana Jan Vapaavuori seuraa takki auki Espalla liuhottavia kavereitaan Pääkonttorin asialla. Kun hän sai vaaleissa ennätysmäisen äänisaaliin HS:n koko etusivun mainosten hyvällä tuella, HBL ei malttanut olla hihkaisematta oman miehen voittaneen.

Maan historian suurimmaksi työmaaksi sanotulle Pasilan uudelle asemalle tulee 7000 työpaikkaa. Sitä rahoitetaan Jyrki Kataisen kanssa suoraan EU:sta, eikä pyöritä Senaatintorin ympärillä pokkuroimassa valtiovarainministeri Petteri Orpon oven takana. Kataisen nimeen on somessa liitetty ohje menestymään aikoville nuorille: ei varmaankaan ole haitaksi jos oppii aina päältä turvaamaan ruotsalaisen asian Suomessa.

Lähetin parisen vuotta sitten julkaisemani omakustanteen "Rooma opettaa" vakiintuneille kustantajille, joilta sain hupaisimpana palautteena "sormien alkaneen syyhytä päästä käsittelemään humoristisen savolaista tekstiä". Mutta enpä anna.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sitä rahoitetaan Jyrki Kataisen kanssa suoraan EU:sta,
Älä? Ihanko EU kuuntelee kok J.Kataista ja pientä Suomea ?
Miksei se kuuntele Suomen meppiä ? Nehän olis voinut pyytää ettei Suomen olisi tarvinnut lapioida Kreikalle rahaa ollenkaan .

Muuten onko EU/Kataisen raha yhtä paljon kuin maataloustuet 3 Mrd/vuodessa?
Paljonko on tuettu tuota puuhastelua-95-17 aikana yhteensä?
Elintarvikevienti yhä alijäämäinen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Samoihin aikoihin kun Katainen nimitettiin yhdeksi EU:n varapääjohtajista, sinne perustettiin täysin uusi rakennerahasto, johon Katainen kävi paikanpäällä Helsingissä innostamassa suomalaisia keräämään hyviä kasvuideoita.

Tänään kirjoitetaan Helsinki-Tallinna junatunnelin syntyvän piankin osaksi kiinalaisten rahaoittamana. Sen avulla päästäisiin häpeälliseksi koetusta itäisestä raideleveydestä aasialaisten massaturistien kiirehtiessä lentoaseman ja Pasilan läpi etelään läntisen raideleveyden vauhdilla. Itä-Suomi tyhjenee sotaharjoitusalueeksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

13.3.2006 IL
Nokian Chennain tuotantolaitos Intiassa vihittiin lauantaina käyttöön. Tilaisuuteen osallistuivat
Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan lisäksi
-pääministeri Matti Vanhanen .
Nokia sanoo olevansa ainoa yritys, joka valmistaa sekä pääte- että verkkolaitteita Intiassa.
- Chennain tehtaalla on tällä hetkellä 1 100 työntekijää ja myöhemmin henkilöstömäärän arvioidaan kasvavan
-yli kahteen tuhanteen.

”Nokian irtisanomisten laskun maksajiksi jäävät suomalaiset veronmaksajat”!
Uusi Suomi
22.5.2016
NOKIAN IRTISANOMISET
–Irtisanominen Suomessa helppoa ja halpaa. Veronmaksaja maksaa ei yritys.
Nokia kertoi perjantaina vähentävänsä Suomesta 1 023 työpaikkaa.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Niin. Mikä saa meidät olettamaan, että kaupungistumisen mukanaan tuoma, 300 000 neliökilometrin tyhjiö pysyisi tyhjänä ja juuri meidän "virkistysalueenamme" tai raaka-ainevarastonamme? Aikoina, jolloin ilmastonmuutos toisaalta korventaa, toisaalta pakastaa euroopan lähialueilla olevia "suotuisampia" viljely-ja asuinalueita.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Jos kuten blogisti väittää "on välttämätöntä pitää huolta koko maan elinvoimaisuudesta", olisi kai myös erittäin tärkeää alkaa kiinnittämään huomiota myös ympäristön viihtyisyyteen ja lopettaa maaseutusuomen rakentamalla rumentaminen, jota on tehokkasti harrastettu viimeiset vuosikymmenet, erityisesti keskustan hallitsemilla paikakunnilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uuden kaupunki-maaseutuluokituksen perusteella Suomen yrityksistä noin 30 prosenttia sijaitsee maaseudulla. (70% kaupungeissa)
Ely-keskus

Maaseutua kehitetään
Toinen rahavirta suuntautuu maatalouden kehittämiseen. EU pumppaa tähän lohkoon
-noin 320 miljoonaa vuodessa. Tukien perimmäisenä tavoitteena on maaseudun kehittäminen kokonaisuudessaan. Siksi tukia maksetaan myös alueen yrittäjille. EU-tukien edellytyksenä on, että Suomi maksaa puolet maaseudun kehittämistukien kokonaissummasta.

Käytännössä kansallista tukea tulee kuitenkin
- yli 600 miljoonaa euroa.
Suomen osuus on siis noin kaksi kolmasosaa kaikesta maaseudun kehittämisrahasta. Tähän summan sisältyvät muun muassa
- ympäristötuet ja
-luonnonhaittakorvaukset sekä
-tuet maaseutuyrittäjille.
Yle

Käyttäjän JoriHeikkinen kuva
Jori Heikkinen

"Vapaavuori johtaa Helsinkiä ja koko Suomea", ilman "harhaan" -sanaa, sopisi tähän aika hyvin. Keskustan olematon kannatus Helsingissä saa selityksen kun ex-puheenjohtaja kertoo omasta toiminnastaan valtuustossa. Tottakai se jos mikä herättää suurta epäluuloa myös keskustaa kohtaan, mikä nykyisellään voisi olla osin aiheetontakin.

Nyt olisi yleiskeskustelun päälle jo korkea aika saada kuntakohtaisia numeroanalyysejä suurhankkeiden vaikutuksista isoihin kaupunkeihin ja pienempiin sekä peruskuntiin, ja niiden toimintaedellytyksiin jatkossa. Kaikki hallintotasot saisivat kommentointimahdollisuuden jos media asian järjestäisi. Liirum laarum titulilulii jäisi vähemmälle kun julkisuuteen ei ihan mitä tahansa voi esittää.

Suurimmalle osalle kuntia pelkästään keskuskirkonkylän ja varsinkin kylien väestön määrän vuotuinen romahdus on tosiasia jo tällä hetkellä. Väestön muutto ja vanhentuminen vie monilta yrityksiltä liiketoimintaedellytykset ja muutoskykyä uuteen tarvitaan. Tietenkään ei tarvita aina suurta toimijaa, jotta se menestyisi. Lapista alkaen matkailun mahdollisuudet ovat valtavat nykytasoon nähden. Tietysti luonnonvarat tulisi hyödyntää jo paikan päällä. Yritystuista tulisikin merkittävä osa kohdistaa ko investointeihin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miksi vvm. Petteri Orpo ei lopeta Suomen hallitusfarssia#comment-3665009/#88:

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243984-...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos ajatellaan, että suomenkieliset ovat hissunkissun alkamassa karistella kärkiajattelua niskastaan, niin mikä on Paavo Väyrysen anti siihen?

Läntisen ajattelun suuret kehittäjät, mm. Italo Calvino, koki keveyttä ja elämäniloa "apinan pudotessa niskasta". Sitä ennen piti olla nopea, läpinäkyvä ja lujasti puolustaa ihmisen hyvää, eikä yksin vastustaa pahaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta Hjallis Harkimolta suorat sanat peesaavalle kokoomukselle. Suivaantunut Harkimo empii, onko hän enää oikeassa puolueessakaan lausuakseen , mitä hän todella ajattelee nykymenosta: (Alkaako nyt kokoomuksen ristiriidat ja laskusuhdanteet? Kuten vihreilläkin?) - KATSO video! Aikooko Hjallis vaihtaa tosissaan puoluetta? Vai aloittiko hän jo näin varhaisessa vaiheessa eduskuntavaalikampanjansa? Mihin hän tähtää suorasukaisuudellaan? Joka tapauksesssa aito markkinointimies. Suosiota riittänee.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232180-hjallis-ha...

"Niin puolue makaa kuin petaa!"

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jos oikein muistan, niin Etelä-Pohjanmaalla oli Suomen korkein bruttokansantuotteen kasvu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset