Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kirjamessujen keskustelu oli parempi

Kun kannattajakorttien kerääminen on vielä meneillään, jouduin seuraamaan EVA:n presidenttifoorumia netin välityksellä.

Viime perjantaina Helsingin kirjamessuilla järjestettyyn vaalikeskusteluun jouduin kuitenkin yllättäen osallistumaan. Sauli Niinistö ei ollut mukana. Kun Laura Huhtasaarelle oli tullut lisäksi este, paneelin puheenjohtaja Jukka Petäjä kutsui minut mukaan täydentämään joukkoa. Mielelläni suostuin. Minulla on mieluisat muistot vuoden 2011 kirjamessujen yhteydessä järjestetystä vaalikeskustelusta.

Vaikka minua saatetaan pitää jäävinä, rohkenen väittää, että kirjamessuilla järjestetty vaalikeskustelu oli näistä kahdesta parempi.

EVA:n foorumin juontaja Matti Apunen valitsi keskustelun aihepiirit ja viitoitti sen suunnan. Monet tärkeät kysymykset jäivät käsittelemättä. Kirjamessujen keskustelu oli monipuolisempi senkin vuoksi, että osanottajat pääsivät vaikuttamaan enemmän sen sisältöön. 

Minulle syntyi se vaikutelma, että Apunen pyrki suorastaan välttelemään sellaisten teemojen käsittelemistä, joissa ehdokkaiden näkemyksissä on merkittäviä eroja. Tämä oli eduksi erityisesti Sauli Niinistölle.

Suomen Nato-jäsenyydestä keskusteleminen oli tässä suhteessa turvallista. Sitä kannattaa avoimesti vain Nils Torvalds. Eroja syntyi ainoastaan suhtautumisesta kansanäänestykseen.

Kokonaan käsittelemättä jäi se, että Suomen ulkopoliittinen johto pyrkii muuttamaan Euroopan unionin sotilasliitoksi tulkitsemalla Lissabonin sopimusta siten, että se velvoittaa antamaan toisille jäsenmaille myös sotilaallista apua. Sotilasliitoksi kehittyvä EU olisi Naton eurooppalainen pilari, mutta lisäksi Suomelle tulisi sen osana jopa kovemmat sotilaalliset velvoitteet kuin Naton jäsenenä. Sauli Niinistö on antanut vahvan tuen jopa EU:n yhteisen armeijan muodostamiselle.

Euroalueen tulevaisuus ei ollut esillä EVA:n foorumissa, vaikka EU:ssa valmistellaan parhaillaan ehdotuksia, joilla jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta lisätään ja joilla euroalueen jäsenmaiden taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä kavennetaan. Moni johtava poliitikko on katsonut, että Suomen mukanaolo näissä ratkaisuissa edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä. Sauli Niinistöllä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan taannoisena puheenjohtajana ja Lipposen hallituksen valtiovarainministerinä suurin henkilökohtainen vastuu siitä, että Suomi vietiin euroalueeseen ilman kansanäänestystä.    

Maahanmuutosta ei keskusteltu lainkaan. Kirjamessuilla se oli keskeinen teema. Yleisön selvä enemmistö yhtyi minun käsitykseeni, että Suomen hallitus on hoitanut maahanmuuttoasioita huonosti. Tästä kantavat vastuuta sekä valtioneuvosto, eduskunta että tasavallan presidentti.

Ihmiskuntapolitiikka ei ollut juuri lainkaan esillä. Sillä on yhä keskeisempi merkitys tasavallan presidentin viranhoidossa. Hallitsemattoman globalisaation aikakausi on tullut tiensä päähän. Ihmiskunnan on haettava kehitykselleen uutta suuntaa. Suomen tulee olla tässä aktiivisesti mukana.

EVA:n foorumissa sivuun jääneet kysymykset tulevat esille viimeistään siinä vaiheessa kun pääsen mukaan vaalikeskusteluihin.

Kuusi vuotta sitten otimme Sauli Niinistön kanssa kipakasti yhteen muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Nyt teemojen joukkoon nousee myös sisäpolitiikan suunta varsinkin sen vuoksi, että Niinistö on puuttunut voimakkaasti hallituspolitiikkaan.

Kuusi vuotta sitten meiltä kahdelta jäivät käymättä toisen kierroksen vaalikeskustelut, joissa näkemyserot olisi voitu perin juurin selvittää. Nyt niihin avautuu mahdollisuus. Nyt on mahdollista saada aikaan todelliset vaalit.

Ensin on kuitenkin saatava kerätyksi riittävä määrä kannattajakortteja.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kun kannattajakorttien kerääminen on vielä meneillään, jouduin seuraamaan EVA:n presidenttifoorumia netin välityksellä.

Miten olisit voinutkaan osallistua, kun et ole ehdokas, etkä aloita kampanjaa ennenkuin itsenäisyyspäivänä?

Kirjamessuilla kerrot osallistuneesi mielelläsi vaalikeskusteluun. Eli sait osallistua, et suinkaan joutunut. Herää kysymys, miksi teit sen mielelläsi, kun olet julkisesti ilmoittanut aloittavasi kampanjan vasta joulukuussa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oliko niin että koska Putinin ystävä Huhtasaari ei päässyt, niin tilalle piti hankkia toinen Putinin ystävä Väyrynen?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Missähän viipyy Väyrysen asiantuntijajoukkue???

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paavo hyvä, älä kuluta täällä kallista aikaasi jonninjoutaviin höpötyksiin vaan pysy toreilla ja turuilla keräämässä kannattajakortteja.

Tätä menoa pysyt Keminmaan varjopresidenttinä koko loppuikäsi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Väyrynen ei päässyt EVA:n järjestämään vaaliväittelyyn, koska ei ole ehdokas. Siten emme voi tietää, olisiko hän pitänyt Venäjän valta- ja sotilaspoliittisia pyrkimyksiä ja potentiaalia koskevastaan ennustuksestaan kiinni, jonka hän esitti käydyn Georgian (v. 2008) sodan jälkeen v. 2010 : "Venäjä ei ole sellainen sotilaallinen suurvalta, joka kykenisi haastamaan länsimaita. Se ei edes halua sitä tehdä. Voimistuminen sotilasmahdiksi kestäisi kymmeniä vuosia. Me täällä Suomessa olemme nyt turvallisuuspoliittisesti hyvässä tilanteessa." Lähde: Väyrynen,Väyrynen, Väyrynen. Tekijä Johanna Korhonen 2010, s. 193.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minusta on parasta näissä vaaleissa näillä näkymin juuri se, että Venäjän ehdokkaat eivät ole mukana. Toivon, että eivät pääsekään mukaan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hienoa, että pääsit keskustelemaan maalleeme merkittävistä asioista, niin kuin aina.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Natottajat älköön pääskö pöytiin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Sotilaat eivät neuvottele rauhasta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hävinneen osapuolen sotilaat anovat rauhaa ja voittajan sotilaat sanelevat rauhan ehdot. Siviilit allekirjoittavat rauhansopimuksen. Eikö se jotenkin näin mene?

Jari Karppanen

Väyrynen ei näe natoa suomen suurena mahdollisuutena, ehkä seuraavista syistä: Suomi naton jäsenenä ei saa amerikkalaisia puolustamaan pientä piskuista suomeamme mistään syystä. Meillä ei ole mitään jenkeille hyödyllisiä resulsseja (esim. öljy), jota puolustaa. Nato sitä vastoin velvoittaa jäsenensä (suomen) puolustamaan osaltaan naton aluetta (suomea). Toisaalta jäsenyys tai rauhankumppanuus avaa natolle kaluston ja sotilaiden vapaan pääsyn suomeen,lupaa kyselemättä, aivan tänne venäjän rajalle. Minne arvelet Putinin ohjusten ja piippujen siinä tilanteessa suuntautuvan? Pienikin erhe, tai tahallinen provokaatio, ja suomessamme on enemmän kraatereita, kuin kuussa konsanaan. Sekös on kansamme etu? Joku nato-viisas voinee vastata, miksei venäjä ole kävellyt suomeen, sitten toisen maailmansodan, vaikka sillä on monikymmenkertaiset sotilaalliset resulssit suomeen nähden? Onko virallinen suomi unohtanut, ettei venäjä häviä minnekään rajanaapurinamtamme jollain nato-uholla? Onhan se hienoa olla isompansa suuntaan korskeasti nato-keskari pystyssä. Sekös on hieno tapa hoidella naapuruus-suhteita? Typerän johtomme onneksi Putinilla on isomman luokan murheita ratkottavana, kuin pikkuruinen, inisevä suomi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset