Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Itänaapuri vaikutti aikaisemmin, tuskin nyt

Eilen A-studiossa Markku Mantila sanoi pitävänsä Venäjän vaikuttamisyrityksiä Suomen presidentinvaaleihin epätodennäköisinä. Yhdyn tähän.

Toisin oli ennen.

Omakohtaisia kokemuksia minulla on vuoden 1982 presidentinvaaleista alkaen. Niiden edellä Neuvostoliitto pyrki vaikuttamaan siihen, että pääehdokkaina olisivat olleet Kalevi Sorsa ja Ahti Karjalainen.

Vaalin lopputulosta ajatellen avainasemassa oli SDP:n sisäinen valtataistelu. Se kulminoitui kamppailuun Mauno Koiviston johtaman hallituksen kohtalosta. Uudessa Suomessa 5.4.1981 julkaistussa haastattelussa Kalevi Sorsa paljasti julkisesti olevansa kaatamassa hallitusta. Juttu oli otsikoitu: ”Sorsa ei usko kansanrintamaan, haluaa punamultahallituksen”.

Seuraavana päivänä Mauno Koivisto ryhtyi vastaiskuun. TV-uutisille antamassaan haastattelussa hän totesi tuohtuneena peliin tulleen uusia kuvioita. Kysymys oli hallituspohjasta ja presidenttipelistä.

Tämä yli neljän minuutin mittainen haastattelu ajettiin kokonaisuudessaan ainoastaan kerran. Sen jälkeen siitä on esitetty vain pieni katkelma, jolla on luotu se mielikuva, että Koivisto oli noussut vastustamaan Urho Kekkosta. SDP:n sisäinen kiista kaadettiin Kekkosen päälle, joka ei voinut mitenkään puolustautua.

Jälkikäteen Mauno Koivisto on itse muun muassa vuoden 2000 TV-haastattelussa ”Murrosajan presidentti” pyrkinyt korjaamaan tuota vuoden 1981 tapahtumista syntynyttä virheellistä julkisuuskuvaa.

Neuvostoliitto vaikutti taustalla siihen, että kommunistit tukivat kevään 1981 hallituskriisissä yksituumaisesti Sorsaa. Koivisto sai kuitenkin Kalevi Kivistön johtamat vasemmistososialistit taakseen ja kriisi laukesi. Tämä ratkaisi SDP:n presidenttiehdokkuuden ja myös vaalin lopputuloksen, vaikka NKP:n edustajat vielä syksyllä toivoivat Sorsan olevan ehdokkaana.      

Vuoden 1988 presidentinvaalien lopputulos ratkaistiin jo edellisen kevään hallitusratkaisulla. Ilkka Suomisen johtama Kokoomus halusi muodostaa hallituksen keskiryhmien kanssa, mutta Harri Holkerin avulla Mauno Koivisto sai painostetuksi sen hallitusyhteistyöhön sosialidemokraattien kanssa. Seuraavana vuonna Holkerin valitsijamiehet turvasivat Koiviston jatkokauden.

Taustalla Neuvostoliitto tuki tätä ratkaisua.

Kimmo Rentola kertoo Suojelupoliisin historiateoksessa ”Ratakatu 12” julkaistussa artikkelissa KGB:n antaneen edustajilleen Helsingissä ohjeen tukea Koiviston uudelleenvalintaa, jos hän noudattaisi ”Neuvostoliiton etuja tyydyttävää ulkopoliittista linjaa”. Heidän piti tukea keskustan ja vasemmiston yhteistyötä ja jatkaa työtä, jonka tarkoitus on ylläpitää ”porvarileirin hajanaisuutta”.

Hallitusratkaisun jälkeen Kalevi Sorsa ja Erkki Liikanen perustelivat sitä Alpo Rusin teoksen ”Vasemmalta ohi” mukaan DDR:n johdolle toteamalla, että ”koalitiolla turvattiin hyvien neuvostosuhteiden jatkuminen ja Koiviston uudelleenvalinta 1988. Samalla voitiin syventää ristiriitoja porvarillisten puolueiden välillä”.    

Vuoden 1994 presidentinvaalien lopputulokseen Venäjän toiminnalla oli ilmeisesti ratkaiseva vaikutus. Kysymyksessä saattoi kuitenkin olla työtapaturma.

Muutamaa päivää ennen vaaleja Venäjän suurlähetystö lähetti ulkoministeriölle kirjeen eräiden äärioikeistolaisten järjestöjen toiminnasta. Tieto kirjeestä vuodettiin osalle tiedotusvälineitä. Ilmeisenä tarkoituksena oli saada presidenttiehdokkaat ottamaan asiaan kantaa.

Kirje johti kuitenkin aivan toisenlaiseen lopputulokseen. Sen julkaiseminen lykkääntyi vaalipäivää edeltävään lauantaihin. Illan TV-uutisissa kirjeen merkitystä paisuteltiin ja sitä ryhdyttiin kutsumaan ”nootiksi”. MTV:n kymmenen uutisissa Suur-Suomi -yhdistyksen puheenjohtaja päästettiin ruutuun rinnastamaan se vuoden 1961 noottiin ja väittämään, että minä olin sen tilannut.

On ilmeistä, että tämä julkisuus pudotti minut toiselta kierrokselta ja varmisti samalla Martti Ahtisaaren valinnan. Ennakkoäänissä olin ollut selvä kakkonen, ero kolmoseen oli ollut 6.3 prosenttiyksikköä.

Vuoden 2012 presidentinvaaleihin Venäjä ei puuttunut, eivätkä muutkaan ulkovallat. En usko, että se pyrkisi vaikuttamaan myöskään ensi vuoden vaaleihin.

Tutkivat journalistit ja kaikki muutkin voivat tarkistaa tässä artikkelissa esittämäni faktat ja tulkinnat muun muassa YLE:n ja MTV:n arkistoista ja kirjoittamistani kirjoista. Ne ovat nyt luettavissa sähköisinäkin kotisivultani (https://www.paavovayrynen.fi/)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Omakohtaisia kokemuksia minulla on vuoden 1982 presidentinvaaleista alkaen."

Tuo on laajalti tiedossa.

(Jostain syystä tässä blogikirjoituksessa ei kuitenkaan kerrota, että Neuvostoliiton ensisijainen suosikki olisi ollut Ahti Karjalainen ja tietyt piirit pyrkivät saamaan hänelle vielä näyttävämpää tukea aina Tehtaankatua myöten.)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ennakkoäänissä olin ollut selvä kakkonen, ero kolmoseen oli ollut 6.3 prosenttiyksikköä."

Kaikista vaaleista tuttua on, että kepu pärjää ennakkoäänissä ja kannatus laskee kun varsinaisen vaalipäivän ääniä lasketaan. Ei siihen tarvita mediapeliä tai salaliittoa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrynen, jälleen kerran pyrkii muuttamaan vääristelemällä historian kulkua itselleen edulliseen suuntaan. Meille, jotka toimimme tuolloin SDP:a oli päivänselvää, että Mauno Koivisto tulee olemaan ehdokkaamme Kekkosen väistyessä, siksi suurta kannatus Koivistolla oli kansan keskuudessa ja myös Sorsa ymmärsi tämän ja tuki Koivistoa. Väyrynen, yhdessä idänkaupan "patruunojen" ja Tehtaankadun toiveiden mukaisesti ajoi alkoholisoitunutta Ahti Karjalaista presidentiksi ja tuo episodi on rujoimpia toimenpiteitä Suomen poliittisessa historiassa mitä lähivuosikymmeninä on tapahtunut.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hienoa, jos näin on. Nyt suunta on myös päinvastainen: me vaikutamme Venäjään ja oikeissa asioissa ja avoimesti: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Itänaapurin vaikuttamisella on pitkät perinteet. ”Generalissimus Stalinin päivälliset Kekkoselle” on otsikoitu Helsingin Sanomissa 15.6.1950. Läsnä N-liiton korkein johto, lehti jatkaa. Stalin tarjosi päivälliset pääministeri Kekkosen kunniaksi Kremlissä. Suomen pääministeri noteerattiin silloin korkeimmalla mahdollisella tasolla.

www.hs.fi/aikakone

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

“Omakohtaisia kokemuksia minulla on vuoden 1982 presidentinvaaleista alkaen. Niiden edellä Neuvostoliitto pyrki vaikuttamaan siihen, että pääehdokkaina olisivat olleet Kalevi Sorsa ja Ahti Karjalainen.”

Silloinen Neuvostoliiton Suurlähettiläs Suomessa, KGB:n korkea upseeri Viktor Vladimirov pyrki vaikuttamaan Paavo Väyrysen avulla Ahti Karjalaisen valinnan tueksi 1982 vaaleissa. Joten Väyrysellä todella on omakohtaisia kokemuksia siitä, että NL pyrki vaikuttamaan vaalien lopputulokseen:

Suomen kuvalehti nro 40 6.10.1989
------------------------------------------
Kotona 19.9.1981

Tohtori Ahti Karjalainen
Munkkiniemi

H.V.

Tapasin eilen illalla ministerineuvos Vladimirovin. Seuraavassa selostan lyhyesti keskustelumme.

Vladimirovin linja on muuttumaton. Hän tulee tekemään lujasti työtä Sinun valitsemisesi puolesta. Tällä kertaa Neuvostoliitto toimii kuitenkin selvästi varovaisemmin kuin vuonna 1956, jolloin Kekkosen vastaehdokkaana oli ”Neuvostoliittoon vihamielisesti suhtautuvan puolueen ehdokas”. Hän korosti sitä, että sosialidemokraatit nykyään kannattavat hyviä suhteita Neuvostoliiton kanssa ja puolue puheenjohtaja Sorsaa myöten tukee Koivistoa.

Henkilönä he asettavat Sinut selvästi Koiviston yläpuolelle ja katsovat, että keskustalainen presidentti on parempi vaihtoehto kuin sosalidemokraattinen presidentti. Vladimirov ja hänen ystävänsä tulevat vaikuttamaan erityisesti kommunisteihin, mutta myös muihin puolueisiin Sinun valintasi hyväksi.

Victor kysyi minulta, mitä Neuvostoliito voisi muutoin tehdä Karjalaisen valinnan hyväksi. Hän itse ajatteli, että Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa tulisi nyt olla hiljaisempi vaihe, jolloin Koivisto ei saisi sellaista julkisuutta, joka voitaisiin tulkita tueksi hänelle. Sen lisäksi hän ajatteli, että taloudellisessa yhteistyössä saattaisi olla jokin tilanne, jossa Sinun vaikutusvaltasi voisi korostua.

Minä esitin hänelle sen ajatuksen, että ensi vuoden tavaranvaihtopöytäkirjassa syntyvät vientiongelmat voisivat olla sopiva kohde, löytäisimme jonkin keinon, esim. öljyntuonnin lisäämisen, tämän ongelman hoitamiseen. Lupasin harkita tätä asiaa.

Tässä yhteydessä tuli jälleen esille minun mahdollinen vierailuni Neuvostoliittoon, joka, kuten tiedät, on ollut vireillä jo viime toukokuusta lähtien, jolloin presidentti Kekkonen päätti asiasta. Totesin Victorille uudelleen, että vierailun toteuttaminen olisi sopivaa tukea Karjalaisen presidentiksi valinnan puolesta.
Minulla tulisi olla puolueen puheenjohtajana riittävä arvovalta Sinun tukemiseksi, kun Koiviston puolestapuhujana on puheenjohtaja Sorsa, kaksinkertainen pää- ja ulkoministeri, joka on tehnyt virallisen vierailun Neuvostoliittoon molemmissa ominaisuuksissa.

Minä ollut jo yli neljä vuotta yhtä mittaa ulkoministerinä vierailematta kertaakaan tässä ominaisuudessa Moskovassa. Lisäksi olen yhteisten päätösten perusteella joutunut esiintymään keskusta-vasemmistoyhteistyön rikkojana, josta etenkin kommunistit pyrkivät vetämään yleispoliittisia johtopäätöksiä. Uskottavuus ei ole paras mahdollinen, kun minä näistä asemista käsin käyn ajamaan Sinun valintaasi nimenomaan ulkopolitiikan merkitystä korostaen.

Vladimirov esitti edelleen epäilyjä, mutta hyvin lieviä epäilyjä, sen suhteen, olisiko vierailu joka suhteessa tarkoituksenmukainen. Painavampana seikkana hän totesi, että asiasta olisi sovittava nyt presidentin sairastaessa vielä Sinun ja Uusitalon kanssa.
Kerroin Sinun tukevan vierailun toteuttamista.

Uusitalosta sanoin Victorille sen, minkä totean Sinullekin vasta tässä, etten oikein tiedä, missä Eino nyt liikkuu. Olet ehkä pannut merkille, ettei Eino ole ollut mukana useassa keskeisessä palaverissa, joissa presidenttiasiaa on käsitelty. Lisäksi hän oli merkillisen vaisu budjettiriihessä ja antoi minun taistella yksin. Minä suoraan sanoen suuresti ihmettelen, mitä Einon päässä liikkuu. Tämä ehdottomasti vain meidän kesken.

Toivon vakavasti, että ottaisit mitä pikimmin yhteyden Vladimiroviin ja kertoisit hänelle kantasi. Tapaan Gromykon torstaina, jolloin kutsu olisi luontevaa toteuttaa. Itse vierailu olisi mielestäni pyrittävä toteuttamaan – varmuuden vuoksi – jo lokakuussa tai viimeistään marraskuussa.

Lähden iltapäivällä New Yorkiin missä toivoakseni lauantaina tapaamme.

Parhain terveisin, Sinun

Paavo Väyrynen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo kirje ei ollut julkisuudessa vielä siinä vaiheessa, kun Vladimirov itse astui Suomessa käydessään TV-kameroiden eteen ennen vuoden 1988 presidentinvaaleja laverrellakseen moisesta suhmuroinnista Suomen kansalle.

Muistan, että hän (selvällä suomen kielellä) kertoi nimenomaan Väyrysen tehneen aloitteen jonkinlaisesta Karjalaisen pönkittämisestä lavastamalla näyttävän tai menestyksekkään asian hoitamisen. Tuossa kirjeessähän annetaan ymmärtää, että Vladimirov on itse ollut aloitteellinen siihen suuntaan.

Niin tai näin, sitä emme tiedä eikä Vladimirov enää ole keskuudessamme väittelemässä asian oikeasta laidasta. Jossain mielessä minua on kuitenkin aina jäänyt askarruttamaan mikä oli Vladimirovin motivaatio vuonna 1987 tulla Suomessa julkisuuteen tuollaisella viestinnällä. Koivisto sitä kyllä selvästikin hyödynsi omassa vaalikampanjassaan, mutta olisiko jollakulla silloin ollut minkäänlaista ajatusta siitä, että Koivistoa ei olisi joka tapauksessa valittu toiselle kaudelle?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Vladimirovin toiminnasta voisi tietysti esittää arvioita mutta mielenkiintoisempaa olisi tietää miksi Väyrynen 1982 presidentinvaalia ja itänaapurin vaikuttamispyrkimyksiä käsitellessään unohti tämän oman yhteistyönsä KGB:n edustajan kanssa. Presidentin terveydentila on oleellinen viran hoidon kannalta, Kekkonen kärsi muistihäiriöistä. Väyrynen on jälleen pyrkimässä presidentiksi. Miten lienee Väyrysen muistin laita?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Vuoden 1988 presidentinvaalien alla TV:n suuressa vaalikeskustelussa joku huomautti tai kysyi Väyryseltä tuosta vieraan vallan kanssa harjoitetusta suhmuroinnista ja silloin hänen vastauksensa oli: "Urho Kekkosen kanssa samalla syytettyjen penkillä on helppo istua."

Suhtautuminen Kekkoseen on julkisuudessa nyt siinä määrin muuttunut realistisemmaksi, että samalla syytettyjen penkilläkään istuminen ei enää liene yhtä helppoa.

Marko Parkkola

Olen varma, että Venäjä tulee vaikuttamaan vaaleihin ja junailemaan vaalien voittajan. Odotan että asiaa aletaan tutkimaan heti vaalien jälkeen ja asiasta vastuulliset asetetaan syytteisiin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Heti kun Mueller vapautuu Trump tutkimuksista, hänet kannattaa rekrytoida neuvonantajaksi. Töitä olisi jo nyt tarjolla kahden ehdokkaan (toinen tosin potentiaalinen ehdokas vasta) taustojen suhteen, joista kumpikaan ei ole Niinistö.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kannattaa lukea myös Viktor Vladimirovin kirja "Näin se oli" ja tehdä omat johtopäätökset, kuinka lopulta NL ja Viktor Vladimirov junailivatkin Mauno Koivistosta Suomen presidentin. Tästä hyvästä Vladimirov ylennettiin kenraaliksi.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Ei näitä Väyrysen sepustuksia jaksa ajatella saati kommentoida, koska perimmiltään on aina ollut SUURPOLIITIKKO PAAVO VÄYRYNEN JA HÄNEN LINJANSA, jonka ohjelmana, tavoitteena ja toimintana on ollut aina sama: Paavo Väyrynen kaikkitietäväksi POMOKSI. Surullista! Surullista! Surullista! Jos muka KANSA tietää, tukea heitolle ei saa ainakaan siitä, kuinka helposti kansalainen Paavo Väyrynen edelleen johtaa suomalaisia harhaan.

Juha Hämäläinen

Paavo on oikeassa. Venäjä ei TÄNÄÄN edes pysty vaikuttamaan suomalaisten mielipiteisiin haluamallaan tavalla. Asia päivänselvä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vaikuttihan se sinunkin mielipiteeseen. Juuri nyt ja ehkä aikaisemminkin.

Juha Hämäläinen

Ei ole koskaan vaikuttanut. Miksi olisi? Sosiaalinen massakouhotus ei myöskään vaikuta. Olen huomannut, että enemmistö on pääosiltaan aina väärässä juuri, koska ei ajattele itse.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #17

#17:
"Olen huomannut, että enemmistö on pääosiltaan aina väärässä juuri, koska ei ajattele itse."

"Suomessa enemmistö vastustaa edelleen Nato-jäsenyyttä, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä."
http://www.ksml.fi/kotimaa/MTn-kysely-Nato-jäsenyyden-vastustus-väheni-–-enemmistö-vastustaa-silti/908333

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Ja puolue, (SDP) puheenjohtaja Sorsaa myöten tukevat Koivistoa" Näin toteaa kirjessään Väyrynen Vladimiroville. Kuitenkin blogissaan Väyrynen harhaisesti väittää SDP:n sisällä olleen valtakamppailun Koiviston ja Sorsan välillä. Väyrynen kutoaa sellaista valheen verkkoa, että jopa toivon hänen saavan kerättyä vaaditut kannatuskortit, jotta vaalikeskusteluissa tulisi kansalaisille esille se millaista peliä Väyrynen pelasi ja pelaa edelleen entisen NL:n ja nykyvenäjän pussiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

*Iltalehti tuo esille Bäckmannin ja Sorsan vähemmän mairittelevassa yhteydessä Suomen ja NL/Venäjän suhteissa:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704222200105928...

*Putin varoittaa isänmaallisista venäläishakkareista verkkouutisissa:

https://www.verkkouutiseet.fi/vladimir-putin-varoi...

Miten nämä molemmat linkit olisi oikoluettava ja tulkittava rivien välistä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jälkimmäinen linkki ei aukea.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

#22. Yritetään korjata. Tuli kiireessä hotaistuksi ilman tarkastusta.

Verkkouutiset: Vladimir Putin varoittaa: Venäläishakkerit saattavat sotkeutua Saksan vaaleihin isänmaallisista syistä:

https://www.verkkouutiset.fi/vladimir-putin-varoit...

Ilkka Huotari

Otsikko on luultavasti totta.

Ei ole hirveästi näkynyt ihmettelyä, miksi valtio tekee tällaista propagandaa:

"Miksi tur­val­li­suus­ko­mi­tea pelottelee Venäjän terrorilla ja salamurhilla Suomen pre­si­den­tin­vaa­lien alla?"

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/miksi-turvall...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

YLE/Areena A-studio TV1 ti 31.10.2017 : Vaikuttaako Venäjä Suomen presidentinvaaleihin? Markku Mantila ja Jarmo Lindell vastaavat.

https://areena.yle.fi/1-3229465

Sauli Niinistö syyttää turvallisuuskomiteaa trollauksesta:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245315-...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Venäjä pyrkii tehokkasti vaikuttamaan negatiivisesti ja yltiöpositiivisesti maailmalla. Informaatiovaikuttaminen on osa Venäjän ulkopolitiikka ja sotilasoppia. Nato on kuuma asia Venäjälle. Venäjä pidättää itselleen oikeuden, miten se reagoi Natoon liittyviin maihin. Tavoitteena on, että Venäjän ääni kuuluu maailmalla. Keskustelijoina Moskovan ex-suurlahettiläs Hannu Himanen ja Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnönen.

Venäjä sanoo Suomen haluavan Helsingin hybridikeskukseen - Soini kiistää Lavrovin väitteet. Mitä kieroilua tämä on?

https://yle.fi/uutiset/3-9912543

https://yle.fi/uutiset/3-9913965

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Liittoutumista edeltää tunteiden hellävarainen heräily, joskus lietsonta, kuten kahden ihmisen suhteessa.

Vastaavasti sotakaan ei syty itsestään, vaan avitettuna kuten viha, kärsimättömänä kuten Jussi Niinistön rakkaus.

Tosin suomalaisten ajattelua vedättää sodan Jumala, kohtalo. Poikkeustapaus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaksikielisyyttä pitää ruokkia, vaati HS pääkirjoituksessaan ruotsalaisuuden päivänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset