Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Sauli Niinistön on vastattava sanoistaan ja teoistaan

Keskiviikko- ja torstai-iltojen television vaalikeskustelut avasivat varsinaisen vaalitaistelun. Omalta osaltani se jatkui jo perjantaina ja lauantaina käynnistyneillä puhetilaisuuksilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä. Perjantain ohjelmassa oli myös Studia Generalia luento Turun yliopistossa (https://www.youtube.com/watch?v=uL7K-ms6ia4). Vielä ennen vuoden vaihdetta aion vierailla kaikissa muissakin Suomen maakunnissa.

Kaikkialla kuulijoita kiinnostaa erityisesti Sauli Niinistön rooli Suomen viemisessä Euroopan unioniin, euroalueeseen ja isäntämaasopimukseen Naton kanssa. Kysymyksiä synnyttävät myös Niinistön epämääräinen Nato-kanta ja hänen toimintansa Euroopan unionin yhteisen puolustuksen ajamisessa.

Jokioisissa minulta kysyttiin, eikö perustuslain rikkomisesta joudu mitenkään vastuuseen. Minun oli vastattava, että oikeudelliseen vastuuseen saattaa noista asioista viedä vain isäntämaasopimuksen hyväksyminen. Muulta osin vastuu toteutuu vain poliittisena, vaalien kautta.

                                                                         X  X  X

Suomen järjestelmässä perustuslain tulkinta on eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsissä. Keskeisissä Suomen itsenäisyyteen liittyneissä ratkaisuissa sen tulkinnat ovat olleet enemmän poliittisia kuin oikeudellisia.

Sauli Niinistön johtaman perustuslakivaliokunnan tulkinnoilla oli ratkaiseva vaikutus siihen, että Suomi liittyi Euroopan unioniin ja euroalueeseen. Euroalueeseen liityttäessä toimittiin suorastaan perustuslain vastaisesti.

Kaikissa keskeisissä ratkaisuissa perustuslakivaliokunta oli erimielinen. Jos olisi toimittu vähemmistöön jääneiden kannan mukaisesti, Suomi ei olisi liittynyt Euroopan unioniin eikä euroalueeseen.

Jos sopimus liittymisestä Euroopan unioniin olisi käsitelty perustuslain säätämisen järjestyksessä, se ei olisi tullut hyväksytyksi. Tällöin myös Suomi ja Ruotsi olisivat pysyneet Euroopan talousalueen (ETA) jäseninä ja sen puitteisiin olisi voinut muodostua Pohjolan yhteisö. Meillä olisi säilynyt itsenäisyys muiden muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, maatalouspolitiikassa ja aluepolitiikassa, emmekä olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon.

Jos euroon liittymisestä olisi järjestetty kansanäänestys ja jos siitä olisi päätetty lakiehdotuksen pohjalta määräenemmistöllä, Suomi olisi muiden Pohjoismaiden tapaan jäänyt euroalueen ulkopuolelle.

Niinistön rooli Suomen liittämisessä euroalueeseen asettaa hänen harteilleen raskaan vastuun siitä, että Suomen taloudessa on eletty menetetty vuosikymmen samaan aikaan kun Ruotsin  talous on kasvanut noin neljänneksen verran. Tämä vastuu ulottuu siihen, että meitä on koetellut näinä vuosina suurtyöttömyys ja julkisen talouden velkaantumis- ja leikkauskierre. Olemme myös joutuneet, toisin kuin Ruotsi, tukemaan taloudellisesti euroalueen kriisimaita. 

                                                                          X X  X

Vielä vuoden 2012 presidentinvaalien yhteydessä Sauli Niinistö puolusteli euro-ratkaisua. Vuotta myöhemmin hän kuitenkin totesi, ettei olisi silloisilla tiedoilla kannattanut euroaluetta ja Suomen jäsenyyttä siinä. Aktiivista katumista Niinistö ei kuitenkaan ole osoittanut eikä valmiutta korjata tekemäänsä virhettä.   

Kesällä 2015 tein kansalaisloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa saadakseni nykyisen eduskunnan ja sen perustuslakivaliokunnan ottamaan asiaan kantaa. Lähetekeskustelussa sitä kannattivat etenkin Perussuomalaisten kansanedustajat. Heidän johdollaan aloite kuitenkin haudattiin perustuslakivaliokuntaan.

Jotta Naton ja Suomen välinen isäntämaasopimus saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi, olen ehdottanut, että eduskunnassa tehtäisiin ministerivastuulain mukainen muistutus niiden valtioneuvoston jäsenten virkatointen lainmukaisuudesta, jotka hyväksyivät sopimuksen eivätkä toimittaneet sitä eduskunnan käsiteltäväksi. Samassa yhteydessä tulisi selvitettäväksi myös tasavallan presidentin virkatoinen lainmukaisuus.

Toivon, että vaikkapa Laura Huhtasaari tekisi muistutuksen ja kokoaisi siihen tarvittavat kymmenen kansanedustajan allekirjoitukset.

                                                                            X  X  X

Sauli Niinistö näyttää jatkavan perustuslain ”luovaa tulkintaa” myös ajaessaan Suomen sotilaallista liittoutumista. Hän sanoo kyllä kannattavansa kansanäänestyksen järjestämistä Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta vihjailee kriisitilanteessa syntyvistä nopeista liittoutumista ja mahdollisuudesta, että eduskunta voisi päättää Nato-jäsenyydestä yksinkertaisella enemmistöllä. (https://www.youtube.com/watch?v=ptuiNvXoPPI kohdassa 33:25) Tämä ei tietenkään voi olla perustuslain mukaista. Liittymiseen tarvittaisiin sekä kansanäänestys että kahden kolmasosan eduskuntaenemmistö.

Kun euroaluetta koskeva kansalaisloitteeni haudattiin perustuslakivaliokuntaan ja kun Nato-kansanäänestyksen suhteen on esitetty huolestuttavia lausuntoja, tein marraskuun alussa kansalaisaloitteen perustuslain muuttamiseksi siten, että kansanäänestys olisi järjestettävä aina kun käsitellään sellaista kansainvälistä sopimusvelvoitetta, joka merkittävästi tai ratkaisevasti kaventaa Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta. Aloitteen voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2652

Sauli Niinistö ei näytä ymmärtävän sitä, että Eurooppa-politiikka ei kuulu tasavallan presidentin toimivaltaan, vaan siitä vastaavat pääministeri ja valtioneuvosto.

Tasavallan presidentillä on tietysti oikeus keskustella komission jäsenten kanssa omaan toimivaltaansa kuuluvista asioista, mutta Niinistö rikkoi sen rajat, kun hän neuvotteli Kultaranta-keskustelujen yhteydessä Frederica Mogherinin kanssa EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisestä. Vielä räikeämpi ylitys tapahtui vuonna 2015, kun Niinistö neuvotteli komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa ja antoi vahvan tuen Euroopan unionin yhteisen armeijan muodostamiselle (https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/niinisto-eu-n-yhteisesta-armeijasta-kannatan-ajatusta-vahvasti/4876476#gs.5ssbnhw ).

                                                                           X  X  X

Vuonna 2012 antamassaan tasavallan presidentin virkavalassa Sauli Niinistö vakuutti, että hän presidentintoimessaan vilpittömästi ja uskollisesti noudattaa tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistää Suomen kansan menestystä. Tammi-helmikuun vaaleissa kansan asiana on arvioida, kuinka hän on tässä onnistunut.

Mutta arvioitavina ovat myös meidän muiden ehdokkaiden tähänastiset edesottamukset ja tulevaisuuden tavoitteet.

Nyt vietetään kansanvallan juhlaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (123 kommenttia)

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Oikein hyvä ja asiallinen kirjoitus. Kiitos, Paavo! Tässäkin viitataan siihen valtiosääntöongelmaan, joka Suomessa on. Me emme voi katsoa olevamme sivistys -ja oikeusvaltio, jos meillä ei ole perustuslakituomioistuinta. Meillä on poliittinen valiokunta aina enemmän tai vähemmän jäävisti päättämässä omien toimiensa perustuslainmaukaisuudesta.

Esimerkiksi euroon liittyminen on harvinaisen surullinen esimerkki traagisesta virheestä, jotka tämä puute mahdollistaa. Isäntämaasopimuksesta en siitsi nyt edes puhua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Toivon, että vaikkapa Laura Huhtasaari tekisi muistutuksen ja kokoaisi siihen tarvittavat kymmenen kansanedustajan allekirjoitukset."

Haluat siis Huhtasaaren käyvän myös sinunkin vaalitaisteluasi?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Muistutuksen tekijän on oltava kansanedustaja. Väyrynen ei ole, joten hän ei voi sitä tehdä. Eikö olisi aika luontevaa, että monissa asioissa samoja päämääriä ajavat ehdokkaat toimisivat myös yhteistyössä? Molempia ei kuitenkaan voida valita, mutta toinenkin riittää, jos voimat yhdistetään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen on kansanedustaja niin halutessaan. Jos hän pitää asiaa niin tärkeänä, hän voisi itse palata eduskuntaan niitä nimiä keräämään. Naurettavaa pyytää kilpailevaa ehdokasta toimimaan Väyrysen ohjeiden mukaisesti.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #8

Ei suinkaan. Naurettavaa olisi se, että he kilpailisivat molemmat toisensa ulos ensimmäisellä kierroksella. Politiikassa pitäisi kyetä näkemään, koska on aika tehdä yhteistyötä ja koska taas kilpailla. Nyt kummallakaan ei ole varaa pelata kuin avoimin kortein, tai molemmat ovat ulkona.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Ikäänkuin olisit jättänyt itse asiaan vastaamatta?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #14

Tarkoittanet kysymystä Väyrysen paluusta eduskuntaan? Siitähän minä en tiedä, enkä voikaan tietää mitään, joten miten voisin siihen vastata? En edes tiedä, kuinka pitkäkestoinen prosessi se olisi, mutta tuskin realistista toteuttaa vaalikampanjan ohella ja sen kärsimättä. Huhtasaari on siellä jo, eikä tuolta osin intresseissä pitäisi olla eroja?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Eli sinun mukaasi moinen nimien kerääminen saisi mielummin häiritä Huhtasaarsn vaalikampamjaa kuin Väyrysen omaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Saattaisi edesauttaa molempia!

.

Ilkka Luoma

Kansalla, ja erityisesti äänestävällä kansalla on oikeus vihdoin saada tarkka, luetettava ja seikkaperäinen tieto mitä EMU-jameloinnissa tapahtui!

Tomi Vaalisto

Eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen talous- ja rahaliitto EMU:un. Hallituksen EMU-linjaus sai eduskunnan tuen huhtikuussa 1998 äänin 135-61.

EMU:un liittymistä tukivat hallituspuolueiden kansanedustajat kuutta lukuunottamatta ja lähes koko oppositio äänesti vastaan. Hallituspuolueiden edustajista vastaan äänestivät vasemmistoliiton Jaakko Laakso, Reino Laine ja Pentti Tiusanen, vihreiden Irina Krohn ja Erkki Pulliainen sekä SDP:n Heikki Rinne.

Keskustaopposition riveistä lipesi kansanedustaja Vuokko Rehn, joka äänesti tyhjää. Opposition riveistä hallituksen EMU-linjan puolesta äänestivät vain nuorsuomalaisten edustajat Risto Penttilä ja Jukka Tarkka. EMU-äänestyksestä oli poissa kaksi kansanedustajaa.

Asiallisesti Suomi oli sitoutunut EMU:un jo silloin, kun eduskunta vuonna 1994 hyväksyi Suomen liittymisen Euroopan unioniin ja Maastrichtin sopimukseen. Hallitus oli kuitenkin luvannut, että EMU:un liittymisestä päätetään aikanaan eduskunnassa erillisen esityksen pohjalta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Tässä liki täydellinen selvitys EMU-kiemuroista - paljon faktaa, ei luuloa, ei arvailua - paljon, jopa puuduksiin valiokuntaviitteitä. Jos haluaa tietää, eikä luulla, kannattaa lukea:

~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... -

.

Toinen tiukkaa asiaa ja faktana, ainakin aiemmin Kokoomuksen ylimmän johdon talous- ja finassiasioiden asiantuntijan - Jorma Jaakkolan analyysia "EMU-petoksesta" (?):

~ http://jormajaakkola.fi/EMU-petos -

.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Väyrynen voisi kertoa Kekkosen oppipoikana miten EMU liittyi jo Kekkosen aikaan.
Efta,ETY,EY ja siitä Holkerin hallituksen EMU-kokeilu/Rahan vapauttaminen.
Josta jatkoi Ahon hallitus Maasrichtin-sopimus Raha-liitto EMU.Sopimus-92 voimaan 1.11-93
Edetään kolmenvaiheen kautta. Ei vasta -98. Euro astuu voimaan automaattisesti 1.1-99 tai heti sen jälkeen kun maa on EMU kunnossa.
Ecut oli käytössä jo-95

Vanhasen hallitus sopi Kreikka-vipit 2018 asti. Vastusti omaa sopimustaan Kreikalle II-tukipaketti-12.

Se mitä isoissa EU-pöydissä sovitaan valtioiden kesken ei niitä jälkikäteen peruta.

UKK-päivät -09 Rehnin ja Kiviniemen puheet.
EU-historia jo kertoi nuo. (Varsovan-liitto Itä- Länsi EU/Nato?) EU perustettiin II-maailmansodan jälkeen.
Kekkonen "kylmäsota"

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika epätoivoista alkaa olla jo Paavo rukka, niinkuin Niinistö sanoi, hän tule edelleen keskustelemaan myös EU-asioista, päätökset tekee kuitenkin hallitus.

Silloin kun omat kyvyt ei riitä, pitää tietysti koko ajan etsiä jotain olematonta vikaa toisista, se kertoo siitä, että toivo on jo mennyt.

Jotenkin väsyttävää ja jopa halveksittavaa. Suomi ei tarvitse presidenttiä, joka ei edes ymmärrä missä puolueessa milloinkin on, ja toisia haukkumalla ei koskaan voiteta vaaleja.

Kekkonen ja Paasikivi ovat kuolleet, nyt eletään vuotta 2017, ja ihmiset haluavat katsoa eteenpäin, menneisyydessä elää vain yksi ehdokas, ja se olet sinä.

Suosittelen edelleen siinä teatteritoiminnassa pysymistä, sillä tämä homma on jo nähty.

Ei jatkoon.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Ai sun mielestä perustuslain noudattaminen on väsyttävää ja jopa halveksuttavaa. On sulla äijä mielipiteet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaiva, kaiva, haasta oikeuteen, tätä lässytystä sitten taas saa kuulla näitten änkyröiden suusta aina.

Suomalaiset haluavat ja halusivat liittyä EU:hun ja kaikki päätökset tehtiin lain mukaan, kukaan ei ole muuta osoittanut, Paavon jutut on juttuja vaan.

Sinäkään et käsitä millainen pelimies on Väyrynen, mitään muuta ei ole elämässään tavoitellut kuin pääministeriyttä ja presidenttiyttä, ja kumpaakaan ei tule koskaan tapahtumaan, kosk kansa ei jaka tällaisia änkyröitä.

Kannataa laittaa foliolakki päähän ja jatkaa elämää, sillä tämäkään blogi ja nämä jutut eivät mihinkään johda.

Niinistöstä tulee presidentti ja itku blogeissa jatkukoon.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala Vastaus kommenttiin #23

Kyse ei ole nyt Väyrysestä, vaan nykyisen presidentin laittomuuksista aiemmin. Tämä ei ole foliohattuilua, asiat on dokumentoitu ja todennettavissa. Soisi sinunkin kiinnostuvan noudatetaanko Suomessa perustuslakia vai ei....ja jos ei kiinnosta, niin sehän on ykshailee kuka ns. pressana on, koska siellä istuu täten despootti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #28

Factat pöytään Kujala, missä on todettu, muualla kuin Väyrysen pääkopassa, Niinistön syyllistyneen laittomuksiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #44

Tuo on vain sinun oma näkemyksesi ei factaa. Suomessa on oikeuskansleri joka valvoo päätöksenteon laillisuutta väitäkö hänen "nukkuneen" noina aikoina.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala Vastaus kommenttiin #46

Suomessa ei ole tällähetkellä oikeuskansleria !!! Viransijainen on.

Todellakin on nukkunut. Ei uskoisi Suomessa tuollaista virkaa olevankaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Luitko nuo faktat ... asiakohtiot voi tarkistaa eduskunnan arkistosta - pöytäkirjadiaarit valmiina helpottamaan etsimistä :)

Jukka Alaspää Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala Vastaus kommenttiin #40

Siksipä Suomi todellakin tarvitsee perustuslakituomio-istuimen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Juuri muun muassa tämän vuoksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Kumma juttu, että maassa on vain muutama hörhö, joka näihin tarinoihin uskoo, no jokaisella on oikeus uskoa ihan mihin vaan, joku uskoo joulupukkinkin ja tuleehan se taas tänä vuonna. :)

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala Vastaus kommenttiin #41

Nämä joulupukkiviittaukset voidaan lähettää ihan sinnepäin. Hyvää joulua jokatapauksessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

lainaus:
vaan nykyisen presidentin laittomuuksista aiemmin.
Miksei pressaehdokas ja 200 kansanedustajaa vienyt oikeuasiamiehelle tuota "laittomuutta"jo ennen -12 Presitentin vaaleja?
Tai kun Niinistö oli eduskunnanpuhemiehenä? Presitentin jälkeen II oleva .

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #23

Seuraa johtajaa kellokasta.Jotkut ulkoistavat oman ajattelu tapansa petteri oletko tehyt niin ?

Jukka Alaspää Vastaus kommenttiin #23

Ja maan asiat jatkuisi alpakka malliin.
Niinistö vain harmistelisi rasisti puheita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Noudatettiinko perustuslakia -08 Lissabonin sopimuksessa?
Entä presidentin vallan riisumisesta -08 tuon sopimuksen yhteydessä?

"Noudatettiin" Sormeiltiin perustuslaki uuteen muottiin jotta se sopi paremmin edm.sopimukseen..

Ilkka Luoma

Muistatko kuka oli tuolloin kohtalokkaiden EMU-ratkaisuiden aikana eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sauli Niinistö 1993–1995 Kokoomus
Ben Zyskowicz 1985–1993 Kokoomus

joka eduskuntapuolueesta jäseninä myös opposiiosta.Enemmistönä hallituspuolueet.

Eduskunta ei ole Pohjois-Korea eikä duuma. Enemmintön kanta voittaa.

Käyttäjän EsaMkinen1 kuva
Esa Mäkinen

Demokratian kulmakivi on perustuslaki instituutio, jonka pitäisi olla irrallaan poliitikkojen suoltamista lakitulkinnoista. Torstaina presidenttien vaalipanelissa Niinistön poliittiset kommentit perustuslaillisuudesta olivat hyvä esimerkki toimimattomasta demokratiasta. Länsimaisissa demokratioissa perustuslaillisuuden arvioinnissa on yksinkoikeus perustuslaki tuomioistuimella. Suomessa valitettavasti se alistettu valiokunnalle, joka voi ohittaa perustuslain olankohautuksella kuten EMU kytkennässä tapahtui!

Tomi Vaalisto

Höpö höpö!

Eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen talous- ja rahaliitto EMU:un. Hallituksen EMU-linjaus sai eduskunnan tuen huhtikuussa 1998 äänin 135-61.

EMU:un liittymistä tukivat hallituspuolueiden kansanedustajat kuutta lukuunottamatta ja lähes koko oppositio äänesti vastaan. Hallituspuolueiden edustajista vastaan äänestivät vasemmistoliiton Jaakko Laakso, Reino Laine ja Pentti Tiusanen, vihreiden Irina Krohn ja Erkki Pulliainen sekä SDP:n Heikki Rinne.

Keskustaopposition riveistä lipesi kansanedustaja Vuokko Rehn, joka äänesti tyhjää. Opposition riveistä hallituksen EMU-linjan puolesta äänestivät vain nuorsuomalaisten edustajat Risto Penttilä ja Jukka Tarkka. EMU-äänestyksestä oli poissa kaksi kansanedustajaa.

Asiallisesti Suomi oli sitoutunut EMU:un jo silloin, kun eduskunta vuonna 1994 hyväksyi Suomen liittymisen Euroopan unioniin ja Maastrichtin sopimukseen. Hallitus oli kuitenkin luvannut, että EMU:un liittymisestä päätetään aikanaan eduskunnassa erillisen esityksen pohjalta.

Ilkka Luoma

" ... torstai 18. joulukuuta 2014
Markasta euroon - petos raskauttavien asianhaarjojen vallitessa?
[ver 1.00]

Suomi haki aikanaan EY-jäsenyyttä – tänään monien mielestä samassa yhteydessä luotiin polku myös myöhempään yhteisvaluuttaan siirtymisestä. EY-jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys, jossa enemmistö antoi mandaatin valtiovallalle hakea jäsenyyttä. Yhteisvaluuttaan siirtymisestä ei koskaan järjestetty kansanäänestystä. Tänään itsenäisyyden palauttajat teetättivät tarkan selvityksen EY-, EMU ja sen kolmannesta vaiheessa.

On aika tutkia asia uudelleen ja kantaa kansalle mahdollisuus uuden seikkaperäisen selvityksen jälkeen päättää omasta rahasta – markan palauttamisesta.


Tapahtumia, jotka liittyvät Euroopan Unioniin ja eurojärjestelmään, ja yhteisvaluutan selontekoihin kansanedustuslaitoksessamme …

[ …. Koska neuvoa antanutta kansanäänestystä 16.10.1994 käytetään legitimiteettiperusteluna (PeVL 14/1994) – eli EU-jäsenyyden laillisuusperusteluna, oli selvää, että kansalta piti saada myönteinen enemmistö – äänestystuloksessa. On siten loogista, että EMU:n kolmannen vaiheen suhteen on menetelty, kuten tässä kirjoituksessa on tuotu esiin. Lisäksi pitää muistaa, että eduskuntaa painostettiin em. äänestystuloksen perusteella – vetoamalla kansalaisten enemmistön myönteiseen kantaan jäsenyyssopimuksen hyväksymisen suhteen.

Kun hallitusmuodon 2§:n mukaan ylin vallankäyttäjä on kansa, joita kansanedustajat edustavat ja lisäksi kansalta kysyttiin kantaa suoraan – on kaikki tämä petollisuus tapahtunut raskauttavien asianhaarojen vallitessa.]

I TAUSTA

Suuri valiokunta 1997
”Tammikuussa 1992 hallitus antoi eduskunnalle selvityksen EY-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle (VNS 9.1.1992)”. ... "

.
Jatkuu linkin ~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... - alta.

.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #18

Tuo on täyttä roskaa ja sinä tiedät sen.

Suomen vuoden 1919 perustuslaki viittaa vuoden 1928 valtiopäiväjärjestyksen 67. pykälä sanoo seuraavaa:

"67§ Ehdotus perustuslain säätämisestä, muuttamisesta, selittämisestä tai kumoamisesta on, tullakseen eduskunnan päätökseksi, 66 §:ssä säädetyn käsittelyn jälkeen ääntenenemmistöllä kolmannessa käsittelyssä hyväksyttävä jätettäväksi lepäämään ensimmäisiin vaalien jäljestä pidettäviin varsinaisiin valtiopäiviin sekä silloin muuttamatta hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1928/19280007#...

Suomi liittyi EU:hun tammikuun 1. päivä 1995 ja ulkoministeriön mukaan Suomi liittyi suoraan EMU:n toiseen vaiheeseen:

https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-tie...

"LIITTYESSÄÄN EU:N JÄSENEKSI vuonna 1995 Suomi liittyi suoraan Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) toiseen vaiheeseen. Tällä vaiheella tarkoitetaan eri maiden talouksien lähentämistä siten, että EMUn kolmas vaihe eli yhteiseen rahaan siirtyminen sujuisi mahdollisimman helposti."

Suomessa pidettiin eduskuntavaalit 19. maaliskuuta 1995:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_1995

Varsinaisesta EMU:n liittymisestä ja euron käyttöönotosta päätettiin 17.04.1998:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomi...

Perustuslakia voidaan muuttaa yhden eduskuntakauden aikana, jos saadaan muutoksen taakse 5/6 kansanedustajista TAIKKA eduskuntakaudella, jos enemmistö tukee sitä ja se jätetään vaalien yli lepäämään. Vaalien jälkeen sen pitää saada 2/3 kannatus, jonka se sai vuonna 1998. Toisin sanoen perustuslakia ei rikottu, vaikka muuta väität.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Tämä on hyvä kommentti - miten vastataan?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #59

"Markasta euroon - petos raskauttavien asianhaarjojen vallitessa?
[ver 1.00]"

Aikaisempi kommenttisi alkaa sillä, että spekuloit petoksesta siirtymisessä markasta euroon. Kuitenkaan sinulla ei ole siinä kommentissa mitään tukea petosoletuksille. Siirtyminen markasta euroon saattoi olla poliittista taitamattomuutta pitkällä tähtäimellä, mutta kaikki puheet petoksesta tai perustuslain rikkomisesta siinä asiassa ovat täyttä roskaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

" ... SALAINEN EMU-VARAUMAPÖYTÄKIRJA

Mihin salainen EMU-varaumapöytäkirja liittyy?

Vastaus: Valtiopetokseen eli Suomen Markan hävittämiseen Hallitusmuodon 72 §:stä ilman lakia. Perustuslain muuttamista kutsutaan rikoslaissa valtiopetokseksi, rikokseksi, joka ei vanhene.

Suomen nykyisen taloustilanteen vuoksi valtiopetos on pikimmiten vaadittava käsittelyyn.

Eduskunnan pöytäkirja 13.6.1994 kertoo EMU-varauman luonteisen asian, kun pääministeri Esko Aho vastasi hallituksensa nimissä Vasemmistoliiton (Claes Andersonin) EU-välikysymykseen. Pääministeri Aho nimittäin ilmoitti eduskunnalle mm:

"Kansalliset päätökset Suomen osallistumisesta EMU:n kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Tämän olemme neuvotteluissa Euroopan unionille ilmoittaneet.” ... "

Jatkuu ~ http://jormajaakkola.fi/EMU-petos -

.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #73

lainaus:
Siirtyminen markasta euroon saattoi olla poliittista taitamattomuutta pitkällä tähtäimellä

Kysyppä tuota

Maatilayrittäjiltä,elintarvikejalostamoilta,vientiyrityksiltä,pankeilta ja isoltapääomalta jolla on rahat ja työpaikat.
Kumman mielipidettä hallitus kuunteli? Elinkeinoelämän vai kansan?
Olisiko kansan mielipide taannut edm.elinkelpoisuuden,työpaikat,viennin ja kilpailun muihin EU maihin nähden Dollaria,Jeniä,Puntaa vastaan?
Maatalous - ym.tuet markkoina ja penneinä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #54

Tuohon voidaan, ja pitää, lisätä:

Uusi yhtenäinen perustuslaki hyväksyttiin vanhojen perustuslakien mukaisessa säätämisjärjestyksessä kahdessa peräkkäisessä eduskunnassa, vuonna 1998 ja vaalien jälkeen vuonna 1999. Uudessa perustuslaissa ei mainita rahayksikön nimeä.

Rahayksikön nimihän vaihtui euroksi vasta 1.1.2002. Markka ehti aikanaan olla sidottuna ruplaan, hopeaan, kultaan ja niin edelleen, viimeksi EMU:un.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Vastustiko" nuo -94 sopimusta joka oli sovittu jo -92?

-Miten yleensäkkään eduskunta voi olla tietämätön jo -70 luvulta lähtien EU/EMU puuhastelusta?
Pitikö joka hallitus salakokouksia niistä keskenään eduskunnalta salassa?

-Jokainen eduskunnan sen aikainen puolue ,kansanedustajan on ollut pakko tietää mitä on sovittu. Eduskunnan enemmistön luvalla. Kulloisenkin hallituspuolueen eduskuntaryhmän luvalla.
Jos noin ei ole jokainen 200 kansanedustajaa rikkoi perustuslakia.
Eduskunta valvoo hallituksen toimia että sopimukset on hyväksytty eduskunnan enemmistön luvalla.

A) Kepu ei ole tuossa osapuolena.
B) Jos kepu kuitenkin olisikin osapuolena tuohon ,siirry kohta A.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kiitos Paavo: Perustuslakituomioistuin olisi ehdottomasti saatava Suomeen.

Paavon avaama keskustelu EU liittymisestä avasi Pandodan lippaan. Eu vaati, että Suomen pitää saattaa konkurssikypsät pankit 8% vakavaraisuustasolle 1.1.1995 mennessä.

Sen seurauksena 65 000 yritystä kaadettin ja omaisuudet vietiin sekä varakkailta yrityksiltä, että yksityisiltä kansalaisilta sekä Perustuslain, Ihmisoikeussopimuksen että Suomen lain vastaisesti. Edelleen nämä uhrit ovat vailla oikeusturvaa ja pankit sekä perintäyhtiöt aiheuttavat Suomen valtiolle valtavat verotulojen menetykset luottotappioiden korkovähenysoikeuden kautta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ja aivan samat henkilöt,jotka nyt toimivat valiokunnan asiantuntijoina olisivat tuomioistuimen tuomareina.Mikä muuttuisi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mauri sanoit hyvin .Just noin. Hallituksen täytyisi kysyä edm.lupa mitä se saa sopia EU ,mitä sopia toimista talouden tasapaiottamiseksi esim.Saako köyhiltä leikata vai ei.
Onko pakko nodattaa EU tulevia direktiivejä ja sopimuksia kun on EU-valtio Suomi.
Voiko Suomi jättää tekemästä sopimuksia yhtenä 28 EU-valtiosta.
Voiko Suomi jättää noudattamasta Rahaliitto EMU jäsenenä sopimansa sopimukset.

Totta.Kansa olisi varmasti erimmieltä kaikista noista
mutta kun se vaaleissa antoi jo valtakirjan 200 on myöhästä enää katua.
Tapahtuu kansan "tahto"!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nyt olisi mahdollisuus toimittajilla tulla muistettavaksi vuosia eteenpäin kun lähtisivät tätä juttua ajamaan...

Hyvä teksti Väyrynen!
Onneksi olet vielä täällä kirjoittamassa!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paavosta saamme hyvän presidentin ja Niinistön aika on siirtyä kummitytön kanssa sivuun vastaamaan Suomen turvallisuuden kannalta onnettomista päätöksistä.

Tomi Vaalisto

Onko Hemmo taas syönyt sieniä? Kummityttö tuskin on tenhyt ainoatakaan päätöstä, jolla olisi merkitystä Suomen turvallisuudelle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrynen tulkitsee omalla tavallaan ja omaksi edukseen perustuslakia, ei esim. Nato:n liittyminen edellytä kansanäänestystä, eduskunnalla on päätösvalta tässäkin asiassa, tämä vain yhtenä esimerkkin.

Ilkka Luoma

Torstaina julkaistussa professori Sixten Korkmanin Väärää talouspolitiikkaa -kirjassa Korkman toteaa, että Suomen eurojäsenyys oli vakava erehdys.

~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102220545902_u... -

...
On hyvä että Paavo nostaa räväkästi kansalta salatun tiedon esille ...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Esittämäsi Sixten Korkmanin julkaisu on vuodelta 2015. Sixten on jo kerinnyt muuttaa mielipiteitään kuten odotettavissa onkin. Ne vaihtuvat talouden mukaan. Nyt Sixten arvioi tilannetta 2017 lopussa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005440203.html

Sixten Korkmanin mukaan TODELLINEN tilanne on vähemmän dramaattinen. On syytä uskoa, että Emu on kestävällä tolalla ja voi vastedes toimia paremmin kuin menneisyydessä.

Näin siksi, että lastentaudit on nyt kärsitty ja niistä on opittu. Toiseksi Emu on vähemmän haavoittuva, jos tai kun pankkiunioni on saatu rakennettua valmiiksi.

Sixten Korkmanin mukaan EUROALUEEN talous on vahvassa vedossa, joka toivon mukaan jatkuu pitkään. Myös investoinnit ovat vauhdittumassa. Pankkien tilanne on vahvistunut ja edelleen kohenemassa.

On syytä hyväksyä, että euro on pysyvä osa toimintaympäristöämme. Sen kanssa eläminen on helpompaa jos opimme virheistä ja teemme tarpeellisia uudistuksia – niin kansallisesti kuin yhteisötasolla.
Kirjoittaja on taloustieteen emeritusprofessori ja pitkän linjan talousvaikuttaja.

Miten se mieli nyt noin on muuttunut ? Kaima pitäisikö sinun muuttaa mielipiteesi samoin kuin oppineet ?

Ilkka Luoma

Suomen talouden vuosia euron tulosta vuoteen 2015 ei tee mikään tekemättömäksi - ja tuolloin eurosta kärsittiin, joka näkyy edelleen - ei Sixten ajatuksiaan muuta menneen osalta -

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #58

Ilkka Luoma

Niin. Sixten Korkman on tullut nykyaikaan. Tule sinäkin ! Paavo Väyrynen ei enää pysty !

Ilkka Luoma

" ... 14.12.2017 käytiin Väyrysen osalta se toinen kierros presidenttivaaleihin 2018. Paavo hätkähdytti kahdella rajulla väitteellä – todeten niiden olevan faktoja – ehkä HS-faktantarkastaja toimii nyt ¤, ja tutkii tarkasti miten tuolloin EMU-kuviokellunnassa kävi – kuka ja ketkä siirtelivät nappuloita tieten ja tietämättään (ymmärtämättään).

Nyt Väyrysen haarukka osui istuvaan presidenttiin, olihan Paavo luvannut, että vaalikamppailu sähköistyy, kun hän astuu kehiin. Näin kävikin – ja ehdokas Sauli Niinistö vaivautui, olihan hänelle nostettu vastuupostia EMU- ja Nato-Isäntämaa pöytäkirjan arveluttavista menettelytavoista [0

[0 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9977681 -

Olisikin toivottavaa, jo Niinistönkin vuoksi, että media tarttuu nyt vakavalla kädellä näiden kahden väitteen kimppuun – tutkien tarkasti mitä todella tapahtui ja mitä meiltä äänestäjiltä ehkä salattiin, pidettiin pimennossa, kun haluttiin kaksi ehkä kohtalokasta virhettä kansakunnallemme: ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247657-... -

.

.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo Väyrynen oli sanomatalossa järjestetyillä presidenttimessuilla toimittaja Timo Haaöpalan "grillattavana". Haapala muisteli joitakin tapauksia Väyrysen poliittisesta historiasta. Väyrynen ihmetteli silloin, miksi toimittajat kaivavat aina vanhoja asioita. Hän haluaa puhua tulevaisuudesta. Mitä Väyrynen nyt sitten itse tekee?

Ilkka Luoma

Tuo esille sellaisia asiakohtia, joilla on merkitystä edelleen ja onhan kansalla oikeus viimeistään nyt tietää mitä todella tapahtui, kun Suomelta ja suomalaisilta vietiin markka ja itsenäinen Suomen Pankki tapahtuiko jopa "valtiopetos"?!

...
Muistatko kuka oli tuolloin EMU-koukeroinnin aikana eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Btw. Noista vanhoista tekemisistä mainitaan mielellään lautakasat ja jalasmökki. Objektiiviset faktat on kiva saada pöytään tasapuolisuuden nimissä, oli sitten toimittaja t. Väyrynen tiedonkantajana. Etenkin Suomen kansantalouteen aikanaan vaikuttaneiden tekemisten esiinnostaminen luulis muuten olevan koko kansan etu. Myös kansan ikioman ja luotettavan kummisedän, tasavallan presidentin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Voi, voi! Kyllä Väyrysen tekemisissä muutakin tutkailemista riittää kuin vain jalasmökki. Mielestäni on vain tasapuolista, että hänenkin tekemisistään puhutaan. Valtaosa nykyisestä äänestäjäkunnasta ei näitä asioita muista eikä tiedä. Väyryselle vain ei näytä näiden asioiden käsittely sopivan.

Ilkka Luoma

" ... Tohtori Väyrynen oli ensimmäisessä vaalitentissä Helsingin Sanomatalossa, jossa Ilta-Sanomien tähtitoimittaja Timo Haapala alitti kaikki ne laaturimat, mitä edes iltapäivämedian lööpittäjille on asetettu ---

~ https://www.is.fi/presidentinvaalit2018/art-200000... -

” … Kannattajakorttinsa kerännyt presidenttiehdokas Paavo Väyrynen oli IS:n presidentinvaalimessuilla tentittävänä. Sanomatalon Mediatori oli ääriään myöten täynnä, kun Väyrynen astui lavalle … ” -IS

Kommentti ylläolevaan linkkikirjoituksen videoklippiin:

”Paavo pesi napakan hienosti ala-arvoisesti toimineen "tähtitoimittaja" Timo Haapalan Sanomatalon presidenttimessuilla. Kuka katsoi kuunnellen toimittajan työskentelyn puolihysteerisine naurahduksineen, arvaa Paavon saavan heti avauksestaan paljon ääniä, sillä Suomen kansa ei pidä parjaamisesta ja aiheettomasta riekkumisesta, varsinkaan iltapäivälehtitoimittajalta.

Täysi tuki Väyrysen kampanjalle! Kiintoisaa oli myös se, että tänään ~35.000 kansalaista valitsi presidentti Urho Kekkosen merkittävimmäksi presidentiksemme [1. Kekkonen loi ilmiön suomalainen puolueettomuus ja saavutti itsenäisyyden huippumme ETYK-vuonna 1975. Uskon vakaasti, että Paavo on Urhon jalanjäljillä, kun uusi vuosisata on nyt näin Väyrysen presidenttikampanjalla avattu!”

Presidenttikisa on nyt näin käynnistynyt – ja taistelu toisesta kierroksesta alkanut!

Aiempia tekstejä kommentteineen Paavo Väyrysen etenemisestä kokoneimpana ulkopoliittisten asioiden hoitajana – täällä Suomessa: ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247534-... -

.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Ja tämähän oli tietysti täysin objektiivinen tulkinta Haapalan Väyrysen presidenttitentistä Sanomatalossa? Samassa yhteydessä Väyrynen arvosteli toimittajien toimintaa "vanhojen asioiden" kaivelusta? Hän ilmoitti haluavansa puhua tulevaisuudesta? Mitä hän itse tälläkin kirjoituksellaan kaivelee?

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Oikein, Paavo! Niinistö ei todellakaan ole osoittanut aktiivista katumusta, ja on hyvä saada sinut mukaan kisaan. Sinä ja Laura olette ainoat jotka todella haluatte muuttaa Suomen kohtalon ja saada korjatuksi menneet virheet Suomen omaksi eduksi. Teillä molemmilla on uskallusta jota tarvitaan asioiden muuttamiseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sinä ja Laura olette ainoat jotka todella haluatte muuttaa Suomen kohtalon

Miten se tapahtuisi? Suomessa eduskunta päättää. Suomessa presidentti ei osallistu päätöksentekoon enää-08 jälkeen.
Lauralla ja Väyrysellä on vastassa 9 puolueen ja niistä kansan valitsemat 200 kansanedustajaa.

Kekkosen aika meni jo Manusta lähtien .

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

YLE arkistosta löytyy muistin virkistäjää mm ssa ministerien puheista ja aikakauden touhuista.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/25/mita-tuli...

Monelle pikkufirmalle otti ohraleipä, kun valuttalainat räjähtivät delvalvaation jälkeen käsiin. Pankkiireille tämä passasi oikein hyvin ja vakuudet realisoitiin salamavauhtia. Mielellään tutuille ja sopivalla hinnalla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Valuuttalainan 'uhri' olen itsekin. Omaisuus meni pankin suuhun! Ei naurata!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paavolla on asenne kohdallaan. Minä vielä lisäisin kuninkaallisten hyyssäämisen Suomen 100v juhlavuonna. Eihän tällä porukalla ole mitään tekemistä Suomen itsenäisyyden kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näillä usarin blogeilla ei vaikuteta yhtään mihinkään muuhun kuin näiden salaliitoteorioiden kannattajien mieleen.

Tavallinen kansalainen äänestää Niinistöä, eikä taaskaan Väyrysestä tule mitään.

Kenenkähän syy se on tällä kerralla, olisko syy peilissä :)

Mun täytyy tänne kirjoittaa blogi heti näille änkyröille, kun Niinistö on valittu ja kysellä, että miten nyt maailma makaa, ja ajautuuko Suomi pohjattomaan kuiluun. :)

Väyrynen ja Huhtasaari ovat huonoimmat ehdokkaat, melekein kenestä tahansa muusta voisi jopa presidentti tulla, mutta nämä kaksi ovat täysin väärässä sarjassa. Toinen elää 70-lukua aina uudestaan ja toinen nyt vaan on, no jätetään sanomatta. :)

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

...ja jos ei äänestä Niinistöä, ei ole tavallinen kansalainen....LOL..

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

petteri työntää demarimössöä johon ei kukaan usko -eivät itsekkään ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No katotaan sitten pressanvaalienjälkeen kuka oli oikeassa ja kuka jäi rannalle ruikuttamaan. :)

Vaalit ratkaisee, ei höpötys.

Jukka Alaspää

Miksi sinun mielestä vapaa maahanmuutto on rikkaus suomelle.

Ennen suvaitsevuus pakteeriaikaa olit yhteiskunnan taloudesta kova kirjoittamaan.

Harri Mulari

Tämä kohta 30 vuotta jatkunut Väyrysen surutyö Neuvostoliiton hajoamisen johdosta on tavallaan ihan viihdyttävää. Näin uskaltaa todeta, koska Väyrynen suuntasi omaehtoisesti marginaaliin.

En ole mikään Juha Sipilän suuri fani, mutta Väyrysen kiristysyritysten torppaamiselle hatunnosto. Jos Väyrynen mikään alkiolainen koskaan on ollutkaan niin ei ole sitä enää. Epämääräisten ääriryhmien kanssa veljeilevä menneiden aikojen suuruus.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Väyrynen on oikealla asialla. Meillä on ollut ja edelleen on olemassa pelisäännöt poliittisille ja hallinnollisille toimijoille. Ne on tarkoitteu noudatettaviksi. Nämä kaksi esillä olevaa asiaa vaikuttavat kuin ne olisivat tehdyt ohi tavanomaisen järjestyksen. Euroon liittymisessä on hämäriä käänteitä samoin kuin isäntämaasopimuksessa, jossa kenraali lupaa vieraille joukoille pääsyn maahan kenenkään siihen puuttumatta. On perusteltua syytä selvittää nämä asiat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Euroon liittymisessä on hämäriä käänteitä samoin kuin isäntämaasopimuksessa,

Totta .Kansaa veti linssiin -87-91 hallitukset ja niissä istuneet puolueet.
Taitaa olla niin että vain kommunistipuolue ei ollut noissa hallituksissa mutta muut oli.
-81 Kok,Rkp,Msp,Sdp
-91 Kepu,kok,Rkp,Krst

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun jatkuvasti huudetaan perustuslakituomioistuimen perään niin myös sen nimittäminen olisi politiikkojen käsissä ja olisi näin myös "poliittinen" toimia. joten ei nykynen käytäntö, jossa perustuslakivaliokunta kuuntelee perustuslain asiantuntijoita ja tekee ratkaisut näiden kuulemisen perusteella ole yhtään huonompi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin ja poliittiset päätökset tehdään vaalien perusteella, ja sitämyöten näitä asioita ei päätetä huutoäänesyksellä.

Vaalit ratkaisevat, eli äänestäkää niitä, ketkä ajatuksianne tukevat. Muuten kaikki on sanahelinää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

P.V.: "Jos sopimus liittymisestä Euroopan unioniin olisi käsitelty perustuslain säätämisen järjestyksessä, se ei olisi tullut hyväksytyksi."
---
Suomen nykyisessä perustuslaissa "Suomi on EU:n jäsen". Siitä, miten ja keiden toimesta se lause perustuslakiin tuli, on monelle aika hämärä prosessi.
Mitä tapahtuu lausumalle, jos EU purkautuu tai muuttaa olennaisesti muotoaan, laajuuttaan tai tarkoitustaan? Onko Suomi sitoutunut EU:hun ja EMU:uun missä tahansa niiden tulevissa muodossa?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Suomessa poliittinen eliitti on tottunut kävelemään perustuslain yli, jos tilanne on niin vaatinut. Perustuslakia voidaan muuttaa kahdella tavalla ja yleensä se tarkoittaa, että eduskunta hyväksyy muutosesityksen jätettäväksi lepäämään, minkä jälkeen se seuraavien vaalien jälkeen valitussa eduskunnassa hyväksytään vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä. Näin piti asia käsitellä EU-äänestyksessä, mutta eräs sinnikäs kansanedustaja P. Väyrynen pitkitti puhetta niin, että vanha eduskunta ei ehtinyt äänestää. Sitten uusi eduskunta äänesti liittymisestä 2/3-säännön perusteella. Tätä ennen hallitus tilasi erään professorin lausunnon, että ei tarvitakaan perustuslain mukaista äänestystä.

Euroon liittyminen tehtiin ilmoitus-menettelyllä, vaikka minun tietojeni mukaan perustuslaissa vuodelta 1991 oli pykälä 72, että Suomen rahayksikkö on markka.

Kukaan niistä, jotka ovat kirjoittaneet, että asiat menivät oikein, ei ole pystynyt tuomaan mitään faktaa pöytään. Ainoastaan ala-arvoista henkilöön menevää panettelua.

Onko niin, että totuus kirpaisee liikaa?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Isäntämaasopimus on viety Suomea sitoviin sopimuksiin ilman eduskunnan käsittelyä ja sopimuksen kääntämistä suomeksi. Sopimusteknisesti Isäntämaasopimus on ratifioimatta, eli sitä ei ole viety loppuun saakka. Syy on siinä, että se ei tulisi hyväksytyksi eduskunnassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä tarkalleen ottaen Ahon hallitus sopi tuolloin ja miksi:

Sopimuksessa otetaan käyttöön Euroopan kansalaisuus, lujitetaan Euroopan parlamentin toimivaltuuksia ja perustetaan talous- ja rahaliitto (EMU). Lisäksi ETY:stä tulee Euroopan yhteisö (EY).

SYNTY
Maastrichtissa 7. helmikuuta 1992 allekirjoitettu sopimus Euroopan unionista tuli voimaan 1. marraskuuta 1993. Sopimus syntyi niin sisäisten kuin ulkoistenkin tekijöiden vuoksi. Ulkoisesti kommunismin luhistuminen Itä-Euroopassa ja Saksan yhdistyminen uudelleen johtivat siihen, että yhteisön kansainvälistä asemaa pyrittiin lujittamaan.
EU-historia

Ilkka Luoma

TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja

Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös

~
https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX]

Ote:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

Koko pöytäkirja:
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Hyvin käännetty. Asian pitääkin olla juuri näin.

Tomi Vaalisto

Mauri Nygård ei ole mikään kielenkääntäjä vaan oman webbisivunsa mukaan "Oulussa opiskellut ja pariin otteeseen työskennellyt, Kainuussa 11 vuotta asunut entinen television kameramies, tutkija, kehitysmaamaantieteen opettaja, yhdyskuntasuunnittelija, maakuntaliiton johtaja, kunnanjohtaja, päähänpotkittu EU-jäsenyyden vastustaja Esko Ahon ollessa pääministeri, työtön, nyt Itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtaja. "

Tuosta Maurin väännöksestä on turha keskustella vaan alkuperäisestä Yhteisymmärryspöytäkirjasta, joka on vain englanniksi. Kukaan ei ole sitä kyseenalaistanut vaan vain Nygårdin amatöörikäännöstä.

Ilkka Luoma

Ammattitaitoinen kääntäjä - fil.lis. Riekkuminen kolmansista vielä ulkopuolisen palstalla on arveluttavaa ---, mutta jos tuo käännös ei miellytä, voi sitä verrata alkuperäiseen ja ulkoministeriön omaan käännökseen :)

...
" ... |
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~
https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX] ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #83

Höpö höpö.

Ensiksikin: kannattaa unohtaa nuo käännökset ja käyttää alkuperäistä englanninkielistä Yhteisymmärryspöytäkirjaa. Sitä ei kukaan ole koskaan kritisoinut ja ex ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan se ei vie Suomea tippaakaan lähemmäs Natoa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082718607568_u...

Tuomioja ei tietenkään käytä mitään käännösmanipulaatioita.

Toinen asia on, että sopimus pitää lukea kokonaan ja ymmärtää sen merkitys kokonaisuutena. Pienen osan saksiminen ja siitä mekastaminen vie asian täysin metsikköön, mikä nytkin on käynyt.

Filosofian maisteri (FM) on tutkintonimikkeenä humanistisella ja luonnontieteellisellä alalla ja lisensiaatilla on sitten jatkotutkinto.

Kyseiset oppiarvot eivät kerro ihmisen kielitaidosta yhtään mitään ja Nygård ei ole kertonut suorittaneensa auktorisoidun kääntäjän tutkintoa (häneltä on kysytty asiaa).

Lainausmerkeissä olevat tekstit edellisessä kommentissani ovat suoraa kopiota Nygårdin omalta kotisivulta. Hän on muuten ns julkisuuden henkilö siinä missä Saukko, Katainen, Stubb ja moni muukin poliitikko.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #119

Naton oma "käsikirja"

NATO STANDARD

AJP- 4.5
ALLIED JOINT DOCTRINE FOR HOST
NATION SUPPORT
EDITION B VERSION 1
MAY 2013

sisältää kaiken tarvittavan tiedon mitä tulee HNS järjestelyyn. Pitäen sisällään mm. valmiit asiakirjapohjat kaikista järjestelyyn liittyvistä sopimuksista ja paljon muuta.

Nyt puheena olevan MoU:n asiakirjapohjassa sanotaan sivulla B-14

11.3 This MOU is signed in three copies each of them containing the text in the
English and ______ [HN] language.

Onko mitään ajatusta miksi "kansallisessa valmistelussa" Naton asiakirjapohjaa muuten lähes identtisesti mukailevasta Suomen versiosta kadotettiin tuo em. kohta jossa siis sanotaan että kyseisestä "sopimuksesta" allekirjoitetaan kolme kopiota, joissa teksti englanniksi ja isäntämaan kielellä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kirjaus perustuslakiin "Suomi on EU jäsen" tehtiin eduskunnassa kaikkien puolueiden kannattamana paitsi PerusSuomalaisten.

PerusSuomalaiset eivät edes suoraan vastustaneet kirjausta vaan pitivät kirjausta tarpeettomana.

Myös silloin oppositiossa oleva Keskusta hyväksyi kirjauksen. - Puolueessa ei ole käyty keskustelua kannan muuttamisesta. Asia on kertaalleen hyväksytty. En ole huomannut paineita muuttaa kantaa, sanoo Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen

Paavo Väyrysen esille tuoma vääryys EU:hun liittymisestä laittomasti kohdistuu siis suoraan kaikkiin puolueisiin ja eduskuntaan. Eduskunta taitaa vain edustaa kansan tahtoa ! Paavo Väyrynen ei edusta kansan tahtoa !

Ihmettelen miten ja millä perusteella Paavo Väyrysen mielestä Sauli Niinistö on henkilökohtaisesti asetettava vastuuseen Suomen liittymisestä EU:n jäseneksi ?

Ilkka Luoma

Ei Väyrynen syytä Niinistöä, vaan kertoi Niinistön olleen tuolloin eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Syyttäjät ja valtakunnansyyttäjä syyttävät - mut voivat epäillä tai osoittaa todistein todellisuutta ... poliisitutkinta tai muu tutkinta sitten vie asiaa eteenpäin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Onko perustusvaliokunnan puheenjohtaja vastuussa perustusvaliokunnan kannasta ? Perustuslakivaliokunta on ylin perustuslakia tulkitseva elin. Perustusvaliokunnassa äänestetään !

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA
Lausunto 18/1997 vp

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa enemmistö
katsoo, että tiedonanto täyttäisi eduskunnan
edellyttämän erillisen esityksen vaatimukset.
Tiedonannon käsittelytavasta ei ole valtiopäivä-
järjestyksessä yksityiskohtaisia säännöksiä, vaan
eduskunta voi menetellä tarkoituksenmukaiseksi
katsomaliaan tavalla. Tiedonautoa ei tarvitse lä-
hettää valiokuntiin eikä siitä välttämättä tehdä
mietintöä. Pelkkä keskustelu ja tarvittaessa ää-
nestys riittävät. Perustuslakivaliokunnan enemmistö
ei edellyttänyt tiedonannon käsittelyä valiokunnissa.

Mielestämme tiedonantomenettely ei tässä
yhteydessä täytä kansanvaltaisen menettelyn
vaatimuksia eikä se myöskään ole eduskunnan
edellyttämä erillinen päätös. Tiedonannon nojalla
äänestetään ensisijaisesti hallituksen luottamuksesta,
ei niinkään asiasisällöstä.
Lakiesityksen eduskunta käsittelee sisältönsä
puolesta yksityiskohtaisesti. Asianmukaisen kä-
sittelyn turvaksi on valtiopäiväjärjestyksessä yksityiskohtaiset
säännökset siitä, miten lakiehdotus
käsitellään valiokunnissa ja täysistunnossa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrysen suusta en totuutta ole kuullut koskaan hänen poliittisen uransa aikana ja oma poliittinen muistini ulottuu aina -66 vaaleihin asti. Suomessa poliittisten päätösten laillisuutta valvoo oikeuskansleri, Väyrynen siis väittää silloisen oikeuskanslerin "nukkuneen" kun päätöksiä EU:a ja EMU:a tehtiin. Ei Suomi sentään mikään poliittinen "villi-länsi" ole vaikka Väyrynen kovasti sitä sellaiseksi yrittää leimata. Väyrynen on pres. Kekkosen ajan politiikan ilmeytymä, ajan, jolloin parlamenarismi oli maahan poljettu ja suhmurointi pres. Kekkosen siipien suojassa oli arkipäiväistä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Yksi faktatieto esiin, jos niitä on.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Esimerkkinä Väyrysen suhmuroinnista olkoon vaikka hänen toimintansa ajaessaan Ahti Karjalaista presidentiksi, Kremlistä asti haettiin apua.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Oikeuskansleri nukkui. Se on johtopäätös. Voitko osoittaa, että euro-päätös tehtiin perutuslain mukaan? Kukaan ei ole vielä osoittanut sitä näillä palstoilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Todistustaakka perustuslain rikkomisesta on heillä jotka väittävät, että perustuslakia on rikottu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä osoitin kommentissa 98. Asia on käsitelty viime vuosina moneen kertaan nimenomaan näillä palstoilla.

Kansanäänestystä ei kukaan koskaan luvannut. Voidaan keskustella, oliko tuo luottamusäänestys tiedonannosta moraalisesti riittävä lupauksien täyttäminen, mutta eduskunta olisi joka tapauksessa voinut pysäyttää prosessin siinäkin. Kaksi kolmasosaa kuitenkin kannatti euroa.

Perustuslainmuutoksessahan ei ollut mitään epäselvää, se tehtiin kahdessa peräkkäisessä eduskunnassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin". Tällainenko mies Suomen presidentiksi?

Ilkka Luoma

Missä Presidentinvaalit 2018 esiintymisissä tämä on Väyryseltä julkistunut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kertoo kuitenkin paljon presidenttiehdokas Väyrysen "varmoista" mielipiteistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Onkohona tuo nyt sitten sitä kuuluisaa riekkumista, kun asiafaktat loppuvat -ystävällisesti hyöty- ja asiatietoon kannustaen ;)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä näillä vanhojen asioiden vatkauksilla on enää mitään merkitystä? Enemmistö kannattaa EU:ta ja EMU:a.

Ilkka Luoma

Vatkauksen voi aloittaa googlaamalla eurokantoja alan asiantuntijoilta!

.
~ https://www.tekniikkatalous.fi/ttpaiva/synkka-arvi... -

.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vatkatkaa te täällä blogeissa sen minkä ehditte, kai siitä tulle parempi mieli, ja riittäähän tässä huvitusta lukijoille.

Vaaleissa sitten nähdään, mikä on se ihan oikea kansan sana, nämä sanat täällä eivät tulokseen vaikuta lainkaan.

Tomi Vaalisto

Tuohan on vuosia vanha mustavalkoinen juttu devalvaation onnesta ainoana keinona talousongelmien hoitoon. Nykyinen nouskukausi torppaa saman tien jutun väitteet.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #80

Esimerkiksi naapurissa Ruotissa kruunua devalvoidaan ja revalvoidaan joka päivä. Sitä kutsutaan valuutan kelluttamiseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #90

Ruotsissa puuhataan rahaliitto EMU liittymistä ja euro valuutaksi.Miksiköhän jos se niin "susi" on ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #90

Antero Ollila

Tuo kellutus on todiste siitä, että kruunu on täysin riippuvainen eurosta. Ruotsin talous on riippuvainen eurosta. Toisin sanoen Ruotsin rahapolitiikka on sama kuin EKP:n rahapolitiikka. Ruotsilla ei ole omaa rahapolitiikkaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Plussaa sinulle. Tunnustit epäsuorasti, että ei pidä kaivella, kun tunkio rupeaa haisemaan entistä kovemmin.

Ilkka Luoma

Aihe ja topic tuntuvat kiinnostavan kovasti lukijoita - yli tuhat Fb-jakoa ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun tämän Wikipedia-artikkelin lukee Paavo Väyrysestä, havaitsee, että Paavo Väyrysen tekemisistä urallaan olisi paljonkin tutkimista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Väyrynen

Ei näköjään kopioidu avattavaan muotoon, mutta on jokaisen helppo löytää Googlaamalla hakusanalla Paavo Väyrynen.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Olenkin odottanut näitä James Bond -juttujen esille tuomista. KGB- ja agenttijutut ovat aina kiinnostaneet suomalaisia, ainakin jos on Paavosta kysymys. Sauli Niinistön tulisi vastata näin julkisesti Paavo Väyrysen väitteisiin, niin Suomen kansa voisi arvioida kumpi puhuu totta. Jättämällä vastaamatta presidenttimme osoittaa Paavo Väyrysen olevan oikeassa. Turha tästä asiasta on huutaa niin että kitarisat näkyy ja haukkua kaikki Paavo Väyrysen kannattajat. Totuus ei pala tulessa - VAIKKA VOISSA PAISTAS!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euron puolustajat jankuttavat koko ajan asian vierestä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Mitä muuta voit, jos faktoja ei ole lyödä pöytään.

Tomi Vaalisto

Päinvastoin - Perustuslakivaliokuntakin torppasi Paavo Väyrysen kansalaisaloitteen "asiasta":

"– Tätä harkittiin pitkään ja päädyimme tähän ratkaisuun, sillä kyseessä on kansainvälinen velvoite joka edellyttäisi aloitteen huolellista perustelua ja valmistelua. Aloitteessa on paljon sisäisiä ristiriitaisuuksia, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo." - Lainauksen lähde YLE 25.11.2016

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eihän Makkonen Euroa tarvitse puolustaa. Sillähän hyökätään. Joka päivä - viikosta toiseen lähtee tuhansia tarjouksia valuutalla euro. Ja kauppaakin tulee. Enemmän kuin kertaakaan 2008 finanssikriisin jälkeen. Seuraavat 3 vuotta näyttää euroalueella varsin hyvältä. Hyökätään entistä lujempaa niin saadaan kolmosen perään nolla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Toivon, että vaikkapa Laura Huhtasaari tekisi muistutuksen ja kokoaisi siihen tarvittavat kymmenen kansanedustajan allekirjoitukset."

Voiko entinen valtiomies mennä tämän alemmaksi? Vallan- ja kostonhimo saa aikaan ihmeellisyyksiä. Toisaalta eipä taida Paavolla olla enää paljoakaan menetettävää.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Sauli Niinistön tulisi vastata näin julkisesti Paavo Väyrysen väitteisiin, niin Suomen kansa voisi arvioida kumpi puhuu totta. Jättämällä vastaamatta presidenttimme osoittaa Paavo Väyrysen olevan oikeassa. Turha tästä asiasta on huutaa niin että kitarisat näkyy ja haukkua kaikki Paavo Väyrysen kannattajat. Totuus ei pala tulessa - VAIKKA VOISSA PAISTAS!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei kai Niinistö niin typerä ole, että lähtisi vastamaan Väyrysen, jopa mielipuolisilta vaikuttaviin väitteisiin. Olisi sama jos Niinistö kysyisi Väyryseltä, että "Vieläkö hakkaat vaimoasi Vuokkoa"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihmeen hyvin jotkut ymmärtävät silloisen valtiojohdon suoran valehtelun ja harhaanjohtamisen joka kohdistui niin kansalaisiin ennen kansanäänestystä että eduskuntaan. Edes eduskunnan puhemies, Uosukainen ei tiennyt mistä oli äänestänyt.

Käyttäjän VeepeeTihlman kuva
Veli-Pekka Tihlman

Ei oo totta, tää Hemmo saa edelleen kirjoitella täällä. Väyrynen presidentiksi on sama kuin istuuttaisi termiitin omaan puujalkaansa. Kohta varmaan alkanee jopa iänikuinen Kekkoshurmos näillä sivuilla. Kekkonen, joka kaikkien kommarikavereittensa kanssa halusi lähentää meitä stalinistisiin imperialistehin. Ja hävetkööt Väyrysen kaltaiset neukkuluopiot! Niinistö sentään pyrkii lähentämään meitä siihen, mihin me kuulumme, LÄNTEEN!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jälkiviisaudessamme voimme unohtaa historialla olevan aina ulottuvuutensa
-omassa ajassaan ja menneisyydessä.
- Poliittisia ratkaisuja ei pidä irrottaa omasta ajastaan.

http://www.eilen.fi/fi/906/?language=fi

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Läntisissä demokratioissa ainakin osa mediaa olisi nostanut Väyrysen syytöksen istuvaa presidenttiä kohtaan etusivulle, Suomessa tämä lakaistaan hiljaa maton alle. Median olisi helppo todeta pitääkö Väyrysen syytös paikkaaansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nää on hauskoja nää Väyrysen blogit täällä US-puheenvuorossa, siis keskustelupalstalla. Olen tätä palstaa joitakin vuosia seurannut. En vielä koskaan ole nähnyt Väyrysen vastaavan yhteenkään kommenttiin omassa blogissaan. Väyrynen ei keskustele. Hän julistaa. Jotakin sekin miehestä kertoo.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

on aivan sama mitä mieltä väyrynen on, sillä hän on aina vähemmistössä. enemmistö ei jaa hänen näkemyksiään nyt eikä tulevaisuudessa. väyrysellä järjetön pyrkimys valtaan ja hän käyttää siihen mitä keinoja tahansa. onneksi se ei tule onnistumaan. ihmettelen kyllä keskustan selkärangattomuutta väyrysen suhteen - luulisi keinot löytyvän poispotkimiselle, sillä ei pelkästään väyrynen tuhoa, mutta hän syö uskottavuutta. keskusta pärjää ilman keminmaan aluejärjestöä todennäköisesti varsin hyvin....

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Voi olla, että on ihan sama mitä mieltä Väyrynen on, mutta aika sopivasti Hesari taas sai kohun aikaan tiedusteluhommista, johon S. Niinistö "tomerasti" ja yllättävän nopeasti on puuttunut. Taitaa olla niin, että S. Niinistön lähtölaskenta eläkeläisisukiksi on alkanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset