Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Todistajani on Sauli Niinistö itse

Alma-median ”faktantarkastaja” leimasi taruksi väitteeni, että ”Sauli Niinistö on myöntänyt, että euroon siirtyminen ja Suomen jäsenyys euroalueessa oli virhe”. Faktantarkastaja perusti kirjoituksensa 21.12. julkaisemaani blogikirjoitukseen.

Lähetin Ilta-lehden kautta faktantarkastajalle vastineen, mutta sitä ei julkaistu.

Faktantarkastajan mukaan ”Väyrynen ei esitä väitteensä tueksi mitään lähdettä”. Siinä on kuitenkin lähdeviittaus teokseni ”Suomen linja 2017” sivuille 313-314.

Kerron teoksessani sähköpostiviestistä, jonka sain Sauli Niinistöltä 5.8.2015. Niinistö reagoi Ilta-Sanomien uutiseen, jonka mukaan olin sanonut:

”Panin kyllä merkille, että jossain haastattelussa Sauli Niinistö sanoi, että nykytiedoilla hän ei olisi kannattanut yhtenäisvaluuttaa. Minä voin huomauttaa, että nykytiedot olivat 1997 olemassa, että jos oltaisiin vain kuunneltu oikeita asiantuntijoita ja tahoja, niin ei oltaisi tehty tuota virhettä.”

Teoksessani kerron Niinistön sähköpostista vain sen, että hän muistutti mieleen vakaus- ja kasvusopimuksen olleen ehdoton edellytys euroalueen syntymiselle. Ongelmat johtuivat hänen mukaansa siitä, että sopimusta ei ollut noudatettu.

Lähettämässään sähköpostissa Niinistö ei kiistänyt sanoneensa, ettei olisi silloisilla tiedoilla kannattanut yhtenäisvaluuttaa. Viestinsä alussa hän kommentoi Ilta-Sanomien juttua vain toteamalla, että olin tehnyt hänen mielipiteistään ”kovin vapaan tulkinnan”. Hän myönsi viestissä virheekseen sen, että oli ollut liian luottavainen sen suhteen, että sopimuksia noudatettaisiin.

Vastasin tuoreeltaan, että minulla oli ollut aivan oikea käsitys siitä, millä perusteella hän oli todennut, että nykytiedoilla hän ei olisi tukenut yhtenäisvaluuttaa.

Kirjoitin:

”Omalta osaltani kuuntelin ennen muuta niitä asiantuntijoita, jotka katsoivat, että laaja euroalue ei olisi ns. optimaalinen valuutta-alue, kun se koostuisi liian erilaisista kansantalouksista. Tällä perusteella oli mahdollista ennustaa, että sen toteuttaminen johtaisi suuriin ongelmiin, joita olisi mahdotonta hallita.”

Tähän viestiin Sauli ei enää vastannut.

Esittämäni väite ei ole tarua, vaan täyttä totta. On turhanaikaista saivartelua väitellä siitä, onko Sauli Niinistö myöntänyt tehneensä virheen, kun hän on kertonut olleensa liian luottavainen sen suhteen, että vakaus- ja kasvusopimusta noudatettaisiin. Ylen haastattelussakin hän  vuonna 2015 myönsi, ettei euroa olisi syntynyt, jos vakaus- ja kasvusopimuksen pitävyydestä olisi ollut realistinen arvio.

Nyt Sauli Niinistön ja muiden presidenttiehdokkaiden tulisi ottaa kantaa siihen, kuinka torjumme euroalueen muuttumisen yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi ja kuinka estämme Suomen joutumisen niiden osaksi. Tämä on keskeinen vaalikysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Kovin vapaita tulkintoja" päivästä toiseen... Maailma on menettänyt Väyrysessä tinkimättömän nurkka-asianajajan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Väyrynen lienee ainoita, joka käyttää lähteenä itseään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

”Väyrynen ei esitä väitteensä tueksi mitään lähdettä”. Siinä on kuitenkin lähdeviittaus teokseni ”Suomen linja 2017” sivuille 313-314."

Teknisesti ottaen tohtori Väyrynen on aivan oikeassa. (Lähde: P. Väyrynen).

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jep.. en tiedä mutta veikkaisin että hänen kirjassaan on myös sit erikseen lähteet..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #5

Joku Väyrysen kirjoista puuttuu siis hyllystäsi?

Ilkka Luoma

Se käy, jos lähteellä on totuus- ja luottoarvo - tässä tapauksessa lähteen kirjoittaja on ollut ja on käsiteltävien asioiden ytimessä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luoma, korjaan sinua hieman:
Kävisi, jos lähteellä olisi - edes joskus - ollut joko totuus- tai luottoarvoa. Kun kumpikaan edellytyksistä ei täyty, tässä tapauksessa Väyrynen ei voi olla omaa väitettään todistamassa. Tarvitaan luotettava lähde.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kuinka torjumme euroalueen muuttumisen yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi"

Tämä on oleellinen asia josta ei haluta keskustella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siinä vasta olisi velkaunioni, kun euromääräiset velat pitäisi maksaa takaisin Väyrysen heikkenevillä rämpylämarkoilla. Kun presidentinvaalikampanjat ovat tätä luokkaa, niin minä ainakin kannatan ylikansallista liittovaltiota ja vahvaa keskusjohtoa Brysseliin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Osaatko selittää, miten sodan runtelemasta kehittyi "Euroopan Japani" näillä rämpylämarkkinoilla. Meidän kokonaistuotantomme ei sanottavasti ole lisääntynyt sen jälkeen kun euroon liityttiin. Työttömyys on kasvanut aivan uudelle tasolle. Lisäksi meille on syntynut euroaikana ihka uusi ilmiö:leipäjonot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Niimpä, euron puolustajat eivät voi hyväksyä totuutta, markalla Suomi rakennettiin hyvinvointivaltioksi jossa suomalaisilla oli työtä ja toimeentuloa, nyt eurolla jättityöttömyys ja leipäjonot velkaantuvassa Suomessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #13

Sosiaalietuudet olivat kehnot ja ylimääräinen työvoima muutti muihin maihin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Neuvostoliiton romahtamisesta seurasi väistämättä Suomen talouden romahdus 1990-luvun alussa. Suomi oli pitkälti suunnitelmatalous, joka oli Väyrysen toiveiden mukaisesti poliittisesti ja taloudellisesti riippuvainen Neuvostoliitosta. Laman myllerryksissä devalvoijat eli poliittinen eliitti pelasti itsensä ja laskut kaatuivat hyväuskoisten yrittäjien maksettaviksi.

Niin kuin tuossa jo huomautettiin, työttömänä ei Suomessa pärjännyt. Oli lähdettävä Ruotsiin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Neuvostoliiton kaupan romahdukselle emme voineet mitään. Markan ecu-kytkentä vei meidät suohon. Vasta sitten, kun ecu-kytkentä (=euro) purettiin ja markka palasi käyttöön, asiat alkoivat sujua. Jos ecu-kytkentää olisi jatkettu, olisimme olleet ihka oikeassa valtion konkurssissa. Kyllä ne hyväuskoiset yrittäjät kaadettiin hyvin pitkälle Suomen Pankin ja Koiviston konklaavin tolkuttoman kireällä rahapolitiikalla, jolla Suomea ajettiin eurokuntoon. Tuli vain ulkoinen shokki, joka katkaisi kamelin selän.

Suomi vaurastui euroon liittymiseen saakka melko velattomana. Se on tehnyt nykyisen kaltaiset sosiaalietuudet mahdollisiksi. Nyt niitä on ylläpidetty ottamalla valtiolle muutama miljardi euroa vuodessa lisävelkaa. Kansantalous ei itse siihen ole pystynyt. Eikä ole kaukana se aika, kun meiltä nuoret alkavat hakea töitä laajemmassa mitassa ulkomailta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Moni talousasiantuntija kuten Prof. Antti Tanskanen, ylijohtaja Peter Nyberg, prof. Vesa Kanniainen jne.ovat todenneet euroon menon virheeksi.
Poliitikkojen on vaikea tunnustaa virheensä.
Tässä asiassa Sauli Niinistö on enemmän poliitikko kuin talousasiantuntija.
Euro on tullut Suomelle kalliiksi eikä loppulaskun suuruutta ole vielä tiedossa. Katsokaa miten hyvin Ruotsi on pärjännyt kelluvan kruununsa kanssa.
On aika ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin.

Ilkka Luoma

Jopa nykyinen prof. Sixten Korkman.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Korkman oli itse suunnittelemassa EMUa keskeisellä paikalla. Siksi myös hänen tunnustustuksensa tukee Paavon kantaa. Virhe mikä virhe.Eikä se muuksi muutu Paavo Lipposen nahkurin orsillakaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

EDP-velka oli viime maaliskuun loppuun mennessä 137 miljardia euroa = vertauskuvallisesti 137 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Valtatien oikeassa reunassa olevalle jatkuvalle valkoiselle viivalle kantilleen asetettuna setelipinot ulottuisivat Helsingistä Heinolaan (137 km)! Nämä markoiksi muutettuina (1 euro = 5,94 mk) olisivat pituudeltaan 813,78 kilometriä. Vertauksena matka Helsingistä Rovaniemelle on maanteitse 811 kilometriä. Näillä lukemilla päästäisiin jo ohi Väyrysen kotikulmien Keminmaan, jonne on matkaa maanteitse Helsingistä 719 kilometriä.
Olen itse ehdoton markan kannattaja, mutta mitään sen suhteen ei ole enää tehtävissä. Siirtyminen johtaisi nykyisessä velkatilanteessa Suomi-neidon perikatoon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mikkola, euro pysyy vahvana Suomen siitä irtaannuttuakin. Kun valtionvelkamme on euromääräistä, markoiksi muutettuna velkamme olisi Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin. Hyvä jos riittäisikään.

Kuntien, valtion, rahoituslaitosten ja yksityisten velat ajaisivat maan sellaiseen suohon, ettei Kreikan vaikeudet olleet mitään sellaisen kehityksen rinnalla. Ainoastaan eläkeläiset pärjäävät, eläkekassojen varathan ovat euromääräisiä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Suomen Pankki todistajaksi. Suomen Pankin taseista näkyy, että Suomi alkoi velkaantua EY-sopimuksen myötä, koska EY-sopimus kielsi Suomen Pankilta valtion luotottamisen = aloimme velkaantua ulos

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_i...

Katselkaa vaikka vuoden 1985 molemmin puolin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ehkä oli "virhe" mutta pääministerinähän oli Kepun Esko Aho tuolloin.
Ja Vanhasen hallitus -08 liitti meidät yhä syvemmin kiinni EU Lissabonin sopimuksella. Olis silloin pitänyt jo harkita eroa EU ja EMU ,nyt se on myöhästä.
Jälkiviisaus on huonoin viisaus.

JK.Yksi kokoomuslainen ei yksin tee mitään päätöstä eduskunnassa. Ei silloin eikä nytkään edes pääministeri Sipilä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Joka tapauksessa,kun Lipponen oli pääministeri ja Niinistö valtiovarainministeri niin he veivät suomen yhteisvaluuttaan ilman kansanäänestystä toisin kuin ruotsi. Yksikään muu pohjoismaa ei ole yhteisvaluutassa. Tämä on pahimpia poliittisia virheitä mitä on tehty.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Veivätkö? Eikös se päätetty jo -94 kun Suomesta tuli EU ja rahaliitto EMUN jäsen?
Kun kansa ja eduskunta sanoi Kyllä .
Ne maat jotka on jäseninä rahaliitossa on valuuttana Euro.
Ruotsi ja Britit ei ole ja siksi niillä on Punta ja Kruunu.

Ruotsin kansanäänestys eurosta järjestettiin 14. syyskuuta 2003.
Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 56 prosenttia vastusti ja 42 prosenttia kannatti maan liittymistä Euroopan unionin rahaliittoon, EMU:un, ja siten myös yhteisvaluutta euroon.

Joten ei pidä sekoittaa Ruotsin sopimuksia Valtio Suomen tekemiin sopimuksiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

Mitä Esko Ahon hallitus sopi -92 sana tarkasti astui voimaan 1.11-93?

Talous- ja rahaliitto EMU
EMU-suunnitelma hyväksyttiin osana Maastrichtin sopimusta, joka
-allekirjoitettiin helmikuussa 1992 ja
- tuli voimaan 1.11.1993.
Sopimuksen mukaan talous- ja rahaliittoon
-edetään kolmen vaiheen kautta.
lähde:
EU-asiakirja/Suom.pank.asiakirja

EDUSKUNNAN EMU-PÄÄTÖS
Suomen Emu-jäsenyyttä kannatti kaksi kolmasosaa kansanedustajista
Eduskunnan historiallinen äänestys talous- ja rahaliitosta sujui ilman dramatiikkaa
HS 18.4.1998
Eduskunta hyväksyi perjantaina odotetusti Suomen jäsenyyden Euroopan talous- ja rahaliitto Emun kolmannessa vaiheessa.
-Kansanedustajista
-135 kannatti jäsenyyttä ja
- 61 vastusti.

Kaikki tapahtui perustuslain mukaan.Eduskunnan enemmistön päätöksellä.

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto Vastaus kommenttiin #19

Perustuslakia tulkitsee perustuslakivaliokunta. Ensin perustuslakivaliokunta ja itse eduskunta edellytti EMUun liittymisestä lakia. Tätä ei noudatettu vaan perustuslakivaliokunta äänestyspäätöksellä muutti tulkintaa. Perustuslakivaliokunta on ylin tulkitsija, joten sen viimeisimmän tulkinnan mukaan kaikki meni perustuslain mukaan, mutta on vahvat perusteet väittää että tulkinnan muutos oli perustuslain rikkomista-politiikkaa. Kun haluttiin mennä EMUuun niin sinne mentiin perustuslaista välittämättä muodollisesti laillisesti.
http://ristosuvanto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24357...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #28

Perustuslakia voisi verrata puun juuriin ja runkoon, jolla valtion ”oikeuspuu” pysyy pystyssä. Muut lait ovat siitä haarautuvia oksia aina ohuimpaan oksanvarpuun saakka. Olisi kohtuullista, että tästä puusta huolehtisi omalta osaltaan myös perustuslakituomioistuin. Mikäli tämä tuomioistuin olisi ollut olemassa, siirtyminen EMUun tuskin olisi tapahtunut pelkällä hallituksen tiedonantomenettelyllä. Nyt se oli ”helppoa kuin heinänteko.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_perustuslakit...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #28

#28. Kansanedustajat ovat lainsäätäjiä. Mutta onko juridisesti oikein , että samat kansanedustajat, jotka säätävät Suomen lakeja voivat muuttua perustuslakiasiantuntijoiksi astuessaan perustuslakivaliokunnan ovesta sisään? Vaikkakin että ovat demokraattisesti puolueittain valittuina perustuslakivaliokunnan kokoonpanossa.

Mielestäni maallikkomaiset kansanedustajat ovat lainsäätäjinä jäävejä toimimaan perustuslakivaliokunnassa myös perustuslakien asiantuntijoina. "Pukit kaalimaan vartijoina!"

Kyllä Suomeen pitäisi saada puolueeton ja riippumaton perustuslakituomioistuin kuten yleensä on eri maissa tapana. Viron mallia myöten.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustuslakituomiois...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sixten Korkman: "Nykymuotoinen EMU on ollut Euroopan kannalta huono ratkaisu." ... " Saksan dominoimassa rahaliitossa on tarvittaessa kyettävä toimimaan kuin Saksa, joka uudistusten kautta muutamassa vuodessa muuttui Euroopan "sairaasta miehestä" Euroopan vahvimmaksi taloudeksi." (EURO - Valuutta ilman valtiota).

Mikä on ylivelkaantuneen EU/EMU-Suomen kohtalo?

EU/EMU:n mallioppilas-Suomen hartiat taitavat olla siihen liian kapeat? Etenkin kun määräysvalta ja suvereniteetti on jo annettu juridisesti, taloudellisesti ja poliittisesti EU-mafian johtoelimille ja valtamaille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tämänkertainen debatti vauhdittui, kun kolmen hallituspuolueen edustajat kirjoittivat Dagens Nyheteriin tammikuun puolivälissä mielipideartikkelin, jossa vaadittiin euro-kysymyksen ottamista uudelleen käsiteltäväksi seuraavalla vaalikaudella.

Ehdotuksen takana olivat maltillinen
- kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit.
Hallituksen neljäs ryhmä kansanpuolue on jo aikaisemmin ehdottanut uuden kansanäänestyksen järjestämistä eurosta heti ensi vuonna.

”Demarit hajallaan”
Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman ei usko, että Ruotsissa orastava Emu-keskustelu johtaisi maan Emu-jäsenyyteen.

”Demarit ovat sen verran hajallaan tässä asiassa, että en usko heidän haluavan nostaa tätä kysymystä keskustelun kohteeksi. Tanska on tässä suhteessa mielestäni Ruotsia mielenkiintoisempi”, pohtii Korkman.
Suomen ja Ruotsin talouskehityksessä ei Korkmanin mielestä ole ollut kovin suurta eroa.
Finanssikriisin alkamiseen saakka kehitys oli lähes identtinen.
Lähde:
Suom.kuvaleht-10

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Eurosta on eniten hyötynyt juuri Saksa. Saksan markka olisi vahvempi valuutta kuin euro.Siten myös Saksan D-markkapohjainen vienti olisi sujunut euroa heikommin.
Saksa hyötyy eurosta ja muut kärsivät. Hännän huippuna Suomi.
Tunnustaisivat ainakin virheensä. Anteeksipyyntö on poliitikoilta liikaa vaadittu. Ehkä sitten muistelmissa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mitä tästä asiasta enää ruikutetaan, koska olemme eurossa olleet jo 15 vuotta. Eli, mitä nyt pitäisi tehdä muuta kuin jyrkästi erota siitä yksin, vai liittyä johonkin koalitioon Saksan ym. asiansa hyvin hoitaneiden maiden kanssa. Vai pysyä ja kehittää porukassa kokonaisuutta.

Euro jatkaa menoaan ja menestyy paremmin kansainvälisessä kilpailussa kuin Suomi nyt irtautuessaan markkaanko ?

Ei tämä, Paavo, ole mikään presidentinvaalien ydinkysymys, vaan mikä on kokonaisuutena tulevaisuutemme ja millä välineillä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Siksi koska, tarvitaan muutosta. Katso miten Ruotsi pärjää euron ulkopuolella.
Suomi ei ole vieläkään saavuttanut 2008 tasoa taloudessa. Ruotsin talous on kasvanut 25 % vuosesta 2008 vuoden 2017 loppuun.
Suomen on päästävä Ruotsin imuun. Eurolla se ei onnistu.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomi elää viennistä. Kuinka suuria paineita vientiteollisuus on asettanut eurosta eroamisen puolesta?

Ilkka Luoma

Tässä paljon kommentteja - asia- ja vierestä kommentteja saanut topic ja US Puheenvuoro ---

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247657-... -

.
" ... ”A]
Jos: EMU:n kolmas vaihe jäsenyysneuvottelujen käymisen ennakkoehto.

2
Kysymys oli siten hallitusmuodosta. Millä perusteella muutetaan hallitusmuoto VJ 69§:ää käyttäen?

3
Milloin eduskunta on hyväksynyt ennakkoehdon ja samalla kumonnut HM 72 ja 73§:t?

4
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin (PeVL 14/1994 vp), ettei EMU:n kolmas vaihe kuulu neuvotteluista saadun tiedon perusteella liittymissopimuksen?

5
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin, ettei liittymissopimus koske hallitusmuotoa miltään osin?

B]
Jos: eduskunnalla ei ollut oikeutta EMU:n kolmatta vaihetta koskevaan varaumaan, miksi eduskunnalle ei sitä ilmoitettu ennen 18. marraskuuta 1994 päätöstä?
Miksi eduskunnalle ilmoitettiin, ettei liittymissopimus koske hallitusmuotoa miltään osin?

C]
Jos: varaumaa ei ollut, miksi eduskunnalle kerrottiin (HE 135/1994 vp ja PeVL 14/1994 vp), ettei liittymissopimus kumoa mitään hallitusmuodon pykälää?

...
d]
Tasavallan presidentti teki päätöksen EY-jäsenyyshakemuksesta 18. maaliskuuta 1992. Tasavallan presidentti ratifioi liittymissopimus -asiakirjat, hyväksyen kaikki sopimuksessa olevat asiat 8. joulukuuta 1994. Tiesivätkö he, että eduskuntaa ei perustuslain mukaan saa johtaa harhaan, saati Suomen kansaa? Tiesivätkö he, että heidän virkavalansa edellytti valtiosäännön turvaamista ja voimassa pitämistä?

Tietokirjallisuuden mukaan EU-jäsenyyden suhteen on tapahtunut valtiorikos [? - allekirjoittaneen huomio]. Suomen oikeusviranomaisten (muun muassa oikeuskanslerin virasto) mukaan kaikki oli laillista. Sotilas- ja virkavalan puitteissa tietokirjallisuuden määritelmät ovat uskottavia virallisten asiakirjojen perusteella.


Viitaten valtiopäiväjärjestykseen 11§:ään vaaditaan hallitusmuodon 2§:n perusteella, että tässä kirjoituksessa (mukaan lukien laaja selosteosa) esiin tulevat asiat on kansanedustajien tutkittava, koska muunlaista ”perustuslakituomioistuinta” ei ole olemassa tätä asiaa selvittämään. Tämä kirje ja sen laaja selosteosa on tarkoitettu yksinomaan oikeuskysymysten selvittämiseen edellä mainitulla tavalla ja siinä tarkoituksessa Suomen kansalaisten käytettävissä.

Tänään tilanteen selvittämiseen voisi soveltua myös kansalaisaloiteperiaate, jossa aloitteen päämääränä on muodostaa perustuslakituomioistuin, joka voisi tämän ”euroliitoksen” selvittää – mahdollisista vanhenemissäännöistä huolimatta.

Toisaalta on tärkeää saattaa asia täyteen julkisuuteen kansalaistemme taholle, jotta he tietävät mitä EU -neuvoa antavassa kansalaiskyselyssä jätettiin kysymättä ja mitä siihen kätkettiin – saatamme arvata vakaasti, että EU-kansanäänestyksen tulos olisi erilainen, jos kansalaiset olisivat tienneet, etä siihen oli todellinen ”koira haudattuna” - kytkös euroon! Tätä kansalaisemme eivät tienneet äänestäessään EU:n puolesta. * - (copy – paste) päättyy

--- ylös merkinneenä psta Ilkka Luoma [aineistolla lähdesuoja] ... "

Tarkka ja yksityiskohtainen tapahtumakulku löytyy täältä [1

~ http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroo... -

...

.

Tomi Vaalisto

"Tietokirjallisuuden mukaan EU-jäsenyyden suhteen on tapahtunut valtiorikos.."

Valtio- ja maanpetos ovat valtiorikoksia.

Tuo "tietokirjallisuus" on kotoisin Kokemäeltä ja valtiorikos -hokemaa trollaa kansalaiskirjoittaja J.Jaakkola.

Tuolla Wilbert Hümbugelin sukulaissielulla on ihan ikioma määritelmä valtiopetoksesta, millä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Suomessa valtiopetos on hyvin tarkkaan määritelty rikos, jolla väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla, oikeudettomasti pakottamalla taikka valtiosääntöä rikkomalla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö taikka muuttaa valtiojärjestystä. Valtiopetokseen syyllistyy myös se, joka yrittää väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkailemalla syrjäyttää Tasavallan presidentin, valtioneuvoston tai eduskunnan taikka kokonaan tai osaksi estää niitä käyttämästä toimivaltaansa.

Suomessa ei ole tapahtunut valtiopetosta ( paitsi fennofobistien propagandakirjoituksissa).

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pakko kysyä että mitä on fennofobia? Suomalaisuuden tai suomenkielisyyden pelolta kuulostaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

Fennofobisti on Suomen pelkääjä tai vihaaja. Finnofobistia näkee myös.
Tutunpia fobisteja ovat russofobistit, jollaiseksi pääsee jos tuomitsee Krimin miehityksen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45

Vaalisto on nyt toinen jonka näen käyttävän "fenno-/finnofobisti" -termiä. ensimmäinen oli jokunen vuosi sitten hörhörevanssisti V.Saksi, m.m.: http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=2.... Hänen vaivansa lienee russofobian seuraava aste eli misorussismi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #50

Myyryläisen lienee syytä lukea sitten enemmän:

WSOY:n sähköinen tietosanakirja Facta Tietopalvelu kertoo fennofobin olevan Suomen pelkääjän tai vihaajan. Sana on muodostettu latinalaisesta fenno-alusta, joka merkitsee suomalaista tai Suomea koskevaa tai siihen kuuluvaa (Fenni, Fennia). Sanan kreikkalainen fobi-loppu viittaa pelkääjään. Fobia merkitsee Factan mukaan joidenkin asioiden, jonkin kansallisuuden tms. erityistä pelkoa.

Fennofobia merkitsee siis suomalaisuuden pelkoa.

Facta mainitsee nykyään usein käytettävän myös finno-alkua fenno-alun asemesta. Sekä finnofobia että fennofobia ovat Factan mukaan yhtä käyttökelpoisia muotoja.

Finnofobia-sanaa näkyy käytettävän lähinnä kansallismielisiksi tulkittavissa olevilla sivustoilla ja blogeissa, joissa sillä on suomettumisen kaltaisia merkityksiä. Facta Tietopalvelu määrittelee suomettumisen termiksi, jolla on pyritty negatiivissävyisesti kuvaamaan länsieurooppalaisten valtioiden itsenäisen poliittisen päätöksenteon kaventumista ja niiden liukumista Neuvostoliiton valtapiiriin. Suomettumis-käsite yleistyi länsimaissa 1960- ja 1970-luvun vaihteessa, jolloin Suomen ulkopoliittisen aktiivisuuden nähtiin palvelevan Neuvostoliiton tarkoitusperiä.

Tässä joitain kirjoituksia, joissa Suomen nähdään toimivan jollakin tapaa alisteisesti Venäjään nähden:

http://karjala.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/15/finn...

http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=1...

http://openfinland.net/

Suomen perustuslakiin ei ole kirjattu mitään suomalaisuuden pelkoon tai suomettumiseen liittyvää. Termiä finno-/fennofobia on käytetty etupäässä tieteellisissä yhteyksissä ja noissa edellä mainituissa piireissä (joita joku voisi hyvinkin kuvata russofoobisiksi). Yleisessä käytössä oleva käsite finnofobia ei ole, eikä se sisälly Suomen lainsäädäntöön.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Sähköinen Facta on maksumuurin takana. Käytössäni oleva perinteinen Facta 2001 tunnistaa sen "fennofobin" suomen pelkääjäksi tai vihaajaksi. Kielitoimiston sanakirja ei sitä tunnista.

En ole edelleenkään huomannut kenenkään muun kuin nyt Vaaliston ja aiemmin revanssisti V.Saksin sitä oikeasti käyttävän. Ja häneen Vaaliston esimerkkinään käyttämät toimivat linkitkin osoittavat (karjala.blogit.uusisuomi ja prokarelia.net). Openfinland.net-linkki ei toiminut.

En osaa pitää proKareliaa ja sen revanssisteja kovinkaan tieteellisenä tahona. Mutta Vaalisto on sikäli oikeassa, enemmän pitäisi lukea. Esimerkiksi nyt löysin e.m. termejä käytettävän hommaforoomunin, vapaakielivalinnan, jamesgonzo-plokin y.m. kaltaisilla sivustoilla. Pikaisella netin selailulla en löytänyt yhtään n.s. tieteellistä kirjoitusta. Olisiko Vaalistolla linkkejä ihan oikeaan tieteeseen jota k.o. termillä olisi avitettu?

Sinällään termi voisi olla ihan mainiokin jos ihan oikeasti sen kuvaamia ihmisiä olisi jossakin olemassa.

P.s. Vaalisto näyttää kopioineen kommentikseen Helsingin kaupunginkirjaston vastauksen kysy.fi-sivustolla esitettyyn kysymykseen finnofobian merkityksestä vuodelta 2010 ilman lähdeviitettä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #61

Minäkin löysin Google-haulla tuon Helsingin kaupunginkirjaston vastauksen. Jos sitä nationalistisivuilla käytetään synonyymina suomettumiselle, niin eikö voisi vain suoraan sanoa suomettuminen. Fenno- tai finnofobia kuulostaa tarpeettoman fiiniltä ja siitä tulevat ainakin minulle mieleen kseno- ja russofobian kaltaiset käsitteet. Suomessa tuskin asuu kuitenkaan kovin paljon väkeä jotka esim. kammoaisivat patologisesti Suomea, suomalaisuutta, suomen kieltä yms.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #67

Huomasin termille kolme kontekstia. Niissä sitä näytään käytettävän lähinnä haukkumistarkoituksessa:
- suomettumisen korvikkeena ihmisistä jotka haluavat enemmän rauhaa tavoittelevaa ulkopolitiikkaa ja
- pakkoruotsikeskustelussa pakollista ruotsin opetusta ajavista sekä
- revanssia II Maailmansodasta vaadittaessa ihmisistä jotka eivät halua sellaista lähteä hakemaan vaan tyytyvät nykyisiin rajoihimme.

Kaikki löydökseni viittasivat erilaisille keskustelu- ja plokisivustoille. En löytänyt yhtään kirjaston mainitsemaa "tieteellistä" käyttöä. Vaikka voisipa joku sellaisessakin sitä käyttää tutkiskellessaan noihin kolmeen käyttäjäryhmään kuuluvien sielunmaisemaa.

Olen ymmärtänyt termi kehitellyn nimen omaan haettaessa yhtä sivistyneeltä kuuluvaa vastinetta kseno- ja russofobi -termeille k.o. tahojen omaan käyttöön kohdistettavaksi ihmisiin joiden suvaitsevaisemmista ja rauhantahtoisemmista mielipiteistä ei pidä.

Tähän asti olen pitänyt sitä vain V.Saksin yrityksenä leimata hänen revanssipyrkimyksiään vastustavia mutta kiitos Vaaliston, näkemykseni on siitä hieman avartunut ja olen löytänyt muitakin hörhöjä jotka sitä käyttävät. Minunkaan mielestäni sen kuvaamia ihmisiä tuskin oikeasti reaalimaailmassa on olemassa vaikka monenlaista sukunkuluttajaa onkin liikkeellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Metkaa kun kepun oppositio -ja rökäletappio eduskunta- ja presidentin vaaleissa
tuolloin yhä menee läpi oppositiopolitikoinnilla muiden syyksi?

Koivisto oli määrännyt Suomen irtautumaan yya-sopimuksesta, minkä jälkeen Suomi hakisi EY-jäsenyyttä,
- jos Keskustan kantti kestäisi.

Aho itse oli kärppänä remmissä. Häntä innosti ajatus päästä irti Venäjän etupiiristä.

Koivisto asetti hakemuspäätöksen takarajaksi helmikuun alun 1992. Jos hallitus ei olisi yksimielinen,
-Koivisto ilmoittaisi valtiopäivien puheessaan, että Suomi ei hae jäsenyyttä.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702122200069...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kaikki poliitikot ovat olleen "kärppänä" remmissä. Jopa niin, että siellä on loistoduuneissa loistopalkalla iso remmi meppejä. Iso Paavo L. yritti päästä ytimeen, mutta häntä ei siihen valittu.

Älkää hurskastelko EU on Paavoille kuin muillekin poliitikoille kynnyspaikka päästä isojen lihojen ääreen niin kuin Katainenkin ja muutkin, jotka näissä erittäin korkeissa viroissa ovat olleet.

Meidän ko. Paavon ääni vain ei siellä kuulu- Suomessa se kuuluu jälkiviisasteluna.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Junkkari hesarissa kirjoittaa hyvän jutun Väyrysen ''luotettavasta lähteestä'' :)

https://www.hs.fi/junkkari/art-2000005511783.html?...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Varmaan moni muukin politikko on ajatellut jälkikäteen EMU menon olleen virhe mutta painoi kyllä nappia -98.
Myöhästä enää -18 sitä murehtia.Tehty mikä tehty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinänsä mielenkiintoista että federalistit eivät edes puolusta enää EU:ta ja euroa edes jotenkin järkevinä asioina, kunhan tyytyvät sanomaan että pakko kärsiä loppuun asti kun tähän paskaan on mukaan menty.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

kunhan tyytyvät sanomaan että pakko kärsiä

Kun saa EU maataloustukia,luonnonhaittakorvauksia,maaseudunkehittämisrahoja. Rahaa erilaisiin brojekteihin ,rahaa yrityksille jne..
Nyt kun rahat on valtiolla vähissä olisi nuokin pois ja vain kansalliset tuet markkoina ja penneinä.

Luulen ettei monikaan edm.saavista halua EU ja Eurosta eroon.

Tomi Vaalisto

"tyytyvät sanomaan että pakko kärsiä loppuun asti kun tähän paskaan on mukaan menty."

Taisit Makkonen keksiä ihan itse...

Tomi Vaalisto

Paavo Väyrynen on Suomen tunnetuimpia ja pitkäaikaisia poliitikkojamme. Nyt olisi mielenkiintoista tietää mitä hän on vuosien varrella saanut aikaan. Tuon perusteella voisi arvoida hänen menestymistään presidenttinämme. Titteleitä toki löytyy, mutta ministereinä moni muukin kilpaileva ehdokas on ollut.

Sen sijaan kampanjaa rakennetaan kilpailijoita kritisoimalla, mikä ei taas kerro ehdokkaasta itsestään juuri mitään - tai ainakaan kovin positiivista.

Väyrysen kampanjassa myös euroa ja rahaliittoa on kovasti kritisoitu, mutta siinä ei oikein ole mitään järkeä. Eurobarometrin Suomea koskevan raportin mukaan kolme neljästä suomalaisesta (78 %) kannattaa talous- ja rahaliittoa sekä yhteistä valuuttaa euroa.
Voimakkaasti eurovastaisen vaalikampanjan kohderyhmäksi jäisi parikymmentä prosenttia suomalaisista, joista tietysti osa ei kannata eikä vastusta yhteisvaluuttaa ja rahaliittoa. Ei mikään ihme jos Väyrysen kannatus kyselyissä on muutama prosentti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurobarometrin Suomea koskevan raportin mukaan kolme neljästä suomalaisesta (78 %) kannattaa talous- ja rahaliittoa sekä yhteistä valuuttaa euroa."

Niin se Pravdakin aikoinaan kirjoitti että Stalinilla on yli 100% kannatus. Oikeita vastauksia saadaan kun kysyjänä on oikeaoppinen taho.

Tomi Vaalisto

Noinkin eksaktista kommentista päätellen Makkonen lukee päivittäin Pravdaa, mutta Eurobarometristä hän ei tiedän yhtään mitään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaalisto esittää tyhmää tai ei ymmärrä propagandaa. Kysyttiinkö siellä eurobarometrissä onko Suomen ja/tai euroalueen talouskehitys hyvä? Tämä olisi ollut oikea kysymys kun valuutta-alueen työkaluista kysellään.

Ehkä Stalin ei olisi saanut Pravdassa yli 100% kannatusta jos oltaisi kysytty tyytyväisyyttä Neuvostoliiton politiikkaan ylipäätänsä ja kansalaiset olisivat uskaltaneet vastata.

Tomi Vaalisto

Pravdan suhteen Makkonen lienee sen aktiivisena lukijana oikeassa, mutta tuo alatyylinen kommentti vahvistaa, ettei Makkonen tiedä mikä on Eurobarometri.

Tässäpä Makkoselle lisätietoa, tärkeintä on luetun ymmärtäminen: http://www.fsd.uta.fi/fi/aineistot/kvdata/eb.html

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU merkitsee suomalaisille ennen muuta positiivisia käytännön asioita: vapautta matkustaa, opiskella ja työskennellä kaikkialla EU:n alueella sekä yhteistä rahaa. EU on heille myös rauhan, ihmisoikeuksien ja lakien kunnioittamisen unioni."

Jos näillä kriteereillä määrittelee euron hyväksi valuutaksi Suomelle niin jonkun päässä on pehmeää. Vahva valuutta on huono Suomen viennille, sen nyt pitäisi tajuta pienemmälläkin päällä, varsinkin kun tuo on useaan kertaan käytännössä todistettu. Jo perusteluista voi päätellä että eurobarometrisi on puhdasta propagandaa.

Tomi Vaalisto

Höpö höpö - viime vuonna vienti kasvoi lokakuussa lähes kaikissa arvoltaan merkittävissä tavararyhmissä. Paperin ja pahvin sekä öljyjalosteiden viennin kasvu oli vaatimatonta, mutta koneiden ja laitteiden, sahatavaran, sellun sekä metallien viennin arvo kasvoi rivakasti vertailukuukaudesta. Henkilöautojen viennin kasvu jatkui lokakuussa jyrkkänä. Kemianteollisuuden kokonaisviennin arvo jäi viime vuoden lokakuuta pienemmäksi. Lokakuulle tilastoitiin lisäksi 112 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus Kyprokselle ja 44 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus Italiaan.

Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 0,4 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2016 kolmanteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 3,0 prosenttia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Makkosen kannattaisi käydä välillä jäähdyttelemässä. Makkonen ei pysty käsittelemään sellaista asiaa kuin reaalitalous. Tuotteille tarvitaan kysyntää ja hyvillä tuotteilla syntyy kauppaa. Miksi Äänekoski uusii tuotantoaan ja tuotepalettiaan? Miksi Nokia romahti? Miksi laivat ja mersut menevät kaupaksi? Miksi ruotsalaisellä viennillä on pyyhkinyt paremmin jo 40 vuotta? Ja tanskalaisilla?. Miksi ei venäläisillä?

Onhan se "makkosille" hirmuinen takaisku kun suomalaiset tuotteet ovat niin laadukkaita ja mieluisia asiakkaille, että niitä halutaan. Ja mikä ikävintä ulkomaan elävät ovat alkaneet investoida viime vuosina Suomeen. Ostelevat kehnot yrityksiä näiltäkin selkosilta. Pahinta vielä, että EU:n sisämarkkinat vetävät yhä lujempaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onhan se "makkosille" hirmuinen takaisku kun suomalaiset tuotteet ovat niin laadukkaita ja mieluisia asiakkaille"

Käy nyt Turunen katsomassa miten Suomen vienti kokonaisuudessaan on kehittynyt viimeiset 10 vuotta ja tule sitten puhumaan hevosistasi. Pieni nytkähdys viime kvartaalissa ei kokonaisuutta muuta.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Joku vaatii Väyryseltä lähteitä! Eikö vapaassa kansanvallassa paras lähde ole kansa itse. Silloin kun kävellään erilaisin poliittisin ja "lainopillisin" keinoin demokraattisen kansanvallan perusoikeuden eli äänestysoikeuden yli tehdään voisi jopa sanoa "valtiopetos"!

Suomessa ei järjestetty kansanäänestystä Euroon menosta (EU:sta kyllä). Ruotsissa järjestettiin ja kruunu jäi (ja eurollakin siellä pärjää).

Median gallupeilla pyritään häivyttämään asialliset keskustelut. Jos miljoonalla äänestäjällä ei ole edes mahdollisuutta olla ko. otoksissa se jos mikä osoittaa täydellisen puppugeneraattorin käytön poliittisiin tarkoitusperiin myös kansanvaltaa halveksien!

Tomi Vaalisto

Yhteisvaluutta oli myös mukana neuvoa-antavassa kansanäänestykessä 1994 - liekkö nyt sitten ongelmana kansalaisten kyky ymmärtää luettua.

Äänestyksessä kysyttiin, tulisiko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen (liittymissopimuksen) mukaisesti ja äänioikeutetuille lähetetyn äänestysoikeusilmoituksen yhteydessä lähetettiin valtioneuvoston kaksisivuinen tiedote Euroopan unioniin jäsenyydestä, jossa kerrottiin Euroopan Unionista, yhteisestä turvallisuus- ja ulkopolitiikasta sekä rahaliitosta, jossa tavoiteltiin yhteisvaluuttaa. https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/VN-tiedote...

Tuo fennofobistien riekkuma valtiopetos on väitteenäkin täysin naurettava ja osoittaa heikkoa yleissivistystä. Suomessa valtiopetos on rikos, jolla väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla, oikeudettomasti pakottamalla taikka valtiosääntöä rikkomalla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö taikka muuttaa valtiojärjestystä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Yleissivistykseni varmasti jää jälkeen Vaaliston sivistyksestä!
Äänestyksen yhteydessä olisi pitänyt olla selvästi mainittu, että tavoitellaan. Tavoittelu ei sisällä kuitenkaan vielä lopullista päätöstä.
Siitä olisi pitänyt järjestää samalla tavalla äänestys mitä kuningaskunta Ruotsissakin tehtiin. Tavoite ei ole samaa kuin päätös. Vaikka tavoittelenkin jotain asiaa voi olla, että mielipide muuttuu ajan myötä ja tavoitteenikin vaihtuu!
Kyllä eduskunnassakin eri puolueet tavoittelevat asioita mutta lopullinen tulos edellyttää äänestyksen. Ymmärrän, että tietyt tahot aliarvioivat tavallisen kansan "yleissivistyksen" puutetta vaikka joka tuutissa väittävätkin, että Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä eli pitäisi myös olla maailman "kyvykkäimmät" ihmiset tekemään itsenäisiä päätöksiä.
Pitäisi arvostaa siis myös eri mieltä olevien "sivistystä"!

Tomi Vaalisto

Äänestyksessä kerrottiin selkeästi, että rahaliitto oli tavotteena, mikä selviää jos lukee tuon eduskunnan arkistossa olevan tiedoiteen. Sivistystasoa voidaan mitata luetun ymmärtämisellä, mikä lienee se suurin ongelma.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Huomautan, että "valtiopetos" oli lainausmerkeissä! Mikä siinä niin hermostuttaa??

Tomi Vaalisto

Niin oli - kerro mistä sen lainasit?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Lainaus tarkoittaa, että asia on vertauskuvallinen! "Sivistymättömiä" oli paljon edellisissäkin pressanvaaleissa. Itsekin jouduin äänestämään toisella kierroksella ehdokasta, joka ei ollut tekemisissä Euroon liittymisen kanssa. Edelleen katson, että tavoite on ERI asia kuin päätös! Päätös vaatii niin tärkeässä asiassa kuin euroon liittymisessä kansanäänestyksen! Mustaa ei saa valkoiseksi vaikka kuinka yrittäisi!
Myös työssäni jouduin järjestämään koko koululle euro-näytelmän matemaattisesti lahjakkaiden oppilaitteni tahdosta. SE kuului työni kuvaan, jossa joudun noudattamaan virallista työni ohjeistusta.

Äänioikeus tässä asiassa ei ole fennofobiaa vaan eurofobiaa!!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Almamedian faktantarkistustoimitus tutki Paavon avauksen väitteet. Tarkistuksen tulos: "Tarua". Eli puuta heinää.

Faktantarkistustoimitus on tarkistanut kaikkien presidenttiehdokkaiden väitteitä ja julkaisee ne lehdessä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/totta-vai-tarua-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset