Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Sauli Niinistöllä on päävastuu Suomen pakolaiskriisistä

Vuoden 2015 aikana olin useaan kertaan yhteydessä Sauli Niinistön kanssa Eurooppaan ja myöhemmin myös Suomeen kohdistuneesta pakolaiskriisistä. Olen kertonut tästä yhteydenpidosta kirjassani ”Suomen linja 2017” (ss. 309-310 ja 315-316).

Toukokuun puolivälissä 2015 lähetin Niinistölle muistion, jossa ehdotin, että Välimeren eteläpuolelle pyrittäisiin perustamaan UNHCR:n leirejä, joiden kautta Eurooppaan voisi pyrkiä. Merellä tavoitetut palautettaisiin leireille. Niissä selvitettäisiin, kenellä on oikeus turvapaikkaan, ja EU-maat ottaisivat sellaisen saaneita vastaan kiintiöpakolaisina. Tähän ajatukseen Suomen ulkopoliittinen johto ei tarttunut.

Syyskuussa 2015 (17.9.) julkaisin blogina ALDE-ryhmän käyttöön laatimani muistion Kohti kestävää maahanmuuttopolitiikkaa. Lähetin sen tiedoksi Niinistöllekin.

Muutamaa päivää myöhemmin esitin blogissani Järjestys on palautettava (20.9.), että Suomi ottaisi käyttöön osittaiset rajatarkastukset, kuten Itävalta ja Saksa olivat jo tehneet.

Sauli Niinistö vastasi 1.10. lähettämällään sähköpostilla, jossa hän kommentoi myös haastatteluani Marja Sannikan Kioski-ohjelmassa. 

Niinistö yhtyi näkemyksiini.

Kerron kirjassani:

”Niinistö totesi, että Suomessakin jännitteet ovat nopeasti kasvamassa, kun suuri joukko nuoria miehiä odottelee pitkään tyhjänpanttina. Hän pelkäsi, että kun vastapuolellakin on ärtyisää väkeä, jälki voi olla pahaa.

Presidentti oli kiinnostunut kuulemaan näkemykseni siitä, missä vaiheessa mielestäni olisi mahdollista saada hallitsematon muuttoliike loppumaan. Hän mainitsi, että pohdinnoissa oli ollut esillä sekin malli, että pohjoisesta päin alettaisiin sulkea rajoja, jolloin etelämpänä syntyy dominovaikutusta.

Vastauksena lähetin uusimman 28.9. julkaisemani blogin Suomen on palautettava rajavalvonta Tornionjoelle. Vastasin siinä myös Sannikalle, joka haastattelussa oli väittänyt, että rajatarkastuksia ei ollut mahdollista palauttaa eikä Suomeen pyrkiviä käännyttää.

Tässä kirjoituksessa esitin juuri sitä ratkaisua, jota presidentti kertoi pohditun. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi tätä ajatusta ei toteutettu.”

Paljolta pahalta olisi vältytty, jos osittaiset rajatarkastukset olisi tuolloin palautettu. Tähän ei ryhdytty, vaan Tornioon perustettiin järjestelykeskus, jonka kautta väkeä ryhdyttiin ohjaamaan ei puolille Suomea.

Sanottiin, ettei tarkastuksia ollut mahdollista palauttaa. Kuitenkin Ruotsi, Tanska ja Norja palauttivat myöhemmin tarkastukset ja ovat niitä useaan otteeseen jatkaneet. Suomi olisi voinut palauttaa tarkastukset jo alkusyksystä 2015.

Euroopan tuomioistuimen viime kesänä antama ratkaisu Dublin-asetuksen tulkinnasta osoittaa, että Ruotsista Suomeen pyrkineiden käännyttämiseenkin olisi ollut lailliset perusteet.

Sauli Niinistö on jatkanut avointen rajojen politiikkaa myös myöhemmin. Suomi ei ole vieläkään palauttanut rajatarkastuksia. Kahden viimeksi kuluneenkin vuoden aikana Suomeen on tullut yli 10 000 turvapaikanhakijaa lisää.

Viimeksi alkukesän hallituskriisin yhteydessä ja uudelleen viime elokuussa Sauli Niinistö on torjunut osittaisten rajatarkastusten käyttöönoton. ”Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse”, sanoi Niinistö.

Tulevissa vaalikeskusteluissa Niinistön vastattava sanoistaan ja teoistaan pakolaiskriisin hoitamisessa. Nykyistä holtitonta menoa ei voida jatkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Mielestäni päävastuu on akselilla Sipilä-Orpo, toki Niinistön tukemana.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Jo vuonna 2008 Jyrki Katainen ( Kokoomus ) kertoi, että Suomeen pitää
saada 1,8 miljoonaa ( kääk ! ) maahanmuuttajaa. No vuoden 2015 aikana
alkoi itämaiden tietäjien invaasio ja Tornion ovet heiluivat sisäminis-
teri Petteri Orvon nenän edessä täysin avoimina ja istuvan presidentin
myhäillessä hiljaa taustalla, kuin vastauksena Kokoomuksen unelmalle.
Turvallisen tai useiden turvallisten maiden läpi yli Tornion joen....

Ei ole epäilystäkään, että nykyinen härdelli on Suomen kykyhallituksen
surkeimpia floppeja, joka kyykyttää virkamiehiä ja maksavia kansalaisia
vuosikausia. Ei saatu täyttöä demokratiavajeeseen saatika euroja huolto-
suhteen parantamiseen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Miksi näitä suunnitelmia ja sopimuksia on laadittu, jos mitään tietoa tulevasta ei ollut!??? Uskoo ken tahtoo. Minä en!

https://rednet.punainenristi.fi/system/files/page/...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

” Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse ” - Niinistön viisastelua.
Suomessahan on jo rajavalvonta käytössä. Valvontaa hoitaa varustamot ja lentoyhtiöt.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005335446.html

Kyllä Suomen maarajoilla voidaan edellisen lisäksi aivan hyvin asiapapereita kysellä ja maahan tulevat turvapaikan hakijat päästää turvaan entisiin käytössä koeponnistettuihin varuskuntiin odottamaan turvapaikkahakemuksen päätöstä. Ei Suomi tuosta sen suljetummaksi muutu, mutta pitäisipä hallitus kerrankin itse langat käsissään, kuten muuten toimitaan monessa muussakin EU maassa, joissa maan johto on kiinnostunut omien kansalaisten näkemyksistä ja turhien kustannusten välttämisestä.

Niinistö, eikä myöskään Sipilä, eivät siis halua kuitenkaan minkäänlaista valvontaa toteuttaa ja toimia kansan etua ajatellen.

Kiitos kuluneesta kansan kummisedälle, mutta ei jatkoon.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Silloisella sisämisterillä Petteri Orpolla on suuri vastuu Suomeen tulleista pakolaisista. Nyt sama mies valtiovarainministerinä ei osaa sanoa mikä on kyseisen pääasiassa Tornion kautta tulleiden paperittomien "nuorten miesten" aiheuttama kustannus veronmaksajille. Heistä iso osa joudutaan palauttamaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun Paavolla ei ole kannatusta- keskustelu menee yhtä alas. Niin tämäkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Haiskahtaa hieman äänten keräämiseltä Huhtasaaren äänestäjiltä joille Huhtasaari on liian hapokas.

Eipä silti, kyllä minä rajavalvontaa haluaisin lisätä siinä määrin mikä nyt onnistuu nykyisten sopimusten puitteissa. Ja maamiinat takaisin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jaksaa, jaksaa, kohta voi olla jo 5% kannatusta :)

Jyrki Tikkakoski

Orpo oli kyllä pääsyyllinen ja valehteli tässäkin asiassa. Ihmeellinen saippuan pala, mikä luikahtaa aina kiinni jäädessään kuin pala saippua käsistä. Ja vaikea on uskoa etteikö siitä tphakija tulvasta ollut sopimusta Ruotsin kanssa kun heidän rautatiet ja linja-auto yhtiöt ilmaiseksi kuljetti joukkoja Tornion rajalle.

On Saulilla myös ISO luuranko kaapissa suhteessa vaimoonsa. Vaiettu salaisuus on median lisäksi Googlen ja Facebookin suojelema. Somessa kiertää kopio kielto päätöksestä, vaikka muista pressa ehdokkaista voi kirjoittaa yksityis asioista ja peräti tonkia skandaaleja etsittäessä. Minä uskon, että "sokeat ja kuurot" hämmästyisivät uutisesta, mikä ainakin kirkkoon kuuluville olisi suuri järkytys.
Luuranko on niin poikkeuksellinen Suomessa, että gallupit heittäisivät häränpyllyä mikäli se uutisoitaisiin kuten Paavosta ja Laurasta uutisoidaan. En usko, etteikö se huomioitaisi kansainvälisesti varsinkin kun katolilaiset ovat sangen jyrkkiä näissä asioissa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen
Jyrki Tikkakoski

Mielenkiintoista on nähdä mitä tästä seuraa vai seuraako mitään. Tästä ei kaiken järjen mukaan pitäisi mitään seurauksia tulla, mutta Jenni Haukion kummeista on kyse.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #11

Niin? Ei kirkko ainakaan ole nähnyt mitään ongelmaa vihkiessään parin.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #12

Jep. Sanoppa miksi sitä ei sitten saa julkistaa? Yksi esimerkki, http://nwohavaintojapromo.blogspot.fi/2018/01/goog...

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #13

Pitääkö tuo paikkansa, että Sauli Niinistö on Jenni Haukion kummisetä?

Antero Koski Vastaus kommenttiin #14

Kummius asia ei sinällään ole uusi asia. Tästä huhuiltiin myös silloin kun he meninvät naimisiin, mutta mielenkiintoista on ettei sitä ole ainakaan kiistetty missään.
Ja pääasia kuitenkin on tasapuolinen kohtelu ja ehdokkaat saisivat omana persoonana tehdä sen vaikutuksen äänestäjiin.
Jos jaksaa katsahtaa esim. IS Haapalaa, niin eihän hänelle pitäisi antaa minkään näköistä näkyvyyttä näissä presidentti vaaleissa. Siinä on jo mediavaikuttamisen överit.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #14

Somessa kiertää tällainen "tieto". Kuka lie nähnyt virallisen kummitodistuksen?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Höh ?

Tarkenna ihmeessä. Ei kai nyt istuvalla pressalla voi mitään luurankoja kaapissa olla. Vai onko Suomen luotettava ja JSN n valvoma :-) media halvaantunut, kun mahdollinen luuranko on jemmattu ?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jahhas, kuullostaa kyllä erikoiselta. Kumma juttu tosiaan kun ei muuten niin ryhdikäs media ole sitten asiaan tarttunut. Pitääköhän tuo tieto sitten paikkansa ja kuinka tiedon voisi varmistaa aukottomasti ?

Ilman muuta jos tuo em. tieto on tosi, niin Niinistö on edelleen yhtä pätevä ja varsin luotettava....

Käyttäjän EevaVainio kuva
Eeva Vainio

Presidentti on Jenni Haukion sylikummi ja Jenni on presidentin siskon tyttö .(TÄTÄ EI OLE KIISTETTY ,vaan tieto on koneelta poistettu .)TÄSSÄ vastaus JOUKO REVOLLE .
15.

.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos vahvistuksestasi Eeva. Presidentin harjoittama henkilökohtainen toiminta antaa aika erikoisen ja myös oudon kuvan miehestä, eikä voi olla vaikuttamatta.

Käyttäjän EevaVainio kuva
Eeva Vainio

Presidentti on Jenni Haukion sylikummi ja Jenni on presidentin siskon tyttö .(TÄTÄ EI OLE KIISTETTY ,vaan tieto on koneelta poistettu .)TÄSSÄ vastaus JOUKO REVOLLE .
15.

.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onpa ihmeellistä, ettei Väyrynen halua tiedostaa mitkä tehtävät kuuluva presidentille, mitkä hallitukselle jonka on nautittava eduskunnan luottamusta. Suomen pakolaispolitiikka on hallituksen ja eduskunnan agendalla, eikä ole suotavaa, että presidentti astuu "tontille" mikä ei hänelle perustuslain mukaan edes kuulu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"eikä ole suotavaa, että presidentti astuu "tontille" mikä ei hänelle perustuslain mukaan edes kuulu."

Presidentti itse istui tuolle tontille vaatimalla avoimia rajoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, väännän rautalankasta.. Presidentti, kuten me muut suomalaiset voimme vaatia niin rajojen sulkemista kiinni tai niiden pitämistä auki, mutta sen miten asia hoidetaan on hallituksen ja eduskunnan päätösvallan alla. Presidentillä ei perustuslain mukaan ole minkäänlaista päätösvaltaa puuttua sisöpolitiikkaan ja hyvä niin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"Presidentillä ei perustuslain mukaan ole minkäänlaista päätösvaltaa puuttua sisöpolitiikkaan ja hyvä niin."

Silti presidentti puuttui sisäpolitiikkaan rajavalvonnan osalta kuten myös puoluepolitikkaan vaatimalla Halla-aholta vahvempaa katumusta jolla puolusteli poikkeuksellista hallitusta jossa istuu ministereitä joilla ei ole äänestäjiensä mandaattia.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kun pakolaistulva oli ja on Euroopan yhteinen ongelma, luulisi Väyrysen ottavan siihen kantaa EU-parlamentissa ja esittelevän ideoitaan myös siellä.

Jyrki Tikkakoski

Niin luulisi, vaan mistäs sen tietää ettei ole niin tehnytkin? Siihen ei kuitenkaan lähdetä, että Paavolla tahi Suomella olisi siellä mitään päätös tai vaikutusvaltaa, eihän?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun pakolaistulva oli ja on Euroopan yhteinen ongelma"

Ei ole yhteinen ongelma, Puola, Unkari ja monet muut järkevät EU-maat sanoivat ettei halua ottaa ongelmia eli kyse on Suomen omasta tahdosta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Seurattuani Väyrysen kampanjointia, ihmettelen suuresti, jos joku joskus vielä vastaa Väyryseltä saamaansa postiin missään muodossa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No on sulla Paavo väittämät terv tepivaari

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Vastuu tarvittavien päätösten ja toimenpiteiden tekemisestä kuuluu tietenkin päättäjille, joista joidenkin eurooppalaisten maiden johtajat näyttävät omaksuneen huomattavasti rohkeamman kansallista etua suojelevan linjan kuin vanhat traumatisoituneet valtiot.

Suomalaiset kansalliset traumat ovat omalaatuisia -- me tarvitsisimme sekä isähamon, vahvan johtajan, että äitihahmon, perusturvallisuutta kunnioittavan holhoajan. Jostain syystä saamme vain näitä, jotka pälyilevät epämääräisesti, puhuvat ympäripyöreitä, yrittävät miellyttää kaikkia ja ovat pohjimmiltaan pelkureita, jotka ovat valmiit myymään sekä kansalliset edut että vaikkapa koko kansan, kuten Lipponen aikoinaan Valkoisen talon portailla lahjoitti koko Suomen kansan sotakoalitiotaan kokoavalle Bushille: "Suomen kansa tukee johtajuuttanne..."

Valitsemme johtajat ovat yhtäältä vieraskoreita -- matelevat eurooppalaisissa pöydissä -- ja kotomaassaan kurittavat kansaa.

Ja niin on tämä kiertely ja kaartelu meihin kaikkiin jo iskenyt, ettemme enää pysty edes nimittämään mitään ilmiötä sen omalla nimellä. Kun omaan historiallisen vihakulttuuriinsa roihahtaneet arabimaat tai mihinkään hallintokulttuuriin sopeutumattomat afrikkalaisvaltiot kriisiytyvät ja ajatuvat täysin toivottomaan tilaan, me nimitänne niistä lähteneitä kansainvaelluksia "pakolaisuudeksi" ja käsittelemme "pakolaisia" "turvapaikkapolitiikan" termeillä.

Se on todellista suuren luokan itsepetosta. Kysymys on tulevalla vuosisadalla mahdollisesti miljardiluokkaan kasvavista ihmisvirroista, joilla ei ole mitään selviytymismahdollisuutta omien järjestelmiensä sisällä, mutta ei totaalisesti puuttuvien henkisten resurssien vuoksi myöskään missään muualla. Ja tuo massiivinen kansainvaellus romauttaa myös kaikki Euroopan selviytymismahdollisuudet -- Eurooppa romahtaa taloudellisesti, sosiaalisesti, terveydellisesti, ja myös -- ja tämä on se asian kulttuurikognitiivinen puoli jonka ymmärtämien näyttää jopa eurooppalaiselle älymystölle olevan ylivoimaista -- eurooppalaisen ajatteluperinteen ja kognitiivisten kykyjen osalta.

Meillä on yleinen harhakuva siitä että eurooppalainen "vauraus" loisi meille valmiudet vastaanottaa ei-euroopplaisia ihmismassoja. Ei ole. Kaikessa kehittyneisyydessään, asiahallinnassaan ja tiedollisessa edistyneisyydessään eurooppalainen ajattelu on hyvin ohuiden kognitiivisten lankojen varaan ripustettua. Jo jokin sisäinen kriisi vanhassa sivistysvaltiossa -- kuten aikanaan natsismin nousu Saksassa -- riittää romauttamaan täydellisesti kaikki tiedollisen ajattelun kannakkeet.

Omaksumatta vahvaa itsepuolustusasennetta Eurooppa ei tule tulevasta vuosisadasta selviytymään. Eurooppa romahtaa ennen kuin omahyväiset eurooppalaiset intellektuellit ehtivät inahtaakaan. Afrikka ei tule selviytymään missään tapauksessa. Tosiasioiden tunnustaminen on vaikeaa.

Suomelle varsinkin voi antaa eurooppalaisuuden tuntemuksesta pyöreän nollan:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämä Seppo Oikkosen kommentti on hyvä, ellei erinomainen, miehestä joka elää menneisyydessä kuten Väyrynenkin. Luojan lykky siitä, että nuorisomme ovat aivan eri puusta veistetyt, kun on Oikkonen ja Väyrynen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huikeaa settiä Oikkoselta. ”Afrikkalaisilla ei ole henkistä kapasiteettia selviytyä tjms.”.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""nuorisomme ovat aivan eri puusta veistetyt, kun on Oikkonen""

Itse asiassa nuorisomme -- tai tarkoitan koko sitä "punavihreää kuplaa" joka muodostaa nykyisen älymystön tunnustaman ja laajalti valtavirraksi lanseerautuneen suuren yhteisen valheen -- nyt ajattelee aika tarkalleen samalla tavalla kuin Oikkonen ajatteli noin viisikymmentä vuotta sitten.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuuluuko päätöksenteko ja toimivalta Suomen pakolaispolitiikasta ja rajatarkastuksista nimen omaan Tasavallan Presidentille?

Helsingissäkö päätetään, mitä EU tekee Välimeren etelärannikolla UNHCR:n kanssa?

Vanha Kunniapuheenjohtaja hourailee jo niin suuruudenhulluja, että kannattaisi keskittyä ensi sijassa Pohjantähti-opiston asioihin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Väyrynen kirjoittaa näitä teesejään sillä ilmeellä, että niissä on ainoa, kiveen hakattu totuus. Siksi hän ei osallistu keskustelun kulkuun.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No en minäkään kehtaisi jatkaa, eikä näillä ole mekritystä kuin Makkosille ja muutamalle muulle.

Kansa on sen verran viisasta, että ne gallupin prosenttiluvut kyllä antavat totuudenmukaisen kuvan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Paavo oli tänään täällä Porissa pitämässä puolen tunnin monologin. Siinä tuli kerrattua muiden tekemät virheet, nokiteltua muutamaan kertaan Niinistöä ja lopuksi myytyä jokunen muki. Harva kuulijakunta haukotteli.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mahtaako ent. perussuomalainen - vaalipäällikkö Seppo Hauta-aho olla näillä reissuilla mukana? Ei ole nyt vähään aikaan kirjoitellut blogejaan. Voihan se olla, että kun todellinen tilanne paljastuu, poistutaan juosten vasemmalle. Tai oikealle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset