Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Ratkaisu Ukrainan kriisiin

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa minulta kysyttiin Ukrainan kriisistä. Totesin uutisoinnin olleen Suomessa yksipuolista.

Vuodenvaihteessa 2014-2015 kirjoitin Ukrainan kriisistä useita blogeja, joissa totesin länsimaiden omalla toiminnallaan vaikuttaneen sen syntymiseen. Toisaalta kirjoitin selvin sanoin Venäjän toimineen kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Yhdessä blogeistani (https://www.paavovayrynen.fi/2014/12/29/tosiasiat-on-tunnustettava-virheet-on-myonnettava/) kirjoitin muun muassa:

”Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta valtaamalla Krimin niemimaan. Jos Krim olisi vain julistautunut itsenäiseksi, länsimaiden reaktio olisi ollut lievä. Olivathan länsimaat itse rikkoneet kansainvälistä oikeutta Kosovon itsenäistymisen yhteydessä, mitä kaikki EU-maatkaan eivät hyväksyneet. Krimin liittäminen Venäjään sai osakseen jyrkän tuomion.

Venäjä on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta myös Itä-Ukrainassa. Siellä kysymys oli aluksi sisällissodasta, johon osallistuneet separatistijoukot saivat tukea Venäjältä. Jossakin vaiheessa maassa oli ilmeisesti myös Venäjän armeija yksiköitä. Tällä hetkellä tilanne on sekava.”


Kannoin aikanaan huolta siitä, että Suomen ulkopoliittinen johto saisi käsiinsä Ukrainan kriisistä kaiken olennaisen informaation. Tästä syystä lähetin Sauli Niinistölle tiedoksi kirjoituksiani.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2015 lähetin Niinistölle myös sähköpostiviestin, johon sisältyi linkki videoon, jossa on mielenkiintoista dokumentaatiota Ukrainan tapahtumista.

”Tervehdys!

Hyvä oli uudenvuodenpuheesikin. Minäkin kommentoin pyynnöstä STT:lle,
mutta eivät tainneet julkaista, kun kiittelin.

Palaan  
vielä viimeisimpiin blogeihini. Olen niissä tuonut
maltillisesti esille sen, että länsimaatkin ovat tehneet virheitä,
jotka ovat myötävaikuttaneet Ukrainan kriisin puhkeamiseen. Sain
äskettäin käsiini linkin, joka osoittaa, että mukana on saattanut olla
tahallisuuttakin:


https://www.youtube.com/watch?v=fWkfpGCAAuw

Tiedotusilmapiiri on Suomessa järkyttävän yksipuolinen. Se myötäilee
Yhdysvaltain oikeistopiirien propagandaa.

Parhain terveisin

Paavo”Kannattaa vieläkin katsoa. Viron ulkoministeri Urmas Paet kertoo videolla että Maidanin aukion kuolettavat laukaukset eivät olleet tulleet hallituksen puolelta, vaan opposition joukosta. Toisessa klipissä Victoria Nuland antaa ohjeita uuden hallituksen muodostamisesta sen jälkeen kun presidentti Viktor Janukovitsh oli joutunut poistumaan maasta.

Olennaista on nyt se, että Suomen tulee auttaa ratkaisun saamisessa Ukrainan kriisiin. Yksi mahdollisuus on, että antaisimme Ukrainalle apua sellaisen perustuslain laatimiseen, joka tarjoaa Donbassin alueelle riittävän autonomian.

Paavo Väyrynen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Esiintymistäsi Paavo on jo arvioitu niinkin, että vaaliliitto Väyrynen&Kreml kertoi suomalaisosapuolensa suulla julistuksen MTV:n Huomenta Suomessa kirjaimellisesti V. Putinin tunnetun sanelun mukaan. Arvellaan myös, että kv. vaaliliiton Suomen presidentinvaaleihin 2018 synnytti 'kansojen yhteinen tahto'. Kuinka kommentoisit , ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249277-v...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Donbass ja"novorossia" on saanut toisen edustajan,eka on muuan dosenttidesantti

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos tämä ei ole uussuomettumista niin tämä on sitten sitä vanhaa väyrystelyä, joka voisi olla seuraavat kuusi vuotta jopa maamme päävientituote ;) jolle kv.nimeksi sopisi kai Vaeyrynenization? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183550-s...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Veikko, uussuomettumisella tarkoitetaan sitä, että Suomi on rähmällään (tai jotain vielä enemmän) Länteen.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #20

Suomi on täten rähmällään itseensä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

Höpsönpöpsön. Katso Paavoa ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paavo Väyrynen, Neuvostoliiton/Venäjän asialla jo vuodesta...

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Tässä yhteydessä lienee taas hyvä palauttaa mieliin, että kyseinen Donetskin kansantasavallan edustajana toimiva ”dosentti” tiesi kirjoittaa Facebookissa Väyrysen puolueen perustamisesta jo viikkoa ennen kuin Väyrynen sen meille suomalaisille televisiossa kertoi. Johtopäätösten vetämisen jätän itse kunkin tehtäväksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen suunnitellut Karjalan kansantasavallan perustamista luovutetulle alueelle. Kysyin kerran neuvoa Johan Bäckmannilta, hänhän on Donbasin kansantasavallan johtomiehiä.

Tuli sellainen mahdollisuus mieleen, että voisiko Suomen hallinto auttaa jotenkin Karjalan kansantasavallan luomisessa? Tavoitteena olisi että me sieltä kotoisin olevat evakot voisimme palata kotikonnuillemme. Ei ole tavoitteena palauttaa Karjalaa Suomelle.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei tarkoittane neuvostotasavaltaa. Karjalan kansaahan ovat karjalaiset, eli Viipurin läänistä puhuttaessa ne 420 000 maansisäistä pakolaista eli evakkoa jälkeläisineen, jotka joutuivat etnisen puhdistuksen kohteena pois koti-Suomesta lännemmäksi talvi- ja jatkosodan päätteeksi Suomen suuren isänmaallisen puolustussodan 1939-44 hirveimmissä vaiheissa.

Tässä koulukartta, jota korjattiin talvisodan jälkeen 1940 niin, että venäläisten laittomasti miehittämät alueet on erotettu muusta Suomineidosta valtakunnanrajaa hennommalla viivoitusmerkinnällä. Siis Viipurin läänin, Hankoniemen ja itäisen Sallan alueet samoin kuin kartalle vain vaivoin mahtumaan saatu Petsamon pohjoisin kärki Kalastajasaarentokin esitettiin edelleen ikään kuin Suomen osina, ks.
http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Johan oli kerran puhujana Tarton rauhan vuosijuhlassa. Kysyin, miten Venäjän hallinto suhtautuisi jos minä perustaisin Karjalan kansantasavallan luovutetulle alueelle samaan tapaan kuin on perustettu Donbasin kansantasavalta jossa hän on mukana.

Muutama sekunti meni Johanilla ajatusten selkiyttämiseen, oli melko yllättävä agitaatio. Hän sanoi että Venäjän hallitus käsittelisi asian tietysti asiallisesti - mutta - Venäjän laki kieltää tällaisen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #14

Ja Johan varmaankin täsmensi, että samaa lakia ei voitu soveltaa Ukrainan itäisissä osissa ja Krimilla eikä Georgian Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa yms.etc.jne, koskapa Venäjän laki ei ole voimassa ulkomailla. Ja vasta anschlussien jälkeenhän nuo alueet ovat olleet osa Venäjää... ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #17

Venäjä on monella tapaa kehittynyt kapitalistinen maa, siellä ei nokkelaa yrittäjää mitkäät lakipykälät estä, toisin kuin meillä täällä Suomessa. Putinin hallinto on lakien ja sopimusten tulkinnassa maailmanmestari.

Ulkoministeri Lavrov on maailmanmestari valehtelussa: ilmeenkään värähtämättä hän valehtelee, naama kuin isä Camillolla, sekä ystävät että vastustajat tietävät että hän valehtelee, venäläisiä soitilaita ei ole Ukrainassa:)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Tuli sellainen mahdollisuus mieleen, että voisiko Suomen hallinto auttaa jotenkin Karjalan kansantasavallan luomisessa?"

Ei voi. Suomen hallinto ei osaa auttaa edes itseään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Veri on vettä sakeampaa.

RKP on hyväksynyt Nils Torvaldsin kotiinsa.

Perusmaalaisille Väyrynen on omimpi kuin Sipilä-Vanhanen, etelän herroja.

Helikopteriperspektiivi on pudotuksessa. Ihmisen mittakaava jyrää.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanokoon mitä sanovat presidentin valtaoikeuksista tai arvojohtajuudesta. Kyllä Suomen yhteiskuntarauhan ylläpitäminen kuuluu myös presidentille. Mikä se sellainen presidentti olisi, joka antaisi Suomen mennä sisäiseen kaaokseen ja hoitelisi vain ulkopoliittisia suhteita? Mitä mieltä olette Paavo Väyrynen?

Tällä viittaan työttömille asetettuun aktiivimalliin, ja siihen, että hallitus on päättänyt perua päätöksen valtion tukemien ARA-vuokra-asuntojen tulorajoista vain noin vuoden voimassaolon jälkeen.

Tiilikainen 17.1. uutisoinnin mukaan kertoo, että "Asukkaan ei ehkä kannata ottaa paremmin palkattua työtä vastaan asunnon menettämisen pelossa".

Pitikö nämä ARA:n tulorajat perua, jotta saadaan 1.1.2018 lain voiman saanut työttömien aktiivimalli paremmin "istumaan" hallituksen nykyiseen työllisyyspolitiikkaan?

Uutisessa kerrotaan myös, että "Ministerin mukaan yksi ongelma on se, että asunnonhakijan tulot voivat vaihdella paljon kuukausittain. Tällöin ongelma on, minkä kuun tuloja päätöksenteossa sovelletaan. Lisäksi tulorajat muodostavat ”hyvin vakavan kannustinloukkuongelman”.

Mielestäni paremmin suomalaista työllisyys- ja sosiaaliturvapolitiikkaa hoidetaan "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteen ihmisarvoa kunnioittavalla ja hyvinvointivaltion kantokykyä kestävästi tukevalla mallilla.

Klikkaa alla olevasta linkistä suoraan aloitteeseen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite on nyt kerännyt jo 1553 allekirjoitusta reilussa viikossa - käy Sinäkin allekirjoittamassa ja palauta yhteiskuntarauha maahan. Lakkoilu, suurmielenosoitukset tai vihapuhe eivät vie Suomen taloutta ja hyvinvointia kestävällä tavalla eteenpäin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Väyrysen linkkiä Paetin ja Nulandin salakuunneltuihin puhelinkeskusteluihin jakoivat Venäjän trollit täällä Puheenvuorossa oikein urakalla jossakin vaiheessa. Tulee oikein nostalginen olo. Ajatella, että Väyrynen on kehdannut trollata tuolla venäläisten roskalla istuvaa presidenttiä!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mikä niissä nauhoitteissa noin kiukuttaa?

Minusta niistä selviää oikein näppärästi itsenäiseen ajatteluun kykenevälle että mitä Ukrainan tapahtumien taustalla tapahtui..

Eikai se kenellekkään yllätyksenä tullut että Länsi on pyrkinyt aina tarpeen mukaan pistämään hallituksia vaihtoon.. Siitähän on lukuisia esimerkkejä pitkin historiaa.

Mua oikein huvittaa miten siitä puhuminen leimataan "trollien toiminnaksi".

Tottakai se sitä on jos "trollaaminen" määritellään niin että kaikkinainen Lännelle epämieluisan tiedon levittäminen on Venäjän informaatioagendan ajamista.. Riippumatta siitä onko se perusteltua vai ei.

Tässä samalla aiheella trollaa BBC..

http://www.bbc.com/news/world-europe-26079957

Huvittavinta on että meillä uutisoitiin tuohon liittyen käytännössä ainoastaa Nulandin "fuck the Eu" kommentista.. Itse asiaan ei tartuttu ollenkaan. Erittäin taitavasti hoidettu tilanne medialta siis.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Kiitos asiallisesta lisästä geopoliittisen keskustelun laadun kohottamiseen. Trollit haukkuu ja karavaani kulkee.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Voi voi. Nyt jää presidentin vaalit väliin. Ajattelin, että vastaäänen antanut väyryselle tai huhtasaarelle. Ei pysty.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nyt käsi sydämmelle Paavo ja vastaus kysymykseen: Saatko vaalirahoitusta muualtakin kuin mukien myynnistä? Tämä oli riman alitus tämä kirjoituksesi, missä toistat Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen maksettuja Krimmin satuja yksinkertaisille.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Väyrynen moittii mutta ei esitä ratkaisua. Kenties presidenttinä Väyrynen edellyttää, että joka toisena päivänä Yle hoitaa TV-uutiset ja Russia Today perustaa suomenkielisen toimituksen ja hoitaa lähetykset joka toinen päivä?

Vakavasti puhuen: Median tehtävänä ei ole olla tasapuolinen, sen tehtävänä on kertoa asioista totuudenmukaisesti.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

”Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta valtaamalla Krimin niemimaan. Jos Krim olisi vain julistautunut itsenäiseksi, länsimaiden reaktio olisi ollut lievä. Olivathan länsimaat itse rikkoneet kansainvälistä oikeutta Kosovon itsenäistymisen yhteydessä, mitä kaikki EU-maatkaan eivät hyväksyneet. Krimin liittäminen Venäjään sai osakseen jyrkän tuomion."

Pointti on juuri tässä. Väyrynen itsekin toteaa, että Krimin miehittäminen ja kaappaaminen ei todellakaan ole verrannollinen jonkun maan itsenäistymiseen. Länsi tuomitsi Venäjän rikoksen ihan aiheesta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nämä kommenttiketjut ovat surullista luettavaa. Eri mieltä saa olla, mutta monet kommentit on vain poimittu jostain valmiiden trollauslauseiden varastosta ja niiden sisältö on nolla.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kerro hiukan lisää tästä varastosta, tämä on kiinnostavaa!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niimpä.. monikaan ei taaskaan kirjoita blogin aiheesta vaan käyvät kiinni mieheen ja miten Venäjä muka rahoittaa Väyrystä. :/

Erittäin harmillista...

Juha Kuittinen

Kun argumentit loppuu käydään kiinni henkilöön.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On periaatteessa mahdollista, että Venäjälle ei jää Suomenkaan suhteen muuta mahdollisuutta kuin lähteä valtaamaan sitä. Turvaa voi luoda myös 'ylläpitämällä hyviä suhteita valtavaan naapurustoonsa ja pysyttelemällä suurvaltaristiriitojen ulkopuolella'. Jos ne nyt kuitenkin sattuisivat joskus eksymään meidän suuntaan, on kai hyvä pirkkaniksi työntää päänsä lähimpään pensaaseen ja toivoa ettei se ole ns. puskaneukku. Hyvä olisi tietysti myös jos olisi suuria ja mahtavia ystäviä hädän hetkellä. Siinä vaiheessa kun hätä tulee käteen, ei sormen pitäisi enää mennä suuhun. Sopimuspaperille voisi olla akuuttia käyttöä, jos olisi tullut kopio reppuun, mutta ennen kaikkea se velvoittaisi liittolaismaat tulemaan apuun.

Jos ei Natoa, niin mikä sitten? Suomineitohan voisi ehkä hakea _lähestymiskieltoa_ jostain tai tasapuolisesti kaikista ilmansuunnista kohdistuvan ei-siviilioikeudellisen aggression varalta joukkoahdistelupelkonsa tyynnyttämiseksi. ;) Kansainvälisen ihmisoikeusyhteisön tukI saadaan varmaankin jonkin entisen presidentin lobbaamana - mutta toimiikohan se olennaisesti paremmin edes niin hyvin kuin maamiinat, joita niitäkään ei nyt ole?

Raaka vanha tosiasioidentuntemusviisaus geopolitiikan siperianraastuvista taitaa muistuttaa niitä, joiden maaperällä ei ole öljykenttiä, että ellei ole nimet allekirjoitettuna jäsenyyspaperissa, ei mikään keskinäisen avun liittokunta auta, ei vaikka miten lutusiakaan ulkopuolisia symppiksiä.

Jottei tämä menisi liian ryppyotsaiseksi, tässä pläjäys haudanvakavaa liittoutumisargumentaatiota: "Kissa pöydälle. Maamme viimeaikaisen liittoutumisjahkailun tässä vaiheessa näyttäisi olevan korkea aika tuoda reilusti esille mitä ilmeisin mutta pitkälti vaiettu vart..." http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tokihan Venäjällä on vaihtoehtoja. Vaihtoehdoista Venäjä valitsee mieleisensä. Putin nojaa pääideologinsa Duginin käsityksiin ja noudattaa sitä:

"Vuonna 1997 julkaistussa teoksessa "Geopolitikkan perusteet", Dugin esitti vuoden 1913 valtionrajojen olevan Venäjäm oikeat rajat. Duginin poliittinen tavoite on Venäjän imperiumin palauttaminen ensisijaisesti yhdistämällä entisten neuvostotasavaltojen, kuten Georgian ja Ukrainan, alueita Venäjään. Geopolitiikan perusteissa myös Suomi kuuluu Venäjän imperiumiin"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mikä sen hauskempaa ajankulua kuin sotia kerran sodittua sotaa yhä uudestaan ja uudestaan?

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Presidenttiehdokkaista vain MEP VTT Paavo Väyrynen on ymmärtänyt Krimin ja Ukrainan tilanteen todellisten faktojen perusteella. Hän on kertonut kuinka USA ja EU organisoivat Ukrainan mielenosoitukset käyttäen valheellisia lupauksia, rahoittaen mielenkiihottajia, tuomalla palkkasotilaita aloittamaan ammuskelun Maidanilla sekä puuttumalla hallinnon nimittämiseen ja politiikkaan.

USA:n nimittämä vallankaappaushallinto loukkasi syvästi Ukrainan kielienemmistön oikeuksia ja maan suurin puolue kiellettiin. Tässä tilanteessa krimiläiset turvautuivat alkuperäiseen isäntäänsä Venäjään (esim. YK ei koskaan hyväksynyt Krimin siirtoa Ukrainaan 1954). Kansa päätti yksimielisesti liittyä Venäjään mikä oli sen tavoite jo NL:n hajotessa - Venäjä ei siis "valloittanut" sotilaallisesti Krimiä. Venäjä ja Ukraina eivät koskaan päässeet yksimielisyyteen rajoistaan ja politiikastaan mikä ilmenee maiden välisestä valtiosopimuksesta 1996.

Itä-Ukraina sanoutui irti Kiovan politiikasta hakien itsenäisyyttä ja siksi tämä kansanosa joutui Kiovan sotilaiden hyökkäyksen kohteeksi - Donbass siis joutuu puolustautumaan hyökkääjää vastaan ja Kiova on valloittanut yli puolet tämän kansanosan hallinnollisista alueista. ETYJ:n n. 500 sotilastarkkailijaa ei ole havainnut Donbassissa ainoatakaan Venäjän sotilasta tai huomattavaa asetta - asia käy selkeästi ilmi kaikista ETYJ:n viikko- ja vuosiraporteista. Kuitenkin Suomessa Sauli Niinistö ja jotkut muut pitävät yllä valheellista ajatusta Venäjän osallistumisesta sisällissotaan.

Tällaisessa tilanteessa ainoana pahantekijänä voidaan nähdä vain Kiovassa vallan kaapannut USA-mielinen joukko (neo-natsit ja oligarkit). Nyt Ukraina on syvässä kriisissä kun sen suhteet maata aiemmin pystyssä pitäneeseen Venäjään on tuhottu. Länsiapua ei sitten ollutkaan saatavilla.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/vayr...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Putinisti Punkari on jo ilmaissut tukensa Väyryselle. Väpe on hyvässä seurassa. Puuttuu enää Bäckmanin kannustava kirjoitus :) Sitä odotellessa ...

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Tätä Väyrysen kommenttia voi kyllä kehua. Ukrainan konfliktista on Suomessa annettu todellakin täysin yksipuolinen kuva. Ja annetaan edelleen. Uutistuotantomme on liikaa CNN:n varassa ja asioita laajasti taustoittava, monipuolinen laatujournalismi on lähes kuollut. Jos ei Väyrynen olisi hyväksynyt perustamaansa puolueeseen rasismin kanssa avoimesti flirttailevia, voisin jopa harkita, että äänestäisin häntä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Venäjä on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta myös Itä-Ukrainassa. Siellä kysymys oli aluksi sisällissodasta, johon osallistuneet separatistijoukot saivat tukea Venäjältä.
............

Aika kummallinen yhteensattuma, että "sisällissota" sattui alkamaan yhtä aikaa Krimin valtauksen kanssa :)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä luulen että siinä kävi vahinko. Kun niitä laskuvarjomiehiä vietiin pudotettavaksi Krimille, niin huomattiin että polttoaine ei riitä Krimille asti. Nokkelat venäläisetpä keksivät että vähennetäänpä lastia. Niin osa miehistä puodotettiin välille.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

USA rikkoo räikeästi Syyrian itsemääräysoikeutta omiin rajoihinsa sijoittamalla omia joukkoja Syyrian itä-osiin ja rakentamalla nukkehallintoa sinne Kurdien avulla. Ja kertomalla julkisesti ettei ole lähdössä sieltä.

Musta kylki molemmilla.

Joo, tiedän tämä on whataboutismiä mutta silti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset