Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Keskustan johto pelkää keskustelua

Keskustan puoluehallituksen eilinen kannanotto minun vaalikelpoisuudestani Sotkamon puoluekokouksessa perustuu heppoiseen maksettuun asiantuntijalausuntoon.

Minuun otti eilen yhteyttä oikeustieteen tohtori Kari Uoti, joka tarjoutui ilman palkkiota laatimaan siihen vastineen (Oikeudellisesta asiantuntijalausunnosta Suomen Keskusta rp:lle ).

Vastineessaan Uoti toteaa, että lausunto ei ole analyysi lain sisällöstä, vaan selvitys tavasta päästä ennalta määrättyyn/tavoiteltuun lopputulemaan liittyen Keskustan tulevan kesän puheenjohtavaaliin. Tämän tyylisiä lausuntoja käytetään hänen mukaansa hyvin tavanomaisesti tuomioistuimissa pyrittäessä edistämään oman tavoitteen toteutumista.

                                                                        X  X  X

Eilen julkisuuteen tuli toinenkin ”tilaustyö”, Suomenmaa-lehdessä julkaistu Hannes Mannisen minulle osoittama avoin kirje. (Avoin kirje Paavolle )Se on hyvin paljastava.

Hannes kuvaa kirjeessään meidän hyvää yhteistyötämme aina siihen saakka kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Hän arvosteli eduskunnassa käynnistämääni jarrutuskeskustelua. Se ei hänen mielestään sopinut ”valtiomiehelle”.

Itse pidän jarrutuskeskustelua ehkä tärkeimpänä valtiomiestekonani.

Suomi vietiin Euroopan unioniin sillä hyvin kyseenalaisella perustuslakivaliokunnnan enemmistön tekemällä tulkinnalla, jonka mukaan liittymissopimus voitiin käsitellä eduskunnassa kiireellisenä kahden kolmasosan enemmistöllä, kun ensin järjestettiin kansanäänestys, jossa kansan enemmistö sen hyväksyi. Valiokunnassa Keskustan, Vasemmistoliiton ja kristillisten edustajat ja yksi kokoomuslainenkin jäsen olivat perustuslain säätämisjärjestyksen kannalla. Jos näin olisi toimittu, Suomi ei todennäköisesti olisi liittynyt unioniin.

Kansanäänestyksen jälkeen Esko Ahon johtama hallitus yritti hyväksyttää sopimuksen kovalla kiireellä eduskunnassa ennen Ruotsin kansanäänestystä. Siellä kansan enemmistö vastusti oman maansa jäsenyyttä. Minun oli mahdotonta ajatella, että Suomi liittyisi unioniin, jos Ruotsi jää ulkopuolelle.

Meille oli tarjolla parempi vaihtoehto. Jos Ruotsi ja Suomikin olisivat jääneet Euroopan talousalueeseen, olisimme voineet ryhtyä rakentamaan sen puitteisiin Pohjolan yhteisöä. Olisimme säilyttäneet itsenäisyytemme. Meillä olisi ollut itsenäinen ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikka, kansallinen maatalouspolitiikka ja oma aluepolitiikka, emmekä olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon.

Jarrutuskeskustelulla saimme lykätyksi lopulliset äänestykset Ruotsin kansanäänestyksen yli. Siellä valitettavasti tilapäinen enemmistö hyväksyi oman maansa jäsenyyden.

Nyt EU on jatkuvassa kriisissä. Britannia on eroamassa unionista, ja se muutoinkin natisee liitoksissaan. Nyt kun ylikansallisen yhdentymisen aikakausi on päättymässä, monet Suomen jäsenyyttä kannattaneetkin ovat harmitelleet sitä, että maamme liittyi unioniin ja myöhemmin euroalueeseen.

Laajan euroalueen perustaminen ja Suomen jäsenyys siinä on osoittautunut pahaksi virheksi. Nyt euroaluetta ryhdytään Ranskan ja Saksan johdolla kehittämään yhteisvastuulliseksi unionin liittovaltioytimeksi.

Mannisen kirjoitus paljastaa sen tosiasian, että erimielisyys Eurooppa-politiikasta  on hiertänyt ja hiertää edelleen pahasti Keskustaa. Siitä ei ole kyetty käymään avointa keskustelua. Nytkään sitä ei haluta, vaikka unionin kehitys uhkaa Suomen itsenäisyyttä ja sotilaallista liittoutumattomuutta.

Viime vuosina puoluetta ovat alkaneet yhä enemmän jakaa myös erimielisyydet ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maahanmuuttopolitiikasta ja aluepolitiikasta. Keskustan johdolla Suomea on ryhdytty viemään sotilaallisen liittoutumisen, avointen rajojen maahanmuuttopolitiikan ja keskittävän aluepolitiikan tielle.

Meitä perinteisen keskustapolitiikan kannattajia ei ole edes kuunneltu. Meitä on syrjitty ja meidät on työnnetty sivuun.

                                                                         X  X X                           

Minun vaalikelpoisuuteni ratkaistaan vasta puoluekokouksessa. Puoluehallituksen eilinen kannanotto tähtääkin vain siihen, että puoluekokoukseen valmistauduttaessa voitaisiin välttää keskustelu Keskustan linjasta ja tulevaisuudesta. Järjestöväelle annettu ohje merkitsee sitä, että puheenjohtajaehdokkaiden panelikeskusteluja ei järjestetä.  

Keskustelua voidaan vaikeuttaa, mutta sitä ei voida estää. On huolehdittava siitä, että Juha Sipilä tukijoineen joutuu ottamaan kantaa niihin samoihin kysymyksiin, joista äskeisissä presidentinvaaleissa keskusteltiin. Ne koskevat ennen muuta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Suomen jäsenyyttä ja politiikkaa euroalueessa, maahanmuuttopolitiikkaa ja aluepolitiikkaa.

Kevätkauden mittaan järjestettävissä puhetilaisuuksissani kerron oman näkemykseni Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Niiden yhteydessä olen valmis käymään luottamuksellisia keskusteluja Keskustan järjestöväen kanssa. Ensimmäiset tilaisuudet järjestän ensi lauantaina Posiolla, Sallassa, Savukoskella ja Pelkosenniemellä.

Hannes Mannisen avoimen kirjeen retoorinen loppu kertoo siitä, kuinka eri tavoin nykyinen poliittinen tilanne voidaan nähdä. Hannes kehottaa minua noudattamaan Väinö Leskisen muistelmien mottoa ”On aika sotia ja on aika sopia”.

Väinö Leskinen ei kirjoittanut muistelmia. Hannes tapailee Tuomas Keskisen kirjoittaman elämäkertateoksen nimeä ”Aika sotia – aika sopia: Väinö Leskinen 1917-1972”.

Väinö Leskinen johti yhdessä Väinö Tannerin sitä rintamaa, joka yritti syrjäyttää Urho Kekkosen ja suistaa Suomen Paasikiven linjalta. 

Tuo Hanneksen kehotus olisi osoitettava niille, jotka ovat vieneet kovin ottein Keskustaa liberalismin, federalistisen Eurooppa-politiikan ja sotilaallisen liittoutumisen tielle.

Paluu alkiolaiseen aatteeseen ja kekkoslaiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan voisi eheyttää Keskustan.   

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puheenjohtaja Sipilä esikuntineen ( puolueen johto, sukulaiset ja uskonnollinen yhteisö) on paniikissa.

Hänen toimintansa Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrystä vastaan herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Demokratiavajetta ei korjata hylkäämällä puolueen tunnusmerkkinään pitämää kansanvaltaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Sen voi hyväksyä, että asioista ollaan eri mieltä mutta ei sitä, että estetään avoin keskustelu.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jukka,

aivan samaa mieltä.

Olen samaa mieltä myös Kari Uotin juridisen analyysin kanssa. Kommentoin sen mukaisesti Suomenmaan pääkirjoitusta verkossa jo 3.2. - Palaan asiaan mediassa laajemmin piakkoin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keskustan säännöt

...
Perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen.
...

Minusta tuota ei voi lukea mitenkään muuten kuin niin, että Paavo Väyrynen itse on täysin piittaamaton puolueen säännöistä. Joten siinä mielessä puheet reilusta pelistä voi unohtaa.

Arvelisin myös, että tähänkään avaukseen Paavo itse ei vastaa ensimmäistäkään kommenttia. Joten voi myös kysyä 'Pelkääkö Paavo Väyrynen keskustelua'. En muista ensimmäistäkään Väyrysen puheenvuoroa täällä, johon Paavolta olisi tullut ensimmäistäkään vastauskommenttia. Se siitä keskustelusta.

Vai ovatko tavallisen kansan kommentit liian vajavaisia ylivertaisen erehtymättömälle älylle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juholta täyttä asiaa. Väyrynen luulee olevansa niin suuri ego, että ei kannata vastailla kunhan vain lukee(jos lukee)mikä on ilmapiiri.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

En ymmärrä ajatuksen logiikkaa Paavolla.

Elämä on muutakin kuin pelkkää politiikkaa. Kyse on ihmisistä, kansasta jota varten poliitikot ovat. Kun sanot: "Meille oli tarjolla parempi vaihtoehto. Jos Ruotsi ja Suomikin olisivat jääneet Euroopan talousalueeseen, olisimme voineet ryhtyä rakentamaan sen puitteisiin Pohjolan yhteisöä. Olisimme säilyttäneet itsenäisyytemme. Meillä olisi ollut itsenäinen ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikka, kansallinen maatalouspolitiikka ja oma aluepolitiikka, emmekä olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon", nousee karvat pystyyn kun poliitikkona ajattelet vain selkeästi "politiikka ensin ja kansa sitten". Ei kansaa kiinnosta politiikka oikeasti. Sitä kiinnostaa oma toimeentulo ja työllistyminen. Suomi ei pärjää maailmalla yksin eikä Pohjola ole riittävän vahva siihen. Ne ajat ovat ohi kun savupiipputeollisuus ja metalliteollisuus pitivät Suomen yksin pystyssä.

Loppujen kyse on siitä, että kansallisesti valtion pitää tukea paikallisia yrityksiä työllistämään ihmisiä sekä myymään tuotteitaan. Jos meinaa harjoittaa vientiä, tuotteiden tulee olla kilpailukykyisiä. Jos ja kun EU on olemassa, halusi sitä tai ei ja kuuluuko Suomi siihen vai ei, niin sen ulkopuolella ollessaan Suomen pitäisi neuvotella kaikki omat tullisopimukset ja kauppasopimuksensa. Se on Suomen kokoiselle maalle todella haastavaa kun seurataan Britannin tilannetta. Miten Suomea palvelee se, että eristäytyy jonnekin Pohjolan nurkkaan? Mennyt on mennyttä, Ruotsi on osa EU:ta eikä varmasti siitä tule helposti eroamaan. Historia on osoittanut, että suomalaiset poliitikot ovat kautta aikojen neuvotelleen lähes tulkoon pelkästään suomalaisille epäedullisia sopimuksia joten miten se olisi nytkään muuttunut?

Tavallaan ymmärrän sen, että liittovaltiota vastustetaan erityisesti tietyissä poliittisissa piireissä sillä silloin oma poliittinen ura olisi helposti katkolla. Kuitenkaan en ole Paavolta IKINÄ nähnyt mitään konkreettista kirjoitusta siitä, että mitkä ovat liittovaltion hyvät ja huonot puolet? Hän vain vastustaa sitä ja piste. Voisiko Paavo joskus ajatella asioita kansa edellä eikä politiikka edellä?

Oikea kysymys on minusta se, että pelkääkö Paavo keskustelua?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi ei pärjää maailmalla yksin"

Mutta pärjää paremmin kun otamme EU:n haittatekijät? Autamme Kreikkaa, Espanjaa, Portugalia, Kyprosta, irlantia taloudellisesti ja otamme velkaa maksaaksemme heidän velkansa ja otamme Merkelin kutsumia turvapaikanhakijoita miljardien kustannuksella. Jokainen voi katsoa kuinka Suomi pärjää, velaksi eletään ja 10 vuotta jatkunut massatyöttömyys on edelleen riesanamme.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomi romahtaa jossei eu laajene, saada mukaan Albania ja että saamme maksaa myös Albanialle. Muuten Suomi romahtaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Suomen velka on edelleen eduskunnan ja kansan valitsimien päättäjien tekosia. Kun muut EU maat pärjäävät ja Suomi ei, niin kenen vika se on? Jos näin yksinkertaista ei pysty ymmärtämään, kannattaisi lakata inttämästä. Kas kun et Saksaa tuonut kuvioon vielä mukaan?

Ja korkea työttömyys on osa kuviota jossa suomalaiset tuotteet eivät pysty kilpailemaan maailmalla ja Nokia on mennyttä sekä paperiteollisuus siirtyy aste asteelta pois Suomesta. Korvaavaa vientiä ei ole ja työpaikat vähenevät tämän seurauksena. Suomen sisämarkkinat ovat liian pienet työllistääkseen koko kansan tai nykyistä suurempaa osaa siitä.

Miksi näin? Kannattaa kysyä kansanedustajilta. Muut EU maat kyllä tuntuvat pärjäävän sekä osaavat elää asioiden kanssa - paitsi siis Suomi.

Yksinkertaista.

Seija Matikainen Vastaus kommenttiin #36

Olen samaa mieltä Jan Theo kanssa.
kansanedustajillA ei ole mitään käsitystä miten maamme
asioita hoidetaan.velka vain kasvaa.
ja työttömyys lisääntyy.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Voi olla, että Paavo Väyrynen saa osallistua puoluekokoukseen. Päätös hänen jäsenyydestään puolueessa saatetaan joutua päättämään siellä.

En usko Väyrysen pääsevän puoluekokoustilan ulko-oven sisäpuolelle. Eikä ole tarviskaan. Keskustan linjakeskusteluun ei Kansalaispuolueen jäsenellä ole osaa eikä arpaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Uotihan oli Pirkko Mattilan avustajana Helsingin käräjäoikeudess, opiskellut sisäoppilaitoksessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oletko varma henkilöstä? Ettei olisi ollut toinen ex-ministeri kyseessä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän ollut Hanna Mäntylä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Uotihan oli Pirkko Mattilan avustajana Helsingin käräjäoikeudess, opiskellut sisäoppilaitoksessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

”Paluu alkiolaiseen aatteeseen ja kekkoslaiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan voisi eheyttää Keskustan. ”

”Liberalismilla olisi johtamassani Keskustassa vahva jalansija.”

Yllättyisittekö, jos kertoisin yllä olevien sitaattien tulleen samasta kynästä kahdeksan päivän kuluessa. No, ettepä tietenkään, kun arvaatte jo kenen kynästä...

Antti Huhtinen

Sipilän Keskustalla on Suomen muun eliitin vankkumaton tuki.

Media ja talous-ja poliittinen eliitti tekevät kaikkensa saadakseen Väyrysen huonoon valoon.
Suomen helposti aivopestävä enemmistö lukijakunnasta on mennyt mukaan.

Suomen eliittiä pelottaa Saksan ja Ranskan johdolla tehtävä Euroalueen tiivistäminen,
johon Suomi halutaan mukaan seuraajaksi.

Jos Sipilällä ei ole puoleensa kannatusta kesällä, Väyrynen uhkaa eliittiämme ja
EU:n tiivistymistä viemällä Sipilältä aseet hallituksen nöyrälle Saksan ja Ranskan suunnitelmien toteuttamiseksi tulevissa EU-koitoksissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mistähän johtuu, että minusta tuntuu lukenneeni tämän Väyrysen vuodatuksen joiden väitteille ei katetta löydy aina uudestaan ja uudestaan.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Milloin Väyrynen palaa alkiolaisuuteen muutenkin kuin puheissaan?

= = =

""Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.""

Santeri Alkio, Maan Ääni -lehti 15. tammikuuta 1920

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sitä toivoisi ainakin tuon Paavolta mielipidettä..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Santeri Alkio, Maan Ääni -lehti 15. tammikuuta 1920"

Olihan Suomi Saksan Hitlerin mukana rakentamassa uutta uljasta Eurooppaa, 1000 vuotista valtakuntaa, mutta plörinäksi meni silloinkin. Olisiko ollut hyvä kysyä eurooppalaisilta ensiksi haluavatko olla mukana, eihän sitä tehdä tänäänkään?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Suomihan pyrki siis Saksan rinnalla oikaisemaan Väyrysen kumppanimaan Venäjän aloittaman sodan vääryydet.

EU olisi kannattanut pystyttää jo aikaisemmin. Hyvin on rauha säilynyt EU-alueella kuten Alkiokin kaukaa viisaasti näki.

Kansalaiset voivat jatkossakin äänestää vaaleissa mieleisiään edustajia. Suorat kansanäänestykset ovat turhia ja manipuloinnille alttiita. Voit Makkonen ihan opiksesi seurata, miten Britannia nyt lähtee "kukoistamaan" Brexitin myötä, kun moni äänesti itsensä työttömäksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Hyvin on rauha säilynyt EU-alueella kuten Alkiokin kaukaa viisaasti näki."

Alkio näki tämän siis 1920 kuten lainauksessanikin esitin ja sota oli kohta puhkeamassa josta kiitos Saksalle. Sama vika nyt, EU:ta yritetään rakentaa kysymättä eurooppalaisilta ja se on kostautumassa toivottavasti nyt vältetään sota.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #22

Ei silloin mitään EU:ta yritetty pystyttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Adof Hitler yritti rakentaa yhtenäisen Euroopan eli tasan sama tavoite kuin nykyisellä EU:lla ja molemmissa oli/on demokratialla yhtä vähän merkitystä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #27

Harvinaisen idioottimainen vertaus

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #27

Käsittääkseni persuilla on hyvin samanlaiset tavoitteet kuin kansallissosialisteilla ja hehän kaveerat sekä ovat hyvää pataa uusnatsien kanssa puoluejohtoa myöten. Ja eikös tämä Suomen Sisu ole samaa poppoota käytännössä ainakin osittain?

Voi korjata käsityksiäni toki...

Adolfilla ja EU:lla ei ole mitään yhteistä. Tai syy ja seuraus suhde ehkä. EU on käytännössä estänyt uudet sodat sekä Adolfin kaltaisten valtaanpääsyn. Suomikin pääsi eroon Kekkosen kaltaisista yksinvaltiaista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Riipinen ei kommentissaan #15 ottanut kantaa siihen oliko Alkion ajatus kannatettava. Kysehän oli vain siitä, että osoitti räikeän ristiriidan Väyrysen puheissa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #20

Totta, mutta sen verran Alkion lausumassa on taatusti perää, että EU-alueella rauha on säilynyt paremmin kuin ehkä koskaan sitten Länsi-Euroopan asuttamisen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

En itse tiennytkään olevani nähtävästi jossain määrin Alkiolainen, ennen kuin luin tuon sitaatin. Olen kanssasi samaa mieltä.

Kommenttini oli lähinnä vain Makkoselle siitä, ettei ajatuksen kannatettavuudella ole vaikutusta siihen ilmeiseen ristiriitaan jonka sitaatti osoittaa Paavon puheissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

Olen myös muutaman kerran todennut, että Elina Lepomäki on enemmän alkiolainen kuin moni Alkion nimeen vannova. Ajatus perustulosta on alkiolaisuutta ja sen tarkoitus on ensisijaisesti mahdollistaa se, että ihminen voi mahdollisimman täysimääräisesti yrittää pitää itse itsestään huolta. Tarkoitus ei ole suinkaan, että perustulolla toimeentulevat jäisivät ikuisesti perustulolle.

Alkion köyhän asialla ei ole sitä, että annetaan köyhälle toimeentulo, vaan sitä, että ennen kaikkea annetaan köyhälle välineet tulla itse toimeen. Ei Alkio halunnut tehdä köyhästä valtion tai kunnan elättiä vaan itsellisen ihmisen.

Esimerkiksi kansansivistyksellä oli siinä suuri merkitys. Annetaan välineitä ymmärtää yhteiskuntaa ja olla osa siitä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #78

Linkkisi tekstistä: "Vaikka Pax Romanan aikana valtakunnan sisäosat olivat suhteellisen rauhalliset, ulkorajoilla raivosivat jatkuvat rajasodat. "

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Voi tätä saivartelun määrää. Aivan kuin irrottamalla raamatusta yksi lause, voitaisiin määritellä kristinusko. Kyllä käsitteelä ”alkiolaisuus” tarkoitetaan jotain ihan muuta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Irrotettu mistä? Miten tuon sitaatin sisältö muuttuisi miksikään muuksi kuin voimakkaan (federalistisen) eurooppalaisen integraation tueksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

Tuon sitaatin perusteella Alkio kannatti Hitlerin yhtenäistä Eurooppaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #26

Nyt et ymmärrä. Tuo sitaatti on eria asia kuin "alkiolaisuus". Katso vaikka wikipediasta mitä "alkiolaisuus" on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Ei löytynyt mitään yllättävää. "Alkiolaisuus on aatesuunta, joka perustuu Santeri Alkion ajatuksiin."

Mistä tarkoitit tuon Alkion sitaatin irroitetun, kun vertasit raamatun yksittäiseen säkeeseen? Alkion ajatuksistahan tässä oli kyse, eikä hän halunnut vastustaa kehitystä ja puhui nähtävästi myös eurooppalaisen integraation puolesta.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Alkiolainen Väyrynen ei EU- ja Euro-vastaisuudessaan ainakaan ole.

Ehdotan, että jatkossa kutsumme Väyrysen poliittista linjaa putinismiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63

Viimeisiä stallareita vai putinismia? Paitsi SKP:ltä

Väyrynen sai kampanjaansa tukea venäläis-suomalaiselta Rufi ry:ltä – ”Väyrynen oli Venäjän kannalta unelmaehdokas”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005542896.html

SKP ei ollutkaan niin yhtenäinen

"Moraalini ei taivu jatkamaan puolueessa" – Väyrynen repi kommunistit hajalle

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/arti...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #66

Rufi oli ainakin Väyrysen takana varauksetta. Rufihan on se putinismin ja bätmäniläisten desanttien käsikassararyhmä Suomessa, joka mm. järjestää Helsingissä "voitonpäivän" provokaatioparaatin tänäkin vuonna.

Saa nähdä onko Paavokin marssimassa.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #63

#63 - Venäjän trolli -kortti. Käytetään samoin kuin rasisti-korttia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #79

Eihän Väyrynen trolli suinkaan ole vaan ihan tavallinen Suomea Venäjän syliin hivuttava poliitikko.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mietitäänkö porukalla jotain ihan aikuisten oikeesti, vaikkapa miten Sipilän Keskusta sitten suun panee, kun pitäisi miettiä meneekö Suomi mukaan syvempään EU-integraatioon Saksan ja Ranskan myötä, esim. EU:n yhteinen valtiovarainministeri(ö)?

Sen kysymyksen edessä ollaan ihan näillä näppäimillä... Tässä vähän alustusta aiheeseen:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005479126.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minä jättäisin asian keskustan itse määriteltäväksi, mutta toivon toki että muistavat Santeri Alkion viisaat sanat.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Näyttää siltä, että keskusta on kovaa vauhtia tippumassa keskisarjaan puoluekartalla ja jos Paavo vielä nappaa mukaansa keskustasta edustajia omaan puolueeseensa, tulee keskustasta vasemmistopuolueen kokoinen. Luulen, että siinä tilanteessa keskustalla on paljon muutakin mietittää kun jäsenien keski-ikäkin on 60 vuoden kantturoissa ja puolueen pitäisi uudistua täysin...

Ennustan keskustalla jopa pientä kuolinkorinaa puoluekartalla jos suunta ei nopeasti muutu.

Toisaalta liittovaltio voisi olla Suomelle pelastus, koska päättäjät eivät pysty tekemään riittäviä päätöksiä vaan nousukauden aikanakin Suomen valtion velka vaan nousee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Täällä on muutama federalisti joille ei merkitse mitään meneekö Suomi konkursiin kun vain yhdistyy Romanian, Kreikan, Bulgarian, Saksan ja muutaman muun maan kanssa. Järjellä eivät nämä federalistit juuri pysty ylpeilemään mutta ideologia on vahva.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

En ole pystynyt löytämään enkä nähnyt vielä yhtään järjellistä ja perusteltua näkemystä sinulta, että miksi jotain muuta?

Sen mitä osaat sanoa, on se että Saksa on joka paikassa syypää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Parahin Jan lue mitä tahansa julkaisu ja sieltä tietoa aiheesta löytyy. Saksaa hyötyy ja muut häviävät. Tämä on niin kiistaton fakta ettei sitä tarvitse edes perustella. Mutta miksi siis euro? Jaa niin moisia ei kuulu kysyä. Gööggelöi vaikka yksistään Saksan autoteollisuus jossa harva on töissä mutta joka tuottaa tolkuttomasti ...

http://www.cer.eu/in-the-press/germanys-euro-advan...

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #39

Saksalaiset ovat tehneet töitä menestyksensä eteen ja suomalaiset sössineet asiansa. Näen jollakin tavalla kateellisten purinaa siitä kun joku menestyy paremmin?

Saksa hyötyy asioista sen takia, että se osaa sopeutua asioihin. Toisin kuin esimerkiksi Suomi jota voisi vertailla rautakankeen - sillä erotuksella, että rautakankikin sopeutuu ja taipuu nopeammin sekä helpommin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sen mitä osaat sanoa, on se että Saksa on joka paikassa syypää."

Saksa on syypää EU:n politiikkaan ja Suomessa taas omat poliitikot ovat lampaita noudattamassa mallioppilaan roolia sen mitä muilta vääriltä päätöksiltä ehtivät. Kun EU vaatii 10% päästövähennyksiä niin meidän poliitikot lupaavat tuplata päästövähennykset ja aiheuttavat lisää kilpailukykyongelmia. Sama vika turvapaikanhakijoiden suhteen, Suomi oli ainoa maa joka noudatti EU:n vaatimuksia taakanjaossa. Suomi on aina maksajana muut ottavat hyödyt.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #40

Onko Saksa syypää vai onko sittenkin niin, että kun Suomi ei osaa sopeutua kuten muut vaan on itsepäinen, niin syy onkin Suomessa?

Mitä tulee EU politiikkaan, niin Saksa sopeutuu ja osaa. Toisin kuin Suomi, joka ei osaa.

Saksa tuskin on syypää siihen jos Suomen poliitikot lupailee kovempia päästövähennyksiä.

Kyllähän vika on Suomessa silloin. Ei millään pahalla, mutta jos valitsee tunareita eduskuntaan, kannattaa katsoa peiliin ja miettiä ketä tuli äänestäneeksi. Sieltä se lähtee...

Ihan vinkkinä siis kaikella ystävyydellä: Suomella on tasan sen verran vaikutusvaltaa EU:ssa kuin se on siihen oikeutettu. Jos Britannian, Saksan ja Ranskan pitäisi marssia pienen piskuisen ja lähes konkurssikypsän, ei kilpailukykyisen Suomen ohjeiden ja oppien mukaan, EU uisi todella syvissä vesissä ja koko EU alueesta tulisi uusi Afrikka. Nyt sentään jotkut osaavat maat pelastavat muitakin kuten vaikka Suomen ja Kreikan.

;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #44

"Mitä tulee EU politiikkaan, niin Saksa sopeutuu ja osaa. Toisin kuin Suomi, joka ei osaa."

Suomi lähti jo 90-luvulla täysin väärällä asenteella. SDP:n Paavo Lipponen julisti ettei Suomi teollisuutta tarvitse me teemme maailmavalloituksen Nokian siivillä ja kaikki suomalaiset muka alkavat ohjelmoimaan. Lipposen jälkeen on tullut pelkkiä idioottihallituksia joista yksikään ei löytänyt valoa kuten ei Sipiläkään. Itse en ole äänestänyt ensimmäistäkään federalistia eduskuntaan. Suomen olisi pitänyt tukea omia kannattavia yrityksiään mutta sen teki Saksa ja menestyi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Paavon temppuilua ei ymmärrä edes Erkin poikakaan. Erkeillä ei ole yhteenlaskettuinakaan niin suurta egoa kuin yksin Paavolla.

Kun Paavo on jo saavuttanut politiikassa riittävä paljon, eikä kukaan ole häntä hyväksynyt pääministeriksi tai kansa presidentiksi- mikä on Paavon ongelma ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mikä on Paavon ongelma ?"

Aivan yksiselitteisesti, ongelma on joillakin muilla kuin Paavolla. Mikäli keskustapuolue olisi vain odottanut rauhassa puoluekokousta ja antanut äänestäjien päättää, mitään ongelmaa ei olisi ollut.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Jotain Paavossa täytyy olla, koska me kaikki täällä vastustamme häntä yhteen ääneen. Ehkä Väyrynen uhkaa liian monen hyvän veljen suunnitelmia.

Onko Paavo tosiasiassa vapahtaja, joka tulee Keskustan puoluekokoukseen ja päästää meidät EU:sta ja kaikesta muusta pahasta?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämähän loistava homma, kiitos Kari Uoti!:)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

En näe kunniapuheenjohtaja Väyrystä keskustelemassa tämän "Keskustan johto pelkää keskustelua" -otsikoidun blogitekstinsä alla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

R.H:"En näe kunniapuheenjohtaja Väyrystä keskustelemassa.."
Kun täällä jokunen joidenka suurin intohimo tuntuu olevan välimerkkiin sekaantuminen, niin jospa minäkin. Ei täällä näy keskustan johtoakaan, joten jospa johtuu siitä?

PS hyvä Pave, anna palaa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Onko joku kuullut Väyrysen keskustelleen tai keskustelevan?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

t.v:"Onko joku kuullut Väyrysen keskustelleen tai keskustelevan?"

Kyllä tuolla Huuskon blogissa jotkut väittivät näin tapahtuneen. Tapahtumasta oli oikein kuvakin..ei tosin äänellä.
Se sitten toinen juttu ettei tämän blogitekstinsä alla keskustele. Mielestäni ei itse kuitenkaan ole niin esittänytkään.

Antti Harkila

Vai voisi EU:n ulkopuolinen maa muka päättää paremmin omista asioistaan? Mistä? Oma valuutta sallisi monen kaipaaman devalvaatiomahdollisuuden jotta suomalaiset tuotteet (sellu ja kakkosneloset) menisi paremmin kaupaksi? Korkeajalosteiset suomalaiset tuotteet(mainitkaa muutama!) sisältävät paljon ulkomaisia komponentteja joiden hintoja devalvaatio nostaisi! Lisäksi Suomi joutuisi tekemään kauppasopimukset EU:n kanssa eikä yksittäisten maiden kanssa! Miten olisi parempi nykyiseen verrattuna? Suomen suurimmat vientifirmat taitavat olla Uudenkaupungin autotehdas ja Turun telakka, molemmat saksalaisia! Kuinkahan kauan viihtyisivät EU:n ulkopuolella?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Brexitin yhteydessä Britanniasta on lähdössä isot autotehtaat mantereen puolelle, koska näiden tehtaiden tuotannosta suurin osa menee EU:n alueelle. Jos asiaan ei löydy ratkaisua, Britanniassa nähdään ennen näkemätön irtisanomisten aalto. Jo nyt Lontoo on joutumassa vaikeuksiin, koska finanssapuoli on siirtymässä käytännössä Frankfurtiin joka on nostanut jo Frankfurtin alueella asuntojen hintoja aika reilustikin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Meitä perinteisen keskustapolitiikan kannattajia ei ole edes kuunneltu. Meitä on syrjitty ja meidät on työnnetty sivuun."

Tästä Paavon tekstinkohdasta tulee kovin vahvasti mieleen historiamme vaihe, jonka johdosta vieläkin komeilee lakikirjassamme Rikosllain alkuteksti:

"ME Aleksander Kolmas, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Zsaari, Suomen Suuriruhtinas, y.m., y.m., y.m. Teemme tiettäväksi: Suomenmaan Valtiosäätyjen alamaisesta esityksestä tahdomme ME täten armosta vahvistaa seuraavan rikoslain Suomen Suuriruhtinaanmaalle, jonka voimaanpanemisesta, niinkuin myöskin rangaistusten täytäntöönpanosta erityinen asetus annetaan"

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eihän sellaisen ihmisen kanssa, joka on omasta mielestään aina oikeassa, mitään hedelmällistä vuoropuhelua synny.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Kari Uoti siis avustaa Väyrystä. Tässä Uotin ansioluettelo: talousrikoksia 1990 -luvun alusta alkaen, törkeä petos, velallisen epärehellisyys, törkeä velallisen epärehellisyys, useita vankilatuomioita.

Puolueosaston säännöt ovat selvät: "Perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen."

Mikä tässä on niin vaikeaa. Väyrynen ei kai ole ongelma, ongelma ovat Väyrysen oman perusjärjestön ja puolueen muut päättäjät, jotka eivät huolehdi siitä, että Väyrysen osalta noudatettaisiin samoja sääntöjä kuin muidenkin osalta. Toisaalta puolue voi tulkita sääntöjä myös niin, että Väyrysellä on eri säännöt kuin muilla.

Väyrysen toivoton taistelu merkittävistä poliittisista paikoista on kestänyt vuosikymmeniä - järkevä ihminen voi jo todeta rehellisesti: "Liika on liikaa - eikö tämä koskaan lopu."

Mutta Väyrysen kanssa mennään eteenpäin K. A. Fagerholmin sanoin. Hän sanoi alkoholista: "Liika on liikaa, mutta kohtuus ehdottomasti liian vähän."

Vesa Kaitera

Koska Keskustan säännöt ovat hieman tulkinnanvaraiset, niin on mahdollista, että Paavo Väyrynen pystyy Keskustan puoluekokouksessa asettumaan puheenjohtajaehdokkaaksi, muttei sitä ennen. Puheenjohtajavaalissa hän tietenkin tulee häviämään Sipilälle hyvin selvin luvuin. Mutta tämä tilanne ei merkitse sitä, että Keskustalla olisi jonkinlainen sääntöjen edellyttämä taikka moraalinen velvoite järjestää keskustelutilaisuuksia Sipilän ja Väyrysen välille. Paavo Väyrynenhän on toiminut kilpailevan puolueen presidenttiehdokkaana ja tällä toiminnallaan selkeästi vahingoittanut Keskustaa. Väyrynehän on kaiken lisäksi kertomut, että jollei tule valituksi Keskustan puheenjohtajaksi, niin hän eroaisi Keskustasta ja siirtyisi takaisin perustamaansa Kansalaispuoueeseen. Väyrynen ei ole mikään tyhmä mies, ja hän tietää tasantarkkaan, ettei tule valituksi puheenjohtajaksi Keskustan puoluekokouksessa. Mutta jos hän saisi luotua mediassa niin paljon painetta, että Keskustan johto taipuisi järjestämänä sarjan puheenjohtajaehdokaskeskusteluja, niin tällöin Väyrynen pääsisi oppositiomiehenä höykyttämään Sipilää liki kaikesta, mitä nykyinen hallitus on tehnyt tai jättänyt tekemättä.

Kun katsotaan, kuinka PS:n puoluekokouksessa kävi, niin huomataan, että opposition kriittisenä äänenä esiintyvä henkilö on monessa suhteessa vahvassa asemassa ministerinä toimivaan toiseen puheenjohtajakandidaattiin nähden. En toki mitenkään usko, että Väyrynen voisi vaalin voittaa, mutta "aidon alkiolaisen" manttelin hän voi monen rivikeskustalaisen silmissä saada, ja se auttaisi Väyrysen Kansalaispuoluetta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Minusta on kovinkin ymmärrettävää, ettei Keskustan johto halua omilla toimillaan luoda "siltaa", jonka avulla aiempaa useampi Keskustan äänestäjä siirtyisi tukemaan Kansalaispuoluetta.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Suomen kansalla ei ole varaa keskustaan. Keskusta pettää aina. Katsokaa historiaa ja mm. kevitsan kaivoskauppoja, talvivaaraa....keskustan lapsi ja yrityskauppoja kautta historan Miljardeja, kymmeniä sellaisia tappiota ja maksetaan hamaan tulevaisuuteen. Ja nyt menee Suomne terveydenhuolto, koulutus, opetus, sosiaaliturva, sisäinen turvallisuus ja valkaus, ostovoima...
Ja se lopullinen rehellisyys on nyt katsottu Sipilän kaudella jolloin moraalikin on kadonnut ja keskusta on porvarillisempi kuin kokoomus koskaan. Samalla tuhotaan koko suomi, kaikki koulutus, maine(asekaupat), palkat,perheet, sairaanhoito, puolueettomuus, talous, yhdenvertaisuus, tasa-arvo,...kaikki missä suomi oli huoippu ennen 90.-luvun pankkikriisiä keskusta ja kokoomus ovat romuttaneet....ihan koko maan.
Sodan jäljiltä jäi rauniot mihin rakentaa. Keskustan jo kokoomuksen jäljiltä ei jää niitäkään. 100mrd velkaa ja tuplana sama yritystakauksia ja päälle vielä EU takaukset. Yrityksiä on pakko tukea tai takaukset kaatuvat niskaan. Työllistäjiä ne eivät ole, mutta jakavat historian suurimpia voittoja.
Sitten maksetaan vielä talvivaaroja ja infraa sun muuta yrityksille 20mrd vuosi, ja veroja ei peritä edes kaivoksista.
Tuho on totaalinen ja siitä ei ole enää paluuta Kanadan kaltaisten vapaakauppasopimusten jälkkeen
En usko, että olet Väyrynen muuta kuin Soini nr.2.
Kyllä keskustan aiheuttama tuho on totaalinen ja koko puolue pitäisi marssittaa maanpetoksesta oikeuteen kokoomuksen kanssa.
Ja Väyrynen on ollut mukana tässä kaikessa jo aiemmin.
Mikä pahinta, Sumesta on kuollut poliittinen sydän ja moraali, Suomi-neito raiskattu ja Sipilä jatkaa sitä yhä Orpon pitäessä kiinni.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Theonille sen verran että teollisuus siirtää tuotantoaan nykyään lähelle asiakkaitaan eikä pelkän palkkakulun tms takia enää. Paperiteollisuus on globaalia ja paskapaperia ei kannata kauas roudata.

Tuntuu kummalliselta että lähes kaikki esitetyt kommentit peilaavat menneeseen maailmaan ja uli sadankin vuoden takaisiin aikoihin.aikoihin ennen radiota. Miettikää nyt siellä kaamoksessa edes hieman.
Tulevaisuuteen ei katsota tai se on synkkä.
Tosiasiassa teollisuudella menee hyvin ja tilauskannat ovat tapissaan. Uusia tuotteita syntyy ja vanhoja kehitetään.esimerkiksi UPM , Valmet ja Neste tekivät ennätystulokset ja koko osinkopotti on n14 miljardia. Mikä muka mättää???
Ketään ei enää kiinnosta kuka vei ja mitä kun liityttiin EU leiriin. Vielä kun liitytään Natoon niin a vot.
Kyllä tässä on menty valovuosi eteenpäin Kekkoslovakian näennäisdemokratiasta ja 70- luvun rähmälläänolosta. Jos itsemääräämisoikeus joskus on ollut katkolla niin se aika oli silloin.
Väyrynen kaipaa sitä ja näköjään moni muukin. Valitettavasti kyllä turhaan.
Espoossa, Helsingissä Vantaalla ja Kauniaisissa on yli miljoona asukasta ja maan taloudellisesta toimeliaisuudesta yli puolet. Niiissä on n 170 kaupunginvaltuutettua joista kepulaisia on 9. Kansanedustajia Stadista ei yhtään . Soiko mikään kello?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Teollisuus laskee asiat pitkällä aikavälillä sekä kokonaiskustannuksia. Työvoimakustannukset ovat osa tätä laskentaa. Paperiteollisuus on muutenkin out ja kartonkiteollisuus on in. UPM esimerkiksi perustaa uuden teollisuushaaransa tehtaan nähtävästi Saksaan sen takia, että kokonaisuus ratkaisee (kemia). Polttoainehaara taas hakee paikkaansa ja tuskin kolmas tehdas enää Suomeen nousee.

Minulle asia ei ole mikään ongelma ollut vaan Makkoselle, joka heittelee ihan omiaan. Yhdestä kun pääsee ja kertoo faktoja, tulee jo uutta väitettä vailla päätä sekä häntää...

Pitää elää nykyhetkessä ja miettiä huomista. Eilisestä voi miettiä mikä meni putkeen ja mistä syystä sekä mikä meni vituralleen.

Minulle ei kaamos ole ongelma ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mistä sinä nyt keksit vetää teollisuuden tähän ja vielä suuryhtiöt? Näillä menee nyt hyvin, verovapaus ja saa valita missä tekee tulosta halvimmalla, halpatyövoima liikkuu ja pääomat voi viedä verokeitaaseen, osingot juoksee ja voittoa taotaan. Suomella ja suomalaisilla taas menee huonosti EU:n ja euron kanssaI ja sehän tässä oli aiheena.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Metsän poikia oomme kaikki

Paavo Lipposen isä toimi valtion palveluksessa Länsi-Lapin aluemetsänhoitajana; Keskon nykyisen pääjohtaja Mikko Helanderin isä vastaavissa tehtävissä Kuopiossa; erään Sitran johtajaksi valitun naishenkilön isä Joensuussa.

Nils Torvalds näytti johtavan suomalaisten MEP:pien taistelua metsänkäyttöoikeuksien puolesta kotimaisten metsäyhtiöiden suureksi tyydytykseksi.

Joku on sanonut metsäfirmojen saaneen metsätilojen mukana omaisuusluetteloihinsa siellä syntyneet elikotkin, sekä neli- että kaksijalkaiset.

Suomen "yhdessä" eliitti haluaa siirtää eurooppalaisen kellonkäytön takaisin menneeseen aikaan.

Paljonko Paavo Väyrynen on joutunut pitkällä urallaan kumartamaan metsänomistajaa puhdistuakseen esi-isiensä punaisista juurista?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Omien aistiensa välittämiin havaintoihin luottaessaan PV on moderni ihminen, ainakin verrattuna kommentteihin jotka saavat tuntemaan "inhoa läntisen ihmisen luopuessa arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun, kääntyessään lampaaksi" (Jean-Paul Sartre).

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kerro Rönkkö mitä vapaata ajattelua täällä oli 70- luvulla kun Kekkosen ja Neuvostoliiton asiamiehet hallitsivat poliittista kenttää niin että perustuslakikin tallottiin Lepikon torpan multaan. Sitä multaahan sitten vietiin bolsevikien vallankumousjuhliin maamme suurimpana aarteena.
Suomessa demokratia vakiintui vasta kun turkulainen FT Mauno Koivisto valittiin presidentiksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hyvä kysymys. En tullut ajatelleeksi 70-lukua toivoessani PV:n kehittyneen Euroopassa. Mutta ettet vain olisi sinisilmäinen demokratian vakiintumisesta tässä 62%Putinin ajassa? So. lähes 2/3.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Erkki Tuomiojassa voi nähdä häivähdyksen punaista vain hoitaessaan historiaa, Timo Soini on muuttunut siniseksi Tukholman luottamusportilla hokiessaan että raha ratkaisee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset