Rehtiin kilpaan

Professori Kari Hokkanen on viisas mies.

Syyskuussa Suomenmaassa julkaistussa kolumnissaan (Alkiolaisen allianssin aika? ) Hokkanen ehdotti, että Keskustan ympärille olisi pyrittävä muodostamaan alkiolainen allianssi. Olen kannattanut ja kannatan tätä ajatusta.

Viimeisimmässä Suomenmaan kolumnissaan (Väyrynen toistaa Vennamon temppuja ) Hokkanen käsitteli Keskustan puheenjohtajan vaalia: ”Juha Sipilä ilmoitti olevansa valmis rehtiin kilpaan. Suomenmaan pääkirjoitus vaati estämään (Väyrysen) ehdokkuuden. Olen enemmän Sipilän kannalla.”

Kari Hokkanen arvosteli yritystä estää ehdokkuuteni jo ennen puoluekokousta ja varoitti joutumisesta käräjäkierrokselle.

Hokkanen ehdotti, että järjestettäisiin avoimia tilaisuuksia, joissa voisin kohdata Sipilän ja maakuntien kansanedustajia. Tartun mielelläni tähänkin ehdotukseen.

Puoluehallituksen 8. helmikuuta tekemä päätös on sekä epäviisas että ilmeisen laiton.

Mahtoiko kokous olla edes päätösvaltainen? Tulkinta vaalikelpoisuudesta kuuluu puoluekokoukselle, kuten myös puoluehallituksen tilaamassa asiantuntijalausunnossa todetaan.

Puoluehallitus kehottaa piirijärjestöjä, kunnallisjärjestöjä ja osastoja käsittelemään minua vaalikelvottomana, vaikka sillä ei ole toimivaltaa päättää vaalikelpoisuudesta. Tässä puoluehallitus aivan ilmeisesti rikkoo ja kehottaa puolueen jäsenyhdistyksiä rikkomaan yhdenvertaisuuslakia, jonka mukaan ketään ei saa syrjiä mm. vakaumuksen, mielipiteen tai poliittisen toiminnan perusteella. Sääntöjen mukaan ainoa edellytys puheenjohtajaehdokkuudelle on puolueen jäsenyys.

Syrjinnästä voi valittaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle, joka voi kieltää jatkamasta syrjintää ja asettaa uhkasakon kiellon noudattamiseksi. Syrjintään tulee uusia piirteitä, jos tai kun vaaliin tulee Juha Sipilän ja minun lisäkseni muita ehdokkaita.

Puoluehallituksen päätös asettaa hankalaan asemaan myös tiedotusvälineet, joilla on ollut tapana järjestää keskusteluja puolueiden puheenjohtajaehdokkaiden kesken. Voisivatko nekin jättää kutsumatta keskusteluihin henkilön, joka täyttää puolueen sääntöjen ehdokkuudelle asettamat ehdot? Olisivatko nekin valmiit rikkomaan yhdenvertaisuuslakia?

Puoluehallituksen kannattaisi ottaa puoluekokouksen valmistelut uuteen harkintaan. Kari Hokkasta on nytkin viisasta kuunnella.

Jos Keskustan johto on vakuuttunut siitä, että sen toteuttama politiikka on ollut oikeaa, sen pitäisi olla valmis puolustamaan sitä avoimissa keskustelutilaisuuksissa. Aivan kuten Kari Hokkanen toteaa, Juha Sipilä ei varmaankaan ehdi itse mukaan kaikkiin tilaisuuksiin, mutta ”yhteisesti sovitulla linjalla on muitakin pystyviä puolustajia” – kansanedustajat.

Minulle sopii, että voisin Hokkasen ehdottamalla tavalla kohdata avoimissa keskustelutilaisuuksissa Sipilän ohella myös maakuntien kansanedustajia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu