Meneillään on laiton kaappausyritys

Eilen Kansalaispuolueesta julkisuuteen tulleisiin outoihin uutisiin on luonnollinen selitys: on meneillään puolueen kaappausyritys.

Sitä näyttää johtavan viime heinäkuussa jäseneksi liittynyt ja varapuheenjohtajaksi nostettu Piia Kattelus. Keulakuvaksi ja likaisen työn tekijäksi on joutunut puheenjohtaja Sami Kilpeläinen. Koplan kolmas on hallituksen jäsen Tuula Komsi.

Kilpeläisen osalta taustalla on hänen kesällä 2016 vireillä ollut oma puoluehankkeensa. Sen pontimena näyttää olleen se nöyryyttävä tappio, jonka hän koki Seinäjoen puoluekokouksen puoluesihteerinvaalissa.

Kilpeläinen otti yhteyttä ja tarjoutui kumppaneineen keräämään meiltä silloin vielä puuttuneet pari tuhatta kannattajakorttia, kunhan muutamme Kansalaispuolueen tavalliseksi joukkopuolueeksi, joka osallistuu myös kunta- ja maakuntavaaleihin.

Torjuimme nämä vaatimukset ja suostuimme vain harkitsemaan maakuntavaaleihin osallistumista. Kilpeläinen lupasi kerätä puuttuvat kortit. Muutamia kymmeniä tuli.

Kattelus lupasi talvella 2017, että hän tulee mukaan kuntavaalien jälkeen saatuaan ensin Keskustan kautta jonkin johtopaikan Seinäjoen kaupunginhallinnossa.

Kattelus ja Kilpeläinen nousivat puolueen johtoon, kun jättäydyin 15.7.2017 sivuun osallistuakseni presidentinvaaleihin. Sovittiin, että puolue kerää kannattajakortit. Vaalikampanjaa varten päätettiin perustaa valitsijayhdistys. Mahdollisimman laajan kannatuksen saamiseksi puolueen piti pysyttäytyä sivussa.

Vaikeudet alkoivat jo vaalikampanjan aikana.

Kattelus ja Kilpeläinen halusivat, että julkaistaisiin runsaasti lehtiliitteitä. Niihin heidän piti saada näyttävästi omat kuvansa ja kirjoituksensa.

Vaalitilaisuuksien yhteyteen he alkoivat minulta lupaa kysymättä järjestää Kansalaispuolueen ”osastojen” perustamiskokouksia. Vasta vaalien jälkeen sain kuulla, että he olivat tehneet niistä päätöksen 21.-23.12. laittomasti järjestetyssä hallituksen sähköpostikokouksessa. Päätös osastojen perustamisesta oli sääntöjen vastainen.

Sittemmin on käynyt ilmi, että Kattelus, Kilpeläinen ja Komsi pyrkivät muuttamaan Kansalaispuolueen perusluonteen nykyisten sääntöjen vastaiseksi. Ainutlaatuisesta suoraan demokratiaan perustuvasta parlamenttipuolueesta pyritään tekemään tavallinen puolue muiden joukkoon.

Tämän vuoksi Kattelus ja Kilpeläinen pyrkivät järjestämään puolueen tämänvuotisen vuosikokouksen siten, että heidät valittaisiin puolueen johtoon vuodeksi eteenpäin eli eduskuntavaaleihin saakka. Tällä he pyrkivät siis estämään minun paluuni puolueen johtoon siinä vaiheessa kun tulen eduskuntaan. Kansalaispuolue ei tällöin toimisikaan sääntöjensä mukaisena parlamenttipuolueena.

Kaappausyritys paljastui heti vaalien jälkeen.

Kilpeläinen lähetti 31.1. kutsun puoluehallituksen perjantaina 2.2. myöhään illalla Ylöjärvellä pidettävään kokoukseen. Kutsu tuli siis päivää aikaisemmin kuin ilmoittauduin ehdolle Keskustan puheenjohtajan vaaliin.

Kokous oli järjestetty sääntöjen vastaisesti, mutta en kiistänyt sen päätösvaltaisuutta, kun uskoin, että päätökset tehdään asianmukaisesti. Kävi kuitenkin ilmi, että ”kolmen kopla” oli ennakkoon sopinut, että kokous pidetään 3.3. Oulussa, vaikka lähes kaikki jäsenet asuvat Etelä-Suomessa. Ilmiselvänä tarkoituksena oli, että kokoukseen tulisi vähän osanottajia ja enemmistö tukisi heidän pyrkimyksiään.

Kun Ouluun kuitenkin oli tulossa runsaasti osanottajia, alkoivat räikeät laittomuudet.

Puoluehallitus kutsuttiin koolle Tampereella 20.2. pidettävään kokoukseen. Kutsu lähetettiin vain pari päivää aikaisemmin. Kokous järjestettiin tahallaan ajankohtana, jolloin kaksi hallituksen jäsentä ei voisi työesteiden vuoksi osallistua. Sakari Lindenin kanssa ilmoitimme pitävämme kokousta laittomana.

Hallituksen jäsenenä en vieläkään tiedä, mitä kokouksessa päätettiin. Kun kävi ilmi, että siinä on ainakin erotettu laittomasti puolueen jäseniä, minun oli pakko jättää Helsingin käräjäoikeudelle 27.2. moitekanne ja vaatia täytäntöönpanokielto kokouksessa tehdyille päätöksille. Samaan kanteeseen liitin moitteen 21.-23.12.2017 järjestetystä kokouksesta.

Päätös täytäntöönpanon keskeyttämisestä tehtiin jo seuraavana päivänä. Ratkaisuun vaikutti ennen muuta se, että erottamisilla pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin, mikä saattaisi vaikuttaa siihen, että vuosikokousta moitittaisiin.

Eilisaamuna järjestettiin hallituksen kokous, joka oli samalla tavalla laiton kuin 20.2. järjestetty kokous. Se järjestettiin ajankohtana, jonka Kattelus ja Kilpeläinen tiesivät olevan minulle sopimaton. Kokouksessa erotettiin tekaistuin perustein kaksi jäsentä ja otettiin runsaasti uusia jäseniä. Näilläkin päätöksillä pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin.

Oulussa oli sekava tilanne sen vuoksi, että vuosikokouksen pitopaikasta ja kellonajasta oli epäselvyyttä.

Kun kokouskutsu viipyi, jäsenet sopivat sähköpostitse 19.-20.2. yksimielisesti, että kokous pidetään hotelli Lasaretissa klo 11.30. Myöskään Kattelus ja Kilpeläinen eivät esittäneet poikkeavaa kantaa.

Kutsut tulivat vihdoin 23.2. niille jäsenille, joita ei ollut 20.2 pidetyssä hallituksen kokouksessa erotettu. Kutsussa mainittiin, että hallitus oli 20.2. päättänyt, että kokouspaikka oli Aleksinkulma ja kellonaika 16.15. Tämäkin päätös oli käräjäoikeuden päätöksen perusteella täytäntöönpanokiellossa.

Me Lasaretissa paikalla olleet jäsenet saimme kuulla klo 11 laittoman puoluehallituksen kokouksen päätöksistä. Totesimme, että klo 16.15 koollekutsuttu vuosikokous olisi entistäkin selvemmin laiton ja päätimme, että emme voi siihen osallistua.

Kun puoluehallituksen nimissä koollekutsuttu kokous oli laiton, päätimme pitää vuosikokouksen sen mukaisena, mistä jäsenet olivat etukäteen keskenään sähköpostitse yksimielisesti sopineet. Kokouksessa puhetta johti Eero Paavola ja siihen osallistui 15 jäsentä. Päätökset olivat yksimieliset.

Hallitukseen valittiin Akseli Erkkilä, Seppo Hauta-aho ja Paavo Väyrynen. Vuosikokouksen jälkeen pidetyssä hallituksen kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Seppo Hauta-aho. Muiden vuosikokousasioiden käsittely päätettiin siirtää ensi kesänä järjestettävään jatkokokoukseen.

Akseli Erkkilä ja Jorma Grönlund menivät klo 16.15 järjestettyyn kokoukseen ja ilmoittivat pitävänsä sitä laittomana. He jäivät seuraamaan kokousta, mutta eivät osallistuneet päätöksentekoon. Sekä tästä kokouksesta että aamulla pidetystä hallituksen kokouksesta nostamme moitekanteen ja vaadimme tehdyille päätöksille täytäntöönpanokieltoa.

Minua kohtaan esitetyt puolueen talouteen liittyvät syytökset ovat sanalla sanoen järjettömiä.

Selvitettävää on sen sijaan Katteluksella ja Kilpeläisellä itsellään.

Heinäkuun 15. päivän kokouksissa Kattelus ja Kilpeläinen ottivat itselleen vastuun kannattajakorttien keräämisestä. ( https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/paavo-vayrynen-lahtee-presidenttikisaan/6504984#gs.5folvQY ) Tämän tehtävän he laiminlöivät. Tästä syystä jouduin itse tukemaan keräystoimintaa viisinumeroisella summalla. Nämä varat olisi kipeästi tarvittu itse vaalikampanjan rahoittamiseen.

Kilpeläisen piti ottaa heti puheenjohtajaksi tultuaan vastuu puolueen taloudesta. Hän kuitenkin hoiti itselleen tilinkäyttöoikeuden vasta tämän vuoden alusta lähtien, vaikka olin lukuisia kertoja häntä tähän kiirehtinyt. Jouduin tästä syystä hoitamaan yksin puolueen rahaliikenteen ja lainaamaan omia varojani puolueen laskujen maksamiseen.

Valitsijayhdistyksen toimintaa jouduin tukemaan lainaamalla sille 42 000 euroa Suomen linja ry:n kautta.

Vaalien jälkeen jouduin rahoittamaan kampanjaa omista varoistani vielä 38 000 eurolla. Kun valitsijayhdistys ei voinut enää harjoittaa varainhankintaa, lainasin Suomen linja ry:n kautta rahat puolueelle ja siirsin ne edelleen valitsijayhdistykselle. Kun puolue voi harjoittaa varainhankintaa, nämä varat on mahdollista ehkä joskus saada takaisin. Ajatukseni oli ja on, että voisin itse olla mukana tällaisessa varainhankinnassa.

On kohtuullista, että puolue edes tämän lainajärjestelyn ja myöhemmän varainhankinnan kautta kantaa omaa vastuutaan kampanjan rahoittamisesta, kun sen vastuulla ollut kannattajakorttikeräys aiheutti ehdokkaalle ja hänen tukijoilleen tuntuvat menot.

Mainittakoon, että jouduin lainaamaan vielä helmikuun lopulla puolueelle 4800 euroa kannattajakorttikeräykseen liittyneiden ja perintään menossa olleiden puolueen laskujen maksamiseen.

Minulla on puolueelta huomattavat kiistattomat saatavat. Osa niistä johtuu siitä, että puolue ei ole tilittänyt maksuja niistä mukeista ja kirjoista, jotka se otti myytäväkseen.

Kattelukselta ja Kilpeläiseltä odotetaan edelleen selvitystä vaaliliitteiden rahoituksesta. He niitä erityisesti halusivat käyttää. Valitsijayhdistys oli vastahakoinen ja pani ehdoksi sen, että vähintään puolet niistä saadaan rahoitetuksi ulkopuolisella tuella. Yhden vielä maksamatta olevan suurehkon laskun hoitamiseksi tarvitaan kipeästi kaikki nämä varat.

Mitään laitonta ei Kansalaispuolueen talouden suhteen ole tapahtunut. Valitsijayhdistys jättää vaalirahoitusilmoituksen määräaikaan mennessä.

Eilen tehdyt erottamispäätökset ovat laittomia. Ne tehtiin laittomasti järjestetyssä kokouksessa Perusteita erottamispäätöksille ei ollut. Ne tehtiin lisäksi ilman lain edellyttämää kuulemista.

Edellä kerrotuista maksujärjestelyistä informoin Kilpeläistä aikanaan sähköpostitse. Tuolloin hän ei esittänyt niihin liittyviä vastaväitteitä.

Eilen esittämillään järjettömillä syytöksillä Kattelus, Kilpeläinen ja Komsi pyrkivät siirtämään huomion sivuun omaan toimintaansa liittyneistä räikeistä laittomuuksista. Pakoon he eivät kuitenkaan niitä pääse. Helsingin käräjäoikeus saa pian käsiteltäväkseen uusia moitekanteita. Harkitsen myös mahdollisuutta saattaa heidät rikosoikeudelliseen ja vahingonkorvausvastuuseen.

Käräjäoikeuden tulevat ratkaisut ovat periaatteellisesti hyvin merkittäviä. Kysymys on siitä, että puolueidenkin tulee toimia maan lakeja ja omia sääntöjään noudattaen.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu