Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Nordexitillä Pohjolan yhteisöön

Britannia EU-ero, Brexit näyttää olevan vääjäämättä toteutumassa. Tämä on onneton seuraus siitä, että muut jäsenmaat eivät olleet ennen kansanäänestystä valmiit toteuttamaan Britannian ehdottamia järkeviä uudistuksia.

Pääministeri David Cameron esitti koko unionin uudistamista siten, että päätösvaltaa palautetaan jäsenmaille ja estetään sitä puuttumasta liiaksi jäsenmaiden asioihin. Kansanäänestyksessä ratkaiseva merkitys oli sillä, että muut jäsenmaat olivat haluttomia hyväksymään puuttumista työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen.

Cameronin ehdotukset eivät olleet kohtuuttomia. Samaa toivotaan yleisesti myös muissa jäsenmaissa. Viime vuosina suhtautuminen ylikansalliseen yhdentymiseen on muuttunut yhä kielteisemmäksi, kuten tulokset lukuisissa kansanäänestyksissä ja vaaleissa ovat osoittaneet.

Brexit saattaisi ehkä edelleen jäädä toteutumatta, jos unionia ryhdyttäisiin uudistamaan jäsenmaiden kansalaisten tahtomalla tavalla. Tähän ylikansallista yhdentymistä ajavilla federalisteilla ei kuitenkaan näytä olevan mitään valmiutta.

On siis ryhdyttävä valmistautumaan Brexitin jälkeiseen Eurooppaan.

Britannian EU-ero avaa uuden mahdollisuuden Pohjolan yhteisön luomiselle. Se oli todellinen vaihtoehto 24 vuotta sitten, kun Ruotsi ja Suomi olivat liittymässä EU:n jäseniksi.

Jos Suomi ei olisi liittynyt unioniin, ei siihen olisi liittynyt Ruotsikaan. Tällöin Euroopan talousalueesta (ETA) olisi tullut vahva vaihtoehto. Sen puitteisiin olisi voinut kehittyä kaksi pilaria, Euroopan unioni ja Pohjolan yhteisö.

Kirjoitin syyskuussa 1994 Nordisk Kontakt -lehteen artikkelin nimellä ”Euroopan unioniin vain Pohjolan yhteisöön?”. ( https://www.paavovayrynen.fi/2018/03/23/euroopan-unioniin-vai-pohjolan-yhteisoon-artikkeli-nordisk-kontakt-lehdessa-6-9-1994/ ) Se on edelleen ajankohtainen, vaikka olosuhteet ovat jossakin määrin muuttuneet.

Jäsenyys Euroopan unionissa on ollut pettymys siihen liittyneiden Pohjoismaiden kansalaisille.

Tanskassa ja Ruotsissa ylikansalliseen yhdentymiseen suhtaudutaan hyvin kielteisesti. Molemmat maat muun muassa jäivät kansanäänestyksen perusteella euroalueen ulkopuolelle. Islanti haki EU-jäsenyyttä, mutta perääntyi. Norjassa sitä ei edes harkita.  

Suomessa kansalaisten asenteet ovat samankaltaiset kuin muissa Pohjoismaissa, mutta vapaata keskustelua jäsenyydestä Euroopan unionissa ja euroalueessa ei ole saatu aikaan. Tästä ovat pitäneet huolen maamme poliittinen ja taloudellinen valtaeliitti. Tukea se saa valtamedialta, joka aikoinaan osallistui estoitta propagandaan Suomen liittymiseksi Euroopan unioniin ja euroalueeseen.

Jos Britannia saa EU-eron yhteydessä kohtuulliset ehdot, Pohjolassa saattaa herätä henkiin vanha ajatus Pohjolan yhteisöstä. Sille on olemassa valmiit institutionaaliset puitteet.

Ruotsille ja Suomelle EU-ero, Nordexit, merkitsisi paluuta osaksi Euroopan talousaluetta ja Tanskalle liittymistä siihen. Islanti ja Norja ovat jo sen jäseniä. Suomi pääsisi samalla irrottautumaan euroalueesta.      

Pohjolan yhteisö voitaisiin rakentaa olemassa olevien pohjoismaisten instituutioiden, Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaisen ministerineuvoston, varaan niitä edelleen kehittäen.

Artikkelini Nordisk Kontakt -lehdessä tarjoaa pohjaa keskustelulle Pohjolan yhteisöstä. Omalta osaltani otan siihen kernaasti osaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

EUn liittovaltiokehitykselle ei ole annettu vaihtoehtoja. Syynä on se, että liittovaltio on alunperinkin ollut tavoitteena eikä itsenäisten valtioiden liitto.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Esitys perustuu Åbon raakadataan kuten YK:n tutkimustulos Suomesta maailman onnellisimpana maana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Jos Suomi ei olisi liittynyt Unioniin ei siihen olisi liittynyt Ruotsikaan" Tuolle, jatkuvasti Väyrysen esille pitämälle väitteelle, ei katetta löydy. Väyrynen unohtaa tietoisesti, että Ruotsi laittoi hakupaperit liittymiseksi EU:n informoimatta siitä ollenkaan Suomen poliittista johtoa ja Suomi yllätettiin ns. "housut kintuissa" ja samaa tule tapahtumaan mikäli Ruotsi päättää hakea NATO:n jäsenyyttä Suomelta se ei siihen tule lupaa kysymään. Väyrynen tuntuu elävän "mikä, mikä maassa" kuten Peter Pan sadussa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimpä juu, nyt Norjakin joutuu maksamaan Trumpin tullimaksuja, kun taas EU-maat eivät joudu.

Siinä on hyvä esimerkki, miten asiat nykyään menevät.

Paavon haaveet ovat mennyttä aikaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU nyt hajoaa omaan mahdottomuuteensa, Ranskan Macronkin juuri esitti ranskankieltä EU:n ykköskieleksi ja englanninkielen poistamista yhteisöstä. Tämähän tarkoittaisi ettei kukaan jatkossa ymmärtäisi kuin tulkkauksen avulla mistä unionissa taas höpistään. Kuka se sanoikaan että yksimielinen unioni on parempi kuin 28 kansallisvaltioita?

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Voi hyvinkin olla niin, että Britannia ei olisi harkinnut lähtöä EU:sta, jos jäsenmaiden valtaa ei olisi hivuttamalla keskitetty yhä tiiviimmin Saksan ja Ranskan hallintaan.

Sen sijaan Ruotsi ei EU:hun liittymisessään alkuunkaan matkinut Suomen ratkaisua.

Pohjolan yhteisö ei olisi myöskään EU:ta parempi ratkaisu Suomen kannalta. Jos EU:ssa joudumme lähes kaikessa hyväksymään suurvaltojen tavoitteet, niin oletetussa Pohjolan liitossa olisimme rähmällään Ruotsin edessä. Mistään pohjoismaiden tasa-arvosta ei olisi kysymys, mikä on aina näkynyt esimerkiksi suomen kielen syrjitystä asemasta kaikessa pohjoismaisessa yhteistyössä, mm. Pohjola-Nordenissa ja tietenkin Suomen ja Ruotsin täysin päinvastaisesta suhtautumisesta kielivähemmistöihinsä.

Meille paras ratkaisu olisi ollut Norjan, Islannin ja Sveitsin tie.

Käyttäjän SinikkaPalonen kuva
Sinikka Palonen

Paavolla on esillä olon ja pätemisen tarve, wikibediasta voi lukea Paavon törttöilyt ja nehän ovat omaneduntavoitteluun tähdänneet joka kerta. Paavo ei osaa olla realisti vaan inttää mustakin valkoiseksi!

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Jos haetaan tulonsiirtounionia, yhteistä valuuttaa ja liittovaltiota, Pohjolan liittovaltio olisi paljon luontevampi ratkaisu kuin federaatio-EU.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hjallis Harkimo kutsuu Savon Sanomien kolumnissa Suomea maaksi jonka päättäjät mahtuvat tilataksiin Sampo Terhon joutuessa seisomaan takapuskurilla.

Kutsuin eräässä blogissa pari päivää sitten Suomea manuaalisesti ohjatuksi sotamies Goljatiksi päässään historiallisista syistä toiskielinen upseeri David. Kutsuvatkin poliitikkoja pullamössöiksi ja järjestelmää hybridiksi, so.sekasikiöksi.

Manuaalilla tarkoitan täysin erilaisissa olosuhteissa vastauksina silloisiin ongelmiin ihmiskäden ohjaamina syntyneitä tekstejä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helsingissä Via Crucis kulkue eteni pääsiäisenä Senaatintorille Suomen Pankin kautta - omaisuusarvot ensin - Paavin pyytäessä Rooman Colosseumilla anteeksi kansojen nuorilta koska ovat saaneet perinnöksi jakautuneeen ja riitaisen maailman - ihmisarvo ensin.

Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ilmoituksia:

- Aatelinen kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta tiedottaa käyneensä pääsiäispyhinä kylässä Metsälan pakolaiskeskuksessa.

- Timo Soini ei lähde pankinjohtajaksi Lontooseen.

- Erkki Tuomiojan mukaan talouden asiantuntijat Yle:ssä tulevat Nordeasta tai Suomen Yrittäjistä.

PS. terveisiä roomalaisen katukahvilan terassilta! Kaunis kevät on täällä tänään. Viikon päästä taas Kirkkonummella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset