Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Palaan eduskuntaan kesäkuussa, luovun Keskustan jäsenyydestä

Viime viikonloppu jää Suomen poliittiseen historiaan merkittävänä käännekohtana. Ilmeisesti se sinetöi minulle niin rakkaan Keskustan kuihtumisen pienpuolueeksi.

Viime viikonlopun jälkeen kukaan ei voi sanoa, ettenkö olisi tehnyt kaiken mahdollisen puolueen pelastamiseksi.

Kesän 2015 hallitusratkaisu osoitti, että vuoden 2011 vaalitappiosta ei ollut mitään opittu. Hallitus muodostettiin Kokoomuksen kanssa, ja Keskustasta mukaan tuli vain sitä lähellä olevia liberaaleja. Sanoin silloin tuoreeltaan, että Juha Sipilällä oli ”vääränlainen joukkue ja huonot neuvonantajat”. Sittemmin tämä käsitys on vahvistunut, myös viime viikon lopulla.

Olen kirjoituksissani ja kirjoissani kertonut, kuinka olen kesästä 2015 lähtien pyrkinyt kaikin voimin vaikuttamaan siihen, että Keskusta palaisi talonpoikaisille, alkiolaisille ja kekkoslaisille juurilleen.

Viimeiset yritykset kariutuivat viime viikon lopulla.

Yritykseni muuttaa puolueen linjaa Keskustan puheenjohtajan vaalin ja siihen liittyvän keskustelun kautta epäonnistui. Oli epävarmaa olisinko voinut olla ehdokkaana. Keskustelua puolueen aatteellisesta pohjasta ja poliittisesta linjasta ei ollut mahdollista saada aikaan.

Viime torstaina ilmoitin puolueen puheenjohtajalle, että luovun ehdokkuudestani ja jatkan toimintaani Kansalaispuolueessa.

Tein vielä yhden yrityksen voimien kokoamiseksi tarjoutumalla palaamaan Keskustan toimintaan, jos saisin varmuuden siitä, että voisin vaikuttaa puolueen politiikkaan.

On muistettava, että erkaantumiseni Keskustasta alkoi vuoden 2016 alussa sen jälkeen kun oli käynyt selväksi, että en voinut enää sen kautta edistää niitä tavoitteita, joiden puolesta olin lähes viidenkymmenen vuoden ajan toiminut.

Paluuni olisi antanut mahdollisuuden vahvistaa luottamusta puolueeseen sen perinteisen kannattajakunnan keskuudessa. Puolue olisi saanut runsaasti uusia kannattajia niiden joukosta, jotka ovat tulleet alkiolaisen aatteen kannattajiksi Kansalaispuolueen kautta ja niiden keskuudesta, jotka tukivat minua presidentinvaaleissa.

Jos ratkaisuun olisi päästy, Keskustalla olisi ollut realistinen mahdollisuus tavoitella johtavan hallituspuolueen asemaa myös seuraavassa hallituksessa. Kun voimia ei saatu kootuksi, Keskusta kokee raskaan vaalitappion. Pahoin pelkään, että sen jälkeen puolue ei enää nouse suurten joukkoon.

Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen.

Kun Keskustan tulevaisuus ratkesi jo viime viikonloppuna, muuttuvat vielä kerran omat suunnitelmani.

Alun perin ilmoitin palaavani eduskuntaan heti Sotkamon puoluekokouksen jälkeen. Maaliskuun alussa kerroin lykkääväni paluuni syksyyn.

Lykkäyspäätös oli kädenojennus Keskustan johdolle, joka oli huolissaan siitä, että paluuni eduskuntaan saattaisi vaikeuttaa sote- ja maakuntauudistusten toteuttamista. Toisaalta lykkäys liittyi siihen, että Kansalaispuolueen toiminta oli sisäisten kiistojen vuoksi lamaantunut.

Nyt on kaikki muuttunut tai muuttumassa.

Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun Keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita.

Kansalaispuolueen tilannetta käsitellään parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa kokousten laillisuutta koskevien moitekanteiden pohjalta. Kokouksissa tehtyjen päätösten täytäntöönpano on käräjäoikeuden päätöksellä keskeytetty. Oikeudenkäynnit saattavat kestää pitkään.

Ilmeisesti Kansalaispuolueen tilanne kuitenkin selkiintyy lähiaikoina. Olen jättänyt tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle uuden hakemuksen saada järjestää jäsenten vaatima ylimääräinen yleinen kokous. Edellinen hakemus jätettiin tutkimatta lähinnä sen vuoksi, että hallitukselle oli viraston mielestä varattu liian lyhyt aika kokouksen järjestämiseen. Uskon, että kokous on mahdollista saada aikaan toukokuun kuluessa.

Olen nyt päättänyt palata eduskuntaan alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti kesäkuun alkupuolella. Muodostan oman eduskuntaryhmän. Toivon, että Kansalaispuolueen tilanne on siihen mennessä selkiytynyt siten, että se voisi olla Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä.

Eduskuntaan palattuani ryhdyn välittömästi johtamaan Kansalaispuolueen valmistautumista eduskuntavaaleihin ja Euroopan parlamentin vaaleihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Paavohan vetäisee oikein kunnolla soten osalta. Herkkä toivotus hallitukselle "up yours" tyyliin ;)

Tämä tarkoittaa, että Harkimon mukaanlaskettuna sotelta 2 ääntä pois ainakin. Jokohan Orpo ja Sipilä ovat päiväkahvien kakomisestaan selvinneet? Meinaan, että jos siniset tempaisee vielä vaaleihin tähdäten, hallitus tekisi mahalaskun lähes täydellisesti XD

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikael Jungner Facebookissa tänään: "Liikkeen kokoukset on mielenkiintoisia. Ei esityslistaa, ei puheenjohtajaa, ei sihteeriä, ei pöytäkirjaa, ei äänestyksiä. Usein monta keskustelua käynnissä yhtä aikaa. Silti merkittävä osa päätöksistä on jo toteutettu ennen kuin kokous on ohi."

Tuonne sinä sopisit hyvin mukaan ideoimaan!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaa 1960-luvun vapaalta tajunnanvirralta :)

P.S. Väyrysen nykyisen toiminnan tuo Jungnerin kokousselostus saa kuulostamaan jopa perin asialliselta ja sangen järkevältä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

" Olen jättänyt tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle uuden hakemuksen saada järjestää jäsenten vaatima ylimääräinen yleinen kokous. "

Tuleeko missään vaiheessa mieleen että kun puolueen päätöksiin ottaa kantaa käräjäoikeus ja kokousta haetaan Avin kautta, vähäisenkin uskottavuuden rippeet olisi jo menetetty?

Suomen poliittiseen historian merkittävä käännekohta = se hetki kun Väyrynen ymmärsi, ettei hänellä ole kannatusta puolueen johtoon?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kesän 2015 käännekohta kun tajusi, ettei pääse ministeriksi?

Juha Hämäläinen

On jäänyt epäselväksi mitä asioita Paavo ajaisit eri tavoin kuin hallitus.

Paavo puhut kaikesta muusta kuin sisällöstä. Ei ketään kiinnosta jokin poliittinen linja vaan tarkat näkemykset ajankohtaisista valinnoista. Yleinen kouhkaaminen ei kiinnosta ketään.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

#4 Noin juuri. Sellainen yleinen jorina "jostakin" - on kuin Formula 1:sten lämmittelykierros, jossa kuitenkin vain lämmitellään niitä renkaita; ei se ole koko kilpailun olennaisin ilmentymä/tarkoitus.
Odotamme kuin Kuuta nousevaa, että edes kerran eläessään Paavo puhuisi ihan oikeaa päivän politiikkaa. Olisi jostakin asiasta huolissaan, joka koskisi jotakin kansalaisen arkeen liittyvää asiaa; vaikkapa vain Hylkysyrjän kauppa-auton aikatauluja! Olisimme aivan otettuja, jos Paavo-Suuri alentuisi pohtimaan tavallisten ihmistenkin asioita! Kantaisi huolta edes joistakin oikeista kansalaisten murheista, KP:n istuva härkä kun "muka" on!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"On jäänyt epäselväksi mitä asioita Paavo ajaisit eri tavoin kuin hallitus."

--------------------------
Paavo ei vastaa. Paavo on liian ylhäisä vastatakseen alempiarvoisemmille kuten Uuden Suomen lukijat.... sama tyyppivika pätee monelle muillekin kuten esim. Sinisten Torvisella tai Elolla jne.

Poikkeuksiakin on. Esim. Lindsrömissä ei ole kamalasti muita hyviä puolia, mutta hän sentään keskustelee erimielistenkin kanssa ja seisoo sanojensa takana - teot ovat hirveitä ja pääosin haitallisia, mutta seisoo silti sanojensa takana.. valitettavasti. Väyrynen taas on monen vuosikymmenen kokenut kelmi ja keinot sen mukaiset. Siinä hän on oikeassa että Keskusta on uppoamassa suohon... joko nyt tahi joka tapauksessa 10-20 vuoden sisään. Demarit ovat menossa samoihin aikoihin.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Iloinen päivä! Kannatan vilpittömästi Väyrysen tämänpäiväistä päätöstä luopua Keskustan jäsenyydestä ja palata eduskuntaan jo kesäkuun alkupuolella omana eduskuntaryhmänään kansalaispuoluelaisena. Hyvin kirjoitettu blogikirjoitus, kiitos siitä. Joitain saattaa harmittaa, kaikkia ei... vink, vink.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miksiköhän Paavo Väyrysen omien sanojensa mukaan "ilon ja riemun päivä" eli paluu eduskuntaan tapahtuu juuri 12. kesäkuuta? http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804252200902...

- Kenen lauluja laulat ja kenen rahoilla maksat kansalaispuoluevelat, kysyy hiljaa mielessään Korruptioseurantaverkosto RusCorruptWatch ja muistutta, että ilon ja riemun päivä 12.6. on День России (праздничный день) eli Venäjän Kansallispäivä...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Väyrynen on aina ollut itään päin ja törkeästi liikaa. Kommenteissa vähemmän "yllärinä" Ilkka Luoma komppaa.... Luoma ehtii tiede-foorumeilta, Uuteen Suomeen ja iltalehdistä loputtomiin muihin foorumeihin.. harva ehtisi kokopäiväduuninaankaan moiseen. Mies ja agenda... tosin Luoma vetää sen ylettömyyksiin. Yhteispiirre kummallakin Luomalla ja Väyrysellä on venäjämielisyys hulluuteen asti.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Tässähän perussuomalaiset ovat lähestyneet samaa linjaa ja onhan se mahdollista, että Matias Turkkilan poliittisen isänkaipuun tyydyttäjäksi nouseekin the Paavo.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Ehdotan Paavo Väyryselle alla olevaa asiaa ja tuloa mukaan hankkeeseen:

Lapista rauhan ja kestävän kehityksen demilitarisoitu maakunta

Kansalaisaloite Suomen valtiovallalle ja Arktiselle neuvostolle

Viime aikoina on taasen nostettu puheenaiheeksi "suursotaharjoitukset", mitkä syystäkin aiheuttavat monella tapaa mieliharmia ja erilaisia pelkotiloja Suomen kyvystä säilyttää rauhaa rakastavan ja sotilaallisesti puolueettoman maan mainetta ja taitoa toimia konfliktien ulkopuolella sotkeutumatta ulkomaailman aggressioihin. Jotta maamme maine ja kyky toimia ristiriitoja ratkovana ja aggressioita vähentävänä voimana, on Suomen syytä nostaa pitkästä aikaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin puheenaiheeksi demilitarisoidut alueet maalmanrauhaa tukevina alueina.

Meillä on Ahvenanmaan maakunta vankkana esimerkkinä siitä, että demilitarisointi on aina mahdollista ja aina myös suotavaa. Ahvenanmaan maakunta esimerkkinä Suomen on nyt syytä ryhtyä muodostamaan Lapin maakunnasta vastaavaa demilitarisoitua aluetta rauhoittamaan samalla koko Pohjois-Kalottia militarismin tyhmyydeltä. Toki tulli ja rajavartiosto voidaan säilyttää, mutta muutoin Suomi voi neuvotella EU-maana olemaan erinomaisena esimerkkinä EU:n rauhantahtoisesta luonteesta; EU:nhan piti olla myös suuri rauhanprojekti. Suomi voi samalla neuvotella asian myös muiden naapurivaltioiden,Venäjän ja Norjan kanssa. Tästä Lapin demilitarisoinnin toimeenpanosta ja kansainvälisestä tunnustamisesta Suomi voi neuvotella myös USA:n kanssa,jolloin asia voidaan nostaa helposti myös YK:n agendalle.

Kun Lappi saadaan sitten demilitarisoiduksi alueeksi ihan kansainvälisin säädöksin, Suomen puolustusvoimien rahoitusta voidaan samalla järkevöittää ja luopua noista yltiöpäisistä ja hölmöistä miljardien sotavälinehankinnoista niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kun Lapin demilitarisoitu alue on samalla YK:n kansainvälisessä hoidossa vankoin sopimuksin, voivat naapurivaltiot omien rajojensa sisällä yksissä tuumin huolehtia siitä,että Suomen Lapin rajoja ei loukata, ei maalta, mereltä kuin ilmastakaan. Ei synny myöskään mitään sotilaallista tyhjiötä nykyisen sotilaallisen tyhmiön sijaan.

Esitän tämän aloitteeni Suomen eduskunnalle, hallitukselle ja presidentille sekä Arktiselle neuvostolle toimeenpantavaksi hankkeeksi rauhan ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kekkonen tosiaan. Oikein demokraatti. Lasse Lehtisen hienossa kirjassa Tanner, todetaan ettei UKK koskaan olisi tullut valituksi ilman Neuvostokorttia, jota hän häikäilemättömästi käytti.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

On tuossa ainakin yksi hyvä juttu. En nyt kuitenkaan ota tarkemmin kantaa siihen mikä se on, enkä siihen kenelle se on hyvä. Mutta hyvä!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Älä Paavo murehdi. Kukaan ei jää kaipaamaan sen enempää Paavon kuin Juhan Keskustaa. Aika aikaa kutakin. Paavo ja Juha saavat nyt mennä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tekeehän se Paavo viisaitakin ratkaisuja näköjään.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Sinuun luotetaan vähemmän kuin Neuvostoliittoon ikinä. Mikään sanomasi ei ole pitänyt paikkaansa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Piispa ja lukkari olivat kinkerireissulla metsätaipaleella. Tuli vastaan vuolas virta, jonka vastarannalla oli talo. Piispa käveli joen yli ja lukkari perässä. Lukkari hukkui.
Isäntä noitumaan mutta Piispa sanoi: veljeni, Hänkin oli uskossaan vahva mutta ei tiennyt missä kivet ovat.
Väyrysen taival on ollut samanlaista muljahtelua vuodesta 1982. Kivet ovat kadoksissa

Jorma Keskinen

Eiköhän Väyrysen olisi jo aika jäädä eläkkeelle,mithään uutta ei ole sanottavana.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Taitaan olla vähintään yhtä vaikeaa päästä takaisin Kansalaispuolueeseen kuin Keskustaankin. Eläkepäiviä kannattaa jo suunnitella ja yrittää keksiä miten viettää ne katkeroitumattta.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Börje Uimonen,

tukenne ja neuvonne Paavo Väyryselle on lämmin ja toivottavasti auttava.

Antti Harkila

Joko Paavo unohdit suuren ja viisaan kommenttisi 90-luvun laman ajoilta? Uhosit silloin että olisi pitänyt harjoittaa SELLAISTA politiikkaa ettei olisi tullut lamaa! Et kuitenkaan sanonut millaista SELLAISEN politiikan olisi pitänyt olla!
Nyt kuulemma vastustat sekä hallitusta ja oppositiota!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mikko Kärnä ja kepu aikovat yksin, yhdessä ja erikseen estää Paavo Väyrysen paluun eduskuntaan.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/demok...

Onko kyseessä pelkästään Kärnän hanke, vai taistellaanko tässä nyt viimeiseen asti jokaisesta sote-äänestä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Väyrynen on siinä oikeassa, että hallitus ja Sipilä eivät enää aja sellaista politiikkaa kuin keskustalla oli tapana. Luulisisi sen riepovan laajemminkin keskustalaisia. Mutta ehkä siellä on totuttu kuuntelemaan isännän ääntä...

Politiikassa ei yksi ihminen pysty tekemään kovinkaan paljon - edes Väyrysen taidoilla ja kokemuksella - kun on ajautunut valtapiirien ulkolaidoille.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

minä, minä, minä... narsismi ei selkeästi katso ikää...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset