Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Selkokielisiä uutisia

Kirjoitin eilisaamuna Uuteen Suomeen mielestäni hyvin uutisarvoisen blogin ( http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254477-raskas-ratkaisu-valoisa-tulevaisuus ), jonka uskoin herättävän vilkkaan some-keskustelun ja leviävän laajalti myös julkisiin tiedotusvälineisiin.

Jostakin syystä syntyi kuitenkin suuri hiljaisuus. Ensimmäinen kommentti blogiin ilmestyi vasta illan suussa. Aamuun mennessä kommentteja on kertynyt viisi lisää. Mediassa julkisuutta sai vain kommenttini Mikko Kärnän pyrkimyksiin estää paluuni eduskuntaan.

On siis tarpeen esittää eilisen blogini pääpunktit selkokielisinä uutisina, ja kertoa katekismuksen tapaan, kuinka ne on tulkittava.

1. Olen ehdokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa ja kokoan rinnalleni vahvan joukkueen, jolla meillä on hyvät mahdollisuudet saada kaksi tai jopa kolme paikkaa Euroopan parlamenttiin. Sinne pyrimme muodostamaan uuden parlamenttiryhmän tavoitteitamme toteuttamaan.

Euroopan parlamentin vaaleissa Kansalaispuolue on ainoa vaihtoehto niille, jotka eivät hyväksy Euroopan unionin kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi, tulonsiirtounioniksi ja sotilasliitoksi.

Mahdollisuus päästä Euroopan parlamenttiin joko suoraan tai varapaikalta houkuttelee mukaan vahvoja ehdokkaita. Lisäkseni useampi muukin Kansalaispuolueen ehdokas voi pyrkiä myös eduskuntaan.

Liberaaliryhmään emme mene. Uuden ryhmän muodostaminen on jatkoa sille työlleni, joka johti nykyisessä parlamentissa kontaktiryhmän ”Vapaus valita” perustamiseen. Siinä on ollut mukana mm. Italian ”Viiden tähden liikkeen” ja saksalaisen Alfa-ryhmän jäseniä.

Uuden parlaenttiryhmän kautta Kansalaispuolueen toiminta nousee eurooppalaiselle tasolle.

2. Ensi kevään vaaleissa Kansalaispuolue voi nousta myös suurimpien eduskuntapuolueiden joukkoon.

Sain presidentinvaaleissa 6.2 prosentin kannatuksen. On muistettava, että presidentinvaaleissa toteutettiin myös ”suosituin suomalainen” äänestys, jossa oli mukana vain yksi ehdokas. Muille ehdokkaille oli jaossa vain 37.4 prosenttiyksikön ääniosuus. Siitä potista sain noin kuudenneksen.

On realistista arvioida, että johdollani Kansalaispuolue voi yltää eduskunnassa runsaan kymmenen prosentin ääniosuuteen ja kilpailemaan näillä näkymin tasavertaisesti kolmannesta sijasta Vihreiden ja Keskustan kanssa. Tämä toisi Kansalaispuolueelle ainakin yhden kansanedustajan jokaisessa manner-Suomen vaalipiiristä ja kaikkiaan ainakin 20-25 eduskuntapaikkaa.

Tämä näköala antaa meille mahdollisuuden saada kaikkiin vaalipiireihin hyvät ehdokkaat, jotka hyväksyvät puolueen säännöt ja tavoitteet.    

 3. Olen Kansalaispuolueen pääministeriehdokas. Voin olla ehdokkaana vain yhdessä vaalipiirissä,   mutta käyn valtakunnallisen kampanjan, jolla tuen muiden ehdokkaiden vaalityötä.

En usko, että Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus voisivat onnistua yrityksessään kaapata Kansalaispuolue omaan määräysvaltaansa.  Vain ani harva toimintaan osallistuvista puolueen jäsenistä tukee heidän pyrkimyksiään.

Luotan siihen, että Suomen oikeus- ja hallintojärjestelmä turvaa yhdistyslain mukaisen jäsendemokratian toteutumisen myös Kansalaispuolueessa. Odotan, että saan lähiaikoina Etelä-Suomen aluehallintovirastolta oikeuden järjestää jäsenten ylimääräisen yleisen kokouksen, jossa järjestys puolueeseen palautetaan.

Kilpeläinen ja Kattelus pyrkivät purkamaan sen Helsingin käräjäoikeuden antaman päätöksen, jolla heidän järjestämiensä laittomien kokousten päätösten täytäntöönpano on keskeytetty. Jos he vastoin odotuksiani tässä onnistuisivat, oikeustoimet jatkuisivat, eikä Kansalaispuolueen toimintakyky palautuisi.

Tällöin joutuisin yhdessä kannattajieni kanssa etsimään jonkin muun väylän osallistua tuleviin valtiollisiin vaaleihin. Siihen olisi tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.

Mutta tätä tuskin tarvitaan, vaan pääsen palaamaan Kansalaispuolueen johtoon.    

4. Uusimman julkisuushyökkäyksen on käynnistänyt Mikko Kärnä. Hän väittää, että minulla ei olisi oikeutta palata edustajantoimeeni, jonka hoitaminen on perustuslain 28 §:n perusteella keskeytynyt siksi ajaksi, jonka toimin Euroopan parlamentin jäsenenä. Kärnä perustaa väitteensä siihen, että paluuseen liittyvää menettelyä ei ole kirjattu eduskunnan työjärjestykseen. Uskomatonta.

Luotan siihen, että paluuseeni liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken.

Mikko Kärnän operaatio voi korkeintaan lykätä paluutani eduskuntaan. Se saattaa olla hänen ja hänen taustavoimiensa varsinainen tarkoituskin. Tuskinpa sekään toteutuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Paavon suunnitelmat ovat paljolti sen varassa, että Suomi on oikeusvaltio, eli Kansalaispuolueen ja Kärnän tapaukset ratkaistaan Paavon eduksi. Itse en olisi ollenkaan varma oikeudenmukaisuuden toteutumisestaa...oletan myös, että Paavolla on varasuunnitelmat valmiina.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan miten vaan, mutta Sipilällä on nyt kiire saada varmistus maakuntauudistukselle. Keinolla ja hinnalla millä tahansa ihan pakko saada maaliin. Seuraava hallitus kun saattaa torpata koko Keskustan suhmuroinnin ja keskittyä vaihteeksi olennaiseen.

Vähintäänkin tervettä, että Väyrynen laittaa kapuloita Sipilän ja muun kieroilevan ketkulauman rattaisiin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oletko todella sitä mieltä että Väyrysen viimeaikaiset liikut ovat olleet "vähintäänkin tervettä" toimintaa. Toisenlaisiakin mielipiteitä saattaa helposti löytää. "Kieroileva ketkulauma" saattaa löytyä sieltä väyrysen lähipiiristä pienemmällä etsimisellä jos vain ajattelee esim. perustamansa puolueen toimintaa ja saavutuksia.
Sitkeudestä Paavolle 10++ pistettä, moni olisi jo hellittänyt.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, onhan se toki Väyrysen linja ollut enemmän t. vähemmän tuuliviirimäisiä, se nyt ei lie yllätys. Kenellekään.

Viittasin Sipilän maakuntauudistuspakkopullan väkisin syöttämiseen. Lentsikallakin enneltiin ja impsuiltiin ihan pikkutyttöjen tyyliin. " jos ette suostu, niin mä en leiki enää "

Näin IL 13.6. Ja kuinka ollakaan.

– Puhuin Uusi vaihtoehto –ryhmän puheenjohtajan Simon Elon kanssa. Hän lähetti minulle tänne ryhmän perustamispaperit ja todisti, että ryhmässä on 20 jäsentä.

Sipilän mukaan ryhmä ei vaadi nykyiseen hallitusohjelmaan mitään muutoksia, vaan on valmis tukemaan kaikkia hallituksen keskeneräisiä hankkeita. Ryhmään kuuluvat kaikki perussuomalaiset ministerit ja he jatkavat työssään entiseen tapaan.

Onko hallituskriisi peruttu?

– Kyllä, hallituskriisi on nyt peruttu, Sipilä vastasi IS:lle.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kenties kommenttien vähyyteen blogissasi vaikutti oma torstainen blogitekstini:

http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Eiköhän syy ole yksinkertaisesti laskenut kiinnostus aiheeseen.

Totaalisen epärealistiset vaaliodotukset ovat tietysti hupaisaa luettavaa, mutta täydellisestä todellisuudentajuttomuudesta ei ole uutisaiheeksi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

No jaa, tuntuu siltä että Väyrysen vaaliodotukset ovat sittenkin realistisempia kuin Sipilän, joka mielestään puolueineen voittaa seuraavat eduskuntavaalit!

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Kummatkaan eivät tule toteutumaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #7

Väyrysen ennustus on vaikeampi kumota tai todeksi uskoa. Sipilän väite on paljon helpompi kumota.

Ei kai kukaan ihan oikeasti uskonut, että Väyrynen lyö presidentinvaalissa kepun virallisen ehokkaan Matti Vanhasen, mutta niin vain löi.

Noin muutoin olen sitä mieltä, että meidän 70-vuotta täyttäneiden periaatteessa kannattaisi jo tyytyä takapirun osaan.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #9

Ei Vanhasen häviö Väyryselle kovin suuri yllätys ollut, kun gallupeissakin Väyrysen suosio oli selvästi suurempi. Presidentinvaali on henkilövaali.

Eduskuntavaaleissa kansalaispuolueesta (jos sitä kohta on enää olemassakaan) ainoastaan Väyrysellä itsellään on teoreettiset mahdollisuudet päästä läpi Lapista. Puheet kansalaispuoleen noususta suurimpien eduskuntapuolueiden joukkoon ovat pelkkää tyhjää uhoa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten eilisissä Jälkiviisaissa Apunen totesi, että Väyrynen on "loose cannon" eli tykki joka seilaa irti laivan kannella. Katsellaan mihin törmää seuraavaksi vai putoaako jo mereen.

Sitäpaitsi Paavo julkaisee samat tekstit omalla palstallaan ja täällä että jos sillä ei huomiota saa niin voi katsoa peiliin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kansalaispuolueella on mielestäni optimistisesti 15 % tulokseen eduskuntavaaleissa vaikka muilta puolueilta ei saisi kannattajia.

Äänestysaktiivisuus on ollut enimmillään 85,1 % Suomen vaalitutkimusportaalin mukaan ja vuonna 2015 eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli 70,1 %.

Jos media näyttäisi äänestämättömien määrän puolueiden kannatuksen ohella, voisi äänestysaktiivisuus taas lisääntyä, kun nähtäisiin äänestämisellä olevan vaikutusta.

http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25440...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä on selkokielinen uutinen

Paavo Väyrynen eroaa perustamastaan kansalaispuolueesta

https://yle.fi/uutiset/3-10157202

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä on selkokielinen uutinen

Paavo Väyrynen eroaa perustamastaan kansalaispuolueesta

https://yle.fi/uutiset/3-10157202

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Tarkkana nyt: Aikoo erota on eri asia kuin erosi. Eroamista ei koskaan sitten tapahtunut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niin, Paavon sanaan ei oikeasti voi luottaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #19

Winston Churchill: "Kun faktat muuttuvat, minä muutan mieltäni". Miten sinä toimit?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Churchill ei polttanut siltoja takanaan.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Entä sitten? Väyrystä on turha verrata kaksi kertaa pääministerinäkin olleeseen Winston Churchilliin, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon - aasinsiltana että Väyrynen voisikin siirtyä kirjoittamaan muistelmiaan.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #27

En toki verrannutkaan. Jos luet edelliset kommentit uudestaan..ja ajatuksella ... huomaat, että vain vastasin Kaille Churchillin viisaudella. Eipä Kai ole vastannut.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Väyrynen on luvannut erota kulunnen kuukauden aikana monestakin, mutta pyörtänyt puheensa jo hetken perästä, ja hänen poliittinen sidonnaisuus on täysi kysymysmerkki myös hänelle itsellee. Paavoon on jo Suomessa totuttu luottamaan kuin Neuvostoliittoon.
Hienoa, että Kärnä laittaa vastaan ja asialle haetaan oikeudellinen määritys.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Keskustalaisena olen pettynyt siihen, ettei puoluejohdolla riittänyt rohkeutta mittauttaa kannatustaan reilun pelin hengessä Väyrystä vastaan.

Historian valossa on vähintäänkin huolestuttavaa, että johtohenkilöt - olivatpa he sitten puolueen tai valtion johdossa - alkavat valita, ketkä saavat olla ehdolla tehtäviin. Demokratiaan ja oikeusvaltioon tämänkaltainen toiminta ei kuulu.

Itse en äänestä ehdokkaita, joita sopii epäillä rohkeuden puutteesta enkä varsinkaan niitä, jotka eivät puolusta oikeusvaltiota jopa itseäänkin vastaan.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Oli yksi ylimielisimpiä lukemiani/silmäilemiäni blogikirjoituksia. Tämän silmäilin, koska alun hirmuinen pöyhkeys teki selväksi, mitä jatkossa tulee: ei ainakaan mitään tosissaan otettavaa.

Monet ihailevat kirjoittajan keinottelukykyjä, sukkeluutta ja sitkeyttä. Meitä on moneksi. Minun kävi vain sääliksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos Väyrynen alkaa syyllistämään "etelän median" lisäksi myös US:n blogisteja, niin minä ainakin ahdistun ja siirrän kirjoituskoneeni muualle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Paavo Väyrynen, miksi luulet, että sanomisillasi on enää mitään väliä?

Olet kertonut suunnitelmistasi niin monta kertaa puolen vuoden aikana. Juuri mikään suunnitelmasi ei ole toteutunut. En usko nykyiseenkään yhtään sen enempää kuin edellisiinkään.

Luin sepustuksestasi ensimmäisen kohdan. Sitten tuli sinua niin sääli, etten jatkanut pidemmälle. Yhden ihmisen eduskuntaryhmällä ei saavuteta yhtään mitään. Jos saisit jostain vaalipiiristä toisen, olisi kahden edustajan Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä riitaisin ikinä. Kuukauden kuluttua teillä olisi kaksi eduskuntaryhmää. Sinusta kun ei enää ole joukkojen kokoajaksi.

Nyt on hyvän neuvon aika: Jää, Paavo, eläkkeelle. Lopeta höperehtäminen.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Paavo Väyrysen eroamisprosessit, osa 123-

10.1.2017
Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen ja keskustan suhdetta käsiteltiin eilen maanantaina keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön johtokunnan kokouksessa, jossa tultiin yksimielisesti siihen tulokseen, että Väyrynen on oman puolueensa perustamalla eronnut keskustasta.

Keminmaan keskustan puheenjohtajan Tuula Eilittän linjanneen, ettei Väyrynen voi olla keskustan ehdokkaana kuntavaaleissa.
Syynä myöskin tähän on Väyrysen perustama ja puoluerekisteriin rekisteröimä kansalaispuolue.
Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Eilittä ei ymmärrä, miksi Väyrynen ei ole suostunut itse jättämään eroa puolueen jäsenyydestä.
"Oman puolueen perustaminen on selvä valinta. Olen koko ajan odottanut, että Väyrynen ottaisi yhteyttä ja ilmoittaisi erostaan."

Paavo Väyrysen mielestä Keminmaan keskusta rikkoo puolueen sääntöjä.
Väyrynen toteaa tiedotteessaan, että keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön tulkinta asioista ei ole puolueen sääntöjen mukainen.
"Jäsenyys puolueessa voi lakata vain siten, että jäsen itse eroaa paikallisyhdistyksestä tai hänet sen sääntöjen mukaisesti erotetaan sen jäsenyydestä."
Väyrysen mukaan hänen mahdollisesta ehdokkuudestaan kuntavaaleissa keskustan listalla on myös vielä tarpeen keskustella.
"Keskustan listoilla on ollut runsaasti ehdokkaita, jotka eivät ole olleet puolueen jäseniä. Keskustan ehdokkaana on ollut myös muiden puolueiden jäseniä", Väyrynen toteaa.
Eilittän mukaan muodollinen prosessi Keminmaan keskustaseuran erottamiseksi keskustasta etenee nyt omaa rataansa.
Väyrysen mukaan puoluejäsenyys ei ole kunnallisjärjestön päätettävissä, koska vain puoluevaltuusto voi halutessaan päättää erottaa Keminmaan keskustaseuran puolueen jäsenyydestä, jonka jäsenenä ja puheenjohtajana Väyrynen toimii.

3.3.2018
Euroopan parlamentin jäsen Paavo Väyrynen on erotettu kansalaispuolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi, kertoo Kansalaispuolue tiedotteessaan.
Väärinkäytösten lisäksi erottamisen syy on Väyrysen ongelmallinen kaksoisjäsenyys: Hän on ollut sekä Kansalaispuolueen että Keskustan jäsen. Väyrynen on muun muassa ilmoittautunut Keskustan puheenjohtajakisaan.

7.3.2018
Paavo Väyrysen erottaminen kansalaispuolueesta on kumottu toistaiseksi. Helsingin käräjäoikeus määräsi tänään, että kansalaispuolueen hallituksen viime lauantaina vuosikokouksessaan tekemän erottamispäätöksen täytäntöönpano keskeytetään.
Väliaikainen keskeyttäminen liittyy Väyrysen moitekanteeseen, joka on ratkaistavana käräjillä. Väyrysen mukaan viime lauantaina pidetty vuosikokous oli yhdistyslain ja aiemman tuomioistuimen määräyksen vastainen, ja hän vaatii päätösten kumoamista. Keskeyttäminen jatkuu, kunnes käräjäoikeus on ratkaissut, saiko puolue erottaa Väyrysen vai ei.

13.4.2018
"Lähinnä naurattaa", toteaa kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen europarlamentaarikko Paavo Väyrysen eilisestä ilmoituksestaan erota kansalaispuolueen jäsenyydestä.
"Väyrynen ei voi erota puolueesta, jonka jäsen hän ei ole. Hänet on jo erotettu puoluehallituksen päätöksellä."
Kilpeläinen viittaa kansalaispuolueen puoluehallituksen Oulussa 3.3. tekemään päätökseen. Puoluehallitus päätti erottaa Väyrysen kansalaispuolueesta, koska katsoi tämän toimineen sekä sääntöjen että lain vastaisesti.
Väyrynen ilmoitti erostaan eilen julkaisemassaan blogissa.
Hän perustelee eroaan pyrkimisellään keskustan johtoon kesäkuun puoluekokouksessa. Oikeus osallistua puheenjohtajakisaan on kyseenalaistettu, koska hän on samanaikaisesti toisen puolueen jäsen.

25.4.2018
Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) usko keskustapuolueeseen on lopullisesti mennyt.
"Viime viikonloppu jää Suomen poliittiseen historiaan merkittävänä käännekohtana. Ilmeisesti se sinetöi minulle niin rakkaan Keskustan kuihtumisen pienpuolueeksi", Väyrynen kirjoittaa tiedotteessaan.
Hän viittasi keskusteluihin pääministeri Juha Sipilän kanssa ja päätökseensä jättää kisa keskustan puheenjohtajuudesta.
Väyrynen palaa eduskuntaan kesäkuussa vastustamaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.
"Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä."

Johtopäätöksenä Väyrynen aikoo erota keskustan jäsenyydestä.
"Yritykseni muuttaa puolueen linjaa Keskustan puheenjohtajan vaalin ja siihen liittyvän keskustelun kautta epäonnistui. Viimeiset yritykset kariutuivat viime viikonloppuna."
Väyrysen erkaantuminen keskustasta alkoi jo vuoden 2016 alussa.
"Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen."
Väyrynen aikoo olla ehdolla sekä seuraavissa euro- että eduskuntavaaleissa. Vaalipiiri on vielä avoin, mutta puolue on kansalaispuolue.

25.4.2018
Se ei ole vain Väyrysen ilmoitusasia, sillä Väyrynen ei ole kansalaispuolueen jäsen.
"Väyrynen on erotettu puolueesta ja hän on itsekin sen julkisuudessa ilmoittanut. Väyrynen ei johda kansalaispuolueessa yhtään mitään", kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen sanoo.

Puolueen ja Väyrysen välit ovat poikki, sillä Väyrynen on haastanut erottamisensa oikeuteen. Keskusteluyhteys on kadonnut. Kilpeläinen on jutellut Väyrysen kanssa viimeksi helmikuussa. Maaliskuulle yritettiin tapaamista, mutta ne peruuntuivat.
"Mieliala on lähinnä huvittunut. Käännöksiä riittää joka viikolle", Kilpeläinen kommentoi Väyrysen ilmoitusta palata eduskuntaan ja erota keskustasta.
Kilpeläisen mukaan puolueen tekemä päätös erottamisesta on lainvoimainen, mutta se on asetettu toimeenpanokieltoon.
"Me emme riitele, hän riitelee, on pelin henki", Kilpeläinen sanoo.

26.4.2018
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo harkitsevansa Paavo Väyrysen valtakirjan riitauttamista oikeudessa, mikäli Väyrynen todella palaa eduskuntaan kesäkuussa. Kärnän mukaan useat juristit ovat sanoneet Väyrysen paluun eduskuntaan olevan juridisesti haastavaa.
Väyrynen on palaamassa eduskuntaan Kärnän paikalle. Vielä eilen Kärnä sanoi Väyrysellä olevan lain mukaan täysi oikeus ratkaisuunsa.

Lähde: Maaseudun tulevaisuus

27.4.2018 Kainuun Sanomat, pääkirjoitus
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei ehkä pääsekään eduskuntaan vain ilmoittautumalla, vaikka hänet valittiin vuoden 2015 vaaleissa Lapista myös eduskunnan jäseneksi. Väyrysen tieltä väistymään joutuva varamies Mikko Kärnä saattaakin lakiteitse riitauttaa Väyrysen tulon.

Perustuslain ja eduskunnan työjärjestyksen pykälät eivät Kärnän mukaan yksiselitteisesti kerro, voiko edustaja tulla europarlamentista eduskuntaan kesken saman vaalikauden valittuaan heti eduskuntavaalien jälkeen europarlamentin. Luultavasti se silti on mahdollista, vaikka ennakkotapausta ei ole.

Väyrynen tavoitteli vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen ulkoministerin paikkaa Juha Sipilän hallituksessa. Kun paikka jäi haaveeksi, hänelle ei Brysseliä heikommin palkattu eduskuntatyö kelvannutkaan.
Vaalikauden aikana Väyrynen on silti useasti ilmoittanut harkitsevansa tuloa eduskuntaan. Kun häntä ei valittu presidentiksi, tämän piti olla selvä asia.
Väyrynen yrittikin haastaa Sipilän puoluejohtajana. Hän jopa erosi pari vuotta aikaisemmin perustamastaan kansalaispuolueesta. No, itse asiassa hänet myös erotettiin siitä presidentinvaalien laskuihin liittyvän kiistan seurauksena.

Väyrynen huomasi, ettei hänellä ole mahdollisuuksia Sipilää vastaan ja luopui kilvasta.
Tässä vaiheessa hän tarjosi Sipilälle ja keskustalle diiliä: puoluekokous valitkoon hänet puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, niin hän pysyy Brysselissä eikä tule ainakaan heti hämmentämään sotea eikä muutakaan eduskuntaan.

Tämä olisi vaatinut sääntöjen muutosta: nykyisin puoluevaltuusto valitsee puheenjohtajansa keskuudestaan. Sitä paitsi Perä-Pohjolan piiri ei ole nimennyt Väyrystä ehdokkaakseen puoluevaltuustoon, joten hänet olisi pitänyt valita valtuuston puheenjohtajaksi piirien ulkopuolelta.
Tähän väyrystelyyn keskustan äskettäin koolla ollut puoluevaltuusto ei tietenkään lähtenyt.

Niinpä Väyrynen ilmoitti lopultakin eroavansa Suomen Keskustasta. Hän aikoo myös johtaa kansalaispuolueen vaaleihin, vaikka on siitä eronnut ja erotettu.
Eduskunnassa hän äänestäisi maakunta- ja sote-uudistuslakeja vastaan. Syynä on keskustan uusliberaali linja…
Oikeasti syynä on Väyrysen omien unelmien murskautuminen ja katkera kosto niille, joita hän pitää syyllisinä.

29.4.2018 Uusi Suomi
Liike Nytin perustajiin kuuluva viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner arvioi, ettei europarlamentaarikko Paavo Väyrysen paluuta eduskuntaan voida estää.
–Tuo Väyrysen paluu on kyllä ihan selvä. Eduskunnan työjärjestys puhuu paluusta kun Euroopan parlamentin jäsenyys päättyy. Ei siellä ole syitä eritelty. Päättyykö parlamentin kausi vai eroaako itse, ei tuolle ole asetettu laissa tai työjärjestyksessä suoraa merkitystä. Merkitystä yritetään nyt luoda tulkinnan kautta, aikaisemmin SDP:n puoluesihteerinä ja kansanedustajana toiminut Jungner kommentoi Facebookissa.
Väyrynen kertoi keskiviikkona palaavansa eduskuntaan kesäkuussa. Väyrynen kertoi samalla luopuvansa eduskuntaan palatessaan keskustan jäsenyydestä ja kunniapuheenjohtajuudesta sekä irtautuvansa hallituksen sote-uudistuksesta.

Eduskunnasta väistymään joutuva keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan kertoi harkitsevansa Väyrysen paluun riitauttamista. Varakansanedustajaksi vuonna 2015 äänestetty Kärnä on ollut eduskunnassa Väyrysen tilalla.
Jungner muistuttaa, että Suomessa on perustuslakia myöten monin tavoin suojeltu kansanedustajan oikeutta olla edustaja. 
–Kansanedustajan oikeus olla edustaja on meidän demokratiassa pyhä. Tässä tapauksessa siis Väyrysen oikeus, ei Kärnän joka on vain varaedustaja, hän toteaa.
–Nyt jos Väyrysen paluuta viivytetään jonkun kevyen eduskunnan työjärjestyksen tulkintaväitteen perusteella, jotta isoja lakiuudistuksia saadaan varmemmin läpi, on kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta. Toivottavasti tuohon ei mennä. Ei olisi kovin arvokasta.  Se että Väyrynen pelaa minkä voi, ei tarkoita sitä että valtiovallankin pitäisi ryhtyä häntä vastaan pelaamaan, niin inhimillisesti ymmärrettävää kuin moinen onkin, Jungner jatkaa.

Mikko Kärnä on vedonnut eduskunnan työjärjestyksen 77 §:ään, jossa sanotaan näin: ”Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin vaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä ennen parlamentin ensimmäistä täysistuntoa. Eduskuntavaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 12 kolmantena päivänä siitä, kun hänen kansanedustajan valtakirjansa on tullut tarkastetuksi. Jos hän toimii jäsenenä Euroopan parlamentissa, hänen edustajantoimensa hoitaminen keskeytyy silloin, kun hänen varaedustajansa valtakirja on tarkastettu.”
–No ei se kyllä ole selvä juttu ja ihan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoidenkin mukaan. Haastava homma, joka on selvitettävä. Perustuslaki lähtee nimittäin siitä, että vaihdot tapahtuvat vaalien kautta, Kärnä vastaa Jungnerille Facebookissa.
Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvisti torstaina Iltalehdelle, että Väyrysen-Kärnän tapaus aiheuttaa todellista perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.
– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoi.
Tuovisen mukaan eduskunnan työjärjestyksessä otetaan kantaa menettelytapoihin vaalien jälkeen. 
Tuovisen mukaan Väyrysen paluuaikeet tulevat johtamaan perustuslain 28. pykälän tulkintaan. Pykälän mukaan edustajatoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä.
– Käsitykseni mukaan perustuslain kyseisestä pykälästä on erilaisia kantoja. Eli kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä ennen kuin ollaan kesäkuun 10. päivän tienoilla, Tuovinen sanoo Iltalehdelle viitaten Väyrysen mainitsemaan paluupäivään.
Paavo Väyrynen itse sanoo luottavansa siihen, että paluuseen liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken.

29.4.2018
Kaiken jälkeen Väyrynen on ansainnut sen, että hänen paluupyrkimys eduskuntaan riitautetaan kunnolla aina ylimpiä oikeusistuimia myöten. Mielenkiinnolla myös odotan hänen läpipitävät näytöt siitä, että hän on eronnut europarlamentin mep-pestistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset