Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Donald Trumpin ”Big Deal” etenee

Kun Donald Trump oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi, kirjoitin blogin (Donald Trumpin ”Big Deal”? 10.11.2016), jossa arvelin, että suurten kauppojen ja sopimusten miehenä hän saattaisi tavoitella kansainvälisessä politiikassa jotakin samankaltaista kuin Ronald Reagan aikoinaan.

Voidaan sanoa, että Ronald Reagan lopetti kylmän sodan kauden. Hän käynnisti niin mittavan asevarustelun, että talousvaikeuksista kärsineellä Neuvostoliitolla ei ollut varaa vastata siihen. Tämä myötävaikutti historiallisten aseriisuntasopimusten solmimiseen ja lopulta myös Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajoamiseen.

Kylmän sodan kauden päätyttyä käynnistyi globalisaatio, jonka ansiosta monet entiset kehitysmaat ovat vaurastuneet ja haastavat nyt Yhdysvaltain taloudellisen johtoaseman. Jotkut niistä haastavat myös Yhdysvaltain poliittista ja ajan oloon jopa sotilaallista johtajuutta. Yhdysvalloissa koetaan, että globalisaatio on vahingoittanut maan taloutta ja työllisyyttä.

Euroopassa käynnistyi EU:n laajentuminen ja sen kehittyminen ylikansalliseksi liittovaltioksi. Unioniin liittyneissä Baltian maissa ja myös useissa Varsovan liiton entisissä jäsenmaissa on historiallisista syistä vallalla hyvin kielteinen suhtautuminen Venäjää kohtaan. Tämä on vaikuttanut kielteisesti koko EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Kirjoitin blogissani, että Donald Trumpin suuri sopimus – ”Big Deal” – voisi olla Yhdysvaltain ja EU:n palaaminen yhteistyön tielle Venäjän kanssa. Yhdessä ne voisivat rakentaa vastapainoa globaaleille kilpailijoille – ennen kaikkea voimistuvalle Kiinalle.

Viime aikoihin saakka on näyttänyt siltä, että olin erehtynyt arviossani. Trump joutui sisäpoliittisten paineiden vuoksi hyväksymään jopa Venäjälle asetettujen pakotteiden tiukentamisen. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat kauppasodan partaalla. Eurooppalaisia Nato-liittolaisia Trump on kovistellut kantamaan suurempaa taakkaa puolustusmenoista.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä aloittanee kehityksen, jonka kautta Yhdysvallat ja Venäjä palaavat yhteistyön tielle.

Turvallisuuspolitiikassa tämä merkinnee toisen osapuolten legitiimien turvallisuusetujen huomioon ottamista, mikä vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta. Osaltaan tämä saattaisi helpottaa myös EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoitumista. Poliittisella tasolla ”Big Deal” alkaisi toteutua.

Kauppapolitiikassa Venäjän ja Yhdysvaltain välillä ei ole merkittäviä jännitteitä. Ne ovat itse asiassa samalla puolella, kun molemmat pyrkivät kaupan esteitä asettamalla suojelemaan omaa tuotantoa ja saamaan maahansa ulkomaisia investointeja.

Suurin haaste on EU:n ja Yhdysvaltain kauppapoliittinen vastakkainasettelu. Sen purkamiseksi osapuolten tulisi ymmärtää toistensa lähtökohdat.

EU:ssa tulisi hyväksyä se tosiasia, että Yhdysvaltain uusi kauppapolitiikka on pysyvä ilmiö ja että se johtaa kansainvälisen kaupan sääntöjen muuttumiseen. Tästä puhuin tammikuun presidentinvaalien yhteydessä (https://www.youtube.com/watch?v=uL7K-ms6ia4 –Turun puhe 15.12.2017  5´25”-18´00”, erityisesti 12´20”-18´00”).

Yhdysvallat katsoo, että se on kärsinyt liberaalista vapaakaupasta, kun tuotantoa on siirtynyt liiaksi etenkin Kiinaan ja muihin nouseviin kehitysmaihin. Kaupan uusista esteistä kärsivät kaikki, mutta Yhdysvallat laskee, että valtavan kauppatasevajeensa vuoksi se selviytyy voittajana.

Yhdysvaltain tulilinjalla on erityisesti Kiina, jonka kanssa sillä on lähes 300 miljardin dollarin suuruinen vuotuinen alijäämä. EU:ssa silmätikkuna on erityisesti Saksa, jonka ylijäämä on yli 50 miljardia dollaria.

On ilmeistä, että Yhdysvallat asettaa valikoivia tuontitulleja maille, joiden ylijäämät ovat suurimmat. Se liittoutuu muiden sellaisten maiden kanssa, jotka pyrkivät tasapainottamaan ulkomaankauppaansa tuontirajoitusten avulla. Myös kauppapolitiikan monenkeskisen kaupan pelisäännöt muuttuvat.

EU:n yhteiselle kauppapolitiikalle Yhdysvaltain muuttunut linja asettaa vakavia haasteita. Tähän liittyy myös euron tulevaisuus.

Saksan suuri vientiylijäämä johtuu ennen muuta siitä, että yhtenäisvaluutta euro on sen taloutta ajatellen liian heikko. Jos Saksalla olisi oma valuutta, se olisi merkittävästi euroa vahvempi. Jos USA asettaa Saksan vientiylijäämän vuoksi EU:lle tuontitulleja, ne kohdistuvat myös niihin maihin, jotka ovat kärsineet jäsenyydestään euroalueessa.

Ajautuminen kauppasodan kaltaiseen tilanteeseen aiheuttaisi suuria muutoksia maailmankauppaan, ja talouskasvu saattaisi ainakin väliaikaisesti heikentyä. Maakohtaiset erot olisivat suuret.

Uudella kauppapolitiikalla on myös monia myönteisiä vaikutuksia. Yksi niistä on se, että tuotanto siirtyy lähemmäksi kuluttajia, jolloin tavaroiden kuljettaminen maasta ja maanosasta toiseen vähenee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Paavolta hyvin johdonmukainen ja perusteltu kirjoitus, kiitos.

Tietenkin on valtioiden johdon käytettävä keinoja tarpeen mukaan eikä uskottava mihinkään yksittäiseen talousoppiin. Talouden johtaminen on liikkuvaan ja muuttuvaan maaliin ampumista eikä jonkin talousopin jäykkäniskaista toteutusta. Tästä on loistava esimerkki Kiinan talouden muutos viimeisen 40 vuoden ajalta.

Meillä ns.talousasiantuntijat ovat aina kuin sopulit ja eli yhden aatteen ihmisiä kerrallaan. Sotien jälkeen vasemmiston talousnäkemykset olivat se oikea oppi ja nyt vapaana rehottava globaali finanssibisnes ja kauppa sekä tuotanto.

Usko on vahva jatkuvaan kasvuun ja kulutukseen sekä koko maailmantalouden velkavetoisuuteen, jossa maksuväline on katteeton raha ja finanssituotteet. Istumme toimivan tulivuoren päällä ja nobelisteista alkaen ollaan täysin sokeita tilanteen räjähdysherkkyydelle ja labiiliudelle.

Perinteisesti nämä globaalit taloussotkut hoidetaan sotimalla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eipä tuohon voi lisätä mitään!

Loistava analyysi.

Mitäköhän tapahtuu jos Venäjä ja Usan välit paranevat mutta Eurooppa jää Venäjän kanssa napit vastakkain? Vai onko tämmöinen edes mahdollista? Onko Eu vaan Venäjän kanssa huonoissa väleissä koska yhdysvallat on?

Joten jos heidän suhteet paranevat niin Autommaattisesti Eu:n ja Venäjän suhteet parantuu?

kiva olisi saada, vastauksia näihin kysymyksiin?

Ilkka Luoma

Trumpin on liki pakko saada Putin puolelleen, koska muussa tilanteessa "ässien ollessa Putinin taskussa" - Venäjä "ajautuu tarkoituksella" Kiinan taskuun!

Tomi Vaalisto

Eipä ajaudu. Veli venäläinen ei pysty tuottamaan ainakaan petrokemian tuotteitaan ilman länsimaista tekniikkaa. Kiinalaisilla ei sellaista ole.

Tomi Vaalisto

Putin on kokouksessa täydellinen altavastaaja. Ehkä hän on ymmärtänyt ettei tulevaisuutta voi rakentaa pelkällä uholla.
Venäjä ei ole hyökättyään Georgiaan kymmenen vuotta sitten pystynyt ratkaisemaan yhtään ainoaa Venäjän ulkopoliittista ongelmaansa vaan nyt ns jäätyneitä konflikteja on useita.
Trump ei auta häntä ratkaisemaan niitä asioita, jotka ovat Venäjän olisi ratkaistava.

Ilkka Luoma

Trumppimainen uho on aivan omaa luokkaansa - muun muassa katsottaessa Korean niemimaalle, tosin se laantui ja hiipui liki olemattomiin - Kim & Trumpin tapaamisen myötä, jota Venäjä oli vahvasti Kiinan kanssa alustanut - puhutaan Pekingin tiekartasta.

Trumppistinen uho ilmentyi erinomaisesti kuiskauksessa Kiinan presidentti Xi' n korvaan päivälliskutsujen jälkiruoan yhteydessä - "Aloitin juuri Syyrian pommitukset" ... tapahtui Xi' n vieraillessa Floridassa Trumpin residenssissä.

Tomi Vaalisto

Ei suinkaan.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean tapaamisen taustalla oli Pohjois-Koreassa vieraillut delegaatio Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Chung Eui-yong.
Kiinahan on yksi syypää Korean tilanteeseen: YK oli saanut koko Korean niemimaan hallintaansa, mutta Kiina hyökkäsi Koreaan lokakuussa 1951, jolloin sota jatkui vielä kaksi vuotta satoine tuhansine uhreineen.
Kiinan syytä on se, että tuo kammottava Kimin diktatuuri on olemassa.

Joku "Pekingin tiekartta" kuuluu sarjaan hevosmiesten tietotoimiston uutisia ja alunperin sitä taidettiin lanseerata termillä "The Beijing' s Road Map", jossa näyttäisi olevan parikin kielioppivirhettä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Ei liity Paavoon, mutta todellisuus on tässä tuotava lukijoiden vuoksi esille:

Juurisyynä Korean pakkojakoon ovat US ja muinoinen NL; nämä II Maailmansodan ainoat voittajavaltiot juoksivat siihen saakka yhtenäiset korealaiset halki 28 leveyspiiriltä - kysymättä korealaisilta mitään.

US on sotakoneineen vielä paikalla - NL on valtiorakenteena romahtanut, mutta venäläisinä jälleen merkitävästi taustavaikuttajina ---

~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171201220057383... -

"Venäjän duuma: Pohjois-Korea valmis keskustelemaan USA:n kanssa Venäjän avustuksella
perjantai 01.12.2017 klo 10:27

Duuman delegaatio on parhaillaan vierailulla keskiviikkona ohjuskokeen tehneessä Pohjois-Koreassa ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #13

Venäläiset vierailivat Pohjois-Koreassa viime vuoden lopulla ja diktaattori Kim taas Kiinassa, mutta Etelä-Korea junaili Kimin ja Trumpin tapaamisen.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajoivat japanilaiset pois Koreasta 2. maailmansodan lopulla ja YK järjesti 1947 vaalit Koreassa, mutta pohjoisessa kommunistit estivät ne.
1950 kommunistit työntyivät etelään aloittaen Korean sodan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole koskaan hyväsynyt käsitettä "toisen osapuolen legitiimit turvallisuusintressit". Jokaisen maan turvallisuusintressit ovat tasan tarkkaan yhtä legitiimejä.

Ilkka Luoma

Tämän topicin myötä Paavon merkittävyys korostuu perustamalleen Kansalaispuolue rp' lle - Väyrysen kokemuksella saadaan uskottavuutta kansalaisliikkeelle, joka on sinällään innovaatio Suomen olosuhteisiin - ja erityisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tämänkin vuoksi nykyisen "laillisesti epäselvän Kapu-johdon" merkitys jää vähälle, mitenkään aliarvioimatta heitä - vain peilaamalla poliittiseen kokemukseen ... ja niinpä nyt tuntuu siltä, että riitelyn aihe on myrskyä vesilasissa tai jopa vain lillukan varsia ...

Veikkaan valistuneesti, että Kapu päätyy perustajansa käsiin, ja josta on mukava sitten jatkaa Suomelle uutta linjaa - tosin linnarauhakin on edelleen mahdollinen!

Tomi Vaalisto

Kysymyshän on kirjanpidosta ja sen epäselvyyksistä, joita ei sisäisesti pystytty ratkaisemaan.
Asiahan on aika yksinkertainen: joko tilit ovat kunnossa tai sitten ei ja asia 100% varmasti ratkeaa.

Toki Kansalaispuolue on jakautunut kahteen ryhmään, joilla on jopa omat logot: edistyksellisillä on kilpi, jossa KP (=Kilpeläisen puolue) ja taantumuksellisilla sumppuun uinut vastarannan kiiski.

On muuten mielenkiintoista, että mediaa, Yhdysvaltoja, EUta, euroa, Natoa ja Ukrainaa riekkuvat sekä Krimin miehityksen hyväksyvät systemaattisesti kirjoittavat genetiivin kieliopillisesti väärin heittomerkillä. Onko se kohudosentin oppeja? Vai kirjoitetaanko kohudosent´in ;D

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Veikkaa vaan, oikeudessa ei sitten veikata.

Ilkka Luoma

Aivan, annetaan oikeuden päättää - ehkä OTT Kari Uoti hallitsee homman?

...
PS.
Paavon saamat 180 000 presidentinvaaliääntä olivat Paavon - ei Kapun (=Kansalaispuolue rp) ... Jos vertaamme nyt tuota äänestäjäpotentiaalia nykysinisiin viidellä ministerillä - niin jo siinä kansakuntakin nauraa ;)

...
PS2.
Nyt Paavon on syytä olla tarkkana ketä valitsee luottohenkilöikseen.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #14

Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin hän taitaa olla asiakassuhteensa vuoksi koko kansan Paavoon.

Aikaisempien vaalien äänisaalis ei kumuloidu seuraavaan, mutta silti nauraa saa ja se on jopa suosilteltavaa.

Johtajan sisäpiiriin näyttää olevan kova tunku.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Kerrotko lukijoille väitteesi Kari Uotin rikollisuudesta?

Näin kirjoitit:

"Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin ... "

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #17

Eikö "lukija" :D lue lehtiä? Lööppijuttu aikoinaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Aikamuoto - esitit, että on rikollinen!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14

Miksi Kapun olisi pitänyt osallistua Väyrysen vaalikuluihin, vaikka hän ei ollut edes puolueen ehdokas?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Normaali rahoitusketju puolueen perustajalle ja presidentinvaaliehdokkaalle ja puolueen rekisteröitymisen päämahdollistajalle. Paavon asetti ehdokkaaksi kansalaisliike, jolle Paavo siirsi (lainaamalla?) omia rahoja, jotka taas siirrettiin puolueelle lainana, joilla maksettiin puoluettakin tunnetuksi tekemiä muun muassa vaalimainoksia ja ehdokkuuskampanjaa -

... olin itse mm. Vantaan Myyrmäessä, kun silloinen puheenjohtaja Kilpeläinen liikuttavan yhtämielisesti kannusti ja kannatti Paavoa menestymään pr.vaaleissa - sillä olihan selvä, että samalla tehtiin puoluetta tunnetuksi - siis Kapua ja suurelle yleisölle tuntemattomia puoluevaikuttajia.

Rahoituksen takaisinmaksuksi olisi oletettu myöhemmin läpipääsevien kansanedustajien saamista verovaroista rahoitetuista puoluetuista - kohtuullista, eikö?

Eli - nyt tekemään linnarauha, sillä se vie Kapun menestykseen. Paavo tekee toki ilman sitäkin menestyksen uudella liikkeellä, otaksuisin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Nyt menee sivuraiteille eikä asiasta sana-akrobatialla selviä.

Kun tilintarkastus ei mene läpi - kuten Kansalaispuolueessa kävi - asia on pakko selvittää. Aluksihan sitä pyrittiin selvittämään sisäisesti, mutta se epäonnistui. Silloin ainoa vaihtoehto on viedä asia eteenpäin, mikä onkin tehty.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #33

Puolueen perustajaa koskee samat säännöt kuin muitakin jäseniä. Ei Väyrysellä ole mitään erityisoikeuksia Kapun suhteen. Normaalia rahoitusketjua ei tarvitse käsitellä käräjäoikeudessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

No, annetaanhan oikeuden toimia - asianajajineen :)

Ilkka Luoma

Itse topicciin ja Paavon pohtimaan "superdiiliin":

" ... Trump sen sijaan on kiintoisa epäperinteellispoliitikko, olematta ennakoitavissa. Liikemiesdiilimäisesti yllättävä, suoraviivaisen nopea ja herkästi suuttuva [E -sitäkin Trump on, jos provisiot jäävät saamatta. Diili on Trumpille aamun heräämissana – sellainen olisi oltava jatkuvasti nähtävillä ja siispä hän pukee ulkopolitiikkaansa liikemiesmäisiä periaatteita – olematta liikemies, jonka sana on täysin luotettava.

Erään asian Trump on omaksunut hyvin – ja se on lupaus, tässä vaalilupaus ja niiden reippaan kokoinen lupauskori, jota koetetaan nyt toteuttaa – kaikin keinoin. Eräs lupaus oli tehdä Amerikasta jälleen suuri, vaikka suuri tuo on nytkin – ainakin ympäristökäyttäjänä, kuluttajana ja sotijana – kaikkialla ympäriinsä, mutta kaukana omilta rajoiltaan … siksi olikin ”osin yllättävää”, että Trump olisi ollut suunnittelemassa taisteluhyökkäystä – Venezuelaan [2. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/trumppismi-... -

.

Tomi Vaalisto

"Trump olisi ollut suunnittelemassa taisteluhyökkäystä – Venezuelaan [2. ... ""

Onko väitetyn hyökkäyksen läähteenä jotain muutakin kuin väittäjän oma jenkkifobistinen mielipidekirjoitus...?

Ilkka Luoma

" ... olisi ollut ... "

...
Erään asian Trump on omaksunut hyvin – ja se on lupaus, tässä vaalilupaus ja niiden reippaan kokoinen lupauskori, jota koetetaan nyt toteuttaa – kaikin keinoin. Eräs lupaus oli tehdä Amerikasta jälleen suuri, vaikka suuri tuo on nytkin – ainakin ympäristökäyttäjänä, kuluttajana ja sotijana – kaikkialla ympäriinsä, mutta kaukana omilta rajoiltaan … siksi olikin ”osin yllättävää”, että Trump olisi ollut suunnittelemassa taisteluhyökkäystä – Venezuelaan [2.

[2 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005744102.html -

Ote: ”Trump ehdotti toistuvasti hyökkäämistä Venezuelaan ja yllätti neuvonantajansa, kertoo uusi raportti - Trumpin hallinnon virkamiesten kerrotaan vuorotelleen siinä, kenen vuoro milloinkin on yrittää saada presidentti luopumaan ideasta … ” -HS-toimittaja Emilia Tykki – 05072018.

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/trumppismi... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #34

No jaa, sotilaallisia toimia Trump on väläytellyt, mikä voisi olla mahdollista jos maa ajautuu samanlaiseen kriisiin kuin Libya tai Kosovo.

NATO -johtoinen Kosovon operaatio onnistui erinomaisesti kun taas YK-vetoinen Libya ajautui uuteen sisällissotaan kun YK operaatio loppui.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

Menestyksekkäin oli oikeastaan YK:n antamalla mandaatilla USA:n toteuttama Persianlahden sota, jossa Irak ajettiin ulos Kuwaitista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Kosovo oli ilman mitään mandaattia USAF taistelurynnäkköisku Serbiaa vastaan - pommitettiin samalla Kiina Belgradin suurlähetystöä - oli kuuleman mukaan CIA-operaatio.

...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

"oli kuuleman mukaan CIA-operaatio."

Kuka mitäkin kuulee. Kiinassa noin sanottiin, asuin silloin siellä. Mutta jos ajattelee tilannetta, josssa yhteen kaupunkiin pudotetaan viitisensataa pommia muutaman viikon aikana, ei ole ihme, että niitä osuu vähän sinne sun tänne. Sveitsinkin suurlähetystö sai osuman, mutta ei Sveitsi väittänyt sitä CIA:n operaatioksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

" ... Yksi lentokoneesta laukaistu täsmäase tuhosi siviilejä täynnä olevan bussin. Keski-Serbiassa erästä lasten päiväkotia oli vahingossa pommitettu, Nato tosin pahoitteli tapausta ja jatkoi pommitusta harhaosumista huolimatta. Samoin Kiinan suurlähetystöä pommitettiin (väitetysti vahingossa, mutta myöhemmin on käynyt ilmi, että kyseinen isku oli sodan ainoa, jolle CIA valitsi kohteen).[52] Myös jotkut Naton tarkoituksella pommitettavaksi valitsemista sekä siviileille että sotilaille hyödyllisistä kohteista olivat mm kouluja ja sairaaloita. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosovon_sota -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #50

No, joka tapauksessa Kosovon kansanmurha loppui ja Milosevic joutui vankilaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #51

Pommitusten puhuttiin kansanmurhasta ja kauhisteltiin jopa miljoonan kosovolan albaanin olevan pakosalla tai joutuneen kansanmurhan kohteeksi. Selkkauksen loputtua todettiin kuolonuhreja tulleen noin 10000 sisältäen kaikki etniset ryhmät ja albaaneja näistä runsas puolet. Sodan suurin "etninen puhdistus" ilmeisesti oli kun amerikkalaishävittäjä pommitti kosovon albaanien pommituksia pakenevaa bussisaattuetta.

Lopputulemasta sen verran että muinaisessa blogitekstissäni kuvasin Kosovoa

“as Serbian province, occupied and now international protectorate administrated by UN Kosovo mission; as quasi-independent pseudo-state has good change to become next “failed” or “captured” state; today’s Kosovo is already safe-heaven for war criminals, drug traffickers, international money laundry and radical Wahhabists – unfortunately all are also allies of western powers”.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #54

Höpö höpö

BIRNin mukaan Kosovossa kuoli tai katosi 13517 ihmistä tammikuun 1998 ja joulukuun 2000 välisenä aikana. Tilaston mukaan heistä oli 8661 albaanitaustaisia, 1797 serbejä ja 447 muita kansallisuuksia kuten kroatteja.

Human Rights Watchin mukaan Vučitrn verilöylyssä 3.5.1999 serbit tappoivat yli sata albaanipakolaista, Velika Krusan verilöylystä, jossa tapettiin yli sata siviiliä 25.3.1999, Slobodan Milošević sai syytteen, Pusto Selon verilöyly, niin kutsuttuja the yellow house case -uhreja on satoja serbejä ja muitakin vastaavia on kymmeniä.

Nato pommitti 14.5.1999 albaanipakolaisia, joista kuoli 87 ja haavoittui 60.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #57

"BIRNin mukaan Kosovossa kuoli tai katosi 13517 ihmistä tammikuun 1998 ja joulukuun 2000 välisenä aikana. Tilaston mukaan heistä oli 8661 albaanitaustaisia, 1797 serbejä ja 447 muita kansallisuuksia kuten kroatteja."

Minä saan näistä yhteensä vajaat 11 000 kuollutta ja kadonnutta en 13517. Joka tapauksessa suuruusluokka lähellä ilmoittamaani ja ja 1-2 % kauhukuvista jolla pommituksia perusteltiin. Toisekseen tilasto näkyy ulottuvan joulukuuhun 2000, pommitukset loppuivat jo 1999 ja sen jälkeen tapettiin lähinnä serbejä albaanien tehdessä etnisiä puhdistuksiaan. Muistan ajat hyvin koska mainitun vuoden vietin siellä itsekin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #59

Kun väität, että "Sodan suurin "etninen puhdistus" ilmeisesti oli kun amerikkalaishävittäjä pommitti kosovon albaanien pommituksia pakenevaa bussisaattuetta", ei selvästi tiedä noista kymmenistä muista Kosovon sodan joukkosurmista yhtään mitään.

HRWn Kosovo raportissa joukkosurmat ovat lueteltu kaikki. Niistä luettelinkin muutaman, mutta ehkäpä ongelmasi on luetun ymmärtäminen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #64

Siksi sanoinkin ilmeisesti. Jotain kyllä tiedänkin siltä pohjalta kun pommitusten jälkeen liki kolme vuotta kuuntelin eri puolilta tarinoita - niin tekijöiltä kuin uhreiltakin - paikan päällä jonkun kuoleman näin muutaman metrin päässä itsekin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Paikalla olleet tietävät yleensä enemmän kuin sohvakirjoittajat.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #65

Kosovossa ja Balkanilla on aika moni muukin käynyt. Suurin osa on sinulta jäänyt kuulematta, koska tiesit vain 14.5.1999 tapahtuneen NATOn pommituksen ja pidit sitä erheellisesti pahinpana.

Tässä on Wikin lista joukkomurhista ja Human Rights Watchin raportti:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in...

https://www.hrw.org/legacy/reports/2001/kosovo/

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #69

Kyllähän siellä varmaan moni on käynytkin, itse katson liki kolmivuotisen asumisen ja parinkymmenen sen jälkeisten vierailujen pohjalta omaavani jonkinlaisen yleiskuvan tilanteesta. Ja toki tiedän raportoitujen tapahtumien ohella myös sisäiseen käyttöön saamiani julkaisemattomia raportteja ja raportoimattomia tapahtumia. Olen myös nähnyt miten raportteja kirjoitellaan ja jonkun tilannekuvauksen tehnyt siellä itsekin eli en nyt ikuisena totuuna kaikkia pidä. Esimerkiksi sanavalinnoilla voidaan raportteja värittää mieleisiksi - kuoliko joku taistelussa vai väijytyksessä, oliko kuollut siviili vai paramilitaari, oliko kyse etnisestä puhdistuksesta vai sotarikoksesta kun naisten ja lapsien sijaan vain miehiä tapettiin, kuoliko joku omien toimesta tai oliko tapahtumapaikka muutoin lavastettu mediaa tai tarkkalijoita varten jne... Sivuseikkana mainitsemani pommitus oli lähinnä ironinen provo osoittamaan pommitusten kaoottisuutta, nehän tehtiin tappioiden minimoimiseksi suhteellisen korkealta jolloin ei aina tiedetty kenen niskaan pommit putoavat ja mikä vaikutus iskuilla oli; jälkikäteen sitten huomattiin ohjusten osuneen vaikkapa serbien tekemiin pahvipanssareihin (decoyt) ym kulisseihin kun nämä aselevon jälkeen liki täydessä varustuksessa vetäytyivät operaatioalueilta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #71

Just joo...että sananvalinnoilla voidaan värittää raportin mieleisekseen...

Kerrotko sitten mitä HRWn raportissa on väritetty väitteesi mukaisesti? Vien milelläni terveiset raportin tehneelle organisaatiolle.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #72

Puhuin raporttien tulkinnallisuudesta/poliittisuudesta yleensä. Mitä HRW:iin tulee niin myös sitä on kritisoitu jopa perustajiensa toimesta. Ote https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Human_R...

HRW has been accused of evidence-gathering bias because it is said to be "credulous of civilian witnesses in places like Gaza and Afghanistan" but "skeptical of anyone in a uniform."[1] Its founder, Robert Bernstein, accused the organization of poor research methods and relying on "witnesses whose stories cannot be verified and who may testify for political advantage or because they fear retaliation from their own rulers."[2] In October 2009, Bernstein said that the organization had lost critical perspective on events in the Middle East:[2] "[T]he region is populated by authoritarian regimes with appalling human rights records. Yet in recent years Human Rights Watch has written far more condemnations of Israel for violations of international law than of any other country in the region."

Ilkka Luoma

Ketjussa esiintyy kovia väitteitä - nro 16:

Kerrotko lukijoille väitteesi Kari Uotin rikollisuudesta?

Näin kirjoitit:

"Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin ... "

...
Kysymys lukijoille - olisiko tähän jotain dokumenttia tai lisätietoa?

Tomi Vaalisto

Älähän mene asian edelle - se kestämätön väite kuului:

"Aivan, annetaan oikeuden päättää - ehkä OTT Kari Uoti hallitsee homman? "

Ilkka Luoma

OTT Uoti saattaisi olla asianajajana, ja taitava sellainen osaa hommansa.

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #24

Voi olla, mutta kirjoitit oikeuden päätöksestä ja kolpasit siihen Uotin. Se yhtälö ei toteudu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luoma, luuletko että tuomioistuimen jäseneksi (= "päättämään") pääsisi henkilö, jolla on rikosrekisterissä kuuden vuoden tuomio ja joka on edustanut yhtä riidan osapuolta aikaisemmin (= jääviys).

20 vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä poistetaan tiedot rekisteristä yli kahden ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksesta.

Älä nyt taas jankuta.

Ilkka Luoma

Ensinnäkin nyt kommentissa 16 esitettiin henkilöä rikolliseksi [" ... Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin ... " -lainaus kommentista nro 16], toisekseen oikeudessa toimii tuomarin/ tuomarien lisäksi rikostapauksissa syyttäjä ja osapuolien asianajajat - uskoisin OTT Kari Uotin olevan taitava asianajaja, joka näyttää ottaneen kantaa lakimiehenä jo nyt asiankulkuihin - tässä jupakassa. Siviilijutuissa ovat asianajajat merkittävässä roolissa ja heidän vaikute, taito ja esitetyt todisteet ohjaavat tuomarin/ tuomarien päätöksiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Ihan totta? Taisit opettaa isääsikin...

Päättämään ei Uoti pääse, ja rikosrekisteri sitten vahvistaa muun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin kukaan suomalainen politiikko elää menneisyydessä kuten Väyrynen ja mikä pahinta, hän haikaileee vielä sitä menneisyyttä takaisin.

Ilkka Luoma

Tähän sopii erinomaisesti vanha sanonta:

"Tunne eilinen, niin tänään voit oivaltaa huomisen"

Ilkka Luoma

Mennäänpä takaisin topicciin ja Paavon ajatukseen "superdiilistä", jonka Trump tarvitsee muun muassa tämän takia:

Amerikkalaisten olisi ymmärrettävä tasatahtia eteneminen. Korean niemimaalla on raskaat US- taistelujoukot, niitä tulee vähentää tasatahtia ydinaseiden kanssa. US on tietoinen Pekingin tiekartasta. US tietää lisäksi, että se tarvitsee Kiinan ja Venäjän tuen saavuttaakseen tuloksia Korean niemimaalle. Korealaisille tärkein asia on rauhansopimus, jonka jälkeen Kiina purkaa pakotteet ja rahoittaa rautatien Korean niemimaan halki Kiinaan ja Venäjälle ...

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005747622.html -

.

Tomi Vaalisto

Höpö höpö.

Ei Yhdysvalloissa tai muuallakaan ole kuultu "Pekingin tiekartta", joka kuuluu sarjaan hevosmiesten tietotoimiston uutisia. Alunperin sitä taidettiin lanseerata termillä "The Beijing' s Road Map", jossa näyttäisi olevan parikin kielioppivirhettä.

Oikaistaanpa myös noita pakotteita: ne koskevat vain Pohjois-Korean diktatuuria.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on pyytänyt Kiinan presidentti Xi Jinpingin apua Pohjois-Koreaa vastaan suunnattujen pakotteiden lopettamiseksi vieraillessaan Pekingissä viime kuussa.

".. jonka jälkeen Kiina purkaa pakotteet ja rahoittaa rautatien Korean niemimaan halki Kiinaan ja Venäjälle ..."

Ei tarvitse, on jo rakennettu ja pakotteet koskevat vain pohjoista diktatuuria

Koreasta menee rautatie Pekingiin ja Pyongra -rata Venäjälle. Molemmat ovat Pohjois-Korean päärautatielinjoja, jotka ovat tuttuja lehtiä seuraaville. Jo ensimmäinen diktaattori Kim Il Sung käytti niitä matkoillaan Moskovaan ja Pekingiin.

Ilkka Luoma

Japanilaisten osin rakentama rautatielinja heidän miehityskaudeltaan, jo vajaa 100 vuoden takaa - ei vastaa nykyaikaista tavaraliikennettä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Ei suinkaan. Moderni Pyongra -rata on Pohjois-Korean tärkein ratalinja. Se rakennettiin kyllä vuosikymmeniä sitten, mutta sitä on modernisoitu ja nyt se on jopa sähköistetty.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pyongra_Line

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

" ... Korealaisten mielenkiinto liittyy Pohjois-Korean läpi kulkevan radan avaamiseen. Se pudottaisi kuljetusten matka-ajasta kolme, neljä päivää. Pohjois-Korean puolella ratoja on itse asiassa kaksi. Ratayhteys avataan näinä päivinä virallisesti kumpaakin rataa käyttäen. Ratayhteyden kantokyvyn vahvistaminen raskaalle liikenteelle tulisi vielä saada valmiiksi, nykykunnossa rata on ajettavissa vain 30 km/t vauhdilla. ... "

~ http://www.ts.fi/mielipiteet/aliot/1074122832/Uusi... -

Turun Sanomat 25.5.2006

...
" ... Pohjois- ja Etelä-Korea ovat aloittaneet neuvottelut junayhteyden avaamisesta maiden välille. Yhteys olisi historiallinen, sillä maiden välillä ei ole Korean sodan jälkeen liikkunut edes posti, matkustajaliikenteestä puhumattakaan ... "

~ https://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2467547 -

.
Mikäli korealaiset pääsevät rauhansopimukseen, avustaa Kiina tuota ratayhteyttäkin - ja tämän Trump tietää. Nyt kun Trump tapaa Putinin on hänen saatava suotuisa yhteistoiminta Venäjän kanssa käyntiin, sillä liian läheinen Venäjän yhteys Kiinaan ei ole US-etujen mukaista ... ja tuolla radallakin on pieni vaikutus, sillä se kulkee myös pitkät matkat Venäjän läpi muun muassa EU-Eurooppaan.

US syrjäytyy nyt helposti eri painopistealueista maailmalla. Tämänkin Trump tietää - kuten Putinkin.

.

Ilkka Luoma

TIISTAINA, KESÄKUUTA 05, 2018
Kim Jong-un' in opastava Pekingin tiekartta

" ... Tunnetusti Korean niemimaalla on rauhallinen, mutta uhoava – ainakin toistaiseksi laantuva sanasotatila – ilman varsinaista sotaa. Ymmärtääksemme tapausta paremmin on katsottava aina vuoteen 1945.

Tuolloin Japanin perääntyessä osaltaan miehittämältään Aasian mantereelta ja koko Korean niemimaalta – kiiruhtivat sotilassaappaat kopisten kaksi II Maailmansodan todellista voittajaa hakemaan itse päättämiään mandaatteja.

Atomipommit pudottanut Yhdysvallat ja Saksan kolmannen valtakunnan paljolti nujertanut generalissimus Josif Stalinin Neuvostoliitto olivat voimissaan – Stalinin omaten maailman suurimman armeijan …

… nämä kaksi todellista suurvaltaa jakoivat yhtenäiset korealaiset kahtia 38 levyspiiriltä, kysymättä itse korealaisilta mitään – seurauksien kulminoituessa Korean sodan jälkeen nykyiseen tilanteeseen, jossa US ja pohjoisen korealaisten sukuperillisjohtaja Kim Jong-un ovat lähestymässä neuvottelukliimaksia [2 – arvoituksellisen [3 ja kiihkeästi vaalilupauksiaan täyttävän US presidentti Donald Trumpin kanssa.

Mikäli 12. kesäkuuta 2018 tämä historiallinen tapahtuma toteutuu –

… on Trump valmis tekemään lännenmiehen ihmeitä – vetää eripuraa, rauhattomuutta ja sodan uhkaa ylläpitävät sotajoukkonsa pois Korean niemimaalta vaiheittain [4 ja Kim antaa vastalahjaksi avaimet, joilla korealaisten ydinase eliminoituu –

… sen ollen todellisuudessa todelliseen käyttöön toimimaton. Kyseessä on eräs suurimpia bluffeja mitä maailma on nähnyt. Kim oppi kaikkea kivaa Sveitsistä katsoessaan amerikkalaisia elokuvia – illasta toiseen. Kiinalaiset tietävät noiden ydinaseiden käyttökunnon ja toimivuuden.

Oli bluffi tai ei – se tuo Kimille ja Trumpille Nobelin rauhanpalkinnot, onnistuessaan! ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/kim-jong-un... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Oikaistaanpa tuota virheellistä historiaa:

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajoivat japanilaiset pois Koreasta 2. maailmansodan lopulla ja YK järjesti 1947 vaalit Koreassa, mutta pohjoisessa kommunistit estivät ne.

1950 kommunistit työntyivät etelään aloittaen Korean sodan. YK tuli korealaisten apuun ja koko maa saatiin YKn hallintaan. Lokakuussa 1951 Kiina hyökkäsi kuitenkin Koreaan ja sota jatkui vielä kaksi vuotta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

1945 US ja NL juoksivat kilpaa Korean niemimaalle - oliko kyseessä USA' ssa alkaneen mccarthyismin esialku, niin se mahdollista. Stalin oli etenemässä kaikkialla - ja US pelkäsi tämän Aasian kolkankin joutuvan Neuvostoliiton - Korean niemimaan rajanaapurin "haltuun" ... Niinpä maat jakoivat tuon niemimaan kahtia - mitään kysymttä korealaisilta, jotka olivat yhtenäisiä aina 1945 asti --- Tilanne jämähti 38 leveyspiirille, kuten se on nytkin.

...
" ... USA ja Neuvostoliitto jakoivat Korean
Ennen Japanin hyökkäystä Pearl Harboriin 1941 Yhdysvallat ei juuri kyseenalaistanut Japanin miehitystä Koreassa. Hyökkäyksen jälkeen amerikkalaiset kuitenkin suunnittelivat valikoitujen poliitikkojen avulla valtaavansa kokonaan tai osittain Korean, kun Japani nyt oli kukistettu. Sodan lopulla 1945 kansallismielinen poliitikko Syngman Rhee, joka oli viettänyt 35 vuotta maanpaossa Yhdysvalloissa, lennätettiin Souliin amerikkalaiskenraali Douglas MacArthurin koneella. Samalla neuvostoarmeija marssi Pjongjangiin ja miehitti Pohjois-Korean.

MAAILMAA JOHTANEET NAISET

Neuvostoliitto ja Yhdysvallat sopivat yhteisesti hallinnoivansa maata, kunnes itsenäisessä Koreassa voitaisiin järjestää vapaat vaalit. Käytännössä molemmat suurvallat kuitenkin pysyttelivät toistensa selän takana, ja 1946 Korea jaettiin pitkin 38. leveyspiiriä.

Syngman Rhee Etelä-Korean johtoon
Pohjoisessa boikotoitiin vaaleja, jotka YK päätti pidettäviksi 1948, ja samana vuonna julistettiin kaksi itsenäistä valtiota – Etelä-ja Pohjois-Korea. Johtajina olivat presidentit Syngman Rhee ja Kim Il-Sung, jota Neuvostoliiton miehitysjoukot tukivat hänen autettuaan Kiinan kommunistista puoluetta Japanin sodassa.

Rheellä oli Lounais-Koreassa ongelmia heti alkuun, sillä alueen talonpojat eivät pitäneet hallinnon yhteyksistä Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Ensimmäiset kapinat puhkesivat marraskuussa 1946, ja Jejun saarella puhkesi suoranainen sisällissota, jossa neljännes saaren väestöstä kuoli. Etelän levottomuuksilla Rhee saitenkin USA:n vakuutettua siitä, että maassa tarvittiin voimakas armeija. ... " ~ https://historianet.fi/sota/sota-loi-kaksi-koreaa -

...
" ... Yhdysvaltain johto oli vakaasti sitä mieltä, että kommunistien hallitsema Korea olisi vakava uhka Yhdysvaltain turvallisuudelle ... _ ... Kenraali MacArthur kuvasi Kiinan yllätyshyökkäystä yhdeksi maailmanhisto­rian häpeällisimmistä iskuista. MacArthur vilautti myös mahdollisuutta käyttää ydinasetta kiinalaisia vastaan, ja hänen lähimmät työtove­rinsa tukivat häntä ... " ~ https://historianet.fi/sota/kylma-sota/korean-sota... -

...

Ei sinällään kuulu topicciin, mutta oikaistaan vääriä tulkintoja ja tuodaan aihe kokonaisuutena esille.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #49

On muuten mielenkiintoista, että mediaa, Yhdysvaltoja, EUta, euroa, Natoa ja Ukrainaa riekkuvat sekä Krimin miehityksen hyväksyvät systemaattisesti kirjoittavat genetiivin kieliopillisesti väärin heittomerkillä. Onko se kohudosentin oppeja? Vai kirjoitetaanko kohudosent´in ;D
Ei sinällään kuulu topicciin.

Kannattaa lukea tuo historianetin artikkeli kokonaan eikä vain virkkeitä sieltä täältä.

Muutama huomio:

McCarthyn kommunistivainot ajottuvat 50-luvulle ja kohdistuivat lähinnä yhdysvaltalaisiin politikkoihin. Hän palveli vielä 1945 Yhdysvaltojen merijalkaväesä ja aloitti poliittisen uran vasta seuraavana vuonna eikä hänen politiikkansa vaikuttanut esitetysti Koreassa.

Vielä 2. maailmansodan aikana elokuussa 1945 Yhdysvallat ja NL työntyivät Koreaan. Jo tuolloin nuo maat sopivat rajalinjaksi 38. leveysasteen - ei vuonna 1946 kuten edellisessä kirjoituksessa erheellisesti väitetään.
Syyskuussa 1945 Yhdysvaltojen armeija otti vastaan antautuvat japanilaiset 38.asteen eteläpuolella ja Neuvostoliitto vastasi pohjoisesta. Näin nykyinen rajalinja syntyi.

Joulukuussa 1945 pidettiin Moskovan konfessi, Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Yhdysvallat sopivat myös Korean tulevaisuudesta.
Sovitusti Neuvostoliitto vetäytyi Koreasta vuonna 1948 ja Yhdysvaltain joukot vuonna 1949.

Neuvostoliiton ja Kiinan tukema pohjoisen diktaattori aloitti Korean sodan hyökkäämällä 38.leveyspiirin yli 25. kesäkuuta 1950 Etelä-Koreaan. Raskaasti aseitetut diktaattori Kim Il Sungin joukot löivät helposti etelän pienen ja kevyesti aseistetun armeija. Tällöin YK tuli kuitenkin korealaisten apuun.

On totta, että Kiinan hyökkäys Koreaan 1951 yllätti YKn joukot, mikä linkissäkin kerrotaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt juuri Mike Pompeo on palailemassa tyhjin toimin Pohjois-Koreasta ja sikäläiset ovat hyvin pettyneitä Yhdysvaltain asenteeseen "denuklerisaatioasiassa".

Näin ensi tuntumalta vaikuttaisi siltä että tämä "mainio neuvottelija" Donald Trump steppaili juuri siihen ansaan minkä idän viisaat olivat hänelle asettaneet.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Blogista huokuu pitkän kokemuksen tuoma järjen ääni. On Suomen etu, että suurvaltojen johtomiehet neuvottelevat Helsingissä. Toivotetaan heidät lämpimästi tervetulleiksi ja laitetaan kädet ristiin ,että neuvottelut tuottaisivat tulosta maailman rauhan eteenpäin viemiseksi. Suomen paras rooli on rauhan rakentajan rooli.Sauli Niinistölle pisteet välittäjänä olemisesta.

Ilkka Luoma

Topicciin:

Venäjä on maailman suurin yhtenäinen ja monipuolinen raaka-aineaitta ja tämän diilimies Trump tietää erinomaisen hyvin. Kaikki tuotantokoneet maailmalla tarvitsevat materiaaleja ja Kiina on maailman suurin liukuhihna, aivan Venäjän vieressä. Taloudellisesti ja kaupallisesti Kiina ja Venäjä voisivat olla jopa valtioliitossa, joka olisi EU' lle ja US' lle liiketoiminallinen kauhistus. Trumpin ja US' n onneksi kulttuuri, historia, kieli ja kansallinen politiikka estävät valtioliiton.

Mutta liika Venäjän ja Kiinan lähentyminen täytyy Trumpin näkökulmasta estää. Trump on ikäänkuin "kiilapoika". Nykyään missään jutussa mainitussa maantieteellisessä kipupisteessä, joihin US haluaa paljolti ulkopuolisena sekaantua, Trump ei ilman Venäjää ja Kiinaa voi menestyä, muutoin kuin käymällä rajua sotaa, ja "vietnamit" ovat jo historiaa.

Trump on nyt suurhaasteiden edessä, ja hän tarvitsee nyt Putinin avukseen, ollakseen "peleissä" mukana ja erityisesti pärjätäkseen Kiinan presidentti Xi Jinpingille. Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ja US' hegemonia on illassaan, vain suurin sotavoimakyky tukenaan.

Kiinalainen yhteiskuntamalli on jo Xi' n mukaan vientituote. Nyt on meneillään idän ja lännen hegemoniakamppailu, jossa yllättäen Trump kovistelee tärkeintä liittolaistaan - EU' ta! Kiinalle EU on kaupankohde ja Venäjä strateginen raaka-ainevaranto sekä uinuva suurmarkkina.

Nyt on aukeamassa presidentti Sauli Niinistölle se kuuluisa tuhannen rahayksikön paikka. Itä ja länsi tarvitsevat neutraalin neuvottelupöydän estääkseen hegemoniasodan leviämisen hallitsemattomaksi suursodaksi.

Niinistö on viemässä maatamme suurkonfliktien ulkopuolelle, jopa vastoin aiempaa innokasta natomielisyyttään, tunnistaen jo olevansa suomalainen, kuten kansakuntansa, joka vastustaa enemmistönä lännen sotakonetta Natoa. Presidentti Kekkonen hymyilee haudastaan. Oli ETYK 1975 ja nyt on Helsinki Summit Putin & Trump 2018!

...

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005747998.html -

"Iran, Syyria, Ukraina, Pohjois-Korea ja kauppasota – HS listasi kriisejä, joiden varjossa Trumpin ja Putinin tapaamista valmistellaan

Ministerien, varaministerien ja apulaisministerien tapaamisten perusteella tapaamiseen valmistellaan laajaa asialistaa ... " -HS

Tomi Vaalisto

Eivät Kiina ja Venäjä missään valtioliitossa voi olla.
Jos tarkastellaan esitettyä vertalua Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän ja EUn kesken niin Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Yhdyvallat on absoluuttisella BKT:llä mitattuna suurin, EU:n talousalue toiseksi suurin ja Kiina kolmas. Itänaapurimme sijoittuu kymppikerhon ulkopuolelle ja sen BKT on reilut 5 % EUn BKTstä. Pohjoismainden yhteinen BKT:kin on suurempi kuin Venäjän.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/we...

Ilkka Luoma

Asiantuntijoiden laatima (IMF) PPP vertailu kertoo todellisuuden ...
~ http://www.imf.org/external/datamapper/PPPSH@WEO/O... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #61

Absoluuttinen BKT kertoo talouden suuruuden, mikä oli keskustelunaihe. Siinä jenkit ovat ykkösenä, Eu toisena ja Kiina kolmas.

Ostovoimakorjattua (PPP) BKT:tä käytetään taas elintasovertailussa, jolloin voidaan vertailla kunkin maan kansalaisen elintasoja keskenään eli se arvioi, mitä rahalla käytännössä saa. http://www.imf.org/external/datamapper/PPPPC@WEO/O...

Kyseessä on siis kaksi eri asiaa.

The Economist-lehti ketitti Big Mac -indeksiin, jota on julkaistu vuodesta 1986 lähtien. Indeksin avulla vertaillaan valuuttakurssien arvoa ja ostovoimaa eri maissa.
The Economist perustelee hampurilaisindeksin pätevyyttä sillä, että Big Macien hintojen vertailussa tulee huomioiduksi muutakin kuin ruoan hinta.
Hampurilaisen kustannuksiin sisältyvät raaka-aineiden lisäksi myös työvoima ja toimitila. Tämän takia 120 maassa myynnissä oleva Big Mac kertoo hyvin eri maiden kustannuksista ja hinnoista.

https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Ilman PPP-laskentaa ei voida eri valtioiden talouksia oikeudenmukaisesti ja todenperäisesti vertailla. Kiinassa riisi ostetaan juaneilla, Venäjällä vodka ruplilla ja rauhoittavat US' ssa dollareilla. Valuuttojen välillä on usein spekulanttien kurssivaihteluita, joilla ei ole juuri mitään merkitystä itse kansantalouden todellisuuteen asukkaiden näkökulmasta.

...
" ... Ostovoima tarkoittaa sitä, mitä hyödykkeitä (tavaroita ja palveluja) tietyllä rahamäärällä saadaan eri olosuhteissa. Ostovoima on erilainen, jos toisessa maassa samalla rahamäärällä saadaan erilainen määrä hyödykkeitä. Koska elinkustannukset vaihtelevat maiden välillä, käytetään maiden välisessä vertailussa tavallisesti ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta, jossa kunkin maan hintataso otetaan huomioon ostovoimapariteetin avulla. [6] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote#Os... -

.

Ilkka Luoma

Onneksi Putin oivaltaa miten Trumppia käsitellään. Silti Trump ei ole tyhmä, vain vilpittömän korskea. Putin oppi jo KGB' n aikana, miten tällaisia yksilöitä hoidetaan. Yllättäen nämä herrat tulevat hyvin toimeen ja saamme tuloksia pöytään

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10290304 -

"”Neuvotteluissa kohtaavat maailman suurin 5-vuotias ja shakkimestari”, arvioi johtajuuskonsultti Trumpin ja Putinin neuvottelutaktiikkaa

Omaa etuaan ajavat ja itsevaltaisesti käyttäytyvät johtajat voivat saada pienessäkin ajassa aikaan hölmöyksiä.

Trumpin ja Putinin huippukokous7.7.2018 ... " -Yle

Tomi Vaalisto

Kenen onneksi ja miten muka? Putinistit ja itätrollit kyllä riekkuvat Putinin ylivertaisuutta ymmärtämättä mistä on oikeastaan kysymys.

Venäjä ei kuitenkaan ole pystynyt ratkaisemaan yhtään ulkopoliittista ongelmaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tällä hetkellä se miehittää Ukrainaa, Georgiaa ja Moldovaa sekä sotii Syyriassa sekä Pohjois-Kaukasukella.

Ilkka Luoma

Topicciin:

" ... "Poliittisella tasolla "Big Deal" alkaisi toteutua"
Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä 16. heinäkuuta voi Väyrysen mukaan muuttaa kehityksen suunnan.

- Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä aloittanee kehityksen, jonka kautta Yhdysvallat ja Venäjä palaavat yhteistyön tielle, Väyrynen arvioi.

Hän uskoo, että tapaaminen vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta ja osaltaan saattaisi helpottaa EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoitumista.

- Poliittisella tasolla ”Big Deal” alkaisi toteutua.

Blogitekstin otsikossa Väyrynen kirjoittaa: Donald Trumpin "Big Deal" etenee.

Väyrynen katsoo, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat kauppapolitiikassa "samalla puolella" pyrkiessään kaupan esteitä asettamalla suojelemaan omaa tuotantoaan. Suurimpana haasteena Väyrynen pitää yhteistyön tielle palaamiselle EU:n ja Yhdysvaltojen kauppapoliittista vastakkainasettelua" -Iltalehti

~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180707220106... -

.

Tomi Vaalisto

"Blogitekstin otsikossa Väyrynen kirjoittaa: Donald Trumpin "Big Deal" etenee."

Erinomainen huomio, sillä jotkut kirjottaisivat: "Donald Trump`in "Big Deal" etenee".

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Clinton, Bush ja Obummer olivat globalisteja; Kennedy, Reagan ja Trump America first -miehiä.

Euroneuvostoliitto nyhtää jenkeiltä törkeät tullitariffit ja tuo itse Mersujansa halvalla, vasemmisto ja liberaalit haluavat hukuttaa maan laittomaan ja väkivaltaiseen siirtolaisuiteen, kuten demokraattipuolueen Nancy Pelosi, joka puolusteli törkeää väkivaltajengi MS-13:ta.

NATO-maat ovat laittaneet liiton budjettiin aina vain vähemmän rahaa, Yhdysvallat on maksanut suunnattomasta BKT:sta 4%. Suurin EU-maa Saksa vain 1%:n.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset