Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Donald Trumpin ”Big Deal” etenee

Kun Donald Trump oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi, kirjoitin blogin (Donald Trumpin ”Big Deal”? 10.11.2016), jossa arvelin, että suurten kauppojen ja sopimusten miehenä hän saattaisi tavoitella kansainvälisessä politiikassa jotakin samankaltaista kuin Ronald Reagan aikoinaan.

Voidaan sanoa, että Ronald Reagan lopetti kylmän sodan kauden. Hän käynnisti niin mittavan asevarustelun, että talousvaikeuksista kärsineellä Neuvostoliitolla ei ollut varaa vastata siihen. Tämä myötävaikutti historiallisten aseriisuntasopimusten solmimiseen ja lopulta myös Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajoamiseen.

Kylmän sodan kauden päätyttyä käynnistyi globalisaatio, jonka ansiosta monet entiset kehitysmaat ovat vaurastuneet ja haastavat nyt Yhdysvaltain taloudellisen johtoaseman. Jotkut niistä haastavat myös Yhdysvaltain poliittista ja ajan oloon jopa sotilaallista johtajuutta. Yhdysvalloissa koetaan, että globalisaatio on vahingoittanut maan taloutta ja työllisyyttä.

Euroopassa käynnistyi EU:n laajentuminen ja sen kehittyminen ylikansalliseksi liittovaltioksi. Unioniin liittyneissä Baltian maissa ja myös useissa Varsovan liiton entisissä jäsenmaissa on historiallisista syistä vallalla hyvin kielteinen suhtautuminen Venäjää kohtaan. Tämä on vaikuttanut kielteisesti koko EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Kirjoitin blogissani, että Donald Trumpin suuri sopimus – ”Big Deal” – voisi olla Yhdysvaltain ja EU:n palaaminen yhteistyön tielle Venäjän kanssa. Yhdessä ne voisivat rakentaa vastapainoa globaaleille kilpailijoille – ennen kaikkea voimistuvalle Kiinalle.

Viime aikoihin saakka on näyttänyt siltä, että olin erehtynyt arviossani. Trump joutui sisäpoliittisten paineiden vuoksi hyväksymään jopa Venäjälle asetettujen pakotteiden tiukentamisen. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat kauppasodan partaalla. Eurooppalaisia Nato-liittolaisia Trump on kovistellut kantamaan suurempaa taakkaa puolustusmenoista.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä aloittanee kehityksen, jonka kautta Yhdysvallat ja Venäjä palaavat yhteistyön tielle.

Turvallisuuspolitiikassa tämä merkinnee toisen osapuolten legitiimien turvallisuusetujen huomioon ottamista, mikä vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta. Osaltaan tämä saattaisi helpottaa myös EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoitumista. Poliittisella tasolla ”Big Deal” alkaisi toteutua.

Kauppapolitiikassa Venäjän ja Yhdysvaltain välillä ei ole merkittäviä jännitteitä. Ne ovat itse asiassa samalla puolella, kun molemmat pyrkivät kaupan esteitä asettamalla suojelemaan omaa tuotantoa ja saamaan maahansa ulkomaisia investointeja.

Suurin haaste on EU:n ja Yhdysvaltain kauppapoliittinen vastakkainasettelu. Sen purkamiseksi osapuolten tulisi ymmärtää toistensa lähtökohdat.

EU:ssa tulisi hyväksyä se tosiasia, että Yhdysvaltain uusi kauppapolitiikka on pysyvä ilmiö ja että se johtaa kansainvälisen kaupan sääntöjen muuttumiseen. Tästä puhuin tammikuun presidentinvaalien yhteydessä (https://www.youtube.com/watch?v=uL7K-ms6ia4 –Turun puhe 15.12.2017  5´25”-18´00”, erityisesti 12´20”-18´00”).

Yhdysvallat katsoo, että se on kärsinyt liberaalista vapaakaupasta, kun tuotantoa on siirtynyt liiaksi etenkin Kiinaan ja muihin nouseviin kehitysmaihin. Kaupan uusista esteistä kärsivät kaikki, mutta Yhdysvallat laskee, että valtavan kauppatasevajeensa vuoksi se selviytyy voittajana.

Yhdysvaltain tulilinjalla on erityisesti Kiina, jonka kanssa sillä on lähes 300 miljardin dollarin suuruinen vuotuinen alijäämä. EU:ssa silmätikkuna on erityisesti Saksa, jonka ylijäämä on yli 50 miljardia dollaria.

On ilmeistä, että Yhdysvallat asettaa valikoivia tuontitulleja maille, joiden ylijäämät ovat suurimmat. Se liittoutuu muiden sellaisten maiden kanssa, jotka pyrkivät tasapainottamaan ulkomaankauppaansa tuontirajoitusten avulla. Myös kauppapolitiikan monenkeskisen kaupan pelisäännöt muuttuvat.

EU:n yhteiselle kauppapolitiikalle Yhdysvaltain muuttunut linja asettaa vakavia haasteita. Tähän liittyy myös euron tulevaisuus.

Saksan suuri vientiylijäämä johtuu ennen muuta siitä, että yhtenäisvaluutta euro on sen taloutta ajatellen liian heikko. Jos Saksalla olisi oma valuutta, se olisi merkittävästi euroa vahvempi. Jos USA asettaa Saksan vientiylijäämän vuoksi EU:lle tuontitulleja, ne kohdistuvat myös niihin maihin, jotka ovat kärsineet jäsenyydestään euroalueessa.

Ajautuminen kauppasodan kaltaiseen tilanteeseen aiheuttaisi suuria muutoksia maailmankauppaan, ja talouskasvu saattaisi ainakin väliaikaisesti heikentyä. Maakohtaiset erot olisivat suuret.

Uudella kauppapolitiikalla on myös monia myönteisiä vaikutuksia. Yksi niistä on se, että tuotanto siirtyy lähemmäksi kuluttajia, jolloin tavaroiden kuljettaminen maasta ja maanosasta toiseen vähenee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Paavolta hyvin johdonmukainen ja perusteltu kirjoitus, kiitos.

Tietenkin on valtioiden johdon käytettävä keinoja tarpeen mukaan eikä uskottava mihinkään yksittäiseen talousoppiin. Talouden johtaminen on liikkuvaan ja muuttuvaan maaliin ampumista eikä jonkin talousopin jäykkäniskaista toteutusta. Tästä on loistava esimerkki Kiinan talouden muutos viimeisen 40 vuoden ajalta.

Meillä ns.talousasiantuntijat ovat aina kuin sopulit ja eli yhden aatteen ihmisiä kerrallaan. Sotien jälkeen vasemmiston talousnäkemykset olivat se oikea oppi ja nyt vapaana rehottava globaali finanssibisnes ja kauppa sekä tuotanto.

Usko on vahva jatkuvaan kasvuun ja kulutukseen sekä koko maailmantalouden velkavetoisuuteen, jossa maksuväline on katteeton raha ja finanssituotteet. Istumme toimivan tulivuoren päällä ja nobelisteista alkaen ollaan täysin sokeita tilanteen räjähdysherkkyydelle ja labiiliudelle.

Perinteisesti nämä globaalit taloussotkut hoidetaan sotimalla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eipä tuohon voi lisätä mitään!

Loistava analyysi.

Mitäköhän tapahtuu jos Venäjä ja Usan välit paranevat mutta Eurooppa jää Venäjän kanssa napit vastakkain? Vai onko tämmöinen edes mahdollista? Onko Eu vaan Venäjän kanssa huonoissa väleissä koska yhdysvallat on?

Joten jos heidän suhteet paranevat niin Autommaattisesti Eu:n ja Venäjän suhteet parantuu?

kiva olisi saada, vastauksia näihin kysymyksiin?

Ilkka Luoma

Trumpin on liki pakko saada Putin puolelleen, koska muussa tilanteessa "ässien ollessa Putinin taskussa" - Venäjä "ajautuu tarkoituksella" Kiinan taskuun!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole koskaan hyväsynyt käsitettä "toisen osapuolen legitiimit turvallisuusintressit". Jokaisen maan turvallisuusintressit ovat tasan tarkkaan yhtä legitiimejä.

Ilkka Luoma

Tämän topicin myötä Paavon merkittävyys korostuu perustamalleen Kansalaispuolue rp' lle - Väyrysen kokemuksella saadaan uskottavuutta kansalaisliikkeelle, joka on sinällään innovaatio Suomen olosuhteisiin - ja erityisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tämänkin vuoksi nykyisen "laillisesti epäselvän Kapu-johdon" merkitys jää vähälle, mitenkään aliarvioimatta heitä - vain peilaamalla poliittiseen kokemukseen ... ja niinpä nyt tuntuu siltä, että riitelyn aihe on myrskyä vesilasissa tai jopa vain lillukan varsia ...

Veikkaan valistuneesti, että Kapu päätyy perustajansa käsiin, ja josta on mukava sitten jatkaa Suomelle uutta linjaa - tosin linnarauhakin on edelleen mahdollinen!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Veikkaa vaan, oikeudessa ei sitten veikata.

Ilkka Luoma

Aivan, annetaan oikeuden päättää - ehkä OTT Kari Uoti hallitsee homman?

...
PS.
Paavon saamat 180 000 presidentinvaaliääntä olivat Paavon - ei Kapun (=Kansalaispuolue rp) ... Jos vertaamme nyt tuota äänestäjäpotentiaalia nykysinisiin viidellä ministerillä - niin jo siinä kansakuntakin nauraa ;)

...
PS2.
Nyt Paavon on syytä olla tarkkana ketä valitsee luottohenkilöikseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14

Miksi Kapun olisi pitänyt osallistua Väyrysen vaalikuluihin, vaikka hän ei ollut edes puolueen ehdokas?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Normaali rahoitusketju puolueen perustajalle ja presidentinvaaliehdokkaalle ja puolueen rekisteröitymisen päämahdollistajalle. Paavon asetti ehdokkaaksi kansalaisliike, jolle Paavo siirsi (lainaamalla?) omia rahoja, jotka taas siirrettiin puolueelle lainana, joilla maksettiin puoluettakin tunnetuksi tekemiä muun muassa vaalimainoksia ja ehdokkuuskampanjaa -

... olin itse mm. Vantaan Myyrmäessä, kun silloinen puheenjohtaja Kilpeläinen liikuttavan yhtämielisesti kannusti ja kannatti Paavoa menestymään pr.vaaleissa - sillä olihan selvä, että samalla tehtiin puoluetta tunnetuksi - siis Kapua ja suurelle yleisölle tuntemattomia puoluevaikuttajia.

Rahoituksen takaisinmaksuksi olisi oletettu myöhemmin läpipääsevien kansanedustajien saamista verovaroista rahoitetuista puoluetuista - kohtuullista, eikö?

Eli - nyt tekemään linnarauha, sillä se vie Kapun menestykseen. Paavo tekee toki ilman sitäkin menestyksen uudella liikkeellä, otaksuisin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #33

Puolueen perustajaa koskee samat säännöt kuin muitakin jäseniä. Ei Väyrysellä ole mitään erityisoikeuksia Kapun suhteen. Normaalia rahoitusketjua ei tarvitse käsitellä käräjäoikeudessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

No, annetaanhan oikeuden toimia - asianajajineen :)

Ilkka Luoma

Itse topicciin ja Paavon pohtimaan "superdiiliin":

" ... Trump sen sijaan on kiintoisa epäperinteellispoliitikko, olematta ennakoitavissa. Liikemiesdiilimäisesti yllättävä, suoraviivaisen nopea ja herkästi suuttuva [E -sitäkin Trump on, jos provisiot jäävät saamatta. Diili on Trumpille aamun heräämissana – sellainen olisi oltava jatkuvasti nähtävillä ja siispä hän pukee ulkopolitiikkaansa liikemiesmäisiä periaatteita – olematta liikemies, jonka sana on täysin luotettava.

Erään asian Trump on omaksunut hyvin – ja se on lupaus, tässä vaalilupaus ja niiden reippaan kokoinen lupauskori, jota koetetaan nyt toteuttaa – kaikin keinoin. Eräs lupaus oli tehdä Amerikasta jälleen suuri, vaikka suuri tuo on nytkin – ainakin ympäristökäyttäjänä, kuluttajana ja sotijana – kaikkialla ympäriinsä, mutta kaukana omilta rajoiltaan … siksi olikin ”osin yllättävää”, että Trump olisi ollut suunnittelemassa taisteluhyökkäystä – Venezuelaan [2. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/trumppismi-... -

.

Ilkka Luoma

Ketjussa esiintyy kovia väitteitä - nro 16:

Kerrotko lukijoille väitteesi Kari Uotin rikollisuudesta?

Näin kirjoitit:

"Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin ... "

...
Kysymys lukijoille - olisiko tähän jotain dokumenttia tai lisätietoa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luoma, luuletko että tuomioistuimen jäseneksi (= "päättämään") pääsisi henkilö, jolla on rikosrekisterissä kuuden vuoden tuomio ja joka on edustanut yhtä riidan osapuolta aikaisemmin (= jääviys).

20 vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä poistetaan tiedot rekisteristä yli kahden ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksesta.

Älä nyt taas jankuta.

Ilkka Luoma

Ensinnäkin nyt kommentissa 16 esitettiin henkilöä rikolliseksi [" ... Eipä Kari Uoti rikollisena pääse oikeuteen asiaa päättämään ja jäävikin ... " -lainaus kommentista nro 16], toisekseen oikeudessa toimii tuomarin/ tuomarien lisäksi rikostapauksissa syyttäjä ja osapuolien asianajajat - uskoisin OTT Kari Uotin olevan taitava asianajaja, joka näyttää ottaneen kantaa lakimiehenä jo nyt asiankulkuihin - tässä jupakassa. Siviilijutuissa ovat asianajajat merkittävässä roolissa ja heidän vaikute, taito ja esitetyt todisteet ohjaavat tuomarin/ tuomarien päätöksiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Ihan totta? Taisit opettaa isääsikin...

Päättämään ei Uoti pääse, ja rikosrekisteri sitten vahvistaa muun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin kukaan suomalainen politiikko elää menneisyydessä kuten Väyrynen ja mikä pahinta, hän haikaileee vielä sitä menneisyyttä takaisin.

Ilkka Luoma

Tähän sopii erinomaisesti vanha sanonta:

"Tunne eilinen, niin tänään voit oivaltaa huomisen"

Ilkka Luoma

Mennäänpä takaisin topicciin ja Paavon ajatukseen "superdiilistä", jonka Trump tarvitsee muun muassa tämän takia:

Amerikkalaisten olisi ymmärrettävä tasatahtia eteneminen. Korean niemimaalla on raskaat US- taistelujoukot, niitä tulee vähentää tasatahtia ydinaseiden kanssa. US on tietoinen Pekingin tiekartasta. US tietää lisäksi, että se tarvitsee Kiinan ja Venäjän tuen saavuttaakseen tuloksia Korean niemimaalle. Korealaisille tärkein asia on rauhansopimus, jonka jälkeen Kiina purkaa pakotteet ja rahoittaa rautatien Korean niemimaan halki Kiinaan ja Venäjälle ...

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005747622.html -

.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt juuri Mike Pompeo on palailemassa tyhjin toimin Pohjois-Koreasta ja sikäläiset ovat hyvin pettyneitä Yhdysvaltain asenteeseen "denuklerisaatioasiassa".

Näin ensi tuntumalta vaikuttaisi siltä että tämä "mainio neuvottelija" Donald Trump steppaili juuri siihen ansaan minkä idän viisaat olivat hänelle asettaneet.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Blogista huokuu pitkän kokemuksen tuoma järjen ääni. On Suomen etu, että suurvaltojen johtomiehet neuvottelevat Helsingissä. Toivotetaan heidät lämpimästi tervetulleiksi ja laitetaan kädet ristiin ,että neuvottelut tuottaisivat tulosta maailman rauhan eteenpäin viemiseksi. Suomen paras rooli on rauhan rakentajan rooli.Sauli Niinistölle pisteet välittäjänä olemisesta.

Ilkka Luoma

Topicciin:

Venäjä on maailman suurin yhtenäinen ja monipuolinen raaka-aineaitta ja tämän diilimies Trump tietää erinomaisen hyvin. Kaikki tuotantokoneet maailmalla tarvitsevat materiaaleja ja Kiina on maailman suurin liukuhihna, aivan Venäjän vieressä. Taloudellisesti ja kaupallisesti Kiina ja Venäjä voisivat olla jopa valtioliitossa, joka olisi EU' lle ja US' lle liiketoiminallinen kauhistus. Trumpin ja US' n onneksi kulttuuri, historia, kieli ja kansallinen politiikka estävät valtioliiton.

Mutta liika Venäjän ja Kiinan lähentyminen täytyy Trumpin näkökulmasta estää. Trump on ikäänkuin "kiilapoika". Nykyään missään jutussa mainitussa maantieteellisessä kipupisteessä, joihin US haluaa paljolti ulkopuolisena sekaantua, Trump ei ilman Venäjää ja Kiinaa voi menestyä, muutoin kuin käymällä rajua sotaa, ja "vietnamit" ovat jo historiaa.

Trump on nyt suurhaasteiden edessä, ja hän tarvitsee nyt Putinin avukseen, ollakseen "peleissä" mukana ja erityisesti pärjätäkseen Kiinan presidentti Xi Jinpingille. Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ja US' hegemonia on illassaan, vain suurin sotavoimakyky tukenaan.

Kiinalainen yhteiskuntamalli on jo Xi' n mukaan vientituote. Nyt on meneillään idän ja lännen hegemoniakamppailu, jossa yllättäen Trump kovistelee tärkeintä liittolaistaan - EU' ta! Kiinalle EU on kaupankohde ja Venäjä strateginen raaka-ainevaranto sekä uinuva suurmarkkina.

Nyt on aukeamassa presidentti Sauli Niinistölle se kuuluisa tuhannen rahayksikön paikka. Itä ja länsi tarvitsevat neutraalin neuvottelupöydän estääkseen hegemoniasodan leviämisen hallitsemattomaksi suursodaksi.

Niinistö on viemässä maatamme suurkonfliktien ulkopuolelle, jopa vastoin aiempaa innokasta natomielisyyttään, tunnistaen jo olevansa suomalainen, kuten kansakuntansa, joka vastustaa enemmistönä lännen sotakonetta Natoa. Presidentti Kekkonen hymyilee haudastaan. Oli ETYK 1975 ja nyt on Helsinki Summit Putin & Trump 2018!

...

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005747998.html -

"Iran, Syyria, Ukraina, Pohjois-Korea ja kauppasota – HS listasi kriisejä, joiden varjossa Trumpin ja Putinin tapaamista valmistellaan

Ministerien, varaministerien ja apulaisministerien tapaamisten perusteella tapaamiseen valmistellaan laajaa asialistaa ... " -HS

Ilkka Luoma

Onneksi Putin oivaltaa miten Trumppia käsitellään. Silti Trump ei ole tyhmä, vain vilpittömän korskea. Putin oppi jo KGB' n aikana, miten tällaisia yksilöitä hoidetaan. Yllättäen nämä herrat tulevat hyvin toimeen ja saamme tuloksia pöytään

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10290304 -

"”Neuvotteluissa kohtaavat maailman suurin 5-vuotias ja shakkimestari”, arvioi johtajuuskonsultti Trumpin ja Putinin neuvottelutaktiikkaa

Omaa etuaan ajavat ja itsevaltaisesti käyttäytyvät johtajat voivat saada pienessäkin ajassa aikaan hölmöyksiä.

Trumpin ja Putinin huippukokous7.7.2018 ... " -Yle

Ilkka Luoma

Topicciin:

" ... "Poliittisella tasolla "Big Deal" alkaisi toteutua"
Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä 16. heinäkuuta voi Väyrysen mukaan muuttaa kehityksen suunnan.

- Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä aloittanee kehityksen, jonka kautta Yhdysvallat ja Venäjä palaavat yhteistyön tielle, Väyrynen arvioi.

Hän uskoo, että tapaaminen vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta ja osaltaan saattaisi helpottaa EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoitumista.

- Poliittisella tasolla ”Big Deal” alkaisi toteutua.

Blogitekstin otsikossa Väyrynen kirjoittaa: Donald Trumpin "Big Deal" etenee.

Väyrynen katsoo, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat kauppapolitiikassa "samalla puolella" pyrkiessään kaupan esteitä asettamalla suojelemaan omaa tuotantoaan. Suurimpana haasteena Väyrynen pitää yhteistyön tielle palaamiselle EU:n ja Yhdysvaltojen kauppapoliittista vastakkainasettelua" -Iltalehti

~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180707220106... -

.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Clinton, Bush ja Obummer olivat globalisteja; Kennedy, Reagan ja Trump America first -miehiä.

Euroneuvostoliitto nyhtää jenkeiltä törkeät tullitariffit ja tuo itse Mersujansa halvalla, vasemmisto ja liberaalit haluavat hukuttaa maan laittomaan ja väkivaltaiseen siirtolaisuiteen, kuten demokraattipuolueen Nancy Pelosi, joka puolusteli törkeää väkivaltajengi MS-13:ta.

NATO-maat ovat laittaneet liiton budjettiin aina vain vähemmän rahaa, Yhdysvallat on maksanut suunnattomasta BKT:sta 4%. Suurin EU-maa Saksa vain 1%:n.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset