Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Tähtiliike on Euroopan kärkeä

Suomen poliittisen elämän ilmiöt liittyvät erottamattomasti eurooppalaiseen kehitykseen.

Julkisuudessa suurimman huomion on Eurooppa-vaalien lähestyessä saanut kansallismielisen äärioikeiston yhteistyön tiivistyminen. Jussi Halla-ahon nousu Perussuomalaisten johtoon ja puolueen hajoaminen liittyivät tähän kehitykseen. Tukea näyttää tulevan Yhdysvalloista saakka.

Liikehdintää on ollut myös keskustan ja vasemmiston piirissä. Perustin Euroopan parlamentissa yhdessä Hannu Takkulan ja Italian viiden tähden liikkeen edustajien kanssa kontaktiryhmän ”Vapaus valita”. Mukaan tuli AfD –puolueesta irrottautunut saksalainen Alfa-ryhmä ja yksittäisiä jäseniä eri jäsenmaista.

Kontaktiryhmä kannatti jäsenmaiden oikeutta erota euroalueesta. Muutoinkin se pyrki palauttamaan valtaa jäsenmaille. Pidimme etäisyyttä ääriliikkeisiin sekä oikealla että vasemmalla.

Seitsemän tähden liike osallistuu Euroopan parlamentin vaaleihin. Uskon, että voimme saada sinne kaksi paikkaa, kun olemme ainoa edistyksellinen voima, joka pyrkii palauttamaan valtaa jäsenvaltioille ja toteuttamaan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa.  

Uskon, että Euroopan parlamenttiin on muodostettavissa uusi keskusta-vasemmistolainen ryhmä, johon sekä Italian että Suomen tähtiliikkeet voivat kuulua. Saksasta saattaa löytyä uusiakin yhteistyökumppaneita.

Saksassa on syntymässä Aufstehen -niminen liike (http://seitsemäntähdenliike.fi/upload/File/Liike_Aufstehen_Saksassa.docx?829388, http://seitsemäntähdenliike.fi/upload/File/Spiegel_haastattelu.pdf?37396), joka muistuttaa Seitsemän tähden liikettä. Sekin pyrkii kokoamaan samoin ajattelevia yli puoluerajojen. Pontimena on ennen muuta pettymys vasemmiston harjoittamaan uusliberaaliin politiikkaan, joka myötäilee hallitsematonta globalisaatiota. Liike kannattaa rauhanomaista ulkopolitiikkaa. Se suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon ja pakolaisten vastaanottamiseen.

Olennainen ero on siinä, että Saksan Aufstehen –liikkeellä on vasemmistolaiset juuret, kun taas meidän Seitsemän tähden liikkeemme syntyi keskustan piirissä tyytymättömyydestä hallituksen liian oikeistolaiseen politiikkaan. On mielenkiintoista nähdä, kuinka ylös Aufstehen –liike nousee ja millaiseksi se kehittyy.

Joka tapauksessa Suomen tähtiliike löytää varmasti Euroopasta saman mielisiä yhteistyökumppaneita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Uskon, että voimme saada sinne kaksi paikkaa..."

Ha-hah!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Pontimena on ennen muuta pettymys vasemmiston harjoittamaan uusliberaaliin politiikkaan, joka myötäilee hallitsematonta globalisaatiota."

Vasemmisto ei ole harjoittanut uusliberaalia politiikkaa vaan jotkut, ennen jotenkin löyhemmin vasemmistoon liitetyt ja liittyneet poliittiset toimijat *) ovat vieneet ryhmittymänsä pois vasemmistosta oikealle uusliberaalin (lue: talousliberaalin) globalistisen ohjelman ajajiksi.

Tokikin tuota aatteellista sekasotkua on peitelty myös arvoliberaaliuden sinänsä hyvillä tavoitteilla tasa-arvosta ja henkilökohtaisesta vapaudesta toteuttaa itseään.

Kyse ei siis ole pettymyksestä vasemmistoon vaan pettymys siitä luopujien politiikkaan.

Ja nyt oikeistopopulistit yrittävät käyttää avautunutta markkinarakoa populistisesti hyväkseen sytytellen tähtiään ja virvatuliaan.

---
*) Aiemmin radikaalimmassa vasemmistossa oli tapana puhua revisionisteista jotka vesittivät vasemmistolaisia ideoita. Nyt kai näiden tähtien kanssa pelaamaan menneistä vasemmistoluopureista pitäisi puhua uusrevisionisteina ja pian varmaan uusnoskelaisina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pontimena on ennen muuta pettymys vasemmiston harjoittamaan uusliberaaliin politiikkaan, joka myötäilee hallitsematonta globalisaatiota."

Minä kutsun näitä hyödyllisiksi idiooteiksi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Jäikö siis vasemmistoon mitään varteenotettavaa kun "eräät toimijat veivät ryhmänsä" toteuttamaan uusliberaalia globalismia? Itse en näe siellä enää mitään: byrokraatteja ja feministejä, jotka kilvoittelevat Touko Aallon kanssa cityjuppien suosiosta.
Tässä on ammottava aukko poliittiselle liikkeelle, joka palauttaa Alkiolaisen/työväenliikkeen parhaat ihanteet kunniaan. Tällä tarkoitan pitkälti ihmisen ymmärtämistä henkiseksi kokonaisuudeksi, jossa materiaalisten arvojen (kilpailukyky) kestävä pohja luodaan vain humaanilla sivistyksellä ja koulutuksella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kovin kapoiseksi vasemmisto on todellakin käynyt. Esimerkiksi eduskunnastamme sitä ei taida löytyä kuin vassuleista jonkin verran ja demulaista joku yksittäinen edustaja. Muilta osin se on jäänyt kokonaan eduskunnan ulkopuolelle.

Jos joku alkiolaiseksi itsensä mieltävä liike tunkee tuohon markkinarakoon, se toimii silloin enemmän ihmisiä harhauttavana ja huijaavana, kuin populistit konsanaan.

Mikäli jotain halutaan perustaa humaanille sivistykselle niin kepuleilla, kapuleilla ja tähtösillä ei ole mitään asiaa niille markkinoille. Olisi ensin opeteltava oleilemaan omissa huoneissa ihmisiksi ihan kalusteiden kanssa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Tuskin tosiaan kannattaa julistautua alkiolaiseksi tai työväenliikkeeksi. Kyse on siitä, että joku liike valaa itselleen johtotähden näiden parhaista arvoista. Olet oikeassa siinä, että paljon pitkäjänteistä työtä vaaditaan markkinoille pääsyyn. Organisaation, ohjelman, arvojen ja käytännön toteutuksen eteen pitää tehdä paljon työtä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Leppälahti kirjoitti: "Tuskin tosiaan kannattaa julistautua alkiolaiseksi tai työväenliikkeeksi. Kyse on siitä, että joku liike valaa itselleen johtotähden näiden parhaista arvoista."

Aikooko Leppälahti omenavarkaisiin?

Tokikin on totta, että oikealla ja siitäkin oikeammalla ihan ääriin asti on kaikenlaista yrittäjää. Kokkuleita, kapuleita, persuleita, sinikoita, hihhuleita, muutamia kepuleita ja jopa jokunen demuli sekä nyt tämä torvi- eiku tähtiseitsikko kalastelemassa samoilla vesillä. Johan siinä menee siimat sotkuun. Ei ihme, että jotkut alkaa vilkuilla vasemmalta muiden pyydyksiä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #10

Näinhän se on, että vaikutteita saadaan ja annetaan. Parhaat ideat kopioidaan surutta. Menestyvimmät innovaatiot busineksessakin syntyvät näin.

Kenttä on nyt täysin sekaisin kuten sanot. Joku tämän sotkun kuitenkin selvittää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei oo edes puoluetta, ja joku puhuu eurovaalien kahdesta paikasta.

Huumori on terveellistä, mutta kun ei itse ymmärrä tuottavansa huumoria, alkaa tilanne olla paha.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yrittänyttä ei laiteta. Tässä tapauksessa valitettavasti!

Leo Mannermaa

Seitsemän tähden liike tulee varmasti saamaan paljon kannatusta, sillä sen linja on selkeästi yhdenmukainen kansalaisten terveesti ajattelevan enemmistön kanssa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Silloin joskus 1800-luvulla ruotsalainen piispa lähetti hakupaperit oppilaansa Lars Levi Lestadiuksen nimissä Karesuvannon papin virkaan luottaen ettei oppilas petä mestarinsa luottamusta, missä olikin oikeassa.

Viranhoidon ohessa ummikkoruotsalainen Lestadius opetteli saamea ja suomea menestyen niin hyvin että nykyinen hallitus toteuttaa lestadiolais-liberaalia politiikka antaen aina päältä lisää niille joilla jo ennestään on.

Viime vaalien alla lestadiolaisliberaalien keskustasta omaan Kansalaispuolueeseen ulostettu Paavo Väyrynen kyseli äänestäjiltä minne voisi asuntovaunun parkkeerata jotta saisi tarjota kahvia ja jakaa esitteitä liikekeskusten suljettua häneltä ovensa. Luottamusporttien sisäpuolella tarjoilun hoitaa Fazer ja Paulig.

Sitran piireissä tätä politiikkaa on kutsuttu leikkisästi juniorikielellä työnimellä Suuri kaalihuijaus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jotenkin minä nyt pahastuin ja huolestuin kaalien puolesta. Onhan kaalisoppa ollut lempiruokaani jo pikkunassikasta. Pitäisin siis pukit kaukana ja yhdistäisin ne vasta soppakattilassa. Herkullisiahan nekin ovat.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helsingin yliopistolta tulla tupsahti viime vaalien alla politiikkaan muuan dosentti ihmetellen mitä tutulla teologian laitoksella mahdetaan ajatella hänen paljastuessa perussuomalaiseksi. Samoihin aikoihin nousi otsikoihin eräs naispuolinen yritysjohtaja ilmoittaen tekevänsä politiikkaa vain yhden kauden.

Kumpikaan ei ole nimeltään Lestadius.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset