Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Haluatko kansanedustajaksi?

Seitsemän tähden liikkeen kaikille jäsenille ja kannatusjäsenille avoin yleinen kokous pidettiin viime perjantaina Pohjanrannassa. Mukana oli kolmisenkymmentä liikkeen innokasta kannattajaa.

Kannattajakorttien keräys on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta paljon työtä vielä tarvitaan. Kun liike on saatu puoluerekisteriin, pääsemme toden teolla etsimään ja asettamaan kansanedustajaehdokkaita.

Pohjanrannan tapaamisessa yli kolmannes ilmoitti olevansa kiinnostunut ehdokkuudesta. Moni on ilmoittautunut lisäksi sähköpostin välityksellä.

Esitämme yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille kysymyksen: ”Haluatko kansanedustajaksi?”. Tarjolla on vähintään yksi kansanedustajan paikka jokaisessa manner-Suomen vaalipiirissä. Lisäksi Seitsemän tähden liikkeen kautta on mahdollista päästä Euroopan parlamentin jäseneksi.

Arviomme menestymismahdollisuuksistamme perustuu presidentinvaalien tulokseen. Saimme näissä poikkeuksellisissa vaaleissa runsaan kuuden prosentin kannatuksen ja voitimme suurten puolueiden, SDP:n ja Keskustan ehdokkaat. Eduskuntavaaleissa voimme saada vähintään kaksinkertaisen ääniosuuden, Eurooppa-vaaleissa jopa suuremman.

On huomattava, että kodittomia äänestäjiä on paljon. Perussuomalaisia ja Keskustaa viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä yhteensä noin kaksikymmentä prosenttia aikoo nyt äänestää jotakin muuta puoluetta. Runsaasti tyytymättömiä on myös muiden puolueiden kannattajien keskuudessa.

Aion olla ehdokkaana molemmissa vaaleissa. Eduskuntavaaleissa vaalipiirini on Lappi tai Uusimaa. Kampanjoin koko maassa puolueen pääministeriehdokkaana.

Ensi keväänä tavoittelemme paikkaa keskisuurten puolueiden joukossa, neljän vuoden kuluttua asemaa maan suurimpana puolueena.

Mutta nyt on saatava nopeasti kerätyksi tarvittavat 5000 kannattajakorttia. Kortin voi täyttää ja niiden kerääjäksi voi ryhtyä liikkeen kotisivun kautta ( http://seitsemäntähdenliike.fi/ ). Ansioituminen korttien keräämisessä luetaan eduksi ehdokaspaikkoja täytettäessä. Kortteja keräämällä voi käynnistellä omaa vaalityötään.

Syksyn mittaan aion liikkua maakunnissa ehdokkaita hankkimassa. Myös yliopistoilla aion esittää kysymyksen, ”haluatko kansanedustajaksi”. Toivon, että saamme Italian Viiden tähden liikkeen tapaan runsaasti myös nuoria ehdokkaita.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Seitsemän tähden liikkeen kaikille jäsenille ja kannatusjäsenille avoin yleinen kokous pidettiin viime perjantaina Pohjanrannassa. Mukana oli kolmisenkymmentä liikkeen innokasta kannattajaa."

Että oikein innokasta kannattajaa liikkeelle, josta ei tiedetä mitään ja joka ei ole edes puoluerekisterissä?

Luoja varjele tällaisten intoilijoitten pääsystä vallan kahvaan!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mononen haikailee paranormaalin henkiolennon varjelusta uusia vallantavoittelijoita vastaan. Suomalaisessa demokratiassa kai jokaisella tulisi olla yhtäläiset oikeudet erilaisten julkisten luottamuspaikojen tavoitteluun ilman Monosen manaamien henkiolentojen estelyitä.

Tuskin meno sen hupsummaksi menisi näiden sipilöiden, orpojen ja soinien jälkeen. Nythän meillä on peräjälkeen joukkioita jotka kisaavat kukin vuorollaan kaikkien aikojen huonoimman hallituksen tittelistä seuraajan aina ohittaessa edeltäjänsä ylittämättöminä pidetyt "saavutukset". Siinä suhteessa tämä torvi- eiku tähtiseitsikko tuskin toisi muutosta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuota periksiantamattomuutta voi ihailla. Toisaalta kannattaa muistaa että joskus itse kullekin tulee tilanne, jossa kannattaa jo luovuttaa mikäli ei ole mitään realistisia mahdollisuuksia etenemiseen.

Tulee mieleen Gladiator leffa ja opening scene:
Quintus: People should know when they’re conquered.
Maximus: Would you, Quintus? Would I?

Paavoon käännettynä... hän ei ymmärrä, että mahdollisuuksia valtaan enää ei ole. Mutta kuinka moni muukaan samassa tilanteessa ymmärtäisi tai edes haluaisi ymmärtää...

____ **** ____

"Ensi keväänä tavoittelemme paikkaa keskisuurten puolueiden joukossa, neljän vuoden kuluttua asemaa maan suurimpana puolueena.
"

Syön oikeasti hattuni (valitsemieni mausteiden kanssa), mikäli Paavon uusi puolue koskaan on edes keskisuuri puolue. Lähempänä on jo sekin ettei pääse puolueeksi laisinkaan... mutta uskon Väyrysen ikimotivaation olevan sen verran kova että tarvittavat kortit sentään saavat kasaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sameavetisen järven pohjassa makaa ruostunut purtilo, jonka kyljessä lukee "Pate". Sitä yritetään nostaa ylös pienistä jollista käsin. Välillä nostoriimut rapsahtelevat poikki. Tilalle saadaan entistä ohuempia vitjoja. Alus pitäisi saada ylös ennenkuin jääkansi estää nostoaikeet. Rantalaiturilla kannustaa nostojoukkoja huolestunut Väyrynen tarkkaillen säätiedotuksia.

Näin tuo tilanne koomisuudessaan minulle näyttäytyy.

Ilkka Luoma

180 000 nostoriimua olisi aika paljon :)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Virtaa riittää. Onnea tällekin yritykselle. Liikkeen tavoitteet ovat jääneet epäselviksi mutta kait nekin siitä matkan varrella tutuksi tulevat.

Ilkka Luoma

Saamani tiedon mukaan ovat liki samat kuin Paavon perustaman Kansalaispuolueen, mielestäni Paavolla oli täysi oikeus käyttää samoja arvoja ja ohjelmakohtia kuin Kapu - Kansalaispuolueessakin, koska olivathan ne paljolti Paavon itsensä laatimia (näin arvelen suurella varmuudella).

Kansalaispuolue oli Paavon synnyttämä, eikä se ilman Väyrystä olisi koskaan "kirjoituspöytää" pidemmälle edennyt.

...

30 x 100 on jo 3000 ;)

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Liikkeen tavoitteet ovat jääneet epäselviksi"

Ei se mitään. Kaikkien puolueiden tavoitteet saattavat aika ajoin näyttää epäselviltä.

Paten linjaukset tulivat ilmi presidentinvaalikampanjassa, kirjoittamissaan kirjoissa ja blogeissa. Ja hän on koonnut sitten liikkeeseen mukaan samoin ajattelevia.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Eli kysessä on yhden miehen liike? Paavolta löytyy linjauksia vähän joka suuntaan.. tosin olen erimieltä länsiliittoutumisen tarpeesta ja tukieurojen hassaamisesta sekä monesta muustakin asiasta. Yhtämieltä maahanmuuttopolitiikasta ainakin suurilta osin. Mitkä ovat suurimmat erot sinisiin, miksei yritä sieltä? Niillä on jo puolue ja varmaan mahtuisi joukkoon..

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Kysyin Paavolta jokunen vuosi sitten, miksi hän ei liittynyt perussuomalaisiin, vaikka hänellä oli samat teemat.

Hän vastasi: "Kyllä, kyllä, mutta minä en ole populisti."

Tuo vastaus lienee tulkittavissa siten, että hän ei Soinin tapaan etsinyt torikeskusteluissa ideoita ollakseen "kansan ääni", vaan että hänellä oli omat aatteet ja ideologiat.

Eivät siniset ole tietääkseni sanoutuneet populismista eroon vieläkään.

PS ei nykyään ole populistipuolue, koska puheenjohtajana on Halla-aho. Aatteenaan on imperialismin pahin kanto kaskessa eli kansallismielisyys. Hän etsii yhteyksiä muihin kansallismielisiin puolueisiin, joilla on siis yhteisenä piirteenä tuo imperialismin vastustaminen.
Snellmanilanen kansallismielisyys on periaatteellista kansojen kunnioittamista ja kansojen "sielun" kunnioittamista. Kansallismielisyyttä eivät ne tahot voi kunnioittaa, joilla on tavoitteena kansojen alistaminen siihen tapaan kuin freudentalistit ovat pyrkineet alistamaan suomalaiset alempana rotuna.
Esimerkiksi hitleristeillä ja freudentalisteilla on tavoitteena imperialistinen monikulttuurinen valtio, jonka rotuja ja kulttuureja ylivertainen "germaaninen valtiasrotu" hallitsee. Siksi PS ei voi harjoittaa yhteistyötä freudentalismivivahteisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa.

Väyrynen voisi kenties liittyä nykyiseen PS-puolueeseen, mutta hän katsonee omaavansa asioista paremman vision, joka ei voisi tulla oikeuksiinsa PS-puolueessakaan sen rivijäsenenä.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Liikkeen tavoitteet ovat jääneet epäselviksi"

Ei se mitään. Kaikkien puolueiden tavoitteet saattavat aika ajoin näyttää epäselviltä.

Paten linjaukset tulivat ilmi presidentinvaalikampanjassa, kirjoittamissaan kirjoissa ja blogeissa. Ja hän on koonnut sitten liikkeeseen mukaan samoin ajattelevia.

-----------------------------------

Pate:

"Haluatko kansanedustajaksi?"

Olisi oikein hienoa päättää päivänsä kansanedustajana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Haluatko kansanedustajaksi?"

Saaks kilauttaa kaverille, tai kysyä yleisöltä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Paavo - hienoa, jos saat nuoria mukaan! :)

Ottakaapa ensimmäiseksi tavoitteeksi saada äänestysikä 16 ikävuoteen. Pistäkää vaikka kansalaisloite asian hyväksi vetämään. Samallahan nuoret kerää jo niitä 5000 kannatuskorttiakin kuin keräävät nimiä kansalaisaloitteeseen.

Onnea, Paavo, tuleviin koitoksiin! Älä anna periksi! ;)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
Paavo - hienoa, jos saat nuoria mukaan! :)
"

Ei saa ellei ole ihan poikkeustapauksia. Nuoret eivät ole täysin tyhmiä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Parahin Paavo.
Nyt on sellaiset korpitaipaleet monella poliitikoilla takana näissä hajonneissa ja eronneissa sirpalepuolueissa, että luulen rekrytoinnin olevan sangen turhaa.
Jos nahkurin orsilla ratkotaan puolueasioita, niin mitä luulette politiikan teon olevan käytännön tasolla?
Hallinnollinen kiusanteko, pöytäkirjojen allekirjoittamatta jättämiset, väärin kirjaukset, kokousten laillisuuksien kyseenalaistaminen ja lukematon muu jäynä.
Lisäksi tulevat sosiaalisen median kautta tapahtuva mustamaalaus ja kännykkärumba 24/7.
Toiminta on kaukana normaalista poliittisesta toiminnasta.

Mutta sitkeästä yrittämisestä täydet pisteet Paavolle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En. Minusta näkee heti naamasta, kun valehtelen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"En. Minusta näkee heti naamasta, kun valehtelen."

Tuo pikkuseikka ei ole haitannut entisiäkään edustajia, joten soluttautuisit mukaan kuten entisetkin.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Jaa, oletko valehdellut Raimo E Laaksonen vaiko vain vaiennut jossain ääritilanteessa?

Toinen mietelmäni. Muistini on kyllä rapistunut mutta jotenkin muistan sinun kirjoittaneen ennen eräitä vaaleja blogin Kavereita riittää. Se kirjoitus pitää paikkansa vielä tänäkin päivänä. Haluaisin lukea sen uudelleen mutten löydä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tuollaisella otsikolla en ole kirjoittanut blogia. Ehkä joku muu?

Ellet sitten tarkoita tätä?

http://raimoelaaksonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18...

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen Vastaus kommenttiin #22

Tämä kirjoitus Kavereita riittää on ollut Satakunnan Kansan blogeissa. Nyt ne blogit on tuhottu. Kysymys oli silloin poliitikoista, jotka ennen vaaleja aina lupaavat parantaa vanhustenhoidon tilaa sekä kaikkea mistä saataisiin ääniä. Köyhien jäävät mutta vaalien jälkeen lupaukset unoohtuvat.

Köyhyys on moninaista: Työttömien vähäosaisuus, puolustuskyvyttömien kuten vanhusten, vammaisten ja sairaiden asema on heikko. Ja heikkenee jos tämän hallituksen sote tulee voimaan.

Sote-uudistus on kaikkein pahin temmellys Suomessa mitä tämä hallitus aikoo. Siksi Paavo Väyrysen paluu takaisin Suomen eduskuntaan on ollut virkistävä tuulahdus. Samoin nämä uusien liikkeiden syntymiset.

Niin, tämä nykyinen hallitus ei kyllä luvannutkaan parantaa katveeseen joutuneiden asemaa. Luvattiin panna Suomi kuntoon. Tuli kyllä eräällä tavalla kuntoon niille jotka ovat ennestään hyvässä asemassa. Mutta samalla pääministeri Sipilä on pudottanut entisen mahtipuolueen Keskustan uskottavuuden ja kannatusprosentin. Käykö niinkuin Mari Kiviniemelle aikoinaan?

Ja takiaispuolueeksi muuttuneen Timo Soinin (sin) uskottavuus romahti yhdessä päivässä ja yhä pahemmin kun Siniset synnytettiin. Eletään aikaa jälkeen Perussuomalaisten hajottamisyrityksen. Soini ampui omaan jalkaansa. Entinen köyhien ystävä Soini paljastui laitaoikeistolaiseksi vai kuinka sen ilmaisisin.

Tosiasia on, että vielä eletään demokraattisessa Suomessa jossa äänestäjien ja puoluekokousedustajien äänet ratkaisevat. Perussuomalaiset ovat hengissä yhä, siniset keskiluokan puolueeksi itsensä tituleeranneet ovat luullakseni huonossa hapessa.

Eipä mikään ihme, että uusia poliittisia liikkeitä syntyy kuten Liike nyt ja taikka tämä Seitsämän tähden liike. Täältä ihmisten arjesta kuuluu: Uusia liikkeitä seurataan suurella mielenkiinnolla.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen Vastaus kommenttiin #22

Hyvä RaimoE! Siinä olikin tuollainen otsikko. Tuolta keskeltä yhdestä lauseesta tuli "kavereita piisaa. " Se oli mulla kääntynyt päässä Kavereita riittää. Sama kirjoitus. Mutta etkö kirjoittanutkaan SK:n blogeissa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #25

Kirjoitin sinnekin, mutta kuten sanoit, ne ovat bittiavaruudessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kansanedustajuus ei kiinnosta, mutta olisin mielelläni Seitsemän tähden liikkeen presidenttiehdokas vuoden 2024 vaaleissa. Eiköhän pistettä kampanja käyntiin!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minä olen päättänyt yhden asian:
En koskaan enää äänestä yhtäkään nykyistä eduskuntapuoluetta.
Äänestän jotain marginaalipuoluetta - ihan vain ilkeyttäni.

Jos joku nyky-eduskuntapuolueen kannattaja haluaa perustella miksi minun pitäisi äänestää juuri hänen puoluettaan - niin kertokaa toki. Minä sitten kerron, miksi en sitä puoluetta äänestä.

Henry

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Koko tässä väyrysproblematiikassa on olennaista, että merkittävä poliittinen toimija ja ajattelija on nykyisin yksin nurkassa, sivullisena, kiusattuna, vääräksi leimattuna, hylättynä, välteltynä tai muuna sellaisena.
Kun sitten tiedetään, että tällaisia on eri kansakunnissa ollut monia, niin herää kysymys jonkinlaisesta johtamisen luonnon laista. Onko niin, että väyrystilanteeseen joutuvia maan johtamisessa tarvitaan samaan tapaan kuin vaikkapa ristiinnaulittuja? Onko ihmisillä, kansalaisilla, äänestäjillä joku ylijärjellinen tieto, että jos TUO nyt pääsee vallan kahvaan, niin hänestä tulee Mao, Stalin, Hitler ynnä muu sellainen?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HYviä havaintoja jotka pätevät myös nykyisen ulkoministerin Timo Soinin äkkiä muuttuneeseen tilanteeseen yhden totuuden maassa.

Pääministeri Juha Sipilän perjantaina Turussa esittämällä toivelistalla on EU:n vahvistuminen kauppapolitiikassa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, jolloin ”unionin ylitse ei voida enää kävellä”.

Siis eräänlainen NL jonka toteutuminen edellyttää median vastaisuudessakin myöntävän Åbolle suunnittelurauhan sivistyksen nimissä.

Somessa on esitetty senioriteettia käytetyn läntisen kirkkokunnan piirissä piiloagendana vaieta juutalaisvainoista, ja onpa saatettu verrata seniorikielen suhdetta juniorikieleen kylmässsä Pohjolassa.

Turun yliopiston mukaan "Senioriteetti (Seniority) on joukkolainoihin liittyvä termi, jolla kuvataan tilannetta, joissa jollain lainoilla voi olla etuoikeus yrityksen varoihin maksukyvyttömyystilanteessa."

Engl. google antaa monia muitakin merkityksiä.

Puhutaan kulttuurin hiljaisesta hautaamisesta elävältä

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Pääministeri Juha Sipilän perjantaina Turussa esittämällä toivelistalla on EU:n vahvistuminen kauppapolitiikassa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, jolloin ”unionin ylitse ei voida enää kävellä”."

Jalkaväkimiinoilla miinoitettu? Ja häkit heiluvat, kun sananvapaudelle on saatu normit.

Väyrynen on ilmaissut pettyneensä Sipilän unionimyönteisyyden kasvun takia.

Suomalaiset ovat solidaarisia unionille, mutta ovatko muut?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuntuu olevan suurikin pelko P.Väyrysen mahdollisuuksia kohtaan kun niin monen on todisteltava niitä olemattomaksi. Muttä hänen onnensa on, että niin monella tuntuu olevan hyviä neuvoja kuinka puolueitaan olisi johdettava ja mitä yleensäkin tehtävä. Hyvä on Väyrysen tästä jatkaa sillä vastustajat näyttävät pelkäävän ja neuvonantajia piisaa. Vorwärts sagt die grossmutter im schnee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Paavo. jos olet ehdokkaana kuitenkin Uudellamaalla, niin missäs minä sitten?
Ehkäpä eurovaaleihin?

Voisitko muuten petrata tarjoustasi? Esim:

    Yksi kustakin vaalipiiristä, kaksi parhaasta?
Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Väyrysen tapaus on hyvä esimerkki ns. vedättämisestä jossa senioriajattelijat kärkiajattelevat toisten puolesta.

Meidän junioreiden kyky oppia vaikkakin virheiden kautta takaa rauhallisen kehityksen. Älyn tasoerot tasoittuvat. Kaikki eivät siitä pidä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyryseltä MEP-paikan perineelle pohjoispohjanmaalaiselle Mirja Vehkaperälle on valittu neljä avustajaa sekä ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi yläsavolainen Ossi Martikainen. (Todettakoon että Kirkon ulkomaanpalvelun entinen johtaja Antti, Mikaelin veli Pentikäinen, nykyinen Perinteisten ja uskonnollisten johtajien verkoston toimihenkilö New Yorkissa, toimii pääministeri Sipilän neuvonantajana samanlaisessa tehtävässä,)

Ossi Martikaisen isä Olavi Martikainen toimi aktiiviaikanaan sekä ministerinä että Kuopion läänin maaherrana.

Jokunen vuosi sitten Ossi kertoi Facebookissa Akavan johtaja Sture Fjäderille kannustaneensa juoksija Annemari Sandellia kotikylänsä Lapinlahden kisoissa tämän äidinkielellä. Kuultuaan kättentaputuksia päänsä yläpuolelta hän on alkanut opiskella teologiaa Joensuun yliopistossa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Innostus teologiaan tuntuu olevan ikäkepuleilla oikein vitsauksena. Eikös jo T. "we go room" Järvilahti ole pastori, samaten T.Laaninen lienee teologian opiskelija, etc..

Politiikkahan on tunnetusti likaista puuhaa joten teologia lienee sopiva paikka jossa ryvettyneisyyttään ei niin huomaa. Siis kun politiikassa ei enää mikään tunnu miltään niin ...

Ennen taisivat papit pyrkiä politiikkaan mutta nyt toisinpäin?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Poliitikon pääteologi puhuu ruotsia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen
Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

https://www.uusisuomi.fi/raha/65550-wahlroos-ylell...

"– Työn hintaa tietenkin aikaisemmin olisi alennettu devalvoimalla. Sitä ei voi enää tehdä. Tämä on yksi suuri ongelma koko eurossa: jos meillä ei ole omaa valuuttaa, meillä pitäisi olla kovasti toimivat työmarkkinat, Wahlroos painottaa.

Suomalaisen pankkiirin viesti on hyvin samanlainen kuin talousnobelisti Paul Krugmanin. Hän totesi eilen Tukholmassa Uudelle Suomelle, että Suomen tilanne olisi helpompi, jos Suomi ei olisi mukana eurossa.

– Silloin teillä olisi mahdollisuus tehdä omaa rahapolitiikkaa. Nyt sitä ei ole, Krugman totesi eilen."

----------------

https://www.hs.fi/talous/art-2000002845992.html

"Taloustieteilijä Holmström: Suomessa ei ole ymmärretty, kuinka huonossa kunnossa talous on"

---------------------------------------------------

Väyrynen uskoo, että kahden valuutan ratkaisu sopisi ylivelkaantuneille maille. Erikseen ulkoinen ja erikseen sisäinen valuutta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #46

Tuossa lainauksessa ei ole huomattu, että Wahlroos ja Krugman puhuvat ihan eri asioista. Wahlroos työmarkkinoista ja sielläkin erityisesti työn hinnasta (pit.olla: työvoimanhinnasta jo olisi asiansa osaava ekonomisti) kun Krugman puhui valtion mahdollisuudesta harjoittaa raha- ja finanssipolitiikkaa.

Toimittajalla oli siis jäänyt kotiläksyt tekemättä ja epäilen josko hän on niitä sen jälkeenkään tehnyt.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi Vastaus kommenttiin #49

Ymmärtääkseni kuitenkin rahapolitiikalla voitaisiin vaikuttaa työn (rento ilmaisu) hintaan vientituotteita ja tuonnin kanssa kilpailevia tuotteita ajatellen. Siis jos rahapolitiikkaa voitaisiin vapaammin toteuttaa.

Yhdysvaltojen joissakin osavaltioissa on ollut pitkä laskusuhdanne ja jopa rakenteiden rapautumista. Siksi jotkut osavaltiot ovat toivoneet omaa valuuttaa, jonka arvoa voisi säädellä. Liittovaltio ei moista sietäisi ja oman valuutan luojista tehtäisiin häkkilintuja (en ole ekonomi).

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Rahapolitiikalla voidaan vaikuttaa työvoiman hintaan vientimarkkinoilla vain jos työvoima on vienti- tai tuontitavara. Käytännössä sillä voidaan vaikuttaa vienti- ja tuontitavaroiden ja -palveluiden hintoihin, pääasiassa korkotasoja manipuloimalla jolloin valuuttakurssit mahdollisesti liikkuvat haluttuun suuntaan vaikuttaen ulkomaankaupan reaalihintoihin. Myös valuuttakurssien suorat manipulaatiot ovat mahsollisia keinoja mutta vaikeampia vaihdettavien valuuttojen oloissa.

Mutta porvarillisen taloustieteen perusprinsiippien mukaan kustannukset eivät määrää hintoja vaan kysynnän ja tarjonnan suhde. Silloin kustannukset, m.l. työvoimanhinta*), vain vaikuttavat tuotetun voiton (~lisäarvon) määrään ja se vaikuttaa yrityksen johdon päätöksiin millä tavalla markkinoilla ollaan vaiko ei ja miten tuotanto järjestetään jos siellä päätetään olla.

Työvoiman hinta on siis melkoisen kaukainen ja pieni tekijä ulkomaankaupan markkinoilla vaikka sitä kuitenkin pidetään esillä poliittisesti tarkoitushakuisista syistä.

---
*) Työvoiman hinnan eli työpalkkojen käsitteleminen vain kustannuksena on kapea-alaista ja harhaanjohtavaa sillä työ on kaiken tuottamisen edellytys ja liikkeellepaneva voima. Se on ainoa voima taloudessa joka oikeasti luo arvoa, niin käyttö- kuin vaihtoarvoakin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oppijat perivät maan tolkunihmisten (ns.seurakuntanuoria jotka kuulevat pääteologin puhuvan heille ruotsia) valmistautuessa koreasti puettuina kohtaamaan maailman jota ei enää ole. Ei voi olla yhdessä maassa yhdenlaisia ihmisoikeuksia ja toisessa toisenlaisia, sanoi Olof Palme.

Tolkunihmisiin kuuluu myös Erkki Tuomioja marikasseineen.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi Vastaus kommenttiin #47

"Ei voi olla yhdessä maassa yhdenlaisia ihmisoikeuksia ja toisessa toisenlaisia, sanoi Olof Palme."

Ei voi vai?
Ehkä Palme ennakoi Euroopan unionia, jossa sananvapautta tullaan rajoittamaan kaikissa unionin maissa tasapuolisesti ja kansallismielisiä häkitetään samaan malliin kuin Espanja häkittää Katalonian kansallismielisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset