Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kansanäänestys jäsenyydestä EU:ssa ja euroalueessa

Jätin tänään eduskunnalle lakialoitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä Euroopan unionissa ja Euroopan talous- ja rahaliitossa. Kansanäänestys järjestettäisiin ensi keväänä Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä.

Esitin kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa jo vuonna 2015 tekemässäni kansalaisaloitteessa. Sen allekirjoitti yli 53 000 suomalaista.

Talousvaliokunta antoi aloitteesta lausunnon ja perustuslakivaliokunta aloitti mietintöluonnoksen käsittelyn. Sitten tehtiin poliittinen päätös, että mietintöä ei laaditakaan eikä aloitetta viedä täysituntokäsittelyyn.

Nyt olen tehnyt kansanedustajana lakialoitteen samasta asiasta.

Muilla kansanedustajilla on viikko aikaa allekirjoittaa aloite. Toivon, että mukaan lähtisivät ainakin ne kansanedustajat, jotka ilmoittivat Ylen vaalikoneessa vuoden 2015 eduskuntavaalien edellä, että heidän mielestään Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Tällä kannalla olivat muun muassa lähes kaikki Perussuomalaisten edustajat, neljätoista Keskustan edustajaa ja edustajat Elina Lepomäki (kok.), Li Andersson (vas.) ja Paavo Arhinmäki (vas.).

Lakialoitteeseen sisältyy myös kansanäänestyksen järjestäminen Suomen jäsenyydestä Euroopan unionissa.

Suomen liittymisestä Euroopan unioniin päätettiin tavalla, joka antaa tälle ratkaisulle heikon legitimiteetin. Tämä puute korostuu sen vuoksi, että jäsenyyspäätöksen katsottiin jälkikäteen tehdyllä tulkinnalla merkinneen Suomen liittymistä myös Euroopan talous- ja rahaliittoon. 

Euroopan unionin luonne on muuttunut ja muuttumassa tavalla, josta ei ollut tietoa jäsenyyspäätöstä tehtäessä.

Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmää on kehitetty ylikansallisen liittovaltion suuntaan.

Euroopan talous- ja rahaliittoa ollaan kehittämässä unionin liittovaltioytimeksi, joka vauhdittaisi koko unionin muuttumista ylikansallisen liittovaltion suuntaan.

Euroopan unionin yhteistä puolustuspolitiikkaa ja puolustusta on ryhdytty syventämään siten, että unionista tulisi sotilasliitto ja sotilaallinen suurvalta. Suomi on ollut Ranskan rinnalla aloitteellinen tämän kehityksen edistämisessä. Sen myötä Suomen turvallisuuspoliittinen asema uhkaa olennaisella tavalla muuttua.

Euroopan unionin luonteen olennainen muuttuminen edellyttää, että järjestetään uusi kansanäänestys. Kansalaisille on tarjottava mahdollisuus ottaa kantaa unionin tulevaisuuteen ja siihen, hyväksyvätkö he Suomen jäsenyyden luonteeltaan muuttuneessa ja muuttuvassa unionissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tulet näkemään että takki on lihapatojen ääressä kääntynyt, ja ei tule allekirjoituksia

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kansanäänestys jäsenyydestä EU:ssa ja euroalueessa on ihan hyvä asia. Kansalta olisikin hyvä kysyä välillä siitä, miten Suomen tulee asemoitua tulevaisuudessa.

Eihän asian avoimesti esille tuominen ole pahasta - ainahan asiasta voidaan äänestää. Näin tulee EU:n "Valkoisen kirjankin" skenaariot käytyä kerralla läpi.

https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future...

Sami Johansson

Tai sitten löytyykin uusiakin kannattajia. Ei sitä koskaan tiedä ja ei kyllä kaikki tunnu olevan olleet tyytyväisiäkään hallituksen + Saulin päätöksistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tulisiko Suomen kuulua:

a) EU:in
vai
b) Venäjään?"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Salonen tarjoaa vain vaihtoehdot a ja b. Miksi meidän tulisi valita juuri noista kahdesta vaihtoehdosta? Eikö ole muita ja miksi kuulua mihinkään muuhun valtioon, valtioliittoon, liittovaltioon tai liittokuntaan?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mikään ei ole pysyvää ja eikä EU ole se sama EU, johon yli 20 vuotta sitten liityttiin. On siis vähintäänkin kohtuullista vetäistä käsijarrusta, kysyä kansalaisilta ja tarkastella koko tilannetta uudelleen, nyt vallitsevien olosuhteiden ja EU n oman toiminnan valossa.

Ellei äänestystä jäjesty, niin kysymys kuuluukin, miksi ?

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Olen äänestänyt asiasta vuonna 1995. Riittääkö ilmoitus että ääneni on edelleenkin voimassa?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä tai euroalueesta ei tarvita, sillä kansanäänestyksiä on liian helppo manipuloida. Eikö Väyrynen ole katsonut millaisen sotkun brexiteerit, EU:n vastustajat ovat saaneet aikaan Britanniassa? Haluaako hän samankaltaisen sotkun Suomeen?

Suomi voi erota EU:sta ja euroalueesta, mutta sen tulee tapahtua edustuksellisen demokratian säännöin. Siihen ei populistista vouhutusta tarvita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Haluaako hän samankaltaisen sotkun Suomeen?"

Tyhmä kysymys. Tietenkin Väyrynen taustavaikuttajineen haluaa samanlaisen sotkun Suomeen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suosittelin. Mutta harvempi voi kieltää etteikö EU:lla ole reiluja ongelmia demokratian, byrokratian, lobbareiden jne. kanssa. En valtaosaltaan pidä siitä mihin EU on etenemässä. Toisaalta en pidä Väyrysen tavoitteista myöskään.

Olen myös seurannut aika paljon brittejen tilannetta ja heidän omia kantojaan. On hyvin suuri osa heistä, jotka entistä suuremmalla innolla haluavat EU:sta eroon - vaikka osa ehkä haluaisikin pyörtää äänensä, niin iso osa on entistä vankemmin ei-EU -kannan puolella.. niin paljon että tuota on hyvin vaikeaa peruuttaa.

Maahanmuuttosekoilujen, tekijänoikeus-lobbauksen jne. jne. jälkeen on taas aavistuksen vaikeampaa olla edes täysin eri mieltä. Mikäli EU menee vielä enemmän sananvapautta vastaan (nyt jo vaikuttaa huolestuttavalta), niin en voi helpolla moista kannattaa. Hassua sinällään että kaikki ovat tietenkin totalitarismia vastaan - ero vain on siinä missä kaikessa sitä vaaraa näkee. Nyt tuntuu olevan vain huonoja ja huonompia vaihtoehtoja. Mikä lieneekään kohta se vähiten huono vaihtoehto riippuu miten tilanteet etenevät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Janne, Paavo taustavaikuttajineen haluaa Suomeen kaksinverroin pahemman sotkun. Paavo toimii hajoita-ja-hallitse -periaatteella. Kaaoksessa hän on voimakkaimmillaan.

Ei ole niin pientä ihmisten piiriä, ettei Paavo saa sinne syntymään kyräileviä kuppikuntia ja kalabaliikkia. Kansalaispuolueen kolmenkymmenen ihmisen rypäs saattoi olla jo lähtökohtaisesti riitaisa, mutta että riidat saatiin tuomioistuinten ja eri viranomaistahojen vaivoiksi kanteine ja vastakanteineen, vaatii luonnetta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parempi vaihtaa valuutta ennenkuin Suomi menettää kaiken tuotannon maassaan. Toki joillekin vuosikymmeniä kestävä massatyöttömyys on ilon asia velkaantumisesta puhumattakaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mitä haittaa Suomelle olisi siitä, että olisimme EU:n jäsenenä osa sotilaallista suurvaltaa?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

EU ei ole luonnollinen liittovaltio (enkä usko sen liikojen eripuraisuuksien takia kestävän sellaisena mikäli mentäisiin liian pitkälle liittovaltiomallissa tällä vuosisadalla.... liikaa historiaa, liikaa eri mielipiteitä soviteltavaksi ainakin ilman suurta ja välitöntä ulkoista uhkaa.. ja toivoa sopii ettei sellaista ilmene). Mikäli haluamme olla osa sotilaallista liittoumaa, niin NATO on oikea vaihtoehto (kannatan tällä hetkellä sitä puolustuksen osalta enemmän kuin yksin oloa tai luottoa EU:een tahi kahden välisiin sopimuksiin).

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Tekisin nyt edes eron EU-jäsenyyden ja rahaliiton jäsenyyden välille, jos en muuta. On täysin konsistenttia tahtoa kuulua EU:hun, mutta olla rahaliiton jäsenyyttä vastaan.

Erikseen on sitten vielä se, että mielipide rahaliiton ulkopuolella olemisen paremmuudesta ei automaattisesti tarkoita rahaliitosta eroamisen kannattamista. Eroamisesta aiheutuvat shokit sekä kaaos voivat hyvin olla edustajien mielestä suurempi paha kuin epäoptimaaliseksi nähdyssä eurossa pysyminen.

Tässäpä tulikin jo muutama havainto siihen, miksi binääriset kansanäänestykset ovat varsin huono tapa ratkaista asioita. Etenkin jos siihen nivoo kaksi näinkin laajaa ja erillistä kokonaisuutta. Ihmiset äänestävät eri asioista eri käsityksessä, kuten oivasti havainnollistettu Brexitin jälkimainingeissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pitäisikö äänestää myös Suomen itsenäisyydestä, eihän Suomi ole samanlainen kuin v.-17. Maailmaa muuttuu ja niin muuttuu myös EU ja Suomen asema niin EU:a kuin maailmankartalla. Onneksi väyrysen, menneisyydestä kumpuavat aloitteet kuolevat suomalaisten suurien naurujen saattelevana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pitäisikö äänestää myös Suomen itsenäisyydestä"

Suomen perustuslaki I§

"Valtiosääntö

Suomi on täysivaltainen tasavalta."

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä huomio Jarmo! Katsokaapa, mitä sivistyssanakirja sanoo sanasta täysivaltainen:

https://www.suomisanakirja.fi/t%C3%A4ysivaltainen

Pitäisiköhän perustuslakiin löytää parempi ilmaisu täysivaltainen-sanan paikalle...

Käyttäjän SamuliKetola kuva
Samuli Ketola

Demokratiaan 2018 kuuluu kansan mielipiteen intressien ja etujen huomioiminen. Nyt on demokratiaa peruutettu ja siirretty valtaa yli rajojemme EU-järjestelmälle. Kaikki voivat arvioida seurauksia.
Tarvitsemme vähintään keskuspankkimme, oman valutan/raha so. politiikan palauttamista.
Myös ulkopolitiikan seikkailuista kärsimme itse eniten. Maatalous on romahtamaisillaan Venäjää vastaan käytävien talouspakotteiden (= talosodan) seurauksena. Tarvitsemme itsenäisen puolustuksen ja puolueettomuuspolitiikan - USA-NATO-eu kartoissa olemme sotatoimi aluetta.
Kyllä, minä rohkenen kannattaa tässä Paavo Väyrysen aloitetta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Väyrynen sortuu populismiin ja äänten kalasteluun ehdottaessaan äänestystä eu jäsenyydestä tietäen aivan hyvin sen tämä ja seuraava eduskunta tule säätämään lakia EU äänestyksestä. Ja vaikka äänestys jostain kumman syystä päätetään järjestään, Suomessa ei ole semmoista eu oppositiota olemassa joka voisi saada massat taakse Fixit:n taakse. Ja tämänkin Paavo tietää varsin hyvin.

Joten tämäkin lakiehdotus on vain kuuluisaa populismia.Ja hyvinkin vastuutonta semmoista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Demokratia on siis Wallinin mielestä vastuutonta?

Risto Koivula

Populismin vastakohta on elitismi.

Nämä vastakohdat tosin eivät ole kovin selitysvoimaisia. Itse kammoan enemmän elitismiä eri muodoissaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ei ole sekava Demokraatti.fi -sivuston mukaan:

https://demokraatti.fi/paavo-vayryselta-lakialoite...

- -"Lakialoitteessa kuitenkin huomautetaan, että perustuslain mukaan äänestys on vain neuvoa-antava. Äänestys toimitettaisiin vuonna 2019 järjestettävien Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä.

Äänestäjien vastattavaksi esitettäisiin seuraavat kysymykset: ”Hyväksyttekö Suomen jäsenyyden Euroopan unionissa” ja ”Hyväksyttekö Suomen jäsenyyden Euroopan talous- ja rahaliitossa?” Äänestäjän tulisi vastata kysymykseen joko ”KYLLÄ” tai ”EI”. Äänestyksen tulos vahvistettaisiin samaan aikaan Euroopan parlamentin vaalien tuloksen vahvistamisen kanssa.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu." - -

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mikä ihmeen hätä sinulla, Väyrynen on? Miksei asiasta voida keskustella ja mietiskellä kaikessa rauhassa? Katsella, millaiseksi brexit kehittyy. Oletko kuullut arvioita, joiden mukaan enemmistö briteistä haluaisi nyt perua brexitin?

Minusta pitäisi ensin järjestää kansanäänestys kansanäänestyksen järjestämisestä. Minä en haluaisi järjestettämän kansanäänestystä. Olen täysin tyytyväinen EU-kansalaisena saamiini etuihin ja yhteisvaluuttaamme. En näe mitään syytä keikuttaa venettä mihinkään suuntaan. Lisäksi olen varma, että vieraat valtiot sekaantuisivat vapaaseen vaaliimme, joten luotettavuuden varmistamiseksi on parempi, ettemme moisesta äänestä.

Jos kansanäänestys halutaan oikeasti järjestää, sen järjestämisestä on syytä kysyä kansalta neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen ihan samaa mieltä. Meidän kannattaa ottaa Brexit:stä mallia siitä miten eroa ei ainakaan kannata hoitaa. Tory:t T:May:n johdolla ja B.Johnson:n et al avustuksella ovat näyttäneet monia mahdollisia tapoja sörssiä hyvä asia.

Kenen Niemeläinen epäilee sotkeutuvan vapaaseen äänestykseemme? (huom. ei vaaliin joka on henkilöiden valitsemista). USA:nko ja muiden EU-maiden kuten UK:n äänestykseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset