Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

”Ihmisyys ja sen kehitystarve”

Olin vieraana kuluneen viikon Perjantai-ohjelmassa. ( https://areena.yle.fi/1-4247862 )

Taas minulta kysyttiin, miksi en siirry eläkkeelle. Jälleen vastasin, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on minulle elämäntehtävä, joka jatkuu niin kauan kuin on elämää, niin kauan kuin terveyttä ja kannatusta riittää.

Politiikka on parhaimmillaan luovaa toimintaa. Yhteiskunnan kehittämisen tulee perustua kestäviin arvoihin ja ihanteisiin. Niiden pohjalta on löydettävä luovia ratkaisuja, joilla kohdataan myös uusia haasteita ja ongelmia.

Luovat poliitikot ovat samankaltaisia kuin kirjailijat, kuvataiteilijat, säveltäjät ja muut luovien alojen edustajat. Heiltä ei yleensä edes kysytä, milloin he aikovat lopettaa luomistyönsä ja lakata toteuttamasta kutsumustaan.

Oma maailmankuvani ja arvomaailmani rakentuivat 1970-luvun alussa, jolloin paneuduin ympäristöongelmiin ja luin mm. Rooman klubin raportin ”Kasvun rajat”. Samaan aikaan perehdyin aatteellisiin kysymyksiin ja filosofiaan.

Tietoisuus luonnontalouden asettamista rajoista vahvisti sitä ajatusta, että on nojauduttava alkiolaiseen ihmisyysaatteeseen. ”Ihmisyys ja sen kehitystarve” on asetettava kaiken yhteiskunnallisen toiminnan perustaksi. On hylättävä materialistinen arvomaailma, joka rikkoo ihmisen ja tuhoaa luonnon. On nojauduttava henkisiin, hengellisiin ja yhteisöllisiin arvoihin.       

Vuoden 1972 puoluekokouksessa tulin valituksi Keskustapuolueen varapuheenjohtajaksi. Seuraavan vuoden lopulla uhkasin erota puolueen johdosta, ellei puolue palaa aatteellisille juurilleen. Oman aatteellisen ja yhteiskunnallisen ohjelmani esitin maaliskuussa 1974 julkaisemassani kirjassa ”On muutoksen aika”.

Vuoden 1994 presidentinvaalien jälkeen, 20 vuotta myöhemmin, julkaisin tämän teoksen uusintapainoksena (On muutoksen aika 1) ja liitin siihen laajan esipuheen. Vuonna 2014, 40 vuotta myöhemmin, ilmestyneellä teoksellani ”Suomen linja” yritin vaikuttaa Juha Sipilän johtaman Keskustan politiikkaan. Epäonnistumisestani kerroin vuonna 2016 ilmestyneessä kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”.

Kaikki nämä teokset ovat ladattavissa sähköisinä ilmaiseksi kotisivultani paavovayrynen.fi. ”Suomen linja” on tarjolla myös ruotsinkielisenä (Finlands linje).

Näistä teoksista ilmenevän arvomaailman ja aatteellisen perustan kestävyys on käynyt ajan myötä yhä selvemmäksi.

Toimittaja Rosa Kettumäki vähätteli nykyistä vaikutusvaltaani, kun minulla on vain yhden jäsenen eduskuntaryhmä. Vastasin, että seuraavassa eduskunnassa istun taas eturivissä, kun saamme jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä vähintään yhden kansanedustajan.

Minulta kysyttiin myös, aionko olla tai voisinko olla ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Vastasin, että olen ajatellut olla mukana eduskuntatyössä ainakin parin vaalikauden ajan, jos terveyttä ja kannatusta riittää. Kokemukseni perusteella uskon, että puolueeni nousee ensi kevään eduskuntavaaleissa keskisuurten puolueiden joukkoon. Viimeistään viiden vuoden kuluttua tavoittelisin suurimman eduskuntapuolueen johtajana pääministerin paikkaa.

Toimittaja ihmetteli vastaustani, kun olen ollut ehdolla presidentiksi jo neljä kertaa. Eikö tehtävä enää kiinnostakaan?

Vastasin, että viimeinen perustuslakiuudistus muutti presidentin aseman seremonialliseksi, presidentistä tuli ”representatiivinen figuuri”.

Nykyisen perustuslain mukaan sisäpolitiikka ja Eurooppa-politiikka kuuluvat yksinomaan pääministerin ja valtioneuvoston toimivaltaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa toimivalta on jaettu, mutta tiukan paikan tullen eduskunta ja sen luottamusta nauttiva valtioneuvosto määräävät linjan.

Viime vuosina ylimpien valtioelinten toimivaltasuhteista on syntynyt virheellinen käsitys. Pääministerin johtama valtioneuvosto ei ole ottanut sille kuuluvaa asemaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitamisessa, eikä johtajuutta Eurooppa-politiikassa. Tasavallan presidentti on täyttänyt syntynyttä valtatyhjiötä ja puuttunut myös sisäpolitiikkaan, jonka tulisi olla valtioneuvoston ja eduskunnan yksinomaisessa toimivallassa.

Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen valtioneuvoston on otettava perustuslain mukainen paikkansa Suomen valtiollisen elämän johtamisessa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Kyllä sinä Pate olet muuttunut tässä vuosien saatossa kirosanasta suureksi symppiseksi. Se on paljon se. Ilman sinua suomalainen poliittinen tähtitaivas olisi turhan pimeä ja yksitotinen. En aina ihan ymmärrä sanomisiasi, mutta päätin että luen yhden kirjoistasi vaikka väkisin. En vain tiedä minkä. Ehkäpä tuon On muutoksen aika, ellet nyt suosittele Alkion aatteita tuntemattomalle jotain muuta.
Toivon sinulle luovia hetkiä politiikan parissa tulevaisuudessa. Äänestin muuten teikäläistä presidentiksi. Vähän vitsinä, samoista syistä mitä toit Perjantai -ohjelmassa esille. Se virkahan on representatiivinen figuuri.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En voi kuin ihailla sinun itsevarmuuttasi ja uskoa, että kaikki menee hyvin eli ns. putkeen. Ei pidäkään luovuttaa tuumaakaan pelkästään iän myötä, jos kerran luovuutta, terveyttä ja voimaa edelleen riittää. Toivotan onnea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, ei kai politiikkaan mennä ja siellä olla kuin suomalaiset (huippu-)urheilijat, tekemään omaa suoritusta katsellen mihin se riittää. Sinne mennään vakuuttuneina omasta oikeassa olemisesta ja onnistumisesta - tai ainakin vakuuttamaan sitä jos vaikka itse ihan vakuuttunut olisikaan.

Toinen mahdollisuus olisi, että mennään yhdessä onnistumaan yhteisten asioiden hoidossa. Sellaiseen poliitikkoon en kuitenkaan vielä tähän ikään ole törmännyt, en luonnossa enkä tiedonlevitteissä. Näin ääripositiivisena ihmisenä en sulje sellaisen olemassaolon mohdollisuutta pois tietoisuudestani vaikka todennäköisyys sellaiselle interpoloituukin kohti absoluuttista nollapistettä elämänkokemuksen kertymisen funktiona.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sartresta on kirjoitettu hänen löytäneen hyvin syvällistä ihmisen luonteesta, koska hän oli syntyisin Ranskan ja Saksan rajaseudulta joten tuli pohtineeksi pahuuden olemusta niissä ihmisissä jotka lapsuudesta tiesi.

Suomessa hänetkin on hylätty kommunistina.

Inho on tunne jota kokee huomatessaan läntisen ihmisen luopuneen arvokkaimmasta omaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun kääntymällä lampaaksi.
-Sartre

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

S-P.Sartre on sanonut paljon viisaita, m.m. että "kun rikkaat sotii, köyhät kuolee". Ei ihme, että häntä kammoksutaan n.s. paremmissa piireissä.

Toisaalta hän ei voi olla paha ihmisen sillä hän sanonut myös, että ainut herrasmiehelle sopiva urheilulaji on dominon pelaaminen ulkoilmakahvilassa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Paavo, lupaisitko tehdä heti seuraavan hallituskauden alussa lakialoitteen vanhusasiainvaltuutetun viran perustamisesta?

Se toisi sinulle nyt kannattajakortteja roppa kaupalla ja niitä äänestäjiä kaikista väestö- ja ikäryhmistä ja kaikista puolueista, ks. alla:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-vanhukset-eivat...

Uskon, että em. lakialoitteen puolelle asettuu reilusti yli puolet kansanedustajistamme.

Paavo, ole hyvä, ja vastaa ystävällisesti vanhusasiainvaltuutettua koskevaan kysymykseeni täällä US-blogissa.

Tämä on vuorovaikutteinen palsta - parhaimmillaan :)

---

Vai tekevätkö sen kristilliset?

https://www.kdlehti.fi/2018/10/10/kristillisdemokr...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olen ihastunut Kirsi pelottomaan tyylisi käydä "nimien" kimppuun, mutta voisitko harkita muuttaa nimeksesi Kirsi-Taimi, se indikoisi kasvun varaa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Kiitos ehdotuksestasi, Heikki-Tapissaan ;)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #11

Sukunimeesi jos liität vaikka Harjun, niin luulevat trolliksi!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #12

Heikki, sorry - nyt meni yli hilseen...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #13

Jos et Kirsi tuntisi vetoa trolleihin päin, tässä vaiheessa olisit jo kertonut muutaman jutun hassuista tilanteista joihin olet joutunut yleisönpalvelijoiden luona luontoaiheisen jatkonimesi kanssa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #14

En edelleenkään ymmärrä. Vika varmaan täällä päässä. Kannattaa varmaan antaa olla. Trolli, peikko tai muukaan menninkäinen en kuitenkaan ole ;)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Paavo Väyrynen ja sen kehitystarve"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eduskunnassa kiusataan, otsikoidaan tänään, unohdetaan siis.

Timo Vihavaisen blogissa kommentteineen sivutaan ihmisyyden kehitystarpeita:

"Ellen aivan väärin muista, blogisti on muistuttanut suomalaisten hakkapeliittojen herättäneen aikoinaan kauhua missä päin liikkuivatkin. Se selittää mielestäni åbolaisten yhdessä naissukupuolen kanssa kokemaa erityissuojan tarvetta. Ehkä maailma muuttuu suomalaiseksi, jossa aamutv:n toimittajat pukeutuvat kirpputorikrääsään?"

http://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/10/legioo...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Presidentin vaalien yhteydessä luin yhden kirjan ja kokemus oli mitä erinomaisin. Suosittelen !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset