Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Itsenäistä Suomea halutaan puolustaa

Eduskunnassa käytiin eilen ajankohtaiskeskustelu tiedoista, joiden mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on heikentynyt.

Omassa puheenvuorossani totesin, että suomalaiset ovat varmasti valmiit puolustamaan itsenäistä ja sotilaallisesti liittoutumatonta, puolueetonta Suomea.

Kerroin oman käsitykseni olevan, että maapuolustustahdon heikkeneminen johtuu siitä, että Suomen turvallisuuspoliittisesta linjasta on viime vuosina syntynyt epäselvä käsitys. Tähän on kaksi syytä.

Yhtäältä Suomi on pyrkinyt yhdessä Ranskan kanssa tulkitsemaan Lissabonin sopimusta siten, että se velvoittaa EU:n jäsenmaat antamaan toisille jäsenmaille myös sotilaallista apua.

Tällä perusteella lainsäädäntöä on jo muutettu siten, että suomalaisia sotilaita voidaan lähettää ulkomaille myös taistelutehtäviin. Hallitus on siis pyrkinyt siihen, että suomalaisia sotilaita voitaisiin velvoittaa puolustamaan myös muita maita, käytännössä ennen muuta Baltian maita.

Toisaalta Suomi on viime vuosina tiivistänyt ja syventänyt suhteitaan sotilasliitto Natoon.

Yksi askel tähän suuntaan oli hyvin tulkinnanvaraisen isäntämaasopimuksen solmiminen Naton kanssa. Suomessa sopimusta ei käsitelty eduskunnassa. Ruotsissa valtiopäivät asettivat oman maansa sopimuksen soveltamiselle tiukat rajat. Ruotsin alueelle ei voida tuoda ydinaseita. Naton joukkoja voi tulla maahan vain hallituksen nimenomaisella päätöksellä.

Kysymyksiä herättää myös Suomen laajamittainen osallistuminen sotaharjoituksiin Naton ja johtavien Nato-maiden kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on todennut, että liittoutumattomuus on paras ratkaisu Suomen turvallisuudelle. Hän on sanonut, että menettäisimme tämän edun, jos Venäjä alkaisi pitää Suomea samankaltaisena turvallisuusuhkana kuin Natoa. Toteutetut ja suunnitteilla olevat sotaharjoituksen ovat omiaan horjuttamaan luottamusta Suomen liittoutumattomuuteen.

Eduskuntavaalien yhteydessä ja niiden jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa Suomen turvallisuuspolitiikan linjaa on pyrittävä selkiyttämään. Isäntämaasopimusta on täsmennettävä ja Suomen osallistumiselle sekä sotaharjoituksiin että sotilaalliseen kriisinhallintaan on määriteltävä selvät periaatteet, jotka ovat sopusoinnussa turvallisuuspoliittisen asemamme kanssa.

Näissä mietteissä vietän itsenäisyyspäivää Vuokon sairauden vuoksi kotioloissa. Ensi lauantaina saan taas vapaata omaishoitajan tehtävistä ja pääsen Joensuun joulumarkkinoille vauhdittamaan kannattajakorttien keräämistä saadaksemme Tähtiliikkeen nopeasti puoluerekisteriin.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvä Paavo Väyrynen,
en itse usko maanpuolustustahdon heikkenemisen olevan seurausta sen enempää EU-jäsenyydestämme kuin Nato-yhteistyöstämmekään. Olisivatko asiat menneet ennemminkin toisin päin: maanpuolustustahtomme rapautumisen juuret olisivat olleet siinä, että kansamme näki rajan yli ja länsimainen vapaus houkutti suomalaisia. Halusimme liittyä länteen emmekä enää viihtyneet vihollisemme kainalossa ja hyväksikäytettävänä?

Nykypäivänä termi "isänmaallisuus" liittyy sellaisiin muutosvoimiin, jotka itseäni arveluttaa. Termiä käytetään äärioikeistolaiseen rajat kiinni -politiikan edistämiseen ja jopa väkivaltaiseen muutoksen läpiajamiseen. Kansallismielisyys, isänmaa ja nationalismi ovat sellaisessa käytössä, johon normaalin suomalaisen on vaikea samaistua. Toivottavasti.

Luin tänään Ylen uutisesta katkelmia Kansallismielisten liittoutuma -nimisestä suljetussa ryhmässä käydystä keskustelusta. Ryhmä riemuitsi tutkimustuloksesta, jossa todettiin Suomen olleen EU:n rasistisin maa. Kuullostaako tuo teistä kansallismielisyydeltä tai isänmaallisuudelta?

Ryhmän keskusteluista on julkaistu muutamia yksittäisiä poimintoja. Poiminnat on toki nostettu esiin provokaatiotekijöinä, mutta ne muodostavat jatkumoa sille, mitä internetkeskusteluissa olen havainnut. Muukalaisvihamielisyyden lisäksi vihapuhe kohdistuu myös niihin suomalaisiin, jotka eivät asemoidu maahanmuuttovastustajien leiriin.

Kansallismielisten liittoutuma "pyrkii ohjaamaan “kansallismielisestä aktivismista” kiinnostuneita sopiviin ryhmiin ja yhdistyksiin. Se kuvailee itseään kansallismielisten ilmoitustauluksi. Tavoitteena on luoda yhteistyöverkosto, jossa kootaan ihmisten “tietotaidot ja välineet” yhteen “isänmaan hyväksi”."

Mitä ovat tietotaidot ja välineet, mielipiteet jakautunevat ryhmän sisälläkin. Silti myös radikaalien ehdotusten osalta ryhmä on avoin ja vapaamielinen:
“Tässä ei ole muuta ratkaisua, kun joko menettää tämä maa mutiaisille taikka lähteä suvakki- ja matujahtiin.”

https://yle.fi/uutiset/3-10533611

Palatkaamme maanpuolustustahtoon: onko tämä maa puolustamisen arvoinen? Onko isänmaallisuus ja isänmaan hyväksi toimiminen myyty toisenlaisen Suomen rakentajille?

Toinen puolustustahtoamme heikentävä tekijä on se, että Venäjä on sotilaspoliittinen voimatekijä alueellamme. Emme mitenkään pystyisi puolustamaan maatamme sen täysimittaiselta hyökkäykseltä. Nuoret miehemme katselevat länteen, joko sinne lähteäkseen tai saadakseen sieltä tukea. Kumpaan sinä heitä kannustat?

Toivottavasti luet kommenttini ja arvioit sitä oman arviosi rinnalla. Osatotuuksia voi löytyä jokaisesta saamastasi kommentista.

Toivotan sinulle hyvää itsenäisyyspäivää ja voimia vaativassa elämäntilanteessasi!

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Keskipohjanmaan yleisönosastolla oli 3.6.2018 seuraava lyhyt kirjoitus: "Maanpuolustustahto lisääntyy, kun erotaan EU:sta. Moni kokee, että miksi pitäisi puolustaa maata, joka ei ole itsenäinen. Lisäksi valtiovallan politiikkana on ollut valtion roolin vähentäminen ja kaiken mahdollisen yksityistäminen ja omistuksen siirtäminen ulkomaille. Kansainvälisiä yrityksiäkö pitäisi puolustaa? Mauri Nygård, Kokkola."

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Maanpuolustustahdon" - mikä on epämääräinen termi - vähentymisellä tarkoitetaan tosiasiassa kansallismielisen propagandan ja militaristisen kiihkoilun suosion vähentymistä, sekä armeijan edustamien totalitaaristen "arvojen" suosion vähentymistä. Totalitaarinen ja demokratiaa halventava asevelvollisuusjärjestelmä on myös hiljalleen murentumassa niin kuin uutiset aiemmin tänä vuonna ovat näyttäneet, mikä on oikea suunta jos haluamme kehittää demokraattista Suomea.

Voi olla, että iänikuinen talvisota-vouhotus on vaikuttanut myös tuohon "maanpuolustustahdon" vähentymiseen, mikä ei ole mikään ihme kun kuka tahansa tervejärkinen kyllästyy ajan myötä tuollaiseen sotaromantiikkaa ylistävään ja itseääntoistavaan meuhkaamiseen. Nykynuoriin sotaromantiikka ei myöskään pure vastaavalla tavalla kuin ahdasmielisiin, kuria ja järjestystä ihaileviin taantumuksellisiin aiempiin sukupolviin.

Suomalaisten militanttien reaktio tuohon uutiseen "maanpuolustustahdon romahtamisesta" on tietenkin ennalta arvattava, eli vaaditaan lisää militaristista aivopesua kun suomalaiset eivät ole selkeästikään riittävän aivopestyjä jotta hyväksyisivät armeijan edustamat vastenmieliset, ahdasmieliset, fasistiset ja totalitaariset "arvot". Asevelvollisuus on täydellisessä ristiriidassa demokratian kanssa sillä se perustuu käytännössä orjatyöhön. Sitä, että pakotetaan ihmiset tekemään työtä vankeusrangaistuksen uhalla, ei hyväksyttäisi missään muussakaan työpaikassa Suomessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luulenpa, että Väyrynen osuu aika lähelle totuutta mutta ei Niemeläinen ja Pyykään varmaankaan väärässä ole.

Totuus lienee kaikki nuo yhdessä. Toisaalta perinneoikeistolainen menneisyyden sodissa möyriminen yhdistettynä siihen, että äärioikeistolainen leijonariipusväki on onnistunut omimaan isänmaallisuuden lisättynä sillä, että armeija ei enää ole puolustamassa omaa maatamme vaan "osallistumassa kansainväliseen yhteistyöhön" jolla eufenyymillä muiden sotien käymistä nimitetään, on sellainen keitos, että hyvin harva haluaa olla siinä osallisena.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Sotilasvalassani olen luvannut puolustaa Suomea, enkö mitään muuta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Väyrynen on oikeassa näistä kahdesta syystä mutta ei esitä kolmatta, sitä todellista syytä. Etenkin nuoriso kokee nykytilanteen niin turvalliseksi, että muun kaltainen tilanne tuntuu lähes mahdottomalta.

Sota on kaukana eikä se voi koskettaa meitä. Maanpuolustuksen tarpeellisuudesta puhuvat vain huru-ukot, jotka kertovat joistakin Mainilan laukauksista tai Tali-Ihantalasta.

Turvallisuustilanne voisi muuttua vain, jos rahaa ei enää saa seinästä eikä Kelasta ja Mäkkäristä loppuu hodarit, eikä kavereiden kaa voi enää jutella iphonella.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

baltian maat siis eivät ole puolustamisen arvoisia,ei suomen eikä baltien eikä eu;n eikä naton toimesta,sen kuvan tuosta saa,-eli venäjän syliin heidät voi heittää ilman tunnontuskia !

Risto Artell

Paavo Väyrynen, mikä seuraavassa on mielestänne väärin?

"Hallitus on siis pyrkinyt siihen, että suomalaisia sotilaita voitaisiin velvoittaa puolustamaan myös muita maita, käytännössä ennen muuta Baltian maita."

Ei kai vain se, että Suomen on sopimatonta asettua Venäjää vastaan, vaikka se jälleen kerran rikkoisi kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia ja ryhtyisi painostamaan Baltian maita tai peräti sotimaan niitä vastaan?

Ps. Matti Villikarille kiitos mainiosta kommentista!

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Joku oli laskenut, että USA:lla on sotilaita yli sadassa maassa, Venäjällä lienee noin viidessä. Tuosta voisi epäillä, että niitä kansainvälisiä moraalisääntöjä tulee rikottua enemmän niiden toimesta, jotka enemmän sotilaillaan huseeraavat. Suomelle on muutaman huhun mukaan ajateltu erityisvastuualueeksi Afrikkaa. Ulkoministeri Soinikin halusi Afrikan ulkopolitiikkamme kärkihankkeeksi. Onhan siellä pieniä määriä suomalaisia "rauhaa turvamassa" nytkin useassa maassa. Siellä käydään ihan vanhakantaisia siirtomaasotiakin. Hyvä esimerkki on Mali, jonne Ranska ryntäsi oma-aloitteisesti etujaan puolustamaan. Sitten pian se sota otettiin EU:n nimiin, ei näyttänyt niin rumalta. Samalla sinne pääsi suomalaisiakin, kouluttajiksi ja tukijoukoiksi. Nykyisin tuo sota lienee muodollisesti enemmän Afrikan Unionin käsissä. Siis Lännen joka tapauksessa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Tuntui hätkähdyttävältä kuulla, että maanpuolutustahto olisi laskenut 50 % alle 25-vuotiaiden suomalaisten miesten parissa.

Väite tuntui epäuskottavalta - ja siltä se tuntuu yhä edelleen.

Ensimmäiseksi tuli mieleen, että noh, alle 25-vuotiaiden joukossa on jo aika paljon niitäkin, jotka eivät ole kantasuomalaisia ja joilla näin ollen ei ole luonnollista, perinnöllistä sidettä Suomeen ja maanpuolustustahtoon.

Seuraavaksi tuli mieleen, että mitenköhän tämänkin tutkimuksen kysymykset oli aseteltu?

Mielestäni ympäristöön kohdistuva huoli on globaalin tason huoli; se kohdistuu koko maapalloon.

Suomeen kohdistuva huoli on paikallinen, pinta-alaltaan vain murto-osa maapallosta.

Ei näitä kahta voi rinnastaa.

Jos kuitenkin tutkimuksessa piti numeroida huolenaiheet tärkeysjärjestyksessä, niin on selvää, että huoli ympäristöstä eli maapallosta nousee ykköseksi - koska jos ei ole elämää maapallolla, niin tuskin sitä sitten on Suomessakaan.

Eli tutkimuksen kysymyksenasettelu on ollut epätasapainossa. Ei maanpuolustustahdossa ole mitään vikaa, mutta on selvää, että huoli ympäristöstä käy sen yli, koska nuorisomme osaa ajatella.

Minulla on ollut ilo olla henkilökohtaisesti todistamassa suomalaisten nuorten maanpuolustustahtoa – ja se totisesti on voimissaan!

Ja kyllä – olen kanssasi, Paavo, samaa mieltä: itsenäistä Suomea halutaan puolustaa!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Toivotan voimia ja ylhäältä tulevaa viisautta Paavo Väyryselle; sellaista viisautta, jota alunperin oli alkiolaisuudessa ja myös sellaista, joka oli leimallista todellisen isänmaan ystävän Kyösti Kallion toiminnalle sodan ja rauhan oloissa.

Olet suomalaisen politiikan kansallinen ikoni, myönteisessä mielessä, tuskin kukaan voi sitä kiistää. Tämän totean, vaikka luonnollisesti en ole kaikesta samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että Paavo Väyrysen opeilla ns. itsenäistyneessä Suomessa tarvitaan joka mies aseisiin, mikäli halutaan pitää edes nykyinen ns. itsenäisyys.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kenraali Gustav Hägglundin tv-haastattelu 6.12. oli oiva oppitunti kaikille kansainvälisestä politiikasta, sotilaspolitiikasta, Suomen Natoon liittoumattomuuden avoimesta kortista jne. Ajatuksen juoksu oli terävää ja kaikille ymmärrettävää.

Yksi kommentti yllätti: Suomen armeija on ylivoimaisesti vahvin koko Euroopassa miesvahvuudeltaan eikä vähiten suorituskyvyiltään.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Jos Hägglund noin sanoi, niin tarkoitti kuitenkin vain EU:ta.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Valtamediat leimaavat joka tilanteessa isänmaalliset tahot samanlaisiksi muutamien hörhöjen ja ääriainesten kanssa. Tämä politiikka on tietoinen valinta ja tarkoitus. Valtamediat ja hallitus eivät halua tehdä eroa enemmistönä olevien isänmaallisten ja radikaalimpien järjestöjen välillä. Tässä ehkä yksi oleellinen syy ihmisten hämärtyneeseen käsitykseen isänmaallisuudesta ja maanpuolustustahdosta. Gallupin tekijät voisivat esittää ensi kerralla seuraavanlaisen kysymyksen itsenäisyydestämme huolestuneille kansalaisille: "Mitä teette jos ovenne taakse ilmestyy vihollinen torrakan kanssa ja kysyy, että lähdetkö tästä heti vai pitääkö ehkä auttaa? .... Mitkähän olisivat prosenttiluvut...?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Korpiranta kysyy "Mitä teette jos ovenne taakse ilmestyy vihollinen torrakan kanssa ..."?

Jospa Korpiranta kertoisi miksi hän sinne tulisi? Kuka hänet olisi lähettänyt ja etenkin miksi? Mikä olisi koko poliittinen skenaario tuollaisen mielipidetiedustelukysymyksen takana?

Kaikilla toimilla on syynsä ja alkujuurensa. Aloitetaan niistä juurisyistä asian selvittäminen, jookosta?

Muutenhan voitaisi kysyä myös mitä tekisin jos oven takana olisi ystävä tuomassa leipää ja kaalisoppaa kera votkaryypyn.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Täysin epärealistinen esimerkki Korpirannalta. Ei sellaista voi tapahtua muualla kuin Baltian maissa 40-luvulla.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Kaikella kunnioituksella Jorma Myyryläiselle ja Matti Villikarille. Suomalaisia on vedätetty mennen tullen erilaisissa sodissa ja aina asiat ja tilanteet ovat tulleet kansalaisille yllätyksenä. Sinisilmäinen ei kannata olla ja luottamus jota jokainen nykyisin etsii tulee ainoastaan tekojen kautta. Teoriaukot ja lupauksia esittävät poliitikot ovat meillä joka päivä mediassa selittelemässä ja perustelemassa näkemyksiään. Koitetaan kestää!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Korpiranta on oikeassa, meitä on todellakin vedätetty sotiin, meiltä kysymättä. Minusta haiskahtaa siltä, että taas löytyy vedättäjiä jotka maalailevat kaikenlaisia uhkakuvia olemattomasta ja haluavat meitä mukaan toisten sotiin ympäri maailmaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Korpirannan peloille löytyy perusteita kansallisesta historiasta. Ruotsin vallan aikaan miehiä haettiin syrjäisiltäkin seuduilta sotimaan hakkapeliittoina kuninkaan puolesta aina Keski-Euroopassa saakka.

Eilen Helsingin kaduille palannut hakaristi tuleekin ruotsinkielen ikivanhasta sanasta "hakkors" (hak=koukku, haka, kors=risti), hakkaa päälle.

Suomalaisten hakkapeliittojen tiedetään levittäneen kauhua 1600-luvulla missä päin liikkuivatkin.

Eräässä USA:laisessa nettilehdessä taivasteltiin tänä syksynä Jasper Pääkkösen haastattelussa miten ihmeessä "jostakin Suomesta" oli löydetty näyttelijä rujon rasistin rooliin sikäläisessä filmissä!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuollainenkin tausta hakaristillemme löytyy. Ja toihan sen suomalaisten ilmavoimienkin tunnukseksi ruots. kr. E.v.Rosen, sikäläinen natsi. Langoksiakin H.Göringin kanssa.

Presidentin tunnuksiin ja kunniamerkkeihin se lienee tullut kuitenkin syvemmältä ugrilaisista juurista kun niistä haettiin syvyyttä uuden valtion symboliikkaan.

Pääkkönen löytyi rasistireppanan rooliin kai skandinaavisen rosvopäällikön roolistaan viikinkisarjasta. Hänellä lienee mahdollisuuksia seuraavan sukupolven S.Buscemi:ksi, rujon sympaattiseksi konnaksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joku viäräleuka voisi muistella lehdestä lukeneensa Valtteri Bottaksen saaneen runsaskätistä apua F1-kuskin uralleen rahamies Antti Aarnio-Wihurilta, tavallaan maksetaan käänteisesti pesämuna tallille että päästään auttamaan tallia?

Kirjaston pöydältä käteen tarttuneessa kirjassa "Kaikki ajaa Ladalla" Jyrki Koulumies kertoo ns. punaisten vuorineuvosten leuhkineen ottaneensa kommunisteilta Idänkaupoissa kaiken kotiin korkojen kera kottikäryillä tuoden. Hän kyselee missä rahat nyt ovat? USA:ssako kulttuurisäätiöissä, luomassa Suomi-kuvaa, kysyisi muuan viäräleuka.

Ihan kaikki eivät tiedäkään tosi miesten jättäneen naisineen rakkaan isänmaansa jo kauan sitten, mutta perinöharrastuksenaan huolehtivan täkäläisten pehtooreidensa pelottelevan kansaa vuosituhantisella vihollisella. Jos eivät rakastakaan, niin pääasia, että pelkäävät.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Joku kaukaa kiero ansaintalogiikka tuohonkin sisältynee. Tai sitten vain vanha mies, joka nuoruudessaan ajoi rallia itsekin, halusi nuoren pojanjolpin toteuttavan omia unelmiaan. Yleensä siihen pakotetaan oma jälkikasvu mutta tässä tapauksessa ilmeisesti poimittiin halukkaampi ja sopivampi.

Toisaalta olisisin taipuvaisempi kuitenkin ajattelemaan sitä ansaintalogiikkaa pitkäjänteisen markkinointistrategian kautta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #21

Tässä päivä pari sitten luulen keksineeni selitykseksi meidän MEPien hiljaisuudelle Brysselissä tyytyväisen masun seurauksena isänmaan etujärjestöjen edunvalvojien tarjoamasta jokapäiväisestä leivästä? Eihän se ole lahjus, mikä menee kurkusta alas, sanotaan vuorineuvostason käytösohjeessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Niin, ehkä VN-tasolla voidaan olla tuolleen avarakatseisempia. Meille tänne nokkimisjärjestyksen alemmille portaille opetettiin aikoinaan, että kylmä olut ja lämmin leipä on korruptiota mutta lämmin olut ja kylmä leipä vieraanvaraisuutta. "Quod licet Iovi, non licet bovi" kuten rahvaanomaisesti sanotaan.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Olikohan ne sakarat ilmavoimilla kuitenkin toisin päin?

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Ei kukaan itsenaisesti ajatteleva ihminen ryhdy puolustamaan eurokommunisteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset