Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Puoluevallasta kansan valtaan

Seitsemän tähden liike on Suomen oloissa ainutlaatuinen parlamenttipuolue, jossa ylintä päätösvaltaa käyttävät kansan suorissa vaaleissa valitsemat edustajat, eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet.

Muissa Suomen puolueissa parlamentaarikot joutuvat alistumaan puoluevaltaan. On nurinkurista, että vuonna 1999 parlamentarismin vahvistamisen nimissä säädetty perustuslaki on itse asiassa heikentänyt kansanedustajien asemaa.

Tästä syystä edustuksellinen kansanvalta ei toimi Suomessa. Puolueen johto määrää politiikan suunnan ja sisällön. Eduskunnassa ei edes keskustella monista sellaisista asioista, joilla on kansan ja myös kansanedustajien keskuudessa laaja kannatus.

Puoluevallan vahvistuminen Suomen poliittisessa elämässä on johtanut siihen, että eduskuntavaalit ovat alkaneet muistuttaa presidentinvaaleissa aikanaan sovellettua valitsijamiesjärjestelmää.

Kansanedustajaehdokkaan tärkein tehtävä näyttää olevan toimia ”valitsijamiehenä” ja edesauttaa oman puolueen puheenjohtajan pääsyä pääministeriksi tai muuhun keskeiseen tehtävään valtioneuvostossa. Hän joutuu sitoutumaan yksityiskohtaiseen vaaliohjelmaan, josta tulee hallitusohjelman perusta. Hallituksen muodostamisen jälkeen hallituspuolueen kansanedustajan osana on tukea kaikessa sen politiikkaa, usein vastoin omaa vakaumustaan ja tahtoaan.

Tultuaan merkityksi puoluerekisteriin Tähtiliike on ryhtynyt hankkimaan kansanedustajaehdokkaita. Julkaisemme ensi perjantaina Helsingin Sanomissa ja Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jolla ehdokaspaikat julistetaan haettaviksi.  

Vuoden takaisten presidentinvaalien tuloksen perusteella meillä on hyvät mahdollisuudet saada vähintään yksi kansanedustaja jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä. Euroopan parlamenttiin voimme saada ainakin yhden edustajan.

Tähtiliikkeen ehdokkaiksi voivat päästä sekä sitoutumattomat suomalaiset että muiden puolueiden jäsenet.

Ehdokkaaksi voimme ottaa rehellisiä ja hyvämaineisia Suomen kansalaisia, jotka hyväksyvät Tähtiliikkeen säännöt ja tavoitteet ja jotka sitoutuvat liittymään Tähtiliikkeen parlamenttiryhmään.

Ehdokkaaksi valittavien tulee:

  1. puolustaa Suomen itsenäisyyttä vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä,
  2. puolustaa Suomen puolueettomuutta vastustamalla Suomen sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi,
  3. kannattaa hallittua siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa,
  4. taistella köyhyyden poistamiseksi ja tasa-arvon toteuttamiseksi kaikkialla,
  5. vahvistaa sekä maaseudun ja maakuntien elinvoimaa että suurkaupunkien asukkaiden hyvinvointia vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.

Tähtiliike pyrkii siihen, että ensi kevään eduskuntavaaleista tulee kansanäänestys Suomen suunnasta.

Myös Tähtiliikkeen ehdokkaat toimivat ”valitsijamiehinä” siinä mielessä, että yhteisellä työllä pyrimme saamaan Arkadianmäelle mahdollisimman monta edustajaamme. Valitut kansanedustajat päättävät kuitenkin itse ryhmän ja puolueen politiikasta.

Jo ennen vaaleja sitoudumme muuttamaan Suomen ulko-, Eurooppa- ja sisäpolitiikan suunnan toteuttamalla viisi keskeistä yhteistä tavoitettamme. Muissa asioissa Tähtiliikkeen ehdokkailla voi olla erilaisia mielipiteitä.

Tähtiliike ei julkaise yksityiskohtaista vaaliohjelmaa. Vaalien jälkeen eduskuntaryhmä määrittelee tavoitteet hallitusneuvotteluja varten ja ottaa kantaa esille tuleviin asioihin.

Pyrimme asettamaan täyden ehdokasmäärän kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä eli runsaat 200 ehdokasta. Vastaan ehdokkaidemme kouluttamisesta ja tuen kaikkien vaalityötä.

Omalta osaltani olen joutunut tekemään ehdokkuuteni suhteen vaikean valinnan Lapin vaalipiirin ja Uudenmaan välillä.

Lapin vaalipiiristä olen tullut valituksi eduskuntaan vuosina 1970, 1972, 1975, 1979, 1983, 1987 ja 2015. Uudenmaan vaalipiiristä olen tullut valituksi vuosien 1991, 1995, 1999 ja 2007 eduskuntavaaleissa. Vuonna 2003 en ollut ehdolla. Vuoden 2011 vaaleissa pyrin eduskuntaan Uudeltamaalta, mutta Keskustan kannatuksen romahdettua jäin valitsematta.

Ratkaisuni on, että asetun jälleen ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä. Uudenmaan edustajanakin, kuten Helsingin kaupunginvaltuustossa, olen vastustanut keskittävää aluepolitiikkaa ja tukenut koko maan tasapuolista kehittämistä. Jos tulen valituksi Uudeltamaalta, Lapilla on siis eduskunnassa kahdeksas edustaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Paavo, eikö Seitsemän Tähden liike voisi ottaa "pari tähteä" lisää, esim. näin:

Ehdokkaaksi valittavien tulee:

1. puolustaa Suomen itsenäisyyttä vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä,
2. puolustaa Suomen puolueettomuutta vastustamalla Suomen sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi,
3. kannattaa hallittua siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa,
4. taistella köyhyyden poistamiseksi ja tasa-arvon toteuttamiseksi kaikkialla,
5. vahvistaa sekä maaseudun ja maakuntien elinvoimaa että suurkaupunkien asukkaiden hyvinvointia vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.
6. puolustaa Suomen uhanalaisia luontotyyppejä ja luonnon monimuotoisuutta sekä luonnon rauhaa
7. kannattaa kestävän kehityksen mukaista ilmastopolitiikkaa (mm. avohakkuiden kielto; Suomessa puiden hakkuumäärä jäädytetään nykytasolle eli noin 70 milj. m3)

---

Jos nämä vielä ottaisit "7-tähden otavaasi", olisin Sinun ja puolueesi ehdoton fani :)

PS. Ks. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 51/2016:
Biotalouskenaarioiden mukaisten hakkuiden vaikutukset metsien monimuotoisuudelle tärkeisiin rakennepiirteisiin

https://www.luke.fi/wp-content/uploads/2016/10/luk...

---

mtk.fi: - - "Jatkuvaa kasvatusta voisi lisätä

Valkonen kuitenkin lisäisi jatkuvan kasvatuksen osuutta. ”Tällä hetkellä olisi ekologian kannalta hyvä lisätä pysyvästi peitteisiä metsiä. Meillä ei nyt oikeastaan ole varmasti peitteisinä pysyviä metsiä muualla kuin suojelualueilla”, Valkonen sanoo.

Lisäksi jatkuvan kasvatuksen metsässä puut kasvavat eri pituisina, jolloin latvuskerroksia on useita, mikä myös lisää peitteisyyttä. (Hannes Mäntyranta, SMY)" - -

https://www.mtk.fi/ajankohtaista/uutiset/uutiset_2...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Suomessa on paljon epäkohtia mitä korjata. Esim. eläkkeille katto vaikkapa siten, että kenenkään eläke ei voisi nousta yli 3000€/kk, eikä kenenkään eläke voiisi jäädä alle 1500€/kk. Eläkkeen pitäisi tarkoittaa sitä, että eläkeläinen elelee eläkkeellänsä jäljellä olevan elinaikansa tyydyttävästi, eikä eläkkeellä tarvitse kenenkään lisää rikastua. Ehdotukseni on kohtuullisen tasapuolinen jokaista kohtaan. Ottaisko Paavo tämmöisen tasa-arvoa parantavan mallin puolueensa ohjelmaan? Ja jos, niin ryhdyn kannattajaksi...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Nykyisen hallituksen menoa en voi enää vain katsella sivusta. Nyt on aika ryhtyä taistelemaan Suomen kehityksen suunnan muuttamiseksi. Ilmoittaudun pyrkimään Tähtiliikkeen kansanedustajaehdokkaaksi Uudellamaalla.

Käyttäjän TimoTrmnen kuva
Timo Törmänen

Paavo hyvä!

Pieni virhe on päässyt pujahtamaan kirjoitukseesi ja sen myötä valitettavasti myös useaan tiedotusvälineeseen. Muistat väärin tuon vuoden 2007 vaalien vaalipiirisi, se ei ollut Uusimaa, vaan Lappi. Itse olin tuolloin myös ehdolla ja olimme useassa samassa vaalipaneelissa keskustelemassa ja väittelemässäkin asioista. Sinun äänimääräsi oli tuolloin 10 937, minun hieman yli 3000. Sinut valittiin, minä tulin valituksi varasijalle. Onnea pyrkimyksillesi, minä saan onneksi seurata näitä tulevia vaaleja taustalta

Käyttäjän TimoTrmnen kuva
Timo Törmänen

Paavo hyvä!

Muistisi ei ole näköjään enää ihan vanhalla mallilla, sanot nimittäin kirjoituksessasi tulleesi valituksi eduskuntaan vuonna 2007 Uudenmaan vaalipiiristä. Sehän ei pidä paikkaansa, kuten hyvin tiedämme, vaan tuolloin tulit valituksi Lapin vaalipiiristä 10 937 äänellä. Muistan sen erityisen hyvin siksi, että itse myös olin tuolloin ehdokkaana Lapista ja "kohtasimme" useissa vaalipaneeleissa. Minä jäin varakansanedustajaksi hieman reilulla 3000 äänellä ja jätin poliittisen "urani" jo vuosia sitten. Sinä jaksat edelleen jatkaa, vaikka olet 15 vuotta minua vanhempi. Voimia sinulle tulevissa pyrkimyksissäsi!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Unohdit vaan sen, että Paavo ei ole väärässä koskaan, ainakaan omasta mielestään!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Puoluevalta vaikuttaa ja murentaa kuntien ja kaupunkien kaavasuunnittelu monopolia. Esimerkki tulee Porista jossa Porin vallankahvassa kiinni on SDP, ja kun tuulivoimakaavasta äänestettiin niin Antti Rinne otti yhteyttä Porin valtuuston SDP:n ryhmän johtajaan ja antoi ukaasin kuinka SDP tukee tuulivoimaa ja vastaan äänestäjille annetaan joku sanktio. Ja kun valtuusto sitten äänesti, niin SDP:n äänillä alueen asukkaiden vastustama tuulivoimakaava hyväksyttiin. Rahoittajana olisi joku venäläinen sijoittaja.

Raukkamaista kansan vallan arvostamista, ei kuntien kaavasuunnittelu monopolia saisi jonkun puolueen puheenjohtaja Helsingistä ohjailla. Ei Antti Rinne ja tuskin moni muukaan puoluejohtaja ole asiantuntija vieraalla maalla, mutta tuulivoimaa vaan pitäisi rakentaa valtion takuulla tukirahoituksella jonkun ulkomaisen sijoittajaryhmän hyväksi, rahanpesua, korruptiota, valehtelua tämän kaltainen toiminta edistää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Paavo Väyrynen, eivätkö mielestäsi sanasi ole kovin ristiriitaiset?

Ensin kerrot, että:
"Seitsemän tähden liike on Suomen oloissa ainutlaatuinen parlamenttipuolue, jossa ylintä päätösvaltaa käyttävät kansan suorissa vaaleissa valitsemat edustajat"

Ja sen jälkeen kerrot, miten edustajaksi voi ylipäätään päästä. Jotta edustaja voisi käyttää hänelle annettavaa ylintä päätösvaltaa, hänen täytyy noudattaa puolueen perustajan antamia viittä ohjetta. Eikö ylin päätösvalta tarkoitakaan sitä, että puolueesi ehdokkaat voisivat itse päättää, mitä asioita he ajavat?

Puoluevaltaan kuuluu se, että puolueen linjaa äänestäessään tietää, mitä saa. Puolue antaa vaalilupaukset, joita puolueen ehdokkaiden on tavoiteltava.

Tosin kyllähän Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaita äänestettäessä silloinkin tietää, mitä äänellään saa. Ei mitään. 7-tähtinen eduskuntaryhmä on paitsiossa, kuten tähänkin asti. Yhdellä edustajalla ei tähtiä tavoitella eikä päätetä mistään muusta kuin omasta kannasta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eikös tuo lista jatkunut:
"...jossa ylintä päätösvaltaa käyttävät kansan suorissa vaaleissa valitsemat edustajat, eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet".
Jatko viitannee ryhmäkuriin.

Risto Artell

"Puoluevallasta kansanvaltaan".

Mielestäni se, että kansalaiset Taneli ja Tiina Tavallinen eivät pääse Seitsemän tähden liikkeen jäseniksi ei juuri edistä kansanvaltaa, pikemminkin päinvastoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset