Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Myöhäisherännäisyyttä

Sanoin MTK:n ja MT:n viime keskiviikkona järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelussa, että ilmastopolitiikka on kuin uskonnollinen liike, jossa myöhäisheränneet julistavat kiivaimmin. Näin totisesti on.

Globaalit ympäristöongelmat nousivat laajaan tietoisuuteen jo 1970-luvun alussa, jolloin Rooman klubi julkaisi teoksen ”Kasvun rajat”. Siitä lähtien olen kaikessa toiminnassani pyrkinyt edistämään ympäristöllisesti kestävää kehitystä. Alkuvaiheessa keskeinen merkitys oli vuonna 1974 julkaisemallani kirjalla ”On muutoksen aika”. Sen vuonna 1994 ilmestynyt uusintapainos on luettavissa ilmaiseksi sähköisenä kotisivultani (paavovayrynen.fi). Mukana on laaja esipuhe, jossa myös varoitin tuolloin käynnistyneen globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen vaaroista.

Myöhäisheränneet esittävät Suomen ilmastopolitiikkaan ja suomalaisten elämään kohtuuttomia vaatimuksia. Suomen osuus ilmastonmuutoksen aiheuttajana ja sen ehkäisijänä on mitättömän pieni. Kansallisessa ilmastopolitiikassamme pitää olla suhteellisuuden tajua.

Myöhäisherännäisyys vaivaa myös keskustelua maahanmuuttopolitiikasta. Suomen hallituksen maahanmuuttopolitiikka on ollut sekä kansallisella että EU:n tasolla ääriliberaalia. Oppositiopuolueet ovat arvostelleet sitä liian tiukaksi. Nyt kilpaillaan kannanottojen kovuudessa.

On ollut väistämätöntä, että hallitsematon maahanmuutto aiheuttaa sen kaltaisia järkyttäviä tapahtumia, joita on koettu Turussa ja Oulussa. Niitä olisi pitänyt pyrkiä ennalta ehkäisemään. Omalta osaltani olen tehnyt parhaani.

Olin Euroopan parlamentissa keväällä 2015, kun laaja muuttoliike Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan käynnistyi. Suomessa käytiin hallitusneuvotteluja. Pyrin kaikin keinoin vaikuttamaan sekä EU:ssa että kansallisella tasolla siihen, että muuttoliike olisi saatu hallintaan. Kerron näistä ponnisteluista kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”. Tämäkin teos on luettavissa sähköisenä kotisivultani.

Olin tiiviissä yhteydessä sekä Juha Sipilään että Timo Soiniin.

Keväällä 2015 esitin julkisuudessakin, että muuttoliike on pysäytettävä perustamalla Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä, joilla selvitetään Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan. (19.5 Välimeren pakolaisongelmaan on saatava kestävä ratkaisu, 26.5. Komissio on harhateillä, 14.6. Avoin kirje Timo Soinille, 15.6. Vastaus Timo Soinille)

Valitettavasti hallitus ei tarttunut ehdotukseeni. Vasta vuosia myöhemmin sitä on ryhdytty ajamaan.

Kun Suomeen alkoi syksyllä 2015 tulla länsirajan yli runsaasti turvapaikanhakijoita, ehdotin, että Suomi palauttaisi rajatarkastukset, kuten Itävalta ja Saksa olivat jo tehneet. (20.9. Järjestys on palautettava, 28.9. Suomen on palautettava rajavalvonta Tornionjoelle) Sanottiin, ettei tätä voida tehdä. Kuitenkin Ruotsi, Norja ja Tanska hieman myöhemmin palauttivat tarkastukset, ja tilanne rauhoittui. Suomeen ehti kuitenkin tulla yli 30 000 turvapaikanhakijaa, joista tiedettiin, että valtaosa heistä ei tule sitä saamaan.

Muutoinkin Suomen maahanmuuttopolitiikka on ollut ääriliberaalia. Vaikka Suomeen on tullut suhteellisesti laskien hyvin runsaasti turvapaikanhakijoita, hallitus on ylläpitänyt suurta pakolaiskiintiötä ja osallistunut kärkimaana EU:n sisäiseen taakanjakoon.

Liberaalista maahanmuuttopolitiikasta ja sen seurauksista kantavat vastuuta kaikki hallituspuolueet, ratkaisevissa vaiheissa myös Perussuomalaiset.

Turun ja Oulun tapahtumia ovat pyrkineet poliittisesti hyödyntämään erityisesti Kokoomus, Perussuomalaiset ja Siniset. Millään niistä ei ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Kokoomuksella on ollut hallussaan sisäministerin salkku. Kriisin pahimmassa vaiheessa syksyllä 2015 sisäministerinä oli Petteri Orpo. Hän kantaa suurimman vastuun siitä, ettei rajavalvontaa silloin eikä myöhemminkään palautettu.

Nykyiset kokoomusministerit, sisäministeri Kai Mykkänen ja oikeusministeri Antti Häkkänen, yrittävät paikata puolueensa mainetta. Puolueen johdon vastuuta nykyisistä ongelmista tämä ei poista.

Perussuomalaiset kantavat täyttä vastuuta Sipilän hallituksen politiikasta kesään 2017 saakka. Nykyjohto yrittää sysätä vastuuta vain Sinisiin loikanneille, mutta puolue hyväksyi hallituksen politiikan aikanaan yksimielisesti.

Nyt tarvitaan vastuuntuntoista maahanmuuttopolitiikkaa. Puolueiden tulee kertoa omasta linjastaan eduskunta- ja Eurooppa-vaalien yhteydessä.

Seitsemän tähden liike julkaisee ohjelmia vain tärkeimmistä tavoitteistaan. Niihin kuuluu hallittu siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikka. Puolueen voimassa oleva ohjelma on luettavissa kotisivultamme (seitsemäntähdenliike.fi). Täsmennämme sitä vielä vaalikampanjan käynnistyessä.

Muut Tähtiliikkeen pääteemat ovat:

  1. Suomen itsenäisyyden vaaliminen vastustamalla hallitsematonta globalisaatiota ja Euroopan ylikansallista yhdentymistä,
  2. Suomen puolueettomuuden puolustaminen vastustamalla Suomen sotilaallista liittoutumista sekä suoran Nato-jäsenyyden kautta että kehittämällä Euroopan unionia sotilasliitoksi,
  3. köyhyyden poistaminen ja tasa-arvon toteuttaminen kaikkialla sekä
  4. maaseudun ja maakuntien elinvoiman vahvistaminen ja suurkaupunkien asukkaiden hyvinvoinnin turvaaminen vastustamalla keskittävää metropolipolitiikkaa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ja aluepoliittinen ohjelma ovat luettavissa puolueen kotisivulta. Niitäkin täydennetään kampanjan alkaessa. Valmisteilla on myös sosiaalipoliittinen ohjelma.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos naudanlihan syöntiä pitäää vähentää 90 % ja maitotuotteiden käyttöä 60% ilmastonmuutoksen torjumiseksi, niin kuin Helsingin Sanomat kirjoittaa, niin se merkitsisi Suomen maatalouden alasajoa.

http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262507-...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Se merkitsee karjatilojen alasajoa.
Muita maataloustuotteita voidaankin sitten tuottaa sitä enemmän.
Tosin suomalaisen puhtaan ruuan vientimarkkinointi on kylläkin ala-arvoista, mutta se onkin toinen juttu se.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Perussuomalaiset kantavat täyttä vastuuta Sipilän hallituksen politiikasta kesään 2017 saakka. Nykyjohto yrittää sysätä vastuuta vain Sinisiin loikanneille, mutta puolue hyväksyi hallituksen politiikan aikanaan yksimielisesti."

Myös nämä lammaskatras-napinpainajat tulee vaaleissa muistaa.

Henry

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Perussuomalaiset kantavat täyttä vastuuta Sipilän hallituksen politiikasta kesään 2017 saakka. Nykyjohto yrittää sysätä vastuuta vain Sinisiin loikanneille, mutta puolue hyväksyi hallituksen politiikan aikanaan yksimielisesti."

-----------

Saattoivat painaa istunnossa luottamusnappia hallituksen tukena. Timo Soini olisi luultavasti ruvennut muuten rettelöimään.

Puolueen sisällä ollut epäluottamus soinilaiseen linjaan johti siihen, että Halla-ahosta tuli puolueen puheenjohtaja.

PS:n puoluekokouksen jälkeen uusi puoluejohto halusi, että hallitus rupeaisi noudattamaan hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttoon liittyviä sopimuksia ja olisi halunnut ottaa pois hallituksesta niitä ministereitä, jotka olisivat edelleen kapinoineet tehtyä hallitussopimusta vastaan.

Soini kapinallisena rupesi kuitenkin rettelöimään, repäisi pelihousunsa ja samalla puolueen kahtia.

Halla-aho maltillisena miehenä ei olisi halunnut hajoittaa puoluetta, vaan olisi hyväksynyt myös hallitusohjelmaa vastaan kapinoineen ja vihamielisesti mulkoilevan Timo Soinin jatkavan puolueessa ja eduskuntaryhmässä, mutta toisin kävi.

Väyryselle itselleen lienee montakin kertaa käynyt niin, että hän on puolueensa mukana painanut luottamusnappia hallitukselle, vaikka hän on itse asiassa ollut toista mieltä kuin oma puolueensa.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Jos kuviteltaisiin tilanne, että pyrkisin Paavon puolueeseen kansanedustajaehdokkaaksi, niin se edellyttäisi sitoutumaan natovastaisuuteen. Ja Paavon puolue pääsisi hallitukseen, jonka hallitussopimukseen olisi kirjattu natovastaisuus, niin kai minun pitäisi luottamuslauseäänestyksessä painaa luottamuslausenappia hallitukselle, vaikka se olisikin luopunut natovastaisuudestaan Väyrysen ollessa ulkoministerinä.

Jos pitäisin kiinni hallitussopimuksesta ja painaisin epäluottamusnappia, niin siinä piilisi sellainen mahdollisuus, että Väyrynen potkaisisi minut soinilaista tyyliä noudatellen ulos eduskuntaryhmästä ja puolueestakin, jos noudattaisin puolueen periaatetta enkä puoluejohtajan tahtoa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Paavo, ei kuvaamasi ilmiö ole "myöhäisherännäisyyttä", vaan tilannetta voisi kuvata tilanteella, jossa meiltä jokaiselta suomalaiselta kysyttäisiin, minkä sormen annat leikata poikki, jotta Suomi pelastuu?

Tyhmä kysymys tietenkin:

Eihän meistä kukaan tietenkään haluaisi leikattavan yhtään sormea poikki! Kaikki me esittelisimme ihan jokaisen sormen olevan itsellemme niin tärkeän - nyt kun asiaa meiltä varta vasten kysytään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuliko nyt varmasti oikeaan blogiin?

Henry

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Henry, kysytkö minulta? Vai Paavolta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #10

Kyllä ihan tarkoituksella lähetin kommentin Paavon blogiin. Toivon, että Paavo ymmärtäisi, että ilmastonmuutos ja luonnonsuojelu kaipaavat myös puolustajia - kaikkina aikoina - ja olisikin hienoa, että Paavo ottaisi ne myös agendalleen. Paavokin tarvitsee kaikki 10 sormeaan ;)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ilmastopolitiikkaa vaivaa suhteellisuuden tajun puute kuten Paavo kirjoittaa.Suomalaiset ovat hoitaneet osuutensa hyvin, joten hätäistä hötkyilyä ei meillä tarvita. Jatkotoimet pitäisi kohdistaa sinne missä valtavat päästöt kasvavat eli Kiinaan ja Intiaan. Tilanne lukujen valossa löytyy tästä:

http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jukka, tässä suhteellisuutta lisäävä tilasto:

Emissions:
Territorial

Unit:
MtCO₂

Countries:

Africa (54)
Asia (36)
Central America (31)
Europe (43)
Middle East (15)
North America (5)
Oceania (17)
South America (14)

http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Paavohan on todennut, että hän ei itse vastaa blogissaan.

Heitti jopa jossain keskustelussa ylimielisesti, että hän puhuu ja antaa muiden keskustella.

Eli turhaan häneltä vastauksia tivataan.

Seitsemän tähden liike -, näyttää olevan samankaltainen.

Viestejä halutaan, mutta niihin ei vastata.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Erityinen ongelma näkyy suomenkielen kirjoittamisessa koska siansaksaa muistuttavat säännöt pelottavat ns. taviksia osallistumasta poliittiseen toimintaan. Olen itse toiminut nuorena ekonomina muutaman hetken erään ay-johtajan apulaisena. Parhaiten muistan tuon kansanmiehen kursailun näyttää kirjoittamaansa tekstiä. Ilmeisesti ns. viestintätoimistot hoitavat nykyisin tekstin tuottamisen eduskunnan maksaessa puoluetukena kulut?

Kyseessä ei ollut Matti Putkonen mutta luulisin hänessä heijastuvan samanlaisia piirtetä.

Jari Lindström mainitsee blogissaan Matti Putkosen panneen hallitusneuvotteluissa välillä tupakaksi koska kaikki järjestyy. He neuvottelivat kolmannen perussuomalaisen kanssa puolueen mandaatilla kokoon muuatta osaa maan hallitusneuvotteluissa

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vaikka koulutus näyttäisi riittävän osallistua keskusteluihin, voivat kulttuurin ketjut niskassa painaa esiintymishaluja.

Media myöntää vaikuttajille neulomiaan pommipaitoja: kultaisilla siivekkeillä sisällissodan muistoksi, hopeisilla talvisodalle, pronssisilla jatkosodalle.

PV on nähty seminaarissa kyynelsilmäisenä muistelemassa isoisänsä osaa Kemin seudun punaisissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vähänkö haiskahti mädältä nähdä eilen TV1:n pääuutisissa viipyiltävän maailmalla muotiin tulleessa villaesineiden neulomisessa, esim. Etelä-Savosta oli löydetty metsurinvaimo neulomassa villalangasta moottorisahoja!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nämä kommentit ovat aika ihmeellisiä:
Kukaan ei halua keskustella blogikirjoituksesta tai sen sisällöstä, lähteistä tms.
Kaikki haluaa puhua jostakin muusta, kuten Paavon persoonasta.

Pelottaako joku teitä?
Itse kyllä ymmärrän, että Paavo on porvari, mutta hänet olisi hyvä saada eduskuntaan, jotta edes joku miettisi asioita hieman erilailla kuin tuon nykyisen eduskunnan sopulien valtavirta napinpainajineen.

Henry

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Raha, luotettava palvelija, ei koskaan nuku, kuuluu talouden kultainen sääntö. Joka hetki jossain päin maapalloa pörssi noteeraa kursseja, eikä pörssiyhtiön hallituksessa voi odotella savolaisten tuumailuja; ee laakasta, naatitaan.

Pitää tietää viimeinen käyttöpäivänsä, sanoo Stefan Wallin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa raha ei taida olla niinkään luotettava palvelija. Jos jää tuumailemaan mitä sillä seuraavaksi teettäisi niin se ruoja lähtee heti rietastelemaan ärhäkämpien völjyyn. Ei malta jäädä odottelemaan viisaita neuvoja. Jää siinä odottelemaan josko routa porsaan kotiin ajaisi, sinne se on maailmalle kadonnut ravattisonnien kiertopalkinnoksi.

P.s. niinpä, jotkut tykkää laakasemisesta ja jotkut vehtoomisesta. Ja jotkut vain katselee kun toiset vehtoo ja laakasee, laakasee ja vehtoo saaden hupinsa siitä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kursailisivat älytä pilkun olevan oikealla paikallaan hallituksen palkkiolaskelmassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Raha onkin sananmukaisesti kaikkivaltias, sekä palvelija että palveltava.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei muuta johtajaa, ei luojaa kuin raha kaikkivaltias. Se yhteisonnen säätää, suojaa, se on turva tarmokas ... vai hurskauden mitta palvontamenoissa joissa enitenvaltiaaksi nousee se jolla tuota palvonnan kohdetta on kulloinkin eniten ja härskeimmin enintänsä käyttää lisää haaliakseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset