Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Suomen tulee tehdä tenä

Hallitus käsittelee parhaillaan muutoksia Euroopan vakausmekanismiin (EVM). Ne lisäisivät euroalueen jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta ja heikentäisivät Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Jan Hurri on kirjoittanut tästä Ilta-Sanomiin kaksi erinomaista arviota ( 17.2.2019 ja 15.2.2019 ).

Nyt on tultu rajalle, jossa Suomen tulee tehdä se tenä, josta kirjoitin blogissani 9. kesäkuuta 2016 ( Entä jos eduskunta tekisi tenän? ). Olin ollut tuolloin kuultavana eduskunnan talousvaliokunnassa, joka valmisteli lausuntoaan kansalaisaloitteestani, joka koski kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Kirjoitin:

”Euroopan unionissa ollaan toteuttamassa niin sanottua viiden presidentin suunnitelmaa todellisen talous- ja rahaliiton synnyttämiseksi euroalueelle. Eurooppa-neuvosto on viime joulukuun kokouksessaan sitoutunut sen viimeistelemiseen.

Suomen kansantalous poikkeaa olosuhteiltaan kaikista muista euroalueen maista. Tulevaisuudessakin on odotettavissa epäsymmetrisiä häiriöitä, jotka aiheuttavat meille erityisiä ongelmia. Yhä pidemmälle viety talouspolitiikan koordinaatio ja kasvava yhteisvastuu vahingoittavat Suomea muita jäsenmaita enemmän.

Todellisessa talous- ja rahaliitossa mukana oleminen olisi tuhoisaa Suomen kansantaloudelle. Se olisi myös täydellisessä ristiriidassa voimassaolevan hallitusohjelman kanssa.

Viime kädessä kysymys on Suomen valtiollisestakin itsenäisyydestä. Professori Antti Tanskanen onkin kiteyttänyt vaihtoehdot: euro ja liittovaltio tai markka ja itsenäisyys.

Kun monet pitävät euroeron toteuttamista vaikeana, esille on noussut se mahdollisuus, että eduskunta tekisi tenän eikä enää hyväksyisi ainuttakaan askelta kohti kasvavaa yhteisvastuuta ja liittovaltiota. Kukaan ei ole osannut kertoa, mitä tällöin tapahtuisi.”

Jos hallitus hyväksyy EVM:n muutokset, se rikkoo omaa ohjelmaansa. Jos taas Suomi tekisi tenän, kehitys kohti ”todellista talous- ja rahaliittoa” saattaisi pysähtyä tai euroalue saattaisi alkaa sisäisesti eriytyä. Tämä olisi Suomen etu.

Eduskunnassa ei haluttu ottaa kantaa kansalaisaloitteeseeni, jonka oli allekirjoittanut yli 53 000 suomalaista. Aloite haudattiin tekaistuin perustein perustuslakivaliokuntaan.

Nytkään eurosta, Suomen Eurooppa-politiikasta ja maamme itsenäisyydestä ei haluta keskustella. Siksikin muut puolueet yrittävät Yleisradion hallintoneuvoston päätöksellä sulkea Tähtiliikkeen eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettävien vaalikeskustelujen ulkopuolelle. Eduskunnan oikeusasiamies joutuu kantelun perusteella ottamaan kantaa tämän päätöksen lainmukaisuuteen.

Vastaisen varalle olen tehnyt kansalaisaloitteen Yleisradiosta annetun lain muuttamiseksi siten, että puolueiden tasapuolinen osallistuminen vaaliohjelmiin turvataan.

Käykää allekirjoittamassa aloite! ( https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3883 )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väyrynen on ehdottoman oikeassa tässä EVM-asiassa. Mikäli Suomi hyväksyy yksimielisyys-säännöstä luopumisen ja menee mukaan tähän ns. 85 prosentin sääntöön, menetämme täysin sen pienenkin määräysvallan, mikä meillä on jäljellä Euroopan vakausmekanismissa. Suomi on silloin ”kuunteluoppilaan” roolissa.

On hämmästyttävää, mikäli tiedot pitävät paikkansa, että Valtionvarainministeriössä ollaan valmiita menemään mukaan tähän ns. 85 prosentin sääntöön. Eikö tässä nähdä ”metsää puilta”? Harva ihminen tuntuu tajuavan sitä, miten suurista ja peruuttamattomista asioista on tässä kysymys.

Mitä euroon tulee, niin siitä emme voi valitettavasti erota. Jo pelkästään maan velkaisuusaste sekä julkisella että yksityisellä sektorilla estää tämän.

Hurri kuuluu Suomen taloustoimittajien kärkikaartiin ja hänen juttunsa kannattaa lukea. Olen lukenut niitä vuosien ajan.

Sipilä tuntuu pelaavan ”kovaa peliä”, kuten oheinen linkki osoittaa:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006004225.html

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Suomi on silloin ”kuunteluoppilaan” roolissa...".
Jos edes siinäkään. Ainoa roolimme olisi olla lypsylehmä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jan Hurri avaa silmiämme:

- - "On kyseenalaista, onko EU:lla ja sen toimielimillä oikeutta perustaa EU-toimielimiä ja tai varsinkaan siirtää niille kansalliseen päätösvaltaan kuuluvia tehtäviä. Tästä voi helposti nousta perustavaa laatua oleva periaatekysymys ja -kiista.

Lisää riitaa voi helposti syntyä etenkin Saksan, Hollannin ja Suomenkin kaltaisissa talouskuria kannattavissa maissa siitä, että ainakin komission ehdottamassa ja parlamentin yhä valmistelemassa EVR-mallissa jää pois joukko EVM:n sääntöihin kirjoitettuja talouskurin vaatimuksia.

EVR voisi esimerkiksi osallistua rahapulaan joutuneiden eurovaltioiden tai alueen kriisipankkien hätärahoittamiseen ilman hätärahoituksen ehtona vaadittavia yksityisten velkojien saatavien leikkauksia tai pääomitusvaatimuksia." - -

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"yhteisvastuu". On rumaa kiroilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väyrynen on oikeassa, kokoomus ja keskusta ovat veronmaksajien lompakko avoinna valmiina maksamaan miljardeja kun joku keksii pyytää ja kyllä nämä osaa tuhlata pyytämättäkin. Mitä Suomen itsenäisyydestä on jäljellä, pelkkä muisto.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Faktaa:
Kreikalla oli maaliskuussa 2012 velkaa yhteensä 365 miljardia euroa, joista julkista saamista oli 306 miljardia euroa ja yksityistä 59 miljardia euroa. Kreikka-saatavat viiden suurimman maan osalta olivat: Ranska 101 miljardia, Saksa 99 miljardia, Italia 60 miljardia, Espanja 40 miljardia ja Hollanti 21 miljardia euroa.

Kolme vuotta myöhemmin saksalaisilla ja ranskalaisilla pankeilla oli enää noin 5 miljardin euron saatavat Kreikalta, joten lähes 200 miljardia euroa oli siirtynyt pikku hiljaa, asteittain ja ilman turhaa meteliä itse asiassa veronmaksajien piikkiin. Siihen meni aikaa kolme vuotta.

Jo pelkästään tämä esimerkki kertoo sen, minkä kokoluokan asioista nyt on kysymys, mikäli siirryttäisiin ns. 85 prosentin sääntöön. Se tulisi olemaan sekä kansantaloudellisesti että moraalisesti erittäin arveluttavaa toimintaa maallemme.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näköjään Paavo olikin jo reagoinut tähän samaan aiheeseen. Tuli vasta nyt katsottua puheenvuoro, kun julkaisin oman kirjoitukseni. Ollaan Paavon kanssa tässä kohtaa samaa mieltä.

Edelleen se kysymys miksi Halla-aho ei ole reagoinut kiinnostaa minua kovasti ja toivottavasti suomalaisia äänestäjiä ja veronmaksajia laajemminkin. Voisikohan Halla-aho regoida tähän kysymykseen mitenkään? http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269772...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomen on vihdoin hypättävä pois EU:n sylikoiran roolista. Muistaako joku yhtäkään asiaa ,jossa Suomi olisi pannut hanttiin EU:lle? Onko kertaakaan käyttänyt komissiossa veto-oikeutta?

Heikolla itsetunnolla varustetulle kansakunnalle jää vain maksumiehen rooli. Siinä Suomi on ollut luokan mallioppilas ja haaskannut meidän veronmaksajien varoja.

Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön ajamana Suomi pääsi EU:n ytimeen ja se maksaa!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Saa nähdä mitä tuulia haistellaan älyn aateliston Tuomiojalla, susia lampaan vaatteissa.

Yritys määritellä ihanteellinen ihmisluonne tavoitetilaksi tieteen käsitteistöllä ei onnistu sen enempää täällä kuin NL:ssäkään. Henki on päässyt pullosta. Parasta ennen päiväys painaa päälle.

"Yksinkertaisuus on äärimmäinen hienostuneisuus. "Leonardo da Vinci

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset