Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Yleltä yllättävä selvitys

Sain eilen tiedoksi Yleisradion hallintoneuvoston antaman selvityksen sen kantelun johdosta, jonka olin tehnyt Eduskunnan oikeusasiamiehelle sen päätöksestä sulkea Seitsemän tähden liike rp. eduskuntapuolueille järjestettävien vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Kanteluni perustui kirjeenvaihtooni uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavan johtajan Jouko Jokisen kanssa.

Lähetin 18.1.2019 Jokiselle kirjeen:

”Yle arpoi aamu-tv:n lähetyksessä 12.12.2018 eduskuntapuolueiden kesken niiden puheenjohtajien puhe- ja vaalitenttipäivät. Seitsemän tähden liike merkittiin puoluerekisteriin 21.12.2018, jolloin siitä tuli samalla eduskuntapuolue.

Seitsemän tähden liike rp on muodollisesti samassa asemassa kuin Sininen tulevaisuus, jolla ei ole viime eduskuntavaaleissa valittuja kansanedustajia ja joka on merkitty puoluerekisteriin kesken vaalikauden.

Pyydämme kunnioittavasti, että Seitsemän tähden liike rp:lle osoitetaan mahdollisimman pian oma puoluepäivä.”

Jokinen vastasi 22.1.2019:

”Mainitsemanne arvonta tehtiin eduskuntavaaleja ja Yleisradion erityisiä vaaliohjelmia koskevan hallintoneuvoston tekemän päätöksen perusteella. Hallintoneuvoston kokous oli 4. joulukuuta 2018.

Päätös perustui lakiin yleisradiosta, puoluelakiin sekä Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiin ohjeisiin. Päätöksen perusteella arvonnan mukaisiin vaaliohjelmiin osallistuvat hallintoneuvoston päätöksentekohetkellä rekisteröidyt puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja tämän hetken eduskunnassa.”

Hallintoneuvoston antama selvitys on yllättävä. Sen mukaan hallintoneuvosto ei ole tehnyt Jokisen kirjeeseen sisältyvää päätöstä.

Sen sijaan hallintoneuvosto teki 4.12. päätöksen ”Ylen vaaliohjelmissa noudatettavat periaatteet”. Sen mukaan:

”Radion ja television erillisissä puoluekohtaisissa vaaliohjelmissa edustettuina ovat eduskuntapuolueet. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet pääsevät esittelemään näkemyksiään erillisessä näiden puolueiden vaalikeskustelussa.” 

Periaatteet ovat jo useampien vaalien ajan olleet lähes saman sisältöiset. Niissä ei ole nyt eikä niissä ole ollut aiemmin mainintaa eduskuntapuolueiden kansanedustajien lukumäärästä vaaliohjelmiin liittyen.

Jouko Jokinen on siis tehnyt itse sen päätöksen, jonka hän minulle lähettämässään kirjeessä oli kirjannut hallintoneuvoston nimiin. Päätös on ristiriidassa hallintoneuvoston hyväksymien vaaliohjelmissa noudatettavien periaatteiden kanssa.

Hallintoneuvoston päätöksissä ei ole moitittavaa. Sen sijaan hallintoneuvosto on laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa tekemiensä päätösten noudattamista.

Olen antanut oikeusasiamiehelle vastineeni. Toivon, että päätös saataisiin nopeasti.

Epävarmuus vaikeuttaa sekä Yleisradion toimintaa että Tähtiliikkeen valmistautumista vaaleihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Periaatteet ovat jo useampien vaalien ajan olleet lähes saman sisältöiset. Niissä ei ole nyt eikä niissä ole ollut aiemmin mainintaa eduskuntapuolueiden kansanedustajien lukumäärästä vaaliohjelmiin liittyen."

Viime eduskuntavaalien alla Muutospuolue, jolla oli yksi kansanedustaja, osallistui Ylellä pienpuoluetentteihin yhdessä eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kanssa.

Sinällään pidän tuomittavana sitä, että poliitikot pyrkivät vaikuttamaan Ylen journalistisiin sisältöihin.

Pekka Veistos

Hyvä huomio tuo Muutospuolue. Se todellakin osallistui pienpuoluetenttiin, vaikka sillä oli yksi kansanedustaja.

Muuten vastaavasti voisi pohtia Sinisen Tulevaisuuden asemaa. Jos gallupit osoittaa että puolue on putoamassa eduskunnasta, niin kuuluisiko sekin mielummin pienpuoluetentteihin? Kovempi karsinta olisi varsinaisessa vaalitentissä paikallaan koska jo nykyiselläänkin siellä on niin paljon puolueita että puheaika jää kullekin edustajalle liian lyhyeksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Juuri poliitikot vaikuttavat YLE n sisältöihin.Ei voi olla noin uskomatonta porukkaa joka kuvittelee että YLE on irrallaan politiikasta.YLE hallituksessa istuu kokoomuksen miljonääri mediamoguli joka omistaa Taloustutkimuksen jota rahoitetaan verorahoilla ja joka tuottaa mielipidemittaukset ylelle.Hoh,hoijaa mitä porukkaa.Koko ylen hallitus koostuu POLIITIKOISTA.YLEN duunaritkin valitaan sopivuuden ei pätevyyden mukaan.

Sipilän ja Kataisen käskystä sai pari toimittajaa potkut,kun ei uutisten sisältö miellyttänyt näitä diktaattoreita.YLE:n uutisten tasosta se näkyy ,jollei, pitää olla todella sinisilmäinen , hyväuskoinen tai sokea.Ilmankos eduskunnassa istuu näitä ent."toimittajia" hömppäohjelmista ja lisää sikiää kun kaikenkarvaista harjoittelijatoimittajaa kaivetaan julkisuuteen asiantuntijoina.

Toimittajia,julkkiksia jne.ei olisi koskaan pitänyt päästää politiikkaan es.iltalehdestä ministerin pallille,tai huuhaa viihdeohjelmista muiden julkkisten ja seurapiiripoliitikoiden avustamana eteenpäin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä Ari Ojapellon blogikirjoituksessa on lisää ja tarkempia yksityiskohtia tuosta aiheesta:

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihan asiallinen kirjoitus vaikka tuo siirtymä Reporadiosta nykytilaan kuvataankin heiluriliikkeenä äärimmäisyydestä toiseen. Minusta liike on ollut jokseenkin toispuoleinen sillä E.S.Repon aikana ei oltu yhtä kaukana vasemmalla kuin nyt ollaan talouslibeealisti oikealla.

Kuvaus käsitteli vain taloutta. Samanmoisen esittelyn saisi myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sillä sen käsittelyssä ollaan samalla tavalla vaarallisesti kovin yksisilmäistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

"E.S.Repon aikana ei oltu yhtä kaukana vasemmalla kuin nyt ollaan talouslibeealisti oikealla."

Tuosta olen kyllä eri mieltä. Reporadio suorastaan lietsoi kommunistista vallankumousta Suomessa. Muistan hyvin paasaavat vappuohjelmatarjonnat ja "Näin Naapurissa", "Naapurineljännes", "Työmiehen Tunti", "Ristivetoa", j.n.e. Musiikkitarjonta koostui enimmiltään Kaisa Korhosen, Agitpropin ja Kristiina Hautalan kommunismin yllistyksestä.

Ottaen huomioon, että Suomi oli silloinkin markkinatalousmaa, oli ohjelmatarjonta paljon enemmän vasemmalla vallitsevasta tilanteesta kuin "oikealla" nykyään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Kuikan mainitsemat ohjelmaesimerkit eivät juurikaan ole koko totuus koko ohjelmatarjonnasta. Kannattaa muistaa M.Dahlgrenit sun muut. En myöskään muista kuulleeni esimerkiksi lauantain toivotuissa t.m.s. Agitprop:ia tai muuta etukenolaulantaa. E.S.Revon aika vain poikkesi aikaisemmasta, että silloin ääneen pääsi ensikertaa myös muut kuin epäpoliittisina itseään pitävät porvarit. Revon suurena ajatuksena oli tarjota erilaista tietoa ja yleisön olevan riittävän valistunutta itse tekemään johtopäätöksiä.

Sikäli olen kuitenkin Kuikan kanssa samaa mieltä, että Revon aikana YLEn ohjelma-anti poikkesi enemmän porvarillisesta ja kapitalistisesta valtavirrasta kuin nykyinen YLE:n anti. Silloin anti oli moniarvoisempaa kun nyt mennään puhtaasti porvarillisen vallan ehdoilla.

Mutta eikö YLE:n tehtävä pitäisi olla, jos se julkisilla verovaroilla elävänä julkisen palvelun kanavistona haluaa olemassaolon oikeutuksensa, vähintäänkin niin moniarvoinen, mielummin enemmän, kuin kansalaiset ovat eikä rajoittaa tarjontaansa kulloinkin vallassa olevaan menoon? Siinä suhteessa Revon aikana onnistuivat huimasti paremmin kun nykyisin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10

Ainakin yleisradiolain valossa näyttäisi siltä, että YLE:n pitäisi tarjota moniarvoista ohjelmaa:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/199313...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #8

" Enimmillään"?
" Silloinkin markkinatalousmaa"?

1. Reporadion ohjelmatarjonnasta on kai tehty useitakin tutkimuksia, eikä mikään tue " kommunistisen" ideologian dominanssia.
Päin vastoin : nuo mainitut ohjelmat pistivät silmään juuri siksi, että ne olivat poikkeuksia.
Tottakai porvarilliseen yksiäänisyyteen ja amerikkalaistyyliseen oikeistohenkiseen viihteeseen tottunut hätkähti jotain Laulua 20 perheestä. Ja hätkähdys jäi muistona mieleen.

2. Et kai nyt tarkoita, että julkisen palvelun median pitäisi yksiäänisesti kehua vallitsevaa talousjärjestelmää?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #8

Oikeistolais-isänmaallis-uskonnollisessa arvokonservatiivisessa pitkässä menneisyydessämme kuitenkin suhteellisen lyhyt jakso?!

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Joo, eiköhän se ole niin että Ylen toimittajia ei tosiaan valita ammattitaidon perusteella, vaan se oikea ideologia ratkaisee. Siltä se vaikuttaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Onneksi tuskin tarvitsee itse elää enää sitä aikaa, kun Ylekin on pelkkä "hömppämedia", tai ajettu alas...?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Oksanen, kerro ihmeessä näiden kahden potkut saaneen toimittajan nimet. Se todistaisi, perustuuko väitteesi todelliseen tietoosi vai perustuuko se mututietoosi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös perusteeksi riitä se, että puolue on merkitty rekisteriin vasta parisen viikkoa päätöksen jälkeen?

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Hallintoneuvostonkin mukaan on kahdenlaisia puolueita: sellaisia, joilla on edustus eduskunnassa sekä sellaisia, joilla ei ole. Tämä on pläkkiselvä ja järkeen käyvä jako, ja sen mukaan on toimittava. Kaikki muut kategorisoinnit ovat teennäisiä ja ilmeisen tarkoitushakuisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Myös tuo jako eduskuntapuolueisiin ja ei-eduskuntapuolueisiin on keinotekoinen ja siitä on löydettävissä tarkoitushakuisuutta. Siihen ovat puuttuneet m.m. OSCE:n vaalitarkkailijat.

Perustuuhan tuo edellisiin vaaleihin ja nyt ollaan valmistautumassa uusiin joissa ei (toivottavasti) vielä ole valittu ketään.

Toisaalta mikään, esimerkiksi perustuslaista t.m.s. lähtevä tasavertaisuusvaatimus, ei tue tuollaista jakoa.

Kyse onkin siis vain toisaalta vanhan vallan tukemisesta ja toisaalta YLE:n yrityksestä päästä helpolla. Kumpikaan ei kuitenkaan ole kelpo peruste millekään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaista kansan demokratiaa: demokraatit parhaiten tietävät kansan parhaan, sitten vaan pakko päälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset