Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Sipilän on peruutettava eronpyyntönsä

Seitsemän tähden liikkeellä oli tänään vaalistartti Helsingissä hotelli Grand Marinassa. Paikalla oli yli puolet puolueen 179 ehdokkaasta. Kokouksessa oli innostunut tunnelma. Tähtiehdokkaat uskovat hyvään vaalitulokseen. Ainakin yhtä eduskuntapaikkaa tavoitellaan lähes kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä.

Kokousta seurasi yksi toimittaja Lännen Mediasta. Paikalla oli kaksi kuvaajaa.

Kokouksessa minulta pyydettiin kommenttia siihen, että pääministeri Juha Sipilä oli jättänyt tasavallan presidentille hallituksensa eronpyynnön.

Ehkäpä hotellin merellinen ympäristö johdatti minut rinnastamaan Sipilän menettelyn merikapteeniin, joka ajaa laivansa karille ja pakenee uppoavasta aluksesta ensimmäisenä. Italiassa Costa Concordian kapteeni joutui tällaisesta menettelystä oikeuteen ja tuli tuomituksi.

Myös Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat saaneet Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kaikkoselta kutsun ensi tiistaina järjestettävään neuvotteluun, jossa käsitellään hallitustilannetta. Kokouksen järjestäminen on ilmeisesti ollut perustuslain mukaan välttämätöntä. Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaisi toimitusministeristönä.    

Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän mielestä ryhmien ei tule hyväksyä pääministeri Sipilän jättämää eronpyyntöä. Eduskuntaryhmien tulisi kehottaa pääministeriä peruuttamaan eronpyyntönsä ja kantamaan vastuun johtamansa hallituksen toiminnasta siihen saakka, kunnes uusi on eduskuntavaalien jälkeen muodostettu.

Pääministerin jättämä eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava. Tiistain neuvottelu ei voi olla tilaisuus, jossa ero vain muodollisesti siunataan.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallituspuolueista vain Keskusta on hyväksynyt Sipilän menettelyn. Muut kaksi olivat sitä vastaan. Myös suurimmat oppositioryhmät ovat arvostelleet pääministerin jättämää eronpyyntöä. Sipilän menettelyllä ei siis näytä olevan eduskunnan enemmistön tukea.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Hassua että oppositio on yrittänyt lukemattomia kertoja kaataa Sipilän hallitusta välikysymyksillä ja nyt kun hän sen itse kaatoi se ei sovikaan. Ei siitä ole kovin monta päivää kun oppositiopuolueet esittivät välikysymyksen vanhusten hoidon tilasta. Hallitus sai luottamuksen äänin 99-88 08.02.2019. Mutta jos hallitus olisi kaatunut se olisi vain ollut kuukautta aikaisemmin. En minä yhtään sure Sipilän hallituksen lähtöä mutta outoa kiemurtelua tuokin on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä on hauska palsta kun joku aina keksii jonkun järjettömyyden niin muut papukaijat alkavat sitä toistaa. Sillä että Sipilä hajoittaa hallituksen kun meni herne nenään ja sillä kun oppositio tekee sille kuuluvaa tehtävää eli esittää välikysymyksiä ei ole mitään tekemistä keskenään.

Katsokaa vaikka mitä Pekka Haavisto (vihr) kommentoi

https://areena.yle.fi/1-4562359

04:40

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Välikysymys on epäluottamuslause hallituksen toimintaa kohtaan. Antoiko Sipilä nyt epäluottamuslauseen itselleen kaatamalla hallituksensa oudolla tavalla ja vieläpä perin outoon aikaan. Hyvähän se on herätä myöhään (siellä uppoavassa laivassakin), kuin ei milloinkaan. Jos maallista vaellustaan haluaa jatkaa.

Tehtäväänsä nähden hän ei hallinnut Suomen johtamista vaan oli ainoastaan johtaja Suomessa. Tällä kertaa sitten pääministerin vakanssin turvin. Epäpätevyys paistaa turhan usein läpi kun niitä päteviäkin olisi ollut ja on edelleen käytettävissä. Niin virkamiehissä kuin poliitikoissakin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Välikysymys on epäluottamuslause hallituksen toimintaa kohtaan. Antoiko Sipilä nyt epäluottamuslauseen itselleen kaatamalla hallituksensa"

Jos jaksoit kuunnella yleltä tänä aamuna Sipilän haastattelua niin juuri noin hän teki. Hän katsoi ettei ollut saanut sotea hoidettua sillä tavoin kuin oli hallitusohjelmassa kirjoittanut ja sen takia hän pyysi hallitukselle eroa. Kaikki muuta päätavoitteet hallitus sai hoidettua mutta tämä yksi jäi ja Sipilälle se oli riittävä pettymys.

Onhan se toki nykyaikana ihmeellistä että joku poliitikko tekee niin kuin on luvannut mutta nyt niin kuitenkin kävi ja toimittajilta ja opposition änkyröiltä meni sormi …………een.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Totta toki sekin mitä nyt kirjoitat. Taival on kuitenkin ollut tälläkin hallituksella pitkä ja vaiherikas, monen mielestä myös omalla tavallaan kansaa köyhdyttäväkin.

Se tässä Sipilän tempauksessa ihmetyttää että kuinka hän ei selkärankaisesti loppuun saakka pysynyt sanojensa ja tekojensa takana vaan viime metreillä sitten myönsi epäonnistuneensa, toimineensa väärin. Niin sen voi tulkita.

Toki hänellä neuvonantajiakin on ja puolue tarvitsee kaikki mahdolliset vaalitaktilliset aseet kannatuksensa nostoon. Onnea vaan, jokaiselle rehelliselle ihmiselle ja yrittäjälle. Pyrkyrit ovat porukka erikseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #23

"viime metreillä sitten myönsi epäonnistuneensa, toimineensa väärin"
Soten kaatuminen oli varmistunut melko lailla samaan aikaan ja sehän oli nimenomaan se epäonnistuminen joka "Sipilän selän katkaisi". Jos hän olisi aikaisemmin pyytänyt hallituksen eroa olisi hän itse aiheuttanut ajamansa soten kaatumisen. Ihan selvä logiikka tässä on kyllä nähtävissä jos voi puolueettomasti asiaa tarkastella.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #50

Toki näinkin. Mutta Sote_soppa oli monilta osin toivoton "tilkkutäkki". Väärällä tavalla alusta loppuun saakka suunniteltu. Runkorakenne ja sen sisälle tehdyt pienet korjaukset eivät löytäneet toisiaan. Viime metreillä ei enää Orpokaan tajunnut hallituskumppaninsa menettelyä, että hän jättää eroanomuksensa viisi viikkoa ennen vaaleja. Muistettava myös se että Keskusta ja Kokoomus väänsivät Sotessa toistensa kättä, eivät suinkaan kätelleet kiltisti toisiaan.

Ei yksi Sote ole koko hallituksen kulmakivi, muitakin tärkeitä asioita sillä on ollut tehtävänään. Osa niistä onnistui hyvin ja osa sitten hyvin paljon huonommin. Toisilta otettiin välillä turhankin paljon ja ilman ammattiliitojen tukemia protesteja olisi viety vielä enemmänkin.

Jos se sitten on niin, että Sipilä vain simahti väsymykseensä ja halusi luppoaikaa ennen uuden uran aukeamista. Liikaa ei voi yhtä miestä kaikesta syyttää, mutta hän on kuitenkin ollut asemassa, jossa hänen valtansa Suomen sisäisissä asioissa on presidentin toimivaltaa suurempi. Kuinka hän valtaansa sitten käytti, siitä on jokaisella jonkinlainen näkemys.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vahva ja kansansa puolta pitävä johtaja, ei lähde karkuun, vaan luotsaa hallituksensa perille.

Suomi on, valitettavasti, viimeiset neljä vuotta ollut, despootin kynsissä.

Sen myönsi myös valtiovarainministeri Orpo, joka lakonisesti totesi, että hän on oppinut tuntemaan päämininisterin, eikä ihmetellyt nyt tapahtunutta.

Ihmistuntijana ymmärsin, mistä hän puhui, mutta, kun sanoa ei saa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Näin on, mutta vaaleihin on enää viisi viikkoa, joten turha tästä asiasta on enää uutta showta tehdä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ei todellakaan. Tällähän annettaisiin ex-pääministerille ylimääräistä media-aikaa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei pääministeri Suomessa voi olla yhtään sen enempää despootti kuin perustuslaki antaa tilaa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Ei voi, mutta yrittää voi ja tämä neljä vuotta touhunnut on tottavie yrittänyt.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Valtaeliittimme on tottunut pyyhkimään perustuslailla takapuoltaan. Niin Sipilän hallituskin, mm. Naton sotaharjoitusten yhteydessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Kerro se perustuslan pykälä, joka estää yhteistyösopimuksen puitteissa tapahtuvat harjoitukset.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #36

Tarkoitatko isäntämaasopimusta yhteistyösopimuksena?

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #36

Mitään yhtä tiettyä pykälää sieltä ei taida löytyä? Sen sijaan asiaa pitäisi tarkastella onko päätös sopimuksen vahvistamisesta tehty presidentin, valtioneuvostoon ja eduskunnan työnjaon ja vastuiden/valtuuksien puitteissa niin kuin perustuslaki säätää? Eduskunnallehan se taisi tulla täytenä yllätyksenä, eli asia oli jäänyt käsittelemättä eduskunnassa ja sopimuksella ei ollut/ole eduskunnan hyväksyntää tai ei ainakaan mennyt oikeassa järjestyksessä niin kuin perustuslaki asiasta säätää. Tällaisia epäilyksiä muistaakseni on esitettykin, taisi jopa oikeuskanslerikin jotain kriikkiä esittää, vaikka ei suoranaista perustuslainvastaisuutta olisi nähnytkään?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Se on totta, että tilaisuudessa oli tosi innostunut tunnelma. Itselleni ainakin oli todella ihana tavata vanhoja tuttuja sekä tutustua uusiin ihmisiin.

Lisäksi ensimmäisen kerran elämässäni kuuntelin Paavo Väyrystä livenä ja kyllä hän osaa. Vastaukset kysymyksiin olivat selkeitä ja perusteltuja, joten ei hän todellakaan jouda eläkkeelle.

Samoin oli tosi hienoa kätellä ensimmäisen kerran Ilja Janitskinia. Onnea ja menestystä vaaleihin, samoin kuin tietenkin kaikille muillekin ehdokkaille!

Paavon vertaus Sipilästä osui ja upposi, se on selvä, mutta nyt ei ole enää sijaa vatuloinnille. Sipilä on hallituksen eronpyynnön tehnyt ja sen on presidentti hyväksynyt. Ainakaan itse en näe enää tarvetta tähän asiaan enempää paukkuja laittaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Olen samaa mieltä! Kansamme suuri 'uudistaja' on tervemennyt!

On myös hyvä tunnistaa, että johtajuus on enemmän kuin itsekäs, oman edun tavoittelu.

Kansamme tarvitsee johtajan, jolla on laaja ymmärrys, miten voimavarat sisäistyvät ihmisten turvallisuuden kokemukseen ja omillaan selviytymiseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos koulu- tai työpaikkakiusaus on mielestäsi vain sananvapauden toteuttamista, niin silloin voit kehua Janitskinia kätyreineen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Minä en hyväksy kiusaamista ja tiedät varsin hyvin itsekin, että Janitskinin suurin virhe oli hyppiä valtaeliitin varpaille. http://www.ritvapuolakka.fi/427542180

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eikö presidentti ole hallituksen nimitysasioissa ikäänkuin viimeinen niitti. Hän on hyväksynyt eronpyynnön ja pyytänyt hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Mahtaako tämä olla noin vain purettavissa.

Sipilläkin on tullut tutuksi. Jos hän jaksaa hakata päätään vuosikaudet perustuslain seinään, niin tuskimpa häntä saadaan puristamallakaan perumaan päätöstään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tilanne on todellakin outo. Olisiko kaikkien puolueiden hätätilahallitus paikallaan, vai mikä rooli on EK- ryhmä-johtajien kokouksilla ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ensimmäistä kommenttia kompaten on todellakin syytä kysyä mitä oppositio haluaa?

Hallitusta on yritetty kaataa yhä uudestaan ja uudestaan opposition toimesta, mutta sitten ruikutetaan, kun se tapahtuu.

Typeryyden huippu.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Juuri näin Juha!
Rinnekin on yrittänyt kampittaa jatkuvasti hallitusta vaatimuksillaan, mutta hallitus ei olisi saanut erota tällä tavoin, vaan näyttävästi Rinteen aikaansaamana. Tosin kai tämä tapahtuneesta hallituksen erosta näinkin ottaa sulan hattuunsa?
Oppositio räksyttää, mutta pääministeri tekee itsenäiset päätökset.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Todella naurettavaa toimintaa oppositiolta. Ensin yritetään erottaa, sitten kun itse erosi, niin voi sitä arvosteluryöppyä. Farssia, eikö oppositiossa pystytä parempaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Itse olen kyllä nyt sitä mieltä, että kun Sipilä on itse jättänyt hallituksen eronpyynnön ja tasavallan presidentti sen hyväksynyt, niin ei tästä kannata sen enempää vatuloida.

Turhaa tuhlata aikaa ilmanaikuiseen jahkailuun. Jokainen puolue nyt vaan keskittyy omaan vaalityöhönsä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei pystytä! Ihmettelen miksi kristilliset ja RKP jatkuvasti komppaavat vihervasemmistoa!??

Risto Huovinen

Eiköhän Sipilä ajanut karille sellaisen laivan, jota kukaan ei jää kaipaamaan. Paljon pahempi vaihtoehto olisi ollut, jos Sote olisi saatu valmiiksi. Toteutuessaan Sote olisi johtanut uuteen hallintoportaaseen ja yksityisten terveyspalvelujen rähähdysmäiseen kasvuun.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta case Is closed. Keskitytään kaikki tuleviin vaaleihin ja annetaan eronneen hallituksen jatkaa nk. uppoavassa laivassa toimitusministeriönä vaaleihin saakka ja sillä selvä. Onnea ja menestystä kaikille vaaleihin. Reilu ja rehti peli.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Täsmälleen samaa mieltä Vesa. Pitäiskö laittaa Lenitan sanoin, että ei kannata jäädä tuleen makaamaan;)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vesa muuten, jos sinä olisit saanut Sipilän paikan silloin, niin olisitko viisi viikkoa ennen vaaleja tehnyt näin?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Huomasitko Vesa miten ylellä lauantaiaamuna taas väitettiin että Sipilä valittiin ilman vastaehdokasta puheenjohtajaksi? Ei sitä Sipiläkään kyllä korjannut vaikka ihan varma olen että tajusi virheen tapahtuneen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Sipilä ei ensin halunnut erota eikä myöntää virheitään oppostition välikysymysten edessä. Vaan käytti valtaa, myös Sinisiä, pysyäkseeen itse vallassa. Olisi jo silloin kaatanut hallituksensa äänestämällä itse itseään vastaan.

Sitä vastoin hän pullikoi aikansa ja sitten aivan yllättäen, viime kädessä, päättikin antaa hallituksen kaatua omasta tahdostaan. Päätöksestään sen kummemmin omiensa kanssa neuvottelematta. Hän vain saneli näin tekevänsä.

Mutta mennyt on todellakin nyt mennyttä, historiaa. Vaikka aika tuoreessa muistissa vielä. Tulevissa vaaleissa kansa päättää ainakin osan siitä että millainen oman maan tulevaisuus tulee olemaan. Oman elämän laatu seuraa siinä mukana, kohdusta hautaan saakka.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Typerä ukko, eikä ansaitse enää yhtään enempää palstatilaa. On itse lyönyt hanskat tiskiin ja se siitä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Puolakka, onko mielestäsi niin, että Sipilän hallitus ei ole saanut mitään aikaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #22

Raimo, nyt puhutaan siitä, että kapteeni jättää uppoavan laivan.

Omasta mielestäni saa jättää, eikä häntä tarvitse enää takaisin pyytää. Siksi Väyrysen vaatimus "Sipilän on peruutettava eronpyyntönsä" on korni.

Jos mies on mennäkseen, niin menee. Turha huudella takaisin, koska ei se tilannetta enää miksikään muuta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #24

Minusta vaan on niin kummallista, kun hallitus onnistui tavoitteistaan 4/5, niin tällä sivustolla on lynkkausmeininki.
Mikähän hallitus olisi pystynyt sen parempaan. Vai eikö mikään riitä. Olisi ehkä syytä antaa jonkin verran tunnustustakin.

Veikkaan, että kun tarkastellaan neljän vuoden päästä mitä Demaripääministeri on saanut aikaan, niin veikkaan, että ei sen parempaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #25

Tossavainen, sinä Huuskon blogissa haukuit minua kaksinaamaiseksi ilman mitään kunnollisia perusteluita ja tässäkin viet asian sivuraiteille, niin kannattaisiko kuitenkin miettiä ensin, ennen kuin sitä enteriä painaa.

Väyrynen on täysin oikeassa siinä, että Sipilä jätti uppoavan laivan, mutta mielestäni Sipilälle ei kannata antaa enää yhtään enempää julkisuutta tai mitään muutakaan, joten siinä mielessä olen eri mieltä Väyrysen kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Voi olla, että osa tämän hallituksen suurista saavuttuksista kuten työllisyyden paraneminen ja talouskasu y.m. ovat olleet onnellisen ajoituksen tulosta, mutta ilman muuta se niihinkin on vaikuttanut positiivisesti - ei kapuloita rattaisiin heittämällä.

Selvintä kuitenkin on se, että hallitus on aiemmista hallituksista poiketen runnonut läpi monia pienempiä arkielämän uudistuksia, jotka muodostavat yhdessä olennaisen askeleen parempaan suuntaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Perustulokokeilu, alkoholilain uudistaminen, kauppojen aukiolon vapauttaminen, taksiliikenteen vapauttaminen, varhennettu vanhuuseläkemahdollisuus ja useat muut jämäkästi sekä nopeasti toteutetut uudistukset jättävät pysyvän jäljen elämäämme tämän hallituksen ansiosta.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #27

Kyllä todellakin on epärehellisyyden huippu, kun Sipilä on ominut kansainvälisen korkeasuhdanteen omiin nimiinsä. Sipilän ja edellisten hallitusten ns. "säästöjen" ansiosta Suomi pääsi suhdanteeseen mukaan jälkijunassa. Hallitukset supistivat kotimaista kysyntää. Nyt koetun toisen integraatiolaman aikana Ruotsissa meni paljon paremmin. Ruotsi ampaisi kansantulossa 20 prosentin irtiottoon Suomesta. Siihen vaikutti oma valuutta. Sipilä ei siis ryhtynyt erottamaan Suomea eurosta. Puolueensa oli mukana hautaamassa Väyrysen aloitetta järjestää eurosta kansanäänestys.

Perustulokokeilu periaatteessa hyvä, mutta saamani käsityksen mukaan mallilla, millä ei ole menestymisen mahdollisuutta. Realistisinta olisi ollut kokeilla negatiivista verotusta.

Alkoholilain uudistus on kyllä lisännyt kulutusta 2 prosenttia, etenkin lonkeroitten, joten haitat ovat lisääntyneet. Kulutuksen trendi oli ollut alas päin, joten vaikutus oli todellisuudessa kahta prosenttia suurempi.

Kauppojen aukioloajan vapauttaminen on suosinut suuria yksiköitä ja tappanut pienkauppoja maaseudulla ja muuallakin. Tekoa ei voi nimittää positiiviseksi. Tuskinpa kansantulomme kasvoi, no siis panimoissa.

Taksiliikenteen muutokset ovat aikaansaaneet suorastaan katastrofaalisia seurauksia esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla, missä Juha Sipilän veljen osaksi omistama ammattitaidoton yritys on sotkenut Kela-kuljetukset. Pitkällisen väännön jälkeen yritys saatiin täältä pois. Amerikassa, jossa taksiliikenne on vapaata, taksit ovat kurjassa kunnossa, niitä on vaikea saada syrjäisiin paikkoihin, kuskit ovat kehnosti palkattuja, yhteiskunnan heikoimmin arvostettua porukkaa ja käyttäytyvätkin sen mukaisesti. Kusettavat asiakasta, kun vain mahdollista.

Eläkkeissä ei korjattu vääristymää indeksissä, vaan eläkkeet jäävät edelleen jälkeen palkkatuloista, jos palkat vaan nousevat.

Opinnoista leikattiin ja putkimaisuutta lisättiin, vaikka ennen vuoden 2015 vaaleja Sipilä ehdottomasti vakuutti, että opintoihin ei kosketa.

Veroja todellakin on vähennetty ja pörssiyhtiöt ovat maksaneet rajuja osinkoja. Niinpä myös valtionosuuksia kunnille on vähennetty, ja seurauksista on sitten keskusteltu lähinnä vanhustenhoitoa koskien. Veronalennuksista johtuen valtionvelkaa ei nettomääräisesti ole vähennetty, vaikka on eletty korkeasuhdannetta. Ja hämäräbisnestä ja veronkiertoa tukeakseen toteutettiin hallintarekisteri-järjestelmä, joka Stubbin yrittämänä oli kaadettu.

Eduskunta hyväksyi Ceta-sopimuksen. Vastaava USA:n kanssa saattaa myös olla osin voimassa, vaikka Trump on sitä jarruttanut. Ei näistä ole isosti tiedotettu.

Eduskunta hyväksyi Suomen valtioon kuulumattoman EU:n ja Naton yhteisen Venäjää vastaan suunnatun hybridiuhkien tutkimuskeskuksen, siis hybridisodankäynnin keskuksen, Sörnäisiin. Sen pomot väliin nyt iltauutisissa ovat olleet ryssillä pelottelemassa. Myös USA on keskuksen jäsen. Millään Suomen viranomaisella ei ole pääsyoikeutta tuohon kiinteistöön, eivätkä suomalaiset saa kuunnella, tai siis seurata keskuksen data-liikennettä. Keskuksen henkilökunnalla on juridinen koskemattomuus Suomessa työhönsä liittyvissä asioissa. Nyt kuulusteltavia voidaan tuoda Amerikasta myös Suomeen, jos tarvetta ilmenee. Suomalaiset veronmaksajat saavat vain maksaa keskuksen kuluja.

Sipilä on voimalla itse ja puolustusministerinsä ynnä presidentti ajaneet EU:n militarisointia, sotilasliittoa. Se on kiertotie Natoon, sillä kaikki EU:n johtavat maat ovat Naton jäseniä.

Sipilän hallitus on provosoinut Venäjää myös laajoilla yhteisillä sotaharjoituksilla Naton kanssa. Naton joukkoja on ollut Suomessa Naton komennossa, mikä tietenkin on perustuslakiamme vastaan. Sipilä ei ole irtisanonut laitonta isäntämaasopimsta Naton kanssa. Sopimus olisi hallituksen irtisanottavissa. Irtisanomisaika puoli vuotta.

Sipilä eli Suomi on aina uudestaan yhtynyt EU:n pakotteisiin pakotteita uudistettaessa Venäjää vastaan, joista Suomi ja etenkin sen maatalous ovat kovasti kärsineet. Myös maalaiskuntien kuntatalous. Tämän seurauksena SOK aloitti halpuuttamiskampanjansa. Maataloustulo on vähentynyt 15 %.

Julkisen puolen palkkoja alennettiin, työaikaa pidennettiin. Ulkomaiset firmat omistavat kohta koko Suomen, mm. kaivosteollisuuden.

Sukulaisistaan ja omista lainoistaan Chempolikselle Sipilä on huolehtinut hyvin.

Vaikutti Ylen toimittajien savustamiseen.

Joku muu voisi jatkaa ja tarkentaa. Korjatakin, jos edellä tuli myös virheitä.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #33

Aivan aluksi kiitos hyvästä kirjoituksestasi. Minulla ei ole tietotaitoa sanoa kirjoitukseesi paljoakaan. Se mitä nyt kirjoitan, poikkeaa paljon blogin alkuperäisestä ideasta, eikä näiden sanojen saisi siihen vaikuttaa. Sipilän silmänkääntötemput siis. Palatako pohjoiseen vaiko jäädä Helsinkiin. No, se on vain sellaista huumorin tapaista.

Itse asia on vakavampi, kirjoitukseesi pohjautuen. Ajattelen aina että Suomen olisi parasta olla puolueeton, mutta kun Venäjä teki temppunsa Krimillä, kasvattaa se myös pelkoa Suomessa. Suomi ei pärjää yksin, ei taloudellisesti eikä sotilaallisesti. Mistä uhka sitten tuleekin.

YYA_sopimus vuosinaan Suomi eli puolueettomuus_politiikan aikaa, mutta oli samaan aikaan sotilaallisesti liittoutunut Neuvostoliiton kanssa. Tämän päivän yksi kysymys on että kuinka paljon Nato tulisi Suomelle maksamaan myös suhteessa Venäjään. Jokainen Suomen hallituksista kantaa tästäkin omalta osaltaan vastuun.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #37

YYA-sopimus oli lähinnä Saksan ja sen kanssa liitossa olevien maitten uhkaa vastaan. NL tulisi Suomeen "antamaan apua" vain siinä tapauksessa, että uhka Suomen kautta Neuvostoliittoon olisi toteutumassa.

Kerran neuvostoliittolainen amiraali esitti saunatilaisuudessa Kekkoselle yhteisiä sotaharjoituksia. Kekkonen "ei kuullut" ehdotusta, vaan sanoi, että otetaanhan pojat juomaa ja mennään löylyyn. Että niin paljon rähmällään ja sellainen sotilasliitto silloin oli. Vertaa tähän päivään.

Uhka nykyisin tulee Lännen sotateollisuudelta ja Israelin valtion intressistä saada pitkäaikainen sota arabimaitten tukijaa vastaan. Ja olisihan siellä luonnonvaroja. Isäntämaasopimuksen perusteella Nato saa Suomen mukaan sotaan, milloin vain haluaa. Ja täällä meidän maaperällähän se käytäisiin, viimeiseen suomalaiseen. Alkupaukkuna olisi ennakoiva ohjusparvi Venäjältä.

Kukahan se oli syyllinen Ukrainan vallankumoukseen ja venäläisiin, siis venäjänkielisiin, kohdistuneen sorron aloittamiseen? Vaikutti provokaatiolta. Krimillä huviteltiin mm. polttamalla kerrostalollinen ihmisiä, anteeksi venäjänkielisiä, ja Venäjä olisi menettänyt Sevastopolin tukikohdan ja Mustastamerestä olisi tullut Naton meri. Saksan yhdistymisen aikana isot pojat sopivat, että tätä idemmäs Nato ei sitten tule, vaan mitä on tapahtunut? USA:n apulaisulkoministeri Nuland on jälkeenpäin kertonut, kehunut, että hän kävi viisi kertaa Ukrainassa järjestelemässä vallankumousta ja sen jälkeisen hallituksen pystyttämistä. Maidanin ammuskelujen aikaan Kiovassa kävi eestiläinen ministeri ja soitti sitten EU:n "ulkoministerille" kertoen, että ne ampujat taitavat ollakin meikäläisiä. Ulkoministeri vastasi, että luulen, että emme halua tutkia tätä asiaa. Keskustelu kaapattiin ja minäkin olen sen kuullut, radiosta tai telkkarista. Siellähän ammuttiin samoilla aseilla poliiseja ja mielenosoittajia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toimitusministeristö on suomalaisessa parlamentarismissa oikeusasemaltaan sellainen valtioneuvosto l. hallitus, joka on esittänyt eronpyyntönsä, ja joutuu valtiosäännön mukaan jatkamaan tehtävässään siihen saakka, kunnes uusi hallitus nimitetään. Vasta tässä yhteydessä eron pyytänyt hallitus vapautetaan tehtävästään.

Väyrynen hourii, kun ei ymmärrä. Vai pitäisi vetää eronpyyntö takaisin ja tästäkö päättäisivät eduskuntaryhmät? Perustuslain 64 §:n mukaan valtioneuvoston erosta päättää tasavallan presidentti, eivät eduskuntaryhmät.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Jussilalle pointsit, että pysyy asiassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kirjoitit kommentin jota ei tarvitse perustella.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Ymmärtääkseni eduskuntaryhmät voivat tässä tilanteessa sopia uudesta täysin toimintakykyisestä hallituksesta. Ja kyllähän siihen vähän presidenttiäkin tarvittaisiin. Tuo uusi hallitus muuttuisi sitten toimitusministeristöksi vaalien jälkeen. Tuskinpa pääministerin nimi siinä olisi Juha Sipilä. Joittenkin asioitten kannalta "oikea" hallitus olisi ilmeisesti parempi, varmempi vaihtoehto. Ja päästäisiin eroon Sipilästä, jos niin haluttaisiin. Muutoinhan Sipilä siis jatkaisi pääministerinä vaalien jälkeenkin ainakin siihen saakka, kunnes täysvaltainen olisi pystyssä, ja siihenhän voi kulua aikaa. Ruotsissakin viimeksi puoli vuotta. Joten kyllähän tiistaina kannattaa vähän keskustella.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Käsittääkseni asiasta on etukäteen tehty valmisteluja, kun lukee tuon oikeuskanslerin 5.3.2019 antaman lausunnon. http://www.okv.fi/fi/lausunnot/id/110/

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eduskunta voi toki käynnistää hallitustunnustelut, mutta tuo on ihan teoreettinen mahdollisuus. Uusia eduskuntavaaleja ei voida järjestää, kun vaalit varsinaiset vaalit on tulossa ennen.

Yksikään puolue ei lähde uuteen hallitukseen ennen vaaleja, joten pidennetty toimitusministeriökausi on ainoa realistinen mahdollisuus.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Sipilän hallituksen kaatuminenhan on ollut kaikkien poliittisesti aktiivien kunnon kansalaisten ja kansanliikkeiden strateginen päätavoite! Nyt kun se vihdoin tapahtui, pitää juhlia, eikä itkeä Sipilän perään, vaan pyrkiä myös varmistamaan, ettei hän vaalien tulosten perusteellakaan enää konsanaan palaa takaisin valtaan!

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Varmistaminen voisi tapahtua mm. siten, että nyt sovitaan pikaisesti täysvaltaisesta hallituksesta, jota vetää joku muu kuin Sipilä. Muutoin Sipilä on vaalien jälkeen toimitusministeristön pääministeri, kun neuvotellaan uudesta hallituksesta.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Ennen vaaleja on gallupeilla ennenkin vedätetty. Nyt saattoi olla jopa niin hieno vedätys, että keskustan kannatusta alennettiin. Kun Sipilä sitten näyttää nostaneen kuukaudessa kannatusta 1,5-2 prosenttia, niin sehän on Sipilän pelastus.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllähän siellä on etukäteen katsottu, että asia menee lain kirjaimen mukaan ja Niinistökin sairasvuoteeltaan lonkkaleikkauksen jälkeen tuli asian vahvistamaan.

Mutta toki asiasta voi keskustella ja selvittää, että menikö kaikki oikein. Itse vaan en antaisi palstatilaa Sipilälle yhtään enempää.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Jos nyt joku lähtisi tuota tekemään, niin hyvä, mutta varsinainen juttu on pyrkiä saada Sipilän jengille oikein kelpo selkäsauna vaalitaistelussa. Jokainen ääni ja jokainen aito oppositiopuolue on tärkeä tässä kohtaa.

Vuonna 2003 kaadettiin Lipponen. Nyt on saatava Sipilä ulos.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #52

Kuka saa nukkuvat äänestäjät heräämään, niin se on vaalien voittaja. Toivotaan, että Seitsemän tähden liike tuo piristystä ja saa nukkuvat ylös, ulos ja lenkille viimeistään 14.4.2019, koska vain äänestämällä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Nyt äänestäjien kannattaa olla erityisen tarkkoina siitä, että eivät äänestä sellaisia tahoja, jotka esittävät toisistaan erillään olevia tahoja. Nämä tahot voivat olla Väyrynen, Aho, Vanhanen ja Sipilä. Tuohon kun vielä ynnätään Soinin joukot, niin olkaapa tarkkoina ketä äänestätte. Itse en tule äänestämään Keskustaa enkä em. mainittujen joukkojen puolueita. Loppupeleissä kun saattaa olla, että perustavatkin hallituksen yhdessä tuumin. Toki laillista noin toiminta on mutta kansalaisten täytyy olla hyvin perillä siitä, keitä äänestevät ja milläkin perusteella.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Toivottavasti äänestät tärkeimpien asioiden puolesta etkä ketään yksilöä. Minusta tärkeintä on sodasta erossa pysyminen eli puolueettomuus, eroon sotilasliitosta. Natoa ajetaan myös EU:n kautta, mitä pitää tajuta vastustaa. Isäntämaasopimus pitää irtisanoa ja normaalit suhteet palauttaa Venäjään, myös Venäjään kohdistetuista pakotteista irtisanoutua.

Toisena tärkeydessä oma valuutta ja eroon kokonaan EU:sta, kunhan kansa siihen kypsyy. Meillähän on ETA-sopimus eikä ole Irlannin rajaa. Samalla tasolla tärkeydessä on köyhän asia kaikissa muodoissaan. Henkilökohtaisesti en näe siinä olevan mahdollisuuksia muuten kuin korottamalla erilaisia veroja hyvätuloisille. Tuloeroja on vara kaventaa.

Edelliseen liittyen tulee järkevä maahanmuuttopolitiikka rajatarkistuksineen ja aluepolitiikka, siis keskittämisen vastustaminen.

Toivottavasti etsit puoluetta, jossa näitä kannatetaan. Minä sellaisen tiedän ja olen itsekin ehdokkaana. Maahanmuutosta olen sanonut, että pieni määrä on kuin suola keitoksessa. Se piristää ja tuo keiton omat hyvät maut esille. Pitää vaan varoa, että suolaa ei lorahda liikaa. Erityisesti 2015 lorahti yli Suomen sieto- ja kestokyvyn ja on se maahanmuutto ollut korkealla senkin jälkeen. Meillä ei ole rajakontrollia EU:n suuntaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei Sipilää voi pakottaa poliittisella mandaatilla toimivaksi pääministeriksi, vain toimitusministeriön päälliköksi.

Paavo, oletko ajatellut sellaista vaihtoehtoa, että tarjoat itseäsi hallitustunnustelijaksi ja vaikkapa vähemmistöhallituksen vetäjäksi? Saisit kerrankin olla hetken ajan Suomen pääministeri!

Mahdollisuutesi onnistua olisi oleellisesti parempi kuin kaupunginvaltuutettu Levosella pyrkiessään tuohon tehtävään nimitettyään itse itsensä ehdolle Keskustan puheenjohtajakilpaan.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Olisiko tässä tilanteessa selkeintä vapauttaa Juha Sipilä paitsi poliittisesta vastuustaan, myös pääministerin tehtävistään.

Maamme nykyinen hallitus on poliittisesti kuollut, eikä sitä voida enää uudelleen elvyttää.Keskustan ja Kokoomuksen poliittisen sopimuksen maakunta/markkinatalous mallisesta sotesta rauettua loppui myös nykyisen hallituksen poliittiset eväät. Käytännössä hallitus olisi jatkanut tästä eteenpäin toimitusministeriönä ilman eronpyyntöäkin.

Eduskuntavaalien jälkeiset hallitusneuvottelut voivat venyä pitkäänkin ja Suomen tulisi valmistautua EU-puheenjohtajuuteen. Tulisiko Sipilän toimitusministeriö korvata virkamieshallituksella. Tällöin ainakin pääministeri, ulkoministeri ja valtionvarainministeri menisivät vaihtoon. Osa nykyministereistä voisi jatkaa toimitusministereinä.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Samaanpa tuossa jo tähtäsin. Jos haluttaisiin Sipilä pois kuvaruudusta ennen vaaleja ja vaalien jälkeen, niin uusi hallitus nyt. Sinisetkin siinä voivat ratkaista. Hyvä rako kaupankäyntiin heille ministeripaikkojen tai paikan turvaamiseen myös jatkossa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Olisiko tässä tilanteessa selkeintä vapauttaa Juha Sipilä paitsi poliittisesta vastuustaan, myös pääministerin tehtävistään."

Periaatteessa eduskunta voisi sen tehdä ja muodostaa hallituksen uudelle pohjalle ilman Kepua. Muistellaan edellistä hallitusta. Vihreitten ja Vasemmistoliiton ministerit jättivät eronanomuksensa, kun 2015 vaalit alkoivat lähestyä. Nämä puolueet eivät ainakaan ole halukkaita vastuunkantoon vaalien alla.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Tilanne nyt Vihreitten ja Vasemmistoliiton kannalta sikäli toinen, että heillä ei ole vanhan hallituksen painolastia niskassaan. Jos hallitukseen tulisivat, niin saisivat sopivasti näkyvyyttä ennen vaaleja ja hyvät ponnahduslaudat vaalien jälkeisiin keskusteluihin. Silti tämä on nyt vain tällaast teoreettist pekulaatioo. Torennäköösest tietennii mennähän, kute Sipilä tahtoo ja Kaikkoone totteloo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset