Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Alkiolaisuuden alennustila

Vaalikampanjan loppusuoralla tapasin Espoossa Risto Uimosen, joka neljä vuotta sitten julkaisi kirjan Juha Sipilästä. Hän kiitteli minun olleen oikeassa ennustaessani Sipilän johtaman Keskustan alamäen. Kiitin ja korostin ennakoineeni romahduksen jo heti hänen johtamansa hallituksen muodostamisen jälkeen.

Ei Keskustan romahdus siitä johtunut, että puolue on kantanut hallitusvastuuta. Syy oli sama kuin edelliseen vuoden 2011 murskatappioon: Keskustan äänestäjäkunnan enemmistölle täysin vieras aatteellinen ja poliittinen linja.

Keskusta nousi vuoden 1970 murskatappion jälkeen aatteellisella tahtopolitiikalla 1980-luvun lopulla Suomen suurimmaksi puolueeksi. Kannoin tästä päävastuun ensin varapuheenjohtajana ja sitten puheenjohtajana.

Puolue toteutti talonpoikaisiin juuriinsa nojautuvaa alkiolaista ihmisyysaatetta. Politiikassa oli kekkoslainen linja.

Samaan aikaan mukaan tuli uusi nuorten sukupolvi, jonka johtajat – Olli Rehn, Mari Kiviniemi ja Anu Vehviläinen – kutsuivat itseään keskustaliberaaleiksi ja ryhtyivät muuttamaan Keskustaa liberaalipuolueeksi.

Liberaalit saivat ensimmäisen kerran yliotteen vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa, jossa Mari Kiviniemi valittiin puheenjohtajaksi ja Timo Laaninen puoluesihteeriksi. Liberaalin linjansa vuoksi puolue menetti äänestäjien luottamuksen, ja koki vielä suuremman tappion kuin vuonna 1970.

Luottamus palautettiin vuoden 2012 presidentinvaaleissa, joihin tulin ehdolle puolueen johdon tiukasta vastustuksesta huolimatta.

Olin hyvin tyytyväinen Juha Sipilän valintaan puolueen puheenjohtajaksi seuraavan kesän puoluekokouksessa. Olin keskustellut hänen kanssaan ja saanut sen käsityksen, että meillä oli samanlainen aatteellinen näkemys ja sama poliittinen linja.

Vuoden 2015 vaalitaistelu käytiin perinteisen keskustapolitiikan linjalla. Puolue oli EU- ja eurokriittinen. Puolustimme Kekkosen linjaa ulkopolitiikassa, muistimme köyhän asian ja lupasimme luopua keskittävästä metropolipolitiikasta.

Koin syvän pettymyksen, kun Sipilä eduskuntavaalien jälkeen muodosti hallituksen. Hän halusi välttämättä hallitukseen Kokoomuksen, vaikka puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän enemmistö kannatti yhteistyötä SDP:n kanssa. Omaan hallitusryhmäänsä Sipilä valitsi vain Kokoomusta lähellä olevia liberaaleja, joukkoon yhden kokoomuslaisenkin.

Oli heti nähtävissä, että puolueen ja hallituksen linja olisi oikeistoliberaali ja aivan muuta kuin mitä vaalikampanjassa oli luvattu. Eurooppa-politiikassa omaksuttiin federalistinen linja, Suomea ryhdyttiin viemään kohti sotilaallista liittoutumista, perusturvaa ryhdyttiin leikkaamaan ja keskittävää metropolipolitiikkaa entisestään vahvistettiin. Maahanmuuttoon suhtauduttiin holtittomasti.

Yritin vaikuttaa puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kautta, mutta mielipiteilleni ei annettu mitään arvoa. Marraskuussa katkesi yhteys puheenjohtajaan.

Jos olisin ollut kymmenen vuotta nuorempi, olisin voinut antaa Sipilän ajaa puolueen karille ja ryhtyä sen jälkeen sitä jälleen nostamaan. Toisaalta edessä oli vielä lähes neljä vuotta politiikkaa, joka veisi Suomea aivan väärään suuntaan.

Yritin herättää puolueen johtoa ilmoittamalla vuoden 2016 alussa, että jättäydyn sivuun puolue-elinten työskentelystä. Kun tämäkään ei herättänyt vastakaikua, perustin Kansalaispuolueen toteuttamaan perinteistä alkiolaista politiikkaa toteuttamaan.

Tarkoitukseni oli vaikuttaa välillisesti Keskustan linjaan. Kannattajiani kehotin pysymään Keskustassa ja vaikuttamaan sen politiikkaan. Puolueen perustamisen taustoista kerroin kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä” (Sähkökirja).

Viime huhtikuussa tein vielä yrityksen voimien kokoamiseksi. Ilmoitin olevani valmis palaamaan Keskustan toimintaan, jos minulle turvattaisiin mahdollisuudet vaikuttaa puolueen politiikkaan. Tämän puoluetta johtavat liberaalit torjuivat.

Valitettavasti Kansalaispuolue kaapattiin ja tuhottiin. Voidakseni osallistua kannattajieni kanssa vaaleihin, jouduimme viime kesänä perustamaan toisen uuden puolueen, Seitsemän tähden liikkeen.

Tähtiliike kokoaa yhteen samoin ajattelevia ihmisiä yli puoluerajojen. Emme tehneet emmekä tee vaaliliittoja, mutta hyväksyimme ja hyväksymme ehdokkaiksemme myös muiden puolueiden jäseniä. Tähtiliikkeen 175 kansanedustajaehdokkaan lista osoittaa, kuinka laajaa suomalaisten keskuudessa on sen perinteisen alkiolaisen politiikan kannatus, josta Keskustan johtama Sipilä on luopunut.

Äänestäjien keskuudessa Tähtiliikkeen politiikan kannatusta ei päästy mittaamaan sen vuoksi, että meidät suljettiin eduskuntapuolueena kokonaan niille järjestettyjen vaalikeskustelujen ja -ohjelmien ulkopuolelle. Emme päässeet esille edes television uutislähetyksissä.

Suuri osa Keskustaan pettyneistä alkiolaisen aatemaailman kannattajista jätti eduskuntavaaleissa äänestämättä tai antoi tukensa Perussuomalaisille. Keskusta voi nousta nykyisestä alennustilastaan vain palaamalla talonpoikaisille ja alkiolaisille juurilleen.

Tähtiliike teki vaikeissa oloissa upean kampanjan. Suuri kiitos siitä ehdokkaillemme ja heidän tukijoukoilleen!

Tähtiliike jatkaa toimintaansa ja on mukana tulevissa vaaleissa.

Eurovaaleihin osallistuminen mietityttää. Yleisradiolla on kuulemma sama linja kuin eduskuntavaaleissa. Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle. Eduskuntavaalien tulos osoittaa, kuinka tämä vaikuttaisi vaalien tulokseen.

Pohdimme asiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hellitä hyvä mies jo, ja ala nauttia elämästä ennenkuin on myöhäistä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mistä sinä tiedät, mistä Paavo nauttii elämässä? Minä luulen, että hän nauttii eniten politiikan teosta, joten annetaan hänen itse päättää mitä tekee.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eipä tuosta ruikuttamisesta nauttiminen kuulijoille ja lukijoille välity. Näyttää kovin katkeralta ja kyllästyneeltä koko touhuun. Ja syyllisiä Paavo etsii kaikkialta muualta kuin sieltä, mistä se syntipukki löytyy: peilistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

Ei nyt ihan heti tule mieleen yhtään politiikkoa joka omasta mielestään olisi ollut koskaan väärässä (paitsi kuulemma Väyrynen kun epäili erehtyneensä). Enpä usko Sipilänkään paljon peiliin vilkuilevan, edes taustasellaiseen, kun kurvaa "akkujenlataamisen" jälkeen uusiin seikkailuihin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kuuntelin Ylen ruotsinkielisen radio Vegan aamuhartautta. Puhuttiin hyvin kauniisti totuuden puhuja Jeesuksesta ihmisen vapahtajana. Onko jotain tekemistä kielen kanssa?

Suomenkielisiä valmennetaan omakielisissä hartauksissaan kohtaamaan Jumalan valtakunta isänmaan sankarikummuissa.

SDP:n arvopohja liittyy tähän. Tässä on pelastus, se pitää vaan löytää. Antti Rinne tietää kokemuksesta. Tämä myös selittää miksi ei puhuta julkisesti. Hyvää pohdittavaa pääsiäisenä.

Mauno Koivisto eli todeksi työmiehen unelman, on kirjoitettu. Kirkkoslaavin tohtori Halla-aholle vapaana paikka seuraajana, puhua käsittämätöntä. Kansa vaietkoon seurakunnassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Työläisen unelma koivistolaisittain: Törnin pk-miehestä sataman "huutokonttoriin" ja palkaksi työnantajat maksoivat opiskelut. Eikä senkään jälkeen unohtanut kenen asialla oikeasti on.

Halla-aho on ampumista harrastava eiralainen virkaheitto hevirockkitaristi. Jatkumo vetää todellakin sanattomaksi vaikka ei seurakuntiin kuulukaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #37

Jos samassa liemessä keitetyn Paavo Väyrysen näytelmiä "Minä ja UKK" tai "Minä ja Manu" esitetään uusintana Keminmaan kesäteatterissa, harkitsen vakavasti mennä katsomaan, mutta en lupaa olla nauramatta katsomossa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Puskafarssi on kesäteattereiden tyylilaji --- väliajalla kahvia ja pullaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eiköhän Keskusta korjaa toimintaansa ilman Sipilän johtoa tai sen kanssa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos Ilja Janitskin tapaiset hahmot edustavat nykypäivän alkiolaisuutta niin vikaa voisi etsiä myös peilistä.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Luulen että Ilja Janitskin liittyy suomalaisen mielipiteen ilmaisuun tänä päivänä. Hänen saamansa tuomiot liittyvät sananvapauteen. Mielipiteitä ei tässä nykyisessä korruptoituneessa poliitikkojen, valtamedioiden ja hämäräliikemiesten verkostossa saa enää vapaasti esittää. Puhutaan sitten vaikka Mediapoolista jos sinua asia kiinnostaa?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos Janitskin on tehnyt mitä tehnyt vain puolustaakseen sananvapauttaan, niin sitten koulu- ja työpaikkakiusaaminenkin on vain sananvapauden puolustamista.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Martti, Jos olet tuota mieltä niin mikä sitten oli Tähtiliikkeen ja ennen kaikkea Paavon häviön syy? Paavon äänikatoa ei selitä pelkkä mediaboikotti, sillä hän on yksi Suomen tunnetuimmista henkilöistä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Eurovaaleihin osallistuminen mietityttää. Yleisradiolla on kuulemma sama linja kuin eduskuntavaaleissa. Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle. Eduskuntavaalien tulos osoittaa, kuinka tämä vaikuttaisi vaalien tulokseen."

Tämä on tärkeä huomio. Jos Tähtiliike ja ehdokkaamme eivät saa näkyvyyttä Ylellä tai muualla mediassa, niin tehtävä vaatisi erittäin paljon rahaa ja merkittäviä tukijoita, jotta sanomamme tuominen esille onnistuisi.

Ei se tietenkään mahdotonta ole, mutta panee varmasti miettimään.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Täyttä totta on se että Sipilän hallituksen aikana Keskusta ja Kokoomus muistuttivat hämmästyttävästi toisiaan. Suomesta pyrittiin tekemään entistä enemmän suurta liiketoiminta-aluetta ja temmellyskenttää kaikenmaailman veroparatiisiyhtiöille näiden veljespuolueiden toimesta.

Molemmat puolueet rynnistivät kauaksi ideologisista lähtökohdistaan. Ministeri Väyrysen sanoin Keskustan muutos eu- ja eurokriittisestä puolueesta oikeistoliberaaliksi oli nopea ja jäi Sipilän hallituksen alkutaipaleella monelta Keskustan kannattajalta huomaamatta.

Samaten Kokoomusta ei tunnista samaksi "Koti, Uskonto, Isänmaa" -puolueeksi joka aikoinaan taisteli sosialismia vastaan. Välillä tuntuu että Kokoomus on sosialistisempi puolue kuin SDP.

Suomen kansallisomaisuuden tähänastinen myynti ja suunnitelmat Terveydenhuoltojärjestelmän, rautateiden, tieverkkojen ja monen muun myynnistä ovat häpeällisiä toimia kansaa kohtaan joka lystin maksaa.

Millä näitä "kestävän kehityksen vastuullisia" puolueita enää erottaa toisistaan?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilä ajoi keskustan kumoon, eikä maan asiatkaan juuri kuntoon tulleet. Ennusteet näyttävät kovin alavireisiltä. Jos asiat olisivat kunnossa, tulevaisuuden odotukset olisivat valoisammat.

Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Sipilä haaveilee edelleen hallitikseen ja päästä jatkamaan kesken jäänyttä julkisen omaisuuden yksityistämisprojektiaan. Toivotaan, että jää haaveeksi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Väyrynen kirjoittaa alkiolaisuuden alennustilasta kun voisi kirjoittaa omasta alennustilastaan. Reilut 1200 ääntä :D

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Älä Pekka ihan oikeasti viitsi irviä. Kyllä se tiedetään, että vaaleissa meni surkeasti muutenkin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ritva, sinulle en kuitenkaan halua irviä. Seitsemän tähden liikkeen ja Väyrysen venäläismielistä agendaa en hyväksy ollenkaan, mutta sinun omaa agendaasi, tekijänoikeuslakifirmojen saalistamisen kohteeksi joutuneiden ihmisten puolustamista arvostan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #17

Olisin muuten suositellut kommenttiasi, mutta tuosta venäläismielisestä agendasta en ole samaa mieltä.

Kiitos kuitenkin Pekka kauniista sanoistasi, että arvostat minua siinä, että puolustan näiden tekijänoikeustrollien uhreja!<3

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ero on siinä, että näiden vaalien jälkeen Sipilän poliittinen ura jatkaa laskuaan, mutta Väyrynen vielä nousee.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ei Keskustan romahdus siitä johtunut, että puolue on kantanut hallitusvastuuta. Syy oli sama kuin edelliseen vuoden 2011 murskatappioon: Keskustan äänestäjäkunnan enemmistölle täysin vieras aatteellinen ja poliittinen linja.
"

Tuossa Väyrynen on pitkälti oikeassakin. Bernerit sun muut mukaan päätöksiä tekemään, niin olihan siinä varmasti monella kepulaisella menossa ihmettelemistä.
+++++
En nyt jaksa kirjoittaa mistä olen eri mieltä. Turha liikaa kettuilla häviön kokeneille. Häviää sitä joskus itse kukin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Asioista voi tietenkin olla eri mieltä, mutta turha lyöminen lyötyä kohtaan ei ole mitenkään kunniakasta toimintaa.

Tämä oli harmittava takaisku, mutta kyllä tästä vielä noustaan. Katsotaan nyt ensin minkälaisen hallituksen saavat kasaan ja minkälaista politiikkaa alkavat tekemään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Älä huoli, Paavo.

Sipilän piilokokoomuslaisuus oli harhapolku, virhe, joka notkautti puoluetta niin rankasti, että sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin palata juurilleen.

Silloin sillä on edes jonkinlaiset eloonjäämismahdollisuudet. Nykylinjalla jatkettaessa kepulla on edessä sininen tulevaisuus.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Se vain on niin, että pelkkä Sipilän lähtö ei tarkoita yhtään mitään keskustan linjalle. Pitäisi tapahtua samanlainen puhdistus kuin perussuomalaisilla. Sellaista ei ole näköpiirissä. Ne jotka ovat tyytymättömiä, saavat lähteä ja asia on sillä selvä. Oppositiossa voi puhua mitä tahansa. Hallituksessa todellisuus paljastuu.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

1980- luvun Suomi oli pikkuisen eri paikka kuin 2020 - luvun Suomi. 1980 - luvulla oli otettava huomioon Neuvostoliitto, suomalaisia asui ympäri maata, Kekkonen oli voimissaan. Ei siinä Keskustalta ja aikansa tuote Väyryseltä ihmeitä tarvittu suurimman puolueen paikkaan.

kolmisen kymmentä vuotta myöhemmin tilanne on täysin eri ja 1980 - kluvun agendalla ei saa ääniä eikä edustajia. Eilinen meni jo. Väyrysen uudistumisessa alkiolaisuus oli vain keppihevonen. todellinen agenda oli yrittää hyötyä janitskeneista, pihoista ja muista ääripopulisteista, jotka tuskin edes tietävät mitä alkiolaisuus koskaan oli. Väyrysen on vaan mahdotonta itse tunnustaa, että vika oli hänen agendassaan ja valitettavasti myös riitaa haastavassa persoonassa ja toimintatavassa. pahaa pelkään kuitenkin, että ei tämä tähän(kään) vielä lopu...

Käyttäjän PeteRiikonen kuva
Pete Riikonen

"Perinteisen alkiolaisen politiikan kannattajista" Ilja Janitskin lienee sieltä tunnetuimmasta päästä.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Paavo Väyrynen,

jo bloginne ensimmäinen kappale on niin negatiivinen ja hyvin lähellä vainoharhaisuutta, että lukemisen jatkaminen tuntui lähes yököttävältä - en jatkanut. En ihme kyllä tunne myötätuntoa, mutta jokseenkin empaattisena ihmisenä suosittelen terapiaan hakeutumista - vaikka korkea matemaattisen kronologinen ikä voikin olla este.

Iloa ja valoisaa kevättä!

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Onhan se kannatus laskenut: vuonna 2011 Väyrynen sai Uudellamaalla lähes 3000 ääntä - nyt noin 1200.

Lopputulos oli 2011 ja nyt sama: ei valittu.

Käyttäjän TimoKernen11 kuva
Timo Keränen

Paavo hyvä. Blogissasi toteat seuraavaa "Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle." Nyt taitaa muisti olla lyhyt. Ylen pienpuolueiden vaalitentinssä edustettuina olivat useat pienpuolueet, joilla ei ollut yhtään kansanedustajaa. Jos et nyt kuitenkaan mediaa syyllistäisi huonosta vaalimenestyksestä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tätä ei olisi tapahtunut, jos Pave olisi ollut puheenjohtajana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikös Paavo ole puheenjohtaja?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.N:"Eikös Paavo ole puheenjohtaja?"

Hitaammalla käyville vitsiniekoille tarkennuksena sen verta, että tarkoitin "jos olisi ollut Keskustan puheenjohtaja".

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Arvostan Paavon aikaisempaa uraa. Ongelma on, että me 70-luvulla syntyneet, jotka käymme jo viittäkymppiä, emme muista näitä 70- ja 80-luvun urotekoja. Hiukan eppäilen, että nuoremmatkaan muistavat. Hahmo on tuttu meille ihan muista yhteyksistä ja merkityksistä.

Maaseudut autioituvat kiihtyvällä tahdilla, megatrendit ajavat vääjäämättä kepua uudistamaan olemustaan - se jää nähtäväksi mikä uuden kepun kannatus tulee olemaan mutta maaseudulta se ei tule parin vuosikymmenen päästä enää kumpuamaan.

Vuosi on nyt 2019. Vuoteen 2050 on lyhyempi matka kuin vuoteen 1980.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Synnyin 1941. Muistan harmittavan hyvin Paavo Väyrysen uran. Tekemistä on aina ohjannut erinomaisesti kehittynyt narsismi ja Neuvostoliiton mielistely. Mitään rehellistä aikaansaannosta ei ole jäänyt mieleen. Kävin kerran 70-luvulla Tuusulassa Väyrysen vaalitilaisuudessa. Se oli kammottava kokemus.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

No, jotain tekoja on kuitenkin kun niihin usein viitataan ja ainakin vanhempi polvi on tuntunut kohtuu-uskollisesti vieläpä äänestävän.

Mutta kuten sanottu, viiskymppisille ja nuoremmille hahmo on tuttu vähemmän vakavista merkityksistä ja meemeistä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vanhana, mutta jo lopettaneena blogistin fanittajana kehotan blogistia katsomaan useammin peiliin, kun alkaa hakemaan syyllisiä.

1) Kannatuspotentiaalin arviointi presidentinvaaleista loi toki myönteisen mielialan eduskuntavaaleihinkin. Tuossa vaalivoitossa oli blogisti Väyrysellä paljon ansiota. Voittohan tuli mm. Keskustapuolueesta.

2) Toimiminen ketjuyrittäjänä puolueiden perustamisessa tuskin loi nyt luottamusta äänestäjiin. Itselläni fanituskuppi meni nurin, kun koin, että rehellisiä suomalaisia Kansalaispuolueen toimihenkilöitä blogisti Väyrynen syytteli aiheetta.

3) Börje Börlesson viimeistään osoitti, ettei 7*-liike ole mitenkään erityisesti alkiolainen. Niinpä blogissa sinänsä oikealta kuulostava alkiolaisuuden puuttumisen kritiikki Sipilää kohtaan ei kuitenkaan saa juuri ketään suuntamaan tämän uuden liikkeen puoleen.

4) KP ja 7* saivat yhteensä 0,7%. Jos blogisti ei olisi sotkenut asioitaan, kannatusta yhdelle puolueelle olisi tod. näk. tullut jotain puolet pressavaalikannatuksesta, eli sellaiset kolmisen prosenttia. Sillä olisi jo saanut jonkun läpi.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Jos Markus Kuotesaho repii 3983 ääntä ja Paavo Väyrynen 1235 ääntä, niin tekee hyvää kävellä peilin eteen ja kysyä: "Mites niinkuin meni, noin omasta mielestä?"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset