Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Ikäsyrjintää

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden ilmoitti äskettäin tavoittelevansa Demokraattisen puolueen ehdokkuutta vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Hän on nyt 76-vuotias.

Aikaisemmin ehdolle asettui edellisissä vaaleissa ehdokkuuden Hillary Clintonille niukasti hävinnyt 79-vuotias Bernie Sanders. Toiselle kaudelle pyrkivä Donald Trump on pian 73-vuotias.

Kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja toimii 78-vuotias Nancy Pelosi.

Maailman mahtavimman valtion johtoon voidaan siis valita varttuneita ja kokeneita poliitikkoja.

Suomessa on toinen kulttuuri.

Omalta osaltani olen saanut jo pitkään kehotuksia vetäytyä poliittisesta toiminnasta. Viime aikoina ne ovat lisääntyneet. Useimmat neuvot tulevat kilpailijoiden ja vastustajien piiristä.

Olen vastannut ja vastaan, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on minulle luovaa toimintaa ja elämäntehtävä, kuten useiden taiteilijoiden ja tiedemiesten elämäntyö. Aion olla mukana niin kauan kuin terveyttä ja kannatusta riittää.  

Olin aikanaan erilainen nuori, kun rohkenin haastaa vanhan vallan.

Olin 25-vuotiaana ehdolla Keskustan puheenjohtajaksi ja nousin varapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajaksi minut valittiin 33-vuotiaana.  

Nuorena nousin myös valtiollisen elämän johtotehtäviin. Kansanedustajaksi tulin 23 vuoden iässä, ja saman tien pääsin pääministeri Ahti Karjalaisen poliittisena sihteerinä mukaan valtioneuvoston työhön.

Opetusministeriksi Martti Miettusen syksyllä 1975 muodostamaan ”hätätilahallitukseen” tulin 29-vuotiaana. Seuraavana syksynä siirryin Miettusen johtaman vähemmistöhallituksen työministeriksi. Keväällä 1977 nousin 30-vuotiaana ulkoministeriksikin Kalevi Sorsan johtamaan hallitukseen.

Nyt olen erilainen seniori. Mieleltäni olen edelleen nuori radikaali, joka ei voi sietää epäkohtia ympärillään vaan haluaa taistella paremman tulevaisuuden puolesta.

Sanan mukaisesti radikaali on ihminen, joka menee asioiden juuriin, ajattelee omilla aivoillaan, kyseenalaistaa kaiken ja pyrkii ennakkoluulottomasti parantamaan asioita.

Ikään suhtaudun oman elämänkokemukseni pohjalta. Oma isäni eli 101 vuotiaaksi ja sai vielä 100-vuotiaana patentin keksimälleen perunanistutuskoneelle. Isoisäni eli hyväkuntoisena 95-vuotiaaksi ja isosetäni tätäkin vanhemmaksi. Kaikki radikaaleja läpi elämänsä.  

Terveyttä on ollut riittävästi, vaikka sairastan sepelvaltimotautia ja olen kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä. Isälläkin oli paha sepelvaltimotauti, mutta hän ei tiennyt siitä mitään. Uusiutumiskykyinen elimistö loi uusia verisuonia tukkeutuneiden tueksi.

Kannatusta mitataan taas kuukauden kuluttua järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa.

En ole mielestäni liian vanha Euroopan parlamentin jäseneksi. On siellä muista maista ollut yli 90-vuotiaitakin.

Äänestäjät ratkaisevat.

 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Upeaa Paavo!

Olet politiikan rokkitähti, ja jatkat juuri niin kauan kuin virtaa riittää. Ikä ei todellakaan ole este, vaan siunaus, niin kauan kuin elämää on.

Jatka hyvää työtäsi. https://www.youtube.com/watch?v=nXiQtD5gcHU

Tuon jälkeen tulee ihana biisi, jonka edesmennyt rakas mieheni aina lauloi, varsinkin lepytellessään minua.<3 https://www.youtube.com/watch?v=vZVuXBZaZGs

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Totta ja tärkeä kirjotus, ikäsyrjintä pitäs osata hahmottaa, ihmiset ei älyä sitä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Paavo Väyrynen kirjoitti: "Omalta osaltani olen saanut jo pitkään kehotuksia vetäytyä poliittisesta toiminnasta."

Onko mielessäsi käynyt sellainen mahdollisuus, etteivät kehotukset vetäytyä johdukaan korkeasta iästäsi, vaan ensisijaisesti viimeaikaisesta poliittisesta toiminnastasi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Väyrynen kirjoitti: "Omalta osaltani olen saanut jo pitkään kehotuksia vetäytyä poliittisesta toiminnasta. Viime aikoina ne ovat lisääntyneet. Useimmat neuvot tulevat kilpailijoiden ja vastustajien piiristä."

Vanha työväenliikkeen viisaus kuuluu, että jos poliittiset vastustajat kehuvat, kannattaa tarkistaa linjaansa. Ehkä Väyrynenkin voi soveltaa tuota myös näin toisinpäin, että hyvin menee omalta kannalta kun vastustajat toivottavat pikaista katoamista.

Ja joka tapauksessahan pätee hänen aikaisemman työnantajansa häneen kohdistuvista vitseistä kertoma viisaus, että poliitikolle ei ole tärkeintä mitä puhutaan kunhan puhutaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Olin aikanaan erilainen nuori, kun rohkenin haastaa vanhan vallan."

Juu, Väyrynenhän muistetaan Kekkos-kriitikkona.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei Väyrystä ikänsä puolesta kehoiteta väistymään politiikasta vaan siksi, että hänen näkemyksensä Suomen paikasta Euroopassa ja Suomen tulevaisuudesta perustuvat YYA-aikaan, aikaan jota ei enää ole eikä takaisin tule.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eurooppa on maanosa joka ylettyy Antlantilta Uralille ja P.jäämereltä Välimerelle. Suomen paikka siinä Euroopassa on tämä sama vaikka olisi EU:sta ja NATO:sta Väyrysen kanssa samaa tai eri mieltä. Nehän eivät ole yhtä kuin Eurooppa vaan vain osa eurooppalaista maista kuuluu niihin eikä koko Eurooppa käytä Euroakaan valuuttanaan. Ja sen lisäksi koko suuuri maailma kaikkine mahdollisuuksineen, m.l. taloudelliset, on niiden ulkopuolella.

Mitä taas YYA-sopimukseen tulee niin se oli aikoinaan ihan hyödyllinen mutta on toki historiaa. Sen johdonnasta voisi kuitenkin ottaa oppia myös nykyaikaan. Todetaanhan siinä Suomen pyrkivän pysyttelemään suurvaltaristiriitojen ulkopuolella. Se olisi hyvä tavoite yhä edelleenkin ja edellyttää NATO:n ja muiden sotaliittojen ulkopuolella pysyttelemistä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse pidän lähinnä säälittävänä sitä että reippaasti eläkeikäiset roikkuvat politiikassa kynsin ja hampain. Elämän tarkoitus tuskin on politiikka mutta ehkäpä olen väärässä.

Joku voisi tehdä lakialoitteen siitä että rajataan valtiollisiin luottamustehtäviin valittavien ikää 65 vuoteen ja kansanedustajien kaudet korkeintaan kahteen. EU-parlamentti voi olla poikkeus koska yksittäisen henkilön siellä tekemän vahingon riski on minimaalinen. Ei sitä turhaan ole sanottu vanhojen poliitikkojen hautausmaaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Majuri, tuo oli vähän rumasti sanottu.

Asian voi ilmaista kauniimminkin. Perusajatuksesi on täysin oikea. Ttse asettaisin vaaleihin osallistumisen ylärajan 70 ikävuoteen. Silloin voisi vielä jatkaa eduskunnassa max 74 vuotiaaksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muistan nuoruudestani ajan jolloin ajateltiin ettei kehenkään yli 35:en pidä luottaa. Nyt eläkepapparaisena alkaa tuntua ettei nuorempien korvantaukset ole vielä ehtineet tarpeeksi kuivua. Jotkut jopa vaikuttavat olevan sellaista laatua ettei mikään ikä ja elämänkokemus tuo tolkkua. Aapelin, t.m.n. Simo Puupponen, sanoin "piä on tehty niin ohkasista aineksista, että tyhmyys paestaa läpi".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #12

Miksei äänioikeudella voisi olla yläikärajaa kun on alarajakin? Vain aktiivi-ikäiset vaaliuurnille, vanhemmille kiihdytyskaista muille uurnille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Miksi käyttää vain ikää kuntoisuutta rajaavana? Voisiko äänestämiseen soveltaa aktiivimallia? Vain riittävää ja oikeanlaista aktiivisuutta osoittaneet saisivat äänestää ja oleilijat suljettaisi koko aktin ulkopuolelle.

Sen jälkeen voisimme kehittää kehitystä kohti aidosti edustuksellista demokratiaa niin, että oikean aktiivisuuden määrittelijät hoitaisivat ihan edustuksellisti koko hallintorälssin valitsemisprosessin vaivaamatta aktiviteeteissään hyöriviä hyötykansalaisia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #35

Puhuttaisiin hyöty- ja haittaväestöstä. Eiköhän Halla-aho pian ministerinä keksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei voi olla totta, eli ns. suvaitsevat ovatkin ikärasisteja. Olen nyt kyllä hieman pettynyt teihin poikiin, mutta ehkä ikä tuo viisautta teillekin lisää.

Yhteiskuntamme on raadollinen, kun nuoria maahanmuuttajamiehiä hyysätään ja omia ikääntyviä sorsitaan. Tähän pitää kyllä saada muutos.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En myönnä ikärasismia. Lapsityövoiman käyttöä paheksutaan, miksei vanhuksille annettaisi oikeutta olemiseen ilman työvelvoitteita.

Tuosta iän tuomasta viisaudesta: eipä tuo ainakaan Väyrysen kohdalla näytä osuneen. Pidän itse epätodennäköisenä, että parinkymmenen vuoden päästä höperöityisin ja alkaisin pyrkimään puolueiden puheenjohtajiksi tai asettumaan ehdolle vaaleissa. Ehkä en ihan niin sekaiseksi mene vanhemmitenkaan.

74-vuotias ihminen on kaikilla mittareilla mitaten vanhus. Kekkosen esimerkki osoitti hyvin sen, ettei ihminen itse välttämättä huomaa, milloin on aika väistyä. Eivätkä sitä ymmärtäneet äänestäjätkään.

Paavokin on parhaat vuotensa jo nähnyt. Ei Paavo parhaimmillaankaan ole kaksinen poliitikko ollut, pyrkyri ja peluri enimmäkseen. YYA-Suomeksi Paavo on viimeisetkin vuosikymmenet pyrkinyt maatamme hoitamaan. Ei vain ole ymmärtänyt, että Neuvostoliitto lakkasi olemasta liki kolme vuosikymmentä sitten. Paavo takertui jo tuossa vaiheessa tiukasti menneeseen.

Vanhuksia pitää arvostaa, kuunnella ja oppia heiltä. Ei heitä päättämään pidä enää päästää. Aika ajaa ihmisen ohi, vääjäämättä. Niin tapahtuu minun kuin sinunkin, Ritva, kohdallasi aikanaan.

Juha Ikonen

Olipa "tuhma" mies. On sitä hypätty tässäkin. Säälittävät antavat itsensä ilmi melko helposti. Paavo ei anna periksi.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Paavo. Pidin. Olet erittäin lahjakas politiikko ja tiedän, tasan tarkkaan, mistä meidän kaikkien lahjat; "ovat kotoisin". Sinulle Paavo, toivoo ja rukoilee; teveyttä ja pitkää ikää, samoin vaimollesikin. Jumala, teitä ja rakkaitanne, runsaasti Siunatkoon. Ystävyydellä, Lasse.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Somessa silmään osunut uusilmaisu kutsuu suomalaisen poliitikon käyttäytymistä kiehnäämiseksi vallan (ruotsalaisen) läsnäollessa.

Kiehnäsikö Kekkonen tai Koivisto, entä nykyiset? Tuntuiko ilmassa kiehnäystä Paavo Väyrysen näytellessä yhtenä kesänä "Minä ja UKK" ja seuraavana "Minä ja Manu"?

"Hyväkään sopeutuminen syvästi sairaaseen yhteiskuntaan ei ole mikään terveyden mittari. ”
-J. Krishnamurti

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nämä Rönkön kommentit on niin mainoita, että pitää käyttää naisen logiikkaa, jotta ymmärtäisi edes jotakin.

"Hyväkään sopeutuminen syvästi sairaaseen yhteiskuntaan ei ole mikään terveyden mittari. -J. Krishnamurti"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiitokset kehuista, joskin ne kuuluisivat pikemmin tietokoneelleni joka tarjosi tälle päivälle pyytämättä mietelauseen Krishnamutrilta, josta Wikipedia sanoo: "Teosofit perustivat vuonna 1911 Idän Tähti -järjestön ajamaan tulevan messiaan asiaa, ja Krishnamurtista tehtiin 16-vuotiaana järjestön johtaja. Krishnamurti ryhtyi esiintymään hurmoksen valtaan joutuneiden teosofien edessä messiaana." Enpä ollut kuullut koko tyypistä, mutta aion vähän perehtyä.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Blogin viimeinen lause kuuluu: "Äänestäjät ratkaisevat."

Äänestäjät myös ratkaisivat - eduskuntavaaleissa Tähtiliikkeen 176 ehdokasta saivat 11 366 ääntä yhteensä.
Brysseliä realistisempi vaihtoehto on Keminmaan kunnanvaltuusto vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Muistaakseni Tähtiliikkeellä oli 175 ehdokasta, mutta voin olla väärässä. Tulos oli joka tapauksessa tosi huono.

Toivon kuitenkin onnea ja menestystä EU-vaaleihin kaikille ehdokkaille!<3

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Äämestäjä vain on sellainen eläin, että häntä eivät sido mitkään YK:n ihmisoikeussuositukset. Saa äänestää miestä tai naista, nuorta tai vanhaa.
Paavo, koeta elää sen kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juho Kusti Paasikivi oli vielä vuonna 1956 ehdokkaana ( epävirallinen ehdokas , ns. musta hevonen ) toisella kierroksella presidentinvaaleissa 85- vuotiaana.

Onneksi hän ei tullut valituksi, sillä hän kuoli vanhuuden vaivoihinsa ja sairauksiinsa jo samana vuonna.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Maailman mahtavimman valtion johtoon voidaan siis valita varttuneita ja kokeneita poliitikkoja."

Trump onkin mainitsemistasi poliitikoista nuorin.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Ikä ei ole rasite, jos on tolkuissaan. Konrad Adenauer teki liittokanslerina töitä yli 90 vuotiaana. Ikä voi kuitenkin olla rasite, jos ei ole koskaan tolkuissaan ollutkaan, vaan ainoana ohjelmana, linjana, tavoitteena on aina ollut ja on vain oma minä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Konrad Adenauer teki liittokanslerina töitä yli 90 vuotiaana." Ajattelin, ettei voi olla totta, eikä olekaan, mutta ei kauas heitä: 87-vuotiaaksi jaksoi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jugoslavian presidentti Tito ylsi samoihin ikävuosiin eli 87-vuotiaaksi hoitaessaan vastuullista valtion päämiehen tehtävää.

Espanjan diktaattori Franco puolestaan kuoli 82-vuotiaana ja pystyi hallitsemaan maataan hengityskoneessa koomassa maaten viimeisten elinviikkojensa aikana.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #27

Mugabe taisi johtaa Zimbabwea loisteliaaseen tyyliinsä vielä ysikymppisenä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #29

No, siinähän on Väyryselle esikuvia parhaasta päästä: Franco, Tito ja Mugabe.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Kovin tarkoitushakuisilta näyttäviä nimiesimerkkivalintoja. Miksei sellaiseksi kelpaisi myös vaikka É.de Valera (1882-1975) joka oli Irlannin presidenttinä 91:ksi ja virasta luovuttuaan pian sairastui kuollen vain pari vuotta luopumisensa jälkeen. Väyrysen tavoin tiukka sosiaalikonservatiivi.

Tai J.K.Paasikivi (1870-1956) joka valittiin presidentiksi 76 v:na ja luopui virasta 86:na jolloin hän vielä kelpasi tarjolle "mustaksi hevoseksi".

Harvassahan ovat sellaiset poliitikot kuten H.Wilson (1916-1995) Britanniassa. Hän luopui pääministerin ja muista poliittisista tehtävistään suunnitelmallisesti 60:n vuoden iässä tietäen edessä olevat vanhuuden vaivat.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Luotin liikaa muistiini, joka näköjään petti. Pahoittelen.

Käyttäjän MarkkuHakala1 kuva
Markku Hakala

Suomessa on kuitenkin pitkä perinne turvautua lakiin maan etua ajettaessa. Venäjän vallan aikana se tiesi Siperian matkaa, noin ooetusmielessä. Paavo on siinä ketjussa viimeisin valtiomiehemme vastustaessaan itsenäisyydestä luopumista ja Suomen osavaltio kehitystä EU:ssa. En menisi kovin kevyin perustein Paavoa tuomitsemaan sillä sellainenkin mahdollisuus kyllä on että hän on oikeassa.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Ikänne ei ole ongelma vaan se että keräätte ihmiskunnan pahinta kuonaa puolueenne ehdokkaiksi. Putinin morsiamia. Quislingilaisia. Jne.

Olette eläneet elämän, joka on tuottanut Suomelle lähinnä pahaa. Halusitte mm.
Suomelle juopon ja heikon presidentin (Karjalainen) joka olisi vienyt Suomen turmioon Venäjän vasalliksi. Tämä siksi että olisitte itse hyötyneet.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ikääntyminen on yksilöllinen asia. Joillakin kunto lähtee heikkenemään kymmeniä vuosia varhemmin kuin joillakin toisilla.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jos on vaaleissa vanhin ehdokas, se voi olla imago-ongelma joidenkin äänestäjien suuntaan. Pitäisi jättää vähemmälle blogi-kirjoitukset joissa viitataan terveydentilaan (suuntaan tai toiseen), nuoren ikäpolven mielikuva on että terveys on päivittäinen puheenaihe vanhainkodissa. Amerikan presidenteillä on ollut usein tapana vaieta terveydentilansa vakavistakin ongelmista, imagollisista syistä. Jostain vielä kehiin stylisti, joka loihtii esiin mahdollisimman nuorekkaan lookin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset