Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Muutokseen on nyt pyrittävä presidentinvaalien kautta

Valmistautuessani vuoden 2011 eduskuntavaaleihin julkaisin teoksen Huonomminkin olisi voinut käydä.

Vaaleissa Keskusta koki siihenastisen historiansa suurimman vaalitappion. Minäkin menetin eduskuntapaikkani.

Eduskuntavaalien jälkeen tarjouduin puolueen ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Kampanjaani liittyen julkaisin kirjastani uusintapainoksen, johon sisältyi kaksi täydentävää lukua. Teos on luettavissa kotisivuni sähkökirja-arkistosta ( Sähkökirjat ).

Uusintapainoksessa kommentoin eduskuntavaalien tulosta:

"Yön yli nukuttuani aloin nähdä vaalituloksessa myös hyviä puolia. Saatoin sanoa taas, että huonomminkin olisi voinut käydä."

Saman voin todeta vuoden 2019 eduskuntavaalien tuloksesta.

Jos Tähtiliike olisi päässyt muiden eduskuntapuolueiden rinnalla mukaan niille järjestettyihin television vaaliohjelmiin, olisimme voineet tavoitella jopa kymmentä eduskuntapaikkaa. Olisimme saattaneet nousta hallituspuolueeksi, ja kilpailla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa asemasta Suomen suurimpana eduskuntapuolueena.  

Televisio-ohjelmissa toteutetusta syrjinnästä huolimatta uskoimme saavamme edes yhden paikan Uudeltamaalta.

Nyt voin todeta: onneksi emme saaneet. Onneksi en tullut valituksi eduskuntaan.

Olisin ollut sidottu tiukasti eduskuntatyöhön, mutta vaikutusvaltamme ja medianäkyvyytemme olisivat olleet olemattomat, kuten kokemuksemme edelliseltä eduskuntakaudelta osoittivat.

Kun en tullut valituksi eduskuntaan, asemani eurovaaliehdokkaana selkiintyi. Jos tulen valituksi, otan paikan vastaan ja hoidan sitä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, jolloin aion olla ehdolla eduskuntaan ja tulla valituksi sinne.

Viime vuosien kokemukset osoittavat, että minun on muutettava sitä strategiaa, jolla pyrin vaikuttamaan Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Kun päätin Keskustan politiikkaan perin juurin pettyneenä perustaa uuden puolueen, ajatukseni oli muuttaa Suomen politiikan suuntaa parlamentaarisen järjestelmän kautta.

Tästä syystä olin hyvin vastahakoinen osallistumaan vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Ne olivat kuitenkin rohkaiseva kokemus. Sain kansanliikkeen tuella vahvemman kannatuksen kuin suurten puolueiden, Keskustan ja SDP:n, ehdokkaat.

Kun minulta on kysytty, aionko olla ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa, olen vastannut, että tavoittelen mieluummin pääministerin paikkaa vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaalit murskasivat nämä mahdollisuudet.

Suomen poliittinen järjestelmä on kehittynyt yllättävällä tavalla.

Uuden perustuslain uskottiin johtavan siihen, että pääministeri johtaisi selkeästi Suomen sisä-, Eurooppa- ja ulkopolitiikkaa. Tasavallan presidentistä piti tulla lähinnä representatiivinen figuuri.

Uuden perustuslain voimaantulon jälkeen Suomessa on ollut heikkoja hallituksia ja pääministereitä. Näissä oloissa presidentti-instituutio on kehittynyt aivan toiseen suuntaan kuin uutta perustuslakia kirjoitettaessa ajateltiin. Sama suunta näyttää jatkuvan.

Kun Suomen politiikan suunnan muuttaminen ei onnistu eduskuntavaalien ja parlamentaarisen järjestelmän avulla, siihen on pyrittävä presidentinvaalien kautta.

Niinpä aion asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa - sillä edellytyksellä tietysti, että terveyteni ja työkykyni säilyvät hyvinä.

Joka tapauksessa aion olla Tähtiliikkeen ehdokkaana vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Kolmen viikon kuluttua ratkeaa, pääsenkö vaikuttamaan Euroopan parlamentin kautta Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Jäsenyys tarjoaisi hyvät puitteet muullekin poliittiselle toiminnalle. Voisimme osallistua myös kuntavaaleihin.

Jos tätä mahdollisuutta ei avaudu, voin käyttää enemmän aikaa poliittiseen toimintaan kotimaassa ja keskittyä valmistelemaan eduskunta- ja presidentinvaaleja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Juuri kun ilahduin, että Paavo Väyrynen pystyy kirjoittamaan jopa asiaa, tuli karmea pettymys: itsekehu entistä hirmuisempana nousee pintaan. Se siitä, ei tarvitse lukea muutamaa lausetta pidempään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä puolestani ilahduin, että Paavo ei lannistu yhdestä tappiosta, vaan on jälleen oma itsensä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Paavo luepas ajatuksella kolme viimeistä blogiani. Niissä on analyysi Suomen tämänhetken tilanteesta ruohonjuuritason silmin, etulinjassa nähtynä.

Jos Suomea aiotaan muuttaa, on pystyttävä myös luopumaan. Niin minäkin olen tehnyt.

Aloita "Perussuomalaisten pahin painajainen" ja sitten "Nukkuvien tikkiä" pelaamaan.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2749...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä olen vasta 69-vuotias entinen kuntapoliitikko ja pidin itseäni jo liian vanhana ryhtyäkseni äsken käytyihin eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Nyt kun ajattelen asiaa tarkemmin, niin voisin hyvin pyrkiä ehdolle vielä tulevissa kuntavaaleissa...Kiitos Paavon. Hän herättää aina ikuisen nuoruuden, minussakin...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Niinpä aion asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa - sillä edellytyksellä tietysti, että terveyteni ja työkykyni säilyvät hyvinä."

Jotta Väyrynen voisi toimia presidenttinä jos hänet valittaisiin vuonna 2024, niin hänen terveytensä ja työkykynsä pitäisi säilyä hyvänä aina vuoteen 2030 asti. Ei millään pahalla, mutta on kansakunnan edun mukaista, että Väyrynen tajuaisi astua syrjään, sillä vuonna 2030 hän täyttäisi 84 vuotta.

Jos Väyrynen valittaisiin Suomen presidentiksi vuonna 2024, niin silloin Suomen valtiojohto olisi iältään vanhempaa kuin Leonid Breznevin jälkeinen Neuvostoliitto, jossa valtiopäämiehinä olivat vanhukset Juri Andropov (kuoli 69-vuotiaana) ja Konstantin Tsernenko (kuoli 73-vuotiaana).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... hänen terveytensä ja työkykynsä pitäisi säilyä hyvänä aina vuoteen 2030 asti."

- Miksi? Vaalitalvena v. 2024 Paavo (s. 2.9.1946) on 77-vuotias, ja juuri silloin Suomesta tulee Väyrysen tasavalta. Jokainen päivä Paavolandiassa vie maatamme kohti parempaa, eikä tähtäintä kannata asettaa erityisesti johonkin vuoteen 2030 tms.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mikähän saa aina vanhoista johtajista puhuttaessa vetämään edesmenneen NL:on johtajat esimerkiksi. Miksei sellaiseksi kelpaisi myös vaikka É.de Valera (1882-1975) joka oli Irlannin presidenttinä 91:ksi ja virasta luovuttuaan pian sairastui kuollen vain pari vuotta luopumisensa jälkeen. Väyrysen tavoin tiukka sosiaali- ja arvokonservatiivi.

Tai J.K.Paasikivi (1870-1956) joka valittiin presidentiksi 76 v:na ja luopui virasta 86:na jolloin hän vielä kelpasi tarjolle "mustaksi hevoseksi".

S.Niinistökin on jo J.Andropov:ia vanhempi ja saavuttaa pian K.Tsernenko:n.

Harvassahan ovat sellaiset poliitikot kuten H.Wilson (1916-1995) Britanniassa. Hän luopui pääministerin ja muista poliittisista tehtävistään suunnitelmallisesti 60:n vuoden iässä tietäen edessä olevat vanhuuden vaivat.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Myyryläinen ilmeisesti hän haluaa Suomen johtajiksi vanhoja ihmisiä, joiden suhteen on selkeästi olemassa se riski, että he tulevat kuolemaan siinä virassa, johon heidät on valittu.

Kannattaa myös muistaa, että tämän vuoden eduskuntavaaleissa Väyrynen sai vain 1235 ääntä eikä häntä valittu eduskuntaan. On jopa Väyryseltä kuvottavaa narsismia jatkaa unelmointia presidentinvirasta, vaikka hänellä ei tule olemaan käytännössä edellytyksiä tulla valituksia presidentiksi, kun häntä ei edes valittu eduskuntaan.

Myyryläisen olisi hyvä huomata, että jos Väyrynen vastoin kaikkia todennäköisyyksiä valittaisiin presidentiksi vuonna 2024, niin Väyrynen olisi silloin 77-vuotias. Maailma on muuttunut paljon de Valeran ja Paasikiven ajoista, ja nykyaika vaatii presidenttiä, joka on nuorempi ja energisempi kuin vanha Väyrynen. Olisi suuri riski Suomelle valita ikäloppu presidentti, kun nuorempia ja parempia ehdokkaitakin olisi saatavissa.

Väyrynen olisi juhlittu valtiomies, jos hän olisi osannut luopua vallasta oikealla hetkellä ja keskittynyt muistelmiensa kirjoittamiseen. Se vaan ei hänen egollensa kelvannut, vaan hänen täytyy vielä vanhalla iällä pyrkiä poliittisiin virkoihin ja sitä kautta munata oma maineensa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Jospa Luosto lukisi viestini uudelleen niin hän huomaisi minun puuttuneen käytettyihin ikääntyneiden valtiomiesten esimerkkeihin. Ne näyttivät minusta hyvin yksipuolisilta sillä vastaavia löytyy myös muulta ja ihan täältä meiltä kotoakin.

Toisaalta mitä tulee edusmiestemme, -naistemme ja muusukupuolistemme ikiin tulee niin olisin taipuvainen ajattelemaan, että iän ei tulisi olla se päälimmäinen, eikä edes yksi päälimmäisistä perusteista valita äänemme saavia. Ja sitä paitsi en olisi kieltämässä keneltäkään ehdolle asettumista ja tyrkyttäytymistä iän perusteella. Vallanhan pitäisi olla meillä valitsijoilla ja sen meillä vain yhtenä äänenä per vaali kullakin, myös Luostolla.

Mitä taas aikojen muuttumiseen sitten de Valeran päivien tulee niin alati dynaamisen ja nuorekkaan vapauden airueen sinisen aasipuolueen suurin toivo seuraavissa presidentinvaaleissa lienee vaalien aikaan 78 v. J.Biden, vastassaan todennäköisesti punaisen norsupuolueen vain neljä vuotta nuorempi Väyrysen ikätoveri J.Trump. Ellei sitten ikinuori B.Sanders, vaalien aikaan 79 v, yllätä.

Antaisin siis Väyrysenkin ihan itse tykönänsä päättää mihin lähtee ehdolle ja mihin tyrkyttäytyy. Äänestäjät sitten aikanaan päättävät pääsekä valituksi eikä luostot etukäteen.

P.s. Mutta sikäli olen Luoston kanssa samaa mieltä, että S.Niinistön pitäisi jo olla n.s. menneen talvenlumia eikä takatalvista pitäisi välittää, tyypillinen yhdenkauden mikäsenytoli kun on.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #11

Presidentin iän suhteen tulee ottaa huomioon se asia, että presidentin työ nykymaailmassa on hyvin stressaavaa. Sen takia olisi parempi, että presidentti olisi hieman nuorempi henkilö kuin joku, joka on yli 70-vuotias. Presidentin sairastuminen stressin takia tai jopa kuoleminen virassaan saisi aikaan väliaikaisen valtatyhjiön.

Juridisesti presidentinvirkaan on vain yksi vaatimus, ja se syntyperäinen Suomen kansalaisuus. Siitä huolimatta en ole varma, että onko viisasta jonkun henkilön pyrkiä presidentiksi, vaikka häntä ei edes valittu eduskuntaan, sillä presidentinvaalikampanja tulee vaatimaan paljon satsauksia niin rahallisessa muodossa, kuin siihen tehtävässä työajassa.

"Antaisin siis Väyrysenkin ihan itse tykönänsä päättää mihin lähtee ehdolle ja mihin tyrkyttäytyy. Äänestäjät sitten aikanaan päättävät pääsekä valituksi eikä luostot etukäteen."

Toisin sanoen sinä antaisit vanhan miehen tehdä itsestään naurunalaisen ja käyttävän vaalikampanjansa suuren määrän omia rahojaan? Kansa on kyllä hyvin selkeästi osoittanut epäluottamuksensa Väyryselle, koska häntä ei valittu eduskuntaan. Siksi on helppoa sanoa, että jos Väyrynen pyrkii presidentiksi, niin hän tulee hyvin suurella varmuudella lyömään päätänsä seinään ja lujaa.

"P.s. Mutta sikäli olen Luoston kanssa samaa mieltä, että S.Niinistön pitäisi jo olla n.s. menneen talvenlumia eikä takatalvista pitäisi välittää, tyypillinen yhdenkauden mikäsenytoli kun on."

Älä pistä omia sanojasi suuhuni. En varsinaisesti pidä Niinistöstä, mutta hän oli selvästi parempi ehdokas kuin suurin osa muista ehdokkaista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

S.Niinistö on Luoston Väyryseen liittämällä ikäkriteerillä ollut lyömässä päätään seinään jo monta vuotta. Väyrynen lienee kuitenkin ihan laillisesti kykenevä päättämään asioistaan ja rahoistaan. Vai olisiko Luosto pistämässä hänen holhouksen alle - ja muut hänen ikäisensä?

Jättäisin Väyrysen omaan harkintaan mihin hän tyrkyttäytyy ja äänestäjien valtaan valita tai olla valitsematta. Useampi moni muu nuorempi on ollut tyrkyllä ties kuinka monta kertaa ties mihin hommaan tulematta valituksi paljon Väyrysen viimestä äänisaalista pienemmällä. Kas kun Luosto ja niiin moni muu on huolissaan vain hänen otsaluunsa kestävyydestä ja tulevasta maineesta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #13

"S.Niinistö on Luoston Väyryseen liittämällä ikäkriteerillä ollut lyömässä päätään seinään jo monta vuotta. Väyrynen lienee kuitenkin ihan laillisesti kykenevä päättämään asioistaan ja rahoistaan. Vai olisiko Luosto pistämässä hänen holhouksen alle - ja muut hänen ikäisensä?"

Nyt sinä kyllä trollaat aivan urakalla. Lue uudestaan mitä kirjoitin ja mussuta vasta sitten.

"Jättäisin Väyrysen omaan harkintaan mihin hän tyrkyttäytyy ja äänestäjien valtaan valita tai olla valitsematta. Useampi moni muu nuorempi on ollut tyrkyllä ties kuinka monta kertaa ties mihin hommaan tulematta valituksi paljon Väyrysen viimestä äänisaalista pienemmällä. Kas kun Luosto ja niiin moni muu on huolissaan vain hänen otsaluunsa kestävyydestä ja tulevasta maineesta."

Tietenkin Väyrynen saa asettua ehdokkaaksi, mutta jos hän ei menesty, niin hänen pitäisi katsoa syytä menestyksensä puutteeseen peilistä sen sijaan, että hän syyttää siitä "mediapelia". Pitäisikö tähän Myyryläisen äänisaalishuomautuksen mukaan listata kaikki muutkin ehdokkaat, jotka saivat vähemmän ääniä kuin Väyrynen? Kuinka monella niistä ehdokkaista on takanaan Väyrysen ministerinuraan verrattavissa oleva ura Suomen politiikassa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Mitä merkitystä menneillä vaalisaavutuksilla on? Vaalit ovat aina uudet ja niissä mitataan sen hetkistä kannatusta. Antaa siis Väyrysen kantaa huolta ihan itse toimistaan ja kuvasta jonka haluaa tuleville sukupolville antaa.

Jotenkin tuntuu vekkulilta kun Väyrysen vastustajat ovat niiin kovasti huolissaan hänestä ja hänen ikääntymisestään mutta eivät muiden. Olisiko mukana kuitenkin kaikitenkin ripaus jotain hamnpaankoloon jäänyttä hänen mielipiteistään? Mutta silti ratsastetaan hänen iällään ja muka naineensa pelastamisella. Minusta surkeaa pikkupolitikointia.

P.s. Pureskelin vain Luoston omia argumetteja hänen omista kommenteistaan. Se ei kumoudu peikottelemalla vaikka kovin löysässä oleva sana onkin näinä aikoina.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #15

"Mitä merkitystä menneillä vaalisaavutuksilla on? Vaalit ovat aina uudet ja niissä mitataan sen hetkistä kannatusta. Antaa siis Väyrysen kantaa huolta ihan itse toimistaan ja kuvasta jonka haluaa tuleville sukupolville antaa."

Vaalisaavutukset kertovat kyseisen henkilön kannatuksesta. Väyrysen surkea kannatus eduskuntavaaleissa vihjaa vahvasti siihen, että hänellä ei tule olemaan tulevissa presidentinvaaleissa suurtakaan kannatusta. Jos hän haluaa siitä huolimatta nolata itsensä, niin se on viime kädessä hänen asiansa.

"Jotenkin tuntuu vekkulilta kun Väyrysen vastustajat ovat niiin kovasti huolissaan hänestä ja hänen ikääntymisestään mutta eivät muiden. Olisiko mukana kuitenkin kaikitenkin ripaus jotain hamnpaankoloon jäänyttä hänen mielipiteistään? Mutta silti ratsastetaan hänen iällään ja muka naineensa pelastamisella. Minusta surkeaa pikkupolitikointia."

Tuo on sinulta täyttä hurskastelua. Väyrysellä alkaa olla ikää ja jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, jossa pitää osata luovuttaa. Jos sitä ei osaa, niin vaikuttaa siltä, että silloin riippuvainen vallasta, jota pyrkii saamaan.

"P.s. Pureskelin vain Luoston omia argumetteja hänen omista kommenteistaan. Se ei kumoudu peikottelemalla vaikka kovin löysässä oleva sana onkin näinä aikoina."

Tuo on täyttä roskaa. Sinä koetat pistää omia mielipiteitäsi toisten ihmisten suuhun ja se on säälittävää toimintaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Kaikkien aikojen suurin keksintö on että yksi henkilö voi muuttaa muiden tulevaisuutta yksinkertaisesti muuttamalla heidän asenteitaan. ”Oprah Winfrey

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Viisaasti sanottu! Paavo antaa selkeän viestin, ettei ikä ole este.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No huumoria on siis tarjolla pitkäksi aikaa, vaalimenstys on kuitenkin vain muisto, mutta pääasia on se, että kansalle riittää sirkushuveja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Viime vuosien kokemukset osoittavat, että minun on muutettava sitä strategiaa, jolla pyrin vaikuttamaan Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen."

Paavon puheet alkavat olla suuruudenhulluuden partaalla, "ihmiskunnan tulevaisuus" on sekin yksin Väyrysen harteilla!

Miksi Paavon pitäisi tyytyä olemaan Jumalasta seuraava?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Emmekö me kaikki pyri vaikuttamaan Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan kohtaloihin julkisesti mielipiteitämme, m.m. täällä US:ssa, esittäessämme. Jotkut jopa ihmiskuntaa laajemmin koko maapallon kohtaloon m.m. ilmastonmuutoksesta puhuessamme? Miksi se Väyrysen kohdalla olisi jotakin erityisen poikkeavaa "suuruudenhulluutta"?

Enhän ole löytänyt hänen missään väittävän ihmiskunnan kohtalon olevan hänen harteillaan mutta haluavan vaikuttaa siihen. Niinkuin minäkin haluaisin siihen vaikutta. Olemmehan hieman maailmanparantajia kaikki, paitsi ne jotka eivät katso maailman sitä ansaitsevan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näin on. Ei pelkästään konkretia, vaan unelmat pitävät tiellä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Taitaapa jopa olla niin, että konkretia saattaa suistaa unelmien selvästi viitoittamalta tieltä. Joskus siihen riittää pelkkä sen pelko.

Mutta totta, mikään ei elähdytä meitä uusiin ponnistuksiin kuni taivaanrannassa loistavasti hehkuvat unelmat. Paitsi ehkä joskus joku lahja, ilmainen lounas, opintomatka jamitäniitäonkaan hyvän verkottumisen tarjoama velvollisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset