Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Suomen ja Euroopan tulevaisuutta rakentamaan

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli eilen Ylen aamuohjelmassa Pirjo Auvisen haastateltavana.

Haastattelussaan Auvinen kysyi Sipilän kommenttia puolueen entisen kunniapuheenjohtajan ja europarlamentaarikon Paavo Väyrysen väitteeseen, että eurovaaleista tulee Keskustan Eurooppa-politiikan pesänselvitys. (Blogi 25.4.2019)

Sipilä vastasi: ”Ei semmoista keskusteluakaan meillä käydä. Meillä on erittäin yksimielisesti tehty eurovaaliohjelma.” Kun Auvinen kysyi, eikö Sipilä tunnista näitä ristipaineita puolueen sisällä, Sipilä vastasi: ”En todellakaan”.

Juha Sipilän haastattelu toi elävästi mieleen viiden vuoden takaisen Keskustan valmistautumisen vuoden 2014 eurovaaleihin. Olen kertonut siitä seikkaperäisesti kirjassani Eihän tässä näin pitänyt käydä. Kirja on luettavissa kotisivuni sähkökirja-arkistosta. (Sähkökirjat)

Näissä eurovaaleissa Keskustan ohjelma on puhtaan federalistinen. Puolue suhtautuu kritiikittömästi globalisaatioon ja ylikansalliseen yhdentymiseen.  Keskusta mm. ajaa euroalueen syventämistä ja EU:n kehittämistä sotilasliitoksi, puolustusunioniksi. Kannattaa lukea. (Keskustan eurovaaliohjelma)

Seitsemän tähden liike on julkaissut tänään oman eurovaaliohjelmansa. (Tähtiliikkeen eurovaaliohjelma) Sitä sopii verrata Keskustan ohjelmaan. Keskustan ja Tähtiliikkeen ohjelmat edustavat monessa suhteessa Eurooppa-politiikan ääripäitä.

Tähtiliikkeen mielestä Euroopan unionissa on kutsuttava koolle hallitusten välinen konferenssi (HVK), jossa sovitaan päätösvallan palauttamisesta jäsenmaille ja läheisyysperiaatteen tiukasta noudattamisesta unionia kehitettäessä.

Muun muassa alue- ja maatalouspolitiikassa päätösvaltaa tulee meidän mielestämme siirtää jäsenmaille ja luopua siten turhasta byrokratiasta ja rahan kierrättämisestä unionin kautta. Päätösvalta omien luonnonvarojen käytöstä ja alkuperäisen luonnon suojelemisesta tulee palauttaa jäsenmaille.

Vaadimme, että Unionia on kehitettävä itsenäisten kansakuntien yhteisönä. Jos unionissa edettäisiin tähän suuntaan, Britannia saattaisi pysyä sen jäsenenä. Joka tapauksessa tällä tavoin voitaisiin edesauttaa uuden suhteen rakentamista EU:n ja Britannian välille.

Jos Brexit toteutuu ja johtaa siihen, että muut Pohjoismaat eroavat unionista, Suomen tulee mielestämme seurata mukana. Tällöin Euroopan talousalueen puitteisiin voitaisiin muodostaa Pohjolan yhteisö.

Ehdotamme, että Euroalue on hallitulla tavalla purettava joko siten, että kaikki jäsenmaat ottavat euron rinnalla käyttöön kansalliset valuutat tai siten, että osa jäsenmaista eroaa. Jos tällainen mahdollisuus avautuu, Suomen tulee mielestämme käyttää sitä hyväkseen ja palauttaa taloudellinen itsenäisyytensä.

Tähtiliike ei hyväksy Euroopan unionin kehittämistä sotilasliitoksi eikä sotilaalliseksi suurvallaksi.

Perussuomalaiset on muutoin lähellä Tähtiliikettä, mutta EU:n puolustusulottuvuuden kehittämisessä se on samoilla linjoilla Keskustan kanssa.    

Tähtiliike onkin ainoa puolue, joka eurovaaleissa puolustaa johdonmukaisesti Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta ja joka ajaa tinkimättömästi Suomen kansallisia etuja.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Paavo haluaa 27 jäsenmaan eroavan yhteismarkkinasta. Historiaa ymmärtävät, kuten Paavokin ymmärtää, ettei kaikkien erotessa jää jäjelle yhteismarkkinoita, mistä 27 jäsenmaata voisi poimia rusinoita omien mielihalujensa mukaisesti.

EU on itsenäisten kansakuntien kauppaliitto. Kauppaliiton säännöt määritetään demokraattisessa prosessissa. Siksi EU on olemassa. Sellainen EU on. Koska Paavo kannattaa kauppaliittoa, hän kannattaa EU:ta. Paavo on federalisti, joka vastustaa federalismia.

Ruotsi haluaa kuulua pelkkään kauppaliittoon. Siksi se haluaa pysyä EU:ssa. Ruotsi ei halua suljettua markkinaa ja käydä kauppaa vain Suomen kanssa. Suomi ei päätä muiden Pohjoismaiden puolesta mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aukee puhuu peitellen EU:sta muka yhteismarkkinana ja kauppaliittona. Toki EU sitäkin on mutta se on myös muuta, federalisoituva hallintohimmeli, militarisoituva tuleva sotaliitto, rahapoliittinen instanssi ja paljon muuta. Yhteismarkkina voidaan järjestää muutenkin kuin federaation kautta ja on monilla alueilla maailmalla niin tehtykin. Ja Suomikin oli ennen EU-jäsenyyttään sellaisessa sen kanssa.

Ja tiedoksi: koko suuri maailma on EU:n ulkopuolella ja kauppaa voi käydä niin EU:n kuin muidenkin kanssa. Vain reaalimaailmaa vääristelevä EU- (ja NATO-)kiiman läpi katseleva voi kuvitella EU:n ulkopuolisen elämän olevan kauppaa vain Ruotsin kanssa. Tai sitten tuollaisen väittäjä tietoisesti valhettelee ja laskee tarkoitushakuista luikuria.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitkä ovat EU-vaalien jälkeen seuraavat vaalit? Ja mikä on ryhmä?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Brexit toteutuu korkeintaan pehmeänä. Saattaa hyvinkin olla, että sisäpoliittinen paine on niin kova, että Brexit ei toteudu ollenkaan.

Irlanti ei jää tumput suorana seisomaan jos pohjois-irlantia etäännytetään emomaasta ja skotlanti on uhannut uudella itsenäistymisvaaleilla parin vuoden sisään.

EU:n kannatus iso-britannian muissa osissa kuin englannissa on huomattava. Pohjois-irlanti, Skotlanti ja Gibraltar (yli 90 kannatti EU:ssa säilymistä) saattavat rykäistä itsensä irti emomaastaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

On hyvä tietää, että on yksi puolue, jonka äänestämistä jokaisen Suomen etua ajattelevan äänestäjän on hyvä välttää.

Toisaalta, vaikka laskemme kaikki tähtiliikkeen eduskuntavaalien äänet yhteen, se ei riitä europarlamenttipaikkaan.

Edellisessä blogissanne, tohtori Väyrynen, totesitte, ettei yksi ihminen voi saada muutosta aikaan eduskunnassa, kuinka sitten europarlamentissa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Paavo, blogitekstissäsi oleva Tähtiliikkeen eurovaaliohjelma ei avaudu. Muut tekstissä olevat (siniset linkit) kyllä avautuvat.

Siirrän ohjelmasi tähän (suora lainaus):

"Seitsemän tähden liike rp:n eurovaaliohjelma 2019 (JULKAISTU 4.5.2019)

Itsenäinen Suomi kansakuntien Euroopassa

Kansallisvaltioita on ryhdyttävä vahvistamaan

Eurooppa ja koko ihmiskunta ovat siirtymässä uuteen aikakauteen. Kylmän sodan kauden jälkeen käynnistynyt hallitsematon globalisaatio ja ylikansallinen yhdentyminen ovat tulleet tiensä päähän.

Globalisaatio ja ylikansallinen yhdentyminen ovat aiheuttaneetvakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Työpaikkojen siirtyminen kehitysmaihin ja itäiseen Eurooppaan on synnyttänyt läntisissä teollisuusmaissa laajaa työttömyyttä.

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet voimakkaasti kaikissa maissa ja kansainvälisesti. Monet tuntevat, etteivät voi enää vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa, kun liiaksi valtaa on siirtynyt markkinavoimille ja ylikansalliseen päätöksentekoon. Tämä on johtanut ääriliikkeiden syntyyn.

Luonto ja ihminen voivat pahoin. Suuntaa on muutettava.

Kansainvälisessä yhteistyössä on ryhdyttävä palauttamaan päätösvaltaa kansallisvaltioille. Kauppapolitiikkaan on kehitettävä uusia sääntöjä, jotka turvaavat tasapainoisen kehityksen kaikissa maissa ja edistävät kestävää kehitystä kaikkialla.

Globalisaatio on pyrittävä saamaan hallintaan,ja sen synnyttämiä ongelmia on ryhdyttävä korjaamaan.

Ylikansallisesta unionista itsenäisten kansakuntien yhteisöön

Euroopan unionissa on kutsuttava koolle hallitusten välinen konferenssi (HVK), jossa sovitaan päätösvallan palauttamisesta jäsenmaille ja läheisyysperiaatteen tiukasta noudattamisesta unionia kehitettäessä.

Muun muassa alue-ja maatalouspolitiikassa päätösvaltaa tulee siirtää jäsenmaille ja luopua siten turhasta byrokratiasta ja rahan kierrättämisestä unionin kautta.

Päätösvalta omien luonnonvarojen käytöstä ja alkuperäisen luonnon suojelemisesta tulee palauttaa jäsenmaille.

Unionia on kehitettävä itsenäisten kansakuntien yhteisönä. Jos unionissa edettäisiin tähän suuntaan, Britannia saattaisi pysyä sen jäsenenä. Joka tapauksessa tällä tavoin voitaisiin edesauttaa uuden suhteen rakentamista EU:n ja Britannian välille.

Jos Brexit toteutuu ja johtaa siihen, että muut Pohjoismaat eroavat unionista, Suomen tulee seurata mukana. Tällöin Euroopan talousalueen puitteisiin voitaisiin muodostaa Pohjolan yhteisö.

Euroalue on hallitulla tavalla purettava joko siten, että kaikki jäsenmaat ottavat euron rinnalla käyttöön kansalliset valuutat tai siten, että osa jäsenmaista eroaa. Jos tällainen mahdollisuus avautuu, Suomen tulee käyttää sitä hyväkseen ja palauttaa taloudellinen itsenäisyytensä. Päätös tästä voidaan tehdä eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä samanlaista tiedonantomenettelyä käyttäen, jolla Suomi aikanaan vietiin euroalueeseen.

Suomen liittymisestä euroalueeseen ei järjestetty kansanäänestystä. Euroopan unioniin liittymisestä käydyn kansanäänestyksen yhteydessä jäsenyyden vaikutuksista annettiin harhaanjohtavaa tietoa, ja sen jälkeen unionin luonne on olennaisella tavalla muuttunut ja muuttumassa.

Näistä syistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa ja Euroopan unionissa tulee järjestää mahdollisimman pian neuvoa-antava kansanäänestys, jonka yhteydessä kerrotaan avoimesti siitä, kuinka jäsenyydet ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat Suomen ja Euroopan tulevaisuuteen.

Tähtiliike kannattaa yleiseurooppalaista yhteistyötä ja yhdentymistä Euroopan neuvoston (EN) ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) puitteissa.

Hallitsemattomasta globalisaatiosta kestävään ihmiskuntapolitiikkaan

Euroopan unioni on johtava voima ihmiskuntapolitiikassa -kansainvälisessä kauppapolitiikassa, kehityspolitiikassa, ympäristöpolitiikassa ja ihmisoikeuksien edistämisessä. Niiden avulla Euroopan unionin tulee keskittyä edistämään rauhaa, turvallisuutta ja kestävää kehitystä kaikkialla maailmassa.

Euroopan unionia ei tule kehittää sotilasliitoksi eikä sotilaalliseksi suurvallaksi.

Unionin tulee ehkäistä kansainvälisten ristiriitojen syntymistä ja edistää niiden rauhanomaista ratkaisemista Yhdistyneiden Kansakuntien kautta ja Euroopan turvallisuus-ja yhteistyöjärjestön puitteissa.

Hallitsemattomasta globalisaatiosta on siirryttävä globalisaation hallintaan ja YK:ssa hyväksyttyjen kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) tehokkaaseen edistämiseen kaikkialla maailmassa.

Euroopan unionin tulee toteuttaa kestävän kehityksen tavoitteita myös omassa sisäisessä kehityksessään.

Köyhyyttä on poistettava tehokkaasti kehityspolitiikan keinoin ja reiluja kauppapolitiikan sääntöjä kehittämällä. Köyhyyttä vastaan on taisteltava ja alueellisia eroja on tasoitettava myös Euroopan unionissa.

Siirtolaisuus-ja maahanmuuttopolitiikkaan on kehitettävä uudet säännöt, joilla kansainvälisiä muuttoliikkeitä hillitään.

EU:n jäsenmailla tulee olla oikeus puuttua työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen.

EU:n ulkorajojen valvonnan tulee olla jäsenmaiden vastuulla ja niitä tulee vartioida tehokkaasti. Mahdollisuus rajatarkastuksiin on säilytettävä myös sisärajoilla.

Toisesta jäsenmaasta tulevat turvapaikanhakijat on voitava käännyttää rajalta. Suomen tulee muiden Pohjoismaiden tapaan ottaa käyttöön rajatarkastukset.

Kehityksen tulee olla kestävää sekä taloudellisesti, yhteiskunnallisesti että ympäristöllisesti.

Yhteiskunnalliseen kestävyyteen kuuluvat tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien, terveydenhuollon ja sosiaaliturvan lisäksi demokratian, oikeusvaltioperiaatteiden ja ihmisoikeuksien edistäminen.

Euroopan unionin jäsenmaissa ja myös Suomessa on suuria puutteita oikeusvaltioperiaatteiden toteuttamisessa.

Suomessa valtiovalta ajoi virheellisellä vahvan markan talouspolitiikalla ja sen synnyttämän talouskriisin taitamattomalla hoitamisella 1990-luvun alussa suuren joukon yrittäjiä vararikkoon ja kohtuuttomaan velkakierteeseen. Nämä vääryydet on korjattava.

Valtiollinen media, Yleisradio, on vaikuttanut vaaleihinsuuria puolueita kohtuuttomasti suosimalla. Äskettäisissä eduskuntavaaleissa valtiollinen media vaikutti ratkaisevasti vaalitulokseen sulkemalla yhden eduskuntapuolueen kokonaan niille järjestettyjen vaaliohjelmien ulkopuolelle. Eurovaaleissa puolueita onkohdeltava tasapuolisesti.

Ympäristöllisen kestävyyden edistämiseksi on turvattava maaseudun elinvoima ja hillittävä suurkaupunkien kasvua. Maatalouden tulee perustua pien- ja perheviljelmiin. EU:n maataloustuet on suunnattava uudelleen kestävää kehitystäedistäviksi. Omaa maataloustuotantoa on varjeltava epäreilulta ja kestämättömällä tavalla tuotettujen tuotteiden kilpailulta rajasuojan avulla.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on keskityttävä päästöjen vähentämiseen niissä maissa, joissa toimenpiteillä on suurin vaikutus. Kehitysyhteistyövaroja ja muuta kansainvälistä rahoitusta on suunnattava ympäristöllisesti kestävän kehityksen edistämiseen. Tämä tarjoaa markkinoita Suomessa kehitettävälle teknologialle.

Suomen ja EU:n tulee mahdollisimman pian lisätä kehitysyhteistyörahoitustaan kansainvälisten sitoumusten mukaiseen 0.7 prosenttiin bruttokansantulosta ja suunnata sitä kestävää kehitystä tehokkaasti edistävään toimintaan, kuten ilmastonmuutoksen torjumiseen, väestönkasvun hillitsemiseen ja koulutukseen.

Tähtiliike korostaa, että kestävän kehityksen toteuttaminen edellyttää viime kädessä elämän ja politiikan arvojen muutosta nykyisestä aineellisten arvojen ylivallasta kohti henkisiä, hengellisiä ja yhteisöllisiä arvoja korostavaa arvomaailmaa."

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos kuuntelet kerrankin Ylen ruotsinkielisen Vegan aamuhartauden, kuulet puhuttavan kauniisti totuudenpuhuja Jeesuksen pelastussanomasta, ja saat armon sallimalla RKP:n päästä keskelle.

Ja jos olet kiertänyt muutakin kuin Senaatintorin, saatat ihmetellä onko suuri läntinen sanoma yhä varattu valituista valituimmille.

Käyttäjän PasiLehtola1 kuva
Pasi Lehtola

Itse väittäisin toisin kuin Väyrynen, että globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen kautta saatavat sitouttavammat valtioita velvoittavien toimien kannattamisajatukset edeltävät, varsinkin Suomen poliittisen kulttuurin kontekstissa, enemmän analyysia, viileää harkintaa ja - kriittistä tarkastelua hyvistä ja huonoista valööreistä asiakokonaisuuksien välillä. Paavon kirjoituksen sisällöt sisältävät siinä määrin selitystä "tyhjistä korteista" ja ristiriitaisuuksia jo kirjoitetun tekstin sisällä, että sen perusteella ajaudutaan kovin helposti juupas eipäs- keskusteluun.

Federalistisuus, jos sen hyvyyttä tarkastellaan Euroopan sisällä, ajaa varsin hyvin kansallisvaltioiden ja globalisaation etua ja tulee eteen helposti siinä vaiheessa, kun "asioissa halutaan mennä eteenpäin ja kehittää päätöksentekoa ja politiikan sisältöjä". Federalistinen malli voisi olla hyvä malli myös Suomen sisällä, jossa isot kasvukeskukset ja kaupungit lisääntyvän "maallisuuden" myötä (enemmistön tyrannia) uhkaa kuihduttaa muun Suomen kaikkien epäonneksi.

Toisin kuin mieltämäni Väyrysen poliittinen jargonismi, että vain hänen puolueensa "ajaa tinkimättömästi Suomen kansallisia etuja", niin varmaan olisi rehellistä myöntää kaikkien puolueiden siihen pyrkivän tai ainakin näin väittäisivät pyrkivänsä. Ja juuri tämän vuoksi asioista tulee ottaa rehellisesti selvää, olla kriittinen ja hakea syvempää totuutta ottaen huomiooon ihmisten mahdolliset valtapyrkimykset esitettyjen väitteiden ja ajatusten takaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset