Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Tähtiliikkeet yhdistävät voimansa

Euroopan parlamentissa Suomen Seitsemän tähden liikkeelle on tarjoutumassa luonteva ja vaikutusvaltainen paikka, kun Italian Viiden tähden liike pyrkii muodostamaan sinne uuden poliittisen ryhmän.

Viiden tähden liike on edistyksellinen ja maltillinen voima. Se lukeutuu poliittiseen keskustaan. Kuluneella kaudella Viiden tähden liikkeen edustajat olivat valmiit liittymään liberaalidemokraattien ALDE-ryhmään, mutta kiivaimmat federalistit tämän hankkeen kaatoivat.

Minulla oli Euroopan parlamentissa läheinen yhteistyö Viiden tähden liikkeen kanssa. Vuoden 2015 lopulla perustimme yhdessä sen edustajien kanssa kontaktiryhmän "Vapaus valita".

Kontaktiryhmän keskeisenä tavoitteena oli tehdä euroalueeseen kuuluminen vapaaehtoiseksi. Siitä olisi voitava erota, eikä siihen olisi velvoitetta liittyä. Muutoinkin olimme Eurooppa-politiikan keskeisistä kysymyksistä samalla linjalla.

Suomesta kontaktiryhmässä oli alusta alkaen mukana minun lisäkseni Hannu Takkula. Myöhemmin mukaan tulivat  myös Pirkko Ruohonen-Lerner ja viisi AfD-ryhmästä eronnutta saksalaisjäsentä, jotka olivat muodostaneet oman ALFA-ryhmän. Toimintaan osallistui yksittäisiä jäseniä myös useista muista maista. Kerroin kontaktiryhmän perustamisesta ja toiminnasta mm. 2.12.2015  ja 8.12.2015 julkaisemissani blogeissa.  

Äänestäjien on syytä ottaa huomioon kunkin suomalaisen puolueen ja ehdokkaan sijoittuminen puolueryhmiin.

Keskusta on edelleen mukana ääriliberaalissa ja federalistisessa ALDE-ryhmässä ja -puolueessa, vaikka ne ovat aatteellisesti hyvin kaukana alkiolaisesta keskustalaisuudesta. Siirtymisestä muuhun ryhmään tai uuden ryhmän perustamisesta on usein keskusteltu, mutta Keskustan liberaalit ovat sitoneet puolueen liberaaliryhmään yhä tiukemmin.

Perussuomalaiset ovat innokkaasti mukana perustamassa parlamenttiin uutta oikeistopopulistien ryhmää. Useista maista siinä on mukana äärioikeistolaisia puolueita ja poliitikkoja. Nämä kytkökset ovat vaikuttaneet ratkaisevalla tavalla siihen, että useat muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Perussuomalaisten kanssa ja siihen, että puolueen kansanedustajat siirrettiin eduskunnassa istuntosalin oikealle reunalle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ja äänestäjäkunnassa on hyvin paljon keskustalaisesti ajattelevaa väkeä. Puolueen eurooppalaiset valinnat ovat johtaneet siihen, että he ovat joutuneet Suomessa eristyksiin ja poliittisen vaikutusvallan ulkopuolelle.

Tähtiliike edustaa myös Euroopan parlamentissa perinteistä alkiolaisuutta ja keskustalaisuutta. Puolue puolustaa sielläkin Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta ja ajaa tiukasti Suomen kansallisia etuja mm. ympäristö-, maatalous- ja aluepolitiikassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Seitsemän tähden liikkeellä ei ole mitään poliittista voimaa. Puolueen kannatus viime eduskuntavaaleissa oli 0,4 %.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, mutta sillä on kaksi tähteä enemmän kuin italialaisilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta yksikään sen tähdistä ei loista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kun noi laskee yhteen niin saa aikaiseksi EU:n tähtilipun.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Santeri Alkio eli aikaansa edellä ollen jo 1920-luvulla nykyistä EU:ta vielä tiiviimmän liittymän eli liittovaltion kannattaja ja samalla myös yhteisen rahan eli nykyisen euron kannattaja.
Maan Ääni-lehdessä hän kirjoitti 15. tammikuuta 1920 aikaansa edellä olleen kirjoituksen:

”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa” (Wikipedia).

Kepun kunniapuheenjohtaja näyttää olevan liittovaltion eli Euroopan Yhdysvaltojen linjalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Santeri_Alkio

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Asiasta paremmin perillä olevat lähteet tietävät Paavon olevan federalisti, joka vastustaa federalismia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vielä ehtisitte jakautua kahteen kolmen ja puolen tähden liikkeeseen ennen vaaleja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jako olisi paremmin vaaterissa jos olisi "Kuuden tähden liike" ja "Väyrysen tähden liike".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Totta. Väyrysen tähdenhän liike on olemassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Luettelemasi järjestys on vain väärä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ainoat tähdet joihin on syytä tutustua löytyvät Jaloviinapullosta.

Käyttäjän MarkkuHakala1 kuva
Markku Hakala

Ralf. Asiakkaan vastaus Alkossa, muinoin: Muuten vaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset