Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Mahdollisuuksien taidetta

Sanotaan, että politiikka on mahdollisuuksien taidetta.

Parhaimmillaan se on luovaa toimintaa, jolla ongelmien ratkaisemiseen ja yhteiskunnan kehittämiseen löydetään uusia, usein yllättäviä ratkaisumalleja. Mahdollisuuksien taiteeseen, luovaan poliittiseen toimintaan, kuuluu myös kyky löytää uusia keinoja ja välineitä omien arvojen ja tavoitteiden edistämiseen.

Julkisuudessa luovuus saattaa näyttää poukkoilulta. Tarkemmin katsoen toimintaa saattaa ohjata rautainen johdonmukaisuus.

Oma aatteellinen ja poliittinen linjani muotoutui 1970-luvun alussa, ja se on säilynyt samana läpi vuosikymmenten. Siihen voi tutustua lukuisista kirjoistani, joista osa on luettavissa kotisivuni sähkökirja-arkistosta.

Viime vuosina olen joutunut turvautumaan epätavallisiin keinoihin arvojeni ja tavoitteitteni edistämiseksi.

Vuoden 2016 alussa jouduin yhdessä kannattajieni kanssa perustamaan uuden puolueen. Tämä oli tarpeen sen vuoksi, että edustuksellinen demokratia ei Suomessa toiminut.

Eduskunnassa ei edes keskusteltu sellaisista Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista, joilla on kansan keskuudessa laaja kannatus. Suomi oli menettämässä itsenäisyyttään, maatamme vietiin kohti sotilaallista liittoutumista, maahanmuuttopolitiikka oli holtitonta, eriarvoisuus kärjistyi ja vallalla oli voimakas keskittämispolitiikka.   

Eduskuntavaalien tulos osoitti, että edustuksellisen demokratian kriisi on vielä syvempi kuin olimme uskoneet. Tähtiliikkeen tavoittelema muutos jäi toteutumatta. Vaalitulos ja näköpiirissä oleva hallitusratkaisu vievät kehitystä monelta osin päinvastaiseen suuntaan.

Nyt Tähtiliike keskittää ponnistuksensa Suomen poliittisen järjestelmän uudistamiseen ja Suomen suunnan muuttamiseen ensi sijassa presidentinvaalien kautta. Niiden yhteydessä Suomen poliittisen elämän vaihtoehdot pelkistyvät ja selkiytyvät. Tällä on toivottavasti tervehdyttävä vaikutus myös parlamentaarisen järjestelmän toimintaan.

Jotkut ovat ihmetelleet sitä, että Tähtiliike asetti presidenttiehdokkaan jo nyt, yli neljä vuotta ennen vaaleja. Tätä on verrattava siihen neljän vuoden ajanjaksoon, jonka käytimme yritykseemme muuttaa Suomen politiikan suuntaa parlamentaarisen järjestelmän kautta. Pitkiä marsseja molemmat.

Tähtiliikkeen ratkaisu on synnyttänyt monia kysymyksiä. Osaan niistä ei voida vielä vastata. Mahdollisuuksien taiteelle syntyy uutta tilaa.

Sen lisäksi, että Tähtiliike asetti presidenttiehdokkaan, se perusti myös kansalaisliikkeen ehdokkaansa valintaa tukemaan. Vielä emme tiedä, olenko muodollisesti kansalaisliikkeen vai puolueen (tai puolueiden) vai molempien ehdokas. Tämä ratkeaa aikanaan.

Päätökseni luopua Tähtiliikkeen puheenjohtajuudesta ja jäsenyydestä on synnyttänyt kysymyksiä puolueen tulevasta toiminnasta. Siitä on luvattu kertoa 27.5., kun puoluehallitus järjestäytyy uudelleen.

Ilmeisesti toimitaan kuitenkin samaan tapaan kuin vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä: eurovaalien jälkeen puolueen kannattajien poliittinen toiminta keskittyy presidentinvaalikampanjan valmistelemiseen ja käynnistämiseen. Vuoden 2023 eduskuntavaalien lähestyessä voimat jaetaan niiden ja presidentinvaalien kesken, mutta kampanjat niveltyvät toisiinsa ja tukevat toinen toistaan.

On kysytty, eroanko Tähtiliikkeen jäsenyydestä sen vuoksi, että voisin olla ehdolla Keskustan puheenjohtajaksi. Valintaani Keskustan johtoon on ehdottanut muun muassa entinen kansanedustaja ja maatalousministeri Heimo Linna.

Vastaukseni on ”ei”. Eroan sen vuoksi, että haluan heti eurovaalien jälkeen keskittyä presidentinvaaleihin ja ryhtyä kokoamaan laajaa kansanliikettä valintani tueksi.  

Eroni ja sen ajankohta tekevät kuitenkin mahdolliseksi ehdokkuuteni ensi vuoden varsinaisessa puoluekokouksessa. Olen ilmoittanut, että voisin olla valmis harkitsemaan sitä, jos tulen valituksi Euroopan parlamenttiin. Jos menestykseni eurovaaleissa olisi heikko, ehdokkuudeltani puuttuisi poliittinen uskottavuus, eikä sitä voisi ajatellakaan.

Nyt on keskityttävä eurovaalikampanjaan. Toivon, että Tähtiliikkeen kannattajat tukevat kaikin voimin ehdokkaittemme vaalityötä ja antavat omalla alueellaan apua muun muassa julisteiden levittämiseen. Kaikkiin vaalipiireihin on nimetty yhteyshenkilöt, joiden kautta toimintaan voi tulla mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

No onko jotain tehtävissä seuraavan ongelman ratkaisemiseksi: Paavo Väyrysen ajatusrakennelmat ovat monimutkaisia ja samalla viisaita mutta??? Esimerkiksi hyvin pieni joukko on perehtynyt niihin. Hyvin suuri joukko ei aijo perehtyäkään. Kyllä Väyrysenkin kestäminen tässä rytäkässä on huomioon otettava seikka. Iso joukko pitää Väyrystä menneisyyden kummituksena, johon ei kannata enää suhtautua vakavasti mutta kyllä ivallisesti. Varat kamppanjointeihin ovat realiteetti, joka on uhkaava. Erilaiset "börgelsönit" ovat saaneet mediavaltaa, joka haittaa asioiden syvällistä käsittelyä. Koko maapallon tulevaisuuskysymykset ja pienen Suomen mahdollisuudet ratkaista niitä on iso tulevaisuusshokki.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielenkiinnolla odotan miten Tähtiliike jatkaa toimintaansa. Itse toivoisin, että sääntöihin tehtäisiin muutos niin, että myös tavalliset kansalaiset hyväksytään henkilöjäseniksi, jonka lisäksi valtakunnallisesti muodostettaisiin piirit, jotta toiminnan organisointi voitaisiin tehdä kunnolla aluekohtaisesti.

Paljon onnea kaikille eurovaaliehdokkaille! Kannattaa lukea myös ehdokkaiden esittelyt. http://www.pohjantahtilehti.fi/fi/Europarlamenttiv...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Puolakka, toivoisit siis, että tähtiliikkeestä tehdään tavallinen puolue. Sitähän toivoivat myös Komsi ja Kattelus Kansalaispuolueessa. Kansalaispuolue sai tahtonsa läpi ja lopulta päätyi erottamaan Väyrysen.

Nyt Väyrynen jättää tähtiliikkeen vapaaehtoisesti, mutta jättää kuitenkin pitkän varjon toimintanne tielle. Olisiko syytä yhdistää Paavon jälkeen jättämät rauniot yhdeksi puolueeksi?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei tietääkseni Tähtiliikkeellä mitään raunioita ole ja hyvässä sovussa näitä suunnitelmia tehdään. Itse olen esittänyt tuommoisen toivomuksen ja jos se toteutuu, niin se olisi hyvä, kun on niin upea joukko messissä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Itse epäilen, ettei Paavo luovuta puolueen johtoa kuin omalle luottopiirilleen. Hän kierrättää kampanjarahoitusta puolueen kautta ja lopulta puolueenne velkaantuu Väyryselle samalla tavoin kuin Kansalaispuolueelle kävi.

Väyryselle puolueet ja te niiden hyväuskoiset olette "rakkaita välineitä" tiellä luovuudeksi nimittämälleen poukkoilulle kohti omia päämääriään.

Miksette yhdistyisi Kansalaispuolueen kanssa tai siirtyisi sen riveihin? Yhdistäähän teitä kaikkia sama aate ja sama poliittinen päämäärä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #14

Näytät nyt blogista toiseen näitä olettamuksiasi viljelevän. Kuten Kaution blogissa sanoin, sinulla ei ole yhtään sen enempää tietoa puolueen rahoista kuin minullakaan.

Väyrynen on ilmoittanut, että puolue jättää kesäkuun puolivälissä viranomaisille vaalirahoitusilmoituksen, joka on julkinen.

Tottakai sääntömuutos on aina mahdollista tehdä missä yhdistyksessä tahansa. Puhut hyväuskoisuudesta, vaikka olen kertonut, ettei Väyrynen ole luvannut minulle yhtään mitään, ainoastaan mahdollisuuden olla eduskuntavaaliehdokkaana.

Yritä jo hyvä mies lukea kunnolla mitä olen kirjoittanut, ettei tarvitse monta kertaa samaa asiaa selittää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomenkielisen kansan sydänäänet eivät kuulu Väyrysen jutuissa jotka kuulostavat Vaikuttajakiihdyttämössä kirjoitetuilta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tässä on mahdollisuuksien taidetta, jolla ongelmien ratkaisemiseen ja yhteiskunnan kehittämiseen löytyy uusi, yllättävä ratkaisumalli:

Siirretään pääkaupungin status keskelle asuttua Suomea, Jyväskylään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kukaties meitä opetetaan pian kuuntelemaan Italian maakuntien paikalliskulttuurien kirjavuutta arvostavia sydänääniä Viiden tähden tahdittamina.

Voisi ollakin parempaa kuin kiehnääminen pohjoismaisen perheen huutolaisena.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pitkään jouduin pyyhkimään ilon kyyneleitä poskiltani. Nauru pidentää ikää, sanotaan. Kiitos, tohtori Väyrynen, lisävuosistani!

Hauskinta antia oli lauseenne:
"Julkisuudessa luovuus saattaa näyttää poukkoilulta."

Kutsutte poikkoiluanne, säntäilyänne sinne tänne, luovuudeksi. Mutta vaikka kutsuisitte sitä millä nimellä tahansa, se näyttää kyllä poukkoilulta.

Hilpeyttä ja suurta iloa nostatti myös suunnitelmanne pyrkiä vielä, kaiken poukkoilun ja säntäilyn jälkeen, luovuutenne siivittämänä Keskustan johtajaksi:
"Eroni ja sen ajankohta tekevät kuitenkin mahdolliseksi ehdokkuuteni [Keskustan puheenjohtajaksi] ensi vuoden varsinaisessa puoluekokouksessa. Olen ilmoittanut, että voisin olla valmis harkitsemaan sitä, jos tulen valituksi Euroopan parlamenttiin."

Tohtori Väyrynen, olette hauska mies!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämähän on suorastaan hellyyttävää, että Niemeläinen on noin iloinen Väyrysen blogista, että oikein ilonkyyneleet ovat pitkin poskia valuneet. Ei voi ainakaan sanoa, että Paavo turha henkilö olisi, kun noin suuria tunteita saa sinussakin aikaiseksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itsekin ymmärsin Väyrysen kirjoituksen samalla tavalla. Hän pyrkii kepun johtoon.

Nyt voikin kysyä, eikö näillä Väyrysen hyväuskoisilla hölmöillä ole mitään itsekunnioitusta. Väyrynen on oman edun tavoittelussaan ns. pissittänyt kepua jo vuosia, perustanut uuden puolueen ja pissittänyt näitäkin hyväuskoisia, perustanut taas uuden ja taas pissittänyt, ja nyt Väyrynen lähtee jälleen uudelle pissityskierrokselle.

Vedet silmissä nauraminen ihan oikeasti käy työstä. Nyt ei tarvitse treenata vatsalihaksia, Väyrynen tekee sen puolestasi.

Ritva, ihan oikeasti? Hetken jo luulin että olet topakka täti.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei minulla ole mitään epäselvyyksiä ymmärtää, mitä Väyrynen tuossa kirjoittaa. Hänellä ihmisenä on oikeus tehdä juuri niin kuin itse parhaaksi näkee.

Minua hän ei ole kusettanut mitenkään, koska ei hän minulle ole mitään luvannut. Minua pyydettiin Tähtiliikkeen ehdokkaaksi ja lähdin omasta vapaasta tahdostani. En ole mitenkään muuten sitoutunut Tähtiliikkeeseen, paitsi jos toimintaa jatketaan, kun on valmis puolue olemassa.

Meillä on joukossamme todella upeita suomalaisia, joten jos saataisiin sääntömuutos ja piirit aikaiseksi, niin ei mikään mahdottomuus, että jatkaisin jäsenenä ja aktiivina Tähtiliikkeessä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Väyrysestä tulee mieleen se Monty Python elokuvan ojaa ylittävää siltaa vahtiva ritari, joka silloinkin, kun on menettänyt molemmat kätensä, jalkansa ja kroppansa, usuttaa vihollista vielä käymään kanssaan taisteluun. Elokuva oli hauska, mutta Väyrynen menee jo sellaisen toiselle puolelle.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Vain selvennys:

kun sanotaan, että tähtiliike päätti jotain, mm. yllä kappaleessa 12 "asetti presidenttiehdokkaan", se tarkoittaa, että 3 hklöä päättivät.

Myös tarkennus:
Tähtiliikkeellä on ( tai oli) 1 jäsen, joka eroaa.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Politiikka mahdollisuuksien taidetta ja oma linja muotoutui 70-luvulla.

Harrastatteko dadaistista vai lateraalista ajattelua? Itse suosin lateraarista.

Pahoittelen Paavo, sillä näyttää siltä, että aika, eli tulevaisuus nykyisyys ja menneisyys, on ajanut teistä ohi.

Poliittinen, sekä ajatuksellinen, toiminta tarvitsee visionäärejä. Olisiko teillä tarjota jotain uutta? Jos ei, niin miten olisi luomuperunoiden kasvatus? Joka vuosi uudet mukulat, joita koulia. Eikä olisi mukavaa?

Terveisin: Entinen vesainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset