Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Suomi tarvitsee vahvan presidentin

Kesäkuun 9. päivänä järjestämässäni tiedotustilaisuudessa kerroin, että aloitan presidentinvaalikampanjani heti kun uusi hallitus on saatu muodostetuksi. Totesin, että kampanja tähtää aluksi Keskustan jäsenvaalin voittoon ja ehdokkuuteen. Huomautin, että kaikki tässä vaiheessa tehtävä työ palvelee toisaalta myös menestymistä itse vaalissa.


Kerroin, että otan mahdollisuuksien mukaan vastaan kutsuja tilaisuuksiin, joissa voin tavata ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Lupasin kertoa ajatuksistani myös kirjoittamalla ja antamalla haastatteluja

Nyt uusi hallitus on saatu aikaan. On aika aloittaa kampanja. Käynnistän sen virittelemällä keskustelua tasavallan presidentin asemasta ja tehtävistä.

Kun olen toiminut yli 41 vuoden ajan parlamentaarikkona, saatan olla sopiva henkilö toteamaan, että Suomen perustuslain ja sen tulkintojen parlamentaarisuudessa on ehkä menty jo liian pitkälle. Tämä on käynyt ilmi muun muassa juuri käydyissä hallitusneuvotteluissa.

Perustuslain 61§:ssä säädetään valtioneuvoston muodostamisesta:
”Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan.

Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan samassa järjestyksessä uusi pääministeriehdokas. Jollei uusikaan ehdokas saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut ehdokas.”

Tätä perustuslain säädöstä on tulkittu eduskuntaryhmien sopimuksella siten, että suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja aloittaa hallitustunnustelut. Nyt käydyissä neuvotteluissa syntyi tulkinta, jonka mukaan suurimman puolueen puheenjohtajalla on oikeus muodostaa millainen tahansa enemmistöhallitus, josta puolueiden kesken voidaan hänen johdollaan sopia.

Suurimman puolueen asemalle annettiin tällä tulkinnalla liian keskeinen merkitys. Kokoomuksella on vain kaksi eduskuntapaikkaa enemmän kuin SDP:lla, ja se oli paikoilla mitaten Keskustan jälkeen vaalien toiseksi suurin häviäjä.

Kun suurimman puolueen puheenjohtajalle annettiin valta muodostaa mikä tahansa kokoomusjohtoinen hallitus, neuvotteluissa jäi selvittämättä mahdollisuus koota SDP:n johdolla hallitus, jossa myös vaalien ainoa voittaja Perussuomalaiset olisi ollut mukana. Tämä olisi hyvinkin saattanut olla mahdollista.

Nyt syntyi hallitus joka edustaa monessa suhteessa poliittisen kentän äärilaitoja. Kokoomusjohtoisella hallituksella on vasemmistolainen linja. Julkisen talouden tasapainottamisessa jouduttiin tyytymään kestämättömään lopputulokseen, kun politiikan äärilaitoja edustavat puolueet torjuivat toistensa esittämät ratkaisut. Yhteisymmärrykseen puolueet pääsivät äärimmilleen viedystä keskittämispolitiikasta.

2000-luvun hallitusneuvotteluissa nykyinen perustuslaki toimi hyvin eikä sen tulkinnasta syntynyt ongelmia, kun vaalitulos osoitti suoralta kädeltä hallituspohjan. Nyt puolueiden sopima menettely johti hallitusratkaisuun, joka ei vastaa eduskuntavaalien tulosta.

Perustuslain tulkintaa tulisi kehittää siihen suuntaan, että tasavallan presidentti voisi puolueiden ulko- ja yläpuolella olevana valtioelimenä tarvittaessa edesauttaa eduskuntavaalien tuloksen toteutumista hallitusta muodostettaessa.

Tasavallan presidentin asemaa ja tehtäviä ajatellen nyt syntynyt hallitusratkaisu antaa myös muuta ajattelemisen aihetta.

Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Hallitusohjelman mukaan hallitus ylläpitää Suomen mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Seuraavan virkkeen mukaan hallitus ei valmistele jäsenyyden hakemista. Nämä kannanotot ovat ristiriidassa keskenään. Ensi vuoden alussa valittavan tasavallan presidentin tulee huolehtia siitä, ettei jäsenyyttä todellakaan haeta – ei nykyisen eikä seuraavankaan eduskunnan toimikaudella.    

Hallitusohjelman Eurooppa-politiikkaa käsittelevä osio on laaja ja hengeltään federalistinen. Uusi Eurooppa-ministeri on uhonnut vievänsä Suomen Euroopan ytimeen. Vaikka Eurooppa-politiikka kuuluu valtioneuvoston toimivaltaan, tasavallan presidentin on pidettävä käsissään sellaiset Eurooppa-politiikan ratkaisut, joilla on merkitystä Suomen itsenäisyyttä ja kansainvälistä asemaa ajatellen. Tätä johtajuutta saatetaan tarvita uuden presidentin toimikaudella.  

Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista. 

Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella. Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta. Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen.  

Lähimmät viikot aion käyttää tasavallan presidentin asemaa ja tehtäviä koskevaan keskusteluun. Sen tuloksena saattaa syntyä esseitä, ehkä kirjakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (142 kommenttia)

tapio oksanen

Pate

Tulikin kirjoituksestasi mieleen, että miten ystävänne persujen kanssa yhteistyö ja ystävyys sujuu siellä vilttiketjussa?

Ja Niinistöstä se presidentti tulee, joten ei kannata rahoja kampanjaan laittaa.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Olipa rakentava kommentti. No, onneksi demokratiassa on mahdollisuuksia eikä vaalituloksia ole päätetty etukäteen.

6 vuotta sitten Tarja Halonen sanoi, että olisi veronmaksajien rahojen haaskausta kansalta viedä presidentivaalit toiselle kierrokselle. Tämä johtikin sitten tiukkaan kisaan, jonka lopputulos oli tosin silloin itselleni pettymys.

tapio oksanen

Mistä olet saanut sellaisen kuvitelman, että kommenttien pitää olla rakentavia?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Tällä kertaa lopputulos ei tule olemaan pettymys. Siitä meidän on pidettävä huolta. Äänet on keskitettävä oppositiopuoleiden ehdokkaille, PerusSuomalaisten ehdokkaalle kuka se sitten onkaan tai Keskustan ehdokkaalle jos se on Väyrynen tai joku muu NATO/EU -kriittinen henkilö.

Suomalaisten lypsämiselle on kerta kaikkiaan pantava piste.

Kalle Virtanen

Niinistöllä ei ole enää virtaa ja yritystä. Edustava, mutta ei saisi mitään aikaiseksi.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jos Soini ei lähde ehdolle, olet oikeassa. PerusSuomalaisten Jussi Niinistöstä tulee presidentti.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kun tietää sinipunavihreiden rötöspuolueiden vihaavan Paavo Väyrystä kuin hullu puuroa, olisin hänen valinnastaan aidosti vahingoniloinen. Ja kun tiedämme samojen konnapuolueiden yrittävän eristää PerusSuomalaiset vallan kahvasta, Pave on PerSujen kanssa samassa veneessä. Häntä voidaan siinä mielessä pitää eräänlaisena "kunniapersuna".

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Totta on, että Suomi tarvitsisi vahvan presidentin, mutta sellaista ei voida saada, koska valtaoikeudet lähinnä porvaripuolueiden taholta on viety.

Ei ole kysymys presidentin-henkilön persoonasta. Olkoon kuinka vahva tahansa, mutta, kun virka on vain seremoniaalinen,- niin se on vain seremoniaalinen.

Teidänkin siellä keskustapuolueessa olisi pitänyt ajatella aikaisemmin, eikä tehdä ratkaisuja vain siltä pohjalta, että vihasitte/vihaatte sosiaalidemokraattista Tarja Halosta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Tarpeeksi vahva pressa pitänee huolen, että tarvittavat valtaoikeudet hänelle "annetaan". Ei ole olemassa luonnonlakia, että pressan valtaoikeudet vain vähenevät, ne voivat myös kasvaa.

Kalle Virtanen

Tarvitsemme osaavan ja pystyvän presidentin huonon hallituksen vastapainoksi. Väyrynen olisi hyvä valinta.

tapio oksanen

Ennemmin näet sialla peltoa kynnettävän, kuin paten presidenttinä. Pressa on jo valittu ja se on Sauli Niinistö. Timo Soini kyllä yrittää sutkautella, mutta niin tyhmä Suomen kansa ei ole.

Pertti Väänänen

Minusta ainakin Timo Soini sopisi hyvin Suomen seuraavaksi presidentiksi.
Väyrysen Paavo olisi sitten toisisparas ehdokas heti Soinin jälkeen.

Kalle Virtanen

Haluan kuulla, kun Väyrynen nöyryyttää Niinistöä presidenttitentissä. Niinistön järki kulkee nykyään niin hitaasti, että ei enää pärjää tiukassa väittelyssä.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

En oikein usko että Niinistöllä on kauheasti intoa Presidentiksi enää. Sen verran turha homma nykypäivänä se on etää periaatteessa voisi lakkauttaa.
Nykyisillä valtuuksilla Presidentin pitäisi olla mielipide vaikuttaja mutta Halonen ei käyttänyt sitä valtaa ja Väyrynen nykyisillä meriiteillä jakaisi kansaa vaan lisää.
Jos Niinistö päättää lähteä hakemaan tuota jobia voisi se olla kansaa yhdistävä tekijä. Niinistö käytti jo mielipide valtaa puhemiehenä ja sen verran mies taitaa valtaa rakastaa että käyttää sitä myöskin tulevaisuudessa.

Käyttäjän munkisto kuva
lauri munkisto

"Haluan kuulla, kun Väyrynen nöyryyttää Niinistöä presidenttitentissä. Niinistön järki kulkee nykyään niin hitaasti, että ei enää pärjää tiukassa väittelyssä."

Tämä muuten on totta. En ole koskaan ymmärtänyt Niinistön ympärillä pyörivää hypetystä. Ihkuttajat eivät ole esittäneet ainuttakaan esimerkkiä jossa mies olisi tehnyt tai sanonut jotain muihin poliitikkoihin verrattuna kovinkaan viisasta. Ainoa tapaus taitaa olla kevään eduskuntavaalien ajalta jolloin Niinistö kritisoi eurotukia, ja sekin oli lausunto joka vasemmistolaisen tai persun (tai Väyrysen) suusta olisi ollut vain normaalia puhetta, Niinistön sanomana se oli heti "waauuu, onpas fiksu mies".

Niinistö ollut politiikan huipulla 90-luvun alusta lähtien ja heti jo vuonna 2011 tuli ensimmäinen järkevä lausunto. :D

Mutta kyllähän idols- ja bb-kansa tuon pressaksi äänestää, jos vain ehdolle lähtee. Itse asiassa kieltäytyminen ehdokkuudesta olisi Niinistöltä ehkä se ensimmäinen kunnon näyttö joka osoittaisi että miehessä on jotain itua.

pave bbbb

Soini nyt tuskin on persujen kirkkain kynttilä, kokenein ehkä.
Niinistö on, kuten A. Laitinen sanoo "kamreerisielu".
Ei tyhmä, häikäise älyllään, pääasiassa siksi, ettei edes yritä, tai vielä paremmin, viitsi edes yrittää.
Ylimielinen, etäinen, eli kansanmies, just herranoloisen me paskahousut haluamme.

Rug Head
Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Sauli Niinistö Kataisen kyytipoikana ei käy. Hänellä on mahdollisuuksia vain ja jos vain hän selkeästi sanoutuu irti Kataisen hallituksen toilailuista. Toisekseen jos SDP valitsee ehdokkaaseen aidon työväen presidentin Lauri Ihalaisen, "työväen presidentti" Sauli Niinistö jää auttamattomasti kakkoseksi.

Kaisa Jalis

Työväen presidentti Niinistö? He he. Äijä-kulttuurin kannattajat äänestävät Niinistöä. Kokoomus bisnessmiesten puolueena saa vaipua jo unholaan.

Toivottavasti tulee joku ihan uusi ehdokas.

Kun kysyttiin viime vaaleissa, mikä selittää sen, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa?

Niinistö sanoi, että joillakin on enemmän leluja kuin toisilla.

(Eli: mielenterveyden ongelmat johtuvat pelimerkkien vähyydestä!)

En ole kuullut ikinä tyhmempää kommenttia, mutta olin hokannut jo aiemmin, ettei Niinistö osaa muuta kuin + ja - laskuja.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Laitakko linkin tuohon juttuun.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Niin. Viittasin edellisten presidentinvaalien Kokoomus teemaan: "Vastakkain asettelun aika on ohi - työväen presidentti Sauli Niinistö".

Enni Kulovaara

Niinpä niin.

"Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista."

- Tuon kun kaikki muistaisivat. Tarja Halosta on viime vuosina syytetty lähes kaikesta mikä Suomessa on vinksallaan. En ihan usko, että nämä syyttelijät eivät tietäisi presidentin vallan olemattomuudesta, vaan syynä on se, että he inhoavat Halosta. Suurin syy lienee Halosen persoona ja se että hän on nainen.

Mitä tuohon palautusoikeuteen tulee, niin en tiedä kuinka paljon sitä on käytetty ennen ja kuinka paljon Halosen aikana.

Vaikka olenkin viime vuosina suorastaan tykästynyt sinuun Pave, niin silti aion äänestää Haavistoa, sori vaan.

tapio oksanen

Täältä Haavistolle myös ääni. Vaan voi olla, ettei se valitettavasti riitä.

Pertti Väänänen

Mutta kun sillä Haavistolla on se poikuli vaimona!

Enni Kulovaara

Tapio. Voi olla ettei meidän kahden äänet riitä, mutta tuskinpa se niihin jää. Kun pressalla nyt ei sisäpolitiikassa juuri mitään valtaa enää ole, niin juuri siksi kannatankin Haavistoa, koska hän on ulkomailla paljon reissannut ja toiminut välittäjänä ties millaisissa konflikteissa, ymmärtää diplomatian merkityksen jne.

Niin ja ihan symppis tyyppi muutenkin.

tapio oksanen

Pertti Väänänen

Kuvassa näytät aiukuiselta??

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kyllä Suomi on saanut olla maahanmuuttajille "haavisto" auki tarpeeksi ilman Haavistoakin.

pave bbbb

Suahan hiertää persut -vai!?
Haavisto on todennut, että pakolaiset tulisi auttaa lähialueille, 100 kertaa kustannustehokkaampaa (kuin rahdata napapiirille opettamaan ihmisille moraalia jota ei tietenkään sanonut).
Haaviston kommentti olisi voinut olla halla-ahon kynästä, jos lopussa olisi ollut huumoripläjys.
Ei joutunut Pekka raastupaan.
Sulle kelpaa1
Mikä persuissa saikaan anuksen kutiaan?

Enni Kulovaara

Pertti. Sinua se ehkä haittaa, minua ei. Ei puoliso pesidentinvirkaa hoida. Tosin väitetään, että Sylvi vaikutti aikoinaan paljonkin Urkin toimintaan. Tiedä sitten siitä, mutta päiväkirjoista on ainakin selvinnyt miten paljon Urkki arvosti Sylvin mielipiteitä ja keskustelivat hyvinkin tiiviisti politiikasta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Halonen on itse vetänyt arvovaltansa lokaan pitämällä makuukamari-asioita presidentin tärkeimpänä tehtävänä, mitä ei olisi Kekkoselta tai Koivistolta voinut kuvitellakaan.

Kansallisvihamielisen politiikan aika tässä maassa on auttamattomasti ohi. Seuraava presidentti tulee olemaan kaikkea muuta kuin suomivastainen.

J. Gagarin

Aikoinaan eduskunta oli pääsääntöisesti vasemmistolaisempi ja presidentti yleensä "ei-sosialisti". Silloin vasemmisto kannatti presidentin vallan pienentämistä ja sitä, että presidentti valitaan eduskunnan toimesta.

Nyt asetelma on mennyt lähes 180 astetta toiseen suuntaan. Perinteinen vasemmisto on suopeampi presidentin vallan säilyttämiselle tai lisäämiselle ja Kokoomus on eniten puhumassa parlamentarismin puolesta.

Kyllä Pave on oikeassa siinä, että on olemassa tilanteita, joissa tarvittaisiin presidenttiä, joka voi ottaa ohjat käsiinsä, jos jokin asia kotimaan poliittisella kentällä ei kerta kaikkiaan etene. Ollessaan suoraan kansan valitsema, hän joka tapauksessa toimii kansan mandaatilla.

Ei ole kuitenkaan syytä mennä niin laajaan presidentin valtaan kuin Kekkosella aikoinaan oli, mutta suurinpiirtein sille tasolle, jolle Koivisto presidentin vallan aikoinaan jätti.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Erityisesti Muutoslaiset ovat kovasti korostaneet suoraa demokratiaa. Tässä olisi tilaisuus kehittää myös sitä. Esimerkiksi presidentti voisi kieltäytyä allekirjoittamasta lakia eli käyttää jonkinlaista veto -oikeutta, mikä automaattisesti veisi lain kansanäänestykseen.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Mielenkiintoinen avaus. Itse aloin miettimään sitä, että joko viimein Suomessa vakaan vaikenemisen Berliinin muurit ovat alkamassa murtumaan.

Etenen lainauksen kautta linkitykseen, joka myös enteilee sitä, että mediasensuuri EU-liittovaltioon ajamisessa on viime hetkillä nousemassa julkisuuteen. Tai sitten kyseessä on vain julkisen keskustelun aloitus ja samalla lopetus.

Paavon mainitsemaan perustuslain "uudistamiseen" liittyvät vaikuttavuusarviot (HE 60/2010) on jätetty kokonaan kertomatta. Ainakin täällä ruohonjuuri- ja katutason kansalaisten joukossa.

Lainaus alkaa.

"Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista.

Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella.

Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta.

Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen."

Lainaus loppuu.

"Joko liittovaltio häämöttää?" - Hannu Virtanen | Pääkirjoitukset - Savon Sanomat: http://t.co/q0pEU91 | Kts. lisää netistä - HE 60/2010 94

Muuten.

Tässä yhteydessä tulee mieliini hauska tarina yhdestä Paavon "Huonomminkin olisi voinut käydä" - kirjasta kaikkeen positiivisesti suhtautuvasta sepästä. Se on opettavainen tarina myös suhtautumisessa tällä tavalla ahnaasti ajettavaan EU-liittovaltiomalliin.

Hyvää juhannusta kaikille!

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Suomen kansa tarvitsee Vapahtajaa, joka vapauttaa meidän Kataisen ja muiden eu-uskovaisten synneistä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

ONNEA matkhaan ja mie äänestän sinua ja tervetuloa vaan Uuensuomen plokistiksi ja naamakirjassahan sullonki sivut ja Twitterhiin kans!

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kyllä Suomen itsenäisyydelle ja vapaudelle - ehdoton ei Natolle ja EU:lle. Irtiottosi EU:sta, Paavo, tulisi olla syvempi. Liitovaltiokehityksen arvostelu ei riitä.

Kolmikannan turmiollisuutta myös S. Niinistö on arvostellut. Sinun on otettava etäisyyttä työmarkkinajärjestöjen lisäksi myös MTK:hon.

Sinun on selkeästi otettava kantaa myös suomenkielisten oikeuksien puolesta.

Keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaan - ja mainittujen puoluekoneistojen - on tehtävä yhteistyötä. Sinä ja Soini täydennätte toisianne malliin amerikkalainen "presidentti/varapresidentti" -parivaljakko.

Toivotan onnea ja menestystä Keskustan jäsenvaalissa.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Toivotan sinulle onnea ja menestystä presidentinvaaleja ajatellen. Tai ainakin ensialkuun Keskustan esivaaleihin tsemppiä.

Jos KD ei aseta omaa ehdokasta ja Niinistö ei asetu ehdolle on minulla mielenkiintoinen tilanne edessä ketä äänestää. Sinuako vai Soinia? Molemmat olette perinteisten arvojen vaalijoita, joskin sinulla on paljon enemmän kokemusta politiikasta kuin Soinilla.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Paavo Väyrynen on minusta aika hyvä vaihtoehto pressaksi. Kannatan.

tapio oksanen

Siis tämä kaveri on sinun mielestäsi patas vaihtoehto Suomen Tasavallan Presidentiksi?

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Jalasm%C3%B6...

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Tuo nyt on lievästi sanottuna kaukaa tai ainakin kaukaisuudesta haettu.

tapio oksanen

Jarmo Tuokko

Ja sinun mielestäsi rötösherra pääsee raidoistaan?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Rötösherra ei pääse raidoistaan, mutta Paavo Väyrystä on pidä rötösherrana, vaikka hän ei täysin pulmunen ole. Virheitä tekee jokainen. Näkemykseni mukaan Paavo Väyrynen kuitenkin on syvästi isänmaallinen mies, joka aidosti haluaa toimia Suomen hyväksi, maanläheinen ihminen. Hänen kypsymättömyytensä on johtunut siitä, että hän sai liikaa ja liian varhain. Toivottavasti elämä on opettanut, kuten Niinistöäkin.
Pahimpia rötösherroja ovat maansamyyjät, tekivät ne sen sitten ahneuttaan tai tyhmyyttään. Ja tietenkin kansallisomaisuuden myyjät, jotka "laillisesti" siirtelivät suomalaisten omaisuutta muiden taskuun.

tapio oksanen

Jarmo Tuokko

Rötösherrana et siis pidä kaveria joka aivan tahallaan laskutti matkakulut lappiin, vaikka asui eduskuntarakennuksen vieressä?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

En pidä. Kaikki on pientä verrattuna nykyisiin rötösherroihin ja -rouviin, jotka ahneuttaan nakertavat suomalaisuuden sydäntä kuin rotat; jotka rahojen lisäksi vievät ja pyrkivät tuhoamaan vapauden, isänmaan ja äidinkielen; jotka haluavat orjuuttaa ja alistaa meidät vieraan ikeen alle.

tapio oksanen

Jarmo Tuokko

Siis sinun mukaan Suomen tasavallan presidentiksi voi valita kaverin, joka kusettaa veronmaksajia matkalaskuissa? Olen jyrkästi eri mieltä.

Käyttäjän munkisto kuva
lauri munkisto

noo, jos rokkarit saa heitellä telvisioita alas hotellien parvekkeilta ja ovat silti kaikkien mielestä hienoa väkeä, niin kyllä Väyryselläkin saa olla ollut yksi jalasmökki 80-luvulla.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

"Rikos" joka tapauksessa on jo vanhentunut ja poliittinen tuomio siitä moneen kertaan kärsitty. Annas kun hieman valotan ajatteluani: Kekkosen ajassa parasta oli että hän piti pienet koirat kurissa. Minulle on yksi lysti jos hän joillakin Imatran voiman osuuksilla teki itselleen "hieman" ylimääräistä. Kunkku voi niin tehdä jos hän on sen ansainnut ja pysyy kohtuudessa. En tiedä, kuinka paljon perää moisissa väitteissä on, mutta jos ne on tosia, ei ne Kekkosen arvoa silmissäni alenna lainkaan. Olen verrannut Kekkosen aikaa vahvan kuningasvallan aikaan, jolloin aatelisto pysyi kurissa; heikon kuningasvallan aikana aatelisto (eliitti) pääsi ryöväämään ja kiusaamaan kansaa. Näin on ollut Kekkosen jälkeen, roistot ovat päässeet irti mellastamaan tavallisten ihmisten kiusaksi.
Väyrysen menneisyydellä ei ole väliä, tärkeintä on se, mitä hän aikoo tehdä tulevaisuudessa. Mieluummin Väyrynen kuin Stasin tai CIA:n listoilla oleva kätyri.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Aika kiero kieltämättä. Paavo Väyrysessä on se rehellinen puoli, että on olla kiero kierosti (kiero-kertaa-kiero on yhtäkuin suora-toiseen).

Käyttäjän dekooderi kuva
Taavi Haukivirta

Jarmo Tuokko: "Virheitä tekee jokainen."

Vai että ihan virheitä. Samaa "kaikki tekevät joskus virheitä" -retoriikkaa käyttävät myös kaikki tuomitut talousrikolliset, joiden ainoa todellinen "virhe" oli jäädä kiinni.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Taavi. Tarkennettuna vanha sanonta kuuluu: "Kaikki tekevät virheitä, mutta tyhmä ei virheistään opiksi ota." Tuoreempia juoruja, kiitos!

Heli Hämäläinen

Presidentin asema Suomessa, etenkin jos perustuslakiin kirjataan että olemme EU:n osavaltio, on hyvin seremoniallinen. En tiedä haluaako aktiivipoliitikko sille paikalle.

Kuitenkin Tasavallan presidentti on kansan ja kansanvallan etuvartio suhteessa EU:hun, vaikka presidentiltä on viety oikeudet valvoa hallituksen tekemisiä.

Hallitus ei ole kansan valitsema vaan nauttii Eduskunnan enemmistön luottamusta. Tuntuu siltä, että hallitus on itse asiassa komission jatke Suomessa. Komissio nauttii hallituksen luottamusta ja hallitus osallistuu Eurooppa-neuvostoon, joka tekee Eurooppa-päätökset, joissa mm. päätetään komission jäsenten lukumäärästä.

Valta on viety kovin kauas kansalta, joka oman perustuslakimme mukaan on korkeimman vallan käyttäjä tasavallassamme.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Niin kauan kuin Suomessa ei ole säädetty lakia, joka estää presidenttiä avaamasta suutaan, presidentillä on valtaa ja se valta kannattaa ottaa mieluummin kuin jättää. Presidentin vaalit ovat myös protesti ja voimannäyttö nykyistä läpimätää valtaan epätoivoisesti takertunutta hallitusta ja siihen osallistuneita puolueita vastaan (johan uutissa väitettiin hallitusneuvotteluissa sovitun Stubbille suojatyöpaikka komissaarina eu:ssa kolmen vuoden päähän!).

Kansan on käytettävä valtaansa, palauttaakseen vallan itselleen.

Heli Hämäläinen

Niinpä. Mikään ei estä presidenttiä kasaamasta työryhmiä selvittämään esimerkiksi talouden ja yhteiskunnan kehityssuuntia ja luovuttamasta työn tuloksia Eduskunnalle.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jos meillä olisi ollut "koko kansan" presidentti nyt, hän olisi jo toiminut. "Koko kansa" on mahdollisimman monelle kansalaiselle mahdollisimman hyvin asiat ja Suomen etu ennen muiden maiden etua.

Pohjan Akka

Urpilainen nousee kuin raketti pressaksi. Valitsijoina vasemmisto ja naiset.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jutta ei pure kättä, joka hänet puoluejohtajaksi nosti.

Tuula Saskia

Tuskin. Kyllä Tarja Halosen valinta jotain opetti, uskon.

Kokoomuslaisten naisten feminismi hänet tehtävään nosti, ainakin siihen voimakkaasti vaikutti.

Ilmiö ei toistune.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Historia ei toista itseään.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Harmi, että Väyrynen putosi eduskunnasta; hän oli yksi ministerintoimissaan onnistuneimpia kiistettyään muiden muassa Stubbin ja Thorsin innokkaimmat ja samalla ajattelemattomimmat toimet UM:ssa.

Väyrynen on presidentin tehtäviä koskevassa kannanotossaan oikeassa; asiantuntemus ja kokemus näkyvät.

Joko TP:n valtaoikeuksia kavennettiin jo alun perin liikaa tai perustuslakia ei ole haluttu tulkita tarpeeksi joustavasti.

Hallitustunnustelijan (ja pääministeriehdokkaan) nimeäminen ei nyt välttämättä myötäile poliittisissa kannatussuhteissa tapahtuneita muutoksia. Presidentin rooli voisi siksi olla nykyistä suurempi, kun hallitusta muodostetaan.

Myös TP:n vaikutusvaltaa ulkopolitiikassa on kavennettu liikaa. "Huonoa on moniherraisuus, yks herrana olkoon", sanoi jo Aristoteles. Silti olisi paikallaan, että presidentti voisi vaikuttaa asioihin omalla alueellaan, ulkopolitiikassa. Ei ole järkevää keskittää kaikkea valtaa pääministerin käsiin.

Nykyisen ja seuraavien hallitusten kaudella Suomi saatetaan joutua johtamaan pois eurosta, ja on mahdollista, että EU kavennetaan takaisin EEC:n kaltaiseksi talous- ja vapaakauppaliitoksi. Tämä edellyttää jämäkkää johtajuutta.

Väyrysen tavoin toimin jo itse vuonna 1994 EU:hun liittymistä vastaan, koska arvasin, että samaan kauppaan sisältyy myös päätös EMU:uun ja euroon liittymisestä. Esko Aho lupasi, että näitä asioita ei kytketä yhteen ja että kansanvaalissa ei päätetä rahaunioniin liittymisestä. Hänen seuraajansa Paavo Lipponen katsoi olevansa lupauksesta vapaa, ja euroon liityttiin ilman uutta kansanäänestystä.

Tulokset ovat käsillä. Suomen nimi on niin monessa EU-sopimuksessa, ettemme ole nähneet vielä puoliakaan siitä, mitä kaikista sitoumuksista voi seurata. Nyt dominopalikat ovat alkaneet kaatua. Toivottavasti Paavo Väyrynen ripittää esimerkiksi Olli Rehniä EU:ssa niin, että tämä ymmärtäisi painaa EU:n laajentumishankkeissa jarrua eikä kaasua.

Väyrynen aikoo kirjoittaa presidentin asemasta kirjan; antoisaa kesää kaikille myös oman poliittisen tuotantoni parissa. Muun muassa Kansallisfilosofista manifestia (2011) on luettu yli puoluerajojen.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Mielestäni oli hyvä, että Väyrynen putosi eduskunnasta. Se oli miehelle hyvää poliittista uudelleenkoulutusta ja se, että hän nousee taistelemaan presidentin virasta, osoittaa todellista suomalaista sisua. Kyllä se siitä (ja käden heilautus).

Juha Rantala

Jos menet Paavo tuomaroimaan pituushyppykilpailuja, niin julistatko voittajaksi sen joka hyppää kaikkein pisimälle vaiko sen, joka on parantanut eniten henkilökohtaista tulostaan viime hypystä?

Tällä kysymyksellä viittaan väittämääsi jonka mukaan Perussuomalaiset oli vaalien ainoa voittaja. Ei ollut. Perussuomalaiset ei ollu vaalien voittaja, vaan jäi kilpailussa kolmanneksi.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Esimerkki pitää hakea pyöräilystä, ei pituushypystä. Pyöräilyssä on etappeja, kirikierroksia ja takaa-ajoja. Vaalit ovat kuin ikuisesti jatkuva Suomen ympäriajo. Suurimmalla puolueella on johtajan keltainen paita, mutta jokainen vaali on uusi kisa, jossa verailukohtana on edellisen maalin tilanne.
Nyt kävi siten, että tämän eduskuntavaalikisan persut ainoina ja selkeästi voittivat, Kokoomus hävisi sen verran vähän verrattuna rökäletappion kärsineeseen Keskustaan, että Keskusta joutui luvuttamaan keltaisen paidan Kokoomukselle.
Miten selität, Juho, logiikallasi, että vihonviimeinen hännänhuippu RKP on hallituksessa; jumbo joka jäi kärjestä yhä lisää?

Juha Rantala

Vaalit ovat olympialaiset, jollaiset on luvassa neljän vuoden välein. Väliaikoja ei muistele kukaan, vaan lopputuloksia. Esimerkiksi vuoden 2007 vaalien jälkeen pidettiin itsestään selvyytenä, että kaksi suurinta puoluetta ovat hallituksessa ja hallituksen muodostaa suurimman puolueen puheenjohtaja.

Ps. RKP ei ollut vaaleissa jumbo, vaan kiilasi äänimäärässäkin Kristillisten ohitse. Vai pitäisikö sanoa, että Kristilliset jäivät sen taakse.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

KD ei ole oikea puolue, muttei oikeastaan RKP:kään. Molemmat kuitenkin selkeitä jumbofinalisteja.

Voimme verrata vaaleihin osallistuvia puolueita urheilijaan, jonka enkka on edellisten vaalien tulos. Parantaako urheilija suoritustaan (vaali)kauden tärkeimmässä kisassa vai epäonnistuuko tavoitteissaan, määrittelee sen, onko tyytyväinen suoritukseensa vai ei.

Kysymys kuitenkin on äänestäjien tahdosta, vaikka se käsitteenä on tulkinnanvarainen, ja siksi ei herkästi tappiota tunnusteta. Puhutaan "torjuntavoitoista" jne. Poliittiset puolueet eivät voi kuitenkaan kauan pettää itseään, vastareaktio tulee varmasti. Liikaa käsitteitä ei voi venyttää ja tulkita niitä kansan mielialan vastaisesti. Rehellisyys Isänmaan perii.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

On tulossa mielenkiintoiset presidentinvaalit, ja on jännää nähdä valitaanko ko. blogisti Keskustan ehdokkaaksi, itse olen aina tuntenut symbatiaa keminmaalaiseen asenneilmastoon, historia muistaa kuinka Paavo Väyrynen jätti ulkoministeriön voidakseen kokopäiväisesti olla presidettiehdokkaana, ilman ulkoministerin karriaariä, (mitä taasen ei Tarja Halonen huomannut l. erota ulkoministerin pallilta, kun vaaleihin lähti)...

Vaikken olekaan itse kepulainen toivotan silti paljon onnea ja menestystä presidettiehdokkuuden kivikossa...!...

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Keminmaan historiasta muistuu mieleeni muumioitunut kirkkoherra Rungius. Onko hän asettunut Paavon puolelle?

Mika Kuusela

Paavo, Paavo...eikö nyt olisi jo hyvä aika ja ansaittuakin jäädä eläkepäiville. Presidenttiä sinusta ei koskaan tullut, mutta älä välitä: Ei minustakaan. Olet jotenkin surullinen hahmo ja toivon, että lasket itsesi vapaaksi. Tsemppiä kuitenkin, jos et ota neuvostani vaarin.

Jouni Hölttä

Uskoisin, että Pate ei olis huono presidentti. Ainakin huomattavasti parempi kuin tämä nykyinen ällötys.

Mika Kuusela

Ei Pate huono pressana olisi, se on totta. Kaksi viimeisintä ovat kyllä olleet aika poikkeavia, vaikka toinen noopelin pokkasikin.

Jukka-Pekka Vasara

Pahinta asiassa on se että on mahdollista että pate on ehdokkaista paras.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

1. Paavo Lipponen julisti taannoin eduskuntavaalit pääministerivaaleiksi. Tämä halvensi eduskuntaa ja osoitti Lipposen egoismia, mikä saikin nolon kolauksen kepun voitettua vaalit.

2. On luontevaa, että suurin puolue johtaa hallitusneuvotteluja. Mikään ei pakota osapuolia lomittumaan suurimman puolueen pirtaan vaan jos sopiva enemmistö löytyy voivat eduskuntaryhmät helposti osoittaa tahtonsa. Mm. nyt olisivat kepu, sdp ja ps hyvinkin voineet heivata Kataisen syrjään jos yhteisymmärrys olisi löytynyt. - Aiemmin pääministeri oli usein edistyspuolueesta kuten Ryti; valitettavasti edistyspuoluetta ei enää ole, mutta tasapainotilanteessa esimerkiksi vihreä pääministeri olisi vieläkin mahdollinen.

3. Saavutettu hallitusneuvottelujen tulos on demokratian juhlaa. Vaikeasta vaalituloksesta huolimatta enemmistö sai aikaan hallitusohjelman, jota selvästikin vakavasti aiotaan noudattaa. Aitoon demokratiaan kuuluu tietty kompromissitappio diktatuuriin tai kaksi- tai yksipuoluemaiden feikkidemokratiaan verrattuna. Aito demokratia tuottaa kestävämpiä ja kansalaisten tahdon mukaisia tuloksia.

4. Presidentinvirka olisi lakkautettava. Mm. Ruotsi, Norja ja Tanska pärjäävät ilman. Kaksivaiheinen järjestelmämme tuottaa vähemmistön sattumapresidenttejä, kun ensimmäisellä kierroksella on useita tasavahvoja ehdokkaita. Muistellaanpa niitäkin vaaleja, joissa Paavon ohittanut Lillan oli tulla valituksi mutta Martti ratsasti voittoon lenkkimakkaralausunnollaan television viihdeohjelmassa puolisonsa todetessa "yritänhän minä tuota salaattiakin tuputtaa".

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Elähtäneet kuningaskunnat eivät sovi Suomelle viiteryhmäksi. Presidenttijärjestelmä sopii Suomelle hyvin. Jos se sopii ydinasevalloille, jotka hullun presidentin toimesta voivat tuhota koko maapallon, kyllä kallistuisin pitämään sitä melko vaarattomana järjestelmänä Suomelle. Mahdollista olisi ratkaista kysymys siten, että presidentti instituutio korvattaisiin vaalikuninkuudella, jolloin mikään ei tosiasiallisesti muuttuisi, mutta tarjoaisia vaalikuninkaalle (presidentti) mahdollisuuden pistää Suomen talous kuntoon myymällä tittelinkipeille suomalaisille aatelisarvoja kovaan hintaan.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Todellisuudelta ei kannata sulkea silmiään. Pohjoismaat ovat varsin hyvin toimivia demokratioita presidentittäkin. Presidentinkaipuu on jonkinmoista isänkaipuuta ja tulisi käsitellä psykoanalyyttisen historismin anakronismina.

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Suomi tarvitsee Saulin, han on se vahva presidentti.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Nato-Saulia Suomi ei tarvitse, Kansanedustajien kuritaja-Saulia kylläkin.

Aku Ankka

Paavon ajatukset nykyisen valtiosäännön huonoudesta ovat totta. Suomi tosiaan tarvitsisi vahvan presidentin, jolla on sekä juuret isänmaan mullassa että pää riittävän korkealla pilvissä, jotta hän osaa visioida kansamme tulevaisuuden. Nykyiset pojanklopit ja punamuumi ovat työntäneet armasta isänmaatamme suoraan suohon.

Mutta onko Paavo Väyrynen tällainen johtaja?

Sinusta, Paavo, ei kukaan oikein tunnu tietävän, mitä Sinä ajattelet. Olet vastustanut Euroopan unionia, mutta olet ollut europarlamentissa. Olet lappilainen ja uusmaalainen. Puolisoasi Vuokkoa lukuunottamatta perhettäsi ei oikein tunneta, ja mikä oli Pohjantähti?

Jos Sinulla on "munaa" samalla tavoin kuin Kekkosella, ja isänmaanrakkaus kaiken toiminnan motiivina, kuten Kekkosella pohjimmiltaan, voit olla oikea mies. Mutta sitä ei vielä oikein kukaan tiedä. Se pitäisi nyt kertoa.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Paavo haluaisi olla kuin Kekkonen, mutta Kekkosen saappaat ovat hänelle liian isot. Pyrkimys hyvään on kuitenkin olemassa, ja kuten tilaisuus tekee varkaan, se tekee myös suurmiehen. Vara-Kekkosen, Paavo Väyrysen, rinnalla toisena ehdokkaana toisena tulee olemaan vara-Veikko Vennamo alias Timo Soini. Kekkosen ja Vennamon molempien juuret olivat maalaisliittolaisuudessa, alkiolaisuudessa. Ehkä he ovat vastakkain toisella kierroksella! Toistaiseksi ei parempia vaihtoehtoja ole esitetty muista puolueista.
Entä Muutos? Aikooko Muutos puolueena tulla peliin mukaan?

Aku Ankka

Minulla ei ainakaan nyt ole tiedossa ketään sellaista ehdokasta, joka olisi tunnettu, arvostettu ja henkisesti muutoslainen. :-(

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Eikö ne pässinpäät Muutoksessa ole vieläkään tajunneet, että sinusta, pyhää Järnefeltien nimeä kantavasta kaverista he saisivat loistavan ehdokkaan, jonka avulla nostaisivat puolueen profiilia ja kannatusta kuntavaaleja ajatellen? Mistä tietää, vaikka toteuttaisit suomalaisen unelman tulemalla valituksi?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mielenkiintoista tekstiä. Tosin minulle ei ole vieläkään selvinnyt että mikä siinä NATO:ssa on sellaista että on joko ehdoton ei tai tinkimätön "ehkä" mitä suurin osa poliitikoista esittää. Kukaan ei suoranaisesti puutu siihen mitä NATO on tai ei ole ja ainakin kansalaiskeskustelun puitteissa näyttää aika ajaneen sen NATO:n ohi jota siellä vuoroin kannatetaan tai vastustetaan.

Olli Saarinen ilmeisesti viittaa parlamentaariseen monarkiaan jossa on eduskunta ja valtioneuvosto, mutta sitten yksi suku siellä läsii hovinarreina jonkin fossiilisen perinteen vuoksi, jonka menneisiin saavutuksiin heillä ei ole ollut enää moneen sukupolveen minkäänlaisia edellytyksiä. No, ehkä se jostain kuulostaa sitten kovinkin viisaalta. Presidentin Suomessa valitsee kansa ja jos kansaa kiinnostaa äänestää sinne makkaraa syövä karjalanpoika, niin hehän äänestävät ja elävät seurausten kanssa. Niin se vaan on parempi.

Paavolle tsemppiä Presidenttikisaan. Kirjoittelin omaa arviotani aiheesta blogissani, tervetuloa lukemaan. Kommentointi on tosin suljettu, kun keskustelu blogissani alkoi hiipua ja tilalle astuivat rasittavat jankuttajat joille puoluetaustani on jonkinlainen ykkösasia ainoaksi käsiteltäväksi (henkilööni liittyvien oletusten rinnalla) riippumatta mistä aiheesta kirjoitan.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Natosta: Jos ei ole näkyvissä todellisia uhkia, vain keinotekoisia uhkakuvia, ei liittoutumisessa ole mitään mieltä. Liittoutuminen tarkoittaa aina itsenäisyyden kaventumista ja erityisen vaarallista on sovittaa asevoimat vieraiden valtioiden asevoimiin itselle epäedullisin komentosuhteineen. Pienempi yksikkö aina menettää liittyessään suurempaan. Maailma muuttuu, kun Varsovan liitto perustettiin, ei kukaan ajatellut, että se antaisi "veljesapua" jäsenvaltiolleen; kun EU perustettiin ei kukaan ajatellut, että se tulisi laittamaan oman jäsenvaltionsa boikottiin; kun Nato perustettiin puolustusliitoksi, ei kukaan ajatellut, että se hyökkää milloin minkäkin valtion kimppuun maailmassa.

Suomella on karvaita kokemuksia olla lännen etuvartio itää vastaan. Itä ei ole hyvä, länsi ei ole hyvä. Vain Suomi on hyvä. Tuliko ymmärrettäväksi?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Paavolle tsemppiä Presidenttikisaan. Kirjoittelin omaa arviotani aiheesta blogissani, tervetuloa lukemaan. Kommentointi on tosin suljettu, kun keskustelu blogissani alkoi hiipua ja tilalle astuivat rasittavat jankuttajat joille puoluetaustani on jonkinlainen ykkösasia ainoaksi käsiteltäväksi (henkilööni liittyvien oletusten rinnalla) riippumatta mistä aiheesta kirjoitan."

Lopeta jo tuo lapsellinen valittaminen.
Tosiasia on, että et kestä foorumissa käytävää kskustelua. Tämä hiekkalaatikko on selvästikin liian haastava sinulle.

Naiivia kuvitellakaan, että kanssakeskustelijat olisivat ainoastaan nyökyttelijöitä,- varsinkin, kun Partanen esiintyy avoimena kokoomuksen äänitorvena.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomi oikeasti tarvitsee vahvan presidentin! Se siis ei ole ainakaan Paavo Väyrynen!

Risto Koivula

Toivotan menestystä ja onnittelen linjakkaasta ratkaisusta. (Se kirjanne, jonka Hervannan DUOssa seurakunnan kuppilassa ostin, on kyllä vieläkin lukematta, mutta nousi nyt pari pykälää pinnemmalle luettavien pinossa.)

Otan myös osaa siihen: kehitysyhteistyöministerin persoonan kohdalla tapahtui yksi Suomen historian karmaisevimmista ministerin tason pudotuksista, ja mahdollisesti myös karmaisevimmista virheratkaisuista... Kohta rupeaa solisemaan ja kilisemään al-Qaidalle...

Palaan keskusteluumme: Mitä mieltä olette Maailmanvaluuttaneuvostosta?

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68438...

(Idea on bongattu Saksan porvareiden keskustelusta.)

Kieltäydyttekö presidenttinä allekirjoittamsta perustuslakia (laittomasti säädettyä), jossa on Suomen EU-jäsenyys, vain perustuslain säätämisjärjestyksessä kumottavissa?

Tuula Saskia

Suomi tarvitsee presidentin, jolla on moraalista selkärankaa ja oikeaa arvovaltaa.

Presidentillä on todellakin vähemmän reaalivaltaa, mutta sitäkin enemmän hänellä tulee olla henkistä valtaa eli kaikinpuolista johtajuutta.

Presidentti ei ole eikä saa olla lavakoomikko eikä kansankosiskelija, vaan aidosti arvojohtaja, ei mikään pyrkyri.

Mistähän sellainen löytyisi?

Kannattaa katsella ympärille.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Ympärille katseleminen ei auta. Puolueet valitsevat ehdokkaat, niistä huonoista meidän on kyettävä valitsemaan paras - tai ainakin vähiten vahingollinen.

J. Gagarin

Väyrysellä on kyllä enemmän sitkeyttä kuin yhdelläkään tuntemallani poliitikolla. Ei kukaan muu kaiken sen vuosikymmenien ryöpytyksen jälkeen, jonka hän on kokenut, enää tässä vaiheessa olisi presidenttipelissä mukana.

Tuo presidenttiys on kaiketikin jäänyt hänelle fix ideeksi siitä lähtien, kun hän ensimmäisen kerran pääsi Kekkosen syleilyyn reilut parikymppisenä koltiaisena. Sen jälkeen on ollut jalasmökkiä, Vladimirovia, Neuvostoliiton jatkuvuutta ylistävää tohtorinväitöskirjaa ja vaikka mitä.

Mutta siinä vaan kaveri seisoo ja ilmoittaa pyrkivänsä presidentiksi armon vuonna 2011 KEPU:n ennätyssuuren vaalitappion jälkeen. Jossain mielessä on pakko nostaa hattua.

Reijo Tossavainen

Olen vahvan presidentin kannalla. Vanha systeemi osoitti vahvuutensa myös vaikeina aikoina. Siksi se olisi pelannut myös jatkossa.

Mihin me tarvitsemme lähinnä seremoniallista presidenttiä? Yhtä vähän kuin tarvitsemme kuningastakin...

Shemu P

Ymmärrän kansanedustaja Tossavaisen sympatiat Paavo Väyrystä ja etenkin hänen jalasmökki-suhmurointia kohtaan. Tossavainen vaihtoi asuinkuntaansa heti vaalien jälkeen Kouvolasta Savitaipaleelle erehdyttäen samalla äänestäjiään.

Tossavainen, kuinka paljon enemmän nostatte kulukorvauksia Savitaipaleelta käsin verrattuna Kouvolaan?

Reijo Tossavainen

Voin kehua, että minulla on vanhempi "jalasmökki" kuin Paavolla. Ostin nimittäin noin 15 vuotta sitten vanhan ladon, josta tein kesämökille autokatoksen. Sen alimmassa hirressä lukee "Paavo, 1881".

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Olen myös vahvan presidentin kannalla.

Jalasmökistäsi tuli mieleen: Oletko harkinnut presidenttiehdokkuutta? Jalasmökin perusteella olisit kaikista pätevin!

J. Gagarin

Jotta pääsisit tasoihin Paavon kanssa sinun pitäisi vielä nostaa päivärahoja sen jalasmökin perusteella.

M-T Heikka

Puskajussi toimii täällä etelän meetiona.

Gagarin lienee näitä Lipposen&Stubbin miehiä, nimimerkistään päätellen. Mitä keskittyneempi valta, sitä parempi. Pois kunnat ja paikallishallinto Suomesta. Bryssälään vain kaikki, siellä on viisaat herrat. Suomalaiset ovat liian juntti-idiootteja päättämään asioistaan.

Tällaista ideologiaahan jotkut rasistisesti kannattavat.

Poikani muuten kävi siellä Brysselissä. Se oli kuulemma karmea slummi. Ei mitään kaunista siinä kaupungissa. Eurostoliiton pääkaupunki sopii olemaankin ruma.

J. Gagarin

"Poikani muuten kävi siellä Brysselissä. Se oli kuulemma karmea slummi. Ei mitään kaunista siinä kaupungissa. Eurostoliiton pääkaupunki sopii olemaankin ruma."

Niin sitä kosmopoliittisella painavuudella ilmaistaan asioita, kun poikakin on käynyt Bryselisssä ja kertonut näkemyksiään. Olen vieraillut Brysselissä lukemattomia kertoja viimeisten 25 vuoden aikana ja tunnen kaupungin varsin hyvin. Jos sitä luennehtii karmeaksi slummiksi, niin ei kyllä ole omaksunut juuri minkäänlaista näkemystä historian arkitehtuurista tai erilaisista kulttuureista ylipäätään. Veikkaan, että poikasi lempiruokaa on Big Mac, lempimusiikkia Irwin Goodman ja arkitehtuurin huippua tasakattoinen tiilitalo.

Esimerkiksi Grand Place aukio Brysselin keskustassa on keskieurooppalaiseen tapaan suomalaisittain katsoen ainutlaatuinen arkitehtuurinen kokonaisuus, jota ympäröivät keskiaikaiset kapeat mukulakivikujat runsaine vieri vieressä asiakkaita houkuttelevine ravintoloineen, jotka pursuavat laatuviinejä, meren antimia ja kaikkia mahdollisia herkkuja maan ja taivaan väliltä.

Tuli mieleeni, kun kerran kysyin Shanghaissa eräältä kiinattarelta, joka oli ensimmäistä kertaa elämässään vieraillut Euroopassa, että millaisen vaikutelman Eurooppa hänelle teki, niin hänen kommenttinsa oli, että kaikki on niin rumaa siellä, kun se on niin vanhaa ja köyhän näköistä.

Hän oli käynyt Prahassa ja Budapestissa, joten hän ei tosiaankaan nähnyt mitään Shnaghain finanssikeskuksen lasiseinäisiin pilvenpiirtäjiin verrattavaa.

M-T Heikka

Miksi siellä ravata, jos se kerran on järkyttävän ruma. Täällä Peräpohjolassa on kauniimpaa.

CNN:kin valitsi Kemin Euroopan helmeksi taannoisessa ohjelmassaan. Silloin sai lukea nettipalstoilta ihmetteleviä kommentteja, miten niin Kemi...sellainen rupukylä. Miksi ei Helsinki? No, ei kait se Hkikään yhtä ruma ole kuin Bryssel, mutta EU:n tuoma värikkyys sielläkin kuulemma jo näkyy, ja jalkapohjissa voi tuntuakin, mikäli Iltasanomien uutisiin on uskominen. Jotkut kuljeksivat siellä kuin lehmät laitumilla.

J. Gagarin

"CNN:kin valitsi Kemin Euroopan helmeksi taannoisessa ohjelmassaan."

Jos tuo on totta, niin kyseessä lienee ollut CNN:n sarkasmi.
Mutta laitapa edes linkki!

M-T Heikka

"Laitappa edes linkki". Miksi vaivautuisin etsimään jotain ihme linkkiä CNN:ltä, jos sinä halveksit niin paljon kanssaihmisiäsi, että heittelet nimimerkin takaa sontaa. Olet aika ressukka.
Mitä pelkäät.

Sen kyllä varmaan moni muistaa. Siitä oli lehdissä ja varsinkin netissä. Ollilaakin ohjelmassa haastateltiin. Se oli samassa ohjelmassa, missä rouva Obamaa haastateltiin, joten katsojaluvut olivat korkeita. Löytyisikä vielä youtubesta, en tiedä. Siitä on pari vuotta aikaa. Tosin voi siitä olla neljäkin, koska vuodet vierivät varsin nopeasti.

Tarkoituksellako vedät keskustelun pois aiheestaan. En vastaa enää ns. kommentteihisi.

J. Gagarin

Melkein tuntuu, ettet koskaan ole käynyt Kemin ulkopuolella.

M-T Heikka

Minä tosiaan lähden matkaan vain jos on pakko. Matkustelu on tosi rasittavaa.

Tämä juttuhan lähti kyllä alkuun siitä, että väitit Paavon keplotelleen jalasmökkiasiassa. Sattuneista syostä tiedän, että hän asui siinä kyllä. Olen kuullut asiasta luotettavasta lähteestä. Mutta sinullehan ei luotettavia lähteitä liene näillä rintamilla. Uskot sokeasti jotain HS:a.

Niin, enkä ole koskaan keskustaa äänestänyt, mutta HS propaganda on ärsyttävää, valheellista. Sitä uskovat vain he, joilta puuttuu itsenäinen ajattelukyky. Lapset?

J. Gagarin

"Sattuneista syostä tiedän, että hän asui siinä kyllä. Olen kuullut asiasta luotettavasta lähteestä. Mutta sinullehan ei luotettavia lähteitä liene näillä rintamilla."

Sattuneista syistä tiedän, että hän asui tilavassa Kruunuhaan asunnossa Helsingin Pohjoisrannassa perheineen silloin, kun hän kasseerasi niitä päivärahoja. Ja kyse ei ollut pienestä summasta silloin. Kun käry kävi, hän totesi, että ei hänen taloutensa kestä ilman niitä päivärahoja. Hän oli silloin ulkoministeri. Kysyi TV-toimittajalta kuin hemmotellun lapsen ilmeellä: "Miksi minulle ei haluttaisi maksaa niitä päivärahoja?"

M-T Heikka

Ajattelin pitää juhannustauon US:sta, ja vilkaista vain tätä antia, mutta pakkohan on jotain sanoakin , kun Paavo Väyrynenkin on alkanut Uuden Suomen blogistiksi!

Vahvalla presidentillä on varmasi puolensa, ja tämä hallituksen muodostaminen sai monet hämilleen. Lopputulos tuntuu olevan epävarma littiskakko.

Julkisuudessa pidetään itsestään selvyytenä, että parlamentarismi on "enemmän demokratiaa" kuin vahva presidentti. Miksi ei kerrota näiden seikkojen etuja ja haittoja. Tiedotus on ylhäältä saneltua. Mitä demokratiaa se tällainen on.

Toinen merkillinen asia on se, että on ikäänkuin hienokin asia, että olemma "Euroopan ytimissä". Miksi ja kenen kannalta se on hienoa? Mitään analyysejä aiheesta ei ole nähty julkisuudessa. Meidän piti vain äänestää EU:sta valheellisten tietojen varassa. Sanottiin, että EU on itsenäisten valtioiden liitto. Sanottiin, että ruuan hinta laskee EU:ssa, ja viinan :).

Olen alkanut Pitää Paavo Väyrysestä, koska hän on koko ajan ollut oikeassa, ja tiennyt että tämä kaikki johtaa liittovaltioon. Minusta tämä on kaikkinensa petos.

Tsemppiä vaaleihin. En ole vielä päättänyt ketä äänestän, mutta en äänestä ketään sellaista joka kannattaa ei-vahvaa presidenttiä ja ei-vahvaa Suomea.

Hyvää juhannusta Paavolle, ja samalla Ämmillekin (Hilkka Laronia).

Kotiseutu peräpohjolassa:

http://www.youtube.com/watch?v=2EuCKU9ZD5g

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Hyviä kysymyksiä, Merja. Lohdutukseksi kerron, ettei kukaan meistä tavallissista pulliaisista vielä tiedä, keiden välillä JOUDUMME äänestämään. Valinta on pakko tehdä - kahdesta pahasta pienempi!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paavo perkele. Tulkintasti on hieno ja vaalien alla minäkin kirjoitin, että välttämättä suurin puolue ei tarvitse olla pääministeripuolue. Nyt tosiaakinkin Kokoomus kaappasi vallan kun syntyi tilanne, josta kukaan ei voinut edes haaveilla.

Aavistus oli oikea.

Suomalaisen parlametarismin perusongelma ei ole pressan valta vaan se, että kansa ei pääse äänestämään vaaleissa hallitusohjelmaa. Suomeen pitää luoda sellainen järjestelmä, että syntyy plokkeja joilla mahdollisuus saada yksinkertainen valta ja toteuttaa kansalle tarjoamansa hallitusohjelma.

Nykyinen systeemi on irvikuva suorasta kansan tahdon politiikasta.

turunen (nimimerkki)

Jos voisin vaihtaa pääministeri Jyrki Kataisen vaikkapa Paavo Väyryseen, niin tekisin niin. Mutta ei hädän päivää presidenttiyden suhteen: Suomi saa Timo Soinista vahvan ja koko kansan rakastaman presidentin.

Reijo Tossavainen

Tulossa on ilmeisesti niin ankeat ajat, että vahvan presidentin ohella tarvittaisiin myös vahva hallitus.

Kataisen-Urpilaisen vasemmistolainen eripurahallitus ei kykene tehokkaaseen päätöksentekoon. Tarvittaisiin myös tähän aikaan sopiva "kekkonen".

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Reijo tuo on paljon Sinulta sanottu :)

Minä en ole vahvan presidentin kannalla vaan suoran demokratian joka tulee esille parhaiten kun kilpaillaan vaaleissa hallitusohjelmasta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Vahva presidentti ja suora demokratia eivät ole ristiriidassa kuten olen jo aikaisemmin tässä ketjussä esittänyt. Vahva presidentti voi toimia veto -oikeudella kansanvaltaisen eduskunnan päätöstä vastaan, josta seuraa automaattisesti kansanäänestys. Aina voidaan spekuloida sillä, että kansanäänestyksen hävinnyt osapuoli joutuisi eroamaan. Presidentin osalta heikkoutena olisi, että kynnyt veto -oikeuden käyttämiseen nousisi. Yleensä muutenkin tuppaavat vallanpitäjät tulemaan samoista valtapuolueista.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Samaa mieltä olen, että tarvittaisiin "kekkonen". Sen sijaan hallitusta en lähtisi noilla kriteerein mollaamaan. Kuten sanottua valta turmelee ja kun se on turmellut, kaikki on mahdollista. Kun liksa juoksee, ei kannattajien äänenpainoilla ole niin väliä (pienpuolueet). Hallitus jatkaa kunnes presidentinvaalit pysäyttää sen, ja jos ei sekään, niin kuntavaalit.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Siis mie en muuten tajua, miten Soini vois joutaa presidentiksi, sitähän tarttethaan persujen kans hallitukseen, eihän sois mikhään persu sittekkö sois koko kansan presitentti. Se jäis niinko syrjhään, mutta Väyrynen joutaa, ko kepu on katoavaa kansanperinnettä, sillä ei ole sijjaa keputalossa. Minua ihan huolettaa, ko persuthan tarttee Soinin ja met kaikki.

M-T Heikka

Hilkka on aivan oikeassa. Väyrynen joutaa jo presidentiksi. :)

Soinia tarvitaan luotsaamaan Suomi-laivaa muissa tehtävissä.

Mie vain pahoin pelkään, ettemme saa kummastakaan presidenttiä, vaan pressaksi tulee joku EU:n juoksupoika-turhake, ns. edustuspresidentti.

City-kepulit tuskin saavat herätystä, vaikka eduskuntavaalit meni persiilleen. Valinnevat Rehnin ehdokkaakseen. Mutta toivoahan aina soppii, että olisivat viisastuneet.

Minusta Väyrnen tekee oikein, että on käytetettävissä.

Paavo on tohtori, ja hän osaa täysin sujuvasti niin ruotsin kuin englanninkin. Voipi osata venäjääkin...ehkä muitakin kieliä. Paavolla on kokemusta ja sitä hiljaista tietoa enemmän kuin kenelläkään mulla suomalaisella poliitikolla. Paavolla on lisäksi maalaisjärkeä. Sen hän osoitti vastustaessaan paskalakiakin. Thorsin utopioita vaihtaa Hkin asujaimisto värikkäämpään plaatuunkin hän vastusti.

Mitä enemmäntätä asiaa funtsii, niin pakko kait sitä Paavoa on äänestää, jos hänestä ehdokas tulee.

Olen aina yrittänyt äänestää parasta henkilöä presidentiksi. Aina ei ole kyllä natsannut.

Mikäli Sauli on ehdokkaana, hän taitaa jäädä kumminkin Väyrysen ja Soinin jalkoihin tällä erää. Vuokko Väyrynen olisi tosi asiallinen presidentin puolisokin. Kaikki natsaa paremin kuin Saulilla.

Vilho Juntunen

Merja! Olisiko siitä Paavosta muutosjohtajaksi?

M-T Heikka

Ville, "muutosjohtajaksi"?

Minun pitäis tietää nuo hallintotieteelliset termit, mutta tämä muutosjohtsja on niin tylsä termi, että en tiiä oikein mitä se tarkoittaa.

Näitä nykyajan höpötyksiä.

Mutta mikäli sillä tarkoitetaan vastakohtaa tyrannosaurukselle, niin Paavohan on synnynnäinen muutosjohtaja. Hän pakkaa ajattelemaan asiat itse, eikä tyydy pelkästhään hunnteeraahmaan vaaan uskaltaa käytännössäki olla sitä mieltä mitä on. Semmonenhan se oikea muutosjohtaja on, joka pyssyy asiassa mukana ajatuksela eikä lue muitten kirjottamia roknooseja niinko politbyroon entiset jäsenet.

Luovaan johtamiseenhan tarvitaan visioita ja kykyä toimeenpanna ne käytäntöön. Pave, sori tuttavallisuus, on varmasti ajatellut Suomen asiat ja olemuksen, samoin kuin naapurimaiden tämä viiskytvuotisen uransa aikana varsin tarkkaan ja monesta eri vinkkelistä. Eräs juttu vielä unohtui: paineensietokyky. Se on presidentille tärkeä ominaisuus, koska ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo mukanaan.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Presidentin valtaoikeudet ovat nykyisellään varsin sopivat - roolina sopiva on arvojohtajana toimiminen.

Paavo Väyrynen on totaalisesti menneisyyden mies ja kansa kertoi sen kyllä jo viime eduskuntavaalien tuloksella selkeästi. Sinnikäs pyrkyri hän kyllä on.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Paavo Väyrynen on tulevaisuuden mies, mistä kertoo, että hänet tullaan suurella ääneten enemmistöllä valitsemaan Suomen tasavallan presidentiksi.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

"Paavo Väyrynen on tulevaisuuden mies, mistä kertoo, että hänet tullaan suurella ääneten enemmistöllä valitsemaan Suomen tasavallan presidentiksi."

Ennustaminen on vaikeata, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen.
Koettakaa nyt hyvät ihmiset päättää, tuleeko maan äidiksi Paavo vai Timo?

Tuomas Toivonen

Taidan oksentaa.. Tuomioja ulkoministerinä ja tää fossiili oikeasti vielä haluaa pressaksi. HEI OIKEASTI JUST ÄNNESTETTIIN JA KESKUSTA SAI TURPAAN ENEMMÄN KUIN LAKI SALLII JA SÄÄ PUTOSIT EDUSKUNNASTA.... Nyt oikeasti me tarvitaan uusia tuulia koko Suomen ajattelu tapaan. Luoja anna meille Jytky 2 seuraavan 4-5v aikana. Ei enään riisto kokkeleita/sossuja paskanpuhuja vasureita/vihreitä, eikä taikauskosia ristillishulluja. Pikku poliitinen kannanottohan tästä tuli, mut nyt tuntuu tältä. Ja voin vakuuttaa et se näkyy äänestyksessä!

Jari Vuorinen

Antaa nyt vaan Kansan päättää kenestä se Presidentti tulee.Kyllä kansa tietää...

Vilho Juntunen

Paavo! Onko se totta, että olet lukenut koko Dostojevskin tuotannon
yhden viikonlopun aikana?

Ilkka Luoma

Perin juonikas Paavo Väyrynen kantaa presidentti Urho Kekkosen perintöä

[U] Olisiko Paavo Väyrysestä pitänyt tulla sittenkin Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Mari Kiviniemen tilalle? Jo aikoinaan Nettilehti US uutisoi 5. tammikuuta 2009, että ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen ei paljasta aikomuksiaan Keskustan presidenttiehdokkaaksi, kertoi vain, että jos on jäsen - on velvollisuus pyydettäessä osallistua ehdokkaaksi.

[ ... Tamminiemessä istui kaksi miestä vakavana, kun piti tehdä ratkaisuja Suomen hyväksi ja eduksi - vanha hapuileva presidentti Kekkonen ja terhakasti tanhuava nuorukainen Paavo Väyrynen keskustelivat kahden kesken työhuoneen pienessä neuvottelunurkkauksessa - oli kysymys Suomelle tärkeistä asioista --- näin kertoo sitkeä huhu Tamminiemestä ... ]

[ORIG 06012009] Paavo Väyrynen on ylivoimaisesti kokenein, vieläkin nuorekas poliitikko seuraavaksi Keskustan uudeksi vanhaksi puheenjohtajaksi. Väyrynen tietää pelit Suomessa ja Venäjällä - olipa Paavo riittävän kauan myös Brysselin juonitteluissakin mukana - vastustettuaan EU:hun liittymistä miltei henkihieveriin saakka.

Nyt Keskustalle on huomattava mahdollisuus päästä lautakasa-ahdingoistaan ja Kokoomuksen varjosta. Vanhanen avasi pelin mahdollisesti tietäen värisuoran odottavan jo seuraavista presidentinvaaleista.

Pääministeri Vanhanen vetäytyy puheenjohtajuudesta ja pääministeriydestä. Tänään Vanhasen vieressä valtioneuvostossa istuu kuin odottaen hetkeä - ulkomaankauppaministeri Väyrynen - politiikan ikäkausinestori, ja vain 63 -vuotiaana.

Suomessa kansa kaipaa vahvaa presidenttiä - Kekkosta, koska hän oli karisma ja kannatti väkeviä arvoja yhteiskunnallisesti, kuten kansalaisten täystyöllisyyttä. Jos homma ei toiminut Kekkonen hajotti hallituksen ja päätti järjestää lopulta uudet eduskuntavaalitkin. Tänään se ei onnistu. Tänään onnistuu kuitenkin moni asia presidentilta - mm. Natoon liittymättömyys, lopullisesti.

Paavo Väyrynen on kuin onkin uudistaja - koska kokemus ymmärtää uuden ajan virheet

Paavo Väyrynen on tänään uudistaja, koska hän haluaa suomalaisten tekevän Suomessa työt. Väyrynen ymmärtää kehitysavun vastuun ja ulkomaankaupan merkityksen maallemme. Väyrynen muistaa opetuksen vaikutuksen kansakunnan osaamisen ja sivistyksen takaamiseksi. Aitosuomalainen työvoima on Väyrysen erityisessä suojeluksessa - näin uskotaan.

Jos Keskusta valitsee Väyrysen puheenjohtajaksi, tulee hänestä automaattisesti tämän hallituksen loppuajan pääministeri - hänen arvovalta riittää operoimaan kataiset ja sinnemäet ruotuun, jolloin Keskusta ei ole takaa huutajan asemassa. Väyrysen kokemus on miltei yhtä suuri kuin muiden valtioneuvoston jäsenten yhteensä, jos Mauri Pekkarinen (Kesk.) unohdetaan.

Väyrynen on Keskustan pelastaja seuraavissa eduskuntavaaleissa?

Väyrysen pääministeriys antaa Keskustalle aivan oivan paikan seuraavissa eduskuntavaaleissa, koska Väyrynen on uusi poliitikko sadoille tuhansille äänestäjille, kun mitataan osaamista vaalikamppailussa televisiokameroiden ääressä.

Lisäksi Väyrysellä on yksi ominaisuus ylivoimaisena ja se on Kekkosen perintö, mitä hän ainoana nykypoliitikoista kantaa dementoitumattomassa muistissaan. Väyrynen muistaa kuinka Kekkonen ohjasi poliitikkoja isällisen kovalla kädellä - ja tästä suuri Suomen tavallinen kansa tykkäsi ja edelleen tykkää.

Mikäli Keskusta voittaa seuraavat eduskuntavaalit Väyrysen johdolla, avaa se aivan uskomattoman värisuoramahdollisuuden Keskustalle. Presidentin vaalit (2012) ovat vuoden päästä eduskuntavaaleista (2011).

Väyrynen käy presidentti taistoon ollessaan pääministerinä hallituskauden alun ja voittaessaan vihdoin presidentinvaalit (demarit hyväksyvät Väyrysen todennäköisesti herkemmin kuin Kokoomuksen Sauli Niinistön) - on Keskustalla sekä pääministerin että presidentin tuolit ja tämäkös Keskustan kenttäväkeä riemastuttaisi - paluu Kekkosen aikoihin.

Matti Vanhanen avasi tietämättään (todellisista syistä voidaan vain arvailla) puolueellensa jokerikäden, jossa ässät ovat luonnostaan ja juuri nyt, koska ennen kansaa jakanut tohtori Väyrynen oppimisen myötä osaakin olla yhdistäjä, ... kuin Kekkonen aikoinaan.

Juonikas professori Tatu Vanhanen?

Keskusta on toki perinselvästi joskus niin juonikas, että saattoihan tämä suunnitelma olla sittenkin Matti Vanhasen isän professori Tatu Vanhasen käsialaa, koska hän haluaa pitää Suomen suomalaisena ja aitosuomalaisille ilman liiallista geenijalostumista.

Tässä tapauksessa juonikkuus sallitaan, jos Keskusta uudistaa kertarysäyksellä itsensä myös sisältä ja ottaa oppimestarinsa presidentti Kekkosen teesit ja arvot käyttöön - nimenomaan työllisyydestä, poliitikkojen ja virkamiesten "valvonnasta" ja maan liittoutumattomuuspolitiikasta, unohtamatta kansan kaipausta vaikuttaja presidentistä. Suomi on tarkoitettu suomalaisille itselleen.

...

Adressi Paavo Väyrysen valinnasta Keskustan puheenjohtajaksi ---

--- http://www.adressit.com/puheenjohtajapaavo ---

Facebook -ryhmä Paavo Väyrysen kannatukseksi ---

--- http://www.facebook.com/group.php?gid=268846828055... ---

...

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.vuodatus.net

...

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot

- kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2004, 2007 ja 2008.

Kuvakansio 1

UKK - Tamminiemi 27. lokakuuta 2004

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/282br+ilkka-luoma-... ---

Kuvakansio 2

UKK - Tamminiemi 04. lokakuuta 2008

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2aj2u+ilkka-luoma-... ---

Kuvakansio 3

NATO/NRF - Eduskunta 11. maaliskuuta 2007, Väyrysen myötä Suomen kansan enemmistö saisi samalla sielunrauhan Nato-kortista, sillä se keskustelu loppuisi turhana, koska kansa on siitä jo riittävästi keskustellut ja vakaan mielipiteensä sanonut. Kokoomuspiina tältä osin päättyisi.

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28h8o+ilkka-luoma-... ---

...

Cc: juha.mieto@eduskunta.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu ; jarmo.korhonen@keskusta.fi ; esko.aho@nokia.com ; timo.kalli@eduskunta.fi ; matti.vanhanen@vnk.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; olli.rehn@ec.europa.eu

Sent: Tuesday, January 05, 2010 12:50 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Paavo Väyrynen olisi oiva veto Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi

...

Paavo Väyrynen kantaa presidentti Urho Kekkosen perintöä

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Toistaiseksi Paava Väyrynen on ainoa raskaansarjan mies, joka on varmistanut tulevansa pressakisaan mukaan, muut ilmottautuneet ovat pelkkiä kärpässarjalaisia.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Uskokaa vaan niin tämä maa tulee saamaan taas kerran vasemmistolaisen presidentin. Vaikka se sotii kaikkea tervettä ajattelua ja logiikkaa vastaan niin näin tulee käymään. Tämä katajainen kansa jonka ajattelu pohjaa vain kaunaan ja kateutuun ei muuta valintaa voi tehdäkään. Jo puolueiden määrä maassa sanoo jotain; yksituumaisuuteen ei ole taipumuksia eikä haluja. Nytkin hallitukseen pääsi vasemmisto vain ja ainoastaan ns,porvarillisten puolueiden kyvyttömyydestä vetää yhtä köyttä. En ihmettele vaikka joku Paavo Arhinmäki vielä äänestetäisiin presidentiksi. Jotain logiikkaa voisi olla siinä että P.Haavisto seuraisi T.Halosta , , kun siis heillähän on , , !

M-T Heikka

Mihin kummaan pohjautuu ns. suvaitsevaiston suomalaisviha. Onko se pohjimmiltaan jotain vihaa äitiään tai isäänsä kohtaan, itseinhoa. Siinä ei ole oikein mitään järkeä ihannoida vierasta ja halveksia omaansa.

Onko tämä pelkästään suomalainen ilmiö.

Jos vielä yhen kehun heittäis. Paavo on pitänyt "Peräpohjola" sanaa yllä ja tietoisuudessa. Hänkään ei taida hävetä sitä, että on peräpohjalainen. Me olemme rikhaita, ko meilon oma identiteetti. Mieki olen tornionlaaksolainen, peräpohjalainen ja vielä suomalainen. Suomella ei olekaan ollut vielä koskaan peräpohjalaista presidenttiä.

http://www.youtube.com/watch?v=YBmL4YixIIs

Heli Hämäläinen

Suomalaiseen poliittiseen järjestelmään on hiljaa hiipinyt ulkoparlamentaarinen EU-apparaatti. Korporaatiot ovatkin olleet perinteisesti hyvin edustettuina.

Väitän, että presidentin valtaoikeuksia piti karsia, jotta EU-apparaatti saisi enemmän valtaa, jota sillä ei kuitenkaan ole hallitusmuotomme mukaan. Vahva presidentti voisi haastaa komission puuhastelut ja vaikuttamisyritykset Suomen sisäisiin asioihin komissaari Olli Rehnin tapaan. Kansanvalta on jäänyt hajanaisen parlamentin varaan, jolla ei kuitenkaan ole kokonaisuutena poliittista tahtoa.

Hallitus ja EU-apparaatti ovat siis presidentin kanssa tahot, joilla voi olla poliittinen tahto. Presidentti on näistä se, jonka kansa on valinnut suoraan. Mikäli maalla ei ole hallitusta, presidentti voi hyvin toimia kansanvaltaisesti valittuna valtionpäämiehenä edustaen maata ulospäin ja johtaen toimitusministeristöä. Sitten kun maalla on jälleen poliittinen hallitus, presidentti voi väistyä toimimaan valtioneuvostossa vain presidentin esittelyssä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Hyvä näkökulma. Vahva presidentti olisi tulevaisuudessa hyvä suoja eu:n "etelän herrojen" mielivaltaa vastaan.

Seppo Hildén

Hyvä Paavo, älä anna periksi, kun et ole antanut viimeiseen neljäänkymmenenkään (vai oliko niitä jo viisikymmentä?)vuoteen.

Tuollaista Saarijärveläisen Paavon sinnikkyyttä ei voi kun ihailla.

Vaikka kuinka muut potkivat, Paavo nousee aina ylös, puhdistaa tomut päältään ja jatkaa sinnikkäästi valitsemallaan tiellä.

Jos maailmassa on yhtään oikeudenmukaisuutta, niin Paavo saa sen pressanviran vihdoinkin. Edes yhdeksi kaudeksi. On meillä ollut heikompiakin pressoja kun Paavo, ja vielä tuplakausina. En nyt viitsi sanoa mitään nimiä, mutta Halonen tuli nyt ensimmäisenä mieleen ja Koivisto toisena.

Paavo Rules!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

SUOMI TARVITSEE PAAVO VÄYRYSEN !

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Sitä minä vaan vielä mietin, että onko perustuslain "uudistamisen" eli HE 60/2010 toinen äänestys eduskunnassa milloinka?

Käsitinkö oikein, että keskustasta ainakin osa tulee äänestämään isänmaan säilymisen puolesta?

Vai onko keskustan oppositiorooli todellisuudessa puhdasta lumetta?

Lainaus alkaa.

"Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista.

Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella.

Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta.

Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen."

Lainaus loppuu.

Suomihan ollaan viemässä härskillä, mutta tarkkaan harkitulla liikkeellä Naton jäseneksi ja EU-liittovaltion sulaan sekä säteilevään ytimeen. Juridiset esteet tälle kaikelle ja vähän muullekin poistuvat jo mahdollisesti ensi viikon aikana.

Tosin valtaosa kansalaisista ei tiedä asiasta mitään, koska ennen eduskuntavaaleja valtapuolueet ja valtamedia vaikenivat asiasta tiukasti.

Eihän valtamediaa ole kiinnostanut edes selvittää uuden eduskunnan kansanedustajien kantoja asian suhteen.

Perustuslain “uudistaminen” ja uusien kansanedustajien kannat HE 60/2010 suhteen?

Lähetetty toukokuu 8, 2011 kirjoittanut Suomi 2017 - Suomi 2.0
http://suomi2017.wordpress.com/2011/05/08/perustus...

tai sitten avoimen internetin kautta avoimesti hakien:

EU-liittovaltio
HE 60/2010 94
korporatismi niinistö

Matti Blomqvist

Pavella ei ole mitään mahdollisuuksia. Näin se vaan on. Reilu puolet suomalaisista vihaa Kepua ja Persuja joita Pave koittaa liehitellä ja lisäksi naiset - jotka ovat ratkaisseet viimeiset presidentinvaalit - tuskin menevät Paven tai Persujen puolelle missään tilanteessa.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Nyt annoit väärän todistuksen lähimmäisestäsi. Erityisesti persu-viha löytyy vain harhaisesta korvinvälistä. Kun mielipidetiedusteluissa kysyttiin toiseksi mieluisinta puoluetta, se on useimmiten PerusSuomalaiset. PerusSuomalaiset ovat yli puolella kansasta selvä kakkosvaihtoehto, mikä lupaa toista kierrosta varten erittäin hyvää PS:n ehdokkaalle.

Paavolla tietty, pitkään politiikassa mukana olleena, on omat vastustustajansa, mutta äänestäjät ratkaisevat - eivät vastustajat.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Paavon perusongelma:

"Suomi tarvitsee vahvan presidentin"

Mihin???

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

- poliittisen järjestelmämme kestävyys
- Suomen kansainvälisen aseman epävarmuus

Väyrynen itse vastaa kysymykseesi plokin toiseksi viimeisessä kappaleessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Toiseksi viimeinen kappale:

"Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella. Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta. Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen."

Siis: Mihin?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Mielelläni en kenenkään sanoja ala tulkitsemaan, vaikka pidätän itselläni vapauden ymmärtää parhaan kykyni mukaan lukemaani.

Vahva presidentti antaa ryhtiä sisäpoliittiseen sekoiluun, jota harrastettiin hallitustunnusteluissa. Lisäksi vahva presidentti antaa selkänojan, johon eu:n käskyläisiksi ajautuneet poliittiset broilerit voivat nojautua. Samasta syystä vahva presidentti toimii Suomelle ulkopoliittisena ankkurina taloudellisen globalisaation pyrkiessä heikentämään kansallisvaltioiden rakenteita.

Näin näen.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Jos tämä nykymeno jatkuu niin Suomi ei tarvitse ollenkaan Presidenttiä. Ikävä kyllä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Eipä niin. Rehellisempää olisi alkaa jo puhumaan kenraalikuvernööristä.

Harri Kataja

Vahva presidentti antaa ryhtiä sisäpoliittiseen sekoiluun, jota harrastettiin hallitustunnusteluissa. Lisäksi vahva presidentti antaa selkänojan, johon eu:n käskyläisiksi ajautuneet poliittiset broilerit voivat nojautua. Samasta syystä vahva presidentti toimii Suomelle ulkopoliittisena ankkurina taloudellisen globalisaation pyrkiessä heikentämään kansallisvaltioiden rakenteita
Olen samaa mielta .
Ja Väyrynen on mielestäni elossa olevista pätevin.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Väyrynen ja Soini ovat ainoat suomalaiset vaihtoehdot. Muut ovat kuohineet itsensä poliittisiksi EUnukeiksi.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kisaan ilmoittautuneista Paavo edelleen on ehdoton ykkönen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

SUOMI tarvitsee PAAVO VÄYRYSEN.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Ylen mielipidemittaus puoluekannatuksesta oli kylmää kyytiä Keskustalle ja siten tietenkin myös Paavolle. Jos puolueella menee huonosti, ehdokkaan asema on aina heikompi. Kannattaako kenenkään mennä häviämään Keskustan ehdokkaana? Mutta mitä tekee Paavo? Vieläkö hän nousee kultaan ja kunniaan kuten Paavo Nurmi?

Persuille mielipidemittaus oli puolestaan onnenpotku persuksiin vauhdittamaan persujen ehdokasta pressidentinlinnaan.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Pavelle onnenpotkuja persuksiin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset