Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Pitkä matka Mäntyniemeen

28.8.2011
 
Helsingin Sanomat julkaisi eilen 27.8. ”Pitkä matka Mäntyniemeen” otsikoidun Unto Hämäläisen ansiokkaan arvion ensi vuoden presidentinvaaleista.
 
Kirjoituksessaan Hämäläinen käsitteli varsin laajasti minun poliittista uraani. Tämä osio antaa aiheen yhteen kommenttiin ja pariin täydentävään huomioon.
 
Hämäläisen kirjoituksen lähtökohtana oli Esko Ahon väite, jonka mukaan olisin keväällä 1977 kertonut, että ulkoministerinimitykseni yhteydessä Urho Kekkosen kanssa olisi puhuttu enemmästäkin: ”Kekkonen oli antanut selvästi ymmärtää, että hän halusi loikata presidenttiasiassa yhden sukupolven yli. Tästä lähtien Väyrysen pitäisi ryhtyä valmistautumaan suurempiin tehtäviin, Suomen seuraavaksi presidentiksi.” Tällaista en ole sanonut, enkä ole voinutkaan, koska tällaista ei puhuttu.
 
Lähdekritiikki olisi ollut tässä paikallaan.
 
Vuosien 1988 ja 1994 kampanjoitani Hämäläinen luonnehtii aivan oikein huimiksi. ”Kiveäkään ei jätetty kääntämättä, mutta häntä ei valittu”, hän kirjoittaa.
 
Näistä kaksista vaaleista olisi ollut aihetta kirjoittaa enemmänkin, mutta eihän määrämittaiseen kolumniin kaikki mahdu.
 
Vuoden 1988 presidentinvaalien lopputulos ratkesi jo kevään 1987 hallitusratkaisun yhteydessä. Kytkökset näiden kahden välillä olivat vahvat.
 
Mauno Koivisto ja SDP kaatoivat keskiryhmien ja Kokoomuksen sopimuksen keskinäisestä hallitusyhteistyöstä ehkä jopa ensi sijassa sen vuoksi, että voitiin turvata Mauno Koiviston uudelleenvalinta vuoden 1988 vaaleissa.
 
Keskiryhmien ja Kokoomuksen yhteistyö romutettiin, ja Holkeri varmisti Koiviston jatkokauden. Rehellisenä miehenä hän kertoi tästä jo ennen presidentinvaaleja.
 
Holkeri puolestaan valitutti vastoin oman puolueensa johdon tahtoa itsensä presidenttiehdokkaaksi jo marraskuussa 1986. Hallitusneuvottelujen yhteydessä hän uhkasi luopua ehdokkuudesta, jos puolue ei tukisi häntä. Tämä oli olennainen osa vuoden 1987 vallankaappausta.
 
Näissä oloissa oli unelmatulos, kun Koivistoa ei valittu suorassa kansanvaalissa, ja kun Keskusta voitti Kokoomuksen ja minä Holkerin. Samalla Keskusta palasi parinkymmenen vuoden tauon jälkeen suurten puolueiden sarjaan, missä pysyimme aina viime kevään murskatappioon saakka.
 
Vuonna 1994 olin pääsemässä kovalla vaalityöllä toiselle kierrokselle, kuten ennakkoäänet osoittivat. Viime päivien mediapelillä minut pudotettiin jatkosta.
 
Ääniä ohjailtiin MTV:n julkaisemalla tekaistulla gallupilla, jonka mukaan olisin ollut kannatusluvuissa vasta neljäntenä Elisabeth Rehnin ja Raimo Ilaskiven jälkeen.
 
Lauantai-iltana MTV:n kymmenen uutisissa väitettiin, että olin tilannut Venäjältä nootin vaikuttaakseni presidentinvaaleihin. MTV sai jälkikäteen menettelystään Julkisen sanan neuvoston langettavan päätöksen, mutta vaalin tulosta se ei muuksi muuttanut.
 
MTV:n uutisointi perustui saman aamun Helsingin Sanomissa julkaistuun pikku uutiseen. Unto Hämäläinen oli tuolloin politiikan toimituksen päällikkö. Hän on minulle kertonut, ettei hänellä ollut aavistustakaan siitä, kuinka uutista tultaisiin käsittelemään illan TV-uutisissa.
 
Tähän asiaan saimme hieman lisävalaisua vuoden 2009 lopulla, kun vuonna 1994 Venäjän suurlähettiläänä Suomessa toiminut Juri Derjabin antoi Ylelle haastattelun, jossa tätäkin asiaa sivuttiin. Derjabin ihmetteli, että noottiuutista pantattiin Helsingin Sanomien toimituksessa useiden päivien ajan. Ajoitus oli osa mediapeliä.
 
Kampanjani oli Unto Hämäläisen kieltä käyttääkseni ”huima”, ja ilman mediapeliä se olisi todennäköisesti johtanut tulokseen.
 
Olisikohan Lasse Lehtisellä ollut sormensa tässä mediapelissä? Tätäköhän Elisabeth Rehn tarkoitti, kun hän Lehtisen presidenttiehdokkuutta TV-haastattelussa kommentoidessaan naurahtaen sanoi, että ”hän kyllä osaa kaikki, kaikki temput”?
 
Hämäläisen arvioon ensi vuoden vaalista pääosin yhdyn.
 
Kampanjani on hyvässä vauhdissa. Aion nousta taas kakkoseksi ja sitä tietä voittoon - kunhan nyt ensin pääsen oman puolueeni ehdokkaaksi.
 
Paavo Väyrynen


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Paavo, saat ääneni kuten kerran aiemminkin. Minä en äänesta meitä Euroopan unioniin vieneitä. Minäkin olen Halosen aikana käynyt muutaman kerran Mäntyniemessä, tosin pihalla ja edelleen pihalla.

Henri Lentonen

Tervehdys Paavo Väyrynen! Jos olet ajamassa Suomea pois EU:sta, saattaisinpa ensimmäisen kerran elämässäni jopa äänestää.

- Kiltamestari

Henri Lentonen

Luulenpa, että kovat ajat vaativat kovia vastauksia - esim. ritarikunnan Suomeen.

Mutta hei, sellainen on jo olemassa:

http://www.youtube.com/watch?v=qBuyLMWpsWw

Tai vaikkapa Suomen Kiltajärjestelmän palautuksen arvoonsa.

Ja sellainenkin löytyy:

http://www.forum.SuomenKillat.org/

- Kiltamestari

Hannu Rytilä

Hyvä Paavo!

Koskaan ennen en olisi voinut kuvitella äänestäväni Sinua. Ajat ovat nyt muuttuneet ja Suomi tarvitsee kokeneen presidentin joka ajattelee isänmaallisesti ja itsenäisesti. Jos sinua ei valita Keskustan ehdokkaaksi, rupea riippumattomaksi. Äänisaalis on taattu, koska vastaehdokkaat ovat vanhan huonoksi osoittautuneen politiikan kannattajia.
Riippumaton ehdokkuus voi olla jopa parempi vaihtoehto. Silloin Keskustaa inhoavat ihmiset voivat äänestää henkilöäsi, esim. keskustan hylänneet Persut.

Hannu Rytilä
Helsinki (49-v)

Matti Vuorio
Hannu Rytilä

Vanhoja syntejä. Annettu anteeksi.

Simon Wahlroos

Jalasmökki ei ole synti, vaan osoitus sissihengestä, jota tarvitaan demarien torppaamiseen Mäntyniemestä, joka puolestaan raikastaisi homehtunutta poliittista sisärakennetta enemmän kuin nykyisen sixpackin garaffiti pintamaali, joka altistaa sairaudelle.

Olli Kankaanpää
Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Paavo Väyrynen

Onneksi joku "toimitti" äsken vielä lukukelvottoman tekstin oortninkiin.

Unto "Perässähiihtäjä" Hämäläisen käsittelysi taitaa olla vähän samalta pohjalta kuin "kollegasi" (puoluejohtaja) Jutta Urpilaisen pohdinta HS:n roolista Suomi-Kreikka-vakuusasiassa?

Menestystä vaalinalustyössä, arvostan kovasti aktiviteettejasi Keminmaalla, erityisesti laadukasta nuorisopsykiatrista tarjontaa.
Sen toki olen huomannut, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan.

Viinejäsi en ole maistanut enkä "salillasi" tanssinut, mutta Sinä puolestasi kävit meän kinkereillä (Ounasrinnepäivät) kertomassa selkeän käsityksesi vesienergian hyödyistä ("Vuotos valjaisiin"). Kiitos käynnistä.

On politiikassa mielenkiintoisiakin piirteitä, ei pelkästään selkäänpuukotusta ja kampitusta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Presidentinvaalikampanja on sama asia kuin mediapeli.

Eikö Väyrynen siis hyväksy sitä että joutuu osallistumaan vaaleihin ja vaalikampanjointiin (=mediapeliin), kuten muut?

Hänelle on ehkä itsestään selvää, että hänet pitäisi nimittää presidentiksi suoraan ilman vaaleja ja mediapeliä.

Matti Palviainen

Etkö ymmärrä lukemaasi?

Mediapeli oli valehtelua ja kieroilua:

"Vuonna 1994 olin pääsemässä kovalla vaalityöllä toiselle kierrokselle, kuten ennakkoäänet osoittivat. Viime päivien mediapelillä minut pudotettiin jatkosta.

Ääniä ohjailtiin MTV:n julkaisemalla tekaistulla gallupilla, jonka mukaan olisin ollut kannatusluvuissa vasta neljäntenä Elisabeth Rehnin ja Raimo Ilaskiven jälkeen.

Lauantai-iltana MTV:n kymmenen uutisissa väitettiin, että olin tilannut Venäjältä nootin vaikuttaakseni presidentinvaaleihin. MTV sai jälkikäteen menettelystään Julkisen sanan neuvoston langettavan päätöksen, mutta vaalin tulosta se ei muuksi muuttanut."

Suomenruotsalaisilta valehtelu ja kieroilu käy sujuvasti. "Kaksikielisyys (eli siis byrokratiaruotsi) on rikkaus ja voimavara."

Ilmiselvä vale. Jos se olisi totta, se olisi toteutettu Ruotissa, jossa on 470.000 äidinkieleltään suomalaista.

Simon Wahlroos

Mediapelillä tarkoitetaan internationalistien propagandaa, jolla on liitetty Suomi EUvostoliittoon ja riistetty Suomelta "lokalistinen" itsemääräämisoikeus viimeisen 15 vuoden aikana ja sitä ovat avustaneet ylikansallinen Kokoomus sekä SDP.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Sinnikkyydestä voisi palkitakkin! Salaliittoteoriasi olisit saanut pitää omina tietoinasi!
Paavo pienet mahdollisuutesi ovat siinä,ettei Soini jostain syystä lähtisi kisaan mukaan! Yllekirjoittanutkin tulee tukemaan sinua, toisella kierroksella.

Pertti Väänänen

Olisi sääli, jos Paavosta ei tulisi presidenttiehdokasta.
Ilman Paavoa vaalit olisivat vain pelkkää hymistelyä.

Heikki Polojärvi

Jos Timppa ei lähde presidenttipeliin mukaan (ja toivon ettei lähde), Paavo on seuraavaksi paras, nimenomaan pitkän linjan EU-kriitikkona.

Pekka Manner

Ekaa kertaa olen valmis äänestämään kepulaista!!

Jos lähdet ehdolle, saat ääneni, syystä:

-Presidentin tärkein tehtävä on hoitaa ulkopolitiikkaa, ja sinulla on paras kokemus ja hyvät suhteet Kiinaan, Venäjään ja muallekin.

Pressan tehtävä ei ole olla papukaija-unilukkari joka käy ulisemassa latteuksia jossain kauppakamaritilauuksisa tai Rotaryjen illallisilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen on aina ollut oikeassa! Kaikki muut ovat aina olleet väärässä!

Väyrystä vastaan ovat aina kaikki pelanneet. Kilpailevat politiikot ja varsinkin "etelän media"! Ja tämän takia haetaan taas marttyyrin viittaa!

"Voiko vitutukseen kuolla"?

Pekka Manner

On selvää että Alma-Media ( mm Iltalehti, Aamulehti, Kauppalehti..) ja MTV3 liputtavat Niinistön puolesta, samoin lienee Turun Sanomien laita.

HS:ssa on nykyään vallalla kepulaiset, ainakin poliittisessa toimituksessa, tosin ne taitavat olla kepun puoluejohdon asialla.

Ylessä on myös vahva kepulainen osasto mm. Ajankohtainen Kakkonen, mutta myös Niinistö saa Ylen kokoomuslaisilta tukea (A-studio), sitten on Vihreiden kannattajia Ylessä. Ylen maakuntaradiot ovat sentään kepun hallinnassa.

Niinistön median suunnalta alkaa kyllä sonta lentää, se on jo nyt varmaa.

Käyttäjän Jantsa kuva
Jani Mannerheimo

Olen itse jo vuosikaudet seurannut MTV3:n uutisointia suodattimella. Politiikan toimitus haapaloineen, maunuineen ja ylä-anttiloineen edustaa sitä avarakatseista eurooppalaista liberalismia (voit käyttää myös termiä yhteinen etu tai nykyaikainen kommunismi), joka tahtoo luovuttaa/ottaa suomalaisen veronmaksajan rahoja lainoissaan epäonnistuneille eurooppalaisille pankeille.

MTV3:n taloustoimitus on jo elävä vitsi sinänä. Kuinka paljon Nokian (enkä tarkoita samannimistä kaupunkia) viestintäosasto on propagandallaan agitoinut Maikkarin taloustoimitusta, koetapa kuulla pahaa sanaa heidän Nokiasta sanovan. Ällöttävää tilanteessa, jossa Elop ja Microsoft tulivat ja nielaisivat Nokian. Ei jää edes rippeitä suomalaisuudesta, loppuukohan jo silloin se jumalallinen Nokia-palvonta Maikkarilta? Taitaa loppua kuin seinään.

Väyrynen on Väyrynen. Hänta kannattaa kunnioittaa, koska hän on AINUT keskustalainen, jolla tällä hetkellä on kanttia ja rohkeutta. Kiviniemet ja muut tärisevät poteroissaan. Ja by the way, kannattaa muuten lukea Raimo Ilaskiven tuore kirjoitus tällä foorumilla. Herra puhuu asiaa!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Eipä muuta kuin menestystä Tri Väyrynen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Lupaa, että presidenttinä puolustat edes kansalaisvapauksia, sananvapautta, yksityisyyttä ja avointa tietoa, niin äänestän sua huonoissa presidentinvaaleissa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Presidenttiä tarvitaan nyt puolustamaan Suomen kansaa. Aika on kypsä kokeeneelle Väyryselle, jolla kansallista selkärankaa ja ulkopoliittista osaamista nykyisessä vaativassa EU-tilanteessa.

Matka Mäntyniemeen on ollut varmasti pitkä, mutta varmasti se on ollut kannattava. Pettymykset edellisissä presidentinvaaleissa ovat olleet valmistautumista tulevaan tehtävääsi Suomen tasavallan presidenttinä.

Paavo Väyrynen - Suomen kansan ääni!

PS Mikäli Soini on ehdokkaana, joudun silloin hieman harkitsemaan, tärkeä on nyt EU-kriittisten Väyrynen-Soini -äänestäjien voimien yhdistäminen, ja uskon että Timpalla on homma hallussa, koska hänen merkitys puolueelleensa on oleva nyt ja tulevina vuosina kiistaton. Presidenttinä hän olisi liiaksi puolueensa ulkopuolella. Soini pääministeriksi!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Pitkä matka on Mäntyniemeen."

"Pitkä matka on Tippavaaraan
pitkä sinne on tie
Pitkä matka on Tippavaaraan
pitkospuita pitkin vie.
He-he-hei Kutuharju, terve Tippasuo!
Pitkä matka on Tippavaaraan
pitkä sinne on tie."

Jonne Himanen

Toivon Väyrysen pääsevän keskustan presidenttiehdokkaaksi, sillä vaalien kiinnostavuus kasvaisi huomattavasti. Joten toivotan hänelle menestystä.

Muistanpa että ulkoministeri Paavo Väyrynen oli Suomessa ensimmäinen joka vuonna 1986 rohkeni julkisesti epäillä idänkaupan tulevaisuutta ja esitti kauppapolitiikan remonttia. Tällainen suorastaan idänsuhteiden vastainen realismi poiki muhkean riidan demareiden kanssa ja synnytti kaikenlaista kähmintää kulisseissa vaikuttaen mm. vuoden 1987 hallitusratkaisuun ja Koiviston uudelleenvalintaan. Myöhemmin kuitenkin osoittautui että Väyrynen oli oikeassa ja demarit väärässä, voimakkaasti alijäämäiseksi painunut idänkauppa ei voinut enää perustua clearing-periaatteelle. (esim. http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2011/06/muutok...)

Jo vuonna 1978 ulkoministeri Paavo Väyrynen ajoi pitkään ja sinnikkäästi Suomen täysjäsenyyttä EFTA:ssa, tosin tuolloin hankkeesta piti lopulta luopua, ja Suomi liittyi EFTA:n täysjäseneksi vasta 1985. Ja Paavo Väyrynen oli muuten ensimmäinen joka (muiden mielestä hieman yllättäen) esitti Suomelle Euroopan Neuvoston jäsenyyttä vuonna 1988. Mielestäni oikein hyviä hankkeita molemmat.

Pertti Väänänen

Paavo on ainoa, joka kykenee haastamaan sekä Lipposen että Niinistön.

Olli Kankaanpää

Kyllä Paavo tietää, parempaakaan ei ole.

Olli Kankaanpää

Lopetin Hesarin tilauksen, kaikella on aikansa ja paikkansa. Kiitokset uudelle päätoimittajale.

Hannu Rytilä

Kyllä Hesarissa on vielä jotain tottakin.
Nimittäin kuolinilmoitukset.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Blogin kirjoittajan presidenttitie on hankala, koska hänellä ei ole juuri koskaan ollut riittävää kannatusta etelä-Suomen suurissa kasvukeskuksissa, joiden saaminen edes osittain taaksensa on välttämätöntä viimeistään toisella kierroksella. Tämä tuli erityisen selvästi esiin edellisessä eduskuntavaalituloksessa, jossa kävi ilmi se, että vaikka Lapin vaalipiirissä menisi paikallisosaamisensa turvin läpi heittämällä, niin Uudenmaan äänestäjät eivät olekaan yhtä vakuuttuneita.

Blogistin taistelu omassa puolueessaan taas on pitkälti kiinni siitä, että monet puolueen korkeissa asemissa olevat henkilöt eivät haluaisi välttämättä lainkaan omaa presidentinvaalikampanjaa, jos sen tulos uhkaa kaikissa tapauksissa jäädä laihaksi. Keskustapuolue on velkainen, rahavaikeuksissa ja joutuu säästämään isommat taloudellisetkin paukkunsa kunnallisvaaleihin ja tuleviin eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tällä hetkellä muuten näyttää siltä, että vahvimmilla toiselle kierrokselle ovat Niinistö ja Soini. Lipposen tilannetta hankaloittaa se, että SDP:lle tuleva syksy uhkaa käydä poliittisesti hankalaksi ja kalliiksi, vaikka hän tällä hetkellä gallupeissa Soinia johtaisikin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hetkinen!

MTV sai siis JSN:ltä langettavan päätöksen. Entäs Hesari, jonka uutiseen Maikkari juttunsa perusti? Miksi kirjoittaja vaikenee itse asiasta eli Moskova-kortista? Nootin sinänsä on täytynyt olla olemassa, koska Derjabin palaa aiheeseen vielä vuosienkin kuluttua.

Mitä nootti koski, ja jos se oli tilaustyötä, kuka tilauksen teki?

Jonne Himanen

Nootti koski kahta uutta Suomessa perustettua melko typerästi ristittyä yhdistystä: IKL ja Suur-Suomi-yhdistys. Venäjä halusi Suomen hallitukselta vastauksen kysymykseen ovatko kyseiset yhdistykset toiminnaltaan Pariisin rauhansopimuksen vastaisia. Suomen vastaus oli etteivät ole. (kts.esim. http://217.71.145.20/TRIPviewer/temp/TUNNISTE_KK_5...)

Nootti tuskin oli tilaustyötä ja sellaisen kiistää myös nootin laatinut tuolloinen suurlähettiläs Juri Derjabin. Hänen mukaansa nootin tarkoituksena ei myöskään ollut vaikuttaa presidentinvaaliin.

Maikkarin uutisoinnissa noottia kuitenkin käytettiin vaali-aseena. Vaalipäivää edeltäneen illan Kymmenen uutisissa esitettiin perusteetta että nootti olisi ollut tilaustyötä ja peräti Väyrysen tilaama. Kekkosen ajan traumojen ja vuoden 1961 noottikriisin muistojen vuoksi perusteettomillekin väitteille oli olemassa kaikupohjaa suomalaisten mielissä. Ajoituksen vuoksi väitteisiin ei ollut enää mahdollista vastata. Uutisoinnistaan maikkari sai myöhemmin JSN:n langettavan päätöksen, mutta sillähän ei ollut vaalin tuloksen kannalta väliä.

Ääntenlaskennassa selvisi, että Väyrynen oli ollut ennakkoäänissä vahvana kakkosena Ahtisaaren jälkeen. Mutta varsinaisen vaalipäivän äänissä Väyrynen putosi toiselta kierrokselta.

Ennakkoäänet ensimmäisellä kierroksella:
Ahtisaari 27,2%
Väyrynen 21,8%
Rehn 15,5%

Äänet vaalipäivän jälkeen:
Ahtisaari 25,9%
Väyrynen 19,5%
Rehn 22%

Äänten jakautuminen ennakko/vaalipäivä:
Ahtisaari 44,6/55,4
Väyrynen 47,3/52,7
Rehn 30/70

(lähde: http://www.stat.fi/tk/he/vaalit/vaalit94pres/index...)

On tietenkin vaikea sanoa kuinka paljon vaalipäivän aaton uutisointi (mediapeli) vaikutti, mutta kyllä se kieltämättä ainakin jossain määrin on vaikuttanut vaalitulokseen.

Shemu P

Ei tuossa ole mitään ihmeellistä, vaikka Väyrynen niin pyrkii kertomaan. Kepu saa vaaleissa kuin vaaleissa aina suhteellisesti suuremman osuuden ennakkoäänissä kuin varsinaisena vaalipäivänä.

Toisekseen Rehnin suosio nousi huimaa tahtia, se alkoi jo muutamia viikkoja aikaisemmin. Suosion nousu jatkui vaalipäivään saakka. Yllätyksellisempää olisi ollut, jos näin ei olisi tapahtunut.

Väyrynen ei suostu tunnustamaan tosiasioita eikä näkemään syitä omaan heikkoon tulokseensa. Syy on aina jossain muualla. Siinä hän on osin oikeassa, syy on Väyrysen kannalta katsottuna kansassa, joka ei halunnut hänestä presidenttiä.

Jouko Piho

Onhan Väyrysen matka ollut pitkä ja kivikkoinen.
Mutta oikeastaan vasta nyt Paavo Väyrynen on kypsä Suomen presidentiksi.
Yli 60-vuotiaana Väyrynen on paljon parempi presidentti kuin mitä hän olisi ollut päälle 40-vuotiaana.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Väyrynen ei tosin saa tuulta purjeisiinsa EU-kritiikinkään nimessä, koska hänen nykyisen puolueensa cityvihreä siipi ja sen näkyvyys laimentaa tällaisen linjauksen uskottavuutta. Tällaisella spesifillä politiikan alalla Perussuomalaiset porhaltavat oman ehdokkaansa, kuka ikinä hän onkaan - todennäköisesti Soini, turvin ohituskaistaa pitkin ohi.

Jouko Piho

Presidentinvaaleissa äänestetään henkilöä, ei puoluetta. Väyrystä tullaan äänestämään juuri senkin takia, että hän on oman cityliberaalin puolueensa johdon epäsuosiossa.

M-T Heikka

Jouko, älä sie paljasta kaikkia meän lappilaisten&kumppaneiden luonteen heikkouksia ja mutkia. ;)

Paavohan on vain yksinkertasesti paras. Mitäpä sitä tyihää kruusilemhaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Aiheen sivusta, olen huomannut, että suomalaisessa poliittisessa eliitissä on henkilöitä, jotka eivät pidä siitä, että presidentin nykyiset vielä kohtalaisen suuret poliittiset valtaoikeudet tai etenkään sitä korvaava mielipidejohtajuus, yhdistyvät siihen, että presidentin saa valita kansa kaksivaiheisella vaalilla. Presidentinvirkaa on yritetty erilaisilla tekosyillä lobata uudestaan eduskunnan tai valitsijamiesten asiaksi, usein jopa kääntäen asettelun toisinpäin, kuten vetoamalla presidentin ns. vähäisiin valtaoikeuksiin.

Jo Halosen ensimmäisen kauden lopussa oltiin huolestuneita siitä, miten presidentin henkilö voi sitoa Suomea turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa, joista pitäisi tehdä päätöksiä presidentin valtakausia lyhyempienkin aikaikkunoiden puitteissa, etteivät tietyt arvokkaat tilaisuudet menisi ohi. Suomella on tällä hetkellä selvästi pinnan alla rahisevaa korkean tason poliittista kitkaa Nato-jäsenyyden ja maamiinapäätösten kanssa.

Kalle Virtanen

Väyrysellä on eniten virtaa yrittää presidentiksi. Presidenttinä hänellä olisi varmaan myös eniten yritystä tehdä työnsä kunnolla. Väyryne presidentiksi!

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Toivotan Paavo Väyryselle onnea presidenttiehdokkuus-kisaan ja mahdolliseen presidenttikisaan! Kokemusta kyllä löytyy. Tsemppiä! :-)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kyllä kai Kristillisdemokraatitkin oman ehdokkaansa laittavat? Pienuudestaan huolimatta kyseinen puolue kuuluu siihen sarjaan, jossa oma ehdokas olisi uskottavuuden kannalta välttämättömyys ja isojen puolueiden ehdokkaiden peesaaminen ensimmäisellä kierroksella raskas virhe. Ei kannata ihmetellä, jos kannatuksen alhaisuuden suosta ei nousta, jos omaa linjaa ei löydy vaan niiden tilalle tulee ajoittain vain epäselvää höttöä ja mitä omituisimpia ratkaisuja. Hallituksessa mukana olokin on riskipeliä tai jopa nyt näkyvä ilmeinen virhe, jossa panos voidaan menettää korkoineen jo alkavalla syyskaudellakin.

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Minä en siitä päätä, asia menee marraskuulle päätettäväksi ja Sari Essayjah on potentiaalinen ehdokas. Jää nähtäväksi, miten käy. Joka tapauksessa jos Sarista ei tule ehdokasta/KD:ltä, niin KD ei asetu ymmärtääkseni kenenkään taakse ja jokainen voi sitten ilmeisesti itse päättää kenen taakse asettuu, jos asettuu kenenkään. Joka tapauksessa tsempit Väyryselle! :-)

Marko Sihvonen

Mites Paavo se "Pohjoismainen Kruunu", se on mielenkiintoinen juttu ja voisi saada yllättävääkin kannatusta... Karhuvaaran luulisi julkaisevan mielellään sellaisia juttuja kun hän muutenkin hehkuttaa monarkeja :D

Simon Wahlroos

Se voisi olla kohtalokas virhe, jolla Ruotsin ja Norjan ongelmat siirtyisivät tänne Suomeen.

Jarkko Hietala

Nykyisessä tilanteessa Euroopan unionin liittovaltiokehityksen vastustamiselle lienee enemmän poliittista tilausta kuin koskaan aikaisemmin, joten Paavo Väyrysellä lienee nyt parhaimmat mahdollisuudet kuin koskaan aikaisemmissa vaaleissa. Kaikkihan tietävät, että Paavo Väyrynen on pitänyt oman EU kriittisen linjansa jo melkein parivuosikymmentä.

Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö asettuvat molemmat EU myönteisemmälle linjalle eivätkä voi linjaansa muuttaa kovinkaan paljon ilman, että suututtavat omat EU myönteiset äänestäjänsä.

Jos, Paavo Väyrynen pääsee toiselle kierrokselle jonkun EU myönteisemmän ehdokkaan kanssa siirtyvät EU kriittiset äänet hänelle. Riittääkö se voittoon on sitten eri kysymys? Tietynlaiseen kysymysmerkkiin on Timo Soinin ehdokkuus, koska Timo Soini tulee varmasti ottamaan paljon EU kriittisten ääniä ja ensimmäisellä kierroksella äänet voivat jakautua siten, että molemmat Timo Soini ja Paavo Väyrynen tipahtavat ensimmäisellä kierroksella.

En usko Timo Soinin mahdollisuuksiin päästä toiselle kierrokselle. Olen täysin varma, että tulevat presidentin vaalit eivät ratkea ensimmäisellä kierroksella sen verran kovia ehdokkaita mukana, joka jakaa kannatusta.

Käyttäjän jeero kuva
Juhani Eero

Minulle NATO-asia on ratkaiseva. Nyt, kun Soini söi sanansa ja lähti herrahissiin, niin Väyrynen on näillä näkymin ainoa, joka ei lähde Suomea viemään NATOon ja verileikkeihin vieraiden etujen vuoksi.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Paavo Väyrynen on ainoa todellinen Nato- ja eurovastustaja. Väyrynen vastusti EU:hun menoa, kun Soini oli vielä vaipoissa.

Shemu P

Esko Ahon väite keväältä 1977 kaipaa tarkennusta. Vaikka "tällaista" ei ole tarkalleen ottaen sanottu tai puhuttu Väyrysen mielestä, moni epäilee sisällön olleen kuten Hämäläinen sen kertoo. Mutta koska vastakkain on kahden kepulaisen konkarin sana, erotuomarina oleminen on vaikeampaa kuin valehtelijoiden klubin juontajana.

Toinen asia, missä moni toivoo Väyryseltä Harri Holkerin rehellisyyttä, on vuoden 1987 Väyrysen väittämä vallankaappaus. Vaihtoehtoisesti termi vallankaappaus kaipaisi tarkempaa määrittelyä. Silloinhan Väyrynen teki salaisen kassakaappisopimuksen kokoomuksen johdon (mm. Ilkka Suomisen ja vuorineuvos Kari Kairamon) ja RKP:n Christoffer Taxellin kanssa ennen vaaleja. Siinä sovittiin, "että nämä kolme puoluetta lähtisivät ajamaan keskustan johtamaa enemmistöhallitusta, jos ne saisivat yli puolet uuden eduskunnan paikoista. Sopimuksessa sovittiin myös, ettei mikään puolueista lähtisi hallitukseen ilman kahta muuta. Lisäksi sovittiin, että Väyrystä yritettäisiin saada yleisporvarillisesti eduskunnan puhemieheksi, jos häntä ei valittaisi uuden hallituksen pääministeriksi. Kassakaappisopimuksen takana olleet teollisuusjohtajat lupasivat rahoittaa porvaripuolueiden vaalikampanjoita tavallista suuremmilla summilla porvarihallituksen aikaansaamiseksi." Wiki

Kun kassakaappisopimus tuli ilmi ja demokratia lopulta voitti, Väyrynen syytti muita vallankaappauksesta.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Hienointa tässä presidenttivaaliasiassa on se, että Suomen sisäisiä Berliinin muureja murtuu.

Älä Paavo luovuta, vaan tuo meille päivitetyt katsaukset aiheisiin:

EU-liittovaltio
korporatismi Rehn
kansalaisjärjestöjen valtaaminen

Luottamushan syntyy teoista ja niihin menee aikaa. Kansavalta eli demokratia ei voi Suomessakaan toimia, jos kansa ei tiedä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen puhuu vuoden 1987 hallitusneuvottelujen "vallankaappauksesta"! Eiköhän se hallituksen muodostaminen silloinkin mennyt aivan Suomen perustuslain mukaisesti?

M-T Heikka

Tuossa kauppareissullani lähikauppaan, missä olen nähnyt kerran Paavonkin, tuli vielä mieleeni yksi ominaisuus: PAINEENSIETOKYKY. Ketä on piinattu niinkuin Väyrystä. Siitä huolimatta Pohjan poika jaksaa....

Mie laitan nimeni listaan, ja voin alkaa vaikka nimien kerääjäksikin, mikäli Keskusta valitsee jonkun toisen presidenttiehdokkaakseen, ja Perussuuomalaisten tai jonkun muun mandaatilla hän ei pääse ehdolle. 20 000 nimeä on pikkujuttu, tietäkäätte se!

Hakkaa päälle Pohjan poika - siitä tuli mieleeni Hakkapeliittain marssi, se sopii oikein hyvin mielestäni tähän yhteyteen. Laitan sen vielä nyt kun se on ihan laillista kamaa Viheredistyneistö ei sitä ole vielä kieltänyt):

On Pohjolan hangissa meil isänmaa, ja pysyy mikäli Paavo Väyrysestä tulee tasavallan presidentti!
http://www.youtube.com/watch?v=RHfBscWCJzQ

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

"Tuossa kauppareissullani lähikauppaan, missä olen nähnyt kerran Paavonkin, tuli vielä mieleeni yksi ominaisuus: PAINEENSIETOKYKY. Ketä on piinattu niinkuin Väyrystä. Siitä huolimatta Pohjan poika jaksaa.."

- Niinpä, Väyrynen on kuin ongenkoho, joka aina pulpahtaa pinnalle, vaikka kuinka painettaisiin alas, todella ihailtavaa. :-)

Jouko Piho

Paavo Väyrysen pitkä matka Mäntyniemeen lyhenee koko ajan.

Shemu P

Jäätteenmäen kieltäydyttyä ehdokkuudesta Väyrysen valinta keskustan ehdokkaaksi alkanee olla selvä. Muut kepulaiset ymmärtävät puolueen heikon tilanteen ja aseman, eivätkä viitsi osallistua edes kepun jäsenäänestykseen.

Toisaalta muut kepulaiset ymmärtävät, että Väyrysen ehdokkuus vie ääniä Soinilta. Näin ollen toiselle kierrokselle päätyy Niinistön seuraksi joko Lipponen tai mahdollisesti yllättäjä Haavisto. Väyrysellä on ensimmäisellä kierroksella mahdollisuus taistella kuudennesta tai jopa viidennestä sijasta Arhinmäen kanssa. Sekin olisi kunnioitettava saavutus, ottaen huomioon että Väyrynen tipahti eduskunnasta viime eduskuntavaaleissa.

Olli Kankaanpää

Väyrysen omaa idiotismia oli ryhtyä ehdokkaaksi etelässä. Poliittista realismia on se, että Väyrysellä on erittäin pienet mahdollisuudet päätyä presidentiksi. Joku voi tietenkin laskea Paavon ja Timon äänet yhteen, sitä ei kuitenkaan tee Helsingin Sanomat. Onnea kampanjaan.

Jouko Piho

Eero Tillanen

Syytät Paavo Väyrystä itsekeskeiseksi. Kova syytös.

Jokainen menestyvä poliitikko tarvitsee annoksen itseluottamusta.

Väyrynen ei kuitenkaan ole tyhjä kupla, joka toisi vain itseään esille. Väyrynen on visionääri ja tahtopoliitikko, joka tuo ajatuksiaan esille.

Kun Väyryseltä kysyttiin perjantaina Riihimäellä, millainen arvojohtaja hän olisi presidenttinä, Väyrynen vastasi näin: "Panisin ensimmäiseksi arvoksi Suomen itsenäisyyden vaalimisen ja Suomen puolueettomuuden ja meidän liittoutumattoman asemamme säilyttämisen. Kaikkialla ihmiset ovat pääsemässä länsimaisen kulutuskulttuurin makuun. Jotta olisi kestävä tulevaisuus, on saatava arvojen muutos alkiolaisten vaatimaan suuntaan: ihmisyys ja sen kehitystarve kaiken toiminnan perustaksi. On korostettava henkisiä, hengellisiä ja yhteisöllisiä arvoja materialismin ylivaltaa vastaan. Tämä on ihmiskuntapolitiikan arvoperusta."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset