Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Voiko presidentti toimia yrittäjänä?

22.10.2011

 

Presidenttiehdokkaiden ensimmäinen yhteisesiintyminen Seinäjoen valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteydessä onnistui hyvin. Kohtaaminen sujui hyvässä hengessä, mutta näkemyserotkin alkoivat tulla esiin.

Paavo Lipponen oudoksui jo ensimmäisessä puheenvuorossaan sitä, että keskustelun oli tarkoitus painottua arvokysymyksiin, kun presidentinvaaleissa valitaan johtajaa Suomen ulkopolitiikalle. Yhdyin Lipposen näkemykseen. Kerroin myös lähettäneeni ennakkoon asiasta sähköpostia tilaisuuden järjestäjille.

Tilaisuuden juoksutusta ei kuitenkaan muutettu. Presidentin tärkeimpiin tehtäviin palataan siis myöhemmissä keskusteluissa.

Olin tietysti valmis keskustelemaan myös arvokysymyksistä, mutta presidentin tärkein tehtävä on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tähän presidentin tärkeimpään tehtävään liittyy runsaasti asioita, jotka ovat elintärkeitä suomalaisten yritysten menestymiselle. Ne myös kiinnostavat yrittäjiä - tämän havaitsin, kun kävin pari vuotta sitten puhumassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Rovaniemen valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Ulkopolitiikkaan liittyvät arvot ovat erityisen tärkeitä sekä kaikille suomalaisille että varsinkin yrittäjille. Tällaisia asioita ovat muiden muassa:

GLOBAALI KEHITYS. Tasavallan presidentti Tarja Halonen johtaa parhaillaan yhdessä Etelä-Afrikan presidentin kanssa korkean tason asiantuntijapaneelia, joka valmistelee Rion ympäristö- ja kehityskonferenssin 20-vuotisseurantakokousta. Mauno Koivisto osallistui Rion konferenssiin, ja uuden presidentin tulee olla mukana ensi kesän huippukokouksessa. Ympäristö- ja kehityspolitiikan ratkaisut ovat tärkeitä suomalaisille yrityksille. Esillä ovat myös globaalin finanssijärjestelmän kehittämiseen liittyvät kysymykset, jotka vaikuttavat Eurooppaan ja Suomeen.   

EUROOPAN UNIONI. Lissabonin sopimuksen nojalla ollaan parhaillaan luomassa EU:n ulkosuhteiden strategiaa. Esillä on kaksi perusvaihtoehtoa. Yhden mukaan ulkosuhdepolitiikka painottuisi kapea-alaisesti ymmärrettyyn ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Toinen vaihtoehto on, että EU kehittää kauppa-, kehitys- ja ympäristöpolitiikkaan nojautuvan kestävän kehityksen globaalistrategian. Ehdokkaiden tulisi ottaa tähän kantaa.

Toinen tärkeä Euroopan unioniin liittyvä teema on mahdollinen perussopimusten muuttaminen. Perussopimukset ovat valtiosopimuksia, joten niiden muuttaminen kuuluu presidentin toimivallan piiriin. Ehdokkaiden tulisi keskustella euroalueen velkakriisistä ja siitä, olisiko perussopimuksia sen vuoksi muutettava, kuten on esitetty.

SUOMEN KEHITYSPOLITIIKKA. Ainakin edellisen hallituksen kehityspoliittinen ohjelma käsiteltiin tasavallan presidentin johtamassa UTVA:ssa. Presidenttiehdokkaiden tulisi keskustella Suomen kehityspolitiikasta ja mm. siitä, mitä mahdollisuuksia suomalaisilla yrityksillä on osallistua sen suunnitteluun ja toimeenpanoon. Kysymys on jo yli miljardin euron vuotuisesta määrärahasta.

KAUPPAPOLITIIKKA. Kauppapolitiikka kuuluu EU:n toimivaltaan, mutta tätäkin osaa Suomen ulkopolitiikasta johtaa tasavallan presidentti. Ehdokkaiden tulisi ottaa kantaa siihen, kuinka suomalaisten yritysten edut voidaan turvata EU:n kauppapolitiikassa.

YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISEN JA VIENNIN EDISTÄMINEN. Presidentti on Suomen järein myyntitykki. Hänen toteuttamiinsa vierailuihin liittyy usein yritysvaltuuskunnan mukanaolo. Tätä toimintaa on mahdollista tehostaa. Ehdokkaiden tulisi kertoa, miten.

SUHTEET VENÄJÄÄN, LÄHIALUEYHTEISTYÖ. Venäjällä on erityisasema Suomen ulkosuhteissa. Yhteistyöpotentiaali on valtava ja markkinat kasvavat nopeasti. Vladimir Putin on todennäköisesti siirtymässä takaisin presidentin virkaan, jolloin tärkeimmät Suomen ja Venäjän väliset neuvottelut käydään presidenttien tasolla. Ehdokkaiden tulisi keskustella myös lähialueyhteistyön kehittämisestä, joka tarjoaa mahdollisuuksia nimenomaan pk-yritysten toiminnan kehittämiseen.

Nämä ovat vain esimerkkejä. Muitakin Suomelle ja pk-yrityksille tärkeitä asioita liittyy presidentin päätehtävään ulkopolitiikan johtamisessa.

Seinäjoen tilaisuudessa ehdokkaiden ei sallittu juurikaan kommentoida toistensa kannanottoja. Niinpä en päässyt tarttumaan Paavo Lipposen puheenvuoroon, jossa hän kertoi vieneensä Suomen yhdessä Sauli Niinistön kanssa ainoana Pohjoismaana euroalueeseen. Tähänkin herkulliseen aihepiiriin palataan myöhemmin.

Minun ehdokkuuteni myötä on noussut esiin myös kysymys, voiko tasavallan presidentti tai edes hänen vaimonsa toimia yrittäjänä. Aikaisemmista presidenteistä ainakin Pehr Evind Svinhufvud, Kyösti Kallio ja Juho Kusti Paasikivi ovat toimineet maatalousyrittäjinä.

Olemme Vuokon kanssa maatalous- ja tilaviiniyrittäjiä, mutta lisäksi meillä on nuorisokoti ja siihen liittyvää nuorten mielenterveyskuntoutusta, majoitus- ja ravintolatoimintaa, tanssikeskus ja paanukirkko.

Tuskinpa toimintaamme liittyy sellaisia sidonnaisuuksia, jotka estäisivät meitä jatkamasta yrittäjinä sen jälkeen kun olen tullut valituksi tasavallan presidentiksi.

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Vilho Juntunen

Voihan siinä omat marjapuurot ja kansan kauravellit mennä sekaisin.
Muuten kyllä olet tämän hetkisistä esillä olevista ehdokkaista ylivoi-
maisesti paras.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Kunhan Presidentti edustaa koko kansaa, eikä esimerkiksi ajaudu painottumaan yrityspuolen peesaukseen.

Heikki Kosalainen

Voisiko toivoa kappalejakoja tekstiin? Silloin useampi lukisi sen alusta loppuun asti.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hyvä pointti. Ajattelin ihan samaa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ahtisaari on entinen presidentti, mutta katson, että kun olet kerran presidentti, olet aina presidentti - vaikka olisitkin, kuten sotilaat - evp.

Ahtisaari ei edusta Suomen kansaa kokonaan, vaan on täysin kallistunut mainostamaan markkinataloutta ja sen sotilaallista vasaraa - NATO-koalitiota, joka taas on ilman muuta USA:n ja amerikkalaisen elämäntavan Eurooppaan tuotu vastavoima slaavilaisten äidille - Venäjälle.

Toivon, että jos/kun sinusta tulee presidentti, et lähde sellaiselle linjalle.

Harri Rautiainen

"Ahtisaari on entinen presidentti, mutta katson, että kun olet kerran presidentti, olet aina presidentti - vaikka olisitkin, kuten sotilaat - evp."

Myös entiset presidentit saavat käyttää titteliä presidentti.
Istuva presidentti on Tasavallan Presidentti.

Matti Vuorio

Jalasmökki = verohuijaus !? Yrittämistä tämäkin !??

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Jalasmökki forever (Elvis forever) ...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Minun ehdokkuuteni myötä on noussut esiin myös kysymys, voiko tasavallan presidentti tai edes hänen vaimonsa toimia yrittäjänä. Aikaisemmista presidenteistä ainakin Pehr Evind Svinhufvud, Kyösti Kallio ja Juho Kusti Paasikivi ovat toimineet maatalousyrittäjinä."

Paavon kansallinen selkäranka ja EU-niskalenkki Lipposesta ja Niinistöstä on jo nyt niin pitävä ja vahva, että kaikenlaisiin tällaisiin kysymyksiin, kuten voiko tasavallan presidentti tai edes hänen vaimonsa toimia yrittäjänä, on Paavo ilmeisisti jo varautunut hyvin ennakkoon, kääntämään ne itselleen eduiksi - kuten tässäkin.

Lähestymme mielenkiintoisia presidentinvaaleja. Monet muistavat miten Keskustapuoluekin eli kukoistusvuosiaan kun sen halki kulki railo. Tarkoitan tietysti Johannes Virolaisen ja Ahti Karjalaisen taistelua puolueen presidenttiehdokkuudesta. Se innosti ulkopuolisetkin ottamaan kantaa joko Virolaisen tai Karjalaisen presidenttiehdokkuuden puolesta.

Nyt on tilanne hieman saman kaltainen, ja tämä jakava railo presidentinvaaleissa on tietysti EU-kysymys. Sen toisella puolella ovat Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö, ja toisella Paavo Väyrynen ja Timo Soini. Yhteisstrategiaa toiselle kierrokselle on pohdittava hyvissä ajoin, jotta se on valmiina, yhteistyötä tarvitaan.

Harri Rautiainen

"Aikaisemmista presidenteistä ainakin Pehr Evind Svinhufvud, Kyösti Kallio ja Juho Kusti Paasikivi ovat toimineet maatalousyrittäjinä."

Presidentti-instituution kulut olivat heidän aikanaan monta kertaluokkaa pienemmät kuin nykyään.

Näen vaaratilanteita mahdollisessa ytittäjäpresidentissä. Kun julkinen piikki on lähes rajaton, on kiusaus sekoittaa presidentin kulut ja yrityksen kulut. Eli veronmaksajat pääsevät tukemaan Keminmaan pienyrityksiä.

Jukka Johansson

Entä Lipposen konsulttiyhtiö Cosmopolis? Miten se sopii presidenttiyteen?

http://www.uusisuomi.fi/raha/66773-paavo-lipposell...

Harri Rautiainen

Väyrysen 'bisnekset' Keminmaalla alkoivat kuuluisasta jalasmökistä kasvaen vuosikymmenien ajan kansallisten ja EU-tukien avulla. Ne ovat pääomaintensiivisiä, työllistävät useita ja tarvitsevat jatkuvaa silmälläpitoa.

Yhden miehen konsulttiyrityksen idea perustuu siihen että kulut ovat pienet ja tuotot (mahdollisimman) suuret. Se perustuu täysin konsultin omaan panokseen. Kun konsulttiyrityksen päämies on estynyt (esim. presidenttinä) toimimaan yrityksessä, ei siinä myöskään synny kuluja, joita voisi työntää presidentinkanslian piikkiin.

Jukka Johansson

Mutta mutta.

"Sanomien mukaan Lipposen konsulttiyhtiö Cosmopolis Oy on laskuttanut kaasuputkiyhtiö Nord Streamilta ja sähköyhtiö Pohjolan Voimalta ”kuusinumeroisen summan” konsulttipalkkioina."

- Mikä estää jotain muuta toimimasta konsulttina tuossa firmassa. Tuohan on Oy.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Ehdottomasti presidentti voi toimia yrittäjänä. Kunhan presidenttikaudellanne muista jääviys ja sidonnaisuus yms. asiat.

Sitä ajattelin varmistaa, että pitääkö paikkansa väite Suomen valuutasta? Tämän alla olevan katsauksen mukaan markka on virallisesti Suomen valuutta.

Jos näin on, niin tätä nerokkaasti ja aikaansa edellä laadittua mahdollisuutta voitanee nyt sitten hyödyntää?

Onnea ja menestystä kampanjaanne!

tiistai 2. helmikuuta 2010
Miten Suomi luopui markasta?
SALAISEN EMU-PÖYTÄKIRJAN ASIANOSAISET

"Kysymyksessä on EU-ministeriryhmän kokouksen 20.12.1993 pöytäkirja 16/93.

KYSYMYS AHON HALLITUKSEN MINISTEREILLE

Satakunnan Kansa uutisoi salaisen EMU-pöytäkirjan vapauttamisesta 10.5.2001 ja toistamiseen 16.5. 2001. Helsingin toimituksen toimittaja Maarit Raunio haastatteli Tuomiojaa ja kysyi:
” -EU-ministeriryhmä totesi 20.12.1993 mm. että kansalliset päätökset osallistumisesta Emun kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Harhautettiinko tällä "varaumalla" eduskuntaa, kuten jotkut katsovat?”
Tuomioja vastasi:
”- Sitä pitää kysyä niiltä, jotka ovat tuolloin olleet tätä mahdollista harhautusta tekemässä, edellisen edelliseltä hallitukselta.”

LÄSNÄOLLEET

Kokoukseen osallistuneet ovat pääministeri Esko Aho ja ministerit Pertti Salolainen, Heikki Haavisto, Sirpa Pietikäinen, Ilkka Kanerva, Toimi Kankaanniemi sekä EU-ryhmän ulkopuolisena osallistujana sisäministeri Mauri Pekkarinen.

Mukana olivat myös alivaltiosihteeri Veli Sundbäck, osastopäällikkö Antti Satuli, ylijohtaja Bo Göran Eriksson, apulaisosastopäällikkö Eikka Kosonen, toimistopäällikkö Marita Eerikäinen, toimistopäällikkö Antti Kuosmanen, finanssineuvos Lasse Aarnio, lainsäädäntöneuvos Niilo Jääskinen, kaupallinen neuvos Esa Härmälä ja sihteerinä Kare Halonen.
Mukana olivat EU-virkamiesryhmän ulkopuolisina osp Laajava ja eav Huhtaniemi."

Koko katsaus osoitteessa:
http://jormajaakkolablogi.blogspot.com/2010/02/mit...
- mikä parasta, että valtaosa ko. henkilöistä on vielä erinomaisessa tikissä...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kappalejaon puutteen takia en pysty lukemaan, mitä Paavolla on sanottavaa, mutta....

Otsikkoon viitaten: Paavo, sinä olet nero.

"Voiko presidentti toimia yrittäjänä," on huippu-oivallus.

Ulkoistetaan presidentinvirka alihankintayhtiölle niin, että emoyhtiönä toimisi eduskuntaan perustettava presidentti-niminen valtionyhtiö.

Sitten vaan kilpailutus pystyyn,- ja halvin tarjous voittaisi.

Uskon, että Väyrysen Paavo pärjäisi siinäkin,- vaan rikkaiden edustaja Niinistön Sauli (kok) tipahtaisi heti pois.
Pelkästään Jennin kulut muodostuisivat sellaisiksi, että ei kannattaisi tehdä edes tarjousta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

On hieno asia, että presidentti toimii yrittäjänä. Mutta että hän "EU-kriittisenä" - ottaa vastaan EU:n tukia, on ehkä ristiriitainen kysymys. Maanviljelijä Väyrynenkin on tietääkseni tukia vastaanottanut.
Kysynkin, näetkö ristiriitaa siinä, että vastustat unionia - sitä vartenhan muistaakseni aikanaan sanoit meneväsi europarlamenttiin, mutta koko ajan ovat EU-tuet kelvanneet.
Vielä pyydän kysyä, miten pitkällä ovat neuvottelut suomalaisten investoinsuojan mahdollisuudesta Venäjän puolella lähialueilla. Miten näitä asioita presidenttinä edistäisit?

Jukka Johansson

Björn Wahlroos (vaikka ei olekaan presidenttiehdokkaana, niin silti) vastustaa maataloustukia ja omien sanojensa mukaan hän ottaa niitä vastaan koska se on mahdollista.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Totta kai Wahlroos köyhänä miehenä ottaa kaiken mitä saa. Mutta presidenttinä ja presidenttiehdokkaanakin asia on toinen, moraalinen kysymys. Siksi minä kysyn tätä presidenttiehdokas Väyryseltä.

Harri Rautiainen

Petri Salo: "Ehdottomasti presidentti voi toimia yrittäjänä."
Ja pitääkin. Jos on kansanedustajana, ministerinä sekä EU-parlamentin jäsenenä tottunut rahoittamaan omaa yritystään julkisin rahoin, niin miksi lopettaa presidenttinä? Varsinkin, jos on mahdollisuus päästä kiinni isompaan pottiin.

Jouko Piho

Väyrysen teksti lähetetään Uuteen Suomeen siinä asussa, että kappalejako näkyy hyvin.

Tästä on ollut ongelmia ennnenkin. Kyseessä on jokin tekninen asia, jota ei ole saatu selvitetyksi.

Sittemmin on sovittu US:n kanssa, että US:n toimitus hoitaa tekstin kappalejaon kuntoon manuaalisesti.

Asia on mennytkin parin kuukauden ajan hyvin.

Nyt on taas tuo sama virhe, mutta tällä kertaa sitä ei ole kukaan korjannut. Johtuisikohan viikonlopusta?

Yritin soittaa päätoimittaja Huuskolle, mutta en saanut vastausta. Soitin tuottaja Koposelle, joka sanoi, että hän ei voi tehdä mitään. Lähetin sitten sähköpostia tekniikasta vastaavalla Joonas Kimingille, jolle ei voi soittaa, että Väyrysen teksti muokattaisiin lukukelpoisemmaksi kuten ennnenkin. Vielä ei ole tapahtunut mitään.

Harri Rautiainen

"Sittemmin on sovittu US:n kanssa, että US:n toimitus hoitaa tekstin kappalejaon kuntoon manuaalisesti."

Minäkin haluaisin suoltaa pelkkää tajunnanvirtaa. Voisiko Uusi Suomi editoida sen luettavaan kuntoon?

Jouko Piho

Harri Rautiainen

Kun teksti tulee Uuteen Suomeen, se on hyvin luettavassa muodossa (näkyy esim. Väyrysen omassa blogissa) ja kappalejaot ovat paikallaan. Kyse ei siis ole tajunnanvirrasta, joka vasta Uudessa Suomessa editoitaisiin.

Kyse on teknisestä yhteensopimattomuudesta, jonka takia tarvitaan ihmisiä toimituksessa hoitamaan asia kuntoon.

Harri Rautiainen

Jouko Piho: "Kyse on teknisestä yhteensopimattomuudesta, jonka takia tarvitaan ihmisiä toimituksessa hoitamaan asia kuntoon."

Jouko, me, jotka emme saa EU-tukia, joudumme käyttämään Esikatselupiirrettä ja tarkastamaan tekstimme luettavuuden ennen sen julkaisemista.

Jouko Piho

Sain juuri äsken yhteyden erääseen US:n toimittajaan, kerroin hänelle ongelman ja hän lupasi hoitaa asian kuntoon heti kun pääsee kotiinsa.

Joten kohta puoliin Väyrysen tekstin pitäisi olla luettavassa asussa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kirjoitusasu on nyt korjattu, kuten huomaatte. Pahoittelemme häiriötä. Ongelma johtuu siitä, että joskus tekstin lähettäjän ja Puheenvuoron systeemit eivät keskustele samaa kieltä keskenään.

Kiitos Joukolle ilmoituksesta! Jos tällaisia tekstejä näkyy tässä blogissa tai muualla, niistä saa ja kannattaa ilmoittaa meille toimitus@uusisuomi.fi.

Hyvää viikonloppua!

Harri Rautiainen

Miksei Väyrynen itse huolehdi tekstistään, niin kuin me muutkin?

Jouko Piho

Kiitos nopeasta korjauksesta!

Jouko Piho

Harri Rautiainen kysyi: "Miksei Väyrynen itse huolehdi tekstistään, niin kuin me muutkin?"

Väyrynen kirjoittaa tekstin ja Petri Neittaanmäki toimittaa sen Uuteen Suomeen.

Väyrynen ei itse osallistu keskusteluun Uudessa Suomessa eikä hän näin ollen edes tiedä, näkyvätkö hänen kirjoituksensa hyvin vai huonosti. On hyvä, että Väyrysen blogissa voi kuitenkin kommentoida päin vastoin kuin Soinin blogissa.

Seppo Hildén

Pate, ei mitään hätää, annoin sulle aikoinaan kaksi ekaa Armas Herra-kirjaa, ja totesin, että oot tulevassa kolmannessa, Lappia kiertävässä kirjassa mukana. Sain eilen kirja-arvostelun kolmosesta, jossa sitä pidettiin jopa parempana kun kahta aikaisempaa.

Kyllä kansa tietää.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Olen Väyrysen ja useimpien komentoijien kanssa täysin eri mieltä. Tasavallan presidentille maksetaan huomattava palkkio (ynnä monet ilmaisedut) siitä, että hän periaatteessa aina on valtion palveluksessa. Tasavallan presidentti ei millään voi toimia yrittäjänä samanaikaisesti. Omistaa yrityksen hän toki voi, mutta ei missään nimessä toimia yrittäjänä.
Jos presidentiksi ehdolla oleva ei valituksi tultuaan ole valmis luopumaan yrittäjyydestään, ei hänen olisi koskaan pitänyt ehdolle asettua.

Harri Rautiainen

"Jos presidentiksi ehdolla oleva ei valituksi tultuaan ole valmis luopumaan yrittäjyydestään, ei hänen olisi koskaan pitänyt ehdolle asettua."

Väyrynen ei yleensä luovu mistään saavutetusta vaan kahmii aina vaan lisää.

Jouko Piho

Väyrynen luopui Keskustan puheenjohtajuudesta v. 1990.

Harri Rautiainen

Jouko Piho: "Väyrynen luopui Keskustan puheenjohtajuudesta v. 1990."

Mutta on sittemmin useaan otteeseen ilmoittanut katuneensa sitä tekoa.
Ilmeisesti, koska se oli vastoin hänen periaatteitaan.

Jouko Piho

Joo, on katunut. Ilmeisesti sitä, että hän luopui sittenkin liian aikaisin Keskustan puheenjohtajuudesta. Keskustahan meni sitten Esko Ahon johdolla EU-linjalle, jota Väyrynen vastusti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset