Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Huonomminkin olisi voinut käydä

Menestyin presidentinvaaleissa hyvin, mutta en tullut valituksi. Huonomminkin olisi voinut käydä.
 
Jos kannatukseni olisi jäänyt vaatimattomaksi, poliittinen urani olisi jälleen kerran julistettu päättyneeksi. Omakin uskoni tulevaisuuteen olisi saattanut horjahtaa.
 
Valituksi tulemisessa olisi ollut sekä hyviä että huonoja puolia.
 
Myönteistä olisi ollut se, että olisin saanut johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Sisä- ja Eurooppa-politiikkaan olisin voinut vaikuttaa vain mielipiteilläni, jos niilläkään. Virkaan olisi kuulunut paljon protokollaa ja raskaita muodollisuuksia.
 
Pahinta olisi ollut se, että olisin joutunut eroamaan puolueestani ja jättämään sen oman onnensa nojaan.
 
                                                    x  x  x
 
Kun presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulokset olivat selvillä, minulta kysyttiin, mitä aion tehdä. Vastasin, että olen nyt yrittäjä. Politiikkaa koskeviin suunnitelmiini lupasin palata myöhemmin.
 
Olen saanut paljon mielenkiintoisia ehdotuksia ja pyyntöjä.
 
Puolueen johto on toivonut, että auttaisin hankkimaan ehdokkaita kuntavaaleihin. Maakunnistakin on jo tullut pyyntöjä, että osallistuisin kuntavaalityön käynnistämiseen.
 
Näihin toivomuksiin voin suostua.
 
Olen valmis lähtemään taas kunta- ja maakuntakierrokselle. Haluan kiittää henkilökohtaisesti presidentinvaaleissa saamastani tuesta. Samalla rohkaisen ihmisiä liittymään puolueeseen ja asettumaan ehdokkaaksi syksyn kuntavaaleissa.
 
                                                    x   x   x
 
Monet ovat pyytäneet, että olisin käytettävissä, kun puolueelle valitaan puheenjohtaja ensi kesän puoluekokouksessa ja sitä edeltävässä jäsenvaalissa.
 
On myönnettävä, että tämä on kiehtova ajatus.
 
Presidentinvaalikampanja osoitti, että meillä on hyvät mahdollisuudet yhdistää puoluettamme ja laajentaa kannatustamme. Kysymys on sekä ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikan linjasta että elämän ja politiikan arvoista.
 
Saimme vaaleissa vahvaa tukea sekä työllemme Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden varjelemiseksi että kestävää kehitystä edistävälle ihmiskuntapolitiikallemme.
 
Henkisiä, hengellisiä ja yhteisöllisiä arvoja ja oikeudenmukaisuutta - ”köyhän asiaa” - korostava alkiolainen ihmisyysaate tempasi mukaansa eri tavoin ajattelevat keskustalaiset. Nämä arvot innostivat mukaan runsaasti uutta väkeä, etenkin nuoria ja myös muiden puolueiden kannattajia.
 
                                                    x  x  x
 
Alkiolaisuus on aatteena laajempi kuin nyky-Keskustan kannatuspohja. Meillä on mahdollisuudet luoda uusi laaja ”koko kansan Keskusta”, joka kokoaa yhteen samoin ajattelevia ihmisiä yli alueellisten, ammatillisten ja muiden rajojen. Näin voimme luoda vahvan vastavoiman keskittymistä ja eriarvoisuutta edistävälle sinipunan ja cityvihreiden politiikalle.
 
Alkiolaisuus ei ole konservatiivisuutta, kuten julkisuudessa jatkuvasti väitetään, vaan se on ihmisyyttä ja sen kehitystarvetta palveleva vihreä, edistyksellinen ja jopa radikaali kansanliike. Alkiolaiset arvot tarjoavat kestävän perustan koko ihmiskunnan tulevaisuudelle.     
 
Olen vakuuttunut siitä, että meidän on mahdollista nostaa Keskusta jälleen Suomen suurimmaksi puolueeksi, kuten teimme vuoden 1988 voitollisten presidentinvaalien jälkeen. Nytkin voimme voittaa ensin syksyn kuntavaalit ja kohota seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja hallituspolitiikan johtoon.
 
                                                    x  x  x
 
Monin tavoin kiehtova on siis tämä ajatus asettautumisesta ehdolle puolueen puheenjohtajuudesta käytävään esivaaliin.
 
Puolueelle jäsenvaali tekisi hyvää. Sitä toivottiin jo presidenttiehdokkaasta. Tarjolla oli kuitenkin vain yksi ehdokas. Aikataulu olisi lisäksi ollut liian tiukka: ilman jäsenvaaliakin kampanja jäi lyhyeksi.
 
Nyt meillä on hyvää aikaa jäsenvaalin toteuttamiseen. Uskon, että se aktivoi puolueväkeä ja tuo meille runsaasti uusia jäseniä.
 
Minua kampanja saattaisi jälleen nuorentaa ja virkistää, kuten kävi presidentinvaaleissa.
 
Olen siis käytettävissä, jos saan ehdokkuudelleni puolueen sääntöjen edellyttämän tuen.
 
Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Onnittelut vaalituloksesta!

Olet oikeassa. että alkiolaisuus on laajempi poliittinen suuntaus kuin mitä on pelkkä keskustapuolue. Sen pohjalta on hyvä kehittää yhteistyötä asiakysymyksissä.

Heikki Aalto

Tätä on odotettu. Keskusta, joka taistelee omilla aseillaan, ei demareiden ja kokoomuksen aseilla.

Ville Karppinen

Jos saat käännettyä puolueenne nykyisen linjan EU:n suhteen, niin lupaan että voin harkita jopa äänestäväni keskustaa. Tällä hetkellä ajatus on vielä aivan mahdoton, joten sinulla lienee paljon työtä edessä, jotta saisit käännettyä kurssia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Santeri Alkion romaani Puukkojunkkarit äänikirjana (puhesyntetisaattorilla)

http://radio.pp.fi/gutenberg/puukkojunkkarit/

Romaani Uusi aika

http://radio.pp.fi/gutenberg/uusiaika/

Romaani Murtavia voimia

http://radio.pp.fi/gutenberg/murtaviavoimia/

Matias Gerlich

Nyt on vain niin, että en usko kansallisvaltioiden toimintaperiaatteisiin menneiden vuosikymmenten tapaan. Euroopan integraatio on reaaliteetti ja se edellyttää myös taloudellista ja sotilaallista yhdentymistä. USA vetäytyy Euroopasta jo pakonkin sanelemana.

Hyvin monet asiat puhuvat sitä linjaa vastaan jota Väyrynen edustaa. Hän voi toki nostaa Keskustan kannatusta mutta samalla ajaa puolueensa siihen paitsioon jonne Väinö Leskisen SDP joutui 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alkuvuosina.

Se on Paavo niin, että sinun on tunnustettava tosiasiat. Euroopan integraatio tulee entisestään syvenemään jos kohta laajenemisen rajat on tulossa vastaan.

Jouko Piho

Euroopan yhdentyminen on tämän hetken kehityslinja. Mutta jos on liiallista liittovaltiokehitystä vastaan, niin voi aivan hyvin puhua myös Euroopan liian pitkälle menevää integraatiota vastaan. Kansallisvaltio on edelleen realiteetti ja hyvä vaihtoehto. Minulle paras vaihtoehto.

Jari Jakonen

Euroopan integraatio on vastenmielistä kaikenkeskittävää korporaatiokapitalismia. Ehdotonta antaumista rahamaailman kihojen federalististen tosiasioiden ja realiteettien edessä.

Jouko Piho

Toivon, että Paavo Väyrynen asettuu ehdolle puheenjohtajavaalissa ensi kesän Keskustan puoluekokouksessa.

Puheenjohtajana Väyrynen voi johtaa Keskustan vaalivoittoon ja suurimman puolueen asemaan v. 2015 eduskuntavaaleissa.

Sen jälkeen Väyrysestä tulee pääministeri, joka on paljon tärkeämpi tehtävä kuin konsanaan presidenttinä olo.

Tulee Väyrysestä vielä presidenttikin - v. 2018.

Timo L

Alkaa olla jo samaa uhoa kuin persuilla ja miten kävi.

Jukka Korhonen

"Jos kannatukseni olisi jäänyt vaatimattomaksi... Omakin uskoni tulevaisuuteen olisi saattanut horjahtaa."

Tuskinpa nyt sentään.

"Pahinta olisi ollut se, että olisin joutunut eroamaan puolueestani ja jättämään sen oman onnensa nojaan."

Ohoh!

"Monin tavoin kiehtova on siis tämä ajatus asettautumisesta ehdolle puolueen puheenjohtajuudesta käytävään esivaaliin."

Anna mennä vaan!

Reijo Tossavainen

Tämä oli odotettavisssa... nyt alkoi kuhina käymään keskustan kentällä. Seuraan mielenkiinnolla.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Herkullista aatteellista keskustelua tiedossa koko vuoden pitimiksi. Ja Väyrysen johdolla suurvoittoon heti kunnallisvaaleissa syksyllä 2012.

Alexius Manfelt

Esko, on se vaan aika äijä tuo Paavo, vetää nuoretkin mukaansa, vaikka kuuluu jo itse meidän eläkeläisten joukkoon.

Ei sitä voi kuin ihailla, vastustajanakin!

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Varmempi tapa päästä puheenjohtajaksi on perustaa kokonaan uusi keskustapuolue. Entinen on niin leimaantunut ja ryvettynyt, nytkin parastaaikaa oikeudenkäynnit on meneillään useita keskustalaisia vaikuttajia vastaan.
Olisi siinä sekin hyvä puoli, että saisin kuitata, kiitollisuuden velkani yhdelle keskustalaiselle kunnallisneuvokselle siitä, että hän aikoinaan allekirjoitti perussuomalaisten kannatuskortin, kun puoluettamme haettiin puoluerekisteriin 1995.

Sakari Behm

Mutta entä tuo kuuluisa salainen kuntauudistus? Pitääkö paikkansa mitä Iltasanomat väittää seuraavaa.

"Suomen Kuvalehti on esittänyt verkkosivuillaan kovan väitteen kuntavaaleihin liittyen.

Lehden tietojen mukaan hallituksen kuntauudistuksen valmistelussa on suunniteltu kuntavaalien lykkäämistä poikkeuslailla.

Lehden tietojen mukaan valtionhallinnossa otettiin viime syksynä keskusteluun lokakuun 2012 kuntavaalien siirtäminen poikkeuslailla mahdollisesti syksyyn 2014. Tästä ei ole julkisuuteen hiiskuttu sanaakaan.

Jos hallituksen kaavailema kuntauudistus toteutuisi vuoden 2015 alusta, uusien suurkuntien valtuustot olisi valittu niissä vaaleissa ja ne olisivat voineet aloittaa työskentelynsä välittömästi.

Lehti huomauttaa, että samalla hallitus olisi välttänyt kiusalliset kuntavaalit kesken kuntauudistuksen.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on huolestunut väitteistä.

- Jos Suomen Kuvalehden tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on äärimmäisen vakava asia. Odotan pääministeriltä välitöntä selvitystä, Kiviniemi vaatii tiedotteessaan.

Kansalaisia kuohutta uusi kuntakartta julkistetaan huomenna keskiviikkona 8. helmikuuta.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan virkamiehet ottavat keskiviikkona julkistettavassa selvityksessä kantaa myös pakkokeinoihin.

Selvitysraportissa todetaan, että kuntaliitoksia ei saada kaikilla alueilla toteutettua vapaaehtoisesti, joten pakkoliitoksiakin mahdollisesti tarvitaanko."

Onko edellä oleva teksti osoitus siitä, kuinka kansaa pidetään pilkkanaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos tuota yrittävät niin siitä tulee "heille" karmea lasku.

Henry

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Oppositiopuolueen puheenjohtajana ei voi olla henkilö, joka ei ole eduskunnassa. Tämä nähtiin jo aikoinaan demarien harharetkellä a la Ulf Sundqvist.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Tein taannoin Sinusta runon. Mitäs pidät?
http://helanes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27017-paav...

Haikuissani on monen monta muutakin kommenttia arvon tohtorista. Ne löytää kun panee etsintään Paavo (tulee kyllä myös Lippos-haikuja).

http://helanes.blogit.kauppalehti.fi

PS Arvostan muutostasi itseironiseksi, melkein humoristiksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onnittelut vaalituloksen johdosta. Mielenkiintoista seurata, että joko keskustalainen kenttäväki uskoo että puoluetta on vaikea johtaa menestyksekkäästi korkokengät stadin mukulakivillä kopisten.

Käyttäjän laaksonenteemu kuva
Teemu Laaksonen

Paavo on tiennäyttäjä. Voisivat eräät muutkin poliitikot avata usaribloginsa kommenteille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mikäs se sinun etunimesi on?" kysyi Paavo Väyrynen minulta syystalvella. Eihän se mikään salaisuus ollut, silloinkaan, ja niinpä kysyjä pääsi kirjoittamaan juuri ostamani kirjan kansilehteen: "Tuomolle - Paavo". Huonomminkin olisi voinut käydä!

Väyrynen kävi todellakin keräämässä presidentinvaalin kannatuksensa ääni kerrallaan. Jalkoihin jäivät vanhanjähmeä Paavo Lipponen ja jossain määrin epätietoisena kampanjoinut Timo Soini. Kaupunkivihreälle facebook-kasvo Pekka Haavistolle Väyrynen ei voinut mitään, koska läppärillä klikattu profiilipäivitys on vaalitemppuna paljon tehokkaampi kuin kiertely Opelilla maakunnissa. Haavisto oli sittenkin paremmin ajan hermolla, vaikka hänen puolueensa oli keväällä lyöty maan rakoon vielä Keskustaakin tiukemmin.

Sauli Niinistö lienee pyyhkinyt helpottuneena hikeä, kun Väyrynen putosi pois finaalista. Lipponen sen sai ensimmäisenä sanotuksi: toisesta kierroksesta tulee läpihuutojuttu. Jos viimeiset kaksi viikkoa olisikin taisteltu Niinistön ja Väyrysen välillä, maistuisi veri suussa varmasti vieläkin. Bonuksena olisimme päässeet suurempaan äänestysvilkkauteen, joka demokratiassa on oikeastaan arvo sinänsä.

Ei ole korkin vika, että se nousee pintaan yhä uudelleen. Eikä kissan, että se putoaa jaloilleen. Eikä Paavo Väyrynen mahda mitään sille, että hänessä nämä ominaisuudet yhdistyvät!

Seppo Hildén

No Pate, ei muuta kun uutta matoa koukkuun!

"Jos kannatukseni olisi jäänyt vaatimattomaksi, poliittinen urani olisi jälleen kerran julistettu päättyneeksi. Omakin uskoni tulevaisuuteen olisi saattanut horjahtaa."

No tulihan sieltä vitsikin joukkoon, Paten usko horjahtaisi, heh, tota ei kukaan usko.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Joo ei saa lannistua. Pyrkyä olla pitää. Olimme molemmat 2011 ehdolla eduskuntaan, mutta meitä ei valittu. Minä sain puolitoistatuhatta ääntä, sinun äänimäärää en muista. No, sinä sait hyvää nostetta käydyistä presidentinvaaleista. Onnittelut siitä. Pidin muuten itseäni,61, vähän jo vanhana pyrkimään eduskuntaan, mutta eihän se niin ole ollenkaan, eihän? Minun on vaan haettava uutta vauhtia syksyn kuntavaaleista, pyrkimällä uuden Oulun valtuustoon. Minusta alkaa tuntumaan, että minäkin vaan nuorrun ja nuorrun, mitä lähemmäs kuntavaaleja tullaan. Onnea ja menestystä sinulle puheenjohtajakilvassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eihän se mikään vanha ole, älä nyt höpöjä puhu. Olet minun iässäni ja mä oon helkkarin nuori 61-vuotias! Melkein 35-vuotiaana itseäni pidän.

Henry

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Voi jestas, että mie ihhailen sinua ja olen ylpeä, tuommosia sielujaki siis on, niinko sie vaikutat olevan ja olet.

Siis vaikket olekkaan sanonu vastustavasti ydinvoimaa, son iso asia ja puute, mutta silti onnea matkhaan!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuolla murteella ei kerta kaikkiaan voi olla muuta kuin Väyrysen kannattaja!

Kalle Lehtonen

Jos jotain voi sanoa Paavon ja Marin eroista, niin selkein on kyllä suhtautuminen vastoinkäymisiin ja tappioihin. Mari mököttää, Paavo painaa päälle kahta kauheammin!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No nuortumiseen ja virkistymiseen kannattaa aina käyttää elämäänsä!

kati sinenmaa

Kuules ny. Jos olisit päässyt loppusuoralla, Suomi olisi nyt kahtia jaettu maa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niinpä. Tyhmemmät olisi saanneet tuta!

Mirjami Parant

Onnitteluni vaalivoitostasi! Voittohan se joka tapauksessa oli, vaikka presidenttiä ei Sinusta tällä kertaa tullutkaan. On hyvä, että olet käytettävissä puolueesi puheenjohtajaa valitessa.

Sinua äänestin ensimmäisellä kierroksella, vaikka en olekaan puolueenne jäsen. Tosin en ole minkään muukaan puolueen jäsen. Toistaiseksi.

Nuoruuden ihannointi ei ole enää valttia! Nyt nosteessa ovat hyvän, älyllisen iän saavuttaneet kansalaiset, jotka kykenevät olemaan ankkureina ja tukijoina vellovassa informaatio -tulvassa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lueskelin tänään Suomenmaasta, miten Väyrynen oli toisellakin kierroksella saanut ääniä, etenkin Lapissa ja Pohjanmaalla.

Tuppaan yleensä suhtautumaan politiikkaan kyynisesti, mutta nyt oli pakko pysähtyä ja miettiä. Millainen on poliitikko, joka saa syrjäseutujen ihmiset lähtemään kotoaan ulos silloinkin, kun elohopea jäätyy umpipakkasessa, ja taivaltamaan lumen verhoamien korpien halki ja tunturien ylitse vaalipaikalle piirtämään hänen numeronsa tai nimensä vaalikuponkiin... vaikkei hän ole enää edes ehdolla? Haaviston ympärille kasattu "ilmiöksi" kutsuttu kupla ei ikinä pystynyt mihinkään edes etäisesti vastaavaan.

Pakko se on tunnustaa; siinä, missä Lipponen oli viimeisiä suuria valtiomiehiä, on Väyrynen viimeisiä suuria kansanjohtajia. Samalla hän oli näiden presidentinvaalien moraalinen voittaja. Meno oli alusta loppuun kuin Rocky ykkösessä. Kakkoskierros olisi kyllä jakanut äänestäjiä, mutta toisaalta, nyt nähtiin kakkoskierros joka ei edes kiinnostanut äänestäjiä.

Puolueen etua ehkä kannattaa ajatella monitahoisesti, mutta jos vetoa vielä puheenjohtajakilpaan löytyy, niin mikäs siinä sitten. Vaikka jäisit kakkoseksikin, niin olisihan kisaaminen Kiviniemen kanssa kaiketikin tulkittavissa hänelle annetuksi kunnianosoitukseksi.

Pentti Järvi

Kaunis kommentti! On muuten hassua, että ihmiset kirjoittavat tänne ikäänkuin henkilökohtaisia kirjeitä Väyryselle, vaikka tietävät, ettei vastausta kirjeisiin tule.

Mirjami Parant

Pentti Järvi, jos puhut vastauksestani Paavolle (Puavolle, joka on myös savolaisen veljeni nimi), ei siinä mielestäni ole mitään hassua. Areenahan on vapaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Nojoo, eipä näihin vastailla, mutta ehkäpä nämä joku lukee.

Olisin kyllä taipuvaisempi kallistumaan alla esitettyyn kommenttiin, että tällä haavaa Väyrysen olisi parempi vain tyytyä siihen, että on saanut jo lyötyä omat jätkät pesiltä kotiin. Se oli mieheltä helvetin komea temppu jo sellaisenaan. Ei sitä kunnaria tarvitse enää ehdoin tahdoin yrittää.

Toisaalta, vaikka tämä nyt ehkä Keskustan sisällä sotkeekin pakkaa, niin veikkaan että Kiviniemi kyllä kestää sen. Melko varmasti tämä Väyrysen jokerimainen comeback pistää myös jälleen kerran muurahaisia sinne Timo Soinin päähän, mikä on hyvä asia.

Pirustako sen tietää; vaikka Keskustassa onkin esiinnytty yllättyneinä, niin tämä voi olla hyvinkin suunniteltu juttu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Arvelet Jalonen, että se ämpyily Väyrysen presidenttiehdokkuuden kanssakin oli vain yhdessä suunniteltua taktiikkaa:-)

Kai Väyrysen on lähdettävä puheenjohtajakisaan, jos siltä tuntuu. Miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä. Ja kuten totesit, Kiviniemi tuskin siitä vetää hernettä nenään. Demokratiaahan se on, että vaihtoehtoja on monia. Kaikesta huolimatta toivoisin, että Keskusta menestyy politiikallaan eikä puheenjohtajallaan. Puheenjohtaja on mieluummin puolueensa näköinen kuin puolue puheenjohtajansa. Tästä aiheestahan kirjoititkin jo oman bloginsa.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Jussi Jalonen:
"
Kakkoskierros olisi kyllä jakanut äänestäjiä, mutta toisaalta, nyt nähtiin kakkoskierros joka ei edes kiinnostanut äänestäjiä.
"
Kakkoskierros kuitenkin kiinnosti sen verran äänestäjiä, että kävivät antamassa Sauli Niinistölle kaikkien aikojen suurimman yhdelle henkilölle annetun äänipotin. Vaalien laimeudessa kyse siis todellakin oli median luomasta kakkoseksi jääneen kuplasta.

Alexius Manfelt

Janne se vaan jaksaa höpöttää. Ei se nyt niin kovin eronnut esim, Ahtisaaren 1994 toisella kierroksella saamasta äänimäärästä. Ahtisaari sai näet 1,72 miljoonaa ääntä ja vuonna 2006 Sauli sai itsekin 1,51 miljoonaa ääntä. Nyt tuli noin 1,8 miljoonaa, eli ei siinä kovasti paljon muutosta ollut. Pitäisi suhteuttaa todellisuus haaveisiinsä, hyvä herra Suuronen.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Ensin Alexius toteaa minun höpöttävän ja sitten itse numeroarvoilla vahvistaa tekstini. Jotta että kukahan tässä höpöttää.

Presidentinvaalien matala äänestysaktiivisuus ei siis johtunut Sauli Niinistön ylivoimaisuudesta tai pakkasesta, saihan Niinistö ennätysmäärän ääniä, vaan kakkoseksi tulleen matalasta kannatuksesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Yli satakahdeksankymmentätuhatta ykköskierroksella äänensä antanutta jäi toisella kotiin, tai raapusti kuponkiin jotain aivan muuta kuin Niinistön taikka Haaviston numerot.

Aktiivisuus romahti nimenomaan toisella kierroksella. Milloinkaan ei ole unohdetun kansan lukumäärä noussut presidentinvaaleissa vastaaviin lukemiin. Kumpikaan jatkoon päässyt pahvikuva ei jaksanut näitä ihmisiä pahemmin kiinnostaa, niin että revi siitä aktiivisuutta siellä Espoossa.

Melkoinen osa niistä, jotka jompaakumpaa ehdokasta lopulta äänestivät, myös teki käytännössä vain kansalaisvelvollisuuden nimissä pakollisen valinnan kahden ehdokkaan välillä, joista toinen edusti epäuskottavuutta, toinen puolestaan typeryyttä.

Matti Keski-Luoma

Väyrynen Kirjoitti "Alkiolaisuus on aatteena laajempi kuin nyky-Keskustan kannatuspohja."

A. Stubb sanoi vaalien tulosillan lähetyksessä, että poliittinen jako vasemmistoon ja oikeistoon on vanhentunut, ja nykyään pitää puhua jaosta globaalit ja lokaalit.
Mietin vai voidaanko Keskustaa sijoittaa kumpaankaan. Keskustalaiset ajattelevat globaalisti ja toimivat lokaalisti (ja myös globaalisti) esim. vastustaessaan vallan, vaurauden ja sitä mukaa myös väestön keskittymistä.
Eli alkiolaisuus aatteena on laaja ja globaali. Olen kyllä kritisoinut Keskustaa, kun se ei tarpeeksi globaalisti toteuta Alkion testamenttia "muista köyhän asiaa".

J. Gagarin

Jos KEPU haluaa hyödyntää presidentinvaalien tulosta, niin se valitsee sinut puheeenjohtajaksi.

Hienoa, että muuttuvassa nykymaailmassa on jotain jatkuvuutta. Kuin kuningasinstituutio - Väyrynen ei petä, tulee aina takaisin.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Paavo on kimmoisa kumipallo ja siinä se ongelma on. Pallo on luotu heitettäväksi, se on sen olemus.

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Tai lyötäväksi! Vertaa pesä-, tennispallo. Ellei peräti potkittavaksi, kuin jalkapallo!

Olli Kankaanpää

Kuten aikoinaan totesin, Vieteri Väyrynen nousee aina laatikosta.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Jaa.

Tämä oli odotettavissa. Puukko nykyisen puoluejohdon selkään heti, kun kannustusta presidentin vaaliin tuli laihanlaisesti.

Puolueen puheenjohtaja eduskunnan ulkopuolelta ja samalla taantumuksellisesti 80-luvulta sen aikaisin ajatuksin ei kuulosta lupaavalta.

Ei kai Keskustallakaan ole asiat niin huonosti, että uskottavaa puoluejohtoa ei löytyisi 2010 -luvulla.

Olisit seuraavan eduskuntavaalikampanjan aikana jo 67-vuotias vanhus. Varmaan sinällään virkeä ja jopa hyvavointinen mutta miten jaksaisit seuraavat neljä vuotta päivänpolitiikkaa ministerinä, pääministerinä tai oppositiojohtajana. Iso askel on jo PerSujen sivuuttaminen suurimman oppositiopuolueen asemasta saati sitten nousu hallitukseen, kenen kanssa? Ei tunnu uskottavalta ettäö sen enempään 2010-luvun lopun SDP tai Kokoomus ryhtyisi tekemään kanssasi politiikkaa, jonka ideologinen ydin alkaa markan palauttamisesta ja paluusta 80-luvulle.

Ei ei. 40-luvulla syntyneiden aika on auttamatta ohi eikä Suomessa(kaan) ole paluuta historiaan.

Onneksi.

Jouko Piho

Hannu Halme

Olipa ikäsyrjivä kirjoitus.

1940-luvulla syntyneiden aika ei ole auttamatta ohi. Suurilla ikäluokilla on vielä paljon annettavaa.

Historiaan voidaan palata välillä siten, että palataan vanhoihin hyviin arvoihin, joista on luovuttu samalla kun eletään tässä ajassa.

Jouko Piho
Olen syntynyt 28.11.1946 eli olen paria kuukautta nuorempi kuin Paavo Väyrynen.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Ei kyse ole ikäsyrjinnästä vaan ikärealismista.

Paavo V saavutti viime eduskuntavaaleissa - joihin hän lähti palkeet auki ilmoituksensa mukaan keräämään Stubbia suurempaa äänisaalista kilpaillakseen ulkoministerin paikasta porvarihallituksessa - suurenmoisen n. 3000 äänen äänisaaliin jääden rutkasti valituksitulleiden saalista. Stubb taisi kerätä vajaat ja Soini yli 80 000 ääntä.

Tässä ovat lähtökohdat seuraaviin eduskuntavaaleihin. Väyrysen lähtökohta on traumaattinen.

Ei ole realismia tavoitella 2010 -luvun puoluejohtajan paikkaa 67-vuotiaana - markan palauttamisesta höpöttävänä vanhuksena.

Paavo voi villitä tupailloissa Lapissa ja itärajalla mutta ei ei siellä missä vaalit voitetaan: Kamppikeskuksen torilla, Hesan metrossa ja Itäkeskuksessa tai Tampereen rautatieasemalla.

Paavon puolesta ei nuoriso järjestä jäähallissa konserttia eikä laula rautatieasemalla tai metrossa - saadakseen vaatia markan takaisin tai päästäkseen lukemaan Dostoa.

Paavo palauttaisi Suomen 30 vuotta taaksepäin aikaan, jota nykysukupolvi ei tunnista eikä halua tunnistaa. Se oli aikaa jolloin Paavo muhi kotiryssänsä kanssa, teki lehmänkauppoja ja sai Koivistolta nenilleen.

Jälleen kerran onneksi. Neukkula ei tule takaisin eikä Paavosta tule suurmiestä Suomen poliittiseen historiaan.

Väyrysellä on trauma, josta hän ei pääse yli eikä ympäri. Se on Väyrynen, jolla on kannatusta(kin) mutta ennenkaikkea vastustusta, joka näillä ilmoituksilla vain kasvaa.

Ei-ainakaan Väyrystä!

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Tuplasit kuitenkin nuo Stubin ja Soinin saamat äänimäärät. Taisivat olla hiukan yli 40000 ääntä kummallakin.Soini oli maan äänikuningas!

kati sinenmaa

Hannu, kommenttisi "40-luvulla syntyneiden aika on auttamatta ohi eikä Suomessa(kaan) ole paluuta historiaan." johtuu tasan tarkkaan vain siitä, että sinä et tiedä juuri mitään elämästä. Annas kun kerron: Umpisokea Johan Venninen porasi, räjäytteli ja rakensi 9-kymppisenä. Yksikään näkevä ei yksin ole pystynyt samaan, mihin Venninen pystyi. Ja voi että hänen ajatuksen juoksuaan; Kävin hänen luonaan syksyllä 2007.

Ihminen hankkii omaa kuolemaansa, jos hän kuvittelee vanhuuden olevan surkeeta... Oikeesti, politiikkaan ei pitäisi päästää ketään alle 60 vuotiasta. Nuorilla ei ole kokemusta elämästä, eikä kaukonäköisyyttä.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Kukaan ei kiistä yksittäisiä suuria tekoja ja nuiiden merkitystä.

40-luvulla syntyneiden aika politiikassa on kuitenkin todella auttamattomasti ohi sillä valtaosa äänestäjistä alkaa olla 67- vuotiasta eläkeläispoliitikkoa yli 40 vuotta nuorempia.

Suunnilleen 20-30 -vuotiaan tulevaisuuttaan rakentavan nuoren ja 67-vuotiaan menneisyyteensä suuruuden ajatuksiin takertuneen vanhan katkeran miehen maailmat eivät vain kohtaa eivätkä löydä yhteistä hoidettavaa.

Sillä nuorella on edessä tulevaisuus ja hän luottaa näköisiinsä poliitikkoihin mutta Väyrysellä loistava tulevaisuus takanapäin.

Väyrysen pitäisi ymmärtää väistyä ja antaa lopultakin tilaa nuoremmille sovussa. Paavo haluaa kuitenkin keinuttaa venettä kunnolla.

J. Gagarin

Ota Hannu kuitenkin huomioon, että samalla, kun Suomen huippupoliitikkojen keski-ikä on vuosikymmenten saatossa nuorentunut, niin suurten ikäluokkien "ansiosta" koko kansan keski-ikä on vain kohonnut.

Juha Kajander

40-luvulla syntyneiden aikako ohi? Juurihan tässä valittiin eräs sellainen presidentiksi.

Mainittakoon myös, että Väinö Tanner palasi yli 30 vuoden tauon jälkeen SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1957, jolloin hän oli 76-vuotias.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Tässä kyllä tietysti puhutaan päivänpolitiikasta ja eduskuntavaaleista? Mutta seuraavissa presidentinvaaleissakaan ei 40-luvulla syntyneillä ei todennäköisesti ole enää jakoa.

Jyri Terttu

Yhtenäinen Kepu olisikin saattanut olla vahva kunnallisvaaleissa. Jaksaako Kepu kauan nöyryyttää naispuheenjohtajiaan, on eri asia. Hallituspuoleet kiittävät. Toki Väyrysen johdolla Kepu voi saada persujen kannatuksen, mutta myös persujen aseman ikuisena oppositiopuolueena.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joko Mari on hieman yksinkertainen tai sitten hän valehtelee YLEn haastattelussa:
"Paavo Väyrysen ilmoitus keskustan puheenjohtajakisaan lähtemisestä tuli yllätyksenä puolueen puheenjohtajalle Mari Kiviniemelle."
_________________________

Jos lyö puukkoa selkään pitkin matkaa ja yllättyy sitten siitä, että toinen yrittää (ja aivan varmasti onnistuu) heilauttamaan sisäsistä hegemoniaa, eli heittämään puukottajan yli laidan, täytyy olla poliittisesti hieman yksinkertainen.
Vaihtoehtona on tietysti, että Mari valehtelee kirkkain silmin.

Henry

Jyri Terttu

Voi vain kuvitella miten Kokoomuksessa hykerrellään...

Markku Talikka

Menestyin presidentinvaaleissa hyvin ja hävisin, mutta paremminkin olisi voinut käydä, vaan ei käynyt.

J. Gagarin

En huomannut sinun osallistuneen presidentinvaaleihin.

Jyri Terttu
Markku Talikka
Jouko Piho

Markku Talikka

Paavo Väyryselle kävi todella hyvin juuri näin kuin kävi.

Perusteluni ovat alla olevassa kirjoituksessa, joten en toista niitä.

Jouko Piho

Hannu Halme kirjoitti: "Ei kyse ole ikäsyrjinnästä vaan ikärealismista.
Ei ole realismia tavoitella 2010 -luvun puoluejohtajan paikkaa 67-vuotiaana - markan palauttamisesta höpöttävänä vanhuksena."

Ensinnäkin, Väyrynen ei ole 67-vuotias, vaan 65-vuotias. Toisekseen sen paremmin 65-vuotias kuin 67-vuotias ei ole vanhus.

Päälle kuusikymppisenä on täysin realistista tavoitella vaikka mitä tehtäviä, jos on terve ja jos on motivaatiota. Joten kyse ei ole ikärealismista, vaan todellakin ainoastaan ja vain ikäsyrjinnästä, jopa halveksivasta suhtautumisesta Väyryseen, kun Halme kirjoittaa "höpöttävästä vanhuksesta".

Mitä tulee markan palauttamiseen, niin se ei ole höpötystä, vaan yksi realistinen vaihtoehto, joka tulee toteutumaan.

Mitä tulee Väyrysen eduskuntavaalien Uudenmaan vaalipiirin suhteellisen huonoon tulokseen, niin siinä Väyrynen teki virheen, että asettui ehdolle Uudellamaalla eli noudatti Timo Laanisen suositusta. Jos Väyrynen olisi asettunut ehdolle Lapin vaalipiirissä, hän olisi ilman muuta tullut valituksi.

Toisaalta oli hyvä, että Väyrynen ei tullut valituksi eduskuntaan, koska hän saattoi käydä eduskuntatyöstä vapaana huikean vaalikampanjan. Nyt tämä presidentinvaaleissa esiin tullut noste voi kantaa Väyrysen Keskustan puheenjohtajaksi ja myöhemmin pääministeriksi.

Eli kaikki on mennyt hyvin.

Ja sitten v. 2018 Paavo Väyrysestä tulee Suomen presidentti.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Väyrynen on nyt 65 kuten totesin ja eduskuntavaalikamppailun alkaessa 67-vuotias. 67-vuotias on tietysti vanhus mutta kuten totesin voi olla hyväkuntoinen ilman muuta.

Ikärealismia on se, että pääosa valitsijoista ovat 67 vuotiasta joka tapauksessa 30-40 vuotta nuorempia. Näiden maailmojen kohtaaminen eduskuntavaaleissa ei ole mahdollista.

Presidentinvaalit olivat ilman muuta eri asia: ne ovat henkilövaalit tehtävään, jonka merkitys on edustuksellinen ja upea muttei politiikan keskiössä.

67-vuotias ei tavoittele puoluejohtajuutta enää Venäjälläkään kuten Neukkulassa. Diktatuureissa kuten Kuuba ja Pohjois-Korea kylläkin. Minkään suomalaisen puolueen etujen mukaista ei ole taantumusta edustavan vanhuksen valinta puoluejohtoon.

Väyrysen tulos ei Uudellamaalla ollut "suhteellisen huono" vaan tietysti henkilökohtainen katastrofi, jonka olisi jo pitänyt kertoa hänelle, mikä on realismia kun keskeiset mutta nuoremmat kilpailijat ajavat kymmenillä tuhansilla äänillä ohi.

Valinta Lapista ei tuloksien jälkitarkastelun mukaan olisi ollut itsestään selvyys. Nuoremmat mutta hyvin ryhmittäytyneet ja valituksi tulleet olisivat pitäneet todennäköisesti pintaansa melko lailla. Väyrysen kotikulmilla hajaannus oli suuri, siksi täältä ei valittu ketään. Tunnen olosuhteet.

Väyrystä ei ole valittu - onneksi - Suomen presidentiksi eikä valita vuonna 2018 - edelleen onneksi. Silloin hän on 71 vuotias eläkeläinen eikä myöskään pääministerin asemassa.

Pentti Hilkuri

Milloin on viimeksi Suomen keskustan puheenjohtajana ollut henkilö, joka ei ole kansanedustaja?

Miten voit kutsua vuoden 1988 presidentinvaaleja voitolliseksi, kun et tullut valituksi siihen ainoaan pestiin, mikä noissa vaaleissa oli tarjolla? Ensimmäisellä kierroksella (toinen oli valitsijamiesvaali) sait vain reilut 600.000 ääntä, kun Koivisto sai yli 1,5 miljoonaa ääntä. Holkerin äänimäärä oli lähes sama kuin sinulla. Holkerilla oli kuitenkin järkeä olla kutsumatta noita vaaleja voitolliseksi.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Varmuuden vuoksi linkitän Paavolle ja muillekin laajemman alkiolaisuutta koskevan ajankohtaisen tekstin.

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9691...

Jari Jakonen

Santeri Alkio puhuttelee meitä:

"Risti, jota ihmiskunta nyt kantaa, on raskas. Sen raskauden syy on siinä, että se on väärän epäjumaluuden risti. Ainoa, joka sen kantamisesta voi meidät vapauttaa, on uusi suhde luontoon, uusi suhde maahan, irtautuminen keinottelu- ja kilpailupakosta, keinotekoisesta huvista ja ylellisyyden ihannoinnista."

Jouko Piho

Kyllä.

Santeri Alkiolla on todella hyvää ja ajankohtaista asiaa sadan vuoden takaa. Varsinkin tuo "irtautuminen keinottelu- ja kilpailupakosta" kuulosti hyvältä.

Heikki Polojärvi

Olin pahoillani kun kumpikaan suosikeistani, Paavo tai Timo, päässeet toiselle kierrokselle. Toisaalta olin hyvilläni, sillä molemmilla on parempaa tekemistä puoluejohtajina ja hallituksen rakentajina sitten "jos" Kreikka romahtaa, ja pari muuta valtiota perässä. Presidentti voi silloinkin olla koko kansan arvojohtaja, mutta sitä todellista valtiomiestaitoa tarvitaan muualla enemmän.

Jouko Piho

Hannu Halme kirjoitti: "Ikärealismia on se, että pääosa valitsijoista ovat 67 vuotiasta joka tapauksessa 30-40 vuotta nuorempia. Näiden maailmojen kohtaaminen eduskuntavaaleissa ei ole mahdollista."

Olen eri mieltä.

Vanhempia valitsijoita on edelleen paljon johtuen suurista ikäluokista.

Myös nuoremmat voivat aivan hyvin valita maan asioita hoitamaan vanhempia ja kokeneempia henkilöitä. Kautta historian on näin tehty.

Minkä ikäinen sinä olet?

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Seuraavatkin vaalit ratkaistaan edelleen ruuhka-Suomessa, jossa Maalaisliiton alkiolaisilla opeilla ei ole mitään jakoa parin vuoden kuluttuakaan.

Paavo Väyrysellä eikä Keskustapuolueellakaan ole mitään mahdollisuuksia jakaa siellä asuvien työikäisten ihmisten arkea, tuntemuksia ja murheita nytkään eivätkä ruuhka-Suomessa enemmistönä ole vanhukset.

Viime vaaleissa tuli katkera mahalasku ja palaamalla Väyrysen tarjoamien tupailtojen tunnelmiin tulee seuraavalla kerralla ruuhka-Suomessa vielä pahemmin köniin.

Pärjätäkseen Paavon pitää mennä ehdokkaaksi Itä-Suomen korpiin koska Lapin nyt valittuja hän ei enää kykene pudottamaan.

Paavoa ei voi kunta- tai eduskuntavaaleissa äänestää kuin yhdessä vaalipiirissä! Presidentin vaaluit ovat asia erikseen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Paavo! Pelkään pahoin, että teet kaksoisvahingon puolueellesi. Upotat sen nyt suohon josta se ei pääse ylös; samalla viet siltä tämän tärkeän "momentumin" (kuntauudistus & säästöt) jossa se olisi voinut tarjota vaihtoehdon. Joskus on tärkeämpää syöttää palloa kuin yrittää maalia.

Jyri Terttu

Ei Paavoa kiinnosta Kepun menestys, vaan Paavon menestys.

Jouko Piho

Jyri Terttu

Paavo Väyrystä hiukan tuntien sanoisin, että Väyrystä kiinnostaa eniten Suomen menestys, sen jälkeen Keskustan menestys ja sitten kolmantena hänen oma menestyksensä.

Väyrysen pitää toki ajatella myös omaa menestystään, sillä jos hän ei menesty eikä saa valtaa, niin hän ei voi myöskään ajaa Suomen ja Keskustan menestystä.

Jouko Piho

Arto Luukkanen

En usko kaksoisvahinkoon, vaan kaksoishyötyyn.

Paavo Väyrysen johdolla Keskustan kannatus nousee. Väyrysen johdolla Keskusta voi vastustaa kuntauudistusta ja säästöjä paremmin kuin Kiviniemen johdolla.

Käyttäjän Hannuheikki kuva
Hannu Halme

Kuntauudistus on välttämätön, vain toteutustavasta ja kuntien lopullisesta määrästä on keskustelua. Maalaisliitolla ja Keskustapuoluella on tässä vielä epäselvää jossain määrin muta eiköhän totuus näillekin valkene.

Tässä julkisen talouden velkaantumistilanteessa vain todellinen populisti ja taulapää vastustaa "säästöjä". Tositilanteesta taitaa olla aika vahva numerollinen näyttö, joka alkaa vaihtotaseen tarkastelusta ja julkisen talouden tilanteen arvioinnista.

Markan palauttamisella tai Kreikan vatvomisella tilanne ei korjaannu sensijaan on tarkasteltava tuottavuuskysymyksiä, ratkaistava työvoimakysymyksiä sekä niihin liittyviä maahanmuuttoasioita jne.

Jukka Korhonen

"Kansanedustaja Mauri Pekkarinen on kiinnostunut palaamaan keskustan johtotehtäviin. Pekkarinen sanoo YLE Uutisten haastattelussa olevansa "kyllästynyt sivupenkillä istumiseen". Pekkarinen muistuttaa, että lähitulevaisuudessa puolueessa avautuu useita johtotehtäviä."

Paavosta puheenjohtaja, Maurista puoluesihteeri?

Simon Wahlroos

Onnittelut vaalivoitosta. Väyrynen oli sentään äänikuningas kaikissa kunnissa Jyväskylästä ylöspäin eli Pohjois-Suomessa, joka voisi mielestäni olla oma itsenäinen liittovaltio Väyryden johdolla.

Tämän kartan mukaan Suomi voisi koostua kolmesta liittovaltion osasta jossa presidentti olisi ensimmäisen kierroksen vaalivoittaja http://www.yle.fi/vaalit/tulospalvelu/2012/preside...

Pentti Hilkuri

SW: "Väyrynen oli sentään äänikuningas kaikissa kunnissa Jyväskylästä ylöspäin eli Pohjois-Suomessa.."

Oman linkkisi mukaan Väyrynen ei ollut äänikuningas, eikä edes kuningatar, seuraavissa kunnissa: Oulu, Sotkamo, Kokkola, Lieksa, Iisalmi, Kruunupyy, Pedersören kunta, Uusikaarlepyy, Vöyri, Mustasaari, Vaasa, Maalahti, Korsnäs, Närpiö, Vähäkyrö, Laihia, Seinäjoki, Lapua, Äänekoski, Vitasaari, Siilinjärvi, Kuopio, Joensuu, Kontiolahti, Outokumpu, Liperi, Heinävesi, Suonenjoki, Leppävirta, Rautalampi.

Aika moni kunta Jyväskylän pohjoispuolella ei kannattanut Väyrystä. Itse asiassa Jyväskylän eteläpuolella on suurin piirtein sama määrä kuntia, missä Väyrynen on suosituin, kuin on Jyväskylän pohjoispuolella kuntia, missä Biaudet on suosituin.

Mirjami Parant

Nykyinen Keskustan pj. Mari Kiviniemi ei ole kansanjohtaja. Jos Keskusta haluaa suomalaisen yhteiskunnan vahvistajaksi, johtajuuden on vaihduttava.

Jukka Korhonen

Loka Laitinen:
"Tyypillinen täydellisen huumorintajuton nainen ja jonkinnäköinen kiihkofeministi on Mari Kiviniemi. Median naiset palvovat häntä, vaikka hänhän on täysin arvostelukyvytön kiihkoilija, joka ei siedä miehiä."

Jouko Piho

Mirjami Parant

Juuri näin.

Mari Kiviniemi ei ole kansanjohtaja.

Paavo Väyrynen on kansanjohtaja.

Heikki Jurvelin

Jaahas, ja Väyrysen yli 40-vuotinen presidenttikampanja se vaan jatkuu, ja jatkuu, ja jatkuu...

Jouko Piho

Heikki Jurvelin

Juuri näin.

Tosin Väyrynen ei ole käynyt presidenttikampanjaa yli 40 vuotta, vaan jotain 25 vuotta. Väyrynen oli ensimmäisen kerran ehdokkaana vuoden 1988 presidentinvaaleissa.

Paavo Väyrysen presidenttikamppanja loppuu vuonna 2018, kun Väyrysestä tulee presidentti.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ja Adressit osastosta löytyi tälläinen kommentti:

Paavo Väyrynen Keskustan puheenjohtajaksi

Paavo yhdisti repaleisen Keskustan!

(Media on oivaltanut ehdottaa Paavo Väyrystä puolueensa tavalliseksi puheenjohtajaksi - kiitoksena erinomaisesta vaalisuorituksesta. Keskustan piiripäälliköt tyrmäävät ajatuksen heti - kysymättä tavallisilta rivijäseniltä ja kenttäihmisiltä - jotka äänestivät Paavoa yli puolella miljoonalla lipulla)

[ ... vanha puoluekonkari puhisi Lahdessa 2010 Keskustan puoluekokouksessa 1], ettei tästä hyvä seuraa, kun Paavo tipautettiin puheenjohtajakilvasta. Pitkään Keskustan rivijäsenenä ollut rouva harmitteli samaisessa kokouksessa 1B], ettei Paavolle kertynyt riittävästi ääniä puheenjohtajaksi - oli kuulemme piirin taholta painostettu olemaan äänestämättä Väyrystä (?) ... ]

Keskusta sai rökäletappion edellisistä eduskuntavaaleista 2011. Puolueen ehdotus Paavon siirtymisestä Uudellemaalle pudotti myös Väyrysen eduskunnasta - paikka Arkadian mäelle olisi Lapin äänin melko varmasti lohjennut. Nyt Paavo yhdisti repaleisen puolueensa, kunniapuheenjohtajana. Tänään kansalaiset, jopa ilman Keskustan jäsenyyttä, puuhaavat Paavolle kansalaisliikettä, jolla Väyrynen saataisiin myötämielisempään asemaan tämän omassa puolueessa!

Muistamme, ettei Keskusta uskonut Paavoon

Tukea ja kannatusta ei tullut puolueen johdolta presidentinvaalien ehdokasasettelussa - eipä löytynyt toistakaan ehdokasta. Paavo oli ainoa varteenotettava, kyvykäs ja pätevä ehdokas 2] - sehän varmistui sillä, että vain 37.000 ääntä erotti Paavon toiselta kierrokselta. Kansa oli puhunut, eikä saanut näin äänestettäväkseen todellista vastustajaa Niinistölle - joka oli silmin nähden helpottunut, kun Pekka Haavisto tuli kilpakumppaniksi.

Jos jossittelemme hiukan - voimme kysyä:

"Kuinka olisi käynyt, jos Väyrynen olisi valiintunut Keskustan puheenjohtajaksi Mari Kiviniemen sijasta?" Paavo olisi noussut pääministeriksi ja ... no antaa olla. Nyt tilanne on sen sijaan todistettu - Paavo sai Keskustan rivit eheäksi, ainakin presidentinvaalien ajaksi - se on kiistatonta. On toki myös mahdollista, että Paavo sai reippaasti aivan uusia "puolueettomia", jopa persuja*] taakseen.

Kentällä liikkuu voimakas huhu tai oikeastaan vahva tieto,

että Väyrynen ja Soini tulevat hyvin toimeen keskenään. Pieni salaliittoteoria tähän toisi ihmetyksen, jos persut ja Keskusta yhdistyisivät - syntyisi kiistatta Suomen suurin puolue vastavoimaksi eheälle Kokoomukselle. Ennenaikaisista eduskuntavaaleista syntyisi Väyryselle muhkea äänipotti - kuten Niinistö sai yli 60.000 ääntä vuonna 2007 3], kun oli niukasti hävinnyt Tarja Haloselle. Kansa tietämisen lisäksi myös muistaa.

Paavo Väyrynen olisi ollut ainoa todellinen vastus Sauli Niinistölle

Mikäli Paavo olisi päässyt ainoana todellisena kilpakumppanina mittelemään Sauli Niinistön kanssa - olisi suomalaisille tullut tosi paikka valinnassa. Paavo ohjaa taitavasti keskusteluja tietomäärän ollessa mm. ulkopolitiikasta aivan omaa luokkaansa - jo kokemuksenkin ansiosta. Toistaiseksi piiloon vielä jää pimennossa olevat kekkoskortit - moni historian sivu on vielä kirjoittamatta. Ehkä Paavo paljastaa nämä kekkoskortit sitten vuoden 2018 presidentinvaaleissa, jolloin presidentin vahvat valtaoikeudet ovat osin jo palautetut kansan tahdon mukaisesti 4].

Nyt keräämme kannatusta kansanliikkeenä Paavo Väyrysen taakse,

jotta hän nousee ensi kesänä Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Keskustalla olisi näin toimien voimaa ja osaamista käydä taistoon ennenaikaisissa eduskuntavaaleissa, kun Kataisen hallitus karahtaa karille 5]. Katainen-Urpilainen velkasolmu repäisee kansakuntamme kahtia. Repeämä alkoi jo presidentinvaalien 2012 ensimmäisestä kierroksesta. Tulemme näkemään ennennäkemättömän määrän tyhjiä äänestyskuponkeja ja pienen äänestysprosentin. Paavo Väyrynen on saatava pääministeriksi ja "natolukoksi" estämään Niinistön "natovenkoilu" - tässäkin kansalaiset ovat väkevän mielipiteensä ilmaisseet.

Koko kansan kysely Paavon puheenjohtajuuden kyvykkyydestä!

Miten kävisi, jos Keskusta järjestäisi suoran "kansanvaalin" uuden puheenjohtajavalinnan ehdokasasettelusta. Nyt näyttää siltä, että Väyrynen nousi oman puolueensa pelastajaksi, ainakin suuren kansan silmissä. Paavo sai suuren kannatuksen myös Keskustan ulkopuolelta - tämä voisi tuoda aivan uusia jäseniä puolueeseen, kun rahatkin ovat nyt Helsingin puoluetoimistolta vähissä.

Paavo puheenjohtaksi valmistelemaan puoluetta uuteen nousuun

Samalla voidaan rakentaa täysin uuden puheenjohtajan paikkaa Paavon kasvatille Riikka Mannerille, joka on saanut koulutuksensa Paavon koulusta Keminmaan "yliopistosta". Nyt on Keskustan aika suorittaa maihinnousu kaupunkeihin. Paavo rakentaa hyvät pohjat Riikalle ja Keskusta näin palaa suurien joukkoon todella uudistettuna ja saamme unohtaa ilkeiden kielien huudot "Kepu pettää aina" törähdyksistä.

Nyt on sosiaalinen tilaus energiselle Paavo Väyryselle!

Sosiaalinen media ja kansalaisadressit saattavat koitua vielä kiusallisiksi nykyisen Keskustan johdolle - saattaa käydä niin, että oikeustuvissa käymätön ja ryvettymätön Jarmo Korhonenkin saa hyvityksen ja palaa organisoimaan aivan uutta Keskustaa. Mitähän väärää tuo organisaattori oikeastaan teki ja missä ovat todellisuudessa ne Paavo Väyrysen takinkäännöt?

(lainaus päättyy)

Jari Niemi

Olen Teidän kanssanne eri mieltä useimmista poliittisista kysymyksistä. Mutta silti minun on pakko sanoa: Te herätätte minussa tällä kerralla suurta kunnioitusta. Nyt ette syyttele ketään, vaan ymmärrätte tehneenne hienon presidentinvaalikampanjan ja hyväksytte sen ettei se kuitenkaan ihan riittänyt. Teillä on myös jotain sellaista omaperäisyyttä, sinnikkyyttä ja energiaa, joka osoittaa, että olette kovan luokan poliitikko. Ja positiivinen asenne. Onnea vain jatkoon, ja voipa hyvin olla, että jos Teistä tulee Keskustan puheenjohtaja, se tulee nostamaan puolueenne uuteen loistoon.

Citycani *

Äänestin molemmilla vaalikierroksilla Haavistoa.

Mutta, jos toisen kierroksen asetelma olisi ollut Niinistö vs. Väyrynen, olisin meko todennäköisesti äänestänyt Väyrystä.

Keskustan ongelma, puolueena, on tällä hetkellä se, että se ajaa aivan toisenlaista politiikkaa kuin enemmistö sen kannattajista. Siksi esim. puolueen romahduksen (ja PS:n voiton) ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllärinä viimekevään eduskuntavaaleissa.

Jostain käsittämättömästä syystä Mari Kiviniemi ei ole vieläkään tätä tajunnut, ja siksi jopa hänen kuntauudistusvastustuksensa ei tunnu kovin - katu-uskottavalta.

Tsemppiä siis Väyryselle Kiviniemen haastamisprojektiin; jos Keskustaa aidoimmin kannattavat kansan syvät rivit saavat tuossa projektissa äänensä kuuluviin, Väyrynen todella myös valitaan, Keskustan EU-linja muuttuu, kuntauudistusta ei nyt suunnitellussa muodossa läpi viedä, eikä PS:n menestys kuntavaaleissa tule olemaan lähelläkään viimekeväänä nähdyn jytkyn luokkaa.

Siis JOS.

Kävi miten kävi, ei politiikka ainakaan vähemmän kiinnostavaksi lähikuukausien aikana muutu.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Parhaimmat onnittelut kunniapuheenjohtaja Väyryselle väkevästä vaalitaistelusta.

Puolueellanne on mahdollisuus johdollanne ryhtiliikkeeseen, mikäli tulette puheenjohtajaksi valituksi. Tärkeimmät tehtävät lie:
- Puhdistaa puolueen maine; "KePu pettää aina" ei ole alkiolaisuutta.
- Harmonisoida hajanaisen oppositioleirin voimat.

Muistettakoon, että ministeriksi voi nousta myös eduskunnan ulkopuolelta, joten puheenjohtajuus on absoluuttisen tärkeä positio.

Kari Arvola

Keskusta on muutaman vuoden harhaillut pääkaupunkiin suuntautuneella postmodernilla retkellään. Kiviniemen vetämän hallituksen työskentely oli piinallista katsottavaa ja tulokset katastrofaalisia.

Tilanne on europolitiikan näkökulmasta vakava, sillä järjestelmän pohja rapautuu vauhdilla. Aluksi vain muutamien valtioiden velkaantumisongelmista ollaan tultu eurovaluutan kriisiytymiseen. Sen seurauksena Suomen todelliset vastuut eurosysteemin rahoittamisessa ovat nousseet jo 70 miljardin tasolle.

Suomella pitää olla suunnitelma B. Sen avulla tulevaisuus turvataan sitoutumatta hintaan mihin hyvänsä pysyvän vakausrahaston vakituiseksi rahoittajaksi.

En ymmärrä, miksi on niin vaikea tajuta varallisuuden kulkusuunta euromaiden veronmaksajilta velkaantuneiden maiden rahoittajien kukkaroon. Suomalaisen julkissektorin ja kuntien alasajosta kulkee suora yhteys Merkelin ja Sarkozyn europolitiikkaan.

Ei suomalaisten tähän tule automaattisesti samaistua. Euroopan yhdentyminen voi edetä myös markkinatalouden logiikkaa seuraten. Sitä tämä nykyinen meno ei lainkaan ole.

Siksi keskustan tulisi tehdä perusteellinen uudelleen arvio harjoitetusta politiikasta. Vaihtoehto on tarpeen. Paavo Väyrynen voi antaa merkittävän panoksen sen rakentamisessa. Uskon hänen saavan pyrkimyksilleen puolueen rajat ylittävää tukea.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Joopa joo. Sait houkuteltua joukon persuja takaisin Kepuun, no eiköhän he nyt palaa pikkuhiljaa takaisin Persuihin ,kun Kepu heittää Väyrysen markka puheineen eläkkeelle. Pekkarinen haluaa, mutta ei tiedä haluaako sittenkään ja Kiviniemi on jo varma voitostaan.

Keskusta on vain Kokoomuksen apupuolue , kuten SDPkin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Väyrynen on ollut näköpiirissäni 1965 alkaen (yo-kirjoitukset).
Olemme käyneet siis samojen tapahtumien kautta kansaneläkeikäämme.

Väyrynen vallassa (1970-luvulta), minä työelämässä ja 1988 alkaen vallan syrjässä.

Väyrysen kokemusta ei ole syytä hylätä, vaikka maassa nyt vallitseekin aika lailla sellaista henkeä, että suurten ikäluokkien on luovuttava eläkkeistään ja maksettava aiheuttamansa velka maailman/kansan-taloudelle (kts Raimo Väyrynen, Lapin Kansa 8.2. 2012 ja Sauli Niinistö Arhinmäkeä eilen radiossa näin siteeraten).

Lähipiirissäni (sekä työssä että perheessä - harrastuksille ei aikaa ole jäänyt enää aikapäiviin) on aika paljon 1970-90-luvuilla syntyneitä.

Heille on yhteistä mielestään erittäin perusteltu katkeruus sitä tapaa kohtaan, jolla 1944-1952 syntyneet ovat veteraanivanhemmiltaan saamaansa leiviskää käyttäneet.

Uskon Väyrysen lukeneen Timo J. Tuikan kirjan "Kekkosen takapiru" (Otava 2011), joka supistaa Juhani Suomen "elämäntyön" aika tiiviiseen pakettiin.

Väyrynen näyttää ilmoittautuneen Hammastunturin paliskunnan perinnetoimikuntaan:

Bon Voyage, Paavo!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Järeä keskusteluketju toisaalta (lainaus):

Paavo Väyrynen on monille liian sanavalmis ja kokemuksellinen, että se jopa ärsyttää joitain!

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/03...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Järeä keskusteluketju toisaalta (lainaus):

Paavo Väyrynen on monille liian sanavalmis ja kokemuksellinen, että se jopa ärsyttää joitain!

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/03...

Ari Ojala

Sananlasku uusiksi!

Etiäpäin, sanoi Paavo lumessa.

Kersti Rajala

Paavo Väyrynen on uskomaton tarmonpesä. Hänen kaltaistaan mallia Suomi tarvitsee. On ihanaa, että joku sanoo reilusti olevansa tyytyväinen saavutuksiinsa ja itseensä. Miksi pitäisi vaatimattomana kyyristellä kun on kuitenkin tehnyt hyvää työtä, on nopeaälyinen, kokenut ja oppinut poliitikko. Valitettavasti monet suomalaiset ovat sisäistäneet Janten-lain ja alkavat kärvistellä kateellisina ja kaunaisina kun Väyrynen avaa suunsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset