Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Alueellinen tasa-arvo

Rakennemuutostarinoita pohjoisesta.

Eilen juttelin parin kemiläisen poliittisen vaikuttajan kanssa (SDP:n Ritva Aheinen ja Eija Komokallio) lamasta. 90-luvun laman aikaan irtisanottiin yrityksistä ihmisiä ja Kemissäkin nousi toimeentulohakemuksien määrä sosiaalitoimistossa. Eräskin 50-vuotias irtisanottu ihminen, mieshenkilö itki sosiaalitoimistossa, että miten hän tulee pärjäämään, kun hänellä on myös lapsiakin elätettävänä. Kemin kaupungin väkiluku tippui 30000 asukkaasta 25000 asukkaaseen ja verotulot tippuivat. 

Maku- ja sote-uudistus on siirtymässä lainvalmistelusta toimeenpanovaiheeseen

 

"Johdanto: Maakunta- ja sote-uudistus on siirtymässä lainvalmistelusta uudistuksen toimeenpanovaiheeseen, jolla luodaan maakuntien toiminnan edellytykset vuoteen 2021 mennessä."

- -"1) Rakennamme yhdessä maailman parhaat maakunnat – toimeenpanon tavoitteet

Toinen avoin kirje Anni Sinnemäelle

Hyvä apulaispormestari Anni Sinnemäki

Lähestyn tällä julkisella kirjeellä teitä kysymyksellä Helsingin
kaupungin Laajasalon kaavoituksesta.

Toinen kysymys:

Suomi-neito tasa-arvon äärellä

Suomessa on alettu vihdoin puhua talouskasvusta, lähes kymmenen vuoden taantuman jälkeen. Vienti on alkanut vetää ja rakentaminen on alkanut kiihtyä. Riskinä tässä kaikessa on kuitenkin toteutuuko tasa-arvo? Tällä hetkellä esimerkiksi asuntorakentamisestä lähes 50 prosenttia keskittyy Uudenmaan alueelle. Tämän lisäksi valtion suunnittelema SOTE-uudistus ajaa palveluiden keskittämistä maakuntakeskuksiin. Ja markkinatalous muutenkin vie palveluita kasvukeskuksiin. Esimerkiksi täällä Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoelle.

Visioni huomisen Helsingistä

Olen ylpeä kotikaupungistani Helsingistä. Siksi olen ehdolla kuntavaaleissa ja haluan olla mukana palvelemassa sitä ja päättämässä sen asioista. Tahdon olla mukana tekemässä siitä kaupunkia, jossa kaikilla on hyvä olla.

Suomessa asuu lojaali kansa

Ei isompi tuulivoimala pidä sen kummempaa ääntä kuin pienempi. Kun siivet pyörivät ylhäällä, vähemmän ääntä kuuluu. Ei sekään käy, että laitettaisiin hollantilais -tyyppisiä tuulimyllyjä tuhkatiheään.

 

Joten Porin Peittoonkorvessa päädyttiin 4,5 MW:n tuulivoimaloihin, ensin oli kuitenkin tehty melumallinnus 2,5 MW:n tuulivoimaloille.

 

Kaikki puheet menivät läpi täydestä.

 

Sipilän ja Lintilän suhteeton Pohjanmaa-tuki

Pääministeri Sipilä totesi eilisessä puheessaan ylpeänä kotiseudustaan: "Jos meillä olisi Pohjanmaan työllisyysaste koko maassa, julkinen talous olisi suurin piirtein tasapainossa. Jos meillä olisi Ahvenanmaan työllisyysaste, koko kestävyysvajeemme olisi jo kutakuinkin kunnossa”

Ensireaktioita PISA-tuloksiin 06122016

PISA-tulokset julkistettiin hetki sitten. Syvälliseen analyysiin syvennytään myöhemmin, tässä alkuun.

Koulutuksen saavutettavuutta ei saa uhrata keskittämisen alttarilla

Tiistaina hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen toi julki hallituksen suunnitelmat korkeakoulujen pääomittamisesta. Pääomitusta valmistelee ministerin nimittämä työryhmä, joka selvittää miten pääomitus tukisi ‘’kestävän kasvun edellytyksiä’’ korkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa, ‘’ottaen huomioon korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämiselle hallitusohjelmassa asetetut tavoitteet.’’ Rahoituksen on tarkoitus liittyä korkeakoulujen rakenteelliseen kehittämiseen.

Terveyskeskusten lääkärintodistusmaksut takaisin ruotuun

Meillä Lahdessa ja toki muissakin kunnissa tulkitaan välillä lakia uudelleen. Valitettavasti ei aina kaupunkilaisen eduksi. Esimerkiksi on tulkittu että sairaudenhoitoon tarvittavista lakisääteisistä terveyskeskuslääkärien b-lausunnoista, joita tarvitaan sairauden hoitoon tai esimerkiksi Kelalle lääkekorvausten hakemiseksi, voi periä reilun viidenkympin laskun. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto viime vuonna puuttui oman alueensa kirjaviin käytäntöihin maksuista ohjeistaen kuntia olemaan perimättä maksua lakisääteisistä todistuksista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä