Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Asuntopula

ASUNTOPULA, ASUNTOJENKALLEUS sekä RAKENTAMISEN LAATU

 

 

Asuntopula Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kasvukeskuksissa ei ole uusi asia. Katsottaessa 50 tai 100 vuotta sitten esimerkiksi Helsingin uutisia, sama asia on ollut jo silloin ongelma! Mistä lisää kohtuuhintaisia asuntoja.

Taustaksi on pääkaupunkiseudun keskimääräinen neliö vuokra 19 euroa ja yksiöissä 23,60 euroa, eli noin 4-6 euroa kalliimmat kuin muissa suuremmissa kaupungeissa. Perinteinen mantra on, että pitää kaavoittaa sekä rakentaa lisää. Nämä varmasti ovat osa ja isokin asia tässä kokonaisuudessa.

Ratkaisuja asuntopulaan

Nordean pääekonomisti: Asuminen on Suomessa kalleinta euromaissa – jotain on pakko tehdä (Yle 13.10.2018) - Kangasharju osuu ehdotuksessaan oikeaan:

"Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta, eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana, Kangasharju sanoo."

Valtion työllistäminen pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa

Lähdin laskemaan valtion ja valtioenemmistöisten osakeyhtiöiden työntekijämäärien vaikutusta. Tilastokeskuksella pyörin mm Työssäkäynti-tilastojen parissa ja yhdistelin sitten lukuja samasta paikasta löytyviin väestötietoihin. Pääkaupunkiseuduksi laskin tässä Espoon, Helsingin, Kauniaisen ja Vantaan.

 

Pääministeri Juha Sipilä - Se on siinä!

Asuntopolitiikkaan muutos  osa 1.

 

Arvoisa herra pääministeri,

Te vastaatte Suomen valtion omistajaohjauksesta. Nyt voitte ratkaista omalla päätöksellänne monta ongelmaa kerralla.

Olette hakenut keinoa säilyttää Malmin lentokentän alue ilmailukäytössä ja Santahaminan saari sotilaskäytössä. Haluatte, että tämä tapahtuisi maan vaihtamisella valtion ja Helsingin kaupungin kesken.

Tänään päätetään Helsingin asuntopolitiikasta

Tiesitkö? Jos tiesit, olet yksi harvoista. Media on karttanut aihetta kuin koleraa. Syytä sille en tosin keksi. Kärjistäen voi sanoa että asuntopolitiikkaa käsitellään kerran neljässä vuodessa, ja vasta nyt tämän valtuustokauden lopussa pääsevät vuonna 2012 valitut valtuutetut käsiksi asunto- ja tonttipolitiikan linjapaperiin, ns. AM-ohjelmaan.

Helsingin asuntopula keinotekoinen

Asuntotilanne, talouskasvun edellytykset ja työttömyys on kokonaisuus joka  liittyy kiinteästi toisiinsa.   Pari kuukautta sitten julkaistiin yhteispohjoismainen tutkimus talouskasvun edellytyksistä 74:llä alueella ao.

Realiteetit alkavat iskeä vasten kasvoja

Enemmän tai vähemmän (sen näyttää aika) kylmä talvi on tulossa ja asiasta kiinnostunut kansa kaipaa välitilinpäätöstä humanitaaristen, eli majoitusta kaipaavien, maahanmuuttajien asutustilanteesta. Vaivaa säästää ilahduttavasti se, että yhden tilannearvion julkisti marraskuussa sisäministeri Petteri Orpo kansliapäällikköineen – loppuarvosanana "kriittinen".

Älä jätä opiskelijaa yksin

Viime viikolla ylioppilaiden postiluukkuihin on tippunut hyväksymiskirjeitä oppilaitoksiin ympäri Suomea, ja moni nuori on jo aloittanut tulevan muuton suunnittelua. Helsingin yliopisto näyttää olevan suurimmalla osalla aloista oletusvaihtoehto, johon pyritään omasta kotikunnasta riippumatta, ja niinpä Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS jo valmistautuu mahdollisuuksien mukaan syysruuhkaan.

Turvapaikanhakijoille ei ole tilaa loputtomasti

Eilispäivän uutiskimaran kaksi samaan aihepiiriin liittyvää uutista kertovat mitä voimakkaimmin siitä, millainen tulevaisuus Suomea ja muuta EU:ta odottaa turvapaikanhakijoiden loputtoman virran kanssa. Vaikka pahin on vielä tulossa, joudutaan Helsingin vastaanottokeskuksista kuljettamaan väkeä muualle Suomeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä