Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Energiaomavaraisuus

Vaalihaa vai lihavaali

Lihaveroa on nyt jo eräiden vihertävän vasemmalla sijaitsevien toimesta ehdoteltu kurittamaan niitä joille ruoka ja sen hinta ovat arjessa kovin oleellisia. Itse olin lukevinani rivien välistä tarkoituksen tuottaa uusi arvolisäveron luokka, jota aletaan perimään lihasta ja lihavalmisteista.

Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa myös Olkiluoto 3:n jälkeen!

Jos fossiilisten polttoaineiden kautta tuotettu energia aiotaan päästöttömillä tai ympäristöä vähemmän kuormittavilla energiantuotantomuodoilla korvata, sähköä tarvitaan lisää järjettömiä määriä.

"Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian kokonaiskulutus oli 997 miljoonaa terajoulea tammi-syyskuussa, mikä oli prosentin enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Sähkön kulutus oli 64 terawattituntia, eli 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin."

Kiitos Ruotsille puhtaasta energiasta!

Maaseudun tulevaisuus kirjoitti 20.2.2019 otsikolla "Suomen tuotanto ei riittänyt lähellekään kattamaan tammikuun ennätyssähkönkäyttöä" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.382484). Artikkelin mukaan tammikuussa sähköstä tuotiin 25,8 % ja selvästi eniten sähköä tuli Ruotsista, jossa pääosa sähköstä tuotetaan ydin- ja vesivoimalla.

Kiitos siis Ruotsille puhtaasta, ydin- ja vesivoimalla tuotetusta energiasta!

Nyky-yhteiskunnassa lähes kukaan ei voi olla omavarainen

Korkeakulttuurit perustuvat siihen, että ihmiset ovat järjestäytyneet yhteiskunniksi, joissa eri ihmisillä on erilaisia tehtäviä ja teollisuusmaissa tuotanto on saatu tehostettua automatisaatiolla ja keskittämisellä suuryksikköihin, milloin ikinä mahdollista. Tämä unohtuu monesti visioissa, joissa haaveillaan uusiutuvien energiamuotojen, energian varastoinnin ja kysyntäjoustojen esiinmarssista niin, että keskitetty tuotanto suurteollisuudesta muutettaisiin paikalliseksi tai henkilökohtaiseksi tuotannoksi.

Urbaani energiaomavarainen lähiö Espooseen

Suunnitteilla oleva energiaomavaraisuuteen pyrkivä Keran lähiö Espoossa on mahtava idea. 

 

Espoo rakentaa Keraan 14 000 asukkaan kaupunginosan, joka on hiilineutraali ja jossa liikutaan pääosin jalan tai polkupyörillä. Kera on lähellä Leppävaaran asemaa Pohjois-Espoossa ja nykyäänkin sitä kautta menee lähijuna, joten tämäkin on tärkeä osa urbaanin ja ekologisen kauppakeskuksen ihmettä.

 

Vihreää virtaa Joensuusta

Joensuun keskustalla on mahtavan vihreä ja vireä kuntavaaliohjelma.

 

Tutustu siihen osoitteessa www.joensuunkeskusta.fi

Tässä muutamia nostoja

Joensuussa on paljon erialojen huippuosaajia ja menestyjiä, upea luonto ja aktiivinen maaseutu monine mahdollisuuksineen. Maa- ja metsätalous, biotalous sekä tämän alan jalostus, tutkimus, koulutus ja kehittämistoiminta ovat joensuulaista elinvoimaa parhaimmillaan. Perinteinen maa- ja metsätalous ovat osa nykyaikaista biotaloutta ja tarvitsemme puhdasta lähiruokaa.

Aurinkovoimalle kaavaillaan merkittävää lisäystä Amerikassa

Amerikassa investoinnit aurinkokennoihin vuonna 2016 ylittävät jo investoinnit tuulivoimaan. 

 

Tuulivoiman voittokulku esteistä huolimatta on saanut jatkua, mutta nyt se saattaa loppua lyhyeen kuin kanan lento. (Kuva 1) Näin ainakin Suomesta katsottuna. http://www.ucsusa.org/aggregator/sources/9#.WMUI8vnyjIU (Katso kuvat 2 - 5)

 

Ilmastonmuutos on peruttu

Donald J. Trump virkaanastujaisia vietettiin 20.1.2017.  Ensitöikseen hän vaihdatti hallinnon nettisivut ja poisti sieltä ilmastomuutokseen liittyvät maininnat tai ainakaan sitä ei korosteta samalla tavoin, kuin Obaman hallinnon aikana.

Tuulivoimahulluus käy kalliiksi

 

Olen kirjoittanut aiemmin tuulivoimasta (esimerkiksi 1 ja 2) ja ennakoin - valitettavan oikein sen, että tämä leikki käy kalliiksi. Suoraan sanottuna en ymmärrä kuinka tilanne pääsi yllättämään, kun tällainen energiasektoria ymmärtämätön talousamatöörikin tajusi, millaisesta kuppauskoneistosta on kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä