Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Hajautus vai kaupungistuminen?

2003–2012 keskusta-asukkaan hiilijalanjälki n. 12 tonnia, seutuasukkaan vain 8

"Suurempaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa energiaratkaisujen ohella se, että keskusta-asukas ostaa enemmän tavaraa, ruokaa ja palveluita kuin seutu-asukas

Uudisrakennusten asukkaiden hiilijalanjälki on kaupunkikeskustoissa jopa puolet suurempi kuin väljemmin rakennetuilla alueilla.

Keskittäminen mahdollistaa terroristin unelman

Kesän keskustelunaiheisiin on kuulunut tänä vuonna kysymys koko maan pitämisestä asuttuna, siis kyllä vai ei. 

Ei ole mikään yllätys, että suuri enemmistö suomalaisista kannattaa ensinmainittua, tai ainakaan suuri enemmistö ei kannatta päättäjiemme ja/tai mediamme hinkumaa keskittämispolitiikkaa, ei vaikka kuinka moneen kertaan lausutaan taikasanat "kaupungistumisen megatrendi".

Maakuntamalli radikaalisti kaupunkimalliksi!

Suomen suurimman ja ”kauneimman” kaupungin ylipäällikkö, pormestari ja kapinakenraali Jan Vapaavuori [1 laittoi aseenkantajansa Elina Lepomäen [2 tehtäväksi kaataa sote- eli tarkemmin sanottuna maakuntauudistus, joka onkin salaisissa suunnitelmissa ”vain” 18 kaupunkia, joka onkin liian vähän.

 

Varhaiskasvatuspalvelut eivät vastaa työelämän tarpeisiin

 

Yhteiskunnassamme halutaan äidit nopeasti takaisin työelämään ja tarjota maksuton varhaiskasvatus kaikille, mutta nykyisetkään resurssit eivät riitä vastaamaan perheiden tarpeita. Perheemme on käyttänyt vuosina 2008-2015 Lahden sekä Helsingin varhaiskasvatuspalveluita ja samat epäkohdat tuntuvat nousevan edelleen esille voimakkaasti. Miten vanhemmat voivat käydä työssä jos päiväkotien aukioloajat ja sijainnit eivät anna siihen mahdollisuutta?

 

Globalisoitunutta yhdenmukaisuutta vastustettava

Megatrendillä tarkoitetaan ilmiötä, jolla on laajoja taloudellisia, yhteiskunnallisia sekä poliittisia vaikutuksia, joiden vaikutus kestää kauan. Tunnetuimmiksi megatrendeiksi listataan yleisesti esimerkiksi ilmastonmuutos, kaupungistuminen ja globalisaatio. Megatrendien ymmärtäminen on tärkeää, sillä niillä on väistämättä vaikutuksia yhteiskuntaamme. Valitettavasti megatrendit ovat myös luoneet illuusion vaihtoehdottomuudesta.

Purkamisvelka ja pääkaupungistuminen

 Pia Pakarinen julkaisi täällä US:n blokissaan: ”Menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa” –valtuustopuheensa: http://pia1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225047-menestyvan-kaupungin-merkki-on-eta-se-kasvaa#comment-3399090 Kommentointini yhteydessä lupasin palata aiheeseen.

Koko maa asuttuna: Kestämätön unelma

Joku päivä sitten tiedotusvälineissä uutisoitiin laajasti, miten kansalaiset ovat Suomen hallituksen kanssa sama mieltä siitä, että koko maa on pidettävä asuttuna, vaikka se jotain maksaisi. Kysymyksessä on menneen ajan unelma, jota yhä mielikuvissa elätellään, vaikka siltä on pudonnut pohja ajat sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä