Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Hansa

Ranska pelkää EU:n sisäistä hansaklubia

Tälläkin foorumilla mahdollinen Hansaliitto on ollut esillä (blogi vuodelta 2012), mutta harva tietää EU:n sisäisen hansaklubin olemassaolosta. Koska Suomen mediassa tästä kiinnostavasta aiheesta on ollut vähän kirjoituksia, niin luetellaanpa siihen kuuluvat maat:

Ranska - Euroopan mätä omena..

Nyt kun Nokia päätti vähentää työpaikkoja niin Suomesta kuin Saksasta, mutta käytännössä lisätä niitä Ranskaan, lienee sopiva hetki suomentaa oheinen artikkeli, joka ilmestyi Hollannissa maaliskuussa (De Financiële Telegraaf: "Frankrijk, de rotte appel", kirjoittaja ekonomisti Alex Sassen van Elsloo). Teksti on sen verran naseva ja ajankohtainen, että suomennos on paikallaan:

Ranska saa (taas kerran) jatkoaikaa..

Yleisesti on tiedossa, että Ranska on Euroopan ongelmatalous numero ykkönen; huonon taloushoidon, mutta ennen kaikkea suuren koonsa takia (too big to fail). Maan budjettivajaukset ovat olleet pysyvä ilmiö ja aivan liian suuret suhteessa EU-maiden yhteiseen vakaus- ja kasvusopimukseen.

Kun vakaussopimus sallisi enintään 3 %:n vajausta, niin Ranskan osalta se oli viime vuonna 4,3 % ja odotukset tälle vuodelle ovat yhtä synkät, vähintään 4,1 %. Oheinen taulukko näyttää, että meno on ollut holtiton jo kauan.

Eurooppa järistyksen kourissa

Skenrario-kirjoitus alla kommenttiosisossa. Editoriaalisia ongelmia saada teksti jäsennetyssä muodossa tähän. Sori.

Hansaliitto takaisin

Riitta Klemetti Lilja kirjoitti oivallisen blogin Pohjoismaiden valtioliitosta. Vaikka olen pitkälti samaa mieltä (hienosta, mutta jo menetetystä) mahdollisuudesta, niin juuri nyt voidaan todeta, että entisajan Hansaliitolle on sosiaalinen tilaus. Kyseisen liiton voima tulisi ennen kaikkea yhteisestä historiasta ja ajattelutavasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä