Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Helle

HELLETURVALLISUUS

Ei tarvitse olla avaruustieteilijä havaitakseen miten hankalia hellejaksot ovat vanhuksille. 

Menneenä hellesunnuntaina Turussa katselin rollaattorivanhusta, joka liikkui edestakaisin siinä ainoassa varjopaikassa jalkakäytävällä mihin aurinko ei päässyt suoraan paistamaan. Hän oli tullut kadulle varjoon, koska asunnossa on lämpöä 40-astetta ja parvekkeella yli 50 astetta. 

Käristyshelle paljasti kaupungistumisen ison ongelman ja synnytti innovaation

Hellekesä osoitti massiivisen suunnitteluvirheen asuntotuotannossa. Monissa asunnoissa sisälämpötila nousi yli 30 asteen, jolloin asuminen alkoi käydä mahdottomaksi. Ihmiset alkoivat hakeutua pois kodeistaan ja hakea parempaa paikkaa yöpymiselle. Koska maaseudulle viilentävien vesien ja puiden varjoon ei nopeasti pääse, hyvät neuvot olivat tarpeen. Hätiin tuli kuitenkin innovatiivinen K-kauppias, joka tarjosi ilmaiseksi yöpymistä viileässä supermarketissa aamupalan kera. Ajatuksena varmaan oli kattaa kustannukset lisääntyneellä myynnillä.

Halpoja helteitä

Suomalaiset ovat tottuneet siihen että helteestä pitää maksaa. Suomalaiset ovat myös sitä mieltä että helteestä kannattaa maksaa.

Mitä kovempi helle, sitä enemmän se maksaa ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan.

Jos tyytyy lomailemaan ulkomailla paikassa missä ei ole helletä, eli jos lämpötila on vähemmän kuin 25 astetta, niin sen loman ulkomalta  saa jo halvemmalla ja jos tyytyy alle 20 asteen lämpötiloihin, niin lomamatka ulkomaille voi olla jopa niin halpa että eläminen Suomessa vastaavan ajan tulee jo kalliimmaksi.

Vaara vaanii helteessä

Helteet ovat Suomessa jatkuneet jo useamman viikon ja säätiedotusten mukaan niille ei näy loppua. Helle on rasite kaikille, mutta erityisen suuren riskin se aiheuttaa lapsille, hoivan varassa oleville, ikäihmisille sekä pitkäaikaissairaille.

Miksi nyt on niin kuuma?

Suomessa on luvassa varsin lämmintä ilmaa huomenna tiistaina. Koko maahan on annettu varoitus erittäin tukalasta helteestä. Ei kiva, ei ole ei - ainakaan minun mielestäni. Olisi mukavaa kun lämpötila olisi tuossa kahdenkymmenen asteen nurkilla.

Karavanisti, veneilijä, tarkkailija, näkijä muistelee

Olen eläessäni kokeillut moottoriveneilyä ja asuntoautoilua. Moottoriveneily oli hemmetin kallista. Piti ensin päästä SMK:n (Suomen moottoriveneklubin) jäseneksi Tervasaaren penkereelle. Piti olla kaksi suosittelijaa. Toisen sain perustajajäsenestä Oleg Fabergestä ja toisen nopea-autoilija Timo Mäkisestä. Sitten piti ostaa kallis talvitelakkapaikka Vanhankaupungin ja Vantaajoen kulmasta.

 

Kuka enää kelpaa jäävittömäksi?

Valtakunnansovittelija Minna Helteen uudesta työpaikasta Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajana seurannut hulabaloo pani miettimään jäävittömyyden, puolueettomuuden ja luottamuksen olemusta. Onko niitä koskevien vaatimusten suhteen ehkä menty niin pitkälle, että lapsi on mennyt pesuveden mukana eli alun pitäen hyvästä periaatteesta onkin tullut välikappale yhä likaisempia muotoja saavassa poliittisessa taistelussa?

Rikosaallot seuraavat lämpöaaltoja

”Helle saa ihmiset hikeentymään”

Sääolosuhteilla on vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.  Useissa eri tutkimuksissa on löydetty positiivinen korrelaatio lämmön ja väkivaltarikosten välillä. Kun ilmat lämpenevä, niin aggressiivisuus kasvaa ja myös rikollisuus lisääntyy.

Pakkanen paras poliisi (?)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä