Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuuba

Onko matkailu Kuuban ja Nicaraguan kaltaisin maihin eettisesti oikein?

Kuuba on ollut viime vuosina yksi suosituimmista suomalaisten matkailukohteista. Aina kun joku kertoo, että hän on käynyt Kuubassa iloitsen jo maan nimen mainitsemisesta ja upeiden rantojen muistamisesta, mutta samalla mietin niitä kuubalaisia, joilla ei ole pientäkään mahdollisuutta käydä edes päiväkään oman maan turistikohteissa.

Onhan myös ulkomailla tuhansia kuubalaisia, jotka eivät pääse Kuubaan koska he ovat kommunistisen puolueen vihollisia. Voidaan sanoa samaa venezuelalaisista ja nicaragualaisista, myös allekirjoittaneesta. En voi matkusta Nicaraguaan.

Nicaraguan ja Venezuelan totalitarismi on kopioitu Kuubasta

Myönnän, että oli hyvin surullista nähdä kuinka nuoria venezuelalaisia ammuttiin kyynelkaasulla ja oikeilla- ja kumiluodeilla. Kuvat venezuelalaisista nuorista heittämässä kiviä muistuttivat nicaragualaisia nuoria, jotka viime vuonna olivat Ortegan hallinnon joukkojen väkivallan kohteena. Venezuelassa ja Nicaraguassa on samanlaisia sortonormeja. Mielenosoituksiin vatstataan väkivalloin (Nicaraguassa mielenosoituksia ei ole, koska ne on kielletyt), kaduilla partioi aseistettuja poliiseja ja siviilipukuisia miehiä, eri mieltä olevat laitetaan vankiloihin ja sananvapautta ei ole.

Kriittinen viikonloppu Venezuelassa

Venezuelan kriisi on ymmärrettävistä syystä ollut viime päivinä uutislähetysten pääaiheena Suomessakin. Yle on lähettänyt kirjeenvaihtajansa Maija Salmen Caracasiin. Ilman muuta se oli hyvä päätös. Maija Salmen eilinen raportti Venezuelasta, jossa hän haastattelee venezuelalaisia on odotettu ja hyvä.

Toivon Salmen ja kaikkien venezuelalaisten siviilien puolesta, että viime tuntien arviot kriisin syvenemisestä ja laajentumisesta kansainväliseksi konfliktiksi jäävät vain puheeksi.

Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti

Tänään on historiallinen päivä Kuubassa. Juuri saamani tiedon mukaan Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti.

Eilen kirjoitin, että Díaz-Canel on 57-vuotias sähköinsinööri, joka vuosien varrella on pysynyt hyvin lojaalina Castrojen ja kommunistisen puolueen linjoille. Hänestä on vaikea odottaa varsinkin heti kovin suuria ja mullistavia muutoksia poliittiseen järjestelmään.

Castrot

Huomenna on historiallinen päivä Kuubassa tai sitten ei. Tänään alkaa kansankokous ja huomenna kansankokous valitsee maalle uuden johtajan. Jatkaako Raúl Castro? Huomenna se selviää. Raúl Castro on aikoja sitten sanonut luopuvansa tehtävästä. Vasta huomenna sen näkee. 

Irma meni sittenkin Floridaan

Irma-hurrikaani on nyt Floridassa. Hurrikaani iskeytyy länsirannikkoon. Irma on nyt neloskategorian hirmumyrsky. Tuulet ovat pahimmillaan yli 200 kilometrin tunnissa. Yle seuraa hetki hetkeltä.

Suomen ulkoministeriön arvion mukaan Floridassa asuu jopa 20 000 suomalaista. Ulkoministeriön viestinnästä kerrotiin Yleisradio toimittajille, että ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestejä hurrikaani Irman ennustetulla reitillä oleville suomalaismatkailijoille. Hyvä!

Sisko ei osallistu veljensä hautajaisiin

Fidel Castron tuhkat saapuvat tänään hautajaissaattueessa lopulliseen leposijaansa, Santiago de Cubaan, jossa on tänä iltana suuri muistotilaisuus Antonio Maceon aukiolla. Tilaisuuteen osallistuvat eri maiden presidentit, Espanjan entinen kuningas Juan Carlos ja USA:n suurlähettiläs Jeffrey DeLaurentis.

Moni ei osallistu ja yksi heistä on Castron oma sisko, Juana Castro

Fidel Castro on kuollut

Tämä uutinen nyt pitää paikkansa. Hetki sitten kuubalainen toimittaja ja opiskelukaverini kertoi Facebookissa. Fidel Castron pikkuveli, Raúl Castro kertoi kansalle.

Espanjalaisen El Paísin mukaan Fidel Castro kuoli eilen 25.11. klo  22.29. Castron pyynnöstä polttohaudataan tänään.

Castro johtii Kuubaa vuodesta 1959 vuotteen 2008. Castron 90 -vuotisjuhlia vietetiin Havannassa viime elokuussa. Tämä päivä on odotetty ympäri maailmaa monista syistä.

Kuuban muutostuulet

Kuubassa käyvät näinä päivinä muutoksen myrskytuulet. Pari viikkoa sitten Euroopan ulkoministeri Federica Mogherini solmi tiiviimmän kauppasopimuksen Euroopan ja Kuuban välillä. Tänään USA:n presidentti Barack Obama vierailee Kuubassa ja viikon päästä on vuorossa Rolling Stones.

Muutama meistä talousvaliokunnan jäsenistä ja 12 merkittävää suomalaista yritystä olivat alkuviikolla analysoimassa Kuuban muutosta. Esimerkiksi Finnair pyrkii saamaan Havannaan suoran lennon Helsingistä. Tällä hetkellä ainoastaan charter-lennot ovat mahdollisia.

Paavi Franciscus Kuubassa: emme palvele ideoita vaan ihmisiä

Havannassa on iso aukio, Vallankumouksen aukio. Se on se aukio jossa Fidel Castrolla oli tapana puhua jopa 5 tuntia tauotta ja jossa komeilee korkea monumentti kansalissankarin ja runoilijan, José Martín kunniaksi. Samalla aukiolla komeilee myös suuren suuri Ché Guevaran kuva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä