Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Minne menet Venäjä?

Venäjä jatkaa valitsemallaan tiellä

Olen pitkään halunnut kirjoittaa Venäjän tapahtumista, mutta en ole saanut mistään yksittäisestä uutisesta ärsykettä siihen. Jo viime syksystä lähtien Venäjä on ollut nähdäkseni huonoimmassa tapauksessa luisumassa Zimbabwen kaltaiseksi valtioksi ja parhaassa tapauksessa Argentiinan kaltaiseksi entiseksi suurvallaksi. Venäjän runsaslukuiset tapahtumat tänä kesänä ovat vahvistaneet juuri tätä käsitystä. Yritän seuraavassa tekstissä koota kaksi aihealuetta, jotka mielestäni parhaiten kuvastavat sitä mihin Venäjä on menossa: talous, sekä uskonto vastaan tiede.

 

Ovatko Sotshin rakentajat saaneet palkkansa???

Nähtävästi olen ainoa ihminen maan päällä, jonka muisti pelaa vuoden taaksekin päin.

Vuosi sitten kansainvälinen skandaali syntyi Sotshin palkattomista rakentajista. Tutkivat journalistit, onko palkat maksettu, miten asia on edennyt? Mitä kuuluu näille palkatta jääneille rakentajille nyt?

Tutkiva journalismi on kuulkaa sellainen ala, joka vaatii hetken paneutumista johonkin. Itse olen tutkija. Olen tutkinut mm. udmurtin kielen EZ-suffiksia vuodesta 1994 alkaen ja hyvin sujuu edelleen. Olen pettynyt, jos tutkivan journalistin sinnikkyys ei kestä edes yhtä vuotta.

Ystävän soitto Venäjältä

Sain tänä aamuna soiton pitkäaikaiselta venäläisystävältä. Matvei (nimi muutettu) onnitteli meidän joulumme johdosta ja kertoi, että hekin pääsevät kohta, vuoden viimeisenä päivänä, lomalle (venäläinen jouluhan on 7.tammikuuta). Venäjänmaa onkin kiinni vuoden kahtena ensimmäisinä viikkoina. 

I: "Toivon teillekin mukavaa, uutta vuotta sekä joulua"

M: "Miten siellä muuten menee?"

Venäjän valtionbudjetti ón tasapainoinen..

On havaittavissa, että monet niin sanotuista asiantuntijoistamme sortuvat parhaillaan toiveajatteluun (wishful thinking), mitä tulee itänaapuriimme. Jo aiemmin keskieurooppalaisessa mediassa todettiin kuitenkin selkeästi, että ruplan romahdus auttaa ainakin Venäjän Federaation valtionvarainministeriötä: budjettihan on ruplapohjainen ja ainut "ilo" nykytilanteesta on siinä, että maan dollari- ja europohjainen energiavienti tuo yhä enemmän ruplia kotomaahan.

Ukrainan kriisi on ohi

Ukrainan kriisi on todennäköisesti käytännössä ohitse. Venäjä on saanut haluamansa ja vähän enemmänkin. Kaikki mitä tästä eteenpäin tapahtuu, johtuu kenties vain konfliktin lopettamisen vaikeuksista.  Ei ole helppoa kasvojaan menettämättä lopettaa käynnissä olevaa sodanpoikasta. Jomman kumman osapuolen on tehtävä pelissä ensimmäinen kunnollinen siirto, jotta sodan lopettaminen käynnistyy.

Joka toinen suomalainen pelkää Venäjää

 

Kertoo HS:n gallup:

 

http://www.hs.fi/kotimaa/Suomalaisten+Ven%C3%A4j%C3%A4n-pelko+kaksinkert...

 

http://s11.postimg.org/ebv1wx3n7/image.jpg

 

Onko Venäjänpelko koskaan sitten toisen maailmansodan ollut näin korkealla? Ehkäpä Kuuban kriisin aikoihin, mutta YYA-aikana ei tällaista galluppia olisi julkaistu.

Itä-Ukrainassa kuolee ystäviämme

Itä-Ukrainassa kuolee ystäviämme

Taannoisen MariUverin uutisen, joka kertoi Kozmodemjanskista kotoisin olevan sopimussotilaan palaamisesta kotiin arkussa, ei olisi tietenkään pitänyt olla mikään yllätys. Toi se tämänkin sodan kuitenkin ihan lähelle. Kyseinen parikymppinen nuorukainen ei ollut löytänyt kunnon paikkaa työelämässä. Siksi hän oli etsiytynyt sopimussotilaaksi, osin huijattuna uskomaan suuriin ansioihin. Hän olisi voinut olla yksi suomen opiskelijoistani Joshkar-Olasta, mikäli olisi pari vuotta vanhempi.

Ecce homo ludens! - Alexander Stubb ja Nikolai II?

Luinpa tässä ilokseni ja työni takia Venäjän viimeisen keisarin päiväkirjoja. Ne on julkaistu, editoitu j amyös käännetty 1920-luvulla (Journal Intime de Nicholas II, A. Pierre (tr.), Paris, Payot, 1925).

Lukukokemus oli mielenkiintoinen ja pysäyttävä. Keisari Nikolai II oli hallitsijana heikko ja epävarma. Kuten eräs aikalainen todisti, aina samaa mieltä sen henkilön kanssa, jonka seurassa hän oli viimeksi keskustellut.

**

Keisari Nikolai II:n henkilökohtaiset päiväkirjat tukevat näitä väitteitä.

Voiko Venäjän potutukseen kuolla?

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Yhdysvallat on kohdellut Venäjää (turhan) kauan väheksyen ja kuin häviäjää. Tämä ei ole suinkaan minun johtopäätökseni vaan useamman diplomaatin arvio; muun muassa USA:n Moskovan suurlähettiläs Jack F. Matlock Jr (Moskovassa: 1987-1991) sanoi taannoin niin. Myös EU:ssa on tainnut olla hieman samaa ylimielisyyden vikaa, kokoomusministereistämme nyt puhumattakaan.

Yandexin kuvahaku

Venäjänkielinen hakurobotti yandex.ru on idässä selvästi suositumpi kuin google; kyrillisen kielialueen jättiläinen, joka teki sopimuksen muun muassa suomalaisen Jolla-kännykkävalmistajan kanssa ja joka rakensi oman pilvitehtaan Mäntsälään. Käytän sitä usein ja suosittelen muillekin. Tässä erään kuvahaun kiinnostava tulos, jonka itse kohde on jo pitkään ollut ajankohtainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä