Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote-ratkaisu

Professori Markku Kuisma: Suomen huonoin hallitus

Suomessa ja Pohjoismaissa  markkinat on pantu sekä töihin että kuriin. Otettu hyödyt irti, mutta ymmärretty, ettei kapitalismi saa tehdä mitä tahansa, toteaa professori Markku Kuisma Helsingin Sanomien haastattelussa (29.7.). Hän katso käsittämättömäksi, että ihmiskunta on pystynyt tuottamaan tällaisen hyvinvointivaltion.

Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että näin on jatkossa. Kuisman mukaan 1900-luvun puolivälissä oli vallalla ajattelu, että ratkaisu kaikkiin ongelmiin on aina valtio. Nyt asetelma on kääntynyt: ajatellaan, että kaikki viisaus on yrityksissä.

Maakuntauudistuksesta mahdottomia mielikuvia

 

On kerta kaikkiaan aivan käsittämätöntä, että edelleen ja jatkuvasti maakuntauudistuksesta viljellään peruskunnissa aivan mahdottomia myyttejä. Kaikkein huolestuttavinta tässä on se, että niitä heittelevät julkisuuteen jopa kuntien keskeisimmät poliittiset päättäjät.

Posion suunnalla tähän ei-toivottavaan toimintaan syyllistytään siitä huolimatta, että jo aikaisemmin liian leväperäisiä lausuntoja on jouduttu oikaisemaan. Järkyttävintä tässä on se, että jatkuvalla syötöllä huudellaan niin sanotusti vieläpä vieraisiin pöytiin.

Maakuntauudistus on taantumus

 

Palvelujen heikennykset ja kustannusten korotukset naamioidaan yleisesti uudistusnimikkeen savuverhon suojiin. Mitä suuremmat ne ovat, sen vallankumouksellisempina nämä ”uudistukset” markkinoidaan. Tästä pääsäännöstä maakuntauudistus ja sote-ratkaisu eivät tee poikkeusta. Maakuntauudistuspakettia sote-osioineen voidaan kutsua paremminkin taantumuksiksi.

Hallitusspekulointia

Hallituksen hajoaminen näyttää juuri nyt todennäköisemmältä kuin sen koossapysyminen. Minun järkeeni ei mahdu ajatus siitä, että pelkkä erimielisyys sote-alueiden lukumäärästä voisi olla näin ison kriisin todellinen aiheuttaja. Taustalla on oltava isompia asioita, ja itse veikkaan niiden löytyvän ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Ahvenanmaan, Kainuun ja Ruotsin maakuntamalli koko Suomeen

Maakuntamalli on toiminut käytännössä jo pitkään ja halvalla. Alan ihmiset tietävät varsin hyvin, että pitkäaikaiset (maakuntatason) kokemukset ja säästöt on saatu niin Kainuusta kuin Ahvenanmaalta! Myös Ruotsin maakuntamalli on erinomainen esimerkki. Kyseessä on siis kokeiltu konsepti eikä suinkaan askel tuntemattomaan.. 

Soteratkaisu vaalien yli. Tärkeintä on tulos, ei päivämäärä.

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on kaatumassa eduskunnassa. Se siirtyy uuden hallituksen pöydälle ja uudelle eduskunnalle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta valmistautuu antamaan huomenna aamupäivällä lausunnon, joka Suomenmaan tietojen mukaan pysäyttää sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn.

Valiokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.) mukaan tavoitteena on yksimielinen ja selkeä lausunto. Valiokunta järjestänee asiasta tiedotustilaisuuden puolen päivän maissa.

Sote-ratkaisu ei parane loputtomalla jahkailulla

Hallitus ja oppositio sopivat viime maaliskuussa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden suuruudistuksen päälinjoista. Kokoomuksen puheenjohtaja pääministeri Jyrki Katainen totesi tuolloin, ettei ratkaisu ole ”vesitetty kompromissi vaan todellinen Suomi-uudistus".  Katainen vaikuttaa nykyisin Brysselissä ja täällä kotimaassa ”Suomi-uudistus" uhkaa kaatua kokoomuksen yksityisten lääkärifirmojen intressiä ajaviin irtiottoihin.

Timo Soinilla hyvä linjaus

Timo Soini on tänään sanonut jotain äärimmäisen järkevää ja hänelle on syytä antaa kiitos sekä kannustus siitä. Soini totesi että sote-uudistuksen maaliin viemiseksi voitaisiin perustuslakia muuttaa tarvittaessa 5/6 enemmistöllä ja päätöstä ei tarvitse siirtää vaalien yli. Tämä on erittäin järkevä ajatus, koska yhteisymmärrys sote-kysymyksessä oli historiallinen tapahtuma jossa myös oppositio tunnusti muutosten välttämättömyyden.

Sotesoppa saattaa palaa pohjaan

Hallitus yritti omaa soteratkaisuaan kolmen vuoden ajan, mutta ajautui täydelliseen umpikujaan. Siinä tilanteessa hallitus joutui nielemään ylimielisyytensä ja kutsui opposition mukaan neuvonpitoon. Sen jälkeen yhteinen tahto löytyi suhteellisen helposti.

Ratkaisua kehuttiin sen julkistamisen jälkeen kaikilla tahoilla. Nyt kun sitä on tarkemmin tutkailtu, on huomattu sen sisältävän monia hyvin vakavia puutteita.

Pienten kuntien konkurssi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uusi järjestämislaki on parhaillaan kunnissa lausunnolla. Lakiluonnoksen mukaisesti sote-alueiden toiminta rahoitetaan kunnan asukaslukuun perustuvalla maksulla, jota on painotettu kuntien ikärakenteella ja sairastavuustekijöillä. Laskentamalli on mielestäni oikeudenmukainen, mutta lakiluonnos antaa kuitenkin mahdollisuuden ottaa maksun määräytymisperusteissa huomioon myös muita valtionosuuden lisäosan määräytymisperusteita, kuten vaikkapa syrjäisyys, asukastiheys, työpaikkaomavaraisuus ja saamelaisten kotiseutualueelle maksettava lisäosa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä