Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen Venäjä-suhteet

Ulkoministeri Tuomioja on tehtävissään aiheuttanut Suomelle paljon myös vahinkoa

Erkki Tuomioja (sd.) on ollut Suomessa arvostettu poliitikko ja ulkoministeri, ja häntä on kiitelty kovin toimissaan Suomen ulkomisterinä.

Erkki Tuomioja nousi Suomen pitkäaikaisimmaksi ulkoministeriksi 9.2.2015, jolloin hänellä tuli täyteen 3 940 päivää ulkoministerinä ohittaen kärkipaikkaa pitäneen Paavo Väyrysen (kesk.).

Aleksanteri-instituutin Markku Kivisen olisi jo aika siirtyä sivuun

Suomalaiset tiedotusvälineet kysyvät Aleksanteri-instituutin tutkijoilta usein asiantuntijamielipidettä, kun haluavat kannanoton Venäjästä ennen kaikkea Suomen Venäjä-suhteita koskeviin asioihin. Vastaajina ovat olleet kolme tohtoria, jotka ovat instituutin johtaja Markku Kivinen, tutkimus- ja varajohtaja Markku Kangaspuro ja tutkijatohtori Hanna Smith.

Niinistön transponderiesitys osoittautui ulkopoliittisesti harkitsemattomaksi

Luin aamulla Helsingin Sanomain pääkirjoitus- ja ulkomaan toimittaja Kari Huhtan kirjoituksen otsikolla ”Venäjä otti Niinistön nimen käyttöön turvallisuuspolitiikassaan – Suomi joutuu nyt vastaamaan hämmentyneisiin kysymyksiin”, joka löytyy täältä. Kirjoitus on hyvä, ja se kannattaa käydä lukemassa.

Suomen on mietittävä nyt myös turvapaikanhakijoiden palautus Venäjälle

Lapin rajavartiosto on arvioinut, että nykyvauhdilla Venäjältä saapuu Suomeen tänä vuonna noin 7500 turvapaikanhakijaa. Rajavartioston mukaan turvapaikanhakijoiden maahantuloa Suomeen pyörittää Venäjällä järjestäytynyt rikollisuus. Rajavalvontaviranomaiset ovat kannanotoissaan pitäneet ilmiötä riskinä sekä rajaturvallisuudelle että myös Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Viranomaisten lisäksi myös poliittiset päättäjät tietävät Lapin itärajan tämänhetkiset ongelmat. Ulkoministeri Timo Soini totesi viikonlopun Lapin vierailullaan, että myös itärajan sulkeminen on mahdollista.

Suomen itärajalla uhkaava pakolaisongelma, miksi Norjalla kaikki hyvin?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti tiistaina 19.1.2016 suuren huolen Suomen Venäjän vastaisen rajan pakolaistilanteesta ja erityisesti maksettujen saattajien järjestelmästä. Myös sisäministeri Petteri Orpo ja Suomen rajavartiolaitoksen johto ovat esittäneet huolestuttavia kannanottoja itärajanamme pakolaistilanteesta.

Pääsihteeri Tiitisen Yle-haastattelu, itänaapurimme on edelleen samanlainen

Yle Uutiset julkaisi tänään eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitisen haastattelun. Seppo Tiitinen toimi suojelupoliisin päällikkönä vuosina 1978–1990 ja hänellä lienee paras tietämys maassamme niistä Suomen ja itänaapurimme välisistä suhteista, joista ei ole ollut tapana paljon hiiskua.

Kyisen pellon raivaaja - Timo Vihavainen

Kyisen pellon raivaaja – Timo Vihavainen

(Puhe professori Timo Vihavaiselle – hänen jäähyväisluentonsa jälkeen pidetyllä vastaanotolla 6.5. 2015 klo 17.30.)

Arvoisa herra professori, arvoisat kuulijat!

Professori Timo Juhani Vihavaisen väkevää – tähän astista - elämäntyötä voisi verrata Kalevalan Ilmarisen kyisen pellon auraamiseen. Hän on toiminut Suomen Venäjä-tutkimuksessa aktiivisesti – ei vain in nomine – vaan in re jo vuodesta 1980 aina vuoteen 2015 saakka.

Je suis Svetlana Rönkkö - voiko ryssä olla tshuhna?

Tänään alkoi TV1:ssä Juhani Seppäsen taannoisen Suomi on ruotsalainen -sarjan tyyliin tehty mielenkiintoinen ja aloitusjakson perusteella asiallisen tasapuolinen uusi 10-osainen matka Suomen venäläisyyteen nimellä Suomi on venäläinen http://areena.yle.fi/tv/2235454 - Ja niin kuin arvata saattaa, kättelyssä käsiteltiin käsite "ryssä" niin, että teki mieli väsätä solidaasrisuuskyltti " я рюсся чухна !"
 

Suomen valinta: propagandasota tai kasvava viha

Venäläisvihaa ja uhkaus kolmannesta maailmansodasta? Johan pomppasi, vaikkei yllättänyt. Mistä on kyse ja mitä tehdä?

 

Alexander Stubb on pahasti suomettunut

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on Ukrainan tilanteeseen vedoten peruuttanut Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission kokouksen. Hän perustelee päätöstään EU:n huippukokouksen linjauksella, että sellaiset asiat, jotka eivät liity suoranaisesti Ukrainan kriisiin, siirretään tuonnemmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä