Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Työkyvyttömyyseläkkeet

Työkyvyttömyyseläkkeet lähtivät vuonna 2018 kovaan kasvuun

Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 145 000 henkilöä. Heistä kaksi viidestä (42 %) on eläkkeellä mielenterveyssyistä. Masennus on ylivoimaisesti yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyden sairaus.

Laskelmia uudesta eläkeiästä ja työurista

Jos eläkeikä nousee 65 vuoteen, työllisten määrä lisääntyy 20 000 ja työttömien vastaavasti 30 000.

 

Jos vuoden 2012 tilanteen mukaan tämä maallikko asiaa tarkastelee, niin tältä näyttää:

Onko meillä varaa?

Viime torstaina 4.9.2014 sattui kotimatkalla Yle Suomen taajuudelta tulemaan ohjelmaa mielenterveyden hoidon tilasta. Äänessä yhdistysihmisiä, kokemusasiantuntijoita ja eturivin asiantuntijoita Lauermaa myöten. Jäin mietteliääksi.Mielenterveysongelmat ovat maassamme yhä tabu, vaikka keskustelu ja avoimuus ovat hieman lisääntyneet. Mielisairaudesta, jopa sen ehkäisystä, jää yhä pahemmillaan iäksi leima. Hoitoon hakeutumisen kynnys on yhä liian korkealla.

Työkyvytön onkin työkykyinen. Vakuutuslääkärin valtaako?

Aika ajoin nousee julkisuuteen kuinka täysin työkyvyttömästä on saatu eläkelaitoksen lääkärin toimesta aivan työkykyinen.

 

Kelan ja eläyhtiöiden lääkäreiden on linjattava aina tietty keskitie kun myöntävät etuja asiakkaille. Kun etuja ihmiset hakevat, niin hakemukset/sairaudet tietyllä tavalla laitetaan "kasaan" ja siitä linjataan etujen myöntäminen.

 

Pienituloista työkyvyttömyyseläkeläistä rangaistaan työnteosta. Miksi?

Työntekoa halutaan lisätä, eläkeikää nostaa. Ihmisten pitäisi tehdä pitempään työtä. Huoltosuhde vaikeutuu. Yhä enemmän on ikäihmisiä, yhä vähemmän on työntekijöitä. Työvoimapula uhkaa. Kuka maksaa tulevat eläkkeet? Palvelutarve kasvaa. On poliittista linjausta, että emme tarvitsisi työperäistä maahanmuuttoakaan. On tahtoa, että työttömät saisivat tienata muutaman satasen menettämättä tukiaan. Olen alkanut pohtimaan, että tietääköhän meidän eduskuntakaan kuinka pöljä meidän eläkejärjestelmä on?

 

Minä olen masentunut

Mie olen masentunut. Ei sitä oikein muutenkaan voi sanoa, eikä tietenkään pitäisikään. Ja puhun nyt siis ihan oikeasta sairaudesta, enkä mistään "teiniahdistuksesta". 

Noilla sanoilla aloitin tilapäivityksen Facebookissa. Tulin kaapista ulos, ja kerroin tutuilleni julkisesti olevani sairas. Kerroin sen, jotta he ymmärtäisivät paremmin miksi olen ollut hieman poissaoleva. En halunnut kauhistelua tai lohduttelua. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä