Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän kauppa

Ovelin on oikeassa

Venäjän nykyinen poliittinen kehitys antaa olettaa, että mitään muutoksia ei olla tekemässä nopeasti. Uudistuksia tai modernisaatiota tapahtuu niin kuin autoritaarisesti johdetussa maassa voi vain tapahtua. Jotkut asiat tuntuvat itsestään selvyyksiltä: Presidentti Vladimir Putinin ilmoitusta jatkosta pidetään varmana, ja valittu ulkopolitiikka vaikuttaa selkeältä. Ja ovelalta.

Venäjän kaupalla ei ole enää Suomelle suurta merkitystä

Tulli julkaisi Uljas-tietopalvelussa 29.1.2016 Suomen viime vuoden tammikuun ja marraskuun väliset kauppatilastot. Nuo tilastot ovat mielenkiitoista luettavaa.

Kauppatilastot kertovat, että Venäjän kauppa on Suomelle todella epäedullista

Tullin tilastot Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta kertovat varsin yllättäviä asioita. Olemme pitkään olettaneet jopa itsestäänselvyytenä, että Venäjän kauppa olisi meidän etujen mukaisesti meille ylijäämäistä, että veisimme Venäjälle enemmän tavaraa kuin toisimme. Näin ei suinkaan ole, päinvastoin. Tällä hetkellä kauppa on meille eniten epätasapainossa juuri Venäjän kanssa, ja miljardien rahavirtojen suunta on Suomesta Venäjälle, ei Venäjältä Suomeen.  

Miksi Suomen talous on kuralla?

Suomi on käynyt rankkoja vaiheita inhimillisesti ymmärtäen hyvinkin lyhyellä aikavälillä. Historian merkkipaaluna on tunnustettava sota Neuvostoliiton kanssa. Sodan seurauksena maamme menetti merkittävästi nuoria, työikäisiä miehiä, menetti maa-alueita ja menetti taloudellista elinkelpoisuutta sotakorvausten maksuina.

Miksi lännenmies ei ymmärrä venäläistä ajatuksenjuoksua?

Venäjän rupla heikentyy euroon nähden – ostosmatkailu Suomeen kallistuu. Itä-Suomi on saanut verrattomat tulot venäläisistä matkailijavirroista. Tämän vuoden alentumat jo muutoinkin ovat luokkaa 20 prosenttia – edelliseen vuoteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä