Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Myytit

Kansallismielisten myyttinen maailma

Nationalismia ja myyttejä tutkinut Anthony B. Smith on julkaissut aiheesta kaksi mielenkiintoista kirjaa: Myths and Memories of the Nation (1999) ja Nationalism (2001).

Smithin teoksista voi poimia muutamia huomioita.

1. Etninen yhteisö on nimetty ihmisyhteisö, joka liittyy tiettyyn kotimaahan ja jolla on myytti yhteisestä alkuperästä, yhteisiä muistoja, yksi tai useampi kulttuuripiirre.

2. Olennaisimpina seikkoina Smith pitää juuri niitä ihmisten ajatteluun juurtuneita myyttejä, jotka liittävät ryhmän jäsenet yhteen.

Vastikkeeton sosiaaliturva ja muita satuja

Mikä on tämä myyttinen "vastikkeeton sosiaaliturva", josta oikeistolaiset aina vaahtoavat? Osaako joku nimetä lapsilisiä lukuunottamatta yhtäkään täysin vastikkeetonta sosiaalietuutta, jossa ei ole oikeistolaisten rakastamia velvollisuuksia?

Minä en nimittäin osaa nimetä sellaista. Opintotuen edellytyksenä on opintojen edistyminen, työttömyysturvaa ei saa, jos ei hae töitä; toimeentulotukeakin voidaan alentaa 20 - 40 %, jos ei ole ollut työmarkkinoilla tarpeeksi aktiivinen.

Äitipuoli elää keskellä ristiriitaisia myyttejä

Myytit, tabut ja asenteet ovat aikoinaan valjastettu luomaan turvaa yhteisöön. Yhteisön kautta ne ovat tuoneet myös turvaa sisällemme. Elämänkuvamme on historian kuluessa kuitenkin muuttunut. Osa myyteistä ja tabuista eivät enää aja asiaansa, vaan rajoittavat ja luovat ristiriitoja. 

Viikinkien sodan jumalan katupartiot ja Väinämöinen

Jo on aikoihin eletty, kun Viikinkien sodan jumalan katupartiot (”Soldiers of Odin”) ovat ilmaantuneet Suomen kaduille. Sodan jumala Odin on myyttinen taruolento, jota palvottiin Skandinaviassa 700 -1000-luvuilla. On kiintoisaa, että ”Valkoinen Suomi” tunnuksella on liikkeellä skandinaavisesta mytologiasta idolinsa esille kaivanut joukko, josta valtamedia näyttää kohisevan viikko tolkulla.

Tarinat ja myytit – stereotypiat ammattisotilaista Suomessa

Juoppoja, hierarkisia, sotahulluja, simputtajia, herrasmiehiä, lainkuuliaisia, luotettavia... Stereotypiat ammattisotilaista ovat muokkautuneet tuhansin tavoin ja niitä uusinnetaan yhä uudestaan ja uudestaan mediassa, elokuvissa, mielipidepalstoilla ja kirjoituksissa. Mitä on ammattisotilaan formun takana ja mistä stereotypiat rakentuvat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä